Grzybica pochwy - wątek zbiorczy, cz. 3 - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-20, 15:24   #2071
deszczowypies
Zakorzenienie

Dot.: Grzybica pochwy - wątek zbiorczy, cz. 3

Cytat:
Napisane przez pingwinek=] Pokaż wiadomość
O kurcze! Genialne i tanie
Zobaczcie-> http://www.ceneo.pl/30305210
Faktycznie, chyba się zaopatrzę, bo po okresie niestety nawrót czuję... Wolny termin do ginekologa dopiero za tydzień, ostatecznie wyjdzie sierpień bez seksu i z wiecznym swędzeniem .
Ciekawe czy inne produkty tej Ginaintimea są dobre, na przykład te globulki.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-20, 22:33   #2072
201610310857
Konto usunięte

Hej dziewczyny,
chyba dopadło i mnie, nie jestem pewna, bo to pierwszy raz w moim życiu.
Na początku myślałam, że może mam uczulenie na żel do golenia, ale uzywałam go już kiedyś i nic się nie działo. Ale przestałam go używać, podczas golenia, tak sobie tam podrażniłam- PIERWSZY RAZ W ZYCIU, że ten ból przesłaniał to okropne swędzenie, potem dostałam @ więc o swędzeniu nie myślałam, skóra się zagoiła, @ minęła, a swędzenie się nasiliło.
Poszłam dzisiaj żeby umówić się do gina PRYWANIE na wizytę. No i się umówiłam na 21 PAŹDZIERNIKA! lol, na szczęście babeczka mi poweidziała, że Clotrimazol maść i tabletki dopochwowe są bez recepty u nas. (nie mieszkam w Pl)
Zaaopatrzyłam się. Z tabletkami czekam aż @ całkiem się skończy, ale maść już zaaplikowałam. Po 5 minutach poczułam mega ulge i na razie nie swędzi/teraz zauważyłam, że w pachwinach wyszła mi jakas mała wysypka- nie swędzi, kilka małych krostek. Powinnam łączyć ją z grzybica?

Edytowane przez 201610310857
Czas edycji: 2014-08-20 o 22:42
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 09:26   #2073
vvishyou
Raczkowanie

Witajcie!
Od kiedy od zakończenia antybiotykoterapii zacząć stosować lacibios femina?
vvishyou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 09:39   #2074
mia00
Zakorzenienie

Mogłaś go stosować od razu z antybiotykiem i pare dni po.

2019 - 12
2020 - 9
2021 - 4
mia00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 10:36   #2075
vvishyou
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mia00 Pokaż wiadomość
Mogłaś go stosować od razu z antybiotykiem i pare dni po.
Moja poprzednia GIN mówiła, że bezsensu jest stosować probiotyki w czasie antybiotykoterapii (wiem, że jest coś innego napisane na lacibios).
Zacznę sobie od dzisiaj stosować .
Stary 2014-08-21, 11:58   #2076
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vvishyou Pokaż wiadomość
Moja poprzednia GIN mówiła, że bezsensu jest stosować probiotyki w czasie antybiotykoterapii (wiem, że jest coś innego napisane na lacibios).
Zacznę sobie od dzisiaj stosować .
Dobrze, że to Twoja poprzednia lekarka. Takich nowości to nie słyszałam jeszcze.
Stary 2014-08-21, 13:10   #2077
vvishyou
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
Dobrze, że to Twoja poprzednia lekarka. Takich nowości to nie słyszałam jeszcze.
Serio tak nie jest? .
Ale właściwie po co aplikować probiotyki, skoro i tak antybiotyki niszczą wszystkie bakterie?
Nie ma w tym logiki? .
Stary 2014-08-21, 17:28   #2078
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 11:12   #2079
Antymionka
Dziękuje, że byłaś - Admin :)

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,
chyba dopadło i mnie, nie jestem pewna, bo to pierwszy raz w moim życiu.
Na początku myślałam, że może mam uczulenie na żel do golenia, ale uzywałam go już kiedyś i nic się nie działo. Ale przestałam go używać, podczas golenia, tak sobie tam podrażniłam- PIERWSZY RAZ W ZYCIU, że ten ból przesłaniał to okropne swędzenie, potem dostałam @ więc o swędzeniu nie myślałam, skóra się zagoiła, @ minęła, a swędzenie się nasiliło.
Poszłam dzisiaj żeby umówić się do gina PRYWANIE na wizytę. No i się umówiłam na 21 PAŹDZIERNIKA! lol, na szczęście babeczka mi poweidziała, że Clotrimazol maść i tabletki dopochwowe są bez recepty u nas. (nie mieszkam w Pl)
Zaaopatrzyłam się. Z tabletkami czekam aż @ całkiem się skończy, ale maść już zaaplikowałam. Po 5 minutach poczułam mega ulge i na razie nie swędzi/teraz zauważyłam, że w pachwinach wyszła mi jakas mała wysypka- nie swędzi, kilka małych krostek. Powinnam łączyć ją z grzybica?
Radze poszukać wcześniejszego terminu u innego gina, bo takich spaw niestety nie można bagatelizować .
Clotrimazolum jak najbardziej, ale czasami to pieczenie staje się nie do zniesienia, dlatego jak dla mnie max tydzień czekania, bo ciężko wyrobić. Wysypka może świadczyć o alergii, tak samo jak pieczenie - np. na żel do higieny intymnej bądź chusteczki.
A u mnie sytuacja prezentuje się następująco, nadal odczuwam lekkie pieczenie, ale takie gdy miałam problemy z brakiem pałeczek kwasu mlekowego, jak przyjdzie teraz okres, to znów po jego zakończeniu będę używać Lactovaginal, myślałam tez o tym aby tak po każdym okresie do końca roku robić.
Antymionka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 11:39   #2080
201610310857
Konto usunięte

Hej Antymionka,
dzieki za odpowiedź. tak jak napisałam w poprzednim poście, 5 minut po posmarowaniu swędzenie ustąpiło, całe szczęście, bo trafiłby mnie szlag Od wczoraj aplikuje globulki dopochwowe.

Wysypka na drugi dzień zniknęła, może po prostu wlałam za gorącą wodę do wanny? Albo obtarły mnie spodnie w pracy? Nie wiem, nie używam żadnych nowych produktów do higieny intymnej.
co do wizyt u innego gina, obdzwoniłam kilku, wszędzie takie terminy. W razie nagłego wypadku mogę iść na pogotowie ginekologiczne, ale tą opcje pozostawiam na ostateczność.

Swoją drogą współczuję tego pieczenia, ja bym chyba zwariowała...
Stary 2014-08-23, 14:04   #2081
Antymionka

Cytat:
Hej Antymionka,
dzieki za odpowiedź. tak jak napisałam w poprzednim poście, 5 minut po posmarowaniu swędzenie ustąpiło, całe szczęście, bo trafiłby mnie szlag Od wczoraj aplikuje globulki dopochwowe.

Wysypka na drugi dzień zniknęła, może po prostu wlałam za gorącą wodę do wanny? Albo obtarły mnie spodnie w pracy? Nie wiem, nie używam żadnych nowych produktów do higieny intymnej.
co do wizyt u innego gina, obdzwoniłam kilku, wszędzie takie terminy. W razie nagłego wypadku mogę iść na pogotowie ginekologiczne, ale tą opcje pozostawiam na ostateczność.

Swoją drogą współczuję tego pieczenia, ja bym chyba zwariowała...
Czasami nawet te sprawdzone produkty potrafią zaskoczyć .
U mnie znów pogorszenie, piecze niestety, zaraz posmaruję się pimafucort'em, aż mnie trzęsie na myśli że miałabym drugi raz przechodzić to samo
Stary 2014-08-23, 14:35   #2082
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antymionka Pokaż wiadomość
U mnie znów pogorszenie, piecze niestety, zaraz posmaruję się pimafucort'em, aż mnie trzęsie na myśli że miałabym drugi raz przechodzić to samo
Ech, ja się właśnie zastanawiam czy prosić ginekolog o te same leki co ostatnio - niby pomogły, ale jak widać jest nawrót. Podobno jak się zrobi posiew i dokładnie dobierze leczenie, to można się wyleczyć na stałe, a już nie chcę znowu przez to przechodzić... Nie mówiąc o TŻ, bo to już miesiąc trwa i nasze życie seksualne praktycznie nie istnieje.
Ile trwa czekanie na wyniki posiewu, tak btw?

Stary 2014-08-23, 15:38   #2083
kkkkllll
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
Ech, ja się właśnie zastanawiam czy prosić ginekolog o te same leki co ostatnio - niby pomogły, ale jak widać jest nawrót. Podobno jak się zrobi posiew i dokładnie dobierze leczenie, to można się wyleczyć na stałe, a już nie chcę znowu przez to przechodzić... Nie mówiąc o TŻ, bo to już miesiąc trwa i nasze życie seksualne praktycznie nie istnieje.
Ile trwa czekanie na wyniki posiewu, tak btw?
Ok. 4 dni.
kkkkllll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-23, 18:25   #2084
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Podobno jak się zrobi posiew i dokładnie dobierze leczenie, to można się wyleczyć na stałe, a już nie chcę znowu przez to przechodzić... (...) Ile trwa czekanie na wyniki posiewu, tak btw?
Dokładnie tak
U mnie 5 dni roboczych.
Stary 2014-08-23, 18:45   #2085
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kkkkllll Pokaż wiadomość
Ok. 4 dni.
Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Dokładnie tak
U mnie 5 dni roboczych.
Ech, czyli to oznacza dodatkowe 5 dni z tym cholerstwem...
Swoją drogą, skoro to takie proste, to czemu tak mało osób decyduje się na zrobienie posiewu, tylko leczy się w ciemno? Czy to raczej kwestia nieuświadomienia, a ginekolodzy nie proponują, bo przecież pacjentka wróci za parę miesięcy z problemem?

Stary 2014-08-23, 18:50   #2086
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Ech, czyli to oznacza dodatkowe 5 dni z tym cholerstwem...
Swoją drogą, skoro to takie proste, to czemu tak mało osób decyduje się na zrobienie posiewu, tylko leczy się w ciemno? Czy to raczej kwestia nieuświadomienia, a ginekolodzy nie proponują, bo przecież pacjentka wróci za parę miesięcy z problemem?
Lekarze umieją rozpoznawać w większości i różnicować infekcje grzybicze od bakteryjnych. Większość grzybów czy bakterii jest wrażliwa na działanie standardowych leków. Ale czasem (dość często) kobieta jest zakażona specyficznym grzybem czy bakterią, na którą standardowe leki nie działają i wtedy pojawia się problem. Zwykle kobieta idzie podczas nawrotu do gin., otrzymuje kolejne leki w ciemno i znowu jest niedoleczona.
Pogrubione- sama prawda
Stary 2014-08-23, 21:25   #2087
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Lekarze umieją rozpoznawać w większości i różnicować infekcje grzybicze od bakteryjnych. Większość grzybów czy bakterii jest wrażliwa na działanie standardowych leków. Ale czasem (dość często) kobieta jest zakażona specyficznym grzybem czy bakterią, na którą standardowe leki nie działają i wtedy pojawia się problem. Zwykle kobieta idzie podczas nawrotu do gin., otrzymuje kolejne leki w ciemno i znowu jest niedoleczona.
Pogrubione- sama prawda
Z tym, że umieją rozróżniać infekcje bakteryjne od grzybiczych też jest różnie, ja dostałam na grzybicę gynalgin (to jeszcze pół biedy), ale też sporą dawkę metronizadolu doustnie, jak poszłam z zaognionym stadium grzybicy do następnej ginekolog, to tylko się za głowę złapała... Po prostu poproszę moją o posiew, tak będzie najlepiej.

Stary 2014-08-23, 23:24   #2088
kkkkllll
Raczkowanie

Cytat:
Pogrubione- sama prawda
Problem pojawia się tutaj,że lekarz zamiast najpierw pobrać próbkę i ją zbadać to woli przepisać lek właśnie w ciemno. A dzieje się tak prawdopodobnie, dlatego,że wykonanie posiewu jest stosunkowo "drogim" badaniem jeżeli idzie na NFZ. Lepiej faszerować kobiete źle dobranym lekiem.
Stary 2014-08-23, 23:33   #2089
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Problem pojawia się tutaj,że lekarz zamiast najpierw pobrać próbkę i ją zbadać to woli przepisać lek właśnie w ciemno. A dzieje się tak prawdopodobnie, dlatego,że wykonanie posiewu jest stosunkowo "drogim" badaniem jeżeli idzie na NFZ. Lepiej faszerować kobiete źle dobranym lekiem.
Wykonanie posiewu to koszt około 50 zł (cenniki prywatnych klinik), a chyba powracająca wciąż pacjentka konsumuje więcej... Naprawdę można by prostym badaniem wiele problemów rozwiązać.

Stary 2014-08-23, 23:55   #2090
kkkkllll
Raczkowanie

Cytat:
Wykonanie posiewu to koszt około 50 zł (cenniki prywatnych klinik), a chyba powracająca wciąż pacjentka konsumuje więcej... Naprawdę można by prostym badaniem wiele problemów rozwiązać.
Można wykonać. Tylko po co? Zleci wynik to pacjentka drugi raz będzie musiała przyjść a tak? Dostanie lek raz to nic ,że zły i do widzenia. Niestety tak działa polska służba zdrowia. Smutne to ale prawdziwe.
Stary 2014-08-23, 23:55   #2091
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Z tym, że umieją rozróżniać infekcje bakteryjne od grzybiczych też jest różnie, ja dostałam na grzybicę gynalgin (to jeszcze pół biedy), ale też sporą dawkę metronizadolu doustnie, jak poszłam z zaognionym stadium grzybicy do następnej ginekolog, to tylko się za głowę złapała...
Dlatego napisałam o większości lekarzy

Cytat:
A dzieje się tak prawdopodobnie, dlatego,że wykonanie posiewu jest stosunkowo "drogim" badaniem jeżeli idzie na NFZ.
Z tym, że problem nie tkwi tylko w państwowej służbie zdrowia. Zdecydowana większość prywatnych ginekologów nawet nie wspomina o posiewie, bo i po co...
Stary 2014-08-24, 00:14   #2092
kkkkllll
Raczkowanie

Cytat:
Dlatego napisałam o większości lekarzy

Z tym, że problem nie tkwi tylko w państwowej służbie zdrowia. Zdecydowana większość prywatnych ginekologów nawet nie wspomina o posiewie, bo i po co...
Właśnie nie wiem.
Nadziwić się nie mogę jak traktowane są pacjentki.
Stary 2014-08-24, 06:26   #2093
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Antymionka Pokaż wiadomość
U mnie na razie wszystko dobrze, smaruje i aplikuje tabletki.
Możliwe, że uda mi się pójść wcześniej do lekarza.
Masakra, nigdyyy nigdy nie miałam takiego czegoś i to mnie martwi.
Kiedyś miałam nadżerke, ale wymroziłam, 2 miechy temu byłam w Pl więc udałam się do mojego gina, zrobił cytologie i usg i wszystko było w porządku.

Chociaż mam pewne obawy skąd mam to świństwo, moja pacjentka ma teraz właśnie grzybicę pochwy. Ale przez ostatnich kilka tygodni w ogóle u niej nie bywałam... Pewnie któraś koleżanka nie umyła dokładnie rąk i rozniosła grzyby w wc dla personelu... Mam tylko nadzieję, że jak się z tego wyleczę to cholerstwo nie wróci.

A Tobie życzę BRAKU SWĘDZENIA! i powrotu do zdrowia!

Miłej niedzieli
Stary 2014-08-24, 15:24   #2094
Antymionka

Cytat:
U mnie na razie wszystko dobrze, smaruje i aplikuje tabletki.
Możliwe, że uda mi się pójść wcześniej do lekarza.
Masakra, nigdyyy nigdy nie miałam takiego czegoś i to mnie martwi.
Kiedyś miałam nadżerke, ale wymroziłam, 2 miechy temu byłam w Pl więc udałam się do mojego gina, zrobił cytologie i usg i wszystko było w porządku.

Chociaż mam pewne obawy skąd mam to świństwo, moja pacjentka ma teraz właśnie grzybicę pochwy. Ale przez ostatnich kilka tygodni w ogóle u niej nie bywałam... Pewnie któraś koleżanka nie umyła dokładnie rąk i rozniosła grzyby w wc dla personelu... Mam tylko nadzieję, że jak się z tego wyleczę to cholerstwo nie wróci.

A Tobie życzę BRAKU SWĘDZENIA! i powrotu do zdrowia!

Miłej niedzieli
Dziekuję bardzo, Tobie też życzę miłego dnia i oby nic nie przyjemnego z okolicami intymnymi Ci się nigdy nie trafiło
Stary 2014-08-26, 21:34   #2095
asiuulkaa
Zadomowienie

Dot.: Jak skutecznie pozbyc sie grzybicy???

Hej mam do Was pytanie. Odczuwam uciążliwe swędzenie okolic intymnych. Wydaje mi się też,że wystąpiło zaczerwienienie. Czy to mogą być objawy grzybicy? Jak sobie pomóc? Do lekarza mogę pójść dopiero w pon.
asiuulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-26, 22:04   #2096
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiuulkaa Pokaż wiadomość
Hej mam do Was pytanie. Odczuwam uciążliwe swędzenie okolic intymnych. Wydaje mi się też,że wystąpiło zaczerwienienie. Czy to mogą być objawy grzybicy? Jak sobie pomóc? Do lekarza mogę pójść dopiero w pon.
Jak najbardziej niestety. Kup sobie w aptece maść Clotrimazolum (jest dostępna bez recepty), powinna złagodzić świąd

Ja za tydzień idę na biocenozę pochwy, bo wciąż mam nadzieję, że jednak to nie jest kolejny nawrót, a jeśli tak, to potem dorobię posiew. Zmęczona już tym jestem
Stary 2014-08-27, 18:44   #2097
Antymionka

Cytat:
Jak najbardziej niestety. Kup sobie w aptece maść Clotrimazolum (jest dostępna bez recepty), powinna złagodzić świąd

Ja za tydzień idę na biocenozę pochwy, bo wciąż mam nadzieję, że jednak to nie jest kolejny nawrót, a jeśli tak, to potem dorobię posiew. Zmęczona już tym jestem
Trzymam kciuki kochana żeby wszystko było w porządku
Stary 2014-08-27, 21:04   #2098
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:

Trzymam kciuki, żeby nie było takiej konieczności .

Ja jutro w końcu do ginekologa, ale chyba zrezygnuję z posiewu, bo jak mam czekać tydzień na wyniki, a potem kolejny na leczenie... Chyba nie wytrzymam .
Zrobię chyba przy okazji jakiejś wizyty kontrolnej, ostatnio mnie te leki trzymały w ryzach 8 miesięcy, może znowu da radę.

Stary 2014-08-27, 22:16   #2099
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Ja jutro w końcu do ginekologa, ale chyba zrezygnuję z posiewu, bo jak mam czekać tydzień na wyniki, a potem kolejny na leczenie... Chyba nie wytrzymam .
Powodzenia

Dzięki dziewczyny
Stary 2014-08-28, 11:13   #2100
LuckyLove
Zadomowienie

Wrrrr ale jestem wściekła znów to samo. Do wczoraj nie miałam żadnych objawów, cieszyłam się że mam spokój .. Wstaję rano, idę to toalety a tu co ? Wiadomo Dobrze, że mam cały zapas tabletek.. Przykro mi tylko, że znów starania o dzidzie odejdą na drugi plan póki znów się nie wyleczę ileż można męczyć się z tym dziadostwem... chyba tam dynamit włożę

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości