|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: METAMORFOZY POKOI - opinie, porady, inspiracje - część II
Mocna czerwień może się szybko znudzić a po za tym faktycznie te nowojorskie zdjęcia są już wszędzie. Może coś bardziej związanego z naturą? A co macie na podłodze? jakie oświetlenie?
|
|
|
|
|
#452 |
|
Rozeznanie
|
Hej,
potrzebuje Waszej pomocy. Spodziewam się z mężem dziecka, jest to dla nas szokująca wiadomość więc nie wiemy jak ogarnąć się w naszym pokoju. Wstawiam obrazek, gdzie widać jaki teren nam jest dany i musimy się na nim pomieścić. Meble które mam to: -komoda 140x76x40 (szer/wys/gł) -biurko narożne z nadstawką 100x100 -szafa 140x180x58 meble sa koloru białego, i chciałabym żeby były wykorzystane, jednak jeśli zajdzie konieczność to je wyrzucę, mimo ze sa nowe ![]() Mamy naroznik gdzie powierzchnia spania wynosi 160x225, jednak pewnie trzeba go wyrzucić ze względu na rozmiar. Chce żeby dziecko zajmowalo miejsce z oknem. Proszę o jakies aranzacje, pomysly
|
|
|
#453 |
|
Raczkowanie
|
Hej. Przyznam się, że zaglądam tu pierwszy raz
ale potrzebuję porady bo sama już nie mam pomysłu. Otóż remontujemy pokój, który nie był ruszany od lat, do wymiany także stary metalowy karnisz nad oknem. I tu moje pytanie jaki karnisz wybrać? Ściana na której znajduje się okno ma jakieś 4 m. samo okno ok. 1.5 m. Z prawej strony ściana ma 170 cm. Z lewej czyli jakieś 80 cm i w rogu znajduje się rura grzewcza, której nie możemy zlikwidować Jak myślicie jakiego karnisza szukać? Składać 2 na 4 m czy jednak krótszy? Pokój od strony północnej. W sumie to takie 400 cm można kupić teraz znalazłam
Edytowane przez patunia_87 Czas edycji: 2014-06-15 o 21:26 |
|
|
|
|
#454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#455 |
|
DOMator
|
Ja bym zamontowała tam zwykłą białą szynę, która nie byłaby widoczna i która pozwoliłaby zasłonić zasłonami miejsca, gdzie są rury.
|
|
#456 |
|
Raczkowanie
|
Hej wszystkim.
Potrzebuję waszej porady. Planuję trochę zmian w moim pokoju. Zaczynam od kupna "czegoś" do spania. Wybór raczej padnie na wersalkę/sofę w kolorze ciemno szarym. Dywan mam fioletowo-szary (przewijają się odcienie ciemne i jaśniejsze). Planuję pomalować dwie ściany na kolor fioletowy (bardzo, bardzo jasny pastelowy, ledwo muśnięty kolorem). I zastanawiam się co zrobić z pozostałymi dwiema. Nie chcę ich malować na szaro, nie chcę zostawić też białych. Czy jakiś kolor jeszcze fajnie wpisuje się w te moje szaro-fioletowe klimaty?
|
|
|
|
|
#457 |
|
BAN stały
|
fototapeta może jakaś fajna? Biel też pasuje do fioletu i szarości na pewno rozświetli troche pokój. Podeslij jakieś zdjęcia to coś doradzimy.
|
|
|
|
|
#458 |
|
Zakorzenienie
|
czarny
![]() ja mam mieszkanie w fiolecie ciemnych jako dodatkach, szara kanape, meble ciemny brąż i mam sciane czarna jedna reszta na bialo
|
|
|
|
|
#459 |
|
Przyczajenie
|
hej, proszę o pomoc w doborze koloru dodatków do pokoju. Ściany są błękitno białe (zdjęcie), meble (szafa, biurko, regał, łóżko) w kolorze olchy. Wynajmuję mieszkanie więc z meblami za bardzo poszaleć nie mogę, chcę nadać pokojowi charakteru przez dodatki
|
|
|
|
|
#460 |
|
Zakorzenienie
|
Do niebieskich ścian ładnie wyglądają jasne, białe dodatki. No, chyba, że chce "wpuścić trochę słońca" to daj żółte akcenty.
|
|
|
|
|
#461 |
|
Zakorzenienie
|
tak dalabym zdjecia na sciany w bialych ramkach
czarne tez pasuja w zasadzie, albo antyramy same.
|
|
|
|
|
#462 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
w swoim pokoju muszę mieć wieszak na ubrania wiszący na ścianie. Pomyślałem, że może taki na desce wyglądałby ładnie. podłoga: panele dąb titan (świeżo położone z reklamy Komfotu) meble: meblościanka w kolorze buk ściany: lekko żółtawe zdjęcie: ![]() Myślę nad kolorem deski po wieszaki. Może zrobić ją z panela podłogowego? Ale czy będzie dobrze wyglądać? Może w kolorze mebli? Ale zawsze może różnić się odcieniem. Proszę o poradę. |
|
|
|
|
#463 |
|
Raczkowanie
|
Mając nietypowe wymiary pokoju, najlepiej wybrać meble na wymiar ze Szczecina. Jak myślałam, że w mojej niestandardowej kamienicy nie doczekam się luksusów i uprawiałam mała prowizorkę z osobno kupionym wieszakiem i ciuchami upchniętymi w pudła i szafki z ikei - których szczerze nie znoszę, wiem, że są zwolennicy takiego stylu: stara kamienica, goła cegła i wieszaki, pudła i skrzynie, czyli postindustrial total, ale to nie ja. Jestem tradycjonalistą i kiedy się okazało, że w moim mieszkaniu da się zaprojektować szafę wnękową, to byłam wniebowzięta, to samo tyczy się mebli kuchennych. Teraz, mimo że mieszkanie ma swoje lata, to jest bardzo funkcjonalne, a nie straciło nic ze swojego niepowtarzalnego charakteru
Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2014-07-28 o 17:17 Powód: reklama |
|
|
|
|
#464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#465 |
|
Zakorzenienie
|
no raczej reklama
|
|
|
|
|
#466 |
|
DOMator
|
No zdecydowanie reklama <ciach, ciach>
|
|
#467 |
|
BAN stały
|
nie rozumiem za bardzo o co chodzi z tym panelem podłogowym jako wieszak. Może jaśniej napisz w czym rzecz .
|
|
|
|
|
#468 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Niedługo planuję remont pokoju i chciałabym co nieco w nim zmienić. Remont będzie obejmował głównie zmianę koloru ścian, a raczej tapety. Planuję zakup nowego dywanu. Jednak chciałabym zmienić ustawienie mebli, postanowiłam się pozbyć kilku z nich i te które mi zostały są na poniższym szkicu( nie chciałam robić zdjęć ). Nie mam pojęcia jak je sensownie ustawić, w chwili obecnej meble stoją wzdłuż górnej ściany, a łóżko przy dolnej. Wolałabym je jakoś ładnie rozstawić po pokoju, by uniknąć efektu meblościanki. Rozważam też opcję sprzedaży mebli i zakup wyższej komody oraz wieszaka na ubrania zamiast szafy. Chciałam również zmienić rolę wersalki i zostawić ją na stałe rozłożoną, odwróconą jak normalne łóżko sypialniane, nie ma żadnych oparć więc nadaje się do tej roli, to już sprawdzałam. Teraz chciałabym tylko prosić o jakieś pomysły w kwestii rozstawienia tych mebli po pokoju, w wersji z meblami, oraz w wersji gdybym zdecydowała się na komodę i wieszak, a łóżko sypialniane. Generalnie chciałabym utrzymać wszystko w jasnych tonacjach (biały/beżowy), ale wteyd gdy zmienię meble. Jak zostaną te co mam obecnie to jednak będę zmuszona iść w tonację beż/brąz.. Z góry dziękuję ![]() 1.meble 2.plan pokoju 3.kolor mebli 4.prawie identyczna wersalka |
|
|
|
|
#469 |
|
Raczkowanie
|
Michelle_ tak na szybko zrobiłam trzy wersje. Znacznie łatwiej by bylo, gdybyś jeszcze podała wymiary mebli
![]() Stawianie regału przy łóżku motywuje tym, że jedna półka mogłaby "robić" za a'la stolik nocny. Mogłabyś położyć tam chociażby telefon, czy co tam być potrzebowała I moja mała sugestia - może zamiast "wieszaka i komody" zainwestować w porządną szafę? Czy to na wymiar, czy kupowaną chociażby w jakiejś meblowej sieciówce. Szafa zawsze jest pojemniejsza niż kawałek wieszaka i komoda...
|
|
|
#470 |
|
Raczkowanie
|
Najbardziej spodobała mi się druga wersja
Dzięki ![]() No teoretycznie tak, jednak właśnie chciałam uniknąć dużej szafy w pokoju... Pisząc o komodzie miałam na myśli taką sporą pojemną 4 szuflady. W dodatku jakieś wiklinowe kosze. Chciałabym zyskać na przestrzeni, zwłaszcza, ze mam jeszcze mały Ikeowski biały stoliczek i planuję zakup tego dużego fotela, takiego "worka" . No i zawsze jest jeszcze skrzynia w łóżku
|
|
|
|
|
#471 |
|
Raczkowanie
|
Hej, niedługo remontuję cały swój pokój. Obecnie jest on byle jaki, tymczasowy (proste biurko, białe ściany, zielona wykładzina, generalnie nic ciekawego).
Nie jest zbyt duży, raczej niewielki, ale obrzydły mi absolutne jasności i chcę wprowadzić☠jakiś akcent. Myślę nad czymś takim: biały sufit, jedna ściana śliwkowa, reszta w złamanej ultradelikatną szarością bieli, na śliwkowej kolorowy plakat w antyramie lub obraz. Do tego jasnoszara wykładzina imitująca panele i białe meble. Co myślicie o czymś takim? Chcę wprowadzić☠ciemny akcent, ale mam nadzieję, że stosunkowo jasną resztą go zrównoważę.
|
|
#472 |
|
Raczkowanie
|
Ja ostatnio zrobiłam sobie metamorfozę pokoju, jeśli ktoś szuka ciekawego rozwiązania na ścianę- bez użycia kleju to proszę bardzo.Wystarczy materiał młotek i gwiździe, a efektem delektuję się cały czas
tu wklejam zdjęcie, a więcej fot jakby ktoś chciał na blogu-link w opisie
Magic Home- blog wnętrzarski! http://inmagichome.blogspot.com/ Dziecięce stylizacje- blog http://dzidziastyle.blogspot.com/ Edytowane przez kaoruakija Czas edycji: 2014-08-19 o 10:34 |
|
|
|
|
#473 |
|
Raczkowanie
|
Wizażanki, potrzebuję inspiracji!
![]() Mój pokój to typowy "wagon" z małym balkonem. Ściany są w kolorze kremowym wpadającym w pudrowy róż. Od wejścia, po prawej stronie stoją kolejno - czarne, metalowe łóżko z IKEA(wzdłuż niego wiszą trzy duże obrazy, niebieski, zielony, czerwony,z muzykami), biurko (nad nim dwie półki) i szafa, po prawej - stolik z IKEA(na nim lampka i koronkowa serwetka), krzesło, nad tym wisi lustro (wszystko z jednej kolekcji), regał i wielka szafa na książki. Meble mam z drewna, robione na wymiar, kolor ciemnorudy mniej więcej dodatki (łóżko, lampki, lustro itp. są czarno-srebrne), dywan mam biały i puchaty, w oknie wisi biała firanka z różami, pościel mam białą w różyczki. Niby wszystko jest zaplanowane i powinno wyglądać fajnie, a nie wygląda, może też dlatego, że się przyzwyczaiłam. Ostatnio wyrzucilam prawie wszystkie bibeloty i chcę kupić nowe, ale nie wiem jakie ;/
|
|
#474 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#475 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#476 |
|
Zadomowienie
|
hej, robie remont pokoju wybrałam kolor scian z magnata (szary piryt c29), białe meble (szafa, komoda, regał, biurko-toaletka) oraz czarna skórzana sofa, chciałabym Was zapytać na jaki kontrastowy kolor pomalować jedną ze ścian
|
|
#477 |
|
Zakorzenienie
|
a jakie kolory lubisz? bo do tego zestawu pasuje wszystko. Czerwień, zieleń, żółty, pomarańcz, nawet róż
|
|
|
|
|
#478 |
|
Raczkowanie
|
Potrzebuję porad osób, które mają szafę przesuwną w pokoju.
1) jaka długość będzie odpowiednia dla jednej osoby? 2m, czy 2,5 m? Chciałabym trzymać w niej ubrania (dużo ubrań ) i jakieś graty "przydasie".2) robić szafę do sufitu, czy niższą? Z tych najwyższych półek się korzysta? 3) co ile cm robić półki? 4) robić jedną część na wieszaki? Jeden drążek, czy dwa? |
|
|
|
|
#479 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#480 |
|
Zakorzenienie
|
Nie bój się koloru. Ja pomalowałam na niebiesko w pokoju 1x2 i było ok. A jeśli jednak się boisz to skup się na dodatkach - np. duże zdjęcie lasu na ścianie zamiast całej ściany np. taki: KLIK i myślę że załatwi sprawę pustej ściany. Albo sama zrób zdjęcie lasu np. podczas zachodu słońca i wywołaj w największym rozmiarze i w antyramie powieś. Kiedy Ci się znudzi to zmienisz po prostu a cały wystrój razem z obrazem automatycznie.
A i nie dawałabym czerwieni. Możesz źle się czuć w małym pokoju z tak wyraźnym akcentem. Edytowane przez magda1706 Czas edycji: 2014-08-29 o 17:15 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.

ale potrzebuję porady bo sama już nie mam pomysłu. Otóż remontujemy pokój, który nie był ruszany od lat, do wymiany także stary metalowy karnisz nad oknem. I tu moje pytanie jaki karnisz wybrać? Ściana na której znajduje się okno ma jakieś 4 m. samo okno ok. 1.5 m. Z prawej strony ściana ma 170 cm. Z lewej czyli jakieś 80 cm i w rogu znajduje się rura grzewcza, której nie możemy zlikwidować 

) i jakieś graty "przydasie".