9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014 - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-29, 21:27   #541
dusia_tcv
Zadomowienie

Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014

A sterylizować butelkę trzeba nawet wymyć w gorącej wodzie i specjalnym płynie bo kwas mlekowy jest bardzo podstępny a po za tym pleśniawki to bol nie ziemski
dusia_tcv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-29, 21:45   #542
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Iza apetyt i cera nie widzę wpływu a libido się nie wypowiadam bo ja po ciaży wogóle nie mam ochoty :/ mam nadzieję że skuteczne bo na rodzeństwo nie mam ochoty.
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-29, 21:55   #543
Iza188
Rozeznanie

Dzięki za odp. Muszę jeszcze poszukać opinii po ludziach

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Iza188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 05:55   #544
Iris1988
Rozeznanie

Nikt nie karmil w nocy? wolna sobota wiec syn wstaje czesciej:-P widze ze tz nie daje rady:-P wlasnie przebieral syna a ten go osikal i dokonczyl kupe wiec tz z tego wszystkiego wylal wode do przemywania tylka i obudzil mnie wycierajac podloge na kolanach:-P chcial sie zrehabilitowac za wczorajsza noc kiedy ani razu sie nie obudzil mimo ze mlody tak plakal ze chyba sasiedzi slyszeli.

Wysłane przez HTC 7 Mozart przy użyciu Tapatalk

---------- Dopisano o 05:55 ---------- Poprzedni post napisano o 05:39 ----------

Dziewczyny mam pytanie o co chodzi z tymi specjalistami do ktorych chodzicie z dzieciakami? Ktos Was kieruje do nich? U mnie byla tylko polozna i raz pediatra nikt mi nie mowil ze mam gdzies z Igorem chodzic, a jak czytam tu usg bioderek tu cos innego to sie zastanawiam czy ja o czyms nie wiem.

Iris1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 05:55   #545
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iris1988 Pokaż wiadomość
Nikt nie karmil w nocy? wolna sobota wiec syn wstaje czesciej:-P widze ze tz nie daje rady:-P wlasnie przebieral syna a ten go osikal i dokonczyl kupe wiec tz z tego wszystkiego wylal wode do przemywania tylka i obudzil mnie wycierajac podloge na kolanach:-P chcial sie zrehabilitowac za wczorajsza noc kiedy ani razu sie nie obudzil mimo ze mlody tak plakal ze chyba sasiedzi slyszeli.

Ja karmilam o 21 24 2:30 5:30 ... ale tak mnie glowa boli ze nie chce.mi sirle pisac

Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2
Stary 2014-08-30, 06:43   #546
mamaya
Zakorzenienie

Iris, kontrola stawow bioderkowych około 6 tygodnia zycia (maksymalnie mozna zrobic po raz pierwszy USG stawow biodrowych do 12 tygodnia zycia Dziecka) jest obligatoryjne. Każde Dziecko musi byc zbadane. I kazdy pediatra na pierwszej wizycie powinien dać skierowanie na kontrole ortopedyczna.

My byliśmy u neurologa ze względu na to, ze Jimmy urodził sie w 36 tc, więc z racji tego jest uznawany za wczesniaka a z wczesniakami należy zawsze udać sie do neurologa by sprawdzić czy dobrze sie rozwija.
Aczkolwiek ja uważam, ze bez względu na to czy Dziecko jest wcześniakiem czy nie powinno sie przejść do neurologa
Czasem moga wyjsc podczas badania bardzo subtelne nieprawidłowości, które trudno zauważyć.

Do Zawitkowskiego, fizjoterapeuty, udaliśmy sie z własnej woli. Nikt Nas do fizjoterapeuty nie kierował.

Wysłane z iPhone
mamaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 06:55   #547
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Iris my wszystkich specjalistów do oblecenia dostaliśmy ze względu na wcześniactwo, tak więc kardiolog audiolog okulista rehabilitacja etc. Jak przy dziecku urodzonym o czasie jest, nie mam pojęcia.
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 07:08   #548
robaczek-85
Rozeznanie

Dzien dobry z rana, robilismy wczoraj probe spania na boku lub na wznak ale nic z tego :/

My dostaliśmy zalecenia w szpitalu, bioderka to jest profilaktyka u wszystkich dzieci bo ze starszym też miałam zalecenia ze szpitala (a ze wzgledu na moja dysplazje to i tak bym szła) a chirurga też ze wskazań szpitalnych przez przepukline. Ze wzgledu na wczesniactwo mieliśmy na usg główki. Ortopeda wspomniał cos o neurologu, ale wybierzemy się sami prywatnie. Przy starszym mieliśmy też zalecona wizyte w poradni audiologicznej, bo nie udało się go przebadac przsiewowo.

1.11.2012

Kingusia 18.06.2014
Moje rękodzieło

Kuchennie
robaczek-85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 07:32   #549
Iris1988
Rozeznanie

Mi pediatra nie dala skierowania do ortopedy nic wogole nie wspomniala o tym kazala tylko go pieluchowac. Szczerze mowiac wiecej do niej nie pojde ona przyjmuje u nas na wiosce ale po tej wizycie zadecydowalam ze bede jezdzic do miasta do pediatry.

kurcze i co ja teraz mam zrobic

Stary 2014-08-30, 07:56   #550
joanna2228
Wtajemniczenie

Cytat:
Mi pediatra nie dala skierowania do ortopedy nic wogole nie wspomniala o tym kazala tylko go pieluchowac. Szczerze mowiac wiecej do niej nie pojde ona przyjmuje u nas na wiosce ale po tej wizycie zadecydowalam ze bede jezdzic do miasta do pediatry.

Ja mam nawet czerwona pieczątkę w książeczce zdrowia dziecka - ortopeda w 1 miesiącu a okulista w 3 miesiącu. Zaglądij i poszukaj może jest. Okulista jest bez skierowania a ortopeda ze skierowaniem ;-)

przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem
by każdy poznał dzień narodzin.
Miłością tą największą
zrodzisz się w bólu swej matki,
by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki.
joanna2228 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 08:06   #551
cinnilla88
Raczkowanie

Mi powiedzieli w szpitalu, ze musimy iść do chirurga i ze trzeba zrobić usg bioderek w 6 tygodniu życia. Na wypisie były dodatkowo napisane wszystkie zalecenia i między innymi to.
Stary 2014-08-30, 08:57   #552
Iris1988
Rozeznanie

Nie mam zadnych wpisow :-( z zalecen tylko witaminy zglupialam :-(

Stary 2014-08-30, 09:05   #553
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny mam pytanie o co chodzi z tymi specjalistami do ktorych chodzicie z dzieciakami? Ktos Was kieruje do nich? U mnie byla tylko polozna i raz pediatra nikt mi nie mowil ze mam gdzies z Igorem chodzic, a jak czytam tu usg bioderek tu cos innego to sie zastanawiam czy ja o czyms nie wiem.
My chodzimy tam, gdzie nakazali czyli:
bioderka między 6 a 8 tygodniem życia i kontrola po 6 tygodniach
audiolog bo moją córę zakwalifikowano jako wcześniaka
Kardiolog ze względu na dziedziczną wadę serca.
------------
Cześć

Znów nocka do kitu... co 2 godziny pobudka a o 7 kiedy jest szansa dospać synek się obudził, ale pobawił się trochę, więc jeszcze chwilę usnęłam.

Czy któraś z Was karmiacych piersią też karmi co 2 godziny? Moja je max. 10 minut i koniec, jak jeszcze bym jej dała to i tak uleje, więc może ona ma taki malusi żołądeczek nic innego minie przychodzi do głowy.
W dzień spoko, ale nocne karmienie co 2 godziny mnie mega męczą :/
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 09:14   #554
agnes208
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
My chodzimy tam, gdzie nakazali czyli:
bioderka między 6 a 8 tygodniem życia i kontrola po 6 tygodniach
audiolog bo moją córę zakwalifikowano jako wcześniaka
Kardiolog ze względu na dziedziczną wadę serca.
------------
Cześć

Znów nocka do kitu... co 2 godziny pobudka a o 7 kiedy jest szansa dospać synek się obudził, ale pobawił się trochę, więc jeszcze chwilę usnęłam.

Czy któraś z Was karmiacych piersią też karmi co 2 godziny? Moja je max. 10 minut i koniec, jak jeszcze bym jej dała to i tak uleje, więc może ona ma taki malusi żołądeczek nic innego minie przychodzi do głowy.
W dzień spoko, ale nocne karmienie co 2 godziny mnie mega męczą :/
Ja karmie raz w nocy ale za to pije ze 20min a godzine mnie zagaduje jak sie w godzine wyrobimy z jedzeniem przebieraniem i usmiechaniem to szybko jest haha ale ja nie bujam tylko czekam az przy cycu usnie albo wkladam do lozeczka i go glaszcze i szeptam az usnie

moze twoja corka jest taka fit 5 posilkow ale malych a nie opchac sie raz jak trzmiel na tulipanie

Edytowane przez agnes208
Czas edycji: 2014-08-30 o 09:16
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 09:22   #555
Domi_00
Rozeznanie

Cytat:
Nie mam zadnych wpisow :-( z zalecen tylko witaminy zglupialam :-(

Iris na Twoim miejscu poszlabym jak najszybciej do pediatry po skierowanie do ortopedy, bo to jedno z najważniejszych badań dla malucha

My dostaliśmy zalecenia dotyczące witamin plus te bioderka ale Młoda nie jest wcześniakiem więc innych badań specjalistycznych nie musimy robić.

Co do wyparzania to butelkę wyparzam raz dziennie a smoczek wygotowalam przed pierwszym użyciem. Później już tylko woda z detergentem, bo tak napisano w instrukcji użytkowania butelek, których używamy

Uważam, że zbyt sterylne otoczenie nie służy maluchowi, ale są pewne kwestie o które trzeba dbać co do ubierania, to staram się nie przegrzewac Młodej, zresztą ona sama głośno protestuje kiedy jej za gorąco

Wiązanych czapeczek nie uważam za coś złego, nikt przecież nie chce udusić malucha
Domi_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 11:16   #556
dusia_tcv
Zadomowienie

Cytat:

Nie dał bo po urodzeniu lekarz nie stwierdził żadnych uchybień w stawach jest po prostu zdrowe i twoje dziecko nie potrzebuje żadnych wizyt

Ja mam ich sporo bo tak jak pisały dziewczyny mam wcześniaka

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Domi_00 Pokaż wiadomość
Iris na Twoim miejscu poszlabym jak najszybciej do pediatry po skierowanie do ortopedy, bo to jedno z najważniejszych badań dla malucha

My dostaliśmy zalecenia dotyczące witamin plus te bioderka ale Młoda nie jest wcześniakiem więc innych badań specjalistycznych nie musimy robić.

Co do wyparzania to butelkę wyparzam raz dziennie a smoczek wygotowalam przed pierwszym użyciem. Później już tylko woda z detergentem, bo tak napisano w instrukcji użytkowania butelek, których używamy

Uważam, że zbyt sterylne otoczenie nie służy maluchowi, ale są pewne kwestie o które trzeba dbać co do ubierania, to staram się nie przegrzewac Młodej, zresztą ona sama głośno protestuje kiedy jej za gorąco

Wiązanych czapeczek nie uważam za coś złego, nikt przecież nie chce udusić malucha
Dziewczyny nie panikujcie tak to nie jest konieczne jak lekarz nie ma wątpliwości

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Iris ale jak masz szeroko pieluchować to powinnaś mieć napisane wizytę kontrolna u ortopedy dziecięcego......
Stary 2014-08-30, 11:33   #557
Domi_00
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dusia_tcv Pokaż wiadomość
Nie dał bo po urodzeniu lekarz nie stwierdził żadnych uchybień w stawach jest po prostu zdrowe i twoje dziecko nie potrzebuje żadnych wizyt

Ja mam ich sporo bo tak jak pisały dziewczyny mam wcześniaka

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Dziewczyny nie panikujcie tak to nie jest konieczne jak lekarz nie ma wątpliwości

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Iris ale jak masz szeroko pieluchować to powinnaś mieć napisane wizytę kontrolna u ortopedy dziecięcego......
Dusia nikt nie panikuje. Dysplazje bioder ciężko rozpoznać zwykłemu pediatrze dlatego warto skonsultować to ze specjalistą i tyle. Nie każda wada bioderek jest widoczna gołym okiem, lepiej to sprawdzić jak najszybciej by móc ewentualnie podjąć odpowiednie kroki... to badanie jest w tym momencie podstawą jeśli chodzi o diagnostykę niemowląt w Polsce. I niezależnie od tego czy dziecko było badane w szpitalu po narodzinach czy też nie, powinno się je wykonać
Stary 2014-08-30, 11:45   #558
dusia_tcv
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Domi_00 Pokaż wiadomość
Dusia nikt nie panikuje. Dysplazje bioder ciężko rozpoznać zwykłemu pediatrze dlatego warto skonsultować to ze specjalistą i tyle. Nie każda wada bioderek jest widoczna gołym okiem, lepiej to sprawdzić jak najszybciej by móc ewentualnie podjąć odpowiednie kroki... to badanie jest w tym momencie podstawą jeśli chodzi o diagnostykę niemowląt w Polsce. I niezależnie od tego czy dziecko było badane w szpitalu po narodzinach czy też nie, powinno się je wykonać
Pierwsze słyszę ale wszystko idzie do przodu to i pewnie diagnostyka też choć w Chojnicach nadal jest wszystko do tyło bo jak leżałam a potem dojeżdżałam to lekarz o kontroli mówił tylko mamą dzieci u których stwierdzono problemy ze stawami biodrowymi W Gdańsku w Akademii też nie zawsze lekarz mówił o kontroli

Edytowane przez dusia_tcv
Czas edycji: 2014-08-30 o 11:56
Stary 2014-08-30, 11:54   #559
agnes208
Zakorzenienie

Ja bede tez robic usg ale dopiero w pl bo tutaj jak pediatra przy badaniu recznym nie rozpozna nic to skierowania za chiny sie nie dostanie a i prywatnie ciezko zrobic. Tutaj takie usg to zadkosc. Zreszta w pl obdzwonilam w dwoch miastach ortopedow i nie robia usg tylko do radiologa oni badaja rekami nawet dwoch typowo dzieciecych nie ma usg zeby to zrobic prywatnie. Jeszcze w poniedzialek bede do jednego dzwonic a jak nie to zrobie u radiologa z uprawnieniami coz poradze.
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 11:59   #560
dusia_tcv
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agnes208 Pokaż wiadomość
Ja bede tez robic usg ale dopiero w pl bo tutaj jak pediatra przy badaniu recznym nie rozpozna nic to skierowania za chiny sie nie dostanie a i prywatnie ciezko zrobic. Tutaj takie usg to zadkosc. Zreszta w pl obdzwonilam w dwoch miastach ortopedow i nie robia usg tylko do radiologa oni badaja rekami nawet dwoch typowo dzieciecych nie ma usg zeby to zrobic prywatnie. Jeszcze w poniedzialek bede do jednego dzwonic a jak nie to zrobie u radiologa z uprawnieniami coz poradze.
W Tczewie ortopeda przy szpitalu robi USG hehe
Stary 2014-08-30, 12:09   #561
Domi_00
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agnes208 Pokaż wiadomość
Agnes a będziesz zapisywać do jakiegoś pediatry w PL? Nie mam pojęcia jak to wygląda od strony formalnej ale gdybyś zapisywala to możesz dostać skierowanie na usg i wtedy masz refundowane badanie
Stary 2014-08-30, 12:22   #562
Iza188
Rozeznanie

Wg mnie wizyta u ortopedy to standard. Jeszcze przed porodem u nas o tym mówili żeby od razu po narodzinach zapisać sie na wizytę bo cieżko jest sie wyrobić w 6 tyg na NFZ... Takie kolejki. A skierowanie i pesel kazali donieść pózniej. Nie wiem jakim cudem pediatra bez usg moze stwierdzić np. Niedojrzałość fizjologiczna bioderek?

Iza188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 12:27   #563
robaczek-85
Rozeznanie

No a u nas na badaniu lekarz stwierdził ze kinga bardzo ładnie odwodzi, a dopiero na usg widac ze staw jest niedojrzaly.

Ehhh ale mam dziś tzw chandre, nosi mnie od środka ze złości a nie mam żadnego powodu, tylko tz sie oberwalo

1.11.2012

Kingusia 18.06.2014
Moje rękodzieło

Kuchennie
robaczek-85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 13:15   #564
dusia_tcv
Zadomowienie

Do badań obrazowych stawów biodrowych należą USG oraz zdjęcie RTG. Badanie USG powinno być wykonywane u każdego noworodka i niemowlęcia, u którego istnieją jakiekolwiek podejrzenia występowania dysplazji stawu biodrowego.

Fragment ze strony medycznej więc jeśli nie ma podejżenia to nie jest to konieczne
Stary 2014-08-30, 13:36   #565
malwiska
Zakorzenienie

Co do usg bioderek, ja jestem jak najbardziej za nawet jak nie ma wskazania. Golym okiem nie zawsze widac czy cos jest nie tak. Ja mam chyba w ksiazeczce Oliwki ze ortopeda po 1 mc a okulista po 3 mc i po wyjsciu ze szpitala juz ja umowilam bo kolejki duze i wszedzie trzeba czelac co najmniej miesiac

Stary 2014-08-30, 13:47   #566
Iris1988
Rozeznanie

Pediatra kazala pieluchowac a gdy zapytalam dlaczego powiedziala ze zaleca profilaktycznie wszystkim dzieciom. W poniedzialek zadzwonie i sie dowiem ale u mnie wszyscy wielkie oczg na to zrobili. Kolezanka ma 2 tyg starszego syna i tez nic nie jazali takiego

Stary 2014-08-30, 13:55   #567
dusia_tcv
Zadomowienie

Cytat:
Pediatra kazala pieluchowac a gdy zapytalam dlaczego powiedziala ze zaleca profilaktycznie wszystkim dzieciom. W poniedzialek zadzwonie i sie dowiem ale u mnie wszyscy wielkie oczg na to zrobili. Kolezanka ma 2 tyg starszego syna i tez nic nie jazali takiego

Bo nie ma wskazań dla tego nie ma skierowania na USG
Stary 2014-08-30, 13:59   #568
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iza188 Pokaż wiadomość
Dziewczyny podbijam pytanie odnośnie tych antykoncepcyjnych tabletek jednoskladnikowych. Żadna z Was nie zażywa ???
Nie wiem czy powinnam mówić, ale moja szwagierka na tych jednoskładnikowych zaszła w ciążę, karmiła piersią, dziecko miało 9-10 miesięcy Także tego, no ale wyjątek nie potwierdza reguły, no i ona nie mieszka w Polsce więc może tam mają jakieś insze tablety. Ja generalnie na tabletkach się nie znam, bo nie używam.. tylko ten przykład z własnego "podwórka" mi się napatoczył.
A z mm to faktycznie, jak bym dawałą tylko raz na jakiś czas, a ogólnie karmiła piersią to fktycznie może bym wyparzała butlę za każdym razem, ale tak co chwilę to już nie bardzo a gotowanie wody ileś czasu.. nie wiem jaki ma sens, ale nie robię tego z prostej przyczyny, czajnik mi gwiżdże a elektryczny po prostu się wyłącza

Edytowane przez debesciara
Czas edycji: 2014-08-30 o 14:01
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 14:07   #569
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:

Mi kazala.profilaktycznie polozna pieluchowac do czasu wizyty u ortopedy. Uwazam ze skoro jest mozliwosc dostania skierowania i odbycia wizyty to powinno sie isc. Skoro wiekszosc z nas byla to lekarka normal.ie powinna Ci je dac, nalezy Ci sie

Stary 2014-08-30, 14:08   #570
Iris1988
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dusia_tcv Pokaż wiadomość
Bo nie ma wskazań dla tego nie ma skierowania na USG

dusia dzieki bo juz chcialam lekarke mordowac:-P

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości