|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią, cz. 19
Cytat:
Juz mam na szczescie inne, bede sie tylko imieniem denerwowac ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Nie dziwi mnie zabawa, jako 20-latka i wiecej tez sie hustalam na przyblokowej hustawce, oponie takiej. Lubie
|
|
#2912 |
|
Zakorzeniona
|
Naprawdę zmieniają Ci imię? Bo jeśli jest tak jak mówisz zwykłe i nietrudne, to wierzyć mi się nie chce, że masz na imię np. Adrianna, a ludzie wpisują Anna.
|
|
|
|
#2913 |
|
kobieta za ladą
|
kredzia dawaj imię ocenimy czy jest łatwe czy trudne
|
#2914 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja mam 'szczyńska. Np. Leszczyńska. Już wszędzie mówię "Leszczyńska, szy, czy, yńska" bo jak nie to zostanę Leszyńska, Leczyńska, Leszewska (wut?). Nie mam dykcji Fronczewskiego, ale przy podawaniu imienia, nazwiska i numeru telefonu (mam dużo siedem i jeden) mówię jak aktor starego pokolenia do osoby upośledzonej, właśnie żeby uniknąć pomyłek. Nic z tego... |
|
|
|
|
#2915 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Do stycznia 2017 jestem zadrutowana ![]() Z każdym dniem piękniejszy usmiech! https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=841721 Zapraszam na wymianę! Edytowane przez weraa66 Czas edycji: 2014-08-31 o 11:17 |
|
|
|
|
#2916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja wole miec swoje imie, a nie jakie ktos uwaza, ze powinnam miec
|
|
#2917 | ||
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Chyba, że jednak ma się rzadkie imię. Poznałam kiedyś Atenę, która we wszystkich świadectwach, zaświadczeniach i certyfikatach lądowała jako Aneta, bo wszyscy albo tak czytali, albo byli pewni, że biedaczka się pomyliła.---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Cytat:
To zupełnie inna sytuacja, myślałam, że masz na imię Zofia, a oni wpisują Zenobia. Współczuję w każdym razie, bo to musi być denerwujące.
|
||
|
|
|
#2918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- invisible, tak I jeszcze baty dostaje, ze pelnym imieniem ma sie podpisywac
|
|
#2919 |
|
Konto usunięte
|
Dlatego cieszę się z mojego imienia. Niezbyt pospolite, ale normalne, w lo bylo nas 2, na studuach na 250osob chyba 3. A przy tym ma takie brzmienie, że nie można go pomylić z czymś innym.
|
|
|
|
#2920 | |
|
O RLY?
|
Cytat:
To Ty nie wiesz, że Indie szykują się na hinduski dżihad a wszyscy hindusi nie mieszkający w kraju to tajne agenty mające za zadanie zdeprawować kulturę europejską i zbałamucić baby z Europy, żeby uczynić z nich swe służalcze małżonki? Mam znajomą, która ma na imię Magda, wpisują jej Magdalena. Znajomej Karinie wpisują Karolina a Claudii Klaudia. Moje nazwisko to człon nazwiska znanego polityka (np. Rynkowski - Rynko) i zawsze przekręcają mi jedną z liter, która się różni (np. nazwisko brzmi Rynka a przekręcają na Rynko bo myślą, że to od Rynkowskiego). |
|
|
|
|
#2921 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() Co do imion, dziwi mnie sytuacja, kiedy ktoś w oficjalnych bądź co bądź sytuacjach podaje zdrobnienie zamiast pełnego imienia (ale to nie ma nic do Magdy będącej Magdą). Pracuję w międzynarodowej firmie, sami wypełniamy swoje profile, firma jest zagraniczna, więc nawet jak wpiszę sobie Kasia to dla ludzi zza granicy to nie będzie dziwne, ale jednak pewne normy moim zdaniem powinny obowiązywać. I potem mam na liście pracowników np. Zosię albo Anię. A to są dorosłe kobiety (i w temacie: to nie są oficjalne formy ich imion ). Mam wtedy wrażenie, że pracuję z dziećmi Bo te imiona służą nam do korespondencji z szefem, managerami itp., również z polskiego oddziału. Hitem było, jak jedna z dziewczyn prowadziła korespondencję mailową z jednym managerem zza granicy, podpisywała się jako Gosia (chyba zapomniała, że czasy szkolne minęły), potem pojechała na konferencję i musiała się wylegitymować, i były problemy, bo na liście gości Gosia, a na dowodzie Małgorzata I tłumacz, że to zdrobnienie
|
|
|
|
|
#2922 | |
|
O RLY?
|
Cytat:
Moja mama najczęściej zwraca się do mnie Magdalena - czasem babka na targu potrafi zwrócić jej uwagę w stylu dlaczego zwraca się do córki takim poważnym imieniem a nie mówi Madzia - Madzia to takie śliczniaste, słodziutkie zdrobnienie. Edytowane przez aer Czas edycji: 2014-08-31 o 11:35 |
|
|
|
|
#2923 |
|
Zakorzenienie
|
Ja za to jak podaję swoje imię, to wszyscy myślą, że sobie jaja robię i domagają się NORMALNEGO imienia. Tego, które mam w dowodzie
|
|
|
|
#2924 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale zawsze kaze spojrzec komus w kalendarz na 25 maja, tam sa moje imieniny - znaczy, ze istnieje A to tez mnie dziwi, przeciez to praca - nie wszedzie tak jest, ze mozna sobie normalnie po imieniu z kims wyzej pogadac. Wiec trzyma sie, jak i w urzedach, forme Anna, Malgorzata, Tomasz, Slawomir. Pani Gosia sie pewnie mocno zdziwila ![]() ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2925 |
|
Zakorzeniona
|
A tak w temacie, to chyba Magda Mołek jest właśnie Magdą, a nie Magdaleną? Ja imię Magdalena/Magda uwielbiam, ale zdrobnienie Madzia powoduje u mnie dreszcze. Jest obrzydliwe, tak jak wszystkie zdrobnienia z "dzia" - Lodzia, Lidzia itp.
Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2014-08-31 o 11:40 |
|
|
|
#2926 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2927 |
|
O RLY?
|
|
|
|
|
#2928 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2929 |
|
Zakorzenienie
|
-Imię?
-Andrea. -No to jak? -Andrea. -Ale imię! Takie jak ma pani w dowodzie wpisane. -Przepraszam, Andrea. Znaczy teraz już trochę się uspokoiło |
|
|
|
#2930 |
|
Zakorzeniona
|
Mój kolega ma tym gorzej, że ma nazwisko, które sugerowałoby kobietę. Dajmy na to, że nazywa się Piotr Oleksa. I normą jest, że piszą Piotr Oleksy.
|
|
|
|
#2931 | |
|
Zakorzenienie
|
I o tym wlasnie mowilam - ludzie nie maja mozgu
Nie rozumiem, nie rozumiem.---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
![]() To jest smutne, wez tlumacz zawsze.
|
|
#2932 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
#2933 |
|
Konto usunięte
|
U mnie jest problem z nazwiskiem w sumie. Nikt go nie słyszy dokładnie, a wady wymowy nie mam. Dopiero jak dodam, że jak męska forma sympatycznego ptaka to kumaja, załóżmy indyka.
XYZ Jak? XYZ Jaaaak? XYZ JAK MĄŻ PANI INDYCZKI Aaaaaa! |
|
|
|
#2934 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Jeszcze moja koleżanka nazywa się tak jak pewien sławny polityk. Dajmy na to, że Tusk. I jak się przedstawia w urzędzie czy gdzieś, to wszyscy nagle poważnieją i chyba myślą, że jest jego rodziną Co niektórzy nawet pytają: "A pani to rodzina premiera?".
|
|
|
|
|
#2935 |
|
Zakorzenienie
|
To ja jestem z drugiej strony
To ja mieszam ludziom w głowach ![]() Wszyscy mówią na mnie Luba A w dowodzie mam inaczej
|
#2936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo w mieście mym uczelnianym jest piekarz o takim samym nazwisku jak moje. I jak byłam pierwszy raz coś załatwiać to panie zapytały czy jestem córką tego piekarza. A ja nie zrozumiałam pytania i automatycznie odpowiedziałam: "tak, tak, oczywiście!" Przez pięć lat jak wchodziłam do dziekanatu to panie się na mój widok uśmiechały, kazały pozdrowić rodziców i zawsze wszystko pomogły mi załatwić. Nawet rozważałam kupienie ciepłych drożdżówek i zaniesienie im po obronie z hasłem: "To w podziekowaniu za całe pięć lat, prosto z piekarni tatusia". Ale stwierdziłam, że no bez przesady |
|
|
|
|
#2937 | |
|
kobieta za ladą
|
Cytat:
ja miałam z a panny ptasie nazwisko i to takie wstydliwe żadna sikorka czy wróbelek ehhh nacierpiało się za młodu
|
|
#2938 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2939 |
|
Zakorzenienie
|
Ja juz jak podaje to na wstepie literuje nazwisko bo mi sie nie chce tych cyrkow. Moje nazwisko ma 5 liter, zasdnych sz czy rz itd.. no ale 99 procent pierwszy raz sie styka i pozniej nie ogarniaja. Chociaz i tak ja w pracy poznalam najdziwniejsze nazwisko na swiecie. Nie napisze go tu bo chyba tez jest niespotykane, ale mowie wam, trzy litery a sciely mnie z nog haha
Wyslane przez tapatalk 2 |
|
|
|
#2940 |
|
O RLY?
|
Anegdota z pracy.
Koleżanka musiała się skontaktować z klientką Bierze formularz z jej danymi, patrzy na nazwisko a tam wpisane "C*pa". No i zaczyna się rozkmina - czy to prawda, czy nie. No i trochę głupio tak się zwrócić do babki przez tel (przy wykonywaniu połączenia musimy wymienić nazwisko klienta). Nikt nie chciał za nią zadzwonić więc w końcu wykonuje połączenie. Dzwoni, przedstawia się, pyta czy rozmawia z Panią dajmy na to Anną C*pą. Babka w telefonie jak zaczęła wrzeszczeć i robić jej awanturę, że jak ona się do niej zwraca, że złoży skargę itp. Okazało się, że Pani ma na nazwisko Lipa, tylko gupi agent ubezpieczeniowy przy zawieraniu polisy wpisał inne. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:14.

jak tego nie zrobie na bank będę miała dudimierska

Dziwne 

Bo te imiona służą nam do korespondencji z szefem, managerami itp., również z polskiego oddziału. Hitem było, jak jedna z dziewczyn prowadziła korespondencję mailową z jednym managerem zza granicy, podpisywała się jako Gosia (chyba zapomniała, że czasy szkolne minęły), potem pojechała na konferencję i musiała się wylegitymować, i były problemy, bo na liście gości Gosia, a na dowodzie Małgorzata