![]() |
#121 |
KOTerator
|
Dot.: Koty - część X
Jak będziesz syczeć to naprawdę GŁOŚNO. Pacnięciem urazisz dumę Fiony, fizycznie jej tym nie skrzywdzisz, nie martw się
![]() Jak pisała Rybiorek - koty w ten sposób bawią się ze sobą (chwytają przednimi łapkami, kopią tylnymi) i później trzeba je nauczyć, że ręka nie służy do zabawy. Nie sądzę, żeby zabranie w 7 tygodniu od matki miało na to jakiś ogromny wpływ... (ale behawiorystą nie jestem ani ja ani Rybiorek, ziazik ale nam z wątku uciekła). ---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Zresztą mamy tu teraz na wątku przynajmniej dwa małe kociaczki, za wcześnie zabrane od matki, nie wiem jak Bożenka, ale Staś wykarmiony przez człowieka butelką i... takie koty mogą mieć chorobę sierocą, mogą ugniatać człowieka, ssać zabawki, ale czy będą drapać i gryźć ręce, bo za wcześnie były zabrane od matki? No nie wiem nie wiem. Gdzie ten wątek? |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Zadomowienie
|
no tam była tylko jedna odpowiedź i zostałam przekierowana do was
![]() próbowałam psikania, marnie działało, poza tym nie zawsze mam wodę pod ręką ![]() to co mi poleciłaś od Rybiorka bardzo mnie uspokoiło, bo wiem, że podążamy w dobrym kierunku, tylko teraz konsekwencja i systematyczność w działaniu ![]() no i wychodzi na to że TŻ jest przywódcą stada a ja kompanem do zabawy ![]()
#123 |
KOTerator
|
Czytałaś to wiesz, że nie jesteś sama. Często tu pojawiają się pytania o to jak oduczyć kota gryzienia rąk/nóg i dlaczego kot woli TŻa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny pisałam już wcześniej, że przygarnęłam bezpańskiego kota. Niestety nie idzie go utrzymać w domu, musiałabym chyba wsędzie klamki zmieniać na kulki bo nauczył się otwierać sobie drzwi a tego zrobić nie mogę. Dziś rano jak wychodziłam z domu znalazłam na parapecie martwego gołębia. Niestety nie byłam w stanie go wyrzucić, tak sie brzydziłam a za chwilę miał wrócić Tż, więc gołębia zostawiłam. Wiem, był to błąd. Wróciłam po jakiś 15 min i gołąb leżał już na ziemi, miał rozerwany brzuch a w brzuchu mnustwo robaków. Wyglądał jakby był dopiero dziś upolowany ale te robaki.
Kot był odrobaczany jakies 2 miesiące temu, powinnam znów go odrobaczyć? |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Zadomowienie
|
gościom nie pozwalamy, tylko właśnie jak piszę to jest orka na ugorze, bo uważają, że znają się lepiej, osobiście nie mając zwierząt i nie znając ich zachowań :/
właśnie też wyczytałam, że woli TŻ-ta, bo ten ją częściej olewa a ja jestem nadopiekuńcza i nie mogę się oprzeć zabawom i mizianiom ![]() tak samo miałam z z moim psiakiem, wolał mojego tatę choć to ja byłam na każde jego zawołanie, w zwierzętach tkwi po prostu zdobywca ![]() jak tylko Fionka wstanie to pewnie będzie gotowa na łowy mojej ręki ale leniuch z niej okropny dziś ![]() ![]()
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w kwestii tego gryzienia - moje koty trafily do mnie jak mialy - Cyc powyzej 3 miesiecy - z ulicy, gryzl i drapal rece na poczatku (najdluzej bo moze wynikalo to z tego ze uczylismy sie dopiero obslugiwac kota, to byl moj pierwszy w zyciu kot, to bylo 4 lata temu) - Skuter - 8 tygodni, poprostu juz chciano sie go pozbyc wiec albo wzielabym go albo dano komus innemu, zabrany z domu od matki (matka kotka wychodzaca, urodzila 3 kociaki ktore przebywaly caly czas w zamknietej kuchni z rozlozonymi gazetami na podlodze, jak przyjechalismy jeden kotek byl juz wydany a matka po sterylce....), 2-3 tygodnie zajelo nam oduczenie malucha gryzienia rak - Rusia, kotka rasowa, syberyjska, mialam 4.5 miesiaca, ona podgryzla i meza i mnie raz, nie wiem czy robila to w hodowli, wydaje mi sie ze nie, choc moze jak corka hodowczyni sie z nia bawilo to moze.... ale po pierwszej reprymendzie zakodowala ze nie ma gryzienia (mozliwe ze skoro zmienila miejsce i opiekunow to chciala sprobowac na ile moze sobie pozwolic) Twojej Fionce widocznie bardzo brakuje towarzystwa kociego i kocich zabaw. Baw sie z nia duzo, ile tylko mozesz. I rozmawiaj z nia. Smiesznie brzmi ta rada ale zwierzaki bardzo fajnie reaguja na glos opiekunow. Nie rozumieja slow a intonacje. I nie poddawaj sie. Mysl pozytywnie jak wodz, koty czuja ludzkie mysli. To tez moze brzmi jak WooDoo ale koty potrafia wyczuc ludzki nastroj, nastawienie, czy to jest pozytywne czy negatywne. Fionka w pudelku jest boska. ![]()
![]() |
#127 |
... choć nie Westwood
|
Moja mala woli mnie, choc to ja glownie ja miziam, przytulam, takze to nie jest regula.
Mam po czesci ten sam problem, niestety. Mojego tza czasem kot ugryzie, mniej mu pozwala, nie daje się głaskać po brzuszku. Aleeee odkad jest z nami rok dwa razy zdarzyło się, , ze ugryzla i mnie. I ten drugi raz stal się wczoraj ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 |
KOTerator
|
Ja jak powiem "transporter" to Sonia ucieka. Rozumie intonację czy słowo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na drugi raz nie badz lady i wez worek, nawet dwa, wloz jeden worek w drugi i okryj tym ptaka, i potem bez dotykania mozesz wrzucic do worka kotek przyniosl Ci prezent, to jego podziekowanie, nic z tym nie zrobisz, nie wiem czy Monika sie nie pogniewa ale zaraz mi sie przypomnialo jak ona ma, opiekuje sie dosc duza grupa bezdomniakow i one w podziekowaniu przynosza myszy, szczury, krety, ptaki..... i klada przed drzwiami na wycieraczce, kocia natura
![]() |
#130 |
KOTerator
|
Vivienne ja myślę, że tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
#131 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
... choć nie Westwood
|
Tak właśnie myślałam... bo oba razy byly wlasnie kiedy bylam "pod wplywem", widac kot to wyczuwa i mu nie pasuje...
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
za duzo tego do zapamietania
![]()
#135 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dzięki psiakowi jestem nauczona rozmawiania ze zwierzakami, jemu to jak byłam nastolatką to powierzałam najskrytsze sekrety ![]() ![]() ![]() masz dość, a jakby była potrzeba to pewnie byś przygarnęła kolejnego kociaka ![]() ![]()
![]() |
#136 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() Młoda źle reaguje na odkurzacz. Jeszcze jak była w klatce uczyłam ją, że to nic strasznego. U mnie też przez jakiś czas odkurzacza się nie bała, a po pewnym czasie zaczęła uciekać ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale maz ma dosc (choc nie zajmuje sie zwierzakami, ja jestem od wszystkiego ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Cytat:
ja na Rusie nie mam, jak widzi ze biore odkurzacz to poprostu wlacza sprinta i jak odkurzam dol siedzie na gorze a jak gore to ucieka na dol chlopaki nie boja sie odkurzacza chyba ze jade z nim prosto na nich, Kala podobnie (i jeszcze jak odkurzam to przynosi mi pileczke ze mam jej rzucac...)
![]() |
#138 |
KOTerator
|
U mnie też miał być jeden kot. Są dwa, bo nie było co z Milką zrobić. Kolejnego kota nie będzie, nie zrobię tego Soni, ona jest typową jedynaczką, która ledwo zaakceptowała Milkę. Może kiedyś będzie pies, ale to tak odległa przyszłość, że na razie Rybiorkowa Kala kilka razy w roku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#139 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() pierwsze pacnięcie za mną a jaka zdziwiona była, strzeliła minkę typu WTF? ![]() Rybiorek no rzeczywiście jak się ma takie dobre serducho dla zwierzaków to domownicy mogą na tym ucierpieć ![]() Mój TŻ był kiedyś bardzo zdziwiony moim zachowaniem do psa, że z nim rozmawiam, dużo się bawię, o konkretnej godzinie daję jeść i wychodzę na spacer i nie ma przeproś, nie ma że boli tylko trzeba to zrobić ![]() teraz jak jest Fiona to mu to weszło w krew automatycznie i zwraca mi honor za każdym razem jak go przyłapuję na nadopiekuńczości wobec kici ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
KOTerator
|
Teraz wystarczy powiedzieć normalnym głosem cicho "żum żum/brum brum"
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Pamiętacie, jak pytałam na miau jak żyją inne koty na trzech łapach? Odpowiedzi były, że żyją normalnie, ale ja się nie potrafię nie martwić o to co będzie z nią w przyszłości. Zadek jej coraz bardziej ucieka w lewo, łapka tylna na bok. Nie wierzę, że nie będzie z tego kiedyś problemów z kręgosłupem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
Fiona się obraziła za pacnięcie nr 2
![]()
#143 |
Zakorzenienie
|
taaa.... widzisz jak to jest, Ty nie masz prawa sie obrazic za podrapanie
![]() nie martw sie, to obrazenie nie trwa dlugo ![]()
![]() |
#144 |
Zadomowienie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź, jadę zaraz do zoologicznego kupić tabletki na odrobaczenie.
Normalnie nie jestem taka "lady" ale wczoraj miałam słaby dzień i niepotrafiłam tego gołębia wziąć. No i poszłam na łatwiznę, że Tż miał właśnie wracać, jego trupy nie ruszają. Najgorsze jest to, że sąsiad choduje gołębie i nie wiem czy mój kot nie przyniósł go od niego. Jak się nauczy i sąsiad to zobaczy, to kotu łepek ukręci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moze sprobuj zakladac mu odpinajace sie obroze (w razie gdyby zaklinowal sie gdzie to obroza sie odepnie a nie udusi go) z dzwoneczkiem, ptaki slyszac powinny uciekac (choc sa koty mysliwi ktorzy potrafia sie nauczyc ruszac tak ze dzwoneczek nie dzwoni....)
![]() |
#146 | ||
KOTerator
|
Cytat:
![]() I o kości nie chodzi same, o stawy też. Możliwe, że nic jej nigdy nie będzie i to tylko moja wyobraźnia ![]() ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#147 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() od razu przybiegła odfochowana i zaczęła się przymilać ![]() przedstawiam Wam Fionkę w pełnej krasie: 1 - malusia kilka dni po przyniesieniu do domu ![]() 2 - przytulak ![]() 3 - najbardziej aktualne z dziś ![]() ![]() zauważyłam, że uwielbia pozować do zdjęć ![]() ![]()
"Miłość jest wtedy gdy chcesz Go zabić ale ciągle odkładasz to na jutro" ![]() ![]() ![]() Edytowane przez mahoniowa Czas edycji: 2014-08-31 o 19:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#148 | |||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() Kot mojej babci był oddany w wieku chyba ok.5 tygodni i nikt od babci (syn, synowa, dzieci) nie biorą go na ręce. On rzadko kiedy daje się normalnie pogłaskać. Figiel podobnie. Jakoś w listopadzie zaczęłam go dokarmiać, miał ok. 6 tygodni. W marcu go wzięłam. Nie bawiłam się z nim rękami, miał zabawki i Chama. Teraz we wrześniu będzie miał na oko 10 m-cy, a zaczął mnie gryźć. Jak gryzie- kończę mizianie. Teraz mu się przestawiło ![]() ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
![]() ![]() Oj tak, Figiel urósł , ale i tak jest mniejszy od tamtych 2 ![]()
![]() |
#149 |
Zadomowienie
|
Nimfa ale masz fantastyczny zwierzyniec!
![]() Cham jest przepiękny ![]()
#150 |
Zakorzenienie
|
Podobno koty, ktore nie byly brane na rece w pierwszych tygodniach zycia moga byc pozniej agresywne czy mniej miziaste. Moje miziane prawie od urodzenia sa jak maskotki. Ludzie, ktorzy do nas przychodza sa w szoku, ze kot moze byc takim ufnym pluszakiem. Dzis przy trzech obcych osobach kot wywalil brzuch, mruczal i domagal sie glaskania. Nie maja zadnej choroby sierocej.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:42.