|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Cytat:
|
|
#932 |
|
Rozeznanie
|
Super, dziekuje! To jeszcze zdarze przed wizyta
|
|
|
|
#933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem w jakim celu chcesz robić to badanie, ale generalnie bardziej sensowne jest sprawdzenie testosteronu wolnego, ponieważ jest on bardziej aktywny biologicznie. Często zdarza się, że całkowity t. jest w normie, a wolny podwyższony... |
|
|
|
|
#934 |
|
Rozeznanie
|
Dostalam od endo do oznaczenia androstendion i testosteron zeby potwierdzic lub wyeliminowac jajniki poli - byl zreszta zdziwiony ze gin od razu mi tego nie kazala zrobic... mam na innym osiedlu drugie lab ale nie moge sie tam dodzwonic :P
|
|
|
|
#935 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam już wyniki przeciwciał i tak:
anty-TPO 20,87 (norma: 0-34) anty-TG 10,08 (norma: 0-115) TSH przy tym 2,791 (0,358-3,740) FT4 1,16 (0,89-1,76) Do miejscowej endo nie ma co z tym iść, bo przecież normy. A Wy co myslicie o tym TPO? Czekać i monitorować TSH, czy szukać innej endo i leczyć? Mam 23 lata
|
|
|
|
#936 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#937 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#938 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zapalenia raczej nie ma, przeciwciała są nisko, ponoć u zdrowych ludzi pojawiają sie co jakiś czas i znikają. Ja np. Mam antyTPO na poziomie 200-300, twoim wynikiem bym sie tu nie martwiła. Jeżeli chodzi o TSH to jest dość wysoko, a z poziomu FT4 wynika, ze masz bardzo mało hormonów tarczycy i to, plus charakterystyczne objawy, może świadczyć o niedoczynnosci. Ja zaczęłam leczenie przy podobnych wynikach. Wybacz nie pamietam jakie masz dolegliwości, najlepiej spisać je na kartce by mieć pełen ogląd, jeżeli jest ich dużo i czujesz, ze życie zaczyna przeciekać ci przez palce to zdecydowanie szukałambym dobrego endo i zaczęła leczenie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ta endo u której byłam stwierdziła że FT4 wzorowe Zatem biorę się za umawianie innego lekarza
|
|
|
|
|
#940 |
|
Raczkowanie
|
Jeej... to w jakimkolwiek labolatorium normy są do 3,7?
Czyli według takich norm już miała bym powyżej normy, ale że moje labor. ma normę do 4,7 to internistka mnie olała... Jakie to głupie ;/ w jednym wychodzi już, że masz niedoczynność, a w innym niby w normie. Dobrze, że niektórzy endo mają swoje dane na ten temat i swoje endokrynologiczne spojrzenie. Mam jeszcze też pytanie. Przy TSH 3,8 mam procentowo: ft3: 52% ft4: 39% No i dokuczliwe objawy o których pisałam. Ale te ft3 i ft4 mam niby w normie... To od czego te objawy skoro tych hormonów niby nie mam "za mało".... chyba. |
|
|
|
#941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#942 |
|
Raczkowanie
|
No proszę.. czyli jednak gdzieś są w miaaarę normalne przedziały.
I jak to się ma do wyników... jak sobie laboratoria normy ustalają według ludzi którzy robią tam badania? W moim lab pewnie sami po 50tce robili co mają normalnie tsh około 5/6 i wyszła uśredniona norma do 4,7. A potem nas młode też tą kategorią mierzą. A ostatnio się zastanawiałam nad jedną rzeczą. Skoro ja przy tsh 3,8 odczuwam takie paskudne dolegliwości, to co musi czuć taka kobietka co ma np tsh np 50... :O |
|
|
|
#943 |
|
Zadomowienie
|
Normy zostały ustalone dla całej populacji, bez uwzględnienia wieku, inaczej pracuje tarczyca dziecka, inaczej staruszka, inaczej osoby młodej i w wieku średnim. Wiadomo przecież, ze im niższe tsh tym lepiej jeżeli planujemy macierzyństwo, to cos znaczy, prawda? Organizm musi byc w dobrej kondycji aby donosić ciąże, i to zwykle dopiero teraz lekarze interesują sie tarczycą, zupełnie jakby poza rozmnazaniem nasze samopoczucie i my było nic nie warte. Takie moje przemyślenia.....
Mi wiele lat uciekło w ten sposob, teraz wiem dlaczego nie udało sie z druga ciąża, lekarz/ lekarze nigdy sie nie zainteresował tarczycą chociaż w wywiadzie rodzinnym była i niedoczynnosc i hashimoto.... A co do objawów, dają je zwykle niedobory rożnych substancji, mikro i makroelementow, które nie maja szans na prawidłowe wchłonięcie gdy tarczyca nie działa prawidłowo, np. żelazo, magnez, wapń, witaminy D i B. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#944 |
|
Raczkowanie
|
hej wszystkim po małej przerwie
wpadłam poczytać, co u Was ![]() Po prawie 2 miesiącach z euthyroxem dziś zrobiłam badanie TSH. Z 4,7 spadło na... 2,1!!! To chyba zielone światło do starań? Co sądzicie? Jutro mam wizytę u endo, jestem ciekawa, co powie i co z dawką. Do tej pory brałam 1,5 tabletki. |
|
|
|
#945 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
dawno nie zaglądałam do was.Chciałam się odnieść do tej diety jeszcze: ja wiem, że można, i że się człowiek lepiej czuje, ale ja nie mam siły przygotowywać jedzenia do pracy, po drodze zajeżdżam do sklepu, kupuje jogurcik, pieczywko chrupkie albo bułeczkę, serek twarogowy, warzywko, owocek itd., no nie wyobrażam sobie na chwilę obecną z tego rezygnować, gluten to jeszcze jak cie mogę, ale przetwory mleczne to podstawa mojego żywienia jak się lepiej zacznę czuć, to zacznę się lepiej odżywiać, przymierzam się od dawna zresztą. Ale może i bez diety nie zacznę się lepiej czuć, więc błędne koło... ja to w ogóle jako dziecko miałam celiakię, później mi niby samo przeszło w sumie objawów ze strony układu pokarmowego nie mam, laktozę też raczej trawię.No a ja dzisiaj zbadałam TSH, jestem po 4 tygodniach dawki 37,5 (ale to zleciało ), no i endo mówiła, że jak wynik będzie 1,5 albo większy, to żeby zwiększyć dawkę. W duchu modliłam się, żeby było więcej, bo nie czuję się najlepiej no i rzutem na taśmę jest 1,53 lilianka mi gin mówiła, że powinno być poniżej 1,5, więc może lepiej żebyś się jeszcze ten miesiąc wstrzymała, szybko zleci
|
|
|
|
#946 |
|
Rozeznanie
|
Nie przejmuj sie - przyciskalam watke a od wtorku chodze z siniorem jakbym byla ofiara przemocy domowej xD
|
|
|
|
#947 | |
|
Zakorzenienie
|
liliannkaa, z tego, co wiem, przy staraniach o dziecko TSH powinno wynosić max 1,5, najlepiej ok 1.
![]() Cytat:
![]() U mnie podobnie- też się gorzej czuję i ciekawa jestem co wyjdzie za tydzień na badaniach ![]() Siniakami się nie przejmuj, też często je mam, a waciki dociskam
|
|
|
|
|
#948 |
|
Rozeznanie
|
Celiakie bardzo czesto myli sie z alergiami pokarmowymi, dopiero od niedawna przyklada sie do niej wieksza uwage u dzieci
|
|
|
|
#949 |
|
Rozeznanie
|
Hehe dzięki
ja właśnie nigdy nie mam siniaka, bo zawsze przyciskam, ale dzisiaj jakaś nieprzytomna byłam ![]() Z celiakią chyba tak właśnie jest, to pewnie alergię miałam, i żółtka jaj też nie mogłam jeść. Pamiętam, że były tylko jedne herbatniki bezglutenowe, a zamiast kogla mogla mama mi kręciła pianę z białek także mam uraz psychiczny z dzieciństwa do odstawiania różnych pokarmów |
|
|
|
#950 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jestem po wizycie u endo i gin i faktycznie obie lekarki poradziły, żeby zbić do 1,5-1,8 i dopiero wtedy się starać. Czekamy więc cierpliwie na kolejne badanie TSH
Teraz mam dawkę euthyroxu 37,5 przez 5 dni i 50 przez sobotę i niedzielę. A tak zbaczając nieco z tematu okołociążowego to czytałam o wpływie kaszy jaglanej na niedoczynność tarczycy. Podobno niezalecane jest spożywanie jej częściej niż raz w tygodniu. Pytałyście może o to swoich lekarzy? Bo ja na śmierć zapomniałam... |
|
|
|
#951 |
|
Zakorzenienie
|
jak fajnie ze ktos poruszyl temat staran o dzidziusia
z mezem chyba zaczniemy sie starac od nowego roku, ostatnio zrobilam tsh i z 4,2 spadlo na 0,9 <hura> takze nie jest zle, jednak musze jeszcze odstawic antydepresanta bo od niego mam podwyzszona prolaktyne, no i nie mozna go brac w ciazy :"Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
|
#952 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#953 |
|
Zakorzenienie
|
gdy mam wynik tarczycy 0.36 to jest dalej niedoczynność tarczycy?
|
#954 |
|
Rozeznanie
|
Jaki wynik? Tsh?
|
|
|
|
#955 |
|
Zakorzenienie
|
|
#956 |
|
Zakorzenienie
|
Nie da się tak na stałe przejść z niedoczynności tarczycy w nadczynność
Jeśli chorujesz na niedoczynność tarczycy i masz źle dobraną dawkę lewotyroksyny (za dużą), wówczas możesz "wpaść" w polekową nadczynność tarczycy. W takiej sytuacji (gdy TSH jest niskie i odczuwa sie objawy nadczynności) zmniejsza się dawkę, ale choroba, którą zaczęto leczyć (niedoczynność tarczycy) istnieje nadal.
|
|
|
|
#957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#958 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do kaszy jaglanej to jescze nie dotarłam do żadnej informacji na jej temat a jaki wynik tarczycy? tsh? ft4? przy jakich normach? |
|
|
|
|
#959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapytaj od jakiego wyniku zaczynała i będzie jasne Jeśli TSH dalej będzie spadać i pojawią się objawy nadczynności, można przypuszczać nadczynność polekową.
|
|
|
|
|
#960 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.

jak się lepiej zacznę czuć, to zacznę się lepiej odżywiać, przymierzam się od dawna zresztą. Ale może i bez diety nie zacznę się lepiej czuć, więc błędne koło... ja to w ogóle jako dziecko miałam celiakię, później mi niby samo przeszło
w sumie objawów ze strony układu pokarmowego nie mam, laktozę też raczej trawię.
), no i endo mówiła, że jak wynik będzie 1,5 albo większy, to żeby zwiększyć dawkę. W duchu modliłam się, żeby było więcej, bo nie czuję się najlepiej no i rzutem na taśmę jest 1,53 

ja właśnie nigdy nie mam siniaka, bo zawsze przyciskam, ale dzisiaj jakaś nieprzytomna byłam 
także mam uraz psychiczny z dzieciństwa do odstawiania różnych pokarmów