Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-25, 09:16   #931
dzamatasi
Wtajemniczenie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II

Cytat:
Napisane przez paolkalo1 Pokaż wiadomość
Dziewczynki, mam pytanie tak troche z innej parafii: robila ktoras z Was testosteron? Nie moge nigdzie znalezc, czy oznacza sie go w jakis konkretny dzien cyklu czy jest to obojetne... a lab u mnie na os jest juz zamkniete :/
W konkretnym. 3-4dnc najlepiej
Stary 2014-08-25, 09:18   #932
paolkalo1
Rozeznanie

Super, dziekuje! To jeszcze zdarze przed wizyta
paolkalo1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 09:29   #933
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczynki, mam pytanie tak troche z innej parafii: robila ktoras z Was testosteron? Nie moge nigdzie znalezc, czy oznacza sie go w jakis konkretny dzien cyklu czy jest to obojetne... a lab u mnie na os jest juz zamkniete :/
Androgeny (w tym testosteron) powinno badać się na początku cyklu, max do 10 d.c.
Nie wiem w jakim celu chcesz robić to badanie, ale generalnie bardziej sensowne jest sprawdzenie testosteronu wolnego, ponieważ jest on bardziej aktywny biologicznie. Często zdarza się, że całkowity t. jest w normie, a wolny podwyższony...
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 09:32   #934
paolkalo1
Rozeznanie

Dostalam od endo do oznaczenia androstendion i testosteron zeby potwierdzic lub wyeliminowac jajniki poli - byl zreszta zdziwiony ze gin od razu mi tego nie kazala zrobic... mam na innym osiedlu drugie lab ale nie moge sie tam dodzwonic :P
Stary 2014-08-27, 14:12   #935
Pollinaa
Zakorzenienie

Dziewczyny mam już wyniki przeciwciał i tak:
anty-TPO 20,87 (norma: 0-34)
anty-TG 10,08 (norma: 0-115)
TSH przy tym 2,791 (0,358-3,740)
FT4 1,16 (0,89-1,76)

Do miejscowej endo nie ma co z tym iść, bo przecież normy. A Wy co myslicie o tym TPO? Czekać i monitorować TSH, czy szukać innej endo i leczyć? Mam 23 lata
Pollinaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-27, 14:22   #936
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Pollinaa Pokaż wiadomość
FT4 1,16 (0,89-1,76)

Do miejscowej endo nie ma co z tym iść, bo przecież normy. A Wy co myslicie o tym TPO? Czekać i monitorować TSH, czy szukać innej endo i leczyć? Mam 23 lata
Przeciwciała masz w normie, więc zapalenia pewnie nie masz, ale jeśli dokuczają Ci objawy to szukaj innej endo, nie ma co się męczyć
Asji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-27, 14:28   #937
Pollinaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asji Pokaż wiadomość
Przeciwciała masz w normie, więc zapalenia pewnie nie masz, ale jeśli dokuczają Ci objawy to szukaj innej endo, nie ma co się męczyć
Dzięki
Stary 2014-08-27, 16:44   #938
fi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Pollinaa Pokaż wiadomość
FT4 1,16 (0,89-1,76)

Zapalenia raczej nie ma, przeciwciała są nisko, ponoć u zdrowych ludzi pojawiają sie co jakiś czas i znikają. Ja np. Mam antyTPO na poziomie 200-300, twoim wynikiem bym sie tu nie martwiła. Jeżeli chodzi o TSH to jest dość wysoko, a z poziomu FT4 wynika, ze masz bardzo mało hormonów tarczycy i to, plus charakterystyczne objawy, może świadczyć o niedoczynnosci. Ja zaczęłam leczenie przy podobnych wynikach. Wybacz nie pamietam jakie masz dolegliwości, najlepiej spisać je na kartce by mieć pełen ogląd, jeżeli jest ich dużo i czujesz, ze życie zaczyna przeciekać ci przez palce to zdecydowanie szukałambym dobrego endo i zaczęła leczenie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-08-27, 17:30   #939
Pollinaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fi Pokaż wiadomość
Zapalenia raczej nie ma, przeciwciała są nisko, ponoć u zdrowych ludzi pojawiają sie co jakiś czas i znikają. Ja np. Mam antyTPO na poziomie 200-300, twoim wynikiem bym sie tu nie martwiła. Jeżeli chodzi o TSH to jest dość wysoko, a z poziomu FT4 wynika, ze masz bardzo mało hormonów tarczycy i to, plus charakterystyczne objawy, może świadczyć o niedoczynnosci. Ja zaczęłam leczenie przy podobnych wynikach. Wybacz nie pamietam jakie masz dolegliwości, najlepiej spisać je na kartce by mieć pełen ogląd, jeżeli jest ich dużo i czujesz, ze życie zaczyna przeciekać ci przez palce to zdecydowanie szukałambym dobrego endo i zaczęła leczenie.

Bardzo Ci dziękuję Ta endo u której byłam stwierdziła że FT4 wzorowe Zatem biorę się za umawianie innego lekarza
Stary 2014-08-27, 17:31   #940
9GuSia1
Raczkowanie

Jeej... to w jakimkolwiek labolatorium normy są do 3,7?
Czyli według takich norm już miała bym powyżej normy, ale że moje labor. ma normę do 4,7 to internistka mnie olała...

Jakie to głupie ;/ w jednym wychodzi już, że masz niedoczynność, a w innym niby w normie. Dobrze, że niektórzy endo mają swoje dane na ten temat i swoje endokrynologiczne spojrzenie.

Mam jeszcze też pytanie. Przy TSH 3,8 mam procentowo:
ft3: 52%
ft4: 39%
No i dokuczliwe objawy o których pisałam. Ale te ft3 i ft4 mam niby w normie... To od czego te objawy skoro tych hormonów niby nie mam "za mało".... chyba.
9GuSia1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-27, 18:24   #941
Pollinaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 9GuSia1 Pokaż wiadomość
Jeej... to w jakimkolwiek labolatorium normy są do 3,7?
Czyli według takich norm już miała bym powyżej normy, ale że moje labor. ma normę do 4,7 to internistka mnie olała...

Jakie to głupie ;/ w jednym wychodzi już, że masz niedoczynność, a w innym niby w normie. Dobrze, że niektórzy endo mają swoje dane na ten temat i swoje endokrynologiczne spojrzenie.

Mam jeszcze też pytanie. Przy TSH 3,8 mam procentowo:
ft3: 52%
ft4: 39%
No i dokuczliwe objawy o których pisałam. Ale te ft3 i ft4 mam niby w normie... To od czego te objawy skoro tych hormonów niby nie mam "za mało".... chyba.
Normy mojego miejskiego szpitala
Stary 2014-08-27, 18:53   #942
9GuSia1
Raczkowanie

No proszę.. czyli jednak gdzieś są w miaaarę normalne przedziały.
I jak to się ma do wyników... jak sobie laboratoria normy ustalają według ludzi którzy robią tam badania? W moim lab pewnie sami po 50tce robili co mają normalnie tsh około 5/6 i wyszła uśredniona norma do 4,7. A potem nas młode też tą kategorią mierzą.

A ostatnio się zastanawiałam nad jedną rzeczą. Skoro ja przy tsh 3,8 odczuwam takie paskudne dolegliwości, to co musi czuć taka kobietka co ma np tsh np 50... :O
9GuSia1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-27, 23:16   #943
fi
Zadomowienie

Normy zostały ustalone dla całej populacji, bez uwzględnienia wieku, inaczej pracuje tarczyca dziecka, inaczej staruszka, inaczej osoby młodej i w wieku średnim. Wiadomo przecież, ze im niższe tsh tym lepiej jeżeli planujemy macierzyństwo, to cos znaczy, prawda? Organizm musi byc w dobrej kondycji aby donosić ciąże, i to zwykle dopiero teraz lekarze interesują sie tarczycą, zupełnie jakby poza rozmnazaniem nasze samopoczucie i my było nic nie warte. Takie moje przemyślenia.....

Mi wiele lat uciekło w ten sposob, teraz wiem dlaczego nie udało sie z druga ciąża, lekarz/ lekarze nigdy sie nie zainteresował tarczycą chociaż w wywiadzie rodzinnym była i niedoczynnosc i hashimoto....

A co do objawów, dają je zwykle niedobory rożnych substancji, mikro i makroelementow, które nie maja szans na prawidłowe wchłonięcie gdy tarczyca nie działa prawidłowo, np. żelazo, magnez, wapń, witaminy D i B.

Stary 2014-08-28, 01:19   #944
liliannkaa
Raczkowanie

hej wszystkim po małej przerwie wpadłam poczytać, co u Was
Po prawie 2 miesiącach z euthyroxem dziś zrobiłam badanie TSH. Z 4,7 spadło na... 2,1!!! To chyba zielone światło do starań? Co sądzicie?

Jutro mam wizytę u endo, jestem ciekawa, co powie i co z dawką. Do tej pory brałam 1,5 tabletki.
liliannkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-28, 21:23   #945
shine_on
Rozeznanie

Hej dziewczyny dawno nie zaglądałam do was.
Chciałam się odnieść do tej diety jeszcze: ja wiem, że można, i że się człowiek lepiej czuje, ale ja nie mam siły przygotowywać jedzenia do pracy, po drodze zajeżdżam do sklepu, kupuje jogurcik, pieczywko chrupkie albo bułeczkę, serek twarogowy, warzywko, owocek itd., no nie wyobrażam sobie na chwilę obecną z tego rezygnować, gluten to jeszcze jak cie mogę, ale przetwory mleczne to podstawa mojego żywienia jak się lepiej zacznę czuć, to zacznę się lepiej odżywiać, przymierzam się od dawna zresztą. Ale może i bez diety nie zacznę się lepiej czuć, więc błędne koło... ja to w ogóle jako dziecko miałam celiakię, później mi niby samo przeszło w sumie objawów ze strony układu pokarmowego nie mam, laktozę też raczej trawię.

No a ja dzisiaj zbadałam TSH, jestem po 4 tygodniach dawki 37,5 (ale to zleciało ), no i endo mówiła, że jak wynik będzie 1,5 albo większy, to żeby zwiększyć dawkę. W duchu modliłam się, żeby było więcej, bo nie czuję się najlepiej no i rzutem na taśmę jest 1,53 także od jutra zaczynam brać 50tke. No i zła jestem na siebie bo nie przycisnęłam wacika jak mi igłę wyjęła i mam siniaka i taki interes

lilianka mi gin mówiła, że powinno być poniżej 1,5, więc może lepiej żebyś się jeszcze ten miesiąc wstrzymała, szybko zleci
shine_on jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-28, 21:26   #946
paolkalo1
Rozeznanie

Nie przejmuj sie - przyciskalam watke a od wtorku chodze z siniorem jakbym byla ofiara przemocy domowej xD
Stary 2014-08-28, 21:58   #947
gwiazdka93
Zakorzenienie

liliannkaa, z tego, co wiem, przy staraniach o dziecko TSH powinno wynosić max 1,5, najlepiej ok 1.

Cytat:
Napisane przez shine_on Pokaż wiadomość
Ale może i bez diety nie zacznę się lepiej czuć, więc błędne koło... ja to w ogóle jako dziecko miałam celiakię, później mi niby samo przeszło w sumie objawów ze strony układu pokarmowego nie mam, laktozę też raczej trawię.
(...)
W duchu modliłam się, żeby było więcej, bo nie czuję się najlepiej no i rzutem na taśmę jest 1,53 także od jutra zaczynam brać 50tke. No i zła jestem na siebie bo nie przycisnęłam wacika jak mi igłę wyjęła i mam siniaka i taki interes
A to nie jest tak, że z celiakii się "nie wyrasta" i ma się ją całe życie? Tak coś czytałam
U mnie podobnie- też się gorzej czuję i ciekawa jestem co wyjdzie za tydzień na badaniach
Siniakami się nie przejmuj, też często je mam, a waciki dociskam
Stary 2014-08-28, 22:00   #948
paolkalo1
Rozeznanie

Celiakie bardzo czesto myli sie z alergiami pokarmowymi, dopiero od niedawna przyklada sie do niej wieksza uwage u dzieci
Stary 2014-08-28, 22:50   #949
shine_on
Rozeznanie

Hehe dzięki ja właśnie nigdy nie mam siniaka, bo zawsze przyciskam, ale dzisiaj jakaś nieprzytomna byłam

Z celiakią chyba tak właśnie jest, to pewnie alergię miałam, i żółtka jaj też nie mogłam jeść. Pamiętam, że były tylko jedne herbatniki bezglutenowe, a zamiast kogla mogla mama mi kręciła pianę z białek także mam uraz psychiczny z dzieciństwa do odstawiania różnych pokarmów
shine_on jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 15:41   #950
liliannkaa
Raczkowanie

Dziewczyny, jestem po wizycie u endo i gin i faktycznie obie lekarki poradziły, żeby zbić do 1,5-1,8 i dopiero wtedy się starać. Czekamy więc cierpliwie na kolejne badanie TSH Teraz mam dawkę euthyroxu 37,5 przez 5 dni i 50 przez sobotę i niedzielę.

A tak zbaczając nieco z tematu okołociążowego to czytałam o wpływie kaszy jaglanej na niedoczynność tarczycy. Podobno niezalecane jest spożywanie jej częściej niż raz w tygodniu. Pytałyście może o to swoich lekarzy? Bo ja na śmierć zapomniałam...
liliannkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 16:47   #951
mysza007
Zakorzenienie

jak fajnie ze ktos poruszyl temat staran o dzidziusia z mezem chyba zaczniemy sie starac od nowego roku, ostatnio zrobilam tsh i z 4,2 spadlo na 0,9 <hura> takze nie jest zle, jednak musze jeszcze odstawic antydepresanta bo od niego mam podwyzszona prolaktyne, no i nie mozna go brac w ciazy :"

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 19:27   #952
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez liliannkaa Pokaż wiadomość
A tak zbaczając nieco z tematu okołociążowego to czytałam o wpływie kaszy jaglanej na niedoczynność tarczycy. Podobno niezalecane jest spożywanie jej częściej niż raz w tygodniu. Pytałyście może o to swoich lekarzy? Bo ja na śmierć zapomniałam...
A to nie chodzi o wpływ na niedoczynność spowodowaną chorobą Hashimoto? Akurat przy tej chorobie najczęściej wspomina się o diecie. Ja jem kaszą jaglaną kiedy mam ochotę (częściej niż raz w tygodniu), ale ja nie przestrzegam diety w związku z niedoczynnością, bo za bardzo w to nie wierzę
Stary 2014-08-31, 21:01   #953
niunia_ona
Zakorzenienie

gdy mam wynik tarczycy 0.36 to jest dalej niedoczynność tarczycy?

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
niunia_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 21:06   #954
paolkalo1
Rozeznanie

Jaki wynik? Tsh?
Stary 2014-08-31, 21:09   #955
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Jaki wynik? Tsh?
Tak wynik tsh ;]

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2014-08-31, 21:09   #956
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia_ona Pokaż wiadomość
Nie da się tak na stałe przejść z niedoczynności tarczycy w nadczynność Jeśli chorujesz na niedoczynność tarczycy i masz źle dobraną dawkę lewotyroksyny (za dużą), wówczas możesz "wpaść" w polekową nadczynność tarczycy. W takiej sytuacji (gdy TSH jest niskie i odczuwa sie objawy nadczynności) zmniejsza się dawkę, ale choroba, którą zaczęto leczyć (niedoczynność tarczycy) istnieje nadal.
Stary 2014-08-31, 21:11   #957
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Nie da się tak na stałe przejść z niedoczynności tarczycy w nadczynność Jeśli chorujesz na niedoczynność tarczycy i masz źle dobraną dawkę lewotyroksyny (za dużą), wówczas możesz "wpaść" w polekową nadczynność tarczycy. W takiej sytuacji (gdy TSH jest niskie i odczuwa sie objawy nadczynności) zmniejsza się dawkę, ale choroba, którą zaczęto leczyć (niedoczynność tarczycy) istnieje nadal.
bo się pytam w imieniu kogoś , ona twierdzi że ma niedoczynność ale taki wynik to raczej nadczynność?

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2014-08-31, 21:14   #958
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shine_on Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny dawno nie zaglądałam do was.
Chciałam się odnieść do tej diety jeszcze: ja wiem, że można, i że się człowiek lepiej czuje, ale ja nie mam siły przygotowywać jedzenia do pracy, po drodze zajeżdżam do sklepu, kupuje jogurcik, pieczywko chrupkie albo bułeczkę, serek twarogowy, warzywko, owocek itd., no nie wyobrażam sobie na chwilę obecną z tego rezygnować, gluten to jeszcze jak cie mogę, ale przetwory mleczne to podstawa mojego żywienia jak się lepiej zacznę czuć, to zacznę się lepiej odżywiać, przymierzam się od dawna zresztą. Ale może i bez diety nie zacznę się lepiej czuć, więc błędne koło... ja to w ogóle jako dziecko miałam celiakię, później mi niby samo przeszło w sumie objawów ze strony układu pokarmowego nie mam, laktozę też raczej trawię.

No a ja dzisiaj zbadałam TSH, jestem po 4 tygodniach dawki 37,5 (ale to zleciało ), no i endo mówiła, że jak wynik będzie 1,5 albo większy, to żeby zwiększyć dawkę. W duchu modliłam się, żeby było więcej, bo nie czuję się najlepiej no i rzutem na taśmę jest 1,53 także od jutra zaczynam brać 50tke. No i zła jestem na siebie bo nie przycisnęłam wacika jak mi igłę wyjęła i mam siniaka i taki interes

lilianka mi gin mówiła, że powinno być poniżej 1,5, więc może lepiej żebyś się jeszcze ten miesiąc wstrzymała, szybko zleci
mam podobnie z tą dietą, wszystko fajnie ale jak teraz nie mam czasu to kupuje coś po drodze czy w pracy, a tak bezglutenu i mleka to by była lipa... na nieszczęście zdiagnozowali mi hashimoto ostatnio, więc pewnie trzeba będzie spróbować, ale temat muszę bardziej zgłębić
co do kaszy jaglanej to jescze nie dotarłam do żadnej informacji na jej temat

Cytat:
a jaki wynik tarczycy? tsh? ft4? przy jakich normach?
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 21:17   #959
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
bo się pytam w imieniu kogoś , ona twierdzi że ma niedoczynność ale taki wynik to raczej nadczynność?
Choruję na niedoczynność, a też miałam jednorazowo taki wynik Zapytaj od jakiego wyniku zaczynała i będzie jasne Jeśli TSH dalej będzie spadać i pojawią się objawy nadczynności, można przypuszczać nadczynność polekową.
Stary 2014-08-31, 21:17   #960
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
mam podobnie z tą dietą, wszystko fajnie ale jak teraz nie mam czasu to kupuje coś po drodze czy w pracy, a tak bezglutenu i mleka to by była lipa... na nieszczęście zdiagnozowali mi hashimoto ostatnio, więc pewnie trzeba będzie spróbować, ale temat muszę bardziej zgłębić
co do kaszy jaglanej to jescze nie dotarłam do żadnej informacji na jej temat

a jaki wynik tarczycy? tsh? ft4? przy jakich normach?
ft4 jest coś około 12

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości