|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Pierwsze bajki
Od kiedy poszczałyście dziecku pierwsze bajki? I od jakich najlepiej zacząć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsze bajki
Przyłączęsię do pytania. Mam 90 bajek na mp3 i zastanawiam się kiedy zacząć puszczać. Syn ma 14 tygodni. Aktualnie słuchamy RMF Classic.
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Wika, możesz puszczać już
![]() Kordelko o jakie bajki Ci chodzi? W TV? Ja się przyznam bez bicia, że w krytycznych momentach puszczam Młodemu (14 miesięcy) na 10-15 minut Teletubisie lub Franklina, ale nic poza tym, nie dłużej, no i maks. dwa razy na tydzień jest taka sytuacja, zresztą nie robię tego celowo, nie chcę go przyzwyczaić, po prostu czasami muszę go na chwilę zająć. Generalnie najlepiej nie puszczać TV maluchowi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47952406]
Kordelko o jakie bajki Ci chodzi? W TV? Ja się przyznam bez bicia, że w krytycznych momentach puszczam Młodemu (14 miesięcy) na 10-15 minut Teletubisie lub Franklina, ale nic poza tym, nie dłużej, no i maks. dwa razy na tydzień jest taka sytuacja, zresztą nie robię tego celowo, nie chcę go przyzwyczaić, po prostu czasami muszę go na chwilę zająć. Generalnie najlepiej nie puszczać TV maluchowi.[/QUOTE] No tak, z TV czy płyt.Ale nie puszczać nigdy wcale? Nie chodzi mi o to by siedział godzinami, ale od czasu do czasu chwile pooglądał. Dłużej niż parę minut i tak sie nie skupi. Edytowane przez kordelka85 Czas edycji: 2014-09-01 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nie nigdy, ale widzę, że Twoje dziecko jest jeszcze młodsze od mojego, więc nie wiem, czemu już teraz się tym martwisz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Do roku mu wiele nie brakuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najwiekszy błąd rodzica- puscić bajkę zamiast ją samemu czytać...... Przeszłam z Młodym traumę z mówieniem, jak się okazało częściowo z mojej winy- wolałam mu puścić muzykę relaksacyjną zamiast czytać bajki od urodzenia, stąd nie miał możiwości kiedy wzbogacac słownictwa. Cytat:
Radze Wam czytać jak najwięcej- na początku proste stare rymowanki typu "sroczka kaszkę warzyła..", "ślimak, ślimak pokaż rogi..". Dziecko oswaja się z czytaniem, a najlepszy lektor dla niego to jego rodzic. Edytowane przez lemoorka Czas edycji: 2014-09-01 o 14:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
[Inna sprawa - niepoprawne mówienie czy niemówienie do dziecka, tu na pewno może być problem.] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Eeeee, czytać też będę, bo mnie rodzice czytali, ale te nagrane są czymś w rodzaju słuchowiska z ciekawą warstwą muzyczną, więc na pewno jest to wartościowe.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Ja nie mam słuchowisk, ale mam np. takie trudne wierszyki czytane przez M. Stuhra
![]() Ale sama jako dziecko słuchałam bajek (tyle, że na kasetach). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47957347]Ja nie mam słuchowisk, ale mam np. takie trudne wierszyki czytane przez M. Stuhra
![]() Ale sama jako dziecko słuchałam bajek (tyle, że na kasetach).[/QUOTE] Rozejrzę się za tymi wierszykami. ![]()
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
![]() ![]() Choć powiem szczerze, że mi wielką radość sprawia czytanie wierszy dziecku, gł. Kerna, ubóstwiam go. Ale innych poetów też. Mało mam z kolei prozy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Lem, ale czym innym jest muzyka relaksacyjna (bez słów! no to co chcesz, na czym się ma wzorować?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47958133]
![]() ![]() Choć powiem szczerze, że mi wielką radość sprawia czytanie wierszy dziecku, gł. Kerna, ubóstwiam go. Ale innych poetów też. Mało mam z kolei prozy.[/QUOTE] Ja niezmiennie wielbię Tuwima. ![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47958236]Lem, ale czym innym jest muzyka relaksacyjna (bez słów! no to co chcesz, na czym się ma wzorować?
![]() Masz rację bajki - grajki są nieśmiertelne i polecam je każdemu. Można je puszczać dzieciom w każdym wieku. Moja córka często życzy sobie jakąś na dobranoc. Są świetnie opracowane. Można też, jak się ma pacynki lub sylwety np. do Czerwonego Kapturka, urządzić mini przedstawienie z tym słuchowiskiem. Urządziłam takie ostatnio w pracy i wszystkie 2,5 - latki były zachwycone. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
Ja uważam, że mieszać formę książek można ![]() My dużo czytalismy. Gdy dzieci były młodsze ich zainteresowanie słuchowiskami było mniejsze. Nie demonizowałabym słuchowisk- zwłaszcza tych pięknie i ciekawie zrobionych.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:22.