![]() |
#901 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Nawet nie wiedziałam
![]() Teraz to i mnie kusi żeby podać, ale chyba się wstrzymam póki nie je chętnie warzyw ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Trzymam kciuki, żeby u fizjoterapeuty wszystko poszło po waszej myśli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#902 | ||||
Wtajemniczenie
|
Próbuję coś napisać od rana, ale dzieciaki mi skutecznie przeszkadzają...
Pierwszy dzień "normalny", mąż w pracy a my wracamy do naszej bezpiecznej rutyny, bo emocji i zmian chyba trochę przydużo w ostatnim czasie. Widzę, że rozszerzanie diety pełną parą ![]() Czy któraś z Was próbuje BLW? My tak będziemy działać na pewno, z Antkiem się sprawdziło rewelacyjnie. Cytat:
![]() Fajnie, że wizyty się udały i super z tymi warzywami. Ja w kwestii przetworów warzywnych tez jestem kiepska niestety. Wolę mrozić ![]() Cytat:
I koszty przedszkolno-szkolne przerażają. To dopiero są wydatki, bo dotychczas dzieciaki nas kosztują naprawdę niewiele. Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#903 |
Rozeznanie
|
Adrianek skończył dzisiaj 5 miesięcy i chyba z tej okazji miał bardzo miłą niespodziankę - dzisiaj na rehabilitacji zajmowała się nim inna kobitka (tamta masowała inne dziecię) i ON W OGÓLE NIE PŁAKAŁ!!!!!
kilka razy się skrzywił, jęknął, ale nie płakał - wręcz przeciwnie, śmiał się ![]() wcześniej nie pozwalała się Młodym zająć nikomu innemu, bo ona takie maluszki sama bierze, a innym pracownicom starsze (wychodzi na to, że awansowaliśmy ![]() nadszedł wrzesień, jako zapowiedź niechybnej jesieni byłam zmuszona założyć Adriankowi czapę z uszami - a bronię się od tego zawsze ;P wczoraj byliśmy u prababci i jeszcze wstąpiliśmy do rodzinki na dożynki i ile się nasłuchałam o czapkach i długich spodenkach to moje - ale wczoraj było cieplej i tak nie wiało jak dziś, więc nie to, że sie złamałam :P obstaję przy swoim ![]() kupiłam Adriankowi zdrapkę "na miesięcznicę" ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- więcej zdrapek nie kupuję, nic nie wygraliśmy :/
#904 |
Zadomowienie
|
witam
![]() jestem i żyję, tylko komp nam się zepsuł i byłam odcięta od świata ponad tydzień ![]() nadrobiłam Was, ale się nie odniosę bo mam tylko chwilkę-Hanka właśnie się budzi. Mam szybkie pytanie: po jakim czasie podawałyście owoce ![]() Czaję się, bo Hania narazie (od 18dni) je tylko warzywka. Wsuwa jak szalona-już po 120-140ml ![]() ![]() ![]() Zastanawiam się, czy jak dam owocki, to nadal będzie tak chętnie jadła te warzywa ![]() ![]()
#905 |
Wtajemniczenie
|
byłam po zdjęcia sesji... więc jednym się pochwalę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#906 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
śliczna! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#907 |
Zadomowienie
|
MARIOLA dzieki za odpowiedz
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#908 |
Moderator
|
Jak się skończy ekspozycję na gluten to co dalej?
|
![]() ![]() |
![]() |
#909 |
Zadomowienie
|
Moj Slawcio czasem krzyzuje nogi na poziomie kostek, ale jakos mnie to nie niepokoi
![]() Kurcze Slawciowi cos nie bardzo ida warzywa. Marchewke to jeszcze troche zje ale ziemniak to masakra. Teraz ma faze wkladam do buzi i albo wszystkim pluje albo wylewam z buzi po brodzie ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ---------- Juz konczysz? LOL. A my dopiero bedziemy zaczynac ![]() To juz chyba moze jesc normalnie produkty z glutenem ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#910 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mozesz podawac kaszki glutenowe w wiekszych ilosciach ![]() ![]() Super :love Pola ja chcialam blw, ale takie po swojemu no i w sumie i tak zaczelam od papek, podalam cala marchewke i sobie ja jadla ![]()
![]() |
#911 |
Wtajemniczenie
|
a, dziewczyny, mam pytanie. Temat się pewnie przewijał, ale ostatnio w ogóle tu nie zaglądałam.
Jak śpią Wasze dzieci? Czy macie w dzień juz stałe godziny drzemek, ile trwa średnio taka drzemka? Jak z zasypianiem? Jak już wspomniałam, Kalinka nam się zepsuła pod tym względem (ciężko ja ubić strasznie i do tego śpi jak zając, strasznie łatwo się ywbudza), ale wygląda na to że wraz z powrotem do naszej normalności, będzie lepiej. Wydaje mi się, że Antek w jej wieku miał trzy regularne drzemki po jakieś 1,5godziny... |
![]() ![]() |
![]() |
#912 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#913 |
Wtajemniczenie
|
Kuba krzyżuje nóżki jak mu próbuję ściągnąć pieluchę. Wstydniś taki :p
Owoce podałam po 2 tyg i jabłko Kubuś je dużo chętniej ale szału nie ma. Jak się skończy ekspozycję na gluten to chyba można już normalnie rzeczy z glutenem podawać ![]() U nas raczej regularne drzemki ok 10, 13, 16 i czasem jeszcze 19. Max 60 minut śpi. Wysłane za pomocą aplikacji mobilnej
#914 |
Rozeznanie
|
Witam po chrzcie
![]() Impreza się udała wspaniale- Toś nie płakał, nie marudził, nie ulewał, byliśmy z mężem w szoku ![]() Pogodę też mieliśmy superową. Wróciliśmy padnięci ok. 20 do domu i Toś zasnął jak suseł i spał do 5.30 (nowy rekord) a potem jeszcze dospał do 7 ![]() ![]() Najbardziej się cieszę z tego, że mamy już chrzciny za sobą- kolejne na pewno zrobimy o wiele, wiele mniejsze- będzie mniej stresu i obaw. Pola- jeśli chodzi o spanie w dzień to u Antka to wygląda teraz tak, że jak zje to ma jakieś 2 godziny "aktywności" a potem jak zaczyna marudzić to go usypiam- albo na rękach, albo w wózku bo w dzień w łóżeczku nie zaśnie ![]() ![]() Takie drzemki trwają różnie ale z reguły od godziny do dwóch i potem od nowa ![]() Aaa byliśmy dziś u laryngologa i du...pa blada- bo w Luxmedzie nie robią takim maluszkom badań- dostałam skierowanie do Centrum Zdrowia Dziecka ![]() ![]()
![]() |
#915 |
Zadomowienie
|
POLA_M
Kolo 9 drzemka od 1h do 1.5h, kolo 12.30-13 drzemka 20-40 min, kolo 15 drzemka 20min i kolo 18 drzemka 20 min. Usypia przewaznie po jedzeniu z butli albo ze smoczkiem i spi w swoim pokoju w lozeczku. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#916 |
Zadomowienie
|
dzięki za odp w sprawie owców
![]() Na Was zawsze można liczyć ![]() U nas 2 czasem 3 drzemki, pobudka przed 7 więc koło 9:30-10:00 drzemka 45-60min. Kolejna koło 14:00 30min.-45min. i czasem jeszcze koło 17:00 i tu różnie: od 20min. do nawet 1,5h ale to rzadko. Są to stałe pory, chyba że coś się dzieje np. jedziemy do znajomych/rodziny lub na zakupy to wtedy śpi mniej ![]() Nóg Hania nie krzyżuje-chyba ![]() ![]()
#917 |
Zakorzenienie
|
witajcie
![]() piszecie o mleku 1 i 2, nie wiem skąd Mariola ma te informacje, że na 2 powinno się przechodzić tak późno, ja pytałam 3 pediatrów bo mi radzili przejść na 2 jak Natala skończyła już 5m i wszyscy twierdzili, że 2 lepsza, jeden nawet stwierdził, że 1 to prawie tak jakby wodę piła (w sensie 2 bardziej odżywcza i więcej kalorii). Tak czy siak, my już na 2 i (odpukać!) nic złego się nie dzieje. thidien sto lat dla Adrianka! ![]() frogutka my z owoców na razie tylko jabłko i banan, próbowałam jeszcze ze słoiczka jagody z czymś tam ale nie podpasowały Natali a i kaszkę morelową i malinową ale Natalka kaszkom mówi nie. O rany 120-180 ![]() pola m witaj po urlopie, u mnie Natala zwykle śpi po porannym jedzeniu (czyli od ok.8 do ok.10), potem znowu od ok.11 do ok.13, potem ew. jeszcze z godzinkę od 14 do 15, potem jest zwykle na chodzie i ew. zaśnie ok. 18-19 albo później 20-21. Drzemki różnie trwają czasem i po 2 godz. ale czasem 'pośpi szybko'. niezapomnijkaa09 ![]() ![]() TynkaG a co masz dokładnie na myśli 'krzyżują nogi'? Opisz to dokładniej ![]() olakola współczuję problemów z oczkiem ![]() a skoro o oczku mowa bo Limonka pytała u nas też jakby lepiej, aż się dziwię, bo jak już pisałam, przez ostatnie problemy z karmieniem Natalki zaniedbałam i masaże i przemywanie. mara86 witaj po urlopie! wszędzie dobrze ale w domu najlepiej, nie? Kateczka ![]() ![]() ![]()
I'll be dreaming my dreams with you And there's no other place That I'd lay down my face I'll be dreaming my dreams with you.. Edytowane przez virginia Czas edycji: 2014-09-01 o 16:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#918 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- Dziewczyny. OD JAKIEJ KASZKI ZACZYNALYSCIE EKSPOZYCJE NA GLUTEN? Owsianej, orkiszowej, manny? Mieszalyscie z owocami? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#919 | |||||||||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cieszę się również, że fizjoterapeutka nie widzi żadnych nieprawidłowości u Marco! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Podobnie jak dziewczyny uważam, że śmiało możesz podać jej owoc. Ja dałam Emilce jabłko zaraz po marchewce i ziemniaku. Śliczna modelka i śliczne zdjęcie! Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja chciałam iść z Emi do Enel-medu, gdy tylko zacznie działać jej pakiet, ale tam pewnie będzie podobna sytuacja. U nas dziś dzień "jęczybuły" i nie ukrywam, że jestem już trochę zmęczona humorkami mojej córeczki. Na szczęście teraz babcia chciała się nią nacieszyć, a za godzinkę wróci z pracy TŻ, więc mogę trochę ochłonąć ![]() Dziewczyny, jak przetworzyć śliwki dla malucha? Wolałabym uniknąć wekowania ich w słoiki. Myślicie, że jeśli zrobię z nich mus i zamrożę będzie ok? Dynię i cukinię też można zamrozić? Dziewczyny wykorzystujące mrożenie warzyw w formie kostek do lodu-czy ziemniaki mrozicie oddzielnie i gdy np. chcecie podać dynię z ziemniakiem bierzecie kostki dyni i ziemniaka czy gotujecie je już razem i właśnie tak zamrażacie? Z góry dziękuję za odpowiedź ![]()
![]() |
#920 | |
Moderator
|
Nom
![]() ![]() Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - faktycznie wydaje się logiczne, nie wiem czemu na to nie wpadłam ![]() ![]() Cytat:
Pola - ja raczej nie będę stosowała BLW ![]() Smarrita - tak jak mi się nie podobają tego typu zdjęcia, tak to jest śliczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#921 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- sliczości ![]() ![]()
![]() |
#922 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mariola pisala o wyspie gdzie mieszka, ze u nich sie podaje jedynke nawet do roku, ale producenci mlek pisza na opakowaniach, ze dwojki sa po skonczonym 6 miesiacu i tak tez mowila moja pediatra. Ty masz inna sytuacje z Natalka, wiec pewnie dlatego kazali Ci wprowadzic dwojke wczesniej ![]() Cytat:
![]() No a mrozilam tylko cukinie, marchewke, kalafiora i brokula ![]()
![]() |
#923 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() Co do warzyw to każde warzywo mrożę oddzielnie, a potem na obiad mieszam gotowe kostki - czyli np. 2 kostki marchewki + 1 cukinii + 1 batata i tego typu miksy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#924 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dzięki za odp. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#925 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() No Antek tej mojej fantazji aż sie boi- efekt "miskowej sesji" ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#926 | ||||||
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dziekuje
![]() U nas owoce jablko, a potem gruszka poszly chyba jako 5 i 7, ale i tak Marco woli warzywa ![]() Olakola trzymam kciuki za oczko ![]() ![]() Cytat:
ale to wszystko jedno, wazne, aby byl gluten ![]() Cytat:
jesli chodzi o mrozenie ziemniakow to zacytuje osobe, ktora sie zna na dietetyce, czyli Tequille ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Cytat:
![]() ![]() Elu, moja wiedze wynosze ze szkolen i konferencji naukowych na temat karmienia piersia i sztucznego, to, o czym pisalam nie jest zadna tajemnica. Pisza to nawet na stronie naszego ministerstw zdrowia - NHS: Cytat:
poza tym uzylam slow "nie trzeba" i "moze", a nie "musi", czy "powinno": Cytat:
![]() mm 1 jest opracowane tak, aby bylo zblizone najbardziej do mleka kobiecego, chociaz i tak jest odlegle ![]() liczne artykuly naukowe sa dostepne w necie i mozna poczytac na ten temat, szczegolnie o skladach mlek poczatkowych i nastepnych i czym sie roznia mozna sobie porownac chociaz sklad mleka Bebilon 1 oraz Bebilon 2 nie roznia sie za bardzo, poza tym Bebilon 1 dostarcza 66kcal/100ml, a Bebilon 2 68kcal/100ml, czyli roznica niewielka ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- MM 2 3 itd to czysty marketing, zgadza sie z tym nawet WHO ![]()
![]() |
#927 |
Rozeznanie
|
Mariola moja położna mówi dokładnie tak samo o mm 1 i 2 jak Ty (chociaż mnie to nie dotyczy bo my kp ale zapamiętałam jak o tym opowiadała bo wtedy jeszcze nie wiedziałam czy kp dalej nam ładnie pojdzie).
Mój Emil z owoców je narazie jabłuszko (dodaje mu nawet do obiadku zmiksowane) ale zamierzam wprowadzić kolejny owoc tylko nie wiem do końca jaki. Czy brzoskwinia czy śliwka a może banan..hmmm w sumie teraz jest sezon na brzoskwinie i śliwki to może lepiej to, sama nie wiem. Widzę, że niektóre z was chodzą na basen z maluszkami, tez szukam właśnie dla nas kursu, znalazłam jeden ale jest w ten dzień co mamy zajęcia z grupą raczkującą więc d***. Coś miałam jeszcze napisać ale zapomniałam ![]() Sent from my GT-I9300 using Wizaz Forum mobile app
#928 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale on pięknie spał i w ogóle lubił regularność. Z Ewą mam wieczny misz masz. Je i śpi kiedy chce i po ile chce. Jedynie poranna drzemka w miarę regularna bo zasypia koło 9, ale juz czas spania to jak jej się uwidzi ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Słuchajcie jak z ta ekspozycją na gluten? ile ma trwać? akurat tego nie pamiętam ![]() ---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
świetny Antek! ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#929 |
Zakorzenienie
|
Filipko brawa dla tej położnej, widać dba rozwój swojej wiedzy, chociaż właściwie nie powinnam jej klaskac, bo jest zreszta jej obowiązkiem zawodowym
![]() Filipko, a wiesz skąd sie wzięło mm2? Jak wiesz w UE jest promocja kp i dlatego nie reklamuje sie mm1, bo kp najlepsze do 6 miesiąca życia. Producenci od razu wyczuli nowy rynek zbytu, czyli te mamy, ktore chcą kp tylko do 6 miesiąca. Stąd tez reklamy w stylu "Kp jest najlepsze dla twojego dziecka, ale jesli będziesz chciała przejść na mm to mamy takie super doskonale mm2 czy 3, ktore w pełni zaspokaja potrzeby twojego dziecka bla bla" ![]() Oczywiście musieli cos zmienić w składzie, stad tez wiecej białek kazeinowych, laktozy czy tłuszczu, ale wcale nie przekłada sie to na kcal, bo co to jest 2kcal wiecej na 100ml ![]() W ogóle rozwala mnie to, ze w Pl jako jednym z nielicznych krajów nie ma procedur, czyli kazdy lekarz moze mowić czy robić co innego. U nas np jest procedura prowadzenia porodu kobiety chorej na cukrzyce i wszyscy robimy tak samo, lekarz czy położna. A w Pl ile ekspertów tyle metod prowadzenia porodu ![]() To samo dotyczy rozszerzania diety. Prawie każda z was, która pytała pediatry dostała inna odpowiedz, a u mnie dostalaby taka sama poparta ulotka. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#930 |
Zakorzenienie
|
Mariola widzisz jak polska jest ciągle do tyłu
![]() Czyli generalnie można do roku ciągnąć na jedynce a od roku meko krowie?? Dobrze zrozumiałam?? Ja już i tak podałam dwójkę, więc zostanę, ale dobrze wiedzieć ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:48.