Wrześniówki cz. II - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-30, 16:24   #4921
annic
Wtajemniczenie

Dot.: Wrześniówki cz. II

srebrna_smuga, ilouvromance, moskit30, aluniaaaaa - dziękuję za komplementy odnośnie sukienki

srebrna_smuga - a zakładałaś choć na próbę koronkowe? Ja bym spróbowała z koronkowym lub tiulowym, bo wolę delikatniejsze bolerka, ale to chyba już kwestia co komu się podoba. To twoje wygląda ok, jeśli się w nim dobrze czujesz to nie ma co kombinować, ale jeśli czujesz że jest za "ciężkie" i wolałabyś coś bardziej prześwitującego to idź popatrz, powinni mieć coś na stanie chyba. Skoro koronka nie pasuje (albo nie lubisz) to może własnie tiulowe?

W ogóle jestem przeszczęśliwa Kupiliśmy z Tż grafitowy garnitur w Vistuli, buty, pasek, 2 koszule (trzecia gratis ), spinki i dwa krawaty Facet ubrany od stóp do głów, więc najgorsze z głowy

Byłam w 2 hurtowniach i nigdzie nie chcieli mi kwiatów sprzedać, powiedzieli mi że sprzedają tylko kwiaciarniom Więc zaopatrywać w kwiaty będę się w kwiaciarni... i na cmentarzu W drodze do domu kupiłam gałązkę eustomy i goździka w kwiaciarni i duży wiecheć białych chryzantem pod cmentarzem. W domu zapakowałam do kupionego na wesele wazonu i wyszło całkiem ładnie i niedrogo Więc kwestię kwiatów na ślubie mam już załatwioną.

A, byłam też na fryzie próbnym u cioci, ale nie mam zdjęć bo potem sobie wszystko wyjęłam i zapomniałam cyknąć. Więc możecie mi tylko wierzyć na słowo że wyszło ładnie i tak jak chciałam Będzie dodatkowo kwiat we włosy, bo ściągam welon po kościele. Muszę jakiś skombinować na drugą próbną, bo jeszcze czeka mnie farbowanie i wtedy będziemy testować całość z kwiatem.
annic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 07:30   #4922
aluniaaaaa
Zakorzenienie

Ja mysle ze bolerko czy to tiulowe czy koronkowe bedzie pasowac do wiekszosci sukni. Inaczej jest z tymi ciezkimi, satynowymi. Te mi sie nie podobaja kompletnie niestety bo wlasnie nadaja ciezkosci calej stylizacji

Jutro farbowanie.

I snilo mi sie, ze fotograf o nas zapomnial i powiedzial, ze dostal inne zlecenie masakra. Snią mi sie takie glupoty dlatego, ze sie nie odzywaja ani fotograf ani kamerzysta jedynie z DJem jest normalny kontakt. Ale jutro zaczynam akcje przypominanie

Małżeństwo 06.09.2014
aluniaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 08:33   #4923
ilouvromance
Raczkowanie

Osobiscie tez uważam, że satynowe bolerka są trochę za ciężkie i tak jakby widać tylko je a nie piękno sukni... ja sie musze chyba dzisiaj farbnac, pozniej czasu nie będzie, żele tez sobie sama kładę, kiedy mam to zrobić hmm... przeżyłam wczoraj purtel wtajemniczone wiedzą co to za tradycja (dziwna zresztą). Od wtorku zaczyna sie jazda z zakupami... póki co ciesze sie chwila z herbatka na kanapie
Stary 2014-08-31, 14:44   #4924
moskit30
Raczkowanie

dziewczyny umieram po panienskim...:mdl eje:
moskit30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 15:02   #4925
aluniaaaaa
Zakorzenienie

Co to ten purtel?

U mnie burza straszna

Małżeństwo 06.09.2014
Stary 2014-08-31, 15:04   #4926
ilouvromance
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aluniaaaaa Pokaż wiadomość
Co to ten purtel?

U mnie burza straszna
To jest taka tradycja wielkopolska, polegająca na tym, że pod dom panny młodej przychodzą sasiedzi i rodzina robią hałas pokrywkami i tłuka szkło, poki nie dasz im wódki i ciasta, życzą wszystkiego dobrego i impreza trwa do nocy
Coś na kształt wykupienia panny młodej przez kawalera
Stary 2014-08-31, 18:16   #4927
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez annic Pokaż wiadomość
srebrna_smuga, ilouvromance, moskit30, aluniaaaaa - dziękuję za komplementy odnośnie sukienki

srebrna_smuga - a zakładałaś choć na próbę koronkowe? Ja bym spróbowała z koronkowym lub tiulowym, bo wolę delikatniejsze bolerka, ale to chyba już kwestia co komu się podoba. To twoje wygląda ok, jeśli się w nim dobrze czujesz to nie ma co kombinować, ale jeśli czujesz że jest za "ciężkie" i wolałabyś coś bardziej prześwitującego to idź popatrz, powinni mieć coś na stanie chyba. Skoro koronka nie pasuje (albo nie lubisz) to może własnie tiulowe?

W ogóle jestem przeszczęśliwa Kupiliśmy z Tż grafitowy garnitur w Vistuli, buty, pasek, 2 koszule (trzecia gratis ), spinki i dwa krawaty Facet ubrany od stóp do głów, więc najgorsze z głowy

Byłam w 2 hurtowniach i nigdzie nie chcieli mi kwiatów sprzedać, powiedzieli mi że sprzedają tylko kwiaciarniom Więc zaopatrywać w kwiaty będę się w kwiaciarni... i na cmentarzu W drodze do domu kupiłam gałązkę eustomy i goździka w kwiaciarni i duży wiecheć białych chryzantem pod cmentarzem. W domu zapakowałam do kupionego na wesele wazonu i wyszło całkiem ładnie i niedrogo Więc kwestię kwiatów na ślubie mam już załatwioną.

A, byłam też na fryzie próbnym u cioci, ale nie mam zdjęć bo potem sobie wszystko wyjęłam i zapomniałam cyknąć. Więc możecie mi tylko wierzyć na słowo że wyszło ładnie i tak jak chciałam Będzie dodatkowo kwiat we włosy, bo ściągam welon po kościele. Muszę jakiś skombinować na drugą próbną, bo jeszcze czeka mnie farbowanie i wtedy będziemy testować całość z kwiatem.

Cytat:
Ja mysle ze bolerko czy to tiulowe czy koronkowe bedzie pasowac do wiekszosci sukni. Inaczej jest z tymi ciezkimi, satynowymi. Te mi sie nie podobaja kompletnie niestety bo wlasnie nadaja ciezkosci calej stylizacji

Jutro farbowanie.

I snilo mi sie, ze fotograf o nas zapomnial i powiedzial, ze dostal inne zlecenie masakra. Snią mi sie takie glupoty dlatego, ze sie nie odzywaja ani fotograf ani kamerzysta jedynie z DJem jest normalny kontakt. Ale jutro zaczynam akcje przypominanie
Cytat:
Napisane przez ilouvromance Pokaż wiadomość
Osobiscie tez uważam, że satynowe bolerka są trochę za ciężkie i tak jakby widać tylko je a nie piękno sukni... ja sie musze chyba dzisiaj farbnac, pozniej czasu nie będzie, żele tez sobie sama kładę, kiedy mam to zrobić hmm... przeżyłam wczoraj purtel wtajemniczone wiedzą co to za tradycja (dziwna zresztą). Od wtorku zaczyna sie jazda z zakupami... póki co ciesze sie chwila z herbatka na kanapie
Dzięki dziewczyny za pomoc. Macie rację i też tak myślę. 8 września odbiorę suknię i zoorganizuję coś na przymiarkę

Annic uwielbiam takie kombinacje Tu coś znajdę tu coś wymyślę i jest ładnie i tanio Jak się chce to można

Nam też śnią się koszmary w nocy...

ilouvromance u nas na to się mówi "trzaskanie" - przychodzi się od środy i pod drzwiami panny młodej trzaska się porcelanę Potem trzeba z gośćmi wypić i się pobawić Wykupiny też u nas są

Najpierw mieliśmy siebie, potem stworzyliśmy Ciebie..teraz mamy wszystko 
Zuzia już na świecie

srebrna_smuga jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-31, 18:19   #4928
ilouvromance
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez srebrna_smuga Pokaż wiadomość
ilouvromance u nas na to się mówi "trzaskanie" - przychodzi się od środy i pod drzwiami panny młodej trzaska się porcelanę Potem trzeba z gośćmi wypić i się pobawić Wykupiny też u nas są
Na poważnie od środy? O jaciezpierdziele a jestes z wlkp?
Stary 2014-08-31, 18:27   #4929
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:
Na poważnie od środy? O jaciezpierdziele a jestes z wlkp?
Jeśli niczego nie pomyliłam to tak ze śląska

Najpierw mieliśmy siebie, potem stworzyliśmy Ciebie..teraz mamy wszystko 
Zuzia już na świecie

srebrna_smuga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 18:28   #4930
ilouvromance
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli niczego nie pomyliłam to tak ze śląska
No proszę, nie tylko u mnie takie dziwaczne tradycje są dostalam bukiety kwiatów i pamiątki, tak miło mi sie zrobilo
Stary 2014-08-31, 18:56   #4931
kallina_2014
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, mam mega dylemat jesli chodzi o fryzurę, doradźcie mi plis co lepiej... czy włosy na bok i z tyłu jakies upięcie czy taki wysoki kok na wypelniaczu wtedy mozna pieknie podpiąć welon i widac dobrze kolczyki.. wybaczcie jakosc zdjęć. Tz woli mnie w tej bardziej rozpuszczonej, ale jak większość facetów swoje babki. Co lepiej? :-(

Ja głosuję na kok wysoko

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-01, 06:54   #4932
aluniaaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
To jest taka tradycja wielkopolska, polegająca na tym, że pod dom panny młodej przychodzą sasiedzi i rodzina robią hałas pokrywkami i tłuka szkło, poki nie dasz im wódki i ciasta, życzą wszystkiego dobrego i impreza trwa do nocy
Coś na kształt wykupienia panny młodej przez kawalera
Masakra

Dziewczyny, zaczynamy NASZ MIESIĄC!!!!

Małżeństwo 06.09.2014
Stary 2014-09-01, 07:01   #4933
ilouvromance
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kallina_2014 Pokaż wiadomość
Ja głosuję na kok wysoko
Tak też jednak będzie zaczynamy zaczynamy, biorę sie za firany w moim domu, tyle do zrobienia... dzis jeszcze do księdza jedziemy, kiedy placicie księdzu? U nas tak sie przyjęło, że właśnie na poniedzialkowym spotkaniu, ale zastanawiam sie czemu mam płacić z góry za usługę... ja dostaje wypłatę po robocie
Stary 2014-09-01, 07:10   #4934
lipstick89
Jedyna oryginalna Lips :)

Cytat:
Masakra

Dziewczyny, zaczynamy NASZ MIESIĄC!!!!
trzymam laski za Was co by
* pogoda dopisała
* Pan Młody padł z wrażenia
* make-up i fryz utrzymały się bez szwanku
* msza przebiegła wzruszająco
* goście dopisali w 100%
* weselnicy rozeszli się dopiero gdy obsługa zacznie szykować salę na kolejne wesele
* buty były pozdzierane od tańca
* uśmiechy nie schodziły Wam z twarzy
* wódka była odpowiednio schłodzona, a jedzenie przepyszne
* zespół dał ognia!
* wszystkie marudne ciotki były zachwycone
* kamerzysta/fotograf zrobił Wam cudowną pamiątkę
* no i noc poślubna, no wiecie

DO BOJU WRZEŚNIÓWKI!!!!!!
liczę na rewanż za rok!

2018
20/52
lipstick89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 08:43   #4935
Cady_89
Raczkowanie

Cytat:
Apetytu kompletnie brak...Może spróbuj pić mięte dwa razy dziennie po posiłku, ona troszkę hamuje głód i ułatwia trawienie
zależy jak na kogo działa - koleżanka po mięcie łapie takiego głoda że od razu musi coś jeść

annic suknia cudo i naprawdę ślicznie w niej wyglądasz

Dziewczyny nawet sobie nie wyobrażam na jakich obrotach teraz zasuwacie ale na pewno wszystko będzie super, bez obaw!
Cady_89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-01, 08:48   #4936
aluniaaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Tak też jednak będzie zaczynamy zaczynamy, biorę sie za firany w moim domu, tyle do zrobienia... dzis jeszcze do księdza jedziemy, kiedy placicie księdzu? U nas tak sie przyjęło, że właśnie na poniedzialkowym spotkaniu, ale zastanawiam sie czemu mam płacić z góry za usługę... ja dostaje wypłatę po robocie
My zaplacilismy jak dalismy na zapowiedzi. W srode chcemy isc do ksiedza dac mu dane swiadkow.

Cytat:
Napisane przez lipstick89 Pokaż wiadomość
trzymam laski za Was co by
* pogoda dopisała
* Pan Młody padł z wrażenia
* make-up i fryz utrzymały się bez szwanku
* msza przebiegła wzruszająco
* goście dopisali w 100%
* weselnicy rozeszli się dopiero gdy obsługa zacznie szykować salę na kolejne wesele
* buty były pozdzierane od tańca
* uśmiechy nie schodziły Wam z twarzy
* wódka była odpowiednio schłodzona, a jedzenie przepyszne
* zespół dał ognia!
* wszystkie marudne ciotki były zachwycone
* kamerzysta/fotograf zrobił Wam cudowną pamiątkę
* no i noc poślubna, no wiecie

DO BOJU WRZEŚNIÓWKI!!!!!!
liczę na rewanż za rok!
O jaaaa, genialne życzenia

Ja wlasnie pakuje podziekowana i wypisuje kartki dla rodzicow i chrzestnych

Małżeństwo 06.09.2014
Stary 2014-09-01, 12:53   #4937
annic
Wtajemniczenie

Cady_89 - dziękuję

W końcu mogę powiedzieć, że ślub już w tym miesiącu Rany, jak to zleciało, stresu jeszcze nie czuję bo ślub w ostatni weekend września, ale jak sobie myślę że to 4 tygodnie to tak mało się wydaje. Nie mówiąc już o tym co czują dziewczyny z 6 września

lipstick89 - dzięki za świetne życzenia! do boju!

ilouvromance - my będziemy księdzu płacić tydzień przed ślubem żeby mieć to z głowy i nie latać później z pieniędzmi. Organistce zapłaciłam już wczoraj

Ile w ogóle dajecie księdzu? Jak się go pytałam to powiedział że w kościele nie ma cenników i on nie udziela ślubu dla pieniędzy. I że jak chcemy coś dać to proszę bardzo, ale że nie ma ciśnienia.

Wczoraj dałam księdzu zaświadczenie o wygłoszonych zapowiedziach od Tż z parafii i rozmawiałam o kwiatach na ceremonię Kobitka która stroi kościół robi mega zarąbiste stroiki/bukiety pod ołtarz i się nad nią zastanawiałam (np. był stroik typu konar drzewa z którego spływały kwiaty, pod spodem mech; a ostatnio na takich patykach stojące kule kwiatowe o różnych odcieniach fioletu - no bajka, naprawdę). Ale okazało się, że wg księdza nie chce robić na ślub, bo kiedyś się jej pytał Kościółek i tak malutki i w zasadzie chcieliśmy tylko coś ekstra pod ołtarz, więc stwierdziliśmy że zostanie to co ona co tydzień robi (bo zawsze są super), a w kokardy na ławkach wpleciemy jakieś róże/gipsówki/co uda się nam kupić i tyle.

W ogóle Tż oświadczył mi że będzie miał kawalerski, podał mi już datę, skład ekipy i gdzie się wybierają Zawsze się zapierał że nie będzie kawalerskiego bo nie chce, a wczoraj jak gdyby nigdy nic mi z tym wyskoczył Teraz to sama muszę nad swoim panieńskim pomyśleć, niby mnie nie ciągnęło ale nie będę siedzieć w domu jak Tż pójdzie balować
Stary 2014-09-01, 14:04   #4938
moskit30
Raczkowanie

My dalismy ksiedzu 300zl organisie 150zl siostrze zakonnej 150zl,

Co myslicie o mojej fryzurze? moim zdaniem fryzura fajna ale boje sie ze nie bedzie pasowala do mojej sukni.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fryzzzz.jpg (110,8 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ffrryy.jpg (95,2 KB, 35 załadowań)
Stary 2014-09-01, 14:09   #4939
ilouvromance
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moskit30 Pokaż wiadomość
My dalismy ksiedzu 300zl organisie 150zl siostrze zakonnej 150zl,

Co myslicie o mojej fryzurze? moim zdaniem fryzura fajna ale boje sie ze nie bedzie pasowala do mojej sukni.
Wiesz, ja na Twoim miejscu zachowalabym równowagę pomiędzy suknia a fryzurą, suknia ma dużą objętość to chyba lepiej wyglądałaby jakas bardziej spieta fryzura, zresztą zależy jak sie czujesz, bo wygladasz bardzo ładnie, ja dlatego zdecydowalam sie na tego koka. Za godz jade do księdza, damy mu 3stowy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-01, 18:45   #4940
kallina_2014
Wtajemniczenie

My też dalismy księdzu 300 zł.

moskit30,
fryzura super, fajnie w niej wygladasz ale przy Twojej sukience również postawiłabym na coś "grzeczniejszego".

lipstick89,
dzięki za życzenia!!!

Ja też zaczynam czuć przerażenie, że to już W TYM MIESIĄCU!
Stary 2014-09-01, 18:55   #4941
baelka
Rozeznanie

Nasz ksiądz powiedział żeby zapłacić mu po ślubie. I "co łaska"

No nie wiem ,ja jestem spokojna. Zobaczę kiedy mnie stres dopadnie. Smutno mi się wczoraj zrobiło, bo jedna bliska mi osoba wylądowała w szpitalu i nie będzie jej na ślubie. Jak pech to pech
baelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 19:24   #4942
annic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez baelka Pokaż wiadomość
Smutno mi się wczoraj zrobiło, bo jedna bliska mi osoba wylądowała w szpitalu i nie będzie jej na ślubie. Jak pech to pech
Przykro mi, mam nadzieję że wszystko będzie w porządku i to nic poważnego

U mnie było tak, że w tym roku miałam już cztery pogrzeby Po ostatnim było mi najtrudniej, miałam wrażenie że 2014 to jakiś parszywy rok jest

moskit30 - zgadzam się z dziewczynami w sprawie fryzury. Burza włosów i ten dół sukienki na raz to moim zdaniem już za dużo. Może spróbuj z czymś "spokojniejszym"?
Stary 2014-09-01, 19:33   #4943
moskit30
Raczkowanie

dzieki dziewczyny za rady,zrobie jak radzicie, spokojniejsza fryzure
Stary 2014-09-01, 20:40   #4944
Figa634
Rozeznanie

Mam ochotę dziś krzyczeć ze złości
Byłyśmy umówione z makijażystka na godz.13 u mojej starszej w domu, miała przyjechać do niej a dziś nam pisze, że trafiła jej się klientka wcześniej w salonie gdzie pracuje i jak chcemy to możemy do niej jechać... 60km w jedną stronę!!!
Naszego dnia są dwa śluby i kościelny za przybranie kościoła i służenie do mszy chce po 570zł od każdej pary, i matka tamtych drugich uparła sie, żeby on był
I na koniec oczywiście teściowa...kiedy już wszystko załatwione dowiaduje się, że ona naspraszała jeszcze dodatkowych gości "bo odmawiali"
No kur** co za dzień

03.09.2012
Figa634 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 21:00   #4945
annic
Wtajemniczenie

Figa634 - faktycznie niewesoło Makijażystka jakaś totalnie niepoważna Co do kościelnego - musicie go brać? To masakrycznie dużo kasy, nie lepiej udekorować we własnym zakresie? Ci drudzy mogą go brać, wy chyba nie Przecież to nawet więcej niż daje się księdzu za odprawienie mszy.
Stary 2014-09-01, 21:37   #4946
Figa634
Rozeznanie

Kościelny to ździerca po prostu. Pojechałyśmy dziś do niego specjalnie z tamtą drugą rodziną, żeby się dogadać co do ubrania kościoła, żeby taniej było to z taką kwotą wyskoczył...ksiądz u nas powiedział co łaska

03.09.2012
Stary 2014-09-02, 07:06   #4947
baelka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Figa634 Pokaż wiadomość
Kościelny to ździerca po prostu. Pojechałyśmy dziś do niego specjalnie z tamtą drugą rodziną, żeby się dogadać co do ubrania kościoła, żeby taniej było to z taką kwotą wyskoczył...ksiądz u nas powiedział co łaska
Tej makijażystce zrobiłabym taką "reklamę" że w pięty by jej poszło...

W którym kościele tak zdzierają, żeby omijać na przyszłość?

Cytat:
Napisane przez annic Pokaż wiadomość
Przykro mi, mam nadzieję że wszystko będzie w porządku i to nic poważnego

U mnie było tak, że w tym roku miałam już cztery pogrzeby Po ostatnim było mi najtrudniej, miałam wrażenie że 2014 to jakiś parszywy rok jest

moskit30 - zgadzam się z dziewczynami w sprawie fryzury. Burza włosów i ten dół sukienki na raz to moim zdaniem już za dużo. Może spróbuj z czymś "spokojniejszym"?
Na "szczęście" to tylko wstrząs mózgu i połamanie kości czaszki. Niech ciocia szybko dochodzi do siebie, bo bardzo ją w rodzinie lubimy wszyscy
baelka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-02, 07:57   #4948
moskit30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Figa634 Pokaż wiadomość
Mam ochotę dziś krzyczeć ze złości
Byłyśmy umówione z makijażystka na godz.13 u mojej starszej w domu, miała przyjechać do niej a dziś nam pisze, że trafiła jej się klientka wcześniej w salonie gdzie pracuje i jak chcemy to możemy do niej jechać... 60km w jedną stronę!!!
Naszego dnia są dwa śluby i kościelny za przybranie kościoła i służenie do mszy chce po 570zł od każdej pary, i matka tamtych drugich uparła sie, żeby on był
I na koniec oczywiście teściowa...kiedy już wszystko załatwione dowiaduje się, że ona naspraszała jeszcze dodatkowych gości "bo odmawiali"
No kur** co za dzień
Makijazystka jakas nie powazna
koscielny chyba na glowe upadl,ja w zyciu nie dala bym tyle kasy
tesciowa chyba bym zabila
Stary 2014-09-02, 08:06   #4949
Figa634
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moskit30 Pokaż wiadomość
Makijazystka jakas nie powazna
koscielny chyba na glowe upadl,ja w zyciu nie dala bym tyle kasy
tesciowa chyba bym zabila
Gdyby nie narzeczony to też bym ją

03.09.2012
Stary 2014-09-02, 08:27   #4950
moskit30
Raczkowanie

ja sie czasami zastanawiam jaka ja bede tesciowa hahaha
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości