Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2 - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-02, 09:07   #961
olakola
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
Postanowiłam, ze się Wam pochwale, jak cudownie się Przemo zepsuł, jak wspaniale budzi się w nocy co chwile, jakie to fantastyczne uczucie czuć się wyssana :P

(a teraz licze na to, ze jak już pochwalilam, to się zepsuje, czyli faktycznie poprawi taki niecny plan )
oby podziałało chwalenie

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Bardzo proszę was o kciuki. Dziś mamy szczepienia, a co bardziej mnie przeraża to ważenie
Ponadto mam drobne podejrzenie, że młoda ma alergię na gluten Odkąd go podaję, buzia się zaczęła psuć, a kolana i łokcie coraz bardziej chropowate. Trochę liczę na zbieg okoliczności, ale małe mam już nadzieje.
kciuki są
współczuję alergi, ale może to zbieg okoliczności - może alergia jest na coś zupełnie innego; może podaj inną kaszkę ?

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Śliczna A cóż to za suknia? Wygląda jak ślubna - piękna
do Chrztu, tak miało być - po królewsku

nie byłam u okulisty; dzisiaj rano znowu czyste oko i na razie odpukać jest dobrze
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 09:12   #962
Limonka1987
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny

Dynię gotowałam 20 minut na parze.

Emilka co prawda nie denerwuje się przy przytulaniu jak Ola Eli,ale przyjmuje nasze czułości dość obojętnie

Tygrysku- trzymam kciuki, żeby to nie było uczulenie na gluten

Olakola- Jula wygląda w tej sukni jak prawdziwa księżniczka!

Margo80- Ty podstępna bestio! Ciekawe czy Twój przebiegły plan się powiedzie

Dziewczyny, rozglądałyście się już za fotelikiem od 9 kg? Możecie coś polecić?
A czy kupując krzesełko do karmienia trzeba zwracać na coś uwagę czy one się specjalnie od siebie nie różnią?
Będę wdzięczna za wszystkie sugestie.

I jeszcze sprzedam Wam śmieszny tekst, który ostatnio znalazłam na jakimś blogu (niestety nie pamiętam na jakim):

"Dziecko płacze z 3 powodów:
1. Jest głodne.
2. Ma brudną pieluchę.
3. 1000 innych powodów"
Stary 2014-09-02, 10:28   #963
mariolasl
Zakorzenienie

Ciekawostki

porownanie dan domowych ze sloiczkami

inny ciekawy artykul

i inny w podobnym stylu - aczkowliek post na blogu, ale jest tam to, co w wielu innych artykulach przeze mnie czytanych, tylko skondensowane

a to fajny blog, fajnie pisza rodzice
Stary 2014-09-02, 10:49   #964
margo80
Zakorzenienie

Julka sliczna w tej sukni

podałam gluten, na oko było jakieś 20 ml mojego mleka, ale i tak rzadkie to było, jutro spróbuję mniej, bo dziś mi to rozchlapywał jak zaczynał gadać, gdy łyżka wędrowała do buzi. ale generalnie otwierał buzię aż miło było patrzeć.

Niezapomnijko - tu konto małża na fb
https://www.facebook.com/fotoklatka?fref=ts

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 11:04   #965
TynkaG
Raczkowanie

Tygrysku-kciuki za ważenie i szczepienie. U nas niestety od czwartku ( jak wazylam w przychodni) waga stoi

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Cytat:

podałam gluten, na oko było jakieś 20 ml mojego mleka, ale i tak rzadkie to było, jutro spróbuję mniej, bo dziś mi to rozchlapywał jak zaczynał gadać, gdy łyżka wędrowała do buzi. ale generalnie otwierał buzię aż miło było patrzeć.

Ja tez sobie zajrzę, ok?!
Stary 2014-09-02, 11:40   #966
mariolasl
Zakorzenienie

Tygrysku, kciuki za szczepienie i wazenie

Tynko, za przyrost wagi

My za 1,5 godziny wychodzimy do lekarza na rutynowa wizyte, moze nas tez zwazy
Stary 2014-09-02, 11:48   #967
margo80
Zakorzenienie

Zagladajcie smialo

Wpadlam sie pochwalic, ze wygralam konkurs ogloszony na fb przez CzuCzu i dostane karty "poznaje litery". Beda jak znalazl dla Ewuli

Kciuki za wizyty!

Ewcia
Przemek
Stary 2014-09-02, 12:20   #968
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość

A czy kupując krzesełko do karmienia trzeba zwracać na coś uwagę czy one się specjalnie od siebie nie różnią?

I jeszcze sprzedam Wam śmieszny tekst, który ostatnio znalazłam na jakimś blogu (niestety nie pamiętam na jakim):

1. Jest głodne.
2. Ma brudną pieluchę.
3. 1000 innych powodów"

wlasnie musze sie rozejrzec za fotelikiem chociaz moja kruszyna wazy dopiero 7 kg ale nogima dluugie jakies i za niedlugona zaglowek mi bedzie nozki kladla

Ja chcialam fajne orzeselko do karmienia i mam takie z rozkladanym oparciem na plasko i 4 kolkami, kilka razy udalo mi sie w nim uspic marude no i regulowana wysokosc siedziska, mozliwosc zdjecia polki i przystawienia do stolu normalnego, tak jakby dwie polki jedna sciagam i czyszcze i zostaje druga czysta.
Mam model apollo sun voyager, ale na 4 kolkach, bo sa tez na dwoch.

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Ciekawostki

porownanie dan domowych ze sloiczkami

inny ciekawy artykul

i inny w podobnym stylu - aczkowliek post na blogu, ale jest tam to, co w wielu innych artykulach przeze mnie czytanych, tylko skondensowane

a to fajny blog, fajnie pisza rodzice

Uwielbiam Cie chociaz to wszystko w sumie wiedzialam, ale upewnilo mnie w tym, ze dobrze robie sama gotujac fakt, ze nie uzywam warzyw z ekologicznych upraw, ale chyba wybieram lepsze zlo bo coraz wiecej pediatrow poleca sloiczki i czlowiek glupieje i mysli, ze zle robi samemu gotujac

Cytat:

Swietne zdjecia musze namowic tzta bo on twierdzi, ze knurow daleko, a to tylko 45 km poza tymnie jest zwolennikiem sesji

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 12:22   #969
filupka
Rozeznanie

Tynka u nas w Berlinie (nie wiem czy wszędzie) też możesz wyjść po kilku godzinach do domu, ale to na własne życzenie. Chociaż wiem ,że sporo osób tak robi. A i dzieci też nie są kąpane w szpitalu w sumie do czasu aż nie odpadnie pępek czyli około tygodnia. U nas było po 7 dniach. Podobno ta maź ma super właściwości.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 12:22   #970
Edzia400
Zakorzenienie

Witam dziewczyny
u mnie niestety wesoło ni ma
Julka nie chce spać ma tylko 3 drzemki po 15 min w nocy budzi sie 3 razy na cycka , obiadek zje cały tzn jak jej dam 120 140 ml wsunie cay i popije mlekiem z cyca ...
siedzimy same ale jeszcze czasem lecimy na boki
banana wcale nie chcemy plujemy ze ho ho
za to lubimy stac i kochamy towarzystwo z tego powodu wszystko robie w domu na szybo nawet teraz piszac do was młoda "biega" po łozeczku
no i mamy pierwsze kuku mam nadzieje ze szybko zejdzie

Nati ty dawałas mlodej buraka a on polecany dopiero od 7 ms - powiedz nie bałas sie ze młodej moze brzuszek boleć
no i ile wazy twoja niunia

przeszlismy tez zapalenie ucha i szczepienie przesuniete
wczasy superr mloda ciagle nogi moczyła w morzu i strasznie jej sie to podobało nadrabiam was cały czas ale czasu pisać nie ma przepraszam ze tak egoistycznie tylko co u mnie

brawa za nowe ząbki za umiejetnosci jedzenie wagi i kciuki za pozytywne diagnozy

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 12:52   #971
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:

A ile od zdjecia?
10 zeta od zdjęcia w formacie 15x21.
Koleżanka z Myslowic za sesję daje w zależności od czasu 150, 300 lub 450zeta nie wiem ile w tym ma zdjęc wywołanych ale za każde dodatkowe 20zeta liczy

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
to ja też się pochwalę moją królewną
super. A ostatnio się zastanawiam która z Was miała dziewczynkę o takich pełnych usteczkach, już wiem

Cytat:
Napisane przez TynkaG Pokaż wiadomość

Smaritta- piękną masz córkę, nie wygląda na 97 centyl, jest urocza!
Dzięki, a jednak to 97 centyl- 5 miesięcy i tydzień a już 8,60kg. tylko ona jest też długa więc może tej wagi aż tak nie widać Dane aktualne bo dziś po szczepieniu więc ważona była

Cytat:

Bardzo proszę was o kciuki. Dziś mamy szczepienia, a co bardziej mnie przeraża to ważenie
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-02, 12:53   #972
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:
mysle, ze to wynika z tego, ze slepo wierzymy temu, o czym mowia w reklamach, temu, co przeczytamy na etykiecie itp, bez wglebiania sie w sklady itp
przykladem jest na przyklad witamina c dodawana do napoi, jedzenia dla dzieci, ktora ma dzialanie przeciwutleniajace, ma konserwowac
ale sa tez dania dla dzieci z kwasem cytrynowym, ktory ze zdrowiem i natura nie ma nic wspolnego i jest na liscie szkodliwych produktow

dlatego wole sama gotowac dla dziecka, pomijajac juz temat zrodla pochodzenia warzyw i owocow, ale przynajmniej nie daje do jedzenia innych dodatkow i ulepszaczy
jesli dodaje kurczaka, to jest to sam kurczak, bez dodatku wody, skrobi kukurudzianej czy maczki ryzowej, tak jak w wielu sloiczkach

sloiczki tez sie zdarzaja, szczegolnie na wyjsciach, ale jest to kilka razy w miesiacu, jak nie uda sie pogodzic czasu jedzenia i wyjsc, staram sie uzywac ich jak najmniej

moglabym jeszcze dlugo pisac w tym temacie, ale nie bede was zanudzac

Twojej Mamie sie nie dziwie, wiadomo, ze chce jak najlepiej
zawsze ci cos wyczyta i znajdzie

u nas BLW nie przeszlaby, bo rozszerzalismy diete wczesnie, wiec Marco nie dalby rady, ale teraz stopniowo bedzie coraz dostawal wieksze kawalki, jedzenie do raczek itp
za kawalek chleba dalby sie pokroic

najgorzej jest to, ze wprowadzanie procedur trwa dlugo, wiec szansy na szybka poprawe nie ma

Niektore dzieci tak sie trzesa z ekscytacji, moj brat np tak sie trzasl na widok jedzenia , ale przez net ciezko doradzic
porozmawiaj z mama

Limonko i inne dziewczyny, mile jest to, co piszecie, ale obawiam sie caly czas, ze jestem watkowa heretyczka i moje dobre intencje sa czasami zupelnie inaczej odbierane
W PL jest jednak zupelnie inaczej i nie chce za bardzo wam mieszac w glowach
ale obiecuje, ze nie bede za duzo rzeczy przed wami "ukrywac"

tak, i uwielbia jak go caluje

ja nie pracuje w szpitalu z NHS w UK, a tam jest jeszcze inaczej
ale tak, wychodza do domu po 6 godzinach od porodu lub na drugi dzien, jesli chca
nikt ich nie wyrzuca ze szpitala
a wierz mi, ze duzo osob chce, bo tutaj traktuje sie porod jako rzecz naturalna i nie medykalizuje jak w PL
np w zeszlym tygodniu odebralam porod u pierwiastki, poszedl pieknie, bez naciecia
po 3 godzinach od porodu byla wyprysznicowana, chodzaca i pieknie karmila dziecko, popoludniu przjmowala odwiedziny, siedziala na fotelu i wygladala jak gwiazda
chciala zostac dluzej i sie nauczyc opieki w szpitalu, ale po 24 h zmienila zdanie i stwierdzila, ze moze isc do domu

u nas nie kapie sie dzieci w pierwszych 24 h zycia, bo maz plodowa ma dzialanie nawilzajace i ochronne, zawiera tyle dobroci dla skory, ze szkoda byloby to zmywac
Heretyczka? No co Ty? Dla mnie jestes skarbnica wiedzy

Cytat:
Dobry,

Ja na szybko bo nie chcę rozsiewać negatywnych fluidów.

Ponadto mam drobne podejrzenie, że młoda ma alergię na gluten Odkąd go podaję, buzia się zaczęła psuć, a kolana i łokcie coraz bardziej chropowate. Trochę liczę na zbieg okoliczności, ale małe mam już nadzieje.

Zdjęcia super

Co do waszych pytań:

Pola
u nas nie ma stałych drzemek, codziennie są 3-4, ale ich długość i kiedy się pojawią są jedną wielką niewiadomą.

Ela
Kinga przytula się jedynie na śpiocha, w innych przypadkach się odpycha i złości. Dlatego cieszę się, że w nocy budzi się na jedzenie bo można się poprzytulać

Limonka jak dla mnie spotkanie jak najbardziej aktualne.
3mam kciuki

MARGO a co to za konkurs?

Podpinam sie pod pytanie o foteliki i krzeselka

Impossible is nothing

I ślubuję Ci... Szczęśliwa żona od 9.11.2013r.

I kocham Cię ponad wszystko... Szczęśliwa mama od 06.04.2014r.

Sławcio
agunia4ever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 12:59   #973
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Swietne zdjecia musze namowic tzta bo on twierdzi, ze knurow daleko, a to tylko 45 km poza tymnie jest zwolennikiem sesji
to pakuj Olę i przyjeżdżaj bez TŻta :P
Cytat:
Napisane przez agunia4ever Pokaż wiadomość
MARGO a co to za konkurs?
trzeba było rozwinąć w dowolny sposób skrót Z.A.B.A.W.A. nie wiem, czy mój pomysł tak się podobał, czy wygrałam, bo jako pierwsza zamieściłam propozycję, ale przyznali mi I miejsce i jeszcze komuś wyróżnienie

Ewcia
Przemek
Stary 2014-09-02, 14:00   #974
pola_m
Wtajemniczenie

cześć dziewczyny
Dzięki za odpowiedzi w sprawie spania - widzę, że jeszcze róznorodnie i nie mam się czym martwić. I w sprawie BLW - ja tez nie jestem jakąś fanatyczką i np zupy kremy (które uwielbiamy) będę podawac łyżeczką, podobnie np jaglankę (radykalni wyznawcy blw dają warzywa z zupy do łapki a resztę do wypicia z doidy cup, a jaglankę np gotują na gęsto,żeby dziecko jadło samo. Ale to jest przegięcie moim zdaniem. Rzadsza jaglanka jest smaczniejsza i no i zupa krem to jednak zupa krem ). Ale z Antkeim nam się BLw świetnie sprawdziło, i wcale nie było jakieś masakrycznej rozpierduchy

Cytat:
Ale bajer

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Rzucam pytanie!!

Czy Wasze dzieci się do Was przytulają kiedy nie śpią ??

Bo Ola nienawidzi się przytulać Robi to tylko jak uśnie przy butli i biorę ją do odbicia, jak w ciągu dnia chcę ją przytulić to marudzi i wygina się, odpycha rączkami czasami specjalnie ją tak z tż denerwujemy, bo chcemy się poprzytulać, a ta tego nieznosi
Na Kalince nie robi to większego wrażenia. Nie odpycha się, ale jeszcze nie wtula tak cudnie jak jej brat

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
to ja też się pochwalę moją królewną
śliczna jest!
A kieca przebogata, prawdziwa księżniczka!

Cytat:
Dobry,

Ja na szybko bo nie chcę rozsiewać negatywnych fluidów.

Zdjęcia super

Co do waszych pytań:

Pola
u nas nie ma stałych drzemek, codziennie są 3-4, ale ich długość i kiedy się pojawią są jedną wielką niewiadomą.

Ela
Kinga przytula się jedynie na śpiocha, w innych przypadkach się odpycha i złości. Dlatego cieszę się, że w nocy budzi się na jedzenie bo można się poprzytulać

Limonka jak dla mnie spotkanie jak najbardziej aktualne.
Trzymam kciuki za ważenie i szczepienie
No i oby to nie była alergia na gluten...
Cytat:
Cześć dziewczyny

Dynię gotowałam 20 minut na parze.

Emilka co prawda nie denerwuje się przy przytulaniu jak Ola Eli,ale przyjmuje nasze czułości dość obojętnie

Tygrysku- trzymam kciuki, żeby to nie było uczulenie na gluten

Olakola- Jula wygląda w tej sukni jak prawdziwa księżniczka!

Margo80- Ty podstępna bestio! Ciekawe czy Twój przebiegły plan się powiedzie

1. Jest głodne.
2. Ma brudną pieluchę.
3. 1000 innych powodów"
Limonko, co do krzesełka do karmienia - nam zależało na tym, żeby było proste, nie za duże, bez zbędnych bajerów i łatwo zmywalne. I wygrała ikea
A jeszcze zanim Antek stabilnie siedział mieliśmy Bumbo - to takie krzesełko z pianki jakby, w kształcie przypomina nocnik i sadza się w nim dzieci, które jeszcze stabilnie nie siedzą i dobrze podtrzymuje plecki. Sprawdziło się świetnie, bo zależało nam na tym, żeby nie był do jedzenia w pozycji półleżącej (ze względu na to, że jadł sam)

Co do fotelików samochodowych, nie jestem specjalistką, my mamy romera, ma bardzo dobre opinie.

Cytat:
Zagladajcie smialo

Wpadlam sie pochwalic, ze wygralam konkurs ogloszony na fb przez CzuCzu i dostane karty "poznaje litery". Beda jak znalazl dla Ewuli

Kciuki za wizyty!
gratulacje! A jak rozwinęłaś ten skrót?

Mariola, dołączam do fanek Twoich bardoz rzeczowych postów
A co do tych regulacji, w Polsce mogłoby nie przejść, nawet gdyby były procedury, to Polacy i tak zrobią po swojemu
Zresztą warto chyba mieć swój rozum , szczególnie, że regulacje się zmieniają co parę lat i coś co było zachwalane parę lat później juz jest krytykowane...
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 14:08   #975
pola_m
Wtajemniczenie

A tutaj Antek w bumbo:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_1114.jpg (63,1 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_1123.jpg (62,3 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_1737.jpg (54,3 KB, 41 załadowań)
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 14:26   #976
teQiba
Moderator

Mi sama metoda BLW się nawet podoba, no ale przy naszej wadze to nawet nie mam nad czym się zastanawiać... Może później.
Stary 2014-09-02, 15:59   #977
tygrysek83
Zadomowienie

Przybyło nam 180g w 3 tygodnie. Kinga nadal poniżej 3 centyla według polskich siatek.
Odstawiamy na razie gluten i śliwki ze względu na wysypkę. Za miesiąc kolejne podejście.
Wiem, że to niby nic strasznego, ale jestem załamana.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 17:04   #978
Limonka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Znam, zaglądam, bardzo lubię

Cytat:
Gratulacje

Cytat:
Ja chcialam fajne orzeselko do karmienia i mam takie z rozkladanym oparciem na plasko i 4 kolkami, kilka razy udalo mi sie w nim uspic marude no i regulowana wysokosc siedziska, mozliwosc zdjecia polki i przystawienia do stolu normalnego, tak jakby dwie polki jedna sciagam i czyszcze i zostaje druga czysta.
Mam model apollo sun voyager, ale na 4 kolkach, bo sa tez na dwoch.
Dzięki, Elu
Bardzo mi się podoba, cena też jest ok. Jeszcze się rozejrzę, może któraś z dziewczyn coś jeszcze podpowie, ale jest poważnym kandydatem.
Wygląda praktycznie, ale jest jednocześnie bardzo atrakcyjne wizualnie.

Cytat:
Ooooo! Zupełnie jak mój TŻ. Pytanie: "Ale czy jak koniecznie muszę być na tych zdjęciach?" zadawał nawet przed naszą sesją ślubną
Jednak gdy przyszło co do czego zaliczył nie tylko sesję ślubną, ale też ciążową, rodzinną... My kobiety mamy w końcu dar przekonywania

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
A tutaj Antek w bumbo:
Rewelacja! Antek taki słodki, że nie można się skupić na oglądaniu krzesła
Dzięki za rekomendacje krzesełka i fotelika.

Cytat:
Przybyło nam 180g w 3 tygodnie. Kinga nadal poniżej 3 centyla według polskich siatek.
Odstawiamy na razie gluten i śliwki ze względu na wysypkę. Za miesiąc kolejne podejście.
Bardzo mi przykro
Mocno trzymam kciuki, żeby Kinga nie była uczulona na gluten i zaczęła nabierać masy

A ja mam kolejne pytania:
1. Będziecie kupować kojec? Myślicie, że maluch jest tam w stanie spędzić dłuższą chwilę? A może na czas, kiedy powinien pozostać "za kratkami" wystarczy go wkładać do łóżeczka? Side, zdaje się, że Ty już masz i użytkujesz. Przydaje Wam się? Ile mniej więcej czasu Piotruś się tam bawi?
2. W moim mieście są organizowane cykliczne spotkania grupy dzieci w wieku 6-18 miesięcy, podczas których maluchy wspólnie się bawią. Myślicie,że ma sens zapisanie się do niej, gdy Emcia skończy pół roku? Czy można zorganizować sensowną zabawę dla dziecka zarówno półrocznego jak rocznego i starszego? Przecież rozwojowo dzielą je wieki. Ktoś ma może jakieś doświadczenia w tym temacie?

I jeszcze kilka nowych pomysłów na zabawy z naszymi maluchami: http://www.babyboom.pl/niemowleta/ro...igdy_dosc.html
Stary 2014-09-02, 17:41   #979
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:
mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze
My ostatnio przybralismy 200g w 3 tyg. i spadlismy do 50 centyla, ale poniewaz mamy dobra wage to mamy sie nie martwic

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ----------

ILE WODY PIJA WASZE DZIECI DZIENNIE?

Impossible is nothing

Sławcio

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-02, 18:07   #980
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
To niewielkie przybieranie to wina glutenu jednak? Ja tez podejrzewalam nietolerancje, ale to chyba nie to sama juz nie wiem

Mariola - dla mnie tez jestes skarbnicą wiedzy .

Ok ide czytac linki
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 18:54   #981
agunia4ever
Zadomowienie

Jeszcze jedno pytanie mam Dziewczyny, ktore cwicza ze swoimi pociechami. Ile razy dziennie i po ile min cwiczycie? ILE ROBICIE POWTORZEN JEDNEGO CWICZENIA?

Impossible is nothing

Sławcio
Stary 2014-09-02, 19:06   #982
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:

różnie, czasem wypije całą małą butelkę czasem pół.

Cytat:
Jeszcze jedno pytanie mam Dziewczyny, ktore cwicza ze swoimi pociechami. Ile razy dziennie i po ile min cwiczycie? ILE ROBICIE POWTORZEN JEDNEGO CWICZENIA?
ZA MAŁO! Miałam ćwiczyć 5seri po 10powtórzeń na każdy bok,ćwiczę o wiele mniej, powtarzając sobie..od jutra będą porządne ćwiczenia
Stary 2014-09-02, 19:11   #983
mariolasl
Zakorzenienie

Limonko, my mamy krzeselko Chicco Polly
podoba mi sie, spelnia wszystkie moje wymagania, ale Marco jeszcze w nim nie jadl, bo ostatnio najczesciej karmie go, jak siedzi u mnie na kolanach

a fotelik mamy Romera po Antosiu, nie bede kupowac nowego
Cytat:
Zagladajcie smialo

Kciuki za wizyty!
gratuluje
Cytat:
Uwielbiam Cie chociaz to wszystko w sumie wiedzialam, ale upewnilo mnie w tym, ze dobrze robie sama gotujac fakt, ze nie uzywam warzyw z ekologicznych upraw, ale chyba wybieram lepsze zlo bo coraz wiecej pediatrow poleca sloiczki i czlowiek glupieje i mysli, ze zle robi samemu gotujac
Elu, bo ludzie juz glupieja od tych wszystkich reklam i ulatwien
wiesz, ja tez inaczej karmilam Antosia, wiazalo to sie z tym, ze on wcale nie chcial jesc przez kilka miesiecy
podawalam za duzo sloiczkow, to na pewno, ale zawsze zwracalam uwage na sklady i uczylam go jesc normalne warzywa i owoce kiedy tylko zdolal je zlapac w reke lub chcial jesc rekoma
pewnie tez za dlugo mu te sloiczki oferowalam, ale u nas byly problemy z dotykaniem, smakowaniem itp i gdybym go karmila tylko jedzeniem domowym, to zjadlby bardzo niewiele, ale w domu staralam sie podawac jedzenie i takie i takie, np zaczynal od normalnego, a jak mu nie szlo, to dostal sloiczek
ale to dluga historia i Antos ma jednak i chorobe genetyczna i wade rozwojowa, a co za tym idzie problemy w pewnych aspektach
to wszystko sie wyrownalo po pewnym czasie, wiec wiem, ze mu krzywdy nie zrobilam, ale mam sloiczkowego kaca moralnego

Marco jest innym dzieckiem, nie ma zadneog obciazenia, totez inaczej do niego podchodze i

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny
u mnie niestety wesoło ni ma
Julka nie chce spać ma tylko 3 drzemki po 15 min w nocy budzi sie 3 razy na cycka , obiadek zje cały tzn jak jej dam 120 140 ml wsunie cay i popije mlekiem z cyca ...
siedzimy same ale jeszcze czasem lecimy na boki
banana wcale nie chcemy plujemy ze ho ho
za to lubimy stac i kochamy towarzystwo z tego powodu wszystko robie w domu na szybo nawet teraz piszac do was młoda "biega" po łozeczku
no i mamy pierwsze kuku mam nadzieje ze szybko zejdzie

Nati ty dawałas mlodej buraka a on polecany dopiero od 7 ms - powiedz nie bałas sie ze młodej moze brzuszek boleć
no i ile wazy twoja niunia

przeszlismy tez zapalenie ucha i szczepienie przesuniete
wczasy superr mloda ciagle nogi moczyła w morzu i strasznie jej sie to podobało nadrabiam was cały czas ale czasu pisać nie ma przepraszam ze tak egoistycznie tylko co u mnie

brawa za nowe ząbki za umiejetnosci jedzenie wagi i kciuki za pozytywne diagnozy
wspolczuje choroby i problemow ze spaniem
oby sie wszystko u was szybko naprawilo
Cytat:
cześć dziewczyny
Dzięki za odpowiedzi w sprawie spania - widzę, że jeszcze róznorodnie i nie mam się czym martwić. I w sprawie BLW - ja tez nie jestem jakąś fanatyczką i np zupy kremy (które uwielbiamy) będę podawac łyżeczką, podobnie np jaglankę (radykalni wyznawcy blw dają warzywa z zupy do łapki a resztę do wypicia z doidy cup, a jaglankę np gotują na gęsto,żeby dziecko jadło samo. Ale to jest przegięcie moim zdaniem. Rzadsza jaglanka jest smaczniejsza i no i zupa krem to jednak zupa krem ). Ale z Antkeim nam się BLw świetnie sprawdziło, i wcale nie było jakieś masakrycznej rozpierduchy

A jeszcze zanim Antek stabilnie siedział mieliśmy Bumbo - to takie krzesełko z pianki jakby, w kształcie przypomina nocnik i sadza się w nim dzieci, które jeszcze stabilnie nie siedzą i dobrze podtrzymuje plecki. Sprawdziło się świetnie, bo zależało nam na tym, żeby nie był do jedzenia w pozycji półleżącej (ze względu na to, że jadł sam)
Cytat:
A tutaj Antek w bumbo:
jak Maroc dorosnie, to tez tak sie postaram
Mamy cos w stylu Bumbo, ale Marco jeszcze nie trzyma glowy sztywno caly czas, kiwa mu sie, wiec jeszcze na nie za wczesnie

Antek przeslodki
Cytat:

nie wiem jak cie pocieszyc
rozumiem cie doskonale

Cytat:

1. Będziecie kupować kojec? Myślicie, że maluch jest tam w stanie spędzić dłuższą chwilę? A może na czas, kiedy powinien pozostać "za kratkami" wystarczy go wkładać do łóżeczka? Side, zdaje się, że Ty już masz i użytkujesz. Przydaje Wam się? Ile mniej więcej czasu Piotruś się tam bawi?
2. W moim mieście są organizowane cykliczne spotkania grupy dzieci w wieku 6-18 miesięcy, podczas których maluchy wspólnie się bawią. Myślicie,że ma sens zapisanie się do niej, gdy Emcia skończy pół roku? Czy można zorganizować sensowną zabawę dla dziecka zarówno półrocznego jak rocznego i starszego? Przecież rozwojowo dzielą je wieki. Ktoś ma może jakieś doświadczenia w tym temacie?

I jeszcze kilka nowych pomysłów na zabawy z naszymi maluchami: http://www.babyboom.pl/niemowleta/ro...igdy_dosc.html
ja nie bede kupowac kojca, wychowuje dziecko na podlodze
pozniej tylko kupie bramke, aby zamknac wejscie do jednej z lazienek, gdzie jest jedzenie i woda dla kotow, bo mam zle doswiadczenia

u nas czesto sa organizowane takie zajecia
spiewaja, sluchaja bajeczek, tancza, jakos udaje im sie to pogodzic

Marco bedzie chodzil z niania na tance, zaczyna za pare tygodni
Cytat:
[/COLOR]ILE WODY PIJA WASZE DZIECI DZIENNIE?

malo
kilka lykow

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-02, 19:13   #984
Smarrita
Wtajemniczenie

Pola- Fajnie Antos wcina
Stary 2014-09-02, 19:18   #985
alwa
Wtajemniczenie

Mariola a możesz w 2 zdaniach napisać jak wygląda poród przy cukrzycy? Ja akurat miałam cukrzycę więc mnie to bardzo ciekawi

Tynka u mnie w szpitalu też nie myją dzieci, więc nasz miał pierwszą kąpiel po 7 dniach w domu

Ktoś pytał o przytulanie. U nas jest wyraźna różnica kiedy Kuba chce się przytulić (wtedy wtula nos w szyję) a kiedy nie

A i jeszcze pytanie o wodę. Kubuś w ogóle nie chce pić.

Co do fotelików to jeszcze się nie rozglądalam. Samochodowy mamy do 13kg

Wysłane za pomocą aplikacji mobilnej

❤️❤️❤️
K+H+Z
alwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 19:29   #986
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
gratulacje! A jak rozwinęłaś ten skrót?
Zawsze Aktywne Brzdące Atakują Wszystkie Atrakcje
Cytat:
A tutaj Antek w bumbo:
słodziak
Cytat:
Mi sama metoda BLW się nawet podoba, no ale przy naszej wadze to nawet nie mam nad czym się zastanawiać... Może później.
trzymam za Was kciuki, oby waga zaczęła przyrastać szybciej, a uczulenie nie pojawiło się kolejny raz.
Cytat:
1. nie mamy w planach kojca, mamy łóżeczko turystyczne, które tak wykorzystamy
2. myśle, że warto spróbować, to przecież najbardziej o socjalizację chodzi, wiek tu znaczenia nie ma.

Ewcia
Przemek
Stary 2014-09-02, 19:49   #987
tygrysek83
Zadomowienie

No to już trochę ochłonęłam. Czasem mam wrażenie, że zbyt emocjonalnie do tego wszystkiego podchodzę. No ale cóż, taki mój charakter.

Dziękuję wam i za kciuki i za miłe słowa, dużo dla mnie znaczą

Cytat:
Co do uczulenia, to wiesz co - tak się zastanawiam czy nasze dzieciaczki nie mają tego samego, cokolwiek to jest. Nie wiem jak u Kingi, ale ja odnoszę wrażenie że Kacprowi często pogarsza się cera ogólnie po jakiejś nowości... Tylko ja zawsze podaję dalej i obserwuję, bo wychodzę z założenia, że może organizm potrzebuje się przyzwyczaić i na ogół po kilku dniach/tygodniach wysypka zaczyna ustępować...
Aczkolwiek za każdym razem jak już ta wysypka przybiera postać zaawansowaną to chce mi się płakać i zastanawiam się czy dobrze robię, no ale tak sobie myślę, że jak będę młodego od wszystkiego izolować to jeszcze gorzej zrobię
Idę jeszcze do dermatologa w piątek pogadać i zastanawiam się nad alergologiem. Z tego co czytałam na razie wynikałoby, że należy odstawić jeżeli to alergen bo organizm się nie przyzwyczai tylko może się jeszcze nasilić alergia. No ale właśnie nie wiem ile w tym prawdy i chcę pogadać ze specjalistami.
A u ciebie ta wysypka schodzi całkowicie potem?

Cytat:
Napisane przez TynkaG Pokaż wiadomość
Tygrysku-kciuki za ważenie i szczepienie. U nas niestety od czwartku ( jak wazylam w przychodni) waga stoi
Łączę się z tobą w bólu Kiedy masz kontrolę?

Cytat:
1. nie planuję. Chcę wstawić tylko bramkę, żeby z salonu nie wychodziła.
2. Podpytam koleżankę jutro bo wydaje mi się, że ona chodziła/chodzi na te spotkania.

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
To niewielkie przybieranie to wina glutenu jednak? Ja tez podejrzewalam nietolerancje, ale to chyba nie to sama juz nie wiem
Raczej to dwie różne rzeczy. Chociaż jest też możliwość, że alergia wpływa na wagę z tego co czytałam.

Cytat:
ja nie bede kupowac kojca, wychowuje dziecko na podlodze
pozniej tylko kupie bramke, aby zamknac wejscie do jednej z lazienek, gdzie jest jedzenie i woda dla kotow, bo mam zle doswiadczenia
Ja planuję przestawić miski na parapet, mam nadzieję, że wystarczy
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 19:51   #988
mariolasl
Zakorzenienie

Alwa obawiam sie ze w dwóch zdaniach sie nie da, bo to długie procedury. Inne sa dla tych na diecie, inne na insulinie. Inna przy prowokacji porodu, inna przy cięciu. Generalnie ciężarna jest pod opieka diabetologa i pielęgniarki diabetologicznej, mierzą sobie cukru codziennie kilka razy dziennie i w zależności od wyników układanie sa wizyty. Przyjęcie to szereg badań krwi, powiadomienie diabetologa i piel diab o rodzącej. Jesli jest na diecie to ma badany cukier co godzinę bądź dwie w zależności od poziomu oraz mocz. Jesli jest za wysoki to maja włączona insulinę w kroplowce plus glukozę i sa monitorowane rownież przez diabetologa. Jest podane ile insuliny na jaki poziom cukru. Te ktore sa na insulinie maja insulinę dożylnie od początku. Oczywiście ktg przez cały poród plus monitorowanie poziomu cukru przed każdym karmieniem u noworodka przez 24 godziny po porodzie. Jesli wyniki cukru u dziecka sa za niskie to idzie na oddział patologii noworodka i ma kroplówki i specjalistyczna opiekę.
To tak bardzo skrótowo. Poród u matki cukrzycowej to zawsze poród wysokiego ryzyka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2014-09-02, 19:56   #989
teQiba
Moderator

Cytat:

Różnie - są dni że wypije tylko kilka łyków, a są takie gdzie wypija ok 100 ml. Raz nawet 150 ml wypił

Cytat:
trzymam za Was kciuki, oby waga zaczęła przyrastać szybciej, a uczulenie nie pojawiło się kolejny raz.
Stary 2014-09-02, 20:05   #990
mariolasl
Zakorzenienie

Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2

Tygrysku, wiem, ze sie martwisz. Waga to u mnie problem przy jednym i drugim dziecku.

My mamy bardzo wąskie parapety, miski nie wejdą. Poza tym mam koty, ktore nie skaczą po meblach, wyjątkiem jest sofa i fotele. A pod bramka moga sobie przechodzić, bo oczywiście przez bramkę jaśnie panie nie skaczą

Antos raczkowal czy chodził gdzie chciał, Marco tez nie bede ograniczać. Staram sie, aby było bezpiecznie dla malucha i tyle.
Ale wyjadaniu kotom suchej karmy mowię nie

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

Teqiba za wasza wagę i uczulenie tez trzymam kciuki, oby jsk najszybciej sie poprawiło jedno i drugie

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

Byliśmy dzisiaj u naszej neonatolog.
Była bardzo zadowolona. Powiedziała, ze wyglada jakbym przyprowadziła inne dziecko. Wreszcie Marco nie jęczy cały czas, a spacery sa przyjemnością, a nie tortura. Moje dziecko prawie cały czas sie uśmiecha i jest pogodne. Mamy odstawiony jeden lek na refluks. Zostajemy przy tym samym mleku (Infantrini).

Waga 6580g, czyli 480g na plusie w cztery tygodnie. Lekarka jest zadowolona, to i ja bede . Jest na 8 centylu wg siatki WHO. A jeszcze w czerwcu był pod.
W niedziele Marco skończył 8 miesięcy, ma 5 korygowanych.
Z rozwoju tez jest zadowolona, chociaż oczywiście nie stoi, ani nie siedzi jsk niektóre wątkowa dzieci, ale toni to co dziecko w 5 miesiącu powinno.

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2014-09-02 o 20:07
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości