![]() |
#961 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Cytat:
Cytat:
współczuję alergi, ale może to zbieg okoliczności - może alergia jest na coś zupełnie innego; może podaj inną kaszkę ? do Chrztu, tak miało być - po królewsku ![]() nie byłam u okulisty; dzisiaj rano znowu czyste oko i na razie odpukać jest dobrze |
||
![]() ![]() |
![]() |
#962 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Dynię gotowałam 20 minut na parze. Emilka co prawda nie denerwuje się przy przytulaniu jak Ola Eli,ale przyjmuje nasze czułości dość obojętnie ![]() Tygrysku- trzymam kciuki, żeby to nie było uczulenie na gluten ![]() Olakola- Jula wygląda w tej sukni jak prawdziwa księżniczka! Margo80- Ty podstępna bestio! Ciekawe czy Twój przebiegły plan się powiedzie ![]() Dziewczyny, rozglądałyście się już za fotelikiem od 9 kg? Możecie coś polecić? A czy kupując krzesełko do karmienia trzeba zwracać na coś uwagę czy one się specjalnie od siebie nie różnią? Będę wdzięczna za wszystkie sugestie. I jeszcze sprzedam Wam śmieszny tekst, który ostatnio znalazłam na jakimś blogu (niestety nie pamiętam na jakim): "Dziecko płacze z 3 powodów: 1. Jest głodne. 2. Ma brudną pieluchę. 3. 1000 innych powodów" ![]()
#963 |
Zakorzenienie
|
Ciekawostki
![]() porownanie dan domowych ze sloiczkami inny ciekawy artykul i inny w podobnym stylu - aczkowliek post na blogu, ale jest tam to, co w wielu innych artykulach przeze mnie czytanych, tylko skondensowane a to fajny blog, fajnie pisza rodzice
#964 |
Zakorzenienie
|
Julka sliczna w tej sukni
![]() podałam gluten, na oko było jakieś 20 ml mojego mleka, ale i tak rzadkie to było, jutro spróbuję mniej, bo dziś mi to rozchlapywał jak zaczynał gadać, gdy łyżka wędrowała do buzi. ale generalnie otwierał buzię aż miło było patrzeć. ![]() Niezapomnijko - tu konto małża na fb https://www.facebook.com/fotoklatka?fref=ts |
![]() ![]() |
![]() |
#965 | |
Raczkowanie
|
Tygrysku-kciuki za ważenie i szczepienie. U nas niestety od czwartku ( jak wazylam w przychodni) waga stoi
![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#966 |
Zakorzenienie
|
Tygrysku, kciuki za szczepienie i wazenie
![]() Tynko, za przyrost wagi ![]() My za 1,5 godziny wychodzimy do lekarza na rutynowa wizyte, moze nas tez zwazy ![]()
#967 |
Zakorzenienie
|
Zagladajcie smialo
![]() Wpadlam sie pochwalic, ze wygralam konkurs ogloszony na fb przez CzuCzu i dostane karty "poznaje litery". Beda jak znalazl dla Ewuli ![]() Kciuki za wizyty! |
![]() ![]() |
![]() |
#968 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
wlasnie musze sie rozejrzec za fotelikiem ![]() ![]() Ja chcialam fajne orzeselko do karmienia i mam takie z rozkladanym oparciem na plasko i 4 kolkami, kilka razy udalo mi sie w nim uspic marude ![]() Mam model apollo sun voyager, ale na 4 kolkach, bo sa tez na dwoch. Cytat:
Uwielbiam Cie ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#969 |
Rozeznanie
|
Tynka u nas w Berlinie (nie wiem czy wszędzie) też możesz wyjść po kilku godzinach do domu, ale to na własne życzenie. Chociaż wiem ,że sporo osób tak robi. A i dzieci też nie są kąpane w szpitalu w sumie do czasu aż nie odpadnie pępek czyli około tygodnia. U nas było po 7 dniach. Podobno ta maź ma super właściwości.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#970 |
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny
u mnie niestety wesoło ni ma Julka nie chce spać ma tylko 3 drzemki po 15 min w nocy budzi sie 3 razy na cycka , obiadek zje cały tzn jak jej dam 120 140 ml wsunie cay i popije mlekiem z cyca ... siedzimy same ale jeszcze czasem lecimy na boki banana wcale nie chcemy plujemy ze ho ho za to lubimy stac i kochamy towarzystwo z tego powodu wszystko robie w domu na szybo nawet teraz piszac do was młoda "biega" po łozeczku no i mamy pierwsze kuku mam nadzieje ze szybko zejdzie Nati ty dawałas mlodej buraka a on polecany dopiero od 7 ms - powiedz nie bałas sie ze młodej moze brzuszek boleć no i ile wazy twoja niunia przeszlismy tez zapalenie ucha i szczepienie przesuniete wczasy superr mloda ciagle nogi moczyła w morzu i strasznie jej sie to podobało nadrabiam was cały czas ale czasu pisać nie ma przepraszam ze tak egoistycznie tylko co u mnie brawa za nowe ząbki za umiejetnosci jedzenie wagi i kciuki za pozytywne diagnozy
#971 | |
Wtajemniczenie
|
10 zeta od zdjęcia w formacie 15x21.
Koleżanka z Myslowic za sesję daje w zależności od czasu 150, 300 lub 450zeta nie wiem ile w tym ma zdjęc wywołanych ale za każde dodatkowe 20zeta liczy super. A ostatnio się zastanawiam która z Was miała dziewczynkę o takich pełnych usteczkach, już wiem ![]() Dzięki, a jednak to 97 centyl- 5 miesięcy i tydzień a już 8,60kg. tylko ona jest też długa więc może tej wagi aż tak nie widać ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#972 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
MARGO a co to za konkurs? Podpinam sie pod pytanie o foteliki i krzeselka ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#973 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzeba było rozwinąć w dowolny sposób skrót Z.A.B.A.W.A. nie wiem, czy mój pomysł tak się podobał, czy wygrałam, bo jako pierwsza zamieściłam propozycję, ale przyznali mi I miejsce i jeszcze komuś wyróżnienie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#974 | ||||
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny
Dzięki za odpowiedzi w sprawie spania - widzę, że jeszcze róznorodnie i nie mam się czym martwić. I w sprawie BLW - ja tez nie jestem jakąś fanatyczką i np zupy kremy (które uwielbiamy) będę podawac łyżeczką, podobnie np jaglankę (radykalni wyznawcy blw dają warzywa z zupy do łapki a resztę do wypicia z doidy cup, a jaglankę np gotują na gęsto,żeby dziecko jadło samo. Ale to jest przegięcie moim zdaniem. Rzadsza jaglanka jest smaczniejsza i no i zupa krem to jednak zupa krem ![]() Cytat:
![]() śliczna jest! A kieca przebogata, prawdziwa księżniczka! Cytat:
No i oby to nie była alergia na gluten... Cytat:
![]() A jeszcze zanim Antek stabilnie siedział mieliśmy Bumbo - to takie krzesełko z pianki jakby, w kształcie przypomina nocnik ![]() Co do fotelików samochodowych, nie jestem specjalistką, my mamy romera, ma bardzo dobre opinie. Cytat:
Mariola, dołączam do fanek Twoich bardoz rzeczowych postów ![]() A co do tych regulacji, w Polsce mogłoby nie przejść, nawet gdyby były procedury, to Polacy i tak zrobią po swojemu ![]() Zresztą warto chyba mieć swój rozum , szczególnie, że regulacje się zmieniają co parę lat i coś co było zachwalane parę lat później juz jest krytykowane... |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#975 |
Wtajemniczenie
|
A tutaj Antek w bumbo:
|
![]() ![]() |
![]() |
#976 |
Moderator
|
Mi sama metoda BLW się nawet podoba, no ale przy naszej wadze to nawet nie mam nad czym się zastanawiać... Może później.
|
![]() ![]() |
![]() |
#977 |
Zadomowienie
|
Przybyło nam 180g w 3 tygodnie. Kinga nadal poniżej 3 centyla według polskich siatek.
Odstawiamy na razie gluten i śliwki ze względu na wysypkę. Za miesiąc kolejne podejście. Wiem, że to niby nic strasznego, ale jestem załamana. |
![]() ![]() |
![]() |
#978 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bardzo mi się podoba, cena też jest ok. Jeszcze się rozejrzę, może któraś z dziewczyn coś jeszcze podpowie, ale jest poważnym kandydatem. Wygląda praktycznie, ale jest jednocześnie bardzo atrakcyjne wizualnie. Cytat:
![]() Jednak gdy przyszło co do czego zaliczył nie tylko sesję ślubną, ale też ciążową, rodzinną... My kobiety mamy w końcu dar przekonywania ![]() Rewelacja! Antek taki słodki, że nie można się skupić na oglądaniu krzesła ![]() Dzięki za rekomendacje krzesełka i fotelika. Cytat:
![]() Mocno trzymam kciuki, żeby Kinga nie była uczulona na gluten i zaczęła nabierać masy ![]() A ja mam kolejne pytania: 1. Będziecie kupować kojec? Myślicie, że maluch jest tam w stanie spędzić dłuższą chwilę? A może na czas, kiedy powinien pozostać "za kratkami" wystarczy go wkładać do łóżeczka? Side, zdaje się, że Ty już masz i użytkujesz. Przydaje Wam się? Ile mniej więcej czasu Piotruś się tam bawi? 2. W moim mieście są organizowane cykliczne spotkania grupy dzieci w wieku 6-18 miesięcy, podczas których maluchy wspólnie się bawią. Myślicie,że ma sens zapisanie się do niej, gdy Emcia skończy pół roku? Czy można zorganizować sensowną zabawę dla dziecka zarówno półrocznego jak rocznego i starszego? Przecież rozwojowo dzielą je wieki. Ktoś ma może jakieś doświadczenia w tym temacie? I jeszcze kilka nowych pomysłów na zabawy z naszymi maluchami: http://www.babyboom.pl/niemowleta/ro...igdy_dosc.html
![]() |
#979 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() My ostatnio przybralismy 200g w 3 tyg. i spadlismy do 50 centyla, ale poniewaz mamy dobra wage to mamy sie nie martwic ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ---------- ILE WODY PIJA WASZE DZIECI DZIENNIE? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#980 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mariola - dla mnie tez jestes skarbnicą wiedzy ![]() Ok ide czytac linki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#981 |
Zadomowienie
|
Jeszcze jedno pytanie mam
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#982 | |
Wtajemniczenie
|
różnie, czasem wypije całą małą butelkę czasem pół.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#983 | |||||||
Zakorzenienie
|
Limonko, my mamy krzeselko Chicco Polly
podoba mi sie, spelnia wszystkie moje wymagania, ale Marco jeszcze w nim nie jadl, bo ostatnio najczesciej karmie go, jak siedzi u mnie na kolanach ![]() a fotelik mamy Romera po Antosiu, nie bede kupowac nowego ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() wiesz, ja tez inaczej karmilam Antosia, wiazalo to sie z tym, ze on wcale nie chcial jesc przez kilka miesiecy podawalam za duzo sloiczkow, to na pewno, ale zawsze zwracalam uwage na sklady i uczylam go jesc normalne warzywa i owoce kiedy tylko zdolal je zlapac w reke lub chcial jesc rekoma pewnie tez za dlugo mu te sloiczki oferowalam, ale u nas byly problemy z dotykaniem, smakowaniem itp i gdybym go karmila tylko jedzeniem domowym, to zjadlby bardzo niewiele, ale w domu staralam sie podawac jedzenie i takie i takie, np zaczynal od normalnego, a jak mu nie szlo, to dostal sloiczek ale to dluga historia i Antos ma jednak i chorobe genetyczna i wade rozwojowa, a co za tym idzie problemy w pewnych aspektach to wszystko sie wyrownalo po pewnym czasie, wiec wiem, ze mu krzywdy nie zrobilam, ale mam sloiczkowego kaca moralnego Marco jest innym dzieckiem, nie ma zadneog obciazenia, totez inaczej do niego podchodze i Cytat:
![]() oby sie wszystko u was szybko naprawilo ![]() Cytat:
Mamy cos w stylu Bumbo, ale Marco jeszcze nie trzyma glowy sztywno caly czas, kiwa mu sie, wiec jeszcze na nie za wczesnie Antek przeslodki ![]() Cytat:
![]() nie wiem jak cie pocieszyc rozumiem cie doskonale Cytat:
![]() pozniej tylko kupie bramke, aby zamknac wejscie do jednej z lazienek, gdzie jest jedzenie i woda dla kotow, bo mam zle doswiadczenia ![]() u nas czesto sa organizowane takie zajecia spiewaja, sluchaja bajeczek, tancza, jakos udaje im sie to pogodzic Marco bedzie chodzil z niania na tance, zaczyna za pare tygodni ![]() Cytat:
kilka lykow ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#984 |
Wtajemniczenie
|
Pola- Fajnie Antos wcina
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#985 |
Wtajemniczenie
|
Mariola a możesz w 2 zdaniach napisać jak wygląda poród przy cukrzycy? Ja akurat miałam cukrzycę więc mnie to bardzo ciekawi
Tynka u mnie w szpitalu też nie myją dzieci, więc nasz miał pierwszą kąpiel po 7 dniach w domu Ktoś pytał o przytulanie. U nas jest wyraźna różnica kiedy Kuba chce się przytulić (wtedy wtula nos w szyję) a kiedy nie ![]() A i jeszcze pytanie o wodę. Kubuś w ogóle nie chce pić. Co do fotelików to jeszcze się nie rozglądalam. Samochodowy mamy do 13kg Wysłane za pomocą aplikacji mobilnej
#986 | ||
Zakorzenienie
|
Zawsze Aktywne Brzdące Atakują Wszystkie Atrakcje
słodziak ![]() Cytat:
Cytat:
2. myśle, że warto spróbować, to przecież najbardziej o socjalizację chodzi, wiek tu znaczenia nie ma. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#987 | |||||
Zadomowienie
|
No to już trochę ochłonęłam. Czasem mam wrażenie, że zbyt emocjonalnie do tego wszystkiego podchodzę. No ale cóż, taki mój charakter.
Dziękuję wam i za kciuki i za miłe słowa, dużo dla mnie znaczą ![]() Cytat:
A u ciebie ta wysypka schodzi całkowicie potem? Cytat:
![]() Cytat:
2. Podpytam koleżankę jutro bo wydaje mi się, że ona chodziła/chodzi na te spotkania. Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#988 |
Zakorzenienie
|
Alwa obawiam sie ze w dwóch zdaniach sie nie da, bo to długie procedury. Inne sa dla tych na diecie, inne na insulinie. Inna przy prowokacji porodu, inna przy cięciu. Generalnie ciężarna jest pod opieka diabetologa i pielęgniarki diabetologicznej, mierzą sobie cukru codziennie kilka razy dziennie i w zależności od wyników układanie sa wizyty. Przyjęcie to szereg badań krwi, powiadomienie diabetologa i piel diab o rodzącej. Jesli jest na diecie to ma badany cukier co godzinę bądź dwie w zależności od poziomu oraz mocz. Jesli jest za wysoki to maja włączona insulinę w kroplowce plus glukozę i sa monitorowane rownież przez diabetologa. Jest podane ile insuliny na jaki poziom cukru. Te ktore sa na insulinie maja insulinę dożylnie od początku. Oczywiście ktg przez cały poród plus monitorowanie poziomu cukru przed każdym karmieniem u noworodka przez 24 godziny po porodzie. Jesli wyniki cukru u dziecka sa za niskie to idzie na oddział patologii noworodka i ma kroplówki i specjalistyczna opiekę.
To tak bardzo skrótowo. Poród u matki cukrzycowej to zawsze poród wysokiego ryzyka. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#989 | ||
Moderator
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#990 |
Zakorzenienie
|
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Tygrysku, wiem, ze sie martwisz. Waga to u mnie problem przy jednym i drugim dziecku.
My mamy bardzo wąskie parapety, miski nie wejdą. Poza tym mam koty, ktore nie skaczą po meblach, wyjątkiem jest sofa i fotele. A pod bramka moga sobie przechodzić, bo oczywiście przez bramkę jaśnie panie nie skaczą ![]() Antos raczkowal czy chodził gdzie chciał, Marco tez nie bede ograniczać. Staram sie, aby było bezpiecznie dla malucha i tyle. Ale wyjadaniu kotom suchej karmy mowię nie ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- Teqiba za wasza wagę i uczulenie tez trzymam kciuki, oby jsk najszybciej sie poprawiło jedno i drugie ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Byliśmy dzisiaj u naszej neonatolog. Była bardzo zadowolona. Powiedziała, ze wyglada jakbym przyprowadziła inne dziecko. Wreszcie Marco nie jęczy cały czas, a spacery sa przyjemnością, a nie tortura. Moje dziecko prawie cały czas sie uśmiecha i jest pogodne. Mamy odstawiony jeden lek na refluks. Zostajemy przy tym samym mleku (Infantrini). Waga 6580g, czyli 480g na plusie w cztery tygodnie. Lekarka jest zadowolona, to i ja bede ![]() ![]() W niedziele Marco skończył 8 miesięcy, ma 5 korygowanych. Z rozwoju tez jest zadowolona, chociaż oczywiście nie stoi, ani nie siedzi jsk niektóre wątkowa dzieci, ale toni to co dziecko w 5 miesiącu powinno. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
O książkach Edytowane przez mariolasl Czas edycji: 2014-09-02 o 20:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:37.