|
Notka |
|
Prezenty Prezenty to coś co lubimy otrzymywać i dawać. Podpowiadamy jak wyszukać odpowiedni prezent. Gdzie kupić po okazyjnej cenie prezenty świąteczne i nie tylko. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czarna Róża - nietypowy prezent
Wiec tak, najpierw może wytłumaczę o co właściwie chodzi. Jesteśmy razem już jakiś czas i mojej ukochanej zamarzyło się dostać czarną różę, już nie wnikajmy w symbolikę takiego kwiatu bo podobno znaczy nieszczęśliwą miłość ale to akurat nie ma znaczenia. Powiedziała, że zawsze marzyła by taką dostać i jak dotąd nikt dla niej takowej nie zdobył, dodała też, że ten kto ją zdobędzie dla niej zostanie jej mężem - wyczułem tu pewne wyzwanie ponieważ temat ślubu już kilka razy nam się ostatnio przewinął
![]() A więc teraz do rzeczy - przeczytałem chyba cały internet, wiem tyle, że to dość rzadki gatunek róż który rośnie tylko w pewnym regionie w Turcji i ciemną barwę zawdzięcza tamtejszej glebie (bo to jest jednak czerwień ale bardzo ciemna i wygląda jak czerń), jednak jest możliwa uprawa nawet w Polsce. Pierwsze co to sprawdziłem allegro ale wszyscy sprzedawali tylko nasiona bądź sadzonki... tak więc wziąłem się za wypisywanie maili, może akurat ktoś zajmuje się uprawą i miał by jeden lub parę kwiatów żeby odsprzedać, niestety nie udało się więc zacząłem rozglądać się po stronach kwiaciarni - też bez rezultatów. aż w końcu w akcie desperacji podzwoniłem do kilku hurtowni - żadna z nich nie zajmuje się już sprowadzaniem czarnych róż ![]() Tak więc postanowiłem napisać ten topic na typowo "babskim" forum, może któraś z Was wie gdzie można taką zdobyć albo jest akurat w posiadaniu tej róży? Cena nie gra roli, bardzo mi na tym zależy ! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Czarna Róża - nietypowy prezent
Ciężki temat dałeś.Na allegro same sadzonki,a tak bezpośredni to może oni coś mają zapytaj i zdaj tu relację
![]() http://www.blanka-kwiaty.pl/pol/asor...rd=&offset=340 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Do nich też pisałem, nie zajmują się już sprowadzaniem tych róż mimo, że na stronie ciągle są
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Może wybierz się na giełdę kwiatową i poszukaj tam?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Bez kitu ,ale to jest najcięższy temat do przetrawienia na tym forum.
![]() Na necie nic nie ma.A próbowałeś na zagranicznych stronach to znaleźć ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Hmmm w sumie pierwszy raz słyszę o czymś takim jak giełda kwiatowa, jeżeli na gdzieś dolnym śląsku się coś takiego odbywa to jeszcze mogę zobaczyć ale jechać pół Polski z nadzieją, że akurat będzie... no cóż nie wykluczam tego ale jeszcze nie jestem AŻ tak zdesperowany ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Znasz jakiegoś Turka? to by ci przetłumaczył tureckie strony www. czy da się od nich zamówić do Polski taką róże.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
W sumie znam... tylko czy da się na taką odległość wysyłać coś takiego jak kwiat, przecież to będzie szło ze 1-2 tyg, może zwiędnąć albo się zniszczyć :| będę musiał popytać chociaż jednak wolałbym coś na miejscu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Giełda kwiatowa jest we Wrocławiu http://dchrs.com.pl/gielda/godziny-otwarcia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
O dzięki, jeszcze poszukam parę dni, jak nic nie znajdę to chyba będę musiał się wybrać...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
zawsze zostaje zabarwienie samemu, popróbuj barwnikami jakąś białą różę potraktować. może nie będzie wyglądało to źle
![]() no ale to ostateczność |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Czarna róża - pierwsze słyszę jeśli taka jest to jest unikatowa - z pewnością koszty kosmiczne
Przy okazji przypomniał mi się tekst z zemsty o krokodylu A na seria jak co to taniej może być że pojedziesz na wycieczkę do Turcji i tam ją kupisz (albo pokażesz ile kosztuje) w ramach podroży poślubnej.
Pięknie zrealizowana fotografia ślubna Warszawa Edytowane przez karo1998poz Czas edycji: 2014-09-03 o 21:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Wyczytałam,że za jedną trzeba zapłacić około 50 dolarów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Wszystkie te odmiany z black w nazwie w sklepach internetowych i na allegro to ściema. Taka dajmy na to 'Black Barracuda' jest po prostu bardzo ciemno czerwona, a jednak reklamowana jest jako czarna.
Nie dostaniesz w Polsce naturalnie czarnej róży, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Niemniej da się kupić róże barwione, w tej kwestii polecam wyżej wymienioną giełdę. Niestety nie mam pojęcia co w ofercie mają giełdy w Twoim rejonie i czy tam takie róże można dostać. Możesz też spróbować pobawić się zgodnie z tym przepisem http://www.wikihow.com/Grow-Black-Roses http://www.floristchronicles.com/201...-black-flowers Może znajdziesz coś innego wpisując: black rose coloring. Nie jestem tylko przekonana czy czarny barwnik nie zmieni koloru liści, nigdy nie próbowałam. Spreju, nawet profesjonalnego, nie polecam. Rzeczywiście najlepiej to byłoby pojechać z dziewczyną do Turcji, żeby mogła zobaczyć róże na żywo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Black beauty polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
http://deccoria.pl/warto-zobaczyc/po...ku,15,624.html
Spróbuj zabarwić różę tym sposobem, bo nawet jak kupisz to będzie problem z transportem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyczajenie
|
Wczoraj z nią rozmawiałem i powiedziała, że może być i farbowana tak wiec problem z głowy (uff), dzięki za link z opisem sposobu na farbowanie
![]() ![]() ![]() Aha i co do tej giełdy we Wrocławiu, dostałem odpowiedź na maila: Cytat:
Edytowane przez FacetZproblemem Czas edycji: 2014-09-04 o 17:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
widziałam w kwiaciarniach granatowe róże, niektóre bardzo ciemne. Kiedyś czytałam o ich farbowaniu, myślę że powinieneś spróbować tej metody.
Mi akurat najbardziej podoba się odmiana Osiria, którą mamy w ogrodzie i też myślałam, żeby pokombinować z kolorami w wolnej chwili, tylko nie wiem jaki tutaj wyjdzie efekt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
No więc tak, obskoczyłem kilka kwiaciarni i nigdzie nie mieli białych róż więc kupiłem taką żółtawą, d0 tego najtańszy czarny atrament który rozrobiłem z wodą bo myślę, że dzięki temu będzie ona lepiej nawodniona. Pierwsze zdjęcie jest po około 18-20 godzinach, atrament zabarwił takie żyłki i krawędzie tylko, a efekt był całkiem ciekawy ale ja chcę czarną różę więc zostawiłem na dłużej i dwa następne zdjęcia są po ponad 2 dniach farbowania i przyznam, że efekt jest już całkiem ciekawy ale coś czuję, że ta róża dłużej niż jeszcze jeden dzień nie wytrzyma
![]() http://i.imgur.com/HNUMxjt.jpg http://i.imgur.com/CNruDsr.jpg http://i.imgur.com/9I4g1fA.jpg Na ostatnim najlepiej wyszła ![]() ![]() Edytowane przez FacetZproblemem Czas edycji: 2014-09-07 o 23:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Zaje..ście to wygląda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Genialne! Też taką chcę ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
No w sumie nawet nieźle wyglądają barwione -kwestia czy przypadnie jej taka do gustu - czy czasami chciała taki prezent bo miała nadzieje, ze nie będzie spełniony
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Oj nie nie, wszystko idzie w dobrym kierunku ale jeszcze długa droga przed nami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
Super sprawa a powiedz czy żywotność takiej róży zabarwionej krócej się utrzymuje czy tak samo ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Raczej tak samo ale barwienie trwa 1-3 dni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
A nie lepiej spróbować z tym barwnikiem spożywczym?
Przecież atrament to chemia, wydaje mi się, że może skracać życie kwiata. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
A barwnik spożywczy to niby nie chemia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:49.