![]() |
#91 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 203
|
Dot.: Co by¶cie zrobi³y gdyby w Polsce by³o teraz tak jak na Ukrainie
Cytat:
Nie jest tak, by ka¿dy obywatel Ukrainy mia³ mo¿liwo¶æ swobodnego i nieograniczonego przebywania w pañstwach UE, natomiast ma takie prawo, je¶li idzie o Federacjê Rosyjsk±. To w³a¶nie mia³em na my¶li pisz±c, ¿e Ukraiñcy tylko do Rosji s± wpuszczani - to, ¿e tylko tam mog± oni uciekaæ przed wojn±, kiedy tylko zechc±, bez ograniczeñ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 448
|
Cytat:
nie grozi³abym, nie szanta¿owa³a, nie odesz³a... Znaczna czê¶æ mojego ¿ycia zawodowego toczy siê w otoczeniu wojskowych z ró¿nych krajów i ludzi, którzy w wojnie stracili wszystko... Mo¿emy tu pisaæ o tym, ¿e nasze idea³y zaros³y - lub ¿e przy³o¿y³yby¶my naszemu panu garnkiem po g³owie... prawda jest taka, ¿e nie wiemy, jak zareagujemy, kiedy obce rêce zniszcz± nasze drzewa, kiedy podpal± nasze ko¶cio³y, kiedy zburz±, czy zajm± nam domy... zazwyczaj reakcje s± dalekie od obojêtno¶ci... Przera¿a mnie to, co niektóre piszecie... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 549
|
My¶lê, ¿e jak kto¶ ucieka przed wojn±, to ma delikatnie mówi±c wyr±bane czy musia³ siê pomêczyæ z pierdo³ami typu wiza czy zaproszenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47977657]Rozumiem, ¿e po mojego faceta w takiej sytuacji przyjd± jacy¶ smutni panowie, przebior± go w mundur niczym laleczkê, a potem bêd± liczyæ na to, ¿e wykona rozkazy?
To tak nie dzia³a. Pój¶cie do wojska i walka wymaga podjêcia jakiej¶ akcji. Nie rozumiem dlaczego nie mie¶ci ci siê w g³owie, ¿e mo¿na zwyczajnie os*aæ to wezwanie.[/QUOTE] Niepój¶cie do wojska w takiej sytuacji (uchylanie siê od s³u¿by wojskowej) jest przestêpstwem i mo¿e oznaczaæ pobyt w zak³adzie karnym. Pobyt np. w jednej celi z lud¼mi, maj±cymi sk³onno¶æ do znêcania siê nad wspó³osadzonymi albo ich gwa³cenia. Ciekawe, co po takim do¶wiadczeniu mo¿e siê mie¶ciæ w g³owie niedosz³ego ¿o³nierza. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47977898]My¶lê, ¿e jak kto¶ ucieka przed wojn±, to ma delikatnie mówi±c wyr±bane czy musia³ siê pomêczyæ z pierdo³ami typu wiza czy zaproszenie.[/QUOTE]
Istot± takich dokumentów jak wizy czy zaproszenia jest to, ¿e nie ka¿dy mo¿e je dostaæ - niezale¿nie od tego, jak bardzo by siê mêczy³ z ich uzyskaniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47977917]Na pewno nie wiemy? Ja dobrze wiem, ¿e nie czujê sentymentu do mojego kraju. [/QUOTE]
A ten twój kraj to jaki ( tak z ciekawo¶ci pytam)? I na pewno on jest twój? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 1 148
|
Za dezercjê podczas wojny zostaje siê przewa¿nie rozstrzelanym,a nie idzie do pierdla.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | ||
Konto usuniête
|
Cytat:
Mój kraj to ten, którego jestem obywatelk± i w którym p³acê podatki. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 911
|
Jak siê uchyli od wezwania to wtedy mo¿e czekaæ wiêzienie
tutaj w sumie opisano wiele prawdopodobnych scenariuszy zrozumiale: http://second.life.neon24.pl/post/10...ziemy-na-wojne Nie rozumiem za bardzo o co chodzi autorowi tego tematu: co by¶my zrobi³y gdyby facet siê zg³osi³ jako ochotnik do walki? Ale gdzie, na terytorium Polski w razie wojny tu, czy za obce pañstwo np. teraz Ukrainê? Bo je¶li chodzi o to drugie czy to jest w ogóle mo¿liwe? No je¿eli tak, jakby mój facet nagle co¶ takiego wymy¶li³ to bym mu siê kaza³a mocno stukn±æ w g³owê. Tyle, ¿e to jest totalna abstrakcja i na nic takiego on nie wpadnie. Je¶li to pierwsze i tu by³aby wojna, nie rozmawia³am nigdy w sumie na ten temat. Wiem, ¿e mój facet jest negatywnie nastawiony do wojska, wojny, polityki ale czy konkretnie chcia³by wojowaæ za ten kraj to nie wiem. Muszê go koniecznie zapytaæ. Wola³abym, ¿eby odpowiedzia³-na ¿aden front nie idê. I mam gdzie¶ ¿e pannom w powstaniu styczniowym by by³o za niego wstyd, naprawdê... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
BAN sta³y
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47977980]Sk±d masz takie dane?
![]() Z lekcji historii, z filmów,ksi±¿ek, programów na Discovery , National Geographic itp. Tak jest niestety.Jak ca³y kraj jest pogr±¿ony w wojnie to nikt siê nie bawi w utrzymanie wiê¼nia , wtedy to ka¿dy by wybra³ taki "hotel" zamiast walczyæ.Trzeba ich jako¶ "zachêciæ" . Jak nie tym patriotycznym be³kotem to tym. Mimo to nie ma co panikowaæ.Dane mówi± ,¿e 41% ch³opów ma gdzie¶ Polskê i nic by dla niej nie zrobili.To info jest z gazety "Fakt" ( tak wiem co to za gazeta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47977960]Jest pierdyliard miejsc, w które mo¿na wyjechaæ.[/QUOTE]
... bêd±c mieszkañcem kraju ogarniêtego konfliktem zbrojnym. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 145
|
Mam nadziejê, ¿e do takiej sytuacji nie dojdzie nigdy.. Je¶li tak...m±¿ nie czuje ¿adnego sentymentu do Polski. Pracuje za granic± i zaraz nas do siebie ¶ci±ga. Sam na pewno nie zamierza siê pchaæ na wojnê. Co innego, jakby by³o powo³anie. Wtedy by musia³.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 4 919
|
Cytat:
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47977917]Na pewno nie wiemy? Ja dobrze wiem, ¿e nie czujê sentymentu do mojego kraju. Nie mia³abym nic przeciwko temu, ¿eby np. Pomorze, z którego pochodzê znalaz³o siê na terytorium, powiedzmy, Niemiec.[/QUOTE] Trochê to jak plucie na obronê Westerplatte, Oksywia czy Helu. Nasi przodkowie twardo bronili siê przed germanizacj± od rozbiorów i w zasadzie walczyli z Niemcami do 1945 roku. Taka postawa nazywana "nie bêdê umieraæ za Gdañsk" znalaz³a szerok± rzeszê fanów na Zachodzie. Mam tylko nadziejê, ¿e nie jeste¶ z Pomorza Gdañskiego, bo to a¿ wstyd co¶ takiego s³yszeæ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 24 367
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
Dla mnie to nie jest wstyd co¶ takiego s³yszeæ i nie uwa¿am tego za plucie na tych ludzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | ||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 825
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:33 ---------- Poprzedni post napisano o 01:27 ---------- Cytat:
![]() Na Ukrainie z regularnym wojskiem rosyjskim walcz± miêdzynarodowi ochotnicy w tym oczywi¶cie Polacy. Czyli komu¶ jednak przysz³o do g³owy wybraæ siê na wojnê ![]() Je¶li wojna przekroczy Nasz± granicê nikt nie bêdzie siê pyta³ o ¿adnych ochotników. Bêdzie powszechna mobilizacja i tyle. ![]()
![]() |
![]() |
#110 | ||
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() Z historii i filmów (zak³adam, ¿e dokumentalnych ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
BAN sta³y
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47978725]Pochodzê z Pomorza zachodniego, a mieszkam w Gdañsku. Mo¿esz siê wstydziæ do woli. Nikogo nie prosi³am o umieranie za Gdañsk. Moja rodzinna miejscowo¶æ by³a kiedy¶ niemiecka. Tak siê nasi przodkowie bronili przed germanizacj±, ¿e a¿ zabrali Niemcom to, co nale¿a³o kiedy¶ do nich. Nie czujê siê w ¿aden sposób zobowi±zania do czczenia czego¶/walczenia o co¶ tylko dlatego, ¿e jaki¶ mój hipotetyczny przodek tak zrobi³.[/QUOTE]
To Niemcy pierwsi rzucili kamieniem i wcale nie toczyli wojny o Gdañsk, jak mówi³a ich propaganda, bo siêgnêli po odwiecznie germañski Poznañ czy £ód¼. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Konto usuniête
|
Nie obchodzi mnie kto pierwszy czym i w co rzuci³.
Chce mieæ dobrze p³atn± pracê i ¶wiêty spokój. W Polsce nie mam i ¿adne heroiczne wyczyny jakiego¶ dziadka Stasia mi tego nie zapewni³y. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
BAN sta³y
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47978725]
![]() Z historii i filmów (zak³adam, ¿e dokumentalnych ![]() [/QUOTE] Co w tym ¶miesznego? nikt nie ma pojêcia co by by³o gdyby to mia³o miejsce teraz. No chyba , ¿e tylko ty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 726
|
A czy nie jest tak, ze kazdy mezczyzna z kat. A musi jechac na wojne?
Troche smutny ten watek i wasze wypowiedzi, nie sadzilam ze bedzie az tyle "wyjechalabym". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
BAN sta³y
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47979371]Skoro nikt nie ma pojêcia co siê stanie, to po co piszesz, ¿e dezerter zosta³by rozstrzelany?[/QUOTE]
Napisa³am przewa¿nie co oznacza: g³ównie,na ogó³,najczê¶ciej,zazwycza j, z regu³y, zwykle,bardzo czêsto ,raczej i tym podobne. ---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ---------- Cytat:
Dla mnie nie jest smutny ten w±tek. Rozkminka jak ka¿da inna. A ty co by¶ zrobi³a ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
BAN sta³y
|
Nasz kochany prezydent podpisa³ ustawê, która zabrania³aby karê ¶mierci w czasie wojny, bo tak mu kaza³a Europa. Innymi s³owy wszelkiego rodzaju dezerterzy czy maruderzy nie s± zagro¿eni i w zasadzie mog± robiæ co chc±. Gdyby by³a jaka¶ Krwawa Niedziela jak w Bydgoszczy to nie mo¿na by³oby rozstrzelaæ dywersantów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 296
|
Mo¿e w Polsce nie jest za dobrze, stop... jest beznadziejnie pod wzglêdem pracy, finansów ale ja kocham swój kraj. Oprócz tego, ¿e na zachodzie mo¿na wiêcej zarobiæ to nic mnie nie poci±ga. Z reszt± uwa¿am, ¿e upodabnianie siê Polski do innych krajów zachodnich czyni jej tylko szkodê (np. w kwestii edukacji). Mam rodzinê w Londynie, dosyæ spor±, wszystkich siê tam w miarê dobrze ¿yje, jednak z biegiem czasu widzê, ¿e zach³ystniêcie zagranic± im przechodzi i chcieli by wróciæ.
Nie chcia³abym, ¿eby by³a wojna i mój facet musia³by i¶æ walczyæ, ale gdyby podj±³ tak± decyzjê to co mia³abym zrobiæ? Przecie¿ nie jest ubezw³asnowolniony a ja nie wykupi³am go na w³asno¶æ, ¿eby mu rozkazywaæ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
Wola³a bym zamiast tego zajêcia praktycznego ¿ycia tak jak w Usa np.jak siê wype³nia PIT. Wracaj±c do tematu ludzie w Polsce s± nie chêtni do walczenia , bo wiedz±,¿e tak na prawdê by nie walczyli za siebie , tylko za interesy polityków.Wiêc ich to nie obchodzi pod czyim wp³ywem politycznym bêdzie Polska. Byle by tylko hajs siê zgadza³ i mo¿na ¶piewaæ hymn Rosji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:26.