|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy - posty chorobowe [wątek zbiorczy], cz. III
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
To zwiększ porcje i zobacz co będzie dalej
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Nabrałam przez Was ochotę na wątróbkę i już czeka w lodówce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
JA też kiedyś nie lubiłam bo jak jadłam w szpitalu to były za słodkie.. tak samo marchewka... a mama nigdy nie gotowała... dopiero w drugim szpitalu je polubiłam (tam do buraczków nie sypali cukru - tam w ogóle zazwyczaj jedzenie było niedoprawione :brzydal)
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Pewnie tak zrobię. Teraz jeszcze zaczęła się szkoła (klasa maturalna) i mam nadzieję, że będę tam normalnie jadła i że nic mi nie odbije znowu..
Czasami kiedy zjem dużo czuję się grubo, wiem że to głupie i nie powinno tak być, ale to jest chyba to całe "edkowe myślenie". Mimo tego staram się nie obcinać kalorii, bo walczę o okres. Dzisiaj miałam moment załamania przed kolacją, ale.. dałam radę jakoś. Chciałabym, żeby to w końcu minęło. Co do tych słodyczy to postanowiłam, że będę sobie na nie pozwalała. Przyznaję, że mam na nie ochotę. Wiem, że chodzi o to, żeby nie zastępować nimi posiłków, np. drugiego śniadania batonem tylko zjeść go na deser po kanapce czy coś takiego. Oczywiście nie będę się nimi obżerała i jadła tylko je. Zaczęłam jeść masło i inne zdrowe tłuszcze więc myślę, że słodycze plus solidne porcje zdrowszego jedzenia wyjdą mi jedynie na dobre ![]() Mam jeszcze pytanie. Długo byłaś na przytyciu? Chyba dobrze pamiętam, że też miałaś problemy z zaburzeniami.. Jak to było u Ciebie? Oczywiście nie musisz odpowiadać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nieraz proponowano mi rybę albo rosół jako wegetariańskie ![]() ŚNIADANIE Omlet z kaszy jaglanej z pomidorami i szczypiorkiem II ŚNIADANIE Sałatka owocowa ze świeżą miętą i melisą OBIAD Kotlety czosnkowe z tofu (kupione w Organicu, zakochałam się w nich) Surówka z cukinii i kalarepy Gałka ziemniaków Sos jogurtowo-ziołowy PODWIECZOREK Budyń z dyni z bakaliami KOLACJA Kanapki z jajkiem i wędliną sojową + warzywa + serek wiejski z koncentratem Jako przekąska - moje ukochane śliwki bluebell i elena. Kiepsko się czuję, ograniczając chleb... nie wiem czemu, ale strasznie mnie do niego ciągnie, jest pyszny i najadam się takimi kanapkami na dłużej niż kaszą. Chciałam ograniczyć ze względu na gluten, ale chyba odpuszczę. Jak nie mam sensacji żołądkowych, to chyba mogę jeść ile potrzebuję. W sumie też nie bardzo rozumiem ten atak na gluten. Część osób jest uczulona, źle się czuje, ale część nie, tak, jak na wszystko. Ta nagonka mnie martwi. Z drugiej strony, nie dziwi - wszystko zostaje ostatnio poddane wątpliwość i krytyce. A najważniejszy jest umiar i słuchanie siebie.
![]() |
![]() |
#67 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do słodyczy to powiem Ci, że ja też sporo ich zjadałam, ale to były domowe wypieki. Do tych sklepowych w ogle mnie nie ciągnęło... W ciągu dnia pochłaniałam prodiż sernika, czy szarlotki bo mi się chciało.... Potem mi ta ochota przeszła i nie mogłam patrzeć na te ciasta ![]() ![]() Co do pytania... U mnie to było tak, ze ja chudłam głównie ze stresu i jak zaczynała się szkoła to nie mogłam jesć a jak schudłam i to myślenie się zmieniło (podobno wiaze sie to ze spadkiem glukozy)... wiec Ci na prawdę nie odpowiem.... Najgorsze bylo jak posiłki przygotowywala mi mama lub miałam jeśc to co ona uważa za słuszne... w rezultacie non stop jadłam pieczywo a jej porcje czasami były większe niż mojego taty, czy też brata... ale musiałam zjesc i jadłam ze łzami w oczach bo już czasami nie dawałam rady....a jakbym nie zjadła to szpital... czasami to już nawet tato hamował moją mame, że za duże porcje na obiad mi nakłada..... i tak to nic nie dawało bo waga praktycznie nie rosła (wydaje mi sie ze to przez monotonne jedzenie) i mama wtedy wysyłała mnie do szpitala gdzie siedziałam po 3 miesiace a waga i też mało wzrastała.. dopiero jak sama zaczęłam siebie karmić to waga zaczęła ładnie rosnąć... no ale wtedy miałam jakiś deficyt tłuszczowy i jak się dorwałam do masła orzechowego to w ciągu 2 moze 3 miesięcy zjadłam z 8 słoiczków tego masła i obciążyłam sobie trzustkę bo to było za dużo w zbyt krótkim czasie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Cytat:
![]() Cukier też musiałam mieć swój... rzygać mi się chciało jak mi sypały łyżkę na kubek płynu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#68 |
Rozeznanie
|
Sub
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Witaj
![]() ![]()
![]() |
#70 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Sama biologia. Podczas stresu - wydziela się hormon adrenokortykotropowy, ktory zmniejsza apetyt i powoduje wydzielanie kortyzolu i adrenaliny, które z kolei wykorzystują tłuszcz i glukozę jako źródło energii. Jesli czegoś nie pomieszałam ![]() Z tego co czytam to najgorzej było w Łaćucie. Zero swojego jedzenia, nic między posiłkami itp itd. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
[1=835313362e9486e3c9442f0 8647b1f88dd16e422_65652de 798c50;47968498]A rozważałaś opcję, że to wpływ psychiki?
Sama biologia. Podczas stresu - wydziela się hormon adrenokortykotropowy, ktory zmniejsza apetyt i powoduje wydzielanie kortyzolu i adrenaliny, które z kolei wykorzystują tłuszcz i glukozę jako źródło energii. Jesli czegoś nie pomieszałam ![]() Z tego co czytam to najgorzej było w Łaćucie. Zero swojego jedzenia, nic między posiłkami itp itd. ![]() Moja mama i siostra z nerwów zaczynają jeść, wiec nie wiem jak to działa... Ja byłam w Lublinie w Abramowicach... masakra.... Jak byłam za pierwszym razem to porcje dawali, że nie można było przejeść a potem za którymś razem to nie dosć że jedzenie sie popsuło bo obcieli fundusze (wczesniej codziennie było co innego na śniadanie: twarożki, jajka, drożdżówki, serki, polędwica itp. a potem codziennie bułka z kapką dżemu a raz czy dwa razy w tygodniu miód/ swiętem było jak przywiezli jajko gotowane lub twarożek ale to raz w miesiacu?) to jeszcze dokładek nie można było... czasami chodziłam głodna ![]() ![]() ![]()
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
[1=835313362e9486e3c9442f0 8647b1f88dd16e422_65652de 798c50;47968498]A rozważałaś opcję, że to wpływ psychiki?
Sama biologia. Podczas stresu - wydziela się hormon adrenokortykotropowy, ktory zmniejsza apetyt i powoduje wydzielanie kortyzolu i adrenaliny, które z kolei wykorzystują tłuszcz i glukozę jako źródło energii. Jesli czegoś nie pomieszałam ![]() Z tego co czytam to najgorzej było w Łaćucie. Zero swojego jedzenia, nic między posiłkami itp itd. ![]() Ja w wyniku dłuższego stresu popadam w kompulsy. Zresztą dużo osób ma podobnie, więc coś słabo ta biologia działa, u jednego na milion chyba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Naczelna Nastolatka
|
podczas stresu to ja żrę, chyba dużo ludzi tak ma...
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzisiaj się dowiedziałam, że wyglądam lepiej na twarzy.. Koleżanka powiedziała, że nie jestem już taka blada i w ogóle. To chyba dobrze.. ale wiadomo jakie od razu pojawiły się u mnie myśli. Było to coś typu, że zgrubłam pewnie. Ale zjadłam to co mama mi zrobiła ![]() Myślałam, że po prostu chciałaś zrzucić kilka kilogramów. U mnie na początku było tak, a wcale nie ważyłam dużo do swojego wzrostu, nawet powiedziałabym, że idealnie, bo było to 53-54kg/164-165cm. Po prostu coś mi odbiło. Myślałam, że wszystko mam pod kontrolą, ale dopiero kiedy odkryłam, że po zjedzeniu odczuwam wyrzuty sumienia, albo że głowa nie pozwala mi czegoś tam zjeść to zaczęłam się martwić. W szkole nauczyciele zauważyli, że wyglądam źle (od tego momentu jeszcze schudłam) to postanowiłam, że wezmę się za siebie. Trochę czasu minęło szczerze powiem i dopiero w lipcu postanowiłam z tym walczyć tak na serio. I od tamtej pory nie zrobiłam kroku do tyłu, było coraz lepiej (mówię o jedzeniu). Boję się, że to znowu wróci kiedyś.. Przytyję, mam nadzieję, że odzyskam okres i będzie okej, a mi znowu coś odbije i zacznę robić to samo eh. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A może zapisz się do psychologa jak jest Ci ciężko ? ---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- A u mnie to taka poplątana historia i wybacz, ale nie chce mi się jej opowiadać po raz enty.... Tak na prawdę to teraz nie liczy się to jak to się zaczeło, tylko to by z tego wyjsć ![]()
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
Stres na każdego działa inaczej, jedni dostają rozwolnienia i bólu brzucha, inni zamykają się w pokoju, a wiele osób ma wahania apetytu. Niejedzenie albo jedzenie za dużo to standard w takiej sytuacji. Ja też się objadam, niestety. Generalnie cała homeostaza się sypie.
Bułka z parówką i miodem brzmi jak przepis na wszystkie choroby cywilizacyjne. Coś potwornego, podziwiam, że to przełknęłaś, ja bym zwróciła na sam widok.
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-09-02 o 18:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zadomowienie
|
1. owsianka z jajem, borowki, daktyle, orzechy
2. komosa z lososiem, roszpunka, kielkam slonecznika, ogorkiem, grefrutem 4. watrobka smazona z cebula, jablkiem, pietruszka, kasza gryczana, surowka z marchewki i kalarepy. 5. soczewica zielona z dorszem, rukola, pomidorami, ogorkiem, kaparami, oliwa. ~ wyjatkowo ciagnie mnie do "tluszczy" od rana chodzila za mna watrobka, losos,oliwa..... ~ bardzo polubilam soczewice, chyba nawet wiecej jak 60g jej ugotowalam, 5 czubatych lyzek. ~ od tygodnia nie jem oleju lnianego i.. czuje sie dziwnie. Moze to efekt placebo ale jakos gorzej. Zamiast oleju uzywam oliwe z oliwek. Wrocic do lnianego? Cytat:
poza schemat. ![]() Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-09-02 o 18:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
A żey to był jeszcze miód a nie wyrób miodopodobny...
---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
Nie umiem bez tego. Czuje sie "spokojniejsza" jesli wiem ze zjadlam odpowiednio BTW.. I tak dalej nie wiem, czy jem odpowiednio. Wydaje mi sie ze czegos za duzo/za malo i ciagle mam wrazenie ze sobie szkodze..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
To jest chore.... dalej brniesz w to bagno... Nie wiesz jak jeść? Jedz to na co masz ochotę i ile chcesz tak by nie czuć głodu, mieć siłę a potem obserwuj swój organizm....
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-09-02 o 18:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Juz nie jem "jałowo", naprawde watrobka byla pyszna dzisiaj! (nie jadlam chyba 3 lata? i postanowialam ze bede jadla 1x w tygodniu dla żelaza itd..) ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- Cytat:
![]() (*kupilam w biedroce pyszna szynke wieprzowa długodojrzewajaca Dudi Boy musisz sprobowac, bdb sklad) |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Ale my nie jesteśmy dietetykami, żeby Ci ustalać proporce jedzenia. Poza tym co Ci po naszych poradach? Otrzymałaś ich już tyle, że chyba osobny wątek można by było założyć...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#87 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Bo ciasto jest ZŁE. ![]() ![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
ZROZUMCIE
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
Nie ..... bo wtedy właśnie miałabym to odstępstwo od btw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.