Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć... cz. 2 - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-02, 12:16   #2551
wika82
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć... cz. 2

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Każdy wiek dziecka jest fajny i ma swoje zalety a jak dobrze wychowasz syna, to nigdy nie powie że Cię nienawidzi i nawet jak będzie miał dziewczynę to będziesz też ważną osobą w jego życiu.
nie przejmuj się tak, większe dzieci też potrzebują rodziców

Dorosłe dzieci także.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-09-02, 20:53   #2552
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Tak, coś takiego. Ale to, co widziałam było ładniejsze. I jakoś tak dziwnie wygląda na gondoli.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 12:24   #2553
shirmus
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Czy kojarzycie, jak sie nazywaja takie nakladki na wozek, ktore mozna nalozyc na gleboka spacerowke? Nie wiem, czy wiecie, o co chodzi. Chce dwoje dzieci wozic w wozku glebokim spacerowym. Widzialam kiedys taka nakladke z przodu wozka, takie krzeselko. Nie wiem, co wpisac w google. A moze jest jakis watek tutaj? Zupelnie nie kojarze. Ktos cos?

Chodzi ci o takie cuda
http://www.funkydiva.pl/2011/04/18/dostawka-do-wozka/
W google wpisz dostawka do wózka z siedziskiem.
shirmus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 12:38   #2554
wika82
Zakorzenienie

Rewelacja!

Stary 2014-09-03, 18:09   #2555
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez shirmus Pokaż wiadomość
Chodzi ci o takie cuda
http://www.funkydiva.pl/2011/04/18/dostawka-do-wozka/
W google wpisz dostawka do wózka z siedziskiem.
Nie, nie, chodziło mi o to, co pokazała ajah. Google podpowiedziały, że kiedyś Emmalijunga miała coś takiego w ofercie. http://www.sklep-tosia.pl/emmaljunga-toddler-seat_p1425

Taniej kupić dostawkę niż dwuosobowy wózek.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 21:08   #2556
bordowa
Wtajemniczenie

Córka (4 lata) dostała zaproszenie na podwójne urodziny w hoplandzie. Nigdy nie była u kolegow na urodzinach, ile wypada przeznaczyć na prezenty? To nie jest rodzeństwo. Nie chciałabym się wykosztować (wiadomo - wrzesień...), ale nie chciałabym też popełnić gafy...
Stary 2014-09-04, 22:43   #2557
kinia656
Zadomowienie

Bordowa- moj synek jak zaczely sie 4 urodziny to wszystkie dzieciaki wyprawialy. Na prezenty przeznaczalam ok 40-zl na dziecko, bo po prostu nie widzialam nic fajnego a tanszego. Czasem trafilam na promocje. W sumie to raz kupilam za 40zl a tak to sie miescilam w 30zl i byly to fajne rzeczy. przypuszcAm ze inni podobnie.( z mojego otoczenia)
kinia656 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 14:32   #2558
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Bordowa, też szukałabym w granicach 30-40zł, nie więcej. Za takie pieniądze naprawdę ciekawe zabawki kupisz
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 15:41   #2559
wika82
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;48017090]Bordowa, też szukałabym w granicach 30-40zł, nie więcej. Za takie pieniądze naprawdę ciekawe zabawki kupisz [/QUOTE]

Podnioslaś mnie na duchu, bo po wizytach w smyku wydaje się, że trzeba wydać majątek..

Stary 2014-09-05, 17:15   #2560
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Podnioslaś mnie na duchu, bo po wizytach w smyku wydaje się, że trzeba wydać majątek..
Bo Smyk to zdecydowanie nie jest miejsce do kupowania zabawek
Przykład: kupowałam ostatnio synkowi remizę strażacką lego. W Smyku kosztuje 469 zł. Ja w sklepie internetowym zapłaciłam 278 zł. 2 stówy różnicy na jednej zabawce!
Jeszcze druga zabawka, też urodzinowa. Smyk - 349 zł, internet - 139
Stary 2014-09-05, 18:42   #2561
kordelka85
BAN stały

Kiedy dawałyście dzieciom takie rzeczy jak parowki, kanapki, jajecznice? Chodzi mi bardziej o stan uzębienia niż wiek. Przy jakiej ilości ząbków dziecko poradzi sobie z takimi rzeczami w miarę sprawnie. Moj ma 4 ząbki, próbowałam z jajecznica, zjadł niewiele przez pól godziny, a potem zaczął płakać i sie wyrywać bo juz za długo to trwało.
kordelka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 19:47   #2562
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Kordelko, starszej gdy jeszcze zębów nie miała ale ona 1 ząb w wieku 14mcy parówkę - miała rok, desperacko próbowałam wszystkiego, bo ona mi z dnia na dzień przestała jeść (miała 4mce). Młodsza jajecznica bez tłuszczu jakoś koło roku też, miała 10 zębów nie ma reguły.

Wika, a skąd. Popatrz - dla 4latków, biorę pod uwagę też dziecko prywatne, do 50zł:

http://allegro.pl/wielki-tor-kulkowy...578638266.html 50zł

http://allegro.pl/quercetti-mozaika-...564857178.html 30zł

http://allegro.pl/playmobil-princess...551050039.html 40zł (na prezent super rzecz)

http://allegro.pl/playmobil-dowodztw...493158531.html 36

http://allegro.pl/polly-pocket-na-sc...555817028.html 32

http://allegro.pl/adamigo-gra-kufere...496520263.html 36

Brumku, nie do końca się zgodzę, ogólnie drogo w Smyku, ALE np. kupowałam duplo, potrzebowałam 3 konkretne komplety, i tylko tam mi wychodziło kilkadziesiąt zł taniej niż gdziekolwiek indziej! no i nieraz jest tak że smyk internetowy ma świetne ceny ale trzeba patrzeć.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 19:49   #2563
bordowa
Wtajemniczenie

Dziękuję Wam za odpowiedzi

Mam teraz inny, poważny problem...
Zmarł mój dziadek. To pierwsza śmierć w rodzinie od kiedy mamy dziecko. Mała ma teraz 4 lata. Jak mam jej to wytłumaczyć? Póki co nic nie wie, bo boję się że zacznie pytać czy my też umrzemy a ja nie mam pojęcia co wtedy odpowiedzieć...
Stary 2014-09-05, 20:33   #2564
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Dziękuję Wam za odpowiedzi

Mam teraz inny, poważny problem...
Zmarł mój dziadek. To pierwsza śmierć w rodzinie od kiedy mamy dziecko. Mała ma teraz 4 lata. Jak mam jej to wytłumaczyć? Póki co nic nie wie, bo boję się że zacznie pytać czy my też umrzemy a ja nie mam pojęcia co wtedy odpowiedzieć...
Powiedzieć prawdę. Ale taką prawdę, którą małe dziecko przyswoi i zaakceptuje.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 20:45   #2565
bordowa
Wtajemniczenie

[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;4802154 2]Powiedzieć prawdę. Ale taką prawdę, którą małe dziecko przyswoi i zaakceptuje.[/QUOTE]

Dizęki za zainteresowanie ale właśnie o to pytam. O to co i jak powiedzieć a nie czy skłamać... To raczej oczywiste że prawdę.
Stary 2014-09-05, 21:01   #2566
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Dizęki za zainteresowanie ale właśnie o to pytam. O to co i jak powiedzieć a nie czy skłamać... To raczej oczywiste że prawdę.
To jak powiedzieć zależy od tego co dziecko już wie i jaką relację miało z dziadkiem. Poza tym ważne jest to, co ty wierzysz i co uważasz.
Jesli wierzysz w Boga, możesz dziecku powiedzieć, ze dziadek odszedł, jest w niebie i jest bezpieczny.
Jeśli nie wierzysz. Możesz powiedzieć, ze dziadek odszedł, ale wszyscy macie o nim dobre wspomnienia i przez to, jakby dalej był wśród was.

Jeśli zapyta czy rodzice umrą też w najbliższym czasie, mozesz powiedzieć, że nigdzie się nie wybierasz.

Mówiąc krótko: jak w przypadku wszelkich trudnych pytań:
warto odpowiadać jasno, zrozumiale i krótko.
Czasami dziecku taka krótka odpowiedź wystarczy. Jeśli nie, zada następne pytanie... i wtedy będziesz się tym martwić.
Stary 2014-09-05, 21:11   #2567
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
To jak powiedzieć zależy od tego co dziecko już wie i jaką relację miało z dziadkiem. Poza tym ważne jest to, co ty wierzysz i co uważasz.
Jesli wierzysz w Boga, możesz dziecku powiedzieć, ze dziadek odszedł, jest w niebie i jest bezpieczny.
Jeśli nie wierzysz. Możesz powiedzieć, ze dziadek odszedł, ale wszyscy macie o nim dobre wspomnienia i przez to, jakby dalej był wśród was.

Jeśli zapyta czy rodzice umrą też w najbliższym czasie, mozesz powiedzieć, że nigdzie się nie wybierasz.

Mówiąc krótko: jak w przypadku wszelkich trudnych pytań:
warto odpowiadać jasno, zrozumiale i krótko.
Czasami dziecku taka krótka odpowiedź wystarczy. Jeśli nie, zada następne pytanie... i wtedy będziesz się tym martwić.
Dziękuję za odpowiedź. Córka nie miala zbyt głebokich relacji z dziadkiem, mniej więcej wiem co mogę jej o nim powiedzieć tylko właśnie obawiam się tego pytania o nas, co wtedy odpowiedzieć? Twoja propozycja to już jakiś trop, ale obawiam się że to nie wystarczy. Ona jest bardzo dociekliwa. Boję się też, że zacznie dopytywać gdzie jest dziadek fizycznie, nie chcę jej mówić że zmarłych chowa się w ziemii (nie idzie na pogrzeb) i nie wiem jak tu wybrnąć.
Stary 2014-09-06, 17:02   #2568
kinia656
Zadomowienie

bordowa mój synek ma 4 latka i był na 2 pogrzebach. Raz jak był to nie ogarniał o co chodzi bo był mały jeszcze (chodzący ale w wózku, z 2 czy 3 latka miał) potem starszy kolejny pogrzeb ale dopiero ostatnio (kilka msc po 4 urodzinach) pytał mnie kto leży na cmentarzu itp bo ogólnie uwielbia chodzić na cmentarz i zapalać wszystkim znicze. Lubi świeczki po prostu.

Ale zawsze jak z nim chodziłam zapalić znicz to mu tłumaczyłam dlaczego tutaj leżą zmarli.
Tzn jak szliśmy do dziadka to mówiłam, że dziadek umarł bo był chory i miał pogrzeb i tu leży ale jest w niebie z aniołkami.

On akurat się jakoś tymi wiadomościami nie przejmuje, traktuje to normalnie może dlatego że my normalnie z nim o tym gadamy, ale zawsze jak przechodzi koło cmentarza to o to pyta.

Ostatnio się pytał, dlaczego ludzie tam są. To powiedziałam, że czasem ktoś jest tak mocno chory że nie da się go wyleczyć i umiera, inni mają wypadek.

I wtedy zapytał się, kiedy tam tata będzie leżał... odpowiedziałam mu że ma się nie martwić bo tata bardzo długo z nami będzie, że nie umrze.

A potem zapytał czy ja też tam będę jak umrę i on. Powiedziałam, że będziemy długo żyć ale że trzeba też na siebie uważać np nie bawić się na ulicy żeby samochód nas nie potrącił (ostatnio chciał wbiec bo mu kamyk uciekł nna ulicę dlatego akurat ten przykład podałam).

Pytał też, czy dzieci też umierają.

Wtedy powiedział, że on nie chciałby umrzeć. To ja, że też bym tego nie chciała bo go kocham i że ma się nie martwić bo nie umrze bo uważamy na siebie. A on wtedy że on też mnie kocha i też by nie chciał żebym umarła ani tata, ani babcia (zaczął wszystkich wymieniać). Ale mówił to z uśmiechem na twarzy, a nie że jakieś przerażenie.

I był koniec tematu.

Czasem sam mi mówi że tam są ci którzy umarli ale są u aniołków i im tam dobrze.

Znasz swoje dziecko to na pewno będziesz wiedziała jakim tonem mówić i jakiś słów użyć.

Moje dziecko nie jest strachliwe w tym temacie więc mogłam nawet bardziej dorośle powiedzieć ale też mu zawsze mówiłam np jak jechała karetka, że pewnie chorego wiezie do szpitala żeby go wyleczyć, jak straż- że pewnie gdzieś się pali ogień i jadą ugasić i on to normalnie przyjmował.

dlatego nie bałam się o cmentarzu rozmawiać.

Ale jeśli wypadki itp by go szokowały to pewnie trochę inaczej bym mówiła o śmierci.

W ogóle to on raczej był ciekawy jak to ten pogrzeb wygląda.. że panowie niosą coś wielkiego z drewna i zakopują. Co prawda nigdy go nie brałam aż tak blisko zmarłego, zawsze na zewnątrz, a nie żeby patrzył na dziadka w trumnie... ale z daleka widział jak grają, jak niosą trumnę, jak zakopują.

Edytowane przez kinia656
Czas edycji: 2014-09-06 o 17:06
Stary 2014-09-06, 20:01   #2569
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję za odpowiedź. Córka nie miala zbyt głebokich relacji z dziadkiem, mniej więcej wiem co mogę jej o nim powiedzieć tylko właśnie obawiam się tego pytania o nas, co wtedy odpowiedzieć? Twoja propozycja to już jakiś trop, ale obawiam się że to nie wystarczy. Ona jest bardzo dociekliwa. Boję się też, że zacznie dopytywać gdzie jest dziadek fizycznie, nie chcę jej mówić że zmarłych chowa się w ziemii (nie idzie na pogrzeb) i nie wiem jak tu wybrnąć.
a niby dlaczego?
mój tato też zmarł jak córka miała 4 latka - powiedziałam, ze miał chore serduszko i umarł. Na pogrzebie równiez była.
Śmierć jest rzeczą wyjątkowo przykrą ale wcześniej czy później dziecko niestety i z tym tematem musi się oswoić...
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-06, 21:10   #2570
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
a niby dlaczego?
mój tato też zmarł jak córka miała 4 latka - powiedziałam, ze miał chore serduszko i umarł. Na pogrzebie równiez była.
Śmierć jest rzeczą wyjątkowo przykrą ale wcześniej czy później dziecko niestety i z tym tematem musi się oswoić...
Gdby mi ktoś w tym wieku powiedział że zakopał mojego dziadka w ziemi szybko bym się nie otrząsnęła. Córka niestety jest do mnie podobna...
Powiedziałam dziś że zmarł i poszedł do Bozi i że mam idzie na różaniec pomodlić sie, żeby dziadkowi było dobrze u Pana Boga. na razie o wiecej nie pytała na szczęscie. Dziękuję Wam dziewczyny za pomoc.
Stary 2014-09-07, 12:26   #2571
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Gdby mi ktoś w tym wieku powiedział że zakopał mojego dziadka w ziemi szybko bym się nie otrząsnęła. Córka niestety jest do mnie podobna...
Powiedziałam dziś że zmarł i poszedł do Bozi i że mam idzie na różaniec pomodlić sie, żeby dziadkowi było dobrze u Pana Boga. na razie o wiecej nie pytała na szczęscie. Dziękuję Wam dziewczyny za pomoc.
Tak jeszcze na przyszłość, gdyby zaczęła pytać albo martwiła się to zakopywanie...
To ja zawsze dzieciom mówiłam, że tego kogoś już tu nie ma. W ziemi jest tylko ciało, którego po śmierci dziadek już nie potrzebował. A sam dziadek jest u Pana Boga.
Z doświadczenia z własnymi dziećmi i siostrzenicami, pomogło im to w ogóle przejść przez pogrzeb i pogodzić się z czyjąś śmiercią

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 11:54   #2572
kefalina
Raczkowanie

Dziewczyny potrzebuje pomocy!
Karmię córkę 6tyg piersią, potrzebuje raz na dwa-trzy tygodnie odciągnąć pokarm, jak to zrobić, żeby nie zrobić sobie krzywdy? Nie chcę nabawić się nawału... Odciągać przed, po karmieniu? Z piersi którą karmiłam czy z drugiej? Opróżniać do końca?
Proszę o pomoc
Stary 2014-09-08, 14:18   #2573
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Bordowa ja swojej córce powiedziałam, że na cmentarzu w grobach składa się ciała ludzi, którzy zmarli gdyż one nie są im już potrzebne. Na pytanie co one tam robią odpowiedziałam, że leżą w specjalnych pojemnikach i czekają (chodziło mi o trumny, ale córka nie wiedziała na początku co to jest trumna). Nie ma żadnej traumy z tego powodu, wytłumaczyłam, że na cmentarz się chodzi zapalić świeczki na znak, że pamięta się o swoich bliskich, którzy już odeszli ale żyją w naszej pamięci. Córka nie ma żadnej traumy.

Czasem mnie pyta czy ja albo ona umrzemy, czy dzieci umierają, czy będę stara itd. Odpowiadam zgodnie z prawdą, bo nie potrafiłabym dziecka okłamać, nikt nie wie co nas czeka, może się zdarzyć jakiś wypadek - jak bym się czuła gdybym obiecała, że babcia czy tato są nieśmiertelni a potem by się okazało, że jednak nie?

Korzystam z takich rozmów by ostrzegać też dziecko przed niebezpieczeństwem, tłumaczyć czym są wypadki czy ciężkie choroby, że trzeba dbać o siebie, być ostrożnym itd.

Nie zauważyłam, żeby temat jakoś prześladował moją córeczkę chociaż wizja starej mamy zamieniającej się w babcię jej się nie podoba

Cytat:
Napisane przez kefalina Pokaż wiadomość
Dziewczyny potrzebuje pomocy!
Karmię córkę 6tyg piersią, potrzebuje raz na dwa-trzy tygodnie odciągnąć pokarm, jak to zrobić, żeby nie zrobić sobie krzywdy? Nie chcę nabawić się nawału... Odciągać przed, po karmieniu? Z piersi którą karmiłam czy z drugiej? Opróżniać do końca?
Proszę o pomoc
Ja odciągałam po każdym skończonym karmieni z tej piersi, z której ostatnio karmiłam, a jak potrzebowałam więcej pokarmu albo np. uzbierać zapas szybko to normalnie z obu piersi ciągnęłam. Nie zauważyłam w żaden sposób negatywnego wpływu odciągania.
Stary 2014-09-08, 23:00   #2574
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Tak jeszcze na przyszłość, gdyby zaczęła pytać albo martwiła się to zakopywanie...
To ja zawsze dzieciom mówiłam, że tego kogoś już tu nie ma. W ziemi jest tylko ciało, którego po śmierci dziadek już nie potrzebował. A sam dziadek jest u Pana Boga.
Z doświadczenia z własnymi dziećmi i siostrzenicami, pomogło im to w ogóle przejść przez pogrzeb i pogodzić się z czyjąś śmiercią
Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Bordowa ja swojej córce powiedziałam, że na cmentarzu w grobach składa się ciała ludzi, którzy zmarli gdyż one nie są im już potrzebne. Na pytanie co one tam robią odpowiedziałam, że leżą w specjalnych pojemnikach i czekają (chodziło mi o trumny, ale córka nie wiedziała na początku co to jest trumna). Nie ma żadnej traumy z tego powodu, wytłumaczyłam, że na cmentarz się chodzi zapalić świeczki na znak, że pamięta się o swoich bliskich, którzy już odeszli ale żyją w naszej pamięci. Córka nie ma żadnej traumy.

Czasem mnie pyta czy ja albo ona umrzemy, czy dzieci umierają, czy będę stara itd. Odpowiadam zgodnie z prawdą, bo nie potrafiłabym dziecka okłamać, nikt nie wie co nas czeka, może się zdarzyć jakiś wypadek - jak bym się czuła gdybym obiecała, że babcia czy tato są nieśmiertelni a potem by się okazało, że jednak nie?

Korzystam z takich rozmów by ostrzegać też dziecko przed niebezpieczeństwem, tłumaczyć czym są wypadki czy ciężkie choroby, że trzeba dbać o siebie, być ostrożnym itd.

Nie zauważyłam, żeby temat jakoś prześladował moją córeczkę chociaż wizja starej mamy zamieniającej się w babcię jej się nie podoba
Dziękuję Wam bardzo dziewczyny
Stary 2014-09-09, 20:59   #2575
shirmus
Rozeznanie

Mam pytanie która zjeżdzalnia bardziej nadaje się dla dziecka (15 miesiecy) oczywiscie pod opieką rodzica https://www.mall.pl/zjezdzalnie/mari...68b5bf6052b5cf czy
https://www.mall.pl/zjezdzalnie/smob...a-funny-190-cm
Żeby małej trochę posłużyła, bo nie widzi mi się kupowania nowej co rok. A i czy opłaca się jeszcze kupować dziecku piaskownicę czy się wstrzymać do wiosny? Bo mam na oku taką http://allegro.pl/piaskownica-drewni...2.html#thumb/1
shirmus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 21:18   #2576
bordowa
Wtajemniczenie

Chciałam poćwiczyć dziś z córką (4 lata) alfabet. Ma grę, w której łączy się obrazek z pierwszą literą słowa. Tłumaczyłam jak umiałam, ale Młoda nic nie kuma. Na pytanie "na jaką literę zaczyna się słowo babcia?" odpowiedziała "osiem" Za wcześnie? czy po prostu coś źle robię?
Stary 2014-09-09, 21:49   #2577
kinia656
Zadomowienie

bordowa mój gada identycznie ;/ i też nie wiem jak tłumaczyć a robiłam najprościej jak potrafię
Stary 2014-09-09, 22:04   #2578
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Chciałam poćwiczyć dziś z córką (4 lata) alfabet. Ma grę, w której łączy się obrazek z pierwszą literą słowa. Tłumaczyłam jak umiałam, ale Młoda nic nie kuma. Na pytanie "na jaką literę zaczyna się słowo babcia?" odpowiedziała "osiem" Za wcześnie? czy po prostu coś źle robię?
Cytat:
Napisane przez kinia656 Pokaż wiadomość
bordowa mój gada identycznie ;/ i też nie wiem jak tłumaczyć a robiłam najprościej jak potrafię
Dziewczyny, ale Wy chcecie ćwiczyć alfabet, czy głoskowanie?

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 22:17   #2579
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ale Wy chcecie ćwiczyć alfabet, czy głoskowanie?
Jak dla mnie to nauka alfabetu. Litera A wyglada tak i tak, na literę A zaczyna się słowo armata na przykład.
Stary 2014-09-09, 22:29   #2580
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Jak dla mnie to nauka alfabetu. Litera A wyglada tak i tak, na literę A zaczyna się słowo armata na przykład.
Ale Ty robiłaś w drugą stronę - na jaką literę zaczyna się słowo babcia.

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości