Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2 - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-03, 19:57   #1021
Ela87
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2

Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość

Pytanko mam: co jaki czas wymieniacie butelki?
A butelkki się wymienia?

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Ja butelek nie wymieniam, bo prawie nie uzywam .

Mam chyba podobna sytuacje do twojej . Kuchnie na dole. U gory na schodach zrobie barierke, ale na dole juz nie. Chyba nie wdrapie sie tak wysoko, zeby spasc?
Co do kojca to chcialabym, ale nie mam miejsca

Zaliczylismy dzisiaj pierwsze mycie ząbkow szczoteczka
Niestety wejdzie, chociażby na dwa schody a wtedy już upadek boli.

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 20:00   #1022
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja butelek nie wymieniam, bo prawie nie uzywam .

Mam chyba podobna sytuacje do twojej . Kuchnie na dole. U gory na schodach zrobie barierke, ale na dole juz nie. Chyba nie wdrapie sie tak wysoko, zeby spasc?
Co do kojca to chcialabym, ale nie mam miejsca

xs mycie ząbków.
Nie wiem, może spasc nawet z drugiego schodka na hol.

I jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Teraz będziemy wprowadzac powoli gluten, wiem, ze można dawac kasze manną, dawałyście tą zwykłą, czy specjalną dla dzieci? I biszkopty można, tylko jak Tż mi kupił różnych firm to i tak mają spory skład jak na biszkopty i zastanawiam się czy samej nie upiec, jak myślicie takie domowe można dac?

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
A butelkki się wymienia?
No właśnie plastikowe się wymienia. Ja jeszcze nie wymieniałam, bo korzystam chyba z 6 więc wychodzi, ze z każdej raz dziennie.
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 20:03   #1023
good idea
Raczkowanie

Cytat:
Trzeba wymieniac? Ja wyparzam po kazdym jedzeniu i raz na jakis czas wygotowywuje (poprawcie mnie jesli forma ta nie jest poprawna )
A co do kojca to my tez nie kupijemy. Raz, ze nie mamy na to miejsca a dwa, ze chyba jednak wole swobodne wychowywanie na dywanie

No to ja tez mam pytanie: uzywacie butelek jednej firmy?
Bo ja zaopatrzylam sie w zestaw tommee tippee ale podczas jedzenia Antkowi wycieka z buzi mleko, nic takiego nie dzieje sie przy lovi ale tu znowu smoczek sie strasznie zasysa i zastanawialam sie calkowicie nad zmiana ale nie wiem juz sama na co?

Brak polskich znakow.
good idea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 20:08   #1024
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Jakieś specjalne chwyty stosowaliście na tego banana?

Co do alergologa to doczytałam się, że czat jest tylko pon-wt więc musimy poczekać.

Super, że poszło do przodu I widzę, że i tobie od razu się zrobiło lżej

-----
My mamy powtórkę z rozrywki, czyli znów nam się szczepionka odbija Tym razem jeden lek nie pomógł i musiałam się wspomagać kolejnym i nadal mamy stan podgorączkowy. Idziemy zaraz na kontrolę, bo tak zasugerowała pediatra przez telefon. Więc po raz kolejny w tym tygodniu poproszę o kciuki

Dzisiaj mieliśmy wizytę kontrolną u dermatolog i ona powiedziała, że nie ma sensu robić testów bo u takiego malucha to tylko testy z krwi wchodzą w grę, a to więcej stresu dla dziecka niż ta wysypka jest tego warta
Co do banana to było tak że to ja go jadłam i Kacper tak wyciągał po niego rączkę że dałam mu końcówkę do pociumkania (bo nie chciało mi się wstawać i go rozgniatać ) no i sobie ciumkał, ciumkał, aż nagle mu odpadł taki większy kawałek i zaczął się nim dusić

Cytat:
Zaraz po porodzie to chyba nie kąpią ? U mnie nie kąpali, ale od drugiego dnia rano codziennie i jeszcze oliwkowali...
Odkąd zeszłam z pooperacyjnej sali to też kąpali codziennie

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
dobrze pamiętasz. Przemo od 2 tygodnia życia był masakrycznie wysypany, ale nie była to wysypka, a raczej ostra postać trądziku, zdiagnozowana jako "grudkowe łojotokowe zapalenie skóry". stosowaliśmy maści przez 2 miesiące, ale buzia nadal tak do końca gładka nie jest. na lewym policzku zostało kilka/naście czarnych kropeczek, jakby wągrów, na prawym od czasu do czasu wyskakuje krosta. zawsze wygląda jak pryszcz, z ropką w środku. teraz niczego nie stosuję, przemywam przegotowaną woda tylko i po jakimś czasie schodzi.

a podejrzenia stąd, że jeszcze 3 tygodnie temu zamartwiałam się o mały przyrost wagi, do tego problemy brzuszkowe i skórne. i tak sobie myślę, że może pediatra wszystkiego nie widzi, nie łączy faktów, choć na każdej wizycie jej sugeruję co nieco. nigdy nie dawała zalecenia zmiany mojej diety, nie kazała dokarmiać przy niskiej wadze.
To dobrze że praktycznie już jest ok z buzią
Co do pediatry to ja na szczęście teraz trafiłam na dobrą - w sumie ona nawet pediatrą jako taką nie jest, tylko lekarzem rodzinnym - ale sama ma malutką córeczkę i widać że leczy z empatią
Bo wcześniejsza też jakaś taka niemrawa była i w ogóle nie mogłam od niej uzyskać pomocy - to była ta od "proszę odstawić nabiał" a nawet na buzię nie spojrzała

Cytat:
A to trzeba wymieniać?
EDIT: Doczytałam - ale czemu trzeba wymieniać plastikowe?
Póki karmiłam cyckiem to miałam 1 w razie czego, a teraz kupiłam drugą ale nie wiedziałam w sumie czy będzie mi potrzebna. Ja zawsze od razu myję butelkę (normalnie wodą z kropelką płynu do naczyń, nie wyparzam) i biorę ją do następnego posiłku. Czemu Wam aż 6 butelek jest potrzebne?

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2014-09-03 o 20:14
teQiba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 20:08   #1025
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez good idea Pokaż wiadomość

Bo ja zaopatrzylam sie w zestaw tommee tippee ale podczas jedzenia Antkowi wycieka z buzi mleko, nic takiego nie dzieje sie przy lovi ale tu znowu smoczek sie strasznie zasysa i zastanawialam sie calkowicie nad zmiana ale nie wiem juz sama na co?
ja mam głównie z aventu-wersja natural (czasem jak pije leci kącikiem ust), ale też jedną zwykłą 9jest ok), z nuka- też jest ok, i canpol- beznadziejna, służy mi teraz tylko do odmierzania wody do sterylizatora
Stary 2014-09-03, 20:17   #1026
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
xs mycie ząbków.
Nie wiem, może spasc nawet z drugiego schodka na hol.

I jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Teraz będziemy wprowadzac powoli gluten, wiem, ze można dawac kasze manną, dawałyście tą zwykłą, czy specjalną dla dzieci? I biszkopty można, tylko jak Tż mi kupił różnych firm to i tak mają spory skład jak na biszkopty i zastanawiam się czy samej nie upiec, jak myślicie takie domowe można dac?

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ----------

No właśnie plastikowe się wymienia. Ja jeszcze nie wymieniałam, bo korzystam chyba z 6 więc wychodzi, ze z każdej raz dziennie.
Zwykłą mannę można podawać ja biszkoptów nie podawałam i nie mam w planach ze względu na skład, a domowych nie chce mi się robić

Na instrukcji nie pisało, ze trzeba wymieniać ja nie wymieniam, poza tym za niedługo mam nadzieje, bedziemy pili mleko z niekapka tylko więc te pójdą w odstawkę, ale narazie dwa rodzaje niekapków nie przeszły

Cytat:
Trzeba wymieniac? Ja wyparzam po kazdym jedzeniu i raz na jakis czas wygotowywuje (poprawcie mnie jesli forma ta nie jest poprawna )
A co do kojca to my tez nie kupijemy. Raz, ze nie mamy na to miejsca a dwa, ze chyba jednak wole swobodne wychowywanie na dywanie

Kiedyś używałam różnych firm, ale zdecydowałam się na jedną

Stary 2014-09-03, 20:19   #1027
Smarrita
Wtajemniczenie

Nie pamiętam gdzie, ale gdzieś czytałam, że nie trzeba wymienia butelek szklanych. Plastikowe powinno się wymienia co ileś tam, nie pamiętam ile;p
Stary 2014-09-03, 20:24   #1028
mariolasl
Zakorzenienie

Kazdy producent pisze kiedy trzeba wymienić smoczki i butelki.
Szklane sa nie do zdarcia.

Smoczki zużywają sie szybciej jak dziecko ma zeby.

Marco nie lubi juz dr Brown, teraz mamy Nuk.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2014-09-03, 20:28   #1029
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Kazdy producent pisze kiedy trzeba wymienić smoczki i butelki.
Szklane sa nie do zdarcia.

Smoczki zużywają sie szybciej jak dziecko ma zeby.

Marco nie lubi juz dr Brown, teraz mamy Nuk.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No właśnie na avencie pisało tylko, zeby smoczki wymieniac co 3 miechy o butelkach nic nie pisało

Stary 2014-09-03, 20:35   #1030
Limonka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TynkaG Pokaż wiadomość
Czy wasze maluchy też się krztuszą tak ok. 30 razy dziennie, nawet podczas jedzenia?
Emilce zdarza się zakrztusić śliną albo gdy za głęboko włoży sobie paluszki do gardła, ale zdarza się to maksymalnie kilka razy dziennie.

Cytat:
Powiem ci, ze mojej przyjaciolki kuzynka ma wczesniaka. Ta dziewczynka miala rodzic sie w styczniu tego roku, ale niestety urodzila sie w listopadzie. Ona tez jeszcze nie siedzi. A co najgorsze rodzice wkladają ją w chodzik
No coments...

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
ale właśnie wróciliśmy od pediatry (wizyta kontrolna wagi) i Natalka przybrała w 2tyg. 200g, jasne że szału nie ma ale biorąc pod uwagę nasze problemy myślę, że nie jest źle, zwłaszcza że była ważona nawet bez pampka (zawsze w) i przed jedzeniem.
Bardzo się cieszę, że Natalka nabiera masy!
A powiedz jak Twoja mama sobie z nią radzi? Rozumiem, że skoro zaczął się rok szkolny znów zostaje z nią częściej?

Cytat:
My mamy powtórkę z rozrywki, czyli znów nam się szczepionka odbija Tym razem jeden lek nie pomógł i musiałam się wspomagać kolejnym i nadal mamy stan podgorączkowy. Idziemy zaraz na kontrolę, bo tak zasugerowała pediatra przez telefon. Więc po raz kolejny w tym tygodniu poproszę o kciuki
Trzymam mocno, mocno, mocno.
Mam nadzieję, że wszystko już u Was w porządku.

Cytat:
dzisiejsza nocka jeszcze gorsza. jak się wybudził po godzinie od karmienia, posłałam małża do niego, bo wiedziałam, ze ode mnie będzie chciał cycka, a nie chcę mu dawać tak często, bo brzuszek mu nie wyrabia, gazy go męczą, wybudza się i mamy błędne koło. a ten mały terrorysta wrzeszczał wniebogłosy, odpychał tatę, ani na moment nie przytulał się ani nie uspokajał, awanturę zrobił, że mama nie przyszła. skończyło się przy cycku, a my chodzimy z małżem jak zombie.
Współczuję nocek. Nieodmiennie trzymam kciuki, żeby Przemo w końcu zaczął sypiać jak należy.

Cytat:
Tatę posadzę na schodku i niech wnuczkę pilnuje

Cytat:
U nas do tej pory wymieniliśmy raz (ale tylko dlatego, że wygotowywałam je w gorącej wodzie i zupełnie o nich zapomniałam... dopiero zapach topiącego się plastiku przywołał mnie do rzeczywistości ).

Cytat:
Brawo! Też mi umknęło, że macie już co myć

Cytat:
My mamy wyłącznie butelki Aventu.

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Co do banana to było tak że to ja go jadłam i Kacper tak wyciągał po niego rączkę że dałam mu końcówkę do pociumkania (bo nie chciało mi się wstawać i go rozgniatać ) no i sobie ciumkał, ciumkał, aż nagle mu odpadł taki większy kawałek i zaczął się nim dusić
Ale to musiało być dla Was stresujące! Współczuję takich przeżyć.
Stary 2014-09-03, 20:43   #1031
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
masakra!! chyba bym na zawał zeszła.

Cytat:
A to trzeba wymieniać?
Póki karmiłam cyckiem to miałam 1 w razie czego, a teraz kupiłam drugą ale nie wiedziałam w sumie czy będzie mi potrzebna. Ja zawsze od razu myję butelkę (normalnie wodą z kropelką płynu do naczyń, nie wyparzam) i biorę ją do następnego posiłku. Czemu Wam aż 6 butelek jest potrzebne?
Nie pamiętam czemu,m w jakiś poradniku chyba wyczytałam, ale na szybko nie umiem znaleśc, za dużo ulotek, gazet, poradników :/
A 6 dlatego, że mam sterylizator na 6 butelek, to co będę w połowie pusty załączac

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-03, 20:56   #1032
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam dwie i tez juz nie wyparzam, ale zaluje, ze nie mam wiecej bo nie chce mi sie co chwile ich myc wolalabym raz dziennie myc 5 butelek (bo tyle mamy karmien w ciagu dnia), no a teraz nie oplaca mi sie kupowac wiecej.

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość

U nas do tej pory wymieniliśmy raz (ale tylko dlatego, że wygotowywałam je w gorącej wodzie i zupełnie o nich zapomniałam... dopiero zapach topiącego się plastiku przywołał mnie do rzeczywistości ).
Sterylizacja level 100

Ja dzisiaj pierwszy raz gotowalam mieso dla Oli i bylo tego malutko w garnuszku i nie pomyslalam, ze to nie rosol w wielkim garze no i w ostatniej chwili przyszlam do kuchni bo chwile pozniej nie byloby wody a Ola jadlaby pieczonego kurczaka

Stary 2014-09-03, 21:11   #1033
tygrysek83
Zadomowienie

Jutro poodpisuje, a tak na szybko melduję, że już lepiej choć nadal jest stan podgorączkowy.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 21:34   #1034
olakola
Zadomowienie

Cytat:
Wpadlam sie pochwalic, ze wygralam konkurs ogloszony na fb przez CzuCzu i dostane karty "poznaje litery". Beda jak znalazl dla Ewuli :-
ale super, zazdroszcze

teQiba jest taki gryzak z siatka Sassy - do środka się wkłada banana albo inne jedzenie i dziecko sobie ciamka, nie zadławi się; tylko ciężko utrzymać siatkę w czystości ( miałam przy Kubie)

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
A tutaj Antek w bumbo:
super!
wydaje mi się trochę podobny do mojej Juli na tych fotkach

Limonka1987
ja mam Chicco Poly Magic i uwielbiam ten fotel, Kuba używał od 1 szego miesiaca przez 3 lata, Jula też lubi; na razie używamy jako leżaczka - łapie rybki i dusi wieloryba - mamy z zabawkami rybkami, fotel jest nie do zdarcia
kojaca nie kupię, dziecko mam podłogowe, Kubie kupiłam kiedyś łóżeczko turystyczne, ale prawie nie używałam i szybko sprzedałam
spotkania sa fajne, ale chyba za duża rozpiętość wiekowa; ja będę szukała zajęć muzycznych dla Juli

TynkaG a co to za ćwiczenia ?
Jula się nie krztusi

Ela87 boski filmik!

Mariola - super, że Marco robi postępy.
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 21:36   #1035
teQiba
Moderator

Cytat:
A 6 dlatego, że mam sterylizator na 6 butelek, to co będę w połowie pusty załączac
A no chyba że tak

Cytat:
Ja mam dwie i tez juz nie wyparzam, ale zaluje, ze nie mam wiecej bo nie chce mi sie co chwile ich myc wolalabym raz dziennie myc 5 butelek (bo tyle mamy karmien w ciagu dnia), no a teraz nie oplaca mi sie kupowac wiecej.

Ja dzisiaj pierwszy raz gotowalam mieso dla Oli i bylo tego malutko w garnuszku i nie pomyslalam, ze to nie rosol w wielkim garze no i w ostatniej chwili przyszlam do kuchni bo chwile pozniej nie byloby wody a Ola jadlaby pieczonego kurczaka
1. co racja to racja
2.

Cytat:
Jutro poodpisuje, a tak na szybko melduję, że już lepiej choć nadal jest stan podgorączkowy.
to dobrze że już lepiej - do rana pewnie po gorączce nie będzie śladu
Stary 2014-09-03, 21:47   #1036
olakola
Zadomowienie

Dzisiaj byłam w aquaparku, z 3 dzieci Chłopaki na naukę pływania, a ja do brodzika.
TŻ miał dojechać z pracy, ale standardowo się spóźnił, "tylko" 20 minut. Okazało się, że Mateusz ma zajęcia na pływackim a to jest innym wejściem. Odwalił mi taka scene przy wejściu w końcu kasjerka go zaprowadziła na te zajęcia. Kuba nie słuchał trenera i wskakiwał do wody jak nie była jego kolej. Jula była najgrzeczniejsza, pięknie pływała na pleckach, wszystkie ćwiczenia jej się podobały.
Lekko nie jest, miałam wszystko zaplanowane co do minuty, a i tak się nie udało bez nerwów.
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 21:55   #1037
good idea
Raczkowanie

Cytat:
Zwykłą mannę można podawać ja biszkoptów nie podawałam i nie mam w planach ze względu na skład, a domowych nie chce mi się robić

Na instrukcji nie pisało, ze trzeba wymieniać ja nie wymieniam, poza tym za niedługo mam nadzieje, bedziemy pili mleko z niekapka tylko więc te pójdą w odstawkę, ale narazie dwa rodzaje niekapków nie przeszły

Kiedyś używałam różnych firm, ale zdecydowałam się na jedną
O wlasnie, zupelnie zapomnialam o niekapkach. To kiedy mozna zaczac probowac dac pic z takiego?
Chcialabym zejsc z miliona beznadziejnych buteleczek do minimum i tak sie zastanawiam czy w sumie jest sens kupowac nowe czy juz przemeczyc sie jakos z tymi co mam i potem juz ten niekapek...

Brak polskich znakow.
good idea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 22:37   #1038
niezapomnijkaa09
Rozeznanie

Hejka
wcięło i cytaty z tego co zapamiętałam:
Margo- też marzę o pełnej klatce ehh.. człowiek, chce, zapał ma a tu lipa..
Ela- nie przejmuj się ja też nie wiedziałam, że się butle wymienia Jutro chyba mu kupię nową.
Limonko- sterylizacja butli mega- dobrze, że ja ich nie gotuję bo pewnie bym tak samo miała zwłaszcza, że ostatnio ziemniaki prawie przypaliłam bo przysnęłam jak je gotowałam
Tygrysku- kciuki za poprawę u Kingi

My jutro mamy szczepienie i ładnie proszę o kciuki.

Dziś u mnie był dzień zombie albo pijanej mamy- na jedno wychodzi- spałam w nocy 4 godziny bo mam ostatnio mega problemy z zaśnięciem i usypiam o 1-2 a że Toś się budził co godzinę to tż o 5 się poddał i mi podrzucił małego do salonu Było ekstremalnie

Z pozytywów to chciałam pochwalić jednego producenta chusteczek dla niemowląt (produkuje Dada, Tami, TIP i wiele innych) Napisałam, do nich maila, ze nie mogę nigdzie dostać chusteczek TIP (tych dal Reala, a używamy ich od porodu bo sroka na blogu polecała jako najlepsze i u nas sie sprawdziły) no i odpisali, ze niestety ale już ich nie produkują bo Real przejęło Auchan ale wyślą mi próbki swoich produktów. Dziś przyszedł kurier i przywiózł karton 6 opakowań najróżniejszych chusteczek Według mnie super się firma zachowała i na pewno będę po ich produkty sięgać.
Fajnie, że nie oleli jakieś pani Iksińskiej

Aparatka:
góra 27.06.2014
niezapomnijkaa09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 04:34   #1039
Limonka1987
Zakorzenienie

Witam o poranku
Nie mogę spać, więc pomyślałam, że wpadnę zobaczyć co u Was.

Cytat:
Sterylizacja level 100
Nikt mi nie może zarzucić, że zrobiłam to niestarannie

Cytat:
Dlatego właśnie ja gotuję wszystko dla Emilki w parowarze. Jestem stanowczo zbyt nieodpowiedzialna, żeby robić to na kuchence (ja na pewno zapomniałabym do tego stopnia, że skończyłoby się nie przypalonym kurczakiem, a pożarem w kuchni ).
Jak Oli smakowało mięsko? Jak je przygotowałaś? Blender weźmie ugotowane mięso czy trzeba mielić?

Cytat:
Dobrze, że już lepiej, ale trzymam kciuki, by był dalszy progres

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
Limonka1987
ja mam Chicco Poly Magic i uwielbiam ten fotel, Kuba używał od 1 szego miesiaca przez 3 lata, Jula też lubi; na razie używamy jako leżaczka - łapie rybki i dusi wieloryba - mamy z zabawkami rybkami, fotel jest nie do zdarcia
Bardzo fajny, ale nie moja kategoria cenowa.

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
Dzisiaj byłam w aquaparku, z 3 dzieci Chłopaki na naukę pływania, a ja do brodzika.
TŻ miał dojechać z pracy, ale standardowo się spóźnił, "tylko" 20 minut. Okazało się, że Mateusz ma zajęcia na pływackim a to jest innym wejściem. Odwalił mi taka scene przy wejściu w końcu kasjerka go zaprowadziła na te zajęcia. Kuba nie słuchał trenera i wskakiwał do wody jak nie była jego kolej. Jula była najgrzeczniejsza, pięknie pływała na pleckach, wszystkie ćwiczenia jej się podobały.
Lekko nie jest, miałam wszystko zaplanowane co do minuty, a i tak się nie udało bez nerwów.
Matki dwójki dzieci to teraz w moich oczach bohaterki.
Uważam,że matkom trójki, powinno się stawiać POMNIKI.
Brawo za ogarnianie całego towarzystwa

Cytat:
Napisane przez niezapomnijkaa09 Pokaż wiadomość
Limonko- sterylizacja butli mega- dobrze, że ja ich nie gotuję bo pewnie bym tak samo miała zwłaszcza, że ostatnio ziemniaki prawie przypaliłam bo przysnęłam jak je gotowałamj
To wszystko dlatego, że skończyły mi się woreczki do sterylizacji w mikrofalówce, a gość, u którego zamawiałam spóźnił się z wysyłką!
I takie kwiatki z tego wyszły

Cytat:
My jutro mamy szczepienie i ładnie proszę o kciuki.j
Są kciuki.

Cytat:
Dziś u mnie był dzień zombie albo pijanej mamy- na jedno wychodzi- spałam w nocy 4 godziny bo mam ostatnio mega problemy z zaśnięciem i usypiam o 1-2 a że Toś się budził co godzinę to tż o 5 się poddał i mi podrzucił małego do salonu Było ekstremalniej
Nie wiem czy bardziej Ci współczuję czy chce mi się śmiać z tego "podrzucania sobie" Tosia Jesteście jak kukułki
A tak poważnie to mam nadzieję, że dzisiejsza noc była lepsza i Tosio już nie dawał w palnik.

Cytat:
Z pozytywów to chciałam pochwalić jednego producenta chusteczek dla niemowląt (produkuje Dada, Tami, TIP i wiele innych) Napisałam, do nich maila, ze nie mogę nigdzie dostać chusteczek TIP (tych dal Reala, a używamy ich od porodu bo sroka na blogu polecała jako najlepsze i u nas sie sprawdziły) no i odpisali, ze niestety ale już ich nie produkują bo Real przejęło Auchan ale wyślą mi próbki swoich produktów. Dziś przyszedł kurier i przywiózł karton 6 opakowań najróżniejszych chusteczek Według mnie super się firma zachowała i na pewno będę po ich produkty sięgać.
No proszę jak miło!

niezapomnijkaa09-
a jak się czuje Twoja psinka?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-04, 06:21   #1040
mara86
Raczkowanie

Cytat:
Hejka
wcięło i cytaty z tego co zapamiętałam:
Margo- też marzę o pełnej klatce ehh.. człowiek, chce, zapał ma a tu lipa..
Ela- nie przejmuj się ja też nie wiedziałam, że się butle wymienia Jutro chyba mu kupię nową.
Limonko- sterylizacja butli mega- dobrze, że ja ich nie gotuję bo pewnie bym tak samo miała zwłaszcza, że ostatnio ziemniaki prawie przypaliłam bo przysnęłam jak je gotowałam
Tygrysku- kciuki za poprawę u Kingi

My jutro mamy szczepienie i ładnie proszę o kciuki.

Dziś u mnie był dzień zombie albo pijanej mamy- na jedno wychodzi- spałam w nocy 4 godziny bo mam ostatnio mega problemy z zaśnięciem i usypiam o 1-2 a że Toś się budził co godzinę to tż o 5 się poddał i mi podrzucił małego do salonu Było ekstremalnie

Oczywiście kciuki

Producent się super zachował Jeśli chodzi o noce też mamy kiepskie

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
Witam o poranku
Nie mogę spać, więc pomyślałam, że wpadnę zobaczyć co u Was.
Ja też nie mogłam spać ale z innych powodów. Znowu mieliśmy jazde z brzuszkiem. Dziś mamy wizyte moze lekarz cos zaradzi. Powinnismy miec co prawda szczepienie ale szczepionek brak, wiec nie wiem co to dalej bedzie. Producent zapowiedzial dostawe w polowie pazdziernika. A ja zjechalam sie po wszystkiech aptekach w woj.
Stary 2014-09-04, 07:17   #1041
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Niestety wejdzie, chociażby na dwa schody a wtedy już upadek boli.
Niestety z dołu nie mogę założyć bramki
Będę musiała pilnować żeby się nie wspinał

Cytat:
koziemleko - macie ząbki? jakoś nie pamiętam, zebyś się chwaliła

u nas łapa w paszczy non stop, a jak ja mu masuję dziąsła, to mruczy z zadowolenia. ale ciągle nic nie wylazło.
Tak naprawdę to słowo ząbki powinnam dać w cudzysłów, bo czekamy aż wyjdą i mycie chyba też, bo to było trochę bardziej zapoznanie ze szczoteczką.
Tż skończyły się gaziki więc kupiliśmy już szczoteczkę. A nich się uczy młody - Franek poradził sobie super

U nas to samo! Ciągle coś w buzi ma Ale masowanie dziąsełek szczoteczką bardzo mu się spodobało
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 07:24   #1042
Kateczka100
Raczkowanie

dzień dobry
Niezapomnijkaa mocne kciuki za dzisiejsze szczepienie. Nas czeka to samo w najbliższy wtorek, a że jeszcze nie mieliśmy do tej pory szczepienia, to nie mam pojęcia czym to pachnie
Tygrysek mam nadzieję, że Kinga już doszła do siebie i że dziś będzie już zwykły dzień

Jeśli chodzi o garnki to ja na swoim koncie mam już dwa Np. w poniedziałek, wrzuciłam na odrobinę wody gruszkę, pokrojoną w kostkę...a w tym czasie Piotruś pierwszy raz, jak szalony, zaczął zasuwać po przedpokoju za piłeczką, a ja jak prawdziwa matka biegałam z aparatem i robiłam zdjęcia..O gruszce przypomniało mi się trochę późno no i po garnuszku, a dopiero co go kupiłam, taki półlitrowy - miał być idealny
Olakola jesteś wielka! a Mateusz ile ma lat? To już chyba kawaler jak się patrzy..

Koziemlekoa jaką macie szczoteczkę? Ja planuję dziś użyć pierwszy raz, mam taką nakładaną na palec, ale nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie...może przy jednym zębie tak, ale jak już będzie miał więcej, to będzie pewnie gryzł tego mojego palca

A właśnie ostatnio pytałyście, jak to Piotruś gryzł kolegę w piętę. Oczywiście nie w dosłownym tego słowa znaczeniu, ale ale tamten szedł sobie na czworakach, a Piotruś szedł za nim i szorował zębem po pięcie kolegi Jest teraz na etapie, że niemalże na wszystkim, próbuje sobie ulżyć swoje cierpienie związane z ząbkowaniem, np. jak siedzę z nim na podłodze to "gryzie" moje kolano...

Mariolasl cieszę się bardzo, że u Was wszystko ok i że wdrażanie w nową rzeczywistość póki co idzie sprawnie. Oby tak dalej. I ja dołączę do chóru dziewczyn i napiszę: pisz, pisz jak najczęściej, z zaciekawieniem czytam to co piszesz o diecie i innych sprawach związanych z pielęgnacją dziecka.

Jeszcze mam pytanie: czy zdarza Wam się zostawiać dziecko z kimś innym niż TŻ?
Pytam, bo ta moja koleżanka posłała właśnie synka do żłobka i przez pierwsze dni było ok, ale wczoraj pani jej powiedziała, że po drzemce, tj około 10.30 chłopak wstaje, wchodzi na ręce do pani i nie da się go odłożyć, aż do 13, kiedy to przychodzi po niego mama...i jeszcze powiedziała, że bardzo płacze, najgłośniej i najdłużej w całej grupie.
Tak się zastanawiam, czy to, że ten dzieciak był z matką równy rok, nie zostawał z nikim na dłużej, ewentualnie z TŻetem, może mieć wpływ na takie, a nie inne zachowanie. Wiadomo, że nie całkowity, ale częściowy.. jak myślicie?

Lecę do chłopaków, bo właśnie wstali
Miłego dnia

Edytowane przez Kateczka100
Czas edycji: 2014-09-04 o 07:27
Kateczka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 08:00   #1043
kate1623
Zadomowienie

Hej
Dziewczyny ja tak na szybko. Co z warszawskim spotkaniem? Kto będzie? Ja napewno

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 08:03   #1044
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Kateczka - my mamy zwykłą szczoteczke tylko dziecięcą - jest mniejsza. Wrzuciliśmy ją Frankowi do wanienki, a że on wszystko wkłada do buzi to szczoteczkę też. Tak więc pierwszy raz umył sobie "zęby "

Co do tego chłopca Mój Franek też taki będzie, bo nikomu go nie zostawiam
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 08:04   #1045
niezapomnijkaa09
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mara86 Pokaż wiadomość
Oczywiście kciuki

Producent się super zachował Jeśli chodzi o noce też mamy kiepskie

Ja też nie mogłam spać ale z innych powodów. Znowu mieliśmy jazde z brzuszkiem. Dziś mamy wizyte moze lekarz cos zaradzi. Powinnismy miec co prawda szczepienie ale szczepionek brak, wiec nie wiem co to dalej bedzie. Producent zapowiedzial dostawe w polowie pazdziernika. A ja zjechalam sie po wszystkiech aptekach w woj.
A co dajecie na brzuszek? My na początku mieliśmy takie problemy i stosowaliśmy różniaste lekarstwa aż w końcu pomogło nam odgazowywanie małego tymi rurkami Windy. Na początku 2 razy dziennie a potem coraz rzadziej i samo przeszło.

Jak to brak szczepionek? Pytam bo ja nigdy nie kupuję tylko dostajemy od razu w przychodni no ale my bierzemy refundowane więc może dlatego.

Cytat:
Napisane przez Kateczka100 Pokaż wiadomość
dzień dobry
Niezapomnijkaa mocne kciuki za dzisiejsze szczepienie. Nas czeka to samo w najbliższy wtorek, a że jeszcze nie mieliśmy do tej pory szczepienia, to nie mam pojęcia czym to pachnie
Tygrysek mam nadzieję, że Kinga już doszła do siebie i że dziś będzie już zwykły dzień

Jeśli chodzi o garnki to ja na swoim koncie mam już dwa Np. w poniedziałek, wrzuciłam na odrobinę wody gruszkę, pokrojoną w kostkę...a w tym czasie Piotruś pierwszy raz, jak szalony, zaczął zasuwać po przedpokoju za piłeczką, a ja jak prawdziwa matka biegałam z aparatem i robiłam zdjęcia..O gruszce przypomniało mi się trochę późno no i po garnuszku, a dopiero co go kupiłam, taki półlitrowy - miał być idealny
Olakola jesteś wielka! a Mateusz ile ma lat? To już chyba kawaler jak się patrzy..

Koziemlekoa jaką macie szczoteczkę? Ja planuję dziś użyć pierwszy raz, mam taką nakładaną na palec, ale nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie...może przy jednym zębie tak, ale jak już będzie miał więcej, to będzie pewnie gryzł tego mojego palca

A właśnie ostatnio pytałyście, jak to Piotruś gryzł kolegę w piętę. Oczywiście nie w dosłownym tego słowa znaczeniu, ale ale tamten szedł sobie na czworakach, a Piotruś szedł za nim i szorował zębem po pięcie kolegi Jest teraz na etapie, że niemalże na wszystkim, próbuje sobie ulżyć swoje cierpienie związane z ząbkowaniem, np. jak siedzę z nim na podłodze to "gryzie" moje kolano...

Mariolasl cieszę się bardzo, że u Was wszystko ok i że wdrażanie w nową rzeczywistość póki co idzie sprawnie. Oby tak dalej. I ja dołączę do chóru dziewczyn i napiszę: pisz, pisz jak najczęściej, z zaciekawieniem czytam to co piszesz o diecie i innych sprawach związanych z pielęgnacją dziecka.

Jeszcze mam pytanie: czy zdarza Wam się zostawiać dziecko z kimś innym niż TŻ?
Pytam, bo ta moja koleżanka posłała właśnie synka do żłobka i przez pierwsze dni było ok, ale wczoraj pani jej powiedziała, że po drzemce, tj około 10.30 chłopak wstaje, wchodzi na ręce do pani i nie da się go odłożyć, aż do 13, kiedy to przychodzi po niego mama...i jeszcze powiedziała, że bardzo płacze, najgłośniej i najdłużej w całej grupie.
Tak się zastanawiam, czy to, że ten dzieciak był z matką równy rok, nie zostawał z nikim na dłużej, ewentualnie z TŻetem, może mieć wpływ na takie, a nie inne zachowanie. Wiadomo, że nie całkowity, ale częściowy.. jak myślicie?

Lecę do chłopaków, bo właśnie wstali
Miłego dnia
Kateczka ja Tosia zostawiam tylko z TŻ lub moją mamą. Różnie się zachowuje ale ogólnie jakoś nie robi mu to różnicy na razie

Limonko- nie zacytowało mi- Szilunia w poniedziałek miała ściągane szwy a we wtorek kołnierz wiec wreszcie jest szczęśliwa, ze może się sama np. za uchem podrapać Apetyt jej wrócił, humor też ale nadal czekamy na zrobienie badań jeśli chodzi o nerki- wet kazał je zrobić za 2 tygodnie. Dostaje też tabletki na wątrobę. Jeździmy do niej kiedy możemy bo chcę się nią nacieszyć jak najdłużej- zdaję sobie sprawę, że to już stary psina...

Hehe, to podrzucanie się w sumie jako tako sprawdza bo np. dziś Antek wjechał na salony ok. 6 ale sobie spokojnie dospał do 7.30 a potem małż go nakarmił i ja wstałam dopiero po 8 Można powiedzieć, ze się wyspałam

Aparatka:
góra 27.06.2014
niezapomnijkaa09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 08:24   #1046
Kateczka100
Raczkowanie

Cytat:
Kateczka - my mamy zwykłą szczoteczke tylko dziecięcą - jest mniejsza. Wrzuciliśmy ją Frankowi do wanienki, a że on wszystko wkłada do buzi to szczoteczkę też. Tak więc pierwszy raz umył sobie "zęby "

Co do tego chłopca Mój Franek też taki będzie, bo nikomu go nie zostawiam
Haha! Ten chłopczyk ma nawet tak samo na imię )
A ja mysle, ze tu wiele czynników sie na to złożyło...

A to zdolniacha! Juz sam "zęby" sobie umyl
Kateczka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 08:43   #1047
margo80
Zakorzenienie

o tym braku szczepionek, to ja już od dawna mówiłam, u mnie już w zeszłym miesiącu był problem, zdobyłam jedną z ostatnich.

Przemo spał dziś lepiej. nieważne czy to dlatego, że Biogaia zaczęła działać na brzuszek (dziś 4 dzień) i kupy idą codziennie, czy coś innego się zadziało, ale dał mi trochę pospać. budził się o 23, 2 z hakiem i 5 z hakiem. da się przeżyć, zwłaszcza, że gazy ładniej odchodziły i innych pobudek z żadnego powodu nie było

dziś też dostał kolejną porcję glutenu i widzę, że z chęcią zjadłby więcej niż te troszkę. otwiera dzióbek i pięknie połyka, a potem woła o więcej, więc go przystawiam, żeby popił. tak sobie pomyślałam, ze mogłabym mu wprowadzić taką poranną kaszkę, ale mam problem jak to zrobić. Holle orkiszowa jest do robienia na mleku. nie odciągnę tyle, żeby zrobić normalną porcję kaszki bezglutenowej z łyżeczką tego glutenu. wyczytałam na opakowaniu Holle, ze dla starszych dzieci można robić z wodą. co to znaczy dla starszych?? jakbym tak mu machnęła jakąś kaszkę mleczną, którą się na wodzie robi i do tego wpakowała ten gluten, to coś by się stało??

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 10:14   #1048
frogutka
Zadomowienie

dobry dzień

ja tak na szybko, bo Młoda na macie i już się wykłóca z zabawkami

czy Wasze Maluchy też imitują/udają kaszel
Hanka od jakiegoś czasu jakby kaszle, a raczej odchrząkuję coś jakby "kłaczek ze Shreka". Nie wiem czy to forma zabawy i nowych dźwięków czy coś ją drapie w gardle
Stary 2014-09-04, 10:50   #1049
elgie
Raczkowanie

Cześć
Witam się po przerwie. Melduję, że u nas w porządku, prawa górna jedynka wyszła, lewa wyjdzie lada moment, więc i Krzyś mniej marudny się zrobił. Nocki przesypia już całkiem ładnie - ma jedną pobudkę na jedzenie, zamiast kilkunastu na smoczek/pogłaskanie/przytulenie. Za to w dzień ogranicza sobie ilość snu i wczoraj spał pół godziny w domu (po godzinie wrzasku) plus pół godziny na spacerze. A ja chodziłam potem na rzęsach
Za to dziś mąż zrobił mi niespodziankę i wziął sobie z zaskoczenia urlop, o czym powiedział mi dziś z rana. Więc ja się byczę a on opiekuje się Krzysiem. Byliśmy dziś na szczepieniu (ja kupuję szczepionkę w przychodni, bez problemu dostałam - biorę 5 w 1). Krzysio waży już 9200 i ma 72 cm. Siłownia mi więc niepotrzebna, za to zapisałam się na zumbę - będę chodzić raz w tygodniu, a żeby mieć motywację to od razu zapłaciłam za miesiąc. To tyle u nas

Warszawianki ja na spotkaniu oczywiście będę Mam nadzieję, że tym razem nie będę czekać w innym miejsu niż wy

frogutka ja gdzieś czytałam, że dzieci często udają kaszel. Krzysio jeszczce tego nie robi

niezapomnijka dobrze, że z pieskiem już lepiej no i kciuki za Wasze szczepienie

kateczka ja jestem zaborcza matka i nie zostawiam z nikim Krzysia, może wynika to z tego, że za bardzo nie mam z kim, bo moi rodzicce i teściowe mieszkają daleko. Chętnie bym komuś podrzuciła, zwłaszcza jak ryczy

mara współczuję kłopotów brzuszkowych. Oby się szybko polepszyło

tygrysek za wagę, zawsze do przodu. I jak Kinga dzisiaj? Lepiej już po szczepieniu?

virginia dla Natalki za wagę

Tynka Krzysio też się lubi krztusić, najczęściej śliną, ale chyba do 30 razy nie dochodzi

Smarrita ja daję zwykłą kaszę manną

Ela zakochałam się w Twojej Oli. Jest cudowna
elgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 13:09   #1050
mariolasl
Zakorzenienie

Dziewczyny dziekuje za mile slowa

Elgie gratuluje zabkow i wagi

Frogutko, Marco nie udaje, ze kaszle

Margo, super, ze nocka bardziej udana
wiem, ze duzo mam kp daje kaszke na wodzie z dodatkiem owocow lub bez

Niezapomnijka, ciesze sie, ze Sziluna miewa sie lepiej i trzymam kciuki za kolejne badania
Brawa dla producenta, faktycznie nieczesto tak sie zdarza.
kciuki tryzmam za szczepienie

Kateczka, mnie nie zdarzylo sie zostawic Marco z kim innym niz z Mezem, ale od 3 tygodni dwa dni w tyg jest u niani i nie ma problemu.
Antos tez chodzil do niani od 7 miesiaca zycia, a jak szedl do szkoly, to zdarzalo mu sie plakac w wieku 5 lat, wiec moze niektore dzieci tak maja

Koziemleko, my tez czekamy na zabki, ale czyscimy sami dziasla szczoteczka na palec , Marco bardzo to lubi
Franek zdolniacha , fajnie go tak przyzwyczajac

a propos...
Wiecie, ze polecaja, aby myc dzieicom zeby do 6 rz? Rozumiem powody, ale wydaje mi sie to lekka przesada. Antonio od 3,5rz myje sam, bo uwazal to za zamach na jego niezaleznosc . Oczywiscie stercze przy nim i daje mu instrukcje, sprawdzam. Wczesniej mielismy normalna szczoteczke, od roku elektryczna. Nie ma zadnych ubytkow, zeby bielutkie i zdrowe, wiec chyba jest ok.

good idea, sporo watkowych dzieci juz pije lub probuje pic z niekapka czy "kapka" badz otwartego kubka. Teoretycznie od 6m, ale niektore probuja juz od 4m.

Olakola, ale mieliscie wizyte w aquaparku , na szczescie sie udalo
czasami tez przezywam meki organizacyjne, a mam tylko dwojke dzieci. Jest znacznie lepiej odkad Marco przestal tyle jeczec, czytaj poprawil mu sie refluks

Tygrysku, czy macie jeszcze goraczke?

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Zapomnialam napisac, ze zalapalismy sie na szczepienia przeciwko wirusowi RSV. Z racji tego, ze Marco jest wczesniakiem. Jest to to jedna szczepionka miesiecznie do pazdziernika do marca wlacznie. Nasza lekarka powiedziala, ze moge oczywiscie sie nie zgodzic, ale ona bardzo by rekomendowala, bo wiadomo jak jest z wczesniakami.
Cala serie bedziemy miec darmowa, bo wpisujemy sie w kryteria, a koszt takiej jednej szczepionki powiedziala, ze to ok 300 funtow , czyli 1500 funtow za cala kuracje

Jeszcze pomysle , bo teraz bedzie imal kontakt z innymi dziecmi niz z Antonio
a juz cieszylam sie, ze kolejne szczepienie dopiero w styczniu

prawda jest taka, ze po wyjsciu ze szpitala Marco zalapal sie na ostatnia dawke tej szczepionki w marcu (bo szczepia od konca pazdziernika do marca - 5 razy), ale mimo tego, ze Antonio i Maz ciagle przynajmniej raz w miesiacu mieli kaszel i katar, to on byl zdrowy, miala tylko raz lekki katarek. Nie wiem, czy to zasluga szczepionki, mojego mleka, czy lut szczescia

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2014-09-04 o 13:11
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości