Styczniowe mamusie 2015, cz. III - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-04, 12:06   #4921
bajlaga
Zadomowienie

Dot.: Styczniowe mamusie 2015, cz. III

madzikuu ooo i na pierwszą stronę, dla mnie to będzie super ściągawka

mmgi ja uwielbiam wszelkie szarości ! myślę, że super będzie wyglądać ten pokój pochwal się potem ja nie mam pomysłu na pokój dziecięcy...
bajlaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 12:09   #4922
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czarnadamaxd Pokaż wiadomość
Tutaj jest stała opłata za wodę i ogrzewanie, wyrównanie jedynie czasem przychodzi na koniec roku, a za prąd płacimy sami i jak 3- miesiące się nie płaci to mają nas prawo wyrzucić, bo wszystko jest na umowie.

No nic czekamy do poniedziałku, a jak coś się w miedzy czasie trafi to weźmiemy, bo oddzwaniał do nas najemca innego mieszkania i chyba na sobotę się z nim umówimy
Lokatorzy rodziców też płacili sami rachunki, ale jak przestali to musieli je opłacać rodzice, ponieważ umowy były na nich i nie mogą oni zostawić rodziny bez prądu, gazu i wody.
To nie jest tak, że mają prawo Was wyrzucić. Muszą Wam znaleźć lokal zastępczy.

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Cytat:
Napisane przez dusiolka Pokaż wiadomość
No to mogli ich wywalić ;p no sorry ale to nie socjal;p
Niestety to nie jest takie proste.
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 12:09   #4923
mmgi
Zadomowienie

Podłoga jest raczej jasna. Parkiet, ale nie wiem jakie to drewno, bo się nie znam. Listwy przypodłogowe białe.

Ja oprócz pomysłu na kolor ścian i mebli (oczywiście białe) też jeszcze nie mam koncepcji :P
mmgi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 12:12   #4924
dusiolka
Zakorzenienie

Varga a z jakiej racji lokal zastępczy? Sorry ale ktos nie płaci bez żadnego uzgodnienia i rozmowy z właścicielem to do widzenia ;p przeciez człowiek który wynajmuje tez z tego żyje!
dusiolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 12:12   #4925
czarnadamaxd
Rozeznanie

Ale my tu mamy rachunki na siebie, nie na najemców. Wszystkie rachunki i dopłaty przychodzą na nas i musimy sobie sami załatwić dostawcę prądu i wody, jedynie ogrzewanie zapewniają najemcy. I jak nie płacimy 3-miesiące to mają prawo nas wyrzucić - dodam, że mieszkamy w Niemczech, bo być może w Polsce jest inaczej.
Stary 2014-09-04, 12:12   #4926
fashionaddicted
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bajlaga Pokaż wiadomość

I jeszcze mam pytanie bo kombinuję jak się ubiera dzieci zimą i zazwyczaj jest body krótki/długi rękaw + pajacyk albo np. kaftanik + śpiochy, może powypisujemy PRZERÓŻNE kombinacje? fajna taka ściągawka będzie po uporządkowaniu, według mnie to będzie bardzo przydatne, może niektórym z Was też się przyda?
Włąsnie pytam dzieciatej kolezanki co to jest kaftanik i czym sie różni pajacyk od spiochów Wyrodna ze mnie matka :P

I jakoś myślałąm, że mozna samego pajacyka ubrac a nie żemusi byc body z nim...
Stary 2014-09-04, 12:13   #4927
Varga
Wtajemniczenie

Pokój mojej córeczki jest szaro- jasnofioletowy, z jasną podłogą (parkiet) i białymi mebelkami z Ikei. Jak bym była to chciałabym taki mieć

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-04, 12:14   #4928
czarnadamaxd
Rozeznanie

Lokal zastępczy fakt trzeba załatwić, ale jeśli najemca zrywa umowę ze swojej winy - np. znajomi kupili mieszkanie z lokatorem i chcieli go wyrzucić to musieli najpierw znaleźć lokal zastępczy, ale w przypadku niepłacenia jest to neiwywiązanie się z warunków umowy i można taką osobę wyrzucić po 3-miesiącach.
Stary 2014-09-04, 12:15   #4929
mmgi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Varga Pokaż wiadomość
Pokój mojej córeczki jest szaro- jasnofioletowy, z jasną podłogą (parkiet) i białymi mebelkami z Ikei. Jak bym była to chciałabym taki mieć

Które meble? My też raczej weźmiemy meble z Ikei. Mam już dużą listę zakupów do ikei i już się nie mogę doczekać aż pojedziemy

A może mogłabyś wstawić zdjęcie? Poszukuje inspiracji.
Stary 2014-09-04, 12:15   #4930
gggg85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bajlaga Pokaż wiadomość

I jeszcze mam pytanie bo kombinuję jak się ubiera dzieci zimą i zazwyczaj jest body krótki/długi rękaw + pajacyk albo np. kaftanik + śpiochy, może powypisujemy PRZERÓŻNE kombinacje? fajna taka ściągawka będzie po uporządkowaniu, według mnie to będzie bardzo przydatne, może niektórym z Was też się przyda?

Jestem za nie mam zielonego pojęcia co z czym łączyć żeby było wygodnie dla dziecka - wczoraj czytałam ten artykuł z mamazon.pl i sobie małą ściągę zrobiłam co z czym można łączyć ale to tylko tak na mój rozum sobie pisałam
gggg85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 12:15   #4931
dusiolka
Zakorzenienie

Szary z fioletem tez bardzo ładnie
Stary 2014-09-04, 12:16   #4932
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Varga a z jakiej racji lokal zastępczy? Sorry ale ktos nie płaci bez żadnego uzgodnienia i rozmowy z właścicielem to do widzenia ;p przeciez człowiek który wynajmuje tez z tego żyje!
Ponieważ nie można rodziny wyrzucić na bruk. Jeśli rodzina straciła źródło dochodów to musi mieć gdzie mieszkać. Wtedy kieruje się sprawę do sądu i miasto musi przydzielić lokal socjalny. Jednak czasami to trwa i kilka lat.
Cytat:
Napisane przez czarnadamaxd Pokaż wiadomość
Ale my tu mamy rachunki na siebie, nie na najemców. Wszystkie rachunki i dopłaty przychodzą na nas i musimy sobie sami załatwić dostawcę prądu i wody, jedynie ogrzewanie zapewniają najemcy. I jak nie płacimy 3-miesiące to mają prawo nas wyrzucić - dodam, że mieszkamy w Niemczech, bo być może w Polsce jest inaczej.
Ah. wybacz Nie zwróciłam uwagi na lokalizację.
Stary 2014-09-04, 12:19   #4933
Kinqaa
Zakorzenienie

A nie wiem, jade pozalatwiac sprawy i podjade do zabawkowego widzialam na stronce jakis zamek z konikiem Pony :P akurat 50% przeceny na niego, zobaczymy czy sie skusze nam iejscu na to czy na co innego

Do pozniej

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 12:19   #4934
czarnadamaxd
Rozeznanie

Cytat:
Ponieważ nie można rodziny wyrzucić na bruk. Jeśli rodzina straciła źródło dochodów to musi mieć gdzie mieszkać. Wtedy kieruje się sprawę do sądu i miasto musi przydzielić lokal socjalny. Jednak czasami to trwa i kilka lat.

Nie ma problemu Właśnie przez to dają tu 3-miesiące zwłoki w płatnościach, w razie takiej sytuacji . Wyjątkiem jest okres zimowy, ciąża lub małe dzieci - takich osób nie można od tak wyrzucić
Stary 2014-09-04, 12:22   #4935
Martusia1499
Rozeznanie

Co do ustępowania miejsca gdziekolwiek to póki co na to nie liczę bo jak nie mam obcisłej bluzki to w ogóle nie widać że jestem w ciąży, w dodatku wyglądam dla niektórych na 15 lat więc to mnie się wszyscy pytają czy ich przepuszczę jak mam czas a widzę że ta osoba naprawdę się spieszy to przepuszczę, to, że jestem w ciąży nie oznacza, że wszędzie mam mieć pierwszeństwo, no chyba że się źle czuję to mówię że jestem w ciąży i niestety ale źle się czuję i nie przepuszczę
Stary 2014-09-04, 12:23   #4936
dusiolka
Zakorzenienie

Cytat:

Nie mozna jak to sa lokale jakis spółdzielni czy cos a nie prywatnych ludzi,bez przesady. Tamten tez musi z cZegos żyć a z cZego ma skoro mu nie płaca? To jakis absurd ;d masakra
Stary 2014-09-04, 12:24   #4937
smerfetka2808
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ellyunia Pokaż wiadomość
Smerfetka no ja codziennie z rana jem płatki z mlekiem, ostatnio na owsiane się przerzuciłam :p
Mam nadzieje ze nic małej nie będzie.
To jednak pózniej problem jak dziecko ma alergie na jedzenie
ja też zaczęłam i nie mogę się od nich odzwyczaić
kurcze aż lekarza dziś zapytam jak nie zapomnę

Cytat:
Napisane przez ma.ko Pokaż wiadomość
Wróciłam ze sklepu z takim bólem głowy że chyba się przekręcę.

bajlaga ja też się zraziłam, bo wiecznie msuzę coś odsyłać, ale widocznie jeszcze mnie to niczego nie nauczyło haha

A co do spania na plecach, to słyszałam, ze sie nie powinno,a le nie wiedziałąm dlaczego. Teraz już wiem
ja staram sie spac na lewym boku, ale całą noc nie ma szans, więc troche na prawym i przy obracaniu przez chwile na plecach hehe
mnie też zaczęła głowa boleć

Cytat:
Napisane przez niunia_ona Pokaż wiadomość
ja ćwiczę znaczy zaczęłam od dziś , ze mną ciężko bo szybko się nudzę
ale muszę bo się zastoję i wg jak będę wyglądać a tak zadbam o kondycję i może coś zejdzie z bioderek podczas ćwiczeń obym wytrzymała jak najdłużej
ja zaczęłam ćwiczyć nie żeby schudnąć ale żeby sobie wzmocnić mięśnie co by mi do porodu lepiej i łatwiej było

Cytat:
Napisane przez madzikuu Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy macie problem z cierpnacymi rękami i paskudnymi skurczami w lydkach np jak chcecie się w nocy albo nad ranem troszkę rozciągnąć? Bo u mnie masakra, niby pije magnez ale różnicy mię widzę
..

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
ręce to masakra jakaś

Cytat:
Jednak trzeba też to przemyśleć Obecnie prawo bardziej chroni lokatorów niż właścicieli, dlatego konieczne jest przemyślenie i wybranie najlepszej osoby,
Rodzice wynajęli mieszkanie, rodzinka po jakimś czasie przestała opłacać czynsz i opłatę za wynajem, rodzice musieli płacić wszystkie rachunki (bo są na nich, dodam też, że rodzinka w tym czasie wody nie szczędziła, rachunki były 300-400zł miesięcznie), po pół roku walki rodzinka się wyprowadziła i powybijała WSZYSTKIE okna.
o żesz! co za ludzie
Stary 2014-09-04, 12:25   #4938
dusiolka
Zakorzenienie

Chciałabym zeby do tego doszło aby takie sytuacje "bezkarnego niepłacenia i mieszkania " nie miały miejsca. Az mnie nerwica bierze ;p
Stary 2014-09-04, 12:25   #4939
bajlaga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fashionaddicted Pokaż wiadomość
Włąsnie pytam dzieciatej kolezanki co to jest kaftanik i czym sie różni pajacyk od spiochów Wyrodna ze mnie matka :P

Ja bym nie ubrała samego pajaca, jakoś mam wrażenie, że nie jest to zbyt przyjemne dla dziecka no i nie jest mu wtedy cieplutko

wydaje mi się, że body są okropnie przydatne, to taka bielizna dla dziecka

W ciągu ostatnich dni nauczyłam się każdej części garderoby malucha

Edytowane przez bajlaga
Czas edycji: 2014-09-04 o 12:26
bajlaga jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-04, 12:27   #4940
dusiolka
Zakorzenienie

Bajlaga a nie masz młodszego rodzeństwa? Ja co nieco pamietam jeszcze z czasów młodszego rodzeństwa;p no i kuzynka swoją córeczkę tez czesto podrzucala jak była malusia
Stary 2014-09-04, 12:29   #4941
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mmgi Pokaż wiadomość
Które meble? My też raczej weźmiemy meble z Ikei. Mam już dużą listę zakupów do ikei i już się nie mogę doczekać aż pojedziemy

A może mogłabyś wstawić zdjęcie? Poszukuje inspiracji.
Dla obu dzieciów mamy łóżeczka Stuva, te jeszcze nienarodzone będzie spało ze szczebelkami, a te starsze śpi już bez szczebelek.
Do tego w sypialni naszej postawiliśmy stół do przewijania Sundvik. U starszej będzie też stała komoda Hemnes, ogromna i przepiękna, bardzo pakowna Mamy też taki fotel, niebieski do pokoju małej

Wstawię zdjęcia po weekendzie To nowe mieszkanie, cały czas remontujemy je swoimi siłami i tak długo schodzi. Ale w weekend będziemy już pewnie wstawiać meble to zrobię zdjęcia
Stary 2014-09-04, 12:30   #4942
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Chciałabym zeby do tego doszło aby takie sytuacje "bezkarnego niepłacenia i mieszkania " nie miały miejsca. Az mnie nerwica bierze ;p
Mnie również Myślałam, że rodzice wykończą się przez ten okres, kiedy były te cyrki z mieszkaniem.
Stary 2014-09-04, 12:32   #4943
dusiolka
Zakorzenienie

Ktos sie orientuje czy na komodę hemnes ta mniejsza przewijak sie zmiesci?

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

Wszystkie będziecie miały osobne komody i na nie przewijaki czy niektóre na lozeczko beda zakładać?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-04, 12:32   #4944
ellyunia
Wtajemniczenie

Bajlaga no raczej podkłady trzeba mieć u nas jak się idzie do szpitala to jeszcze nie trzeba zabierać swoich "sztućców" którymi lekarz mógłby operować, a tak to wszystko

mmgi ja też uwielbiam szarości dlatego mam sypialnie w szarościach, i juz niedługo łazienkę Pościel dla małej i kocyk też oczywiście będzie szary

Cytat:
Napisane przez fashionaddicted Pokaż wiadomość

dla mnie pajacyk i śpiochy to to samo z wyglądu. Tylko że pajacyk to grubszy. A śpiochy jak sama nazwa wskazuje ubranko do spania (długi rękawek, długie nóżki ze stópkami) ale z cienkiej bawełny
Pod pajacyk trzeba założyć body lub kaftanik- to jako bielizna, tak jak ty ubierasz majtki i biustonosz to dzidziuś body

Varga z tym mieszkaniem to masakra. Znajomych właśnie spotkało cos podobnego (bez wybicia szyb) dlatego są teraz ostrożniejsi

ellyunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 12:36   #4945
Varga
Wtajemniczenie

Pytałyście o ubranka na spacery zimą.
Ja swojej przy mrozach -1 do -5 zakładałam body, pajacyk, skarpetki, czapeczkę, wkładałam w rożek i na kocyk do wózka, kocykiem też jeszcze opatulałam. Jak były niższe temperatury to zakładałam taki pluszowy pajacyk, bardzo ciepły. Taki mój codzienny zestaw na spacer zimą.
Stary 2014-09-04, 12:38   #4946
gggg85
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

Wszystkie będziecie miały osobne komody i na nie przewijaki czy niektóre na lozeczko beda zakładać?

Ja po przemyśleniach uznałam że będę miała przewijak na łóżeczku a na komodzie będzie można ustawić coś innego, jakieś kosmetyki - coś na pewno się znajdzie. Na początku będziemy chyba mieszkali w kawalerce i jednak będzie tam mało miejsca na wszystko - jakoś nie idzie nam szukanie mieszkania i załatwianie kredytu
gggg85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 12:41   #4947
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:

W starym mieszkaniu korzystałam z przewijaka zawieszanego na łóżeczku
Stary 2014-09-04, 12:41   #4948
dusiolka
Zakorzenienie

Styczniowe mamusie 2015, cz. III

Gggg jestes pewna tej kawalerki? Jak Ci zaczną schodzić pielgrzymki zeby zobaczyć Maluszka to za przeproszeniem pierdnac nie będziesz mogła ..;/
Stary 2014-09-04, 12:43   #4949
mmgi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ellyunia Pokaż wiadomość

mmgi ja też uwielbiam szarości dlatego mam sypialnie w szarościach, i juz niedługo łazienkę Pościel dla małej i kocyk też oczywiście będzie szary
Szara łazienka pewnie będzie piękna. Pochwalisz się efektem po remoncie? Też mam sypialnię w kolorze szaro biało czarnym

Cytat:
Dla obu dzieciów mamy łóżeczka Stuva, te jeszcze nienarodzone będzie spało ze szczebelkami, a te starsze śpi już bez szczebelek.
Do tego w sypialni naszej postawiliśmy stół do przewijania Sundvik. U starszej będzie też stała komoda Hemnes, ogromna i przepiękna, bardzo pakowna Mamy też taki fotel, niebieski do pokoju małej

Wstawię zdjęcia po weekendzie To nowe mieszkanie, cały czas remontujemy je swoimi siłami i tak długo schodzi. Ale w weekend będziemy już pewnie wstawiać meble to zrobię zdjęcia
Widzę, że mamy podobny gust, wszystko mi się podoba. Tylko ja chcę koniecznie do pokoju małej szafę, bo jak podrośnie to się przyda i komodę.

Dusiolka co do przewijaka, ja chyba na łóżeczko, ale jeszcze nie jestem pewna, bo początkowo łóżeczko będzie u nas w sypialni, a nie mamy miejsca na jeszcze dodatkową komodę, chociaż na pewno bardzo by się przydała.
Stary 2014-09-04, 12:44   #4950
akrolowa
Zadomowienie

Cytat:

My będziemy mieć dla małego łóżeczko i komodę, ale stwierdziłam że będziemy jednak korzystać z przewijaka na łóżeczku.
akrolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości