czy fotograf mi sciemnia? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-04, 22:32   #1
201701300929
Konto usunięte

czy fotograf mi sciemnia?

Dziewczyny,

mam takie pytanie bo juz sama nie wiem
Otoz szukam fotografa i wahalam sie miedzy 2 ofertami (obaj fotografowie robia swietne zdjecia, z tym, ze ejden nieco bardziej artystyczna a drugi ma nieco wiecej w pakiecie) - ciezko mi bylo zdecydowac, ale w koncu stwierdzilismy,ze wezmiemy tego 1.

Po wstepnej rozmowie telefonicznej stwierdzil, ze daloby sie zrobic wszystko co chcemy za 2,5 tys (tyle bierze ten 2 i to za wiecej zdjec w sumie) i wszytsko jest do dogadania i wogole maila ile t on nie ma pomyslow i super

Potem wyslal umowe i stwierdzil,ze to co chcemy to jakis tam pakiet+cos dodatkowego - nie podobalo mi sie to bo w tym pakiecie mial napisane, ze wesele do 20 a jak z nim rozmawialismy to mowilismy,ze chcemy do 1.. ale TŻ stwierdzil, ze widze problemy gdzie ich nie ma i gosciu rzeczywiscie w jakims wczesniejszym mailu napisal ,ze oni zawsze sa do 1 wiec ok.

Napisalismy dzis , ze chcemy podpisac umowe i Pan odpisal, ze wszystko super tylko... bedzie bez albumu, bo im sie to nieopalaca chyba , ze doplacimy 500 zl. Potem jakas uwaga ,ze ewentualnie kosztami albumu mozemy podzielic sie na pol - a album niby powinien byc w tym pakiecie..

nie powiem, zeby mi bardzo zalezalo na albumie, moge sobie kupic taki za 50 zl i sama wywolac zdjecia ale jakos tak przestalo mi sie podobac... mam racje ? czy te albumy w ogole tyle kosztuja ? czy wziac jednak tego 2 fotografa? bo troche sie boje kolejnych niespodzianek...
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 06:27   #2
mogg
Zakorzenienie

Dot.: czy fotograf mi sciemnia?

Ja bym wzięła drugiego fotografa, bo ten coś kombinuje.

Pamiętaj że to co na papierze jest obowiązujące. On Wam może obiecywać dużo, ale z tego co mówisz to już brzmi nie fajnie.
Ja wybierając fotografa patrzyłam tez na jego kontakt ze mną i ogólnie na to co mówi jak się zachowuje i jakie ma podejście.
mogg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 07:54   #3
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
Dziewczyny,

mam takie pytanie bo juz sama nie wiem
Otoz szukam fotografa i wahalam sie miedzy 2 ofertami (obaj fotografowie robia swietne zdjecia, z tym, ze ejden nieco bardziej artystyczna a drugi ma nieco wiecej w pakiecie) - ciezko mi bylo zdecydowac, ale w koncu stwierdzilismy,ze wezmiemy tego 1.

Po wstepnej rozmowie telefonicznej stwierdzil, ze daloby sie zrobic wszystko co chcemy za 2,5 tys (tyle bierze ten 2 i to za wiecej zdjec w sumie) i wszytsko jest do dogadania i wogole maila ile t on nie ma pomyslow i super

Potem wyslal umowe i stwierdzil,ze to co chcemy to jakis tam pakiet+cos dodatkowego - nie podobalo mi sie to bo w tym pakiecie mial napisane, ze wesele do 20 a jak z nim rozmawialismy to mowilismy,ze chcemy do 1.. ale TŻ stwierdzil, ze widze problemy gdzie ich nie ma i gosciu rzeczywiscie w jakims wczesniejszym mailu napisal ,ze oni zawsze sa do 1 wiec ok.

Napisalismy dzis , ze chcemy podpisac umowe i Pan odpisal, ze wszystko super tylko... bedzie bez albumu, bo im sie to nieopalaca chyba , ze doplacimy 500 zl. Potem jakas uwaga ,ze ewentualnie kosztami albumu mozemy podzielic sie na pol - a album niby powinien byc w tym pakiecie..

nie powiem, zeby mi bardzo zalezalo na albumie, moge sobie kupic taki za 50 zl i sama wywolac zdjecia ale jakos tak przestalo mi sie podobac... mam racje ? czy te albumy w ogole tyle kosztuja ? czy wziac jednak tego 2 fotografa? bo troche sie boje kolejnych niespodzianek...
tyle kosztują. Kumpel jest fotografem, więc sprawdzone info Od footgrafa jak dostajesz album, to nie album z marketu za 20zł i fotki wywołane w rossmanie

To są często piękne albumy, on np. kiedyś nam pokazywał piękny, drewniany z wyrytą datą ślubu itd. Zdjęcia wywołuje w sprawdzonym miejscu, ale że wywołuje je na lepszym papierze, to też nie jest to takie tanie.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 08:23   #4
Sorbik
Zakorzenienie

Myślę, że może kosztować nawet do 350zł, a on też coś musi na tym albumie zarobić. Ale jak na początku mówił, że jest w pakiecie to powinno być! Ściemnia jak nic.

Zapuszczam włosy 56cm---> 70cm

“I have learned to be content in whatever circumstances I am in”.
Sorbik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 09:07   #5
annic
Wtajemniczenie

Ja bym z niego zrezygnowała, bo ściemnia i cały czas są jakieś wąty. Cały czas coś będzie wychodziło, po co sobie stresu dodawać?
I tak jak wcześniej pisała mogg - obowiązuje to co masz na papierze. On wam nawet gwiazdkę z nieba może obiecać "na gębę". Jak wystawi was o tej 20 i nie zostanie do 1 to nawet nic na niego nie będziesz mieć, bo w umowie jest jasno powiedziane do której pracuje.
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 09:38   #6
21kasia21
Work, work, work

Sporo facet sobie życzy za taki album

Ceny za fajny foto-album czy album tradycyjny wahają się od 200zł w górę, w zależności od ilości rozkładówek, rodzaju okładki, ilości okienek itd. I są to bardzo eleganckie i starannie wykonane albumy, które wytrzymują długi czas.

Zresztą zerknij sobie na jakąkolwiek firmę, która takie usługi wykonuje i ma kalkulator cen na swojej stronie, wtedy będziesz miała rozeznanie

Poza tym dla mnie facet ściemnia ewidentnie, więc jak najszybciej bym go zmieniła na innego fotografa, aby potem nie mieć problemów. Wiele razy słyszałam o sytuacji, że cena była stała, a potem rosła, bo im fotograf dorobił jakieś książeczki dla rodziców, dodatkowe zdjęcia wywołał itd. To, co masz w umowie masz wiążące, pamiętaj o tym
Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp.

Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
21kasia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 10:39   #7
Cady_89
Raczkowanie

cena albumu jest dość wysoka ale chyba mieszcząca się w normie - mnie natomiast bardziej martwi zachowanie fotografa bo takie kręcenie i zmienianie zdania wygląda mocno nieprofesjonalnie skoro macie dobrą alternatywę to chyba zdecydowałabym się na osobę rzetelną, która nie przysporzy Wam dodatkowych stresów
Stary 2014-09-05, 10:42   #8
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 21kasia21 Pokaż wiadomość
To, co masz w umowie masz wiążące, pamiętaj o tym
wiem i to mnie troche niepokoi, bo co prawda miejsce zeby wpisac godziny jest ale tak poza tym jest napisane, ze szczegolowy zakres pakietu jest na ich stronie internetowej (wiecie ilosc zdjec, album wlasnie itp) a strone to zawsze mozna zmienic...
a facet chce 50% kwoty do zaplacenia jako zaliczke, takze jakby cos nie wypalilo to by mnie zabolalo

dzięki za rady, wezmę jednak tego 2 fotografa
Stary 2014-09-05, 10:45   #9
urszulkakoszulka
BAN stały

ja bym poszukała jakiegoś innego fotografa a temu po prostu podziękowała....
urszulkakoszulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 14:09   #10
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Napisane przez annic Pokaż wiadomość
Ja bym z niego zrezygnowała, bo ściemnia i cały czas są jakieś wąty. Cały czas coś będzie wychodziło, po co sobie stresu dodawać?
I tak jak wcześniej pisała mogg - obowiązuje to co masz na papierze. On wam nawet gwiazdkę z nieba może obiecać "na gębę". Jak wystawi was o tej 20 i nie zostanie do 1 to nawet nic na niego nie będziesz mieć, bo w umowie jest jasno powiedziane do której pracuje.
Ano niekoniecznie, ja nie mam w umowie godzin z tego co kojarze.

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 15:19   #11
annic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
Chodziło mi o to co pisała nimfa, że zapisane w pakiecie że są na weselu do 20 A "na gębę" powiedział że będą do 1. Nie chodziło mi o ogół fotografów, tylko o to że jeśli w umowie na piśmie ma podaną 20, a ugadane że do 1 to jak ją wystawi o tej 20 to nie będzie nic na niego miała. Bo umowę by podpisała do 20

Ja sama mam w umowie że do końca oczepin (czyli do ok. 1 w nocy).
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-05, 18:23   #12
panipuchatkowa
Zakorzenienie

Bierz innego a tym się nie przejmuj bo bez sensu. My płacimy 1800, a w umowie wszystko jest jasno napisane, że pracuje od przygotowań do oczepin, a później innego dnia sesja plenerowa + oczywiście album. Jak masz podpisać umowę i martwić się w dniu wesela że coś mu odbije i o 20 zawinie do domu, to chyba nie jest tego warte.

Najszczęśliwsza Mama na świecie! 22.01.2019!

Czekamy na drugi Skarb!
panipuchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 18:58   #13
misiaa91
Zakorzenienie

Wzięłabym drugiego fotografa. Ten, ewidentnie, coś kręci. Tak, jak pisały dziewczyny, na gębę może Wam obiecać wiele, a fakty mogą być zupelnie inne, ja bym nie ryzykowała.
Stary 2014-09-05, 20:59   #14
klakla91
Zakorzenienie

Wydaje mi się, że w tej sytuacji lepiej wziąć tego drugiego fotografa. Szkoda Twoich nerwów później w dniu ślubu.

34/2021
klakla91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-07, 14:36   #15
valaquenta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
Obowiązuje Was to, co w umowie. To nie Ty widzisz nieistniejące problemy, a Twój narzeczony nie dostrzega wielkiego kłopotu pod samym swoim nosem... A kłopot nazywa się: nieuczciwy zleceniobiorca

Rozwiązanie jest proste: znajdźcie fotografa, który zrobi Wam to, co chcecie, za ustaloną cenę i nie będzie miał w umowie innych warunków niż w ofercie na stronie

Relacja z mojego ślubu - przeczytaj!
valaquenta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-07, 19:57   #16
kallina_2014
Wtajemniczenie

Jakiś niepoważny człowiek..
Stary 2014-09-08, 21:38   #17
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Cytat:
Napisane przez annic Pokaż wiadomość
Chodziło mi o to co pisała nimfa, że zapisane w pakiecie że są na weselu do 20 A "na gębę" powiedział że będą do 1. Nie chodziło mi o ogół fotografów, tylko o to że jeśli w umowie na piśmie ma podaną 20, a ugadane że do 1 to jak ją wystawi o tej 20 to nie będzie nic na niego miała. Bo umowę by podpisała do 20

Ja sama mam w umowie że do końca oczepin (czyli do ok. 1 w nocy).
Właśnie.... uważaj bo zostaniesz po 20 bez fotografa.
U moich album kosztuje 650zł a foto-książka 800 jest drogo Dotka 90 ładnie wyjaśniła czemu.
06.06.2015 II kreski
06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała
14.12.2016 II kreski
16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała
justynka333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 21:37   #18
1c3a9668cb473eb00ec0f3dce65be5361e74cda4_63d1c28200398
Konto usunięte

Niestety te fotoalbumy, fotoksięgi i inne tyle kosztują.. My mamy fotoalbum już w pakiecie (3000zł), a dodatkowo zamawiamy fotoksiążkę ze zdjęciami tylko z pleneru - 250zł.
A co do Twojej sytuacji.. Zrezygnowałabym z tego 1 i wzięłabym 2. Ten 1 widać jakiś kombinator, nie wiadomo co jeszcze wymyśli i za co będzie kazał dopłacić.
1c3a9668cb473eb00ec0f3dce65be5361e74cda4_63d1c28200398 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 07:59   #19
AnnLady
Zakorzenienie

[1=1c3a9668cb473eb00ec0f3d ce65be5361e74cda4_63d1c28 200398;48074323]Niestety te fotoalbumy, fotoksięgi i inne tyle kosztują.. My mamy fotoalbum już w pakiecie (3000zł), a dodatkowo zamawiamy fotoksiążkę ze zdjęciami tylko z pleneru - 250zł.
A co do Twojej sytuacji.. Zrezygnowałabym z tego 1 i wzięłabym 2. Ten 1 widać jakiś kombinator, nie wiadomo co jeszcze wymyśli i za co będzie kazał dopłacić.[/QUOTE]

popieram i jestem tego samego zdania
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 17:54   #20
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość
popieram i jestem tego samego zdania
i tak zrobilam

chociaz rozmawialam z nim tydzien temu i do tej pory mi nie przeslal umowy.. ponoc zapracowany jest... mam andzieje, ze o mnie nie zapomni
Stary 2014-09-12, 10:00   #21
siphon
Przyczajenie

generalnie to ceny albumów / fotoksiązek takie są nie ulega wątpliwości, że za darmo Ci tego pewnie nie zrobi ale przypuszczam, że zysk ma z tego marginalny - kiedyś z koleżanką robiłyśmy wspólnie album z jej ślubu bo nie było w pakiecie (digitalalbum firma) - tam sie pobiera programik wszystko samemu sklada itp. i wyszło nas ponad 400 zl z grawerunkiem, obity skora itp. ale moze jak odczuwasz ze jest cos nie tak to lepiej dmuchac na zimne i wziac kogos innego faktycznie

Edytowane przez shonyen
Czas edycji: 2014-09-15 o 08:48 Powód: usunięto reklamę
siphon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-19, 16:58   #22
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
zawsze lepiej mieć napisane, ile godzin ma być fotograf.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 12:41   #23
anka1897
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
zawsze lepiej mieć napisane, ile godzin ma być fotograf.
dokładnie
umowa powinna zawierać wszystkie informacje począwszy od momentu rozpoczęcia pracy fotografa, czas trwania pracy/do której godziny ewentualnie którego momentu wesela robi reportaż, czas oczekiwania na gotowy materiał, co wchodzi w jego skład (odbitki-ile, jaka wielkość, album - jaki, wielkość, materiał, tradycyjny, fotoalbum czy fotoksiążka). Ważne jest również czy zdjęcia do albumu/wywołania wybieracie sami czy fotograf (spotkałam się z takim podejściem).

Jeżeli bierzecie "gotowy" pakiet warto opisać w umowie co zawiera aby nie było problemu, że pakiet uległ zmianie.

Koniecznie informacje o ewentualnym zastępstwie gdyby fotograf "zaniemógł".

W tym przypadku foto nr 1 coś kręci.

Aniołek 10 tc [*] 22.11.2019 r.

anka1897 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 14:22   #24
monikagraca
Przyczajenie

Jeśli chodzi o album to jest to koszt właśnie około 500 zł, niestety ale fotoalbumy tyle kosztują, i niema tu żadnego ściemniania. Fotoksiążka jest trochę tańsza, przy około 50 stronach, to koszt około 300 zł, zależnie od dodatków. Co nie zmienia faktu, że ten pierwszy foto coś kręci... W umowie powinno być wszystko jasno napisane, co, gdzie, jak, za ile itd itp.
Stary 2014-10-08, 12:42   #25
magdapolar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monikagraca Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o album to jest to koszt właśnie około 500 zł, niestety ale fotoalbumy tyle kosztują, i niema tu żadnego ściemniania. Fotoksiążka jest trochę tańsza, przy około 50 stronach, to koszt około 300 zł, zależnie od dodatków. Co nie zmienia faktu, że ten pierwszy foto coś kręci... W umowie powinno być wszystko jasno napisane, co, gdzie, jak, za ile itd itp.
Albumy ślubne potrafią być bardzo drogie - sama spotkałam się z sytuacją gdzie sam albm bez zdjęć oprawny w skórę pewnej znanej włoskiej firmy w hurcie ! kosztował 700zł - sam album bez zdjęć - i był to jeden z tańszych modeli tej firmy. Albumy do 150 zł to większości Chińszczyzna która nie przeżyje kilkuletniej "eksploatacji"
Co do fotografów: Z moich doświadczeń wynika że część fotografów to ludzie traktujący ta pracę jako dorywczą - jak nie będzie zleceń to równie dobrze sprawdzą się w innym zawodzie. Są też mistrzowie okazji - zarobić na maxa niewiele robiąc - warto szukać takiego fotografa który podchodzi do pracy rzetelnie - takiego któremu zależy na kliencie ponieważ ma zamiar pracować w tym zawodzie i mieć klientów jeszcze przez wiele lat. Warto by ślub fotografował ktoś z doświadczeniem a zarazem z pasją. Są tacy ludzie i takich warto szukać.

Wybrałaś 2 i bardzo dobrze, jak nie przysyła umowy dłużej niż tydzień poszukaj trzeciego...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości