|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
| Smukłe krychy i płaskie brzuchy bo są juz z nami nasze maluchy |
|
3 | 9,09% |
| Już maluchy sierpniowe są na podbój świata gotowe |
|
5 | 15,15% |
| Dzieci zamiast spać czatują czy rodzice nie baraszkują |
|
4 | 12,12% |
| Sierpniowe dzieci już mamy i o drugie się staramy |
|
1 | 3,03% |
| Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2 |
|
24 | 72,73% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie sierpniowe 2014
Cytat:
|
|
|
|
|
#242 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mojemu małemu nadal nie odpadł pępek :-/ wcześniej bardzo delikatnie się z nim obchodziliśmy i gadzina nadal się trzyma :-/ |
|
|
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#244 |
|
Zakorzenienie
|
Halinka co do rota to powiem wiecej, ja czytalam ze wedlug najnowszych badan praktycznie kazde dziecko zachoruje predzej czy pozniej
chodzi tutaj tylko o to jak to dziecko przejdzie chorobe... Z tego co sie zorientowalam to nieszczepione dziecko prawie zawsze laduje w szpitalu przy tym wirusie i jest na kroplowkach zeby sie nie odwodnic... Dzieci szczepione przechodza ponoc o wiele lepiejNie wiem ale ja wole zalowac ze zrobilam za duzo niz ze za malo Tylko mowie jeszcze nie wiemy na 100% bo jednak kupe kasy te szczepienia i musimy to przemyslec dobrze ![]() Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Ogolnie zadne szczepienie nie daje 100% pewnosci ze dziecko nie zachoruje wiec tym sie ciezko kierowac przy podejmowaniu decyzji ![]() Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#245 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
my juz wybraliśmy taki schemat: - 5 w jednym + wzw (nie chcemy 6 w 1 - rota nie szczepimy wogole - pneumokoki i meningokoki po ukonczeniu 1 rż -sama to wymyśliłam, a najlepsze ze moja pediatra zaproponowała mi dokładnie to samo , tzn co to rota powiedziala ze jak chcemy, ale pneumo i meningokoki nie zaleca w 1 rż
|
|
|
#246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieci uwielbiają jazdę autem...przynajmniej większość Moja też ![]() bo możesz wozić z przodu dziecko ale przodem do kierunku jazdy z tego co kojarzę a tyłem tylko z tyłu, a swoją drogą dowiedz się czy mimo wyłączenia poduszki możesz wozić dziecko z przodu...bo coś mi się kojarzy że chyba nie... |
|
|
|
|
#247 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nam też w zalecanych wpisali meningokoki, to już w ogóle mnóstwo znaków zapytania. A te obowiązkowe płatne czy darmowe? Wiem tylko tyle, że na pewno zrobimy pneumokoki ale nie teraz tylko za pół roku. 17 mam pierwsze szczepienie, zaczęła mi się palić dupa, wcześniej jakoś to był odległy temat. |
|
|
|
|
#248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny pomyślcie dobrze nad tymi skojarzonymi szczepionkami bo to ponoć najgorszy szajs. Wiadomo firmy farmaceutyczne wciskają nam bądź dobrym rodzicem oszczędź dziecku i zapłać ale kłuj tylko raz. Tylko to wcale nie jest lepsze bo NIGDY w naturze nikt się nie zarazi pięcioma, sześcioma chorobami na raz, drogą podskórną czy domięśniową w dodatku w jednym miejscu. Te zwykłe się przynajmniej rozkłada - rączka, nóżka, choć najlepiej by było rozciągnąć je na kilka wizyt. Ja nie jestem przeciwnikiem szczepień ogółem, ale nie warto robić czegoś tylko dlatego, że wszyscy tak robią a jeszcze reklamy w telewizji ściskają za serce. Moim zdaniem warto się zagłębić w temat, poczytać o możliwych konsekwencjach chorób, ale i szczepień przeciwko nim i wtedy podjąć świadomą decyzję...
|
|
#249 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Za dużo mi się skasowało. Octenisept na krosty ![]() A system na nocne pobudki to pielucha, butla i kimono, pół godziny roboty
|
|
|
|
|
#250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#251 |
|
Zakorzenienie
|
Halinka my mamy 18 hehe
a Twoj kawaler zdaje sie dzien starszy od Meli wiec maja szczepienie w tym samym dniu zyciaA wlasnie coraz czesciej slysze o tych meningokokach czy jakos tak:P co to jest bo o tym jeszcze nie czytalam? I jaki koszt? Co do podstawowych to my bierzemy te platne bo to jednak jedno wklucie jest a nie trzy... A te pneumokoki to jest powiedziane do kiedy musza byc podane wszystkie dawki? I w jakich odstepach? Ja chyba bede szczepic razem z tym 5w1 a rota chcialam pozniej... Teraz juz tez nic nie wiem haha Musze jeszcze poczytac co do kiedy mozna szczepic, w jakich odstepach czasu i co z czym najlepiej laczyc ![]() Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#252 | ||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
tylko ze dtp (blonica,tezec,krztusiec) bezplatne są z aktywnymi komórkami a w skojarzonych sa "zabite" i to jest główna róznica na plus fdla skokarzonych. warto tylko wiedziec ze istnieje nieskojarzona szczepionka dtp bezkomórkowa, ale w dobie skojarzonych nikt o tym nie wspomina a wg mnie akurat warto zamienic chociaz to szczepienie z bezpłatnego na płatne Cytat:
dtp bezkomorkowa - Infanrix 5 w 1-Infanrix IPV+HIB lub pentaxim reszty nazw nie znam bo jesczcze sie nie interesowalam. btw-co do pneumo i meningo to w krakowie od wielu lat są akcje z urzedu miasta i bezpłątnie szczepia dzieci złobkowe. poszukajcie czy u was tez nie ma takich programów.
|
|
|
#253 |
|
Zakorzenienie
|
Gosia ale przeciez jak sie szczepi 5w1 to nie jest powiedziane ze dziecko ma zachorowac na wszystkie choroby
chodzi tylko o to ze wszystko jest w jednym wkluciu a nie w trzech tak jak w tym podstawowym szczepieniu...Ja tam wole te skojarzone, moja pediatra nam tez je polecila, powiedziala ze wszystko idzie do przodu, medycyna tez a co za tym idzie to i szczepionki a te co sa 3 wklucia to sa te same co ja mialam 25 lat temu... Poza tym u nas w kraju niestety wiadomo ze to co darmowe i jeszcze od panstwa to trzeba sie zastanowic czy jest dobre ![]() No i wydaje mi sie ze kazda z nas czyta, szuka opinii u znajomych czy lekarzy w najblizszym srodowisku a nikt raczej nie podejmuje decyzji na podstawie reklam ![]() Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#254 |
|
Zadomowienie
|
Mi dali taka rozpiskę
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
Polly to macie bogate miasto
u nas niestety nie ma czegos takiego... Poza tym ja jeszcze nie wiem na 100% czy mala pojdzie do tego zlobka i z tym tez mam problem wlasnie:/Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#256 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba też weźmiemy te szczepionki 5w1 na rota raczej zaszczepimy a reszta....nie wiem |
|
|
|
|
#258 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
nie..my bierzemy 5 w1-ona jest płątna i nazywa sie Infanrix IPV+HIb, a do tego bierzemy bezpłatne Wzw halinka ta twoja rozpiska jets nie zbyt dobra, bo nie ma w niej o tym ze pojedyncze szczepionki mozna zastąpic albo innymi - DTP na Infanrox(bezkomórkowy) albo skojarzonymi 5 w 1, albo na 6 w 1 rozpisane masz tylko to co mozna dołozyć ,a nie masz tego co mozna zastąpic (bezpłatnego na płatne)
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2014-09-06 o 22:08 |
|
|
|
|
#259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W szczepionce się nie podaje lekarstwa, tylko wirusa, więc nawet ciężko mówić, że to ochrona zdrowia... Ja wiem, że każdy czyta, tylko w oficjalnych źródłach raczej nie znajdziesz negatywnych informacji. Zapytaj lekarza o możliwe nopy, o skład szczepionek - chociaż o jedną, ale dokładnie, to na 99% się okaże, że nie ma pojęcia,bo niestety często tak jest. I jeśli dziecko zachoruje, to służba zdrowia Ci pomoże. Ale jeśli wystąpią powikłania po szczepieniu, to zostaniesz z tym sama niestety, bo u nas większości nopów się nawet nie rejestruje. Ale nie będę się na ten temat już wypowiadać ;-) Polly - coś mi świta z tym co piszesz, ale nie pamiętam teraz dokładnie o co chodzi, jako że planuję rozciągnąć to w czasie to jeszcze chwilę mam.
http://maleslodkosci.blogspot.com/ zapraszam do kuchni ![]() a tu inne moje dzieła https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post40551899 Edytowane przez gosia3103 Czas edycji: 2014-09-06 o 22:15 |
|
|
|
|
#260 |
|
grozi wypollizowaniem
|
dziewczyny jak chcecie sie doinformowac dokladnie to polecam strone;
http://szczepienia.pzh.gov.pl/main.php najpierw klikacie chorobe,a potem jest na zakladkach opis choroby i wszystkich dostepnych w polsce szczepionek
|
|
#261 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kurde musze w tygodniu zadzwonić do punktu szczepień bo nie ogarniam co oni mi rozpisali z tymi skojarzonymi
|
|
|
|
|
#262 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;48032539]
Mojemu małemu nadal nie odpadł pępek :-/ wcześniej bardzo delikatnie się z nim obchodziliśmy i gadzina nadal się trzyma :-/[/QUOTE] U nas wisi na jednym włosku... Myślę, że dziś, najpóźniej jutro odpadnie Mam nadzieję, bo nie mogę na to patrzeć ![]() Moja córcia na mm a je bardzo długo... |
|
|
|
#263 |
|
Zadomowienie
|
Chyba że ja jestem analfabeta ale dla mnie to jest "platne" i "bezplatne"
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Edytowane przez h4linka Czas edycji: 2014-09-06 o 22:20 |
|
|
|
#264 | ||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
kurcze, mysle tak samo własciwie, ale jakos dałam sie przekonać ze wszystkie dzieci sa tak sczzepione i zyją ![]() jedno tylko bym sprostowała, ze większosc szczepionek zawiera unieszkodliwione wirusy i nie jest mozliwe wywałanie przez nie choroby, ani zarazenie po szczepieniu innej osoby ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Cytat:
nom ewidentnie u was dają Infanrix IPV+HIB za darmo , moze macie jakas akcje bo zwykle sie za to placi
|
|
|
#265 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#266 |
|
grozi wypollizowaniem
|
mozesz np. zamienic sie ze mną zamiast sie cieszyc
|
|
#267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#268 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
no ale np meningokoki powoduja sepse, wiec chyba warto zaszczepic, ja na pewno nie bede sczzepic na ospe z kilku bardzo konkretnych powodów, ale moze nie bede sie teraz tu rozwodzic
|
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm Gosia ja tez pierwsze slysze zeby po szczepionce ktos zarazal ta choroba na ktora byl szczepiony
To jest ciezki temat ogolnie i kazda z nas bedzie miala pewnie inne zdanie i wiadomo ze kazda chce jak najlepiej dla swojego dziecka Ja na przyklad w moim otoczeniu nie znam zadnych chorob czy powiklan po szczepieniach, raczej same opinie ze ktos zaluje ze na przyklad mlodsze dziecko zaszczepil na rota a starsze nie bo to starsze przechodzi chorobe o wiele gorzej... Takze tym tez sie troche sugeruje... Pewnie jakbym znala inne przyklady tez bym inaczej na to spojrzala Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ja absolutnie nie twierdzę, że ktoś chce źle dla swoich dzieci! Chodzi mi tylko o to, że oficjalne źródła pokazują tylko jedną stronę medalu, a i drugiej się milczy. Jest stowarzyszenie Stop Nie - oni nie są przeciwko szczepieniom, a jedynie za zgłaszaniem nopów, badaniem wszystkiego itd. Na ich stronie, chociażby na fb można poczytać o tym jakie bywają powikłania i naprawdę ludzie są zostawieni sami sobie wtedy. A często ryzyko powikłań po szczepieniu jest większe - i procentowo i pod względem 'ciężkości' - niż po przechowywaniu choroby przeciwko której się szczepi. Coś jeszcze chciałam napisać ale zapomniałam już co. To jest naprawdę ciężki temat rzeka, ja go wertuję z przerwami od początku ciąży a i tak nie czuję się na 100% pewna.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:33.

, tzn co to rota powiedziala ze jak chcemy, ale pneumo i meningokoki nie zaleca w 1 rż

też już chyba przejdę na wkładki bo podpaski w babcinych majtach przestały mnie rajcować.