Informatyka śledcza, np. w WSB w Gda
Mam pytania głównie do osób, które studiowały już ten kierunek, niekoniecznie na wspomnianej w tytule uczelni.
Przede wszystkim czy idąc na informatykę śledczą trzeba być już bardzo zaznajomionym w tej tematyce? Co na pewno powinnam już umieć nim zacznę studia, by nie okazało się, że wymagają już coś ode mnie, a ja nie mam pojęcia o czym mowa?
Trochę się zapoznałam z podstawami jakie powinno się znać na początku ale ile z tego powinno się znać przed studiowaniem a ile tak naprawdę obejmuje program nie mam pojęcia. Nie wytłumaczyli tego na forum. Tylko napisali - naucz się tego, tego i tego.
Co sądzicie o programie wspomnianej uczelni? Czy warto? Wydaje mi się, że może za mało tam przedmiotów typowo praktycznych a za dużo kojarzących się z wkuwaniem teorii. Czy warto na roczne podyplomowe?
Czy macie jakieś sprawdzone źródła wiedzy z tej dziedziny? Mam na myśli fora (jedno już znam, to forum kryminalistyki), portale, czasopisma.
Jak jest z zapotrzebowaniem na specjalistów w tej branży? Czy to wąski i zamknięty krąg czy jednak w wielu miejscach szukają pracowników? Odnoszę wrażenie, że jednak to pierwsze. Gdzie można szukać pracy oprócz jednostek takich jak policyjne?
Edytowane przez 201607111004
Czas edycji: 2014-09-07 o 19:23
|