Listopad- Grudzień 2014- część IV :) - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-08, 14:35   #3781
Zanet84
Zakorzenienie

Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część IV :)

Cytat:
Napisane przez ela_86 Pokaż wiadomość
problem mam taki...
wymyśliłam sobie naklejki wokół drzwi u małego w pokoju.... chodzi mi o to, żeby był jakiś wzór, które będą "grały" z framugą, np małpa wyglądająca zza drzwi coś w ten deseń....
nie mam pojęcia jak to znaleźć w necie... może któraś się gdzieś natknęła na takie? coś ktoś?
Azz ciekawosci sama zaczelam przegladac i faktycznie ciezko....
Jedyne co to np malpy wiszace na galezi jak cos znajde dam znac
Zanet84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 14:54   #3782
My Sweet Little Precious
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sloneczko_1201 Pokaż wiadomość
Faktycznie to chyba Monian się tam wybiera. Budyń ciążowy daje o sobie znać
Ale bym zjadła BUDYŃ!!!

Hehe tak piszecie o tej kasie, może któraś z Was się orientuje kiedy ZUS przelewa już standardowe chorobowe (tzn. nie to pierwsze)?

Na zwolnieniu jestem od 8.07, kasę dostałam 29.08 i teraz się zastanawiam kiedy przeleją mi znowu, przydałoby się
Stary 2014-09-08, 15:04   #3783
manieczka1
Zakorzenienie

My sweet ja Ci nie pomoge, bo u mnie wszystko zaklad pracy z zusem zalatwia i to pracodawca mi kase przelewa tak jak zawsze kazda pensje

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
23.06.2011
01.06.2013
manieczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 15:14   #3784
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez manieczka1 Pokaż wiadomość
Frau a to nie jest tak, ze do tych innych lekarzy wysylaja jak chodzis do gina na nfz?
Mnie gin nigdzie nie wysylala, ani do okulisty ani do dentysty, moich kolezanek tez nie (chodzimy prywatnie), z kolei siostra jak na nfz chodzila to pamietam byla u dentysty na przegladzie

Ja chodze na nfz i nikt mnie nigdzie nie wysylal sama bylam u dentysty, wiec to chyba zalezy od lekarza..
Cytat:
Napisane przez Zanet84 Pokaż wiadomość
no niby tak ale słyszałam o przypadkach, że kobieta chciała zzo w czasie porodu sn, a usłyszała że nie ma anestezjologa....no chyba, że ktoś chciał się wyżyć w internecie i ściemniał, albo w szpitalu tak powiedzieli
Tak jak dziewczyny pisaly - jak jest jeden anestezjolog na dyzuze to jest do wazniejszych rzeczy...

Wrocilam od dentysty - zero ubytkow obejrzal dziasla bo mi krwawia, ale powiedzial, ze to hormony i jest ok.
Potem bylam z mama w Ikei....i zrobilam zakup zycia kupilam dwa wory koncowek materialow za 40 zl i bedzie na 2 komplety zaslonek w sypialni, poszewka na dluuuga poduche z lidla, pokrowce na dwa fotele, i jeszcze z 5 materialow po 1-2 metry do namyslu, jak szyjecie dziewczyny i macie ikea to polujcie na te wory - w ciemno sie oplaca

Lece na obiad potem reszte nadrobie
Kostka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 16:13   #3785
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kostka09 Pokaż wiadomość
Ja chodze na nfz i nikt mnie nigdzie nie wysylal sama bylam u dentysty, wiec to chyba zalezy od lekarza..

Tak jak dziewczyny pisaly - jak jest jeden anestezjolog na dyzuze to jest do wazniejszych rzeczy...

Wrocilam od dentysty - zero ubytkow obejrzal dziasla bo mi krwawia, ale powiedzial, ze to hormony i jest ok.
Potem bylam z mama w Ikei....i zrobilam zakup zycia kupilam dwa wory koncowek materialow za 40 zl i bedzie na 2 komplety zaslonek w sypialni, poszewka na dluuuga poduche z lidla, pokrowce na dwa fotele, i jeszcze z 5 materialow po 1-2 metry do namyslu, jak szyjecie dziewczyny i macie ikea to polujcie na te wory - w ciemno sie oplaca

kurde u mnie w ikei nie m takich końcówek to niesprawiedliwe :/

lidlową poduchę i ja kupiłam i poszewkę tez już mam kotu sie bardzo podoba
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 16:21   #3786
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
kurde u mnie w ikei nie m takich końcówek to niesprawiedliwe :/

lidlową poduchę i ja kupiłam i poszewkę tez już mam kotu sie bardzo podoba
ja tez pierwszy raz na takowe trafiłam ale też byłam rano, wiec moze warto zapytać w sprzedaży okazyjnej czy wogóle coś takiego robią, po analizie wyjda mi jeszcze przescieradła do łóżeczka - super dzieciowy materiał, ochraniacz do łóżeczka jak sie okaze konieczny, i jeszcze zostana 4 materialy "niezagospodarowane" a też swietne

poducha jest superowa, tylko poszewkę musi mama uszyć, a teraz bede miała zasłonki w sypialni, poduchę i poduchy przy oparciu łózka z tego samego materiału

wogóle miałam odwyk od sh a dzisiaj znowu wpadłam...i kupiłam 6 szt. pajaców i kilka body z dł. rękawem bo takich nie miałam i 3 czapeczki cieplejsze,
powiedzcie mi czy duza różnica jest w użytkowaniu tych półśpiochów o spodenek + skarpetki..?? wygodniejsze bo skarpetki nie uciskają..?? czy jak??
Stary 2014-09-08, 16:25   #3787
esti87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ela_86 Pokaż wiadomość
problem mam taki...
wymyśliłam sobie naklejki wokół drzwi u małego w pokoju.... chodzi mi o to, żeby był jakiś wzór, które będą "grały" z framugą, np małpa wyglądająca zza drzwi coś w ten deseń....
nie mam pojęcia jak to znaleźć w necie... może któraś się gdzieś natknęła na takie? coś ktoś?
ela znalazlam cos takiego ale to nie bardzo pasi nad drzwi..ale sowy na galezi fajnehttp://allegro.pl/naklejki-scienne-klatka-ptaszki-domki-budki-sowa-i4566143553.html
http://allegro.pl/border-8955-23-sow...560708342.html http://allegro.pl/naklejki-dzieci-kl...566105793.html nie wiem czy akurat o to ci chooo

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-08, 16:31   #3788
Kasia427
Wtajemniczenie

Budyń.... dałabym się pokroić za budyń... w szufladzie leży czekolada milka z nadzieniem jogurtowym... no i co ja mam począć
Stary 2014-09-08, 16:41   #3789
benetta
Zadomowienie

ehhh wszystkie cytowania mi wcięło coś mi dziś nie idzie..

z tym wiaderkiem to sie podobno dzieciaczki fajnie w nich uspokajają bo jest podobnie jak w macicy - mało miejsca i mokro i na kolki dobrze działa, bo sie woda wolniej wychładza (może siedzieć jakieś 15-20 min)
no ale właśnie, ale jak jest kikucik to nie wiem czy takie moczenie super.. bo jak sie troszke zamoczy to się nic nie stanie ale takie leżakowanie?

Babka na SR mówiła żeby zabrać staniki do karmienia bo w razie nawału chociaż troche stanik ograniczy rozrastanie się piersi (ja planowałam wcześniej olać tę część garderoby na czas pobytu ).

mówiła jeszcze pare fajnych rzeczy ale teraz mmi z głowy uciekło

lipiec 2013 (9/10tc) dziękuje że pojawiłaś się w moim życiu [*] już na zawsze - mama

Listopad 2014 - Maluszek jest już z nami
benetta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 16:44   #3790
anuszka21
Zakorzenienie

My juz nudzimy się w Szwecji Moj lezy w poprzek. Lekarz mówi, ze do 34tc moze sie obrócic Ale jak sie nie obróci, to tez mialoby to swoje zalety

Wspolcczuje diety w ciązy ;/ ale przynajmniej się tak nie roztyjecie jak my ;p
anuszka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 16:51   #3791
benetta
Zadomowienie

aaa przypomniało mi się o planie porodu, żeby był treściwy, zwarty, i najlepiej w punktach i żeby uważać co się pisze żeby sobie nie zaszkodzić. przykładem było nacięcie krocza, że jak sie napiszze że nie wyraża się zgody na nacięcie to ona jest tym dokumentem zobowiązana nie ciąć i tego nie zrobi, choćby się miało popękać w 15 miejscach czy rozwaliłoby pół odbytu. żeby lepiej dodać zdanie po poinformowaniu o sytuacji w tym planie że w zależności od sytuacji zastrzegasz sobie prawo zmiany decyzji . jak nie będzie tej formułki a się w trakcie porodu zmieni zdanie to po porodzie są następne papierki do wypełniania i tylko problem bo matka już na innym levelu jest a nie na papierach

lipiec 2013 (9/10tc) dziękuje że pojawiłaś się w moim życiu [*] już na zawsze - mama

Listopad 2014 - Maluszek jest już z nami
benetta jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-08, 16:53   #3792
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez pierwszy raz na takowe trafiłam ale też byłam rano, wiec moze warto zapytać w sprzedaży okazyjnej czy wogóle coś takiego robią, po analizie wyjda mi jeszcze przescieradła do łóżeczka - super dzieciowy materiał, ochraniacz do łóżeczka jak sie okaze konieczny, i jeszcze zostana 4 materialy "niezagospodarowane" a też swietne

poducha jest superowa, tylko poszewkę musi mama uszyć, a teraz bede miała zasłonki w sypialni, poduchę i poduchy przy oparciu łózka z tego samego materiału

wogóle miałam odwyk od sh a dzisiaj znowu wpadłam...i kupiłam 6 szt. pajaców i kilka body z dł. rękawem bo takich nie miałam i 3 czapeczki cieplejsze,
powiedzcie mi czy duza różnica jest w użytkowaniu tych półśpiochów o spodenek + skarpetki..?? wygodniejsze bo skarpetki nie uciskają..?? czy jak??
a to było w dziale ze sprzedażą okazjonalną? dzięki, będę tram pytać

różnica w użytkowaniu... przy półśpiochach zakładasz 1 rzecz a przy spodernkach i skarpetach 3 rzeczy skarpetki potrafią zdrowo uciskać, to fakt. półśpiochy nie uciskają kostek.
różnica wizualna - spodenki w sumie to mogą wyglądać bardziej elegancko, jeśli komuś to robi różnicę. za to w półśpiochach dziecko wygląda jak smerf cudnie
Stary 2014-09-08, 17:09   #3793
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Ja chcę rodzić w Australii http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...ralia,,10.html

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 17:16   #3794
sloneczko_1201
Zadomowienie

Sorki dziewczyny, ze narobiłam wam ochoty na ten budyń zresztą sama mam ochotę, ale się ograniczam, bo ja tyję od powietrza i jak patrzę na moją fałdkę na brzuchu tłuszczową to się zastanawiam gdzie ten mój bobas się tam mieści.

Razem możemy więcej...
sloneczko_1201 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 17:20   #3795
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:
a to było w dziale ze sprzedażą okazjonalną? dzięki, będę tram pytać

różnica w użytkowaniu... przy półśpiochach zakładasz 1 rzecz a przy spodernkach i skarpetach 3 rzeczy skarpetki potrafią zdrowo uciskać, to fakt. półśpiochy nie uciskają kostek.
różnica wizualna - spodenki w sumie to mogą wyglądać bardziej elegancko, jeśli komuś to robi różnicę. za to w półśpiochach dziecko wygląda jak smerf cudnie
sprzedaż okazyjna

zwrot "elegancko" mnie rozwala jeśli chodzi o niemowlaka ale racja, mam kilka półśpiochów ale chyba ze 3 pary a spodenek z 6 i zastanawiałam sie czy inwestować ale chyba poczekam jakiej wielkości się Jerzowiec urodzi i ew. dokupię już większe..
niektóre skarpetki dla niemowląt podobnie jak i spodenki maja straszne gumy...ja to jestem uczulona jak mnie cos ściska a co dopiero takie maleństwo..

smerf mnie przekonał

idę dalej myć sciany

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
nie wiem czy po wszystkim będę myślała o jedzeniu...chyba będę sie cieszyć, ze jednak żyję a nie umarłam z tego bólu...

Edytowane przez Kostka09
Czas edycji: 2014-09-08 o 17:19

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-08, 17:41   #3796
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem czy po wszystkim będę myślała o jedzeniu...chyba będę sie cieszyć, ze jednak żyję a nie umarłam z tego bólu...
Moje koleżanki twierdziły, że po porodzie były wygłodniałe. To jest jednak duży wysiłek fizyczny, często wiele godzin bez jedzenia więc nawet jak zaraz po człowiek myśli o czymś innym to nazajutrz już chciałby się najeść.

Stary 2014-09-08, 17:41   #3797
Frau Gizela
Rozeznanie

Cytat:

Nie wiem czy to zależy od lekarza czy od naszej skrupulatności ;-)

Elu, nie robiłam z dodatkami, bo rodzina najbardziej lubi sok z samych malin. Ja zawsze zagotowuję, bo boję się pleśni, albo wina ;-)

Frau Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 17:43   #3798
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
sprzedaż okazyjna

zwrot "elegancko" mnie rozwala jeśli chodzi o niemowlaka

.

haha no mnie też rozwala, ale jak mam to inaczej ująć jak widuję niemowlaki 2-3 miesięczne, odstrojone w jeansy i koszule z kołnierzykiem? takie mamy trendy, hehehe :P widać niektórym robi to różnicę i nie mogą sobie pozwolić na publiczne pokazywanie dzieciaka w śpiochach
Stary 2014-09-08, 17:53   #3799
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:
haha no mnie też rozwala, ale jak mam to inaczej ująć jak widuję niemowlaki 2-3 miesięczne, odstrojone w jeansy i koszule z kołnierzykiem? takie mamy trendy, hehehe :P widać niektórym robi to różnicę i nie mogą sobie pozwolić na publiczne pokazywanie dzieciaka w śpiochach
o taaak dzisiaj widziałam w rzeczach niemowlęcych w sh nawet granatowy krawat

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-08, 17:55   #3800
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to dobrze, że mała będzie wychodzić na spacery w kombinezonie i nie będzie widać, że pod spodem ma pajaca jak jakaś wieśniara a nie stylową sukienkę albo chociaż modne jeansy

Stary 2014-09-08, 18:06   #3801
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:

ooo nie wiedziałam, że sprzedają takie końcówki super sprawa
Stary 2014-09-08, 18:06   #3802
Indra83
Wtajemniczenie

Tiaaaa, taki mały/mała odstrojona, a potem nic się nie zmienia, w piaskownicy czy w przedszkolu ubrane jak do sesji zdjeciowej. Standard w przedszkolu: pani prosi na zebraniu, żeby dziewczynki nie przychodziły w biżuterii, bo mogą sobie krzywdę zrobić, a jak coś pogubią, to potem bedą do opiekunek pretensje. Poza tym białe rajstopki, no rano to jeszcze są białe.

Moi sąsiedzi wychodzili z córką lat 3 do piaskownicy, kładli jej na środku pluszowego jaśka, żeby na nim usiadła i lepili babki. A reszta dzieciaków cała w piachu biegała czasem na bosaka. Tylko mała ksieżniczka sama na podusi.
Stary 2014-09-08, 18:12   #3803
Frau Gizela
Rozeznanie

Dziewczyny!

Jestem już cała głupia z tego!

Glukoza ¯ 3,56 mmol/l 3,90 — 5,50
Glukoza ¯ 64,08 mg/dl 70,00 — 99,00
Wartosc zalecana przez PTD 2012

Glukoza (Po 1h po 75 g glukozy) ☠ 7,27 mmol/l 3,90 — 5,50
Glukoza ☠ 130,86 mg/dl 70,00 — 99,00

Glukoza (Po 120 min po 75 g glukozy) 6,29 mmol/l < 7,80
Glukoza 113,22 mg/dl < 140,00

wg ich standardów na czczo mam za nisko a po godzinie za dużo. No i co?
Frau Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 18:16   #3804
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Pani w przedszkolu powiedziala ze dzisiaj juz bylo lepiej, wiec chyba moja taktyka ze chodze do pracy zadzialala, no i corcia mowila dzisiaj ze jej sie podobalo oby tak dalej

najadlam sie koreczkow sledziowych i czuje ze zgaga nadchodzi

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 18:20   #3805
Indra83
Wtajemniczenie

FauGizela, ja się nie znam ale miałam kolejno:
63 czyli 3,5mmol/l
110 czyli 6,11
94 czyli 5,22
I podobno ekstra wynik.
Stary 2014-09-08, 18:20   #3806
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Frau Gizela Pokaż wiadomość
Dziewczyny!

kogoś mądrego tu trzeba...
Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
Moje koleżanki twierdziły, że po porodzie były wygłodniałe. To jest jednak duży wysiłek fizyczny, często wiele godzin bez jedzenia więc nawet jak zaraz po człowiek myśli o czymś innym to nazajutrz już chciałby się najeść.
potem pewnie juz tak, ale ja chyba od dobrego jedzenia wolałabym traktowanie mnie jak człowieka i uszanowanie moich praw jako pacjenta no i zzo bez ceregieli
Cytat:
Napisane przez Indra83 Pokaż wiadomość
Tiaaaa, taki mały/mała odstrojona, a potem nic się nie zmienia, w piaskownicy czy w przedszkolu ubrane jak do sesji zdjeciowej..

mnie to kolczyki nawet rażą u niemowlaków ale wiem, że sa zwolennicy to się nie odzywam lepiej
Stary 2014-09-08, 18:26   #3807
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Tiaaaa, taki mały/mała odstrojona, a potem nic się nie zmienia, w piaskownicy czy w przedszkolu ubrane jak do sesji zdjeciowej. Standard w przedszkolu: pani prosi na zebraniu, żeby dziewczynki nie przychodziły w biżuterii, bo mogą sobie krzywdę zrobić, a jak coś pogubią, to potem bedą do opiekunek pretensje. Poza tym białe rajstopki, no rano to jeszcze są białe.

Moi sąsiedzi wychodzili z córką lat 3 do piaskownicy, kładli jej na środku pluszowego jaśka, żeby na nim usiadła i lepili babki. A reszta dzieciaków cała w piachu biegała czasem na bosaka. Tylko mała ksieżniczka sama na podusi.
hahahaha padłam!

Cytat:
Napisane przez Frau Gizela Pokaż wiadomość
Dziewczyny!

Glukoza ¯ 3,56 mmol/l 3,90 — 5,50
Glukoza ¯ 64,08 mg/dl 70,00 — 99,00

Glukoza (Po 1h po 75 g glukozy) ☠ 7,27 mmol/l 3,90 — 5,50
Glukoza ☠ 130,86 mg/dl 70,00 — 99,00

Glukoza (Po 120 min po 75 g glukozy) 6,29 mmol/l < 7,80
Glukoza 113,22 mg/dl < 140,00

ten zakres referencyjny po godzinie to przepraszam, ale z dupy jest... bo fizjologicznie po godzinie stężenie glukozy we krwi jest najwyższe, po 2h powinno być niższe niż po 1h.
w ogóle ja raczej nie widziałam zakresu referencyjnego dla glukozy 75h po 1h, nawet nie potrafię powiedzieć czy jest taka norma. liczy się to czy w badaniu wynik po 1h jest wyższy niż po 2h, bo tak powinno być.
teraz patrzę, że może system wstawił Ci tu normę dla glukozy na czczo - bo to taki sam zakres referencyjny.

wyniik na czczo masz niski i szczerze to on może niepokoić. hipoglikemia na czczo jest częsta w cukrzycy. natomiast wyniki po godzinie i po dwóch moim zdaniem masz bardzo dobre.
tylko skąd te wczorajsze wyniki z glukometru, tak bardzo Z DUPY że aż dziw??? takie wysokie?
paski do glukometru masz świeże, patrzyłaś na datę ważności?
szkoda że nie wzięłaś ze sobą glukometru na badanie i nie robiłaś pomiarów z palca w odpowiednich godzinach; byłoby jakiekolwiek pojęcie o ile glukometr potencjalnie może przekłamywać... strasznie dziwna sprawa...
Stary 2014-09-08, 18:30   #3808
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:

biedne dziecko, tak na prawdę....
Stary 2014-09-08, 18:30   #3809
Kasia427
Wtajemniczenie

Mój kręgosłup dzisiaj wysiadł... nie wiem czy mała mi gdzieś uciska czy za dużo pochodziłam... albo na zmianę pogody... boli mnie i promieniuje na nogę... a jak się położę to wstać nie mogę... dobrze że jest moja mama, bo dzieciakom kolacji nie jestem w stanie zrobic ;( chciałam chodzić na jakieś delikatne ćwiczenia, ale moja ginka uwaza nie powinnam skoro mialam krwawienie w 1 trymestrze
Jak ja urodzę jak nie jestem w stanie nogi do góry unieść?! ;(

Z tego wszystkiego zjadłam owsiankę i posypałam ją odrobiną cukru ;( co ze mnie za matka, że nie mogę się opamiętać....... już mam dosyć tej ciąży, chcę już urodzić ;(
Wszędzie mi niewygodnie, nie potrafię sobie miejsca znaleźć... czuję się okropnie....
Stary 2014-09-08, 18:32   #3810
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:

w sumie... to chyba też tak myślałam, a jak przyszło co do czego i przynieśli mi jakiś skandalicznie obrzydliwy obiad - jakieś paskudne pulpety ale takie że od samego widoku , surówkę z selera, którego nienawidzę i niedogotowane ziemniaki, i wszystko zimne bo obiad podawali 3h wcześniej - to ja to wszystko WPIERNICZYŁAM w takim tempie że aż Michał był w szoku i stał z rozdziawioną paszczą mówił potem, że jak zobaczył ten obiad to był pewien że spojrzę na niego i odstawię, bo zwykle mam odruch wymiotny na sam widok takich kotletów... samą siebie zaskoczyłam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości