|
|
#121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wakacje... w roku szkolnym
Cytat:
TY musisz pracować w wakacje tak samo jak DZIECKO musi chodzić do szkoły od września. Trzeba to jakos pogodzić i jechać rodzinnie w innym terminie. Tyle To jest dość proste, prawda? Tyle tylko, że, powiedzmy sobie szczerze, masz w nosie to, że dziecko chodzi do szkoły, bo przecież TY musisz odpocząć i TY nie możesz brać wolnego w wakacje. Więc niech dziecko pokutuje, bo TY chcesz jechać. W każdym Twoim poście tylko: ja, ja, ja. Ja muszę odpocząć, ja nie mogę brac urlopu w lecie itd. A dlaczego obowiązki dziecka uważasz za nieważne? Dlaczego, nawet hipotetycznie, chcesz narazić dziecko na stres w pierwszych dniach szkoły? Bo ja, ja, ja
|
|
|
#122 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tyle czasu jesteś na MzK, tyle rozmów przeprowadziłaś z autorka i jeszcze tego nie zauważyłaś? ![]() Moje dzieciaki w szkolny kierat zaprzęgnięte juz od 4 lat. Jedyne nieobecności to choroby/wizyty u dentysty. Wakacje w czasie roku szkolnego? Wykluczone. |
|
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
Nie martw śie, nie bede myśleć tylko o sobie, wezmę jej zdanie pod uwagę. Zawsze będę ja pytać czy chce jechać z nami czy woli żebym nie brała urlopu. Jeśli powie ze nie, na pewno nie będę robić problemu i zostaniemy w domu, tzn. Ona w szkole ja w domu.
Nikt nie musi nic robić, ja nie muszę chodzić do pracy a ona może mieć nieobecność, jak śie postaram nawet usprawiedliwiona. Chyba ze nauczyciel zabawia śie w szpiega. ---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Mnie zawsze zastanawia co ludzi tak interesuje życie innych, i ta chęć naracania na swoją jedyną prawdę.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2014-09-08 o 22:53 |
|
|
|
|
#124 |
|
Konto usunięte
|
Z takim podejsciem jakiekolwiek forum jest bez sensu skoro przeszkadza ci luzna rozmowa;p
|
|
|
|
|
#125 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 03:25 ---------- Poprzedni post napisano o 03:23 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 03:28 ---------- Poprzedni post napisano o 03:25 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;48057527]zgadzam się w każdym miejscu tego posta gwoli wyjaśnienia jeszcze - wchodzą w grę kwestie bhp - 2 najgorętsze miesiące w roku - terazjest wrzesień, mam salę na południe, spuszczone, ciemne rolety, okna i drzwi otwarte a w sali... ponad 30 stopni. nie wyobrażam sobie pracy w lipcu/sierpniu przy ponad 30 stopniach na dworze, dzisiaj dzieci padnięte były! koszmar. Trzeba nie mieć rozumu za grosz, by na to nie wpaść. [/QUOTE] albo zyc w swiecie gdzie klimatyzacja w szkole to standard. ---------- Dopisano o 03:34 ---------- Poprzedni post napisano o 03:28 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 03:45 ---------- Poprzedni post napisano o 03:34 ---------- Cytat:
![]() mam inne podejscie do tego, ucze dziecko ze wlasnei jak sie pracuje ciezko to jest super nagroda jak np wakacje w cieplych krajach w srodku zimy....co kto lubi |
||||
|
|
|
|
#126 |
|
Raczkowanie
|
Pierwszaka we wrzesniu nie meczylabym podrozami, to faktycznie wazny czas na adaptacje w nowym miejscu, poznanie kolegow irp.
Poza tym nie widze problemu w tym ze dziecko opusci tydzien szkoky z powodu wyjazdu. Nie sama praca/szkola czlowiek zyje. Nie rozumiem dlaczego sprowadzac podroz do allincluzic w Turcji itp. Niektorzy podrozuja inaczej a wtedy dziecko poznaje swiat. |
|
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
dla przykładu - jade do warszawy, w planach zwiedzanie muzeum nauki. nie bedzie siedzienia nad basenem i popijania drinka z palemką. czy odbije sie to tak strasznie negatywnie na dziecku? skoro bywają wycieczki we wrzesniu, wyjscia do teatru z grupą to chyba wycieczke z rodziną też mozna? czy lepiej poiwiedziec "dziecko, masz obowiazek szkolny, my jedziemy odpoczywac a ty sie ucz!"
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 |
|
Konto usunięte
|
Co innego dzien w warszawie co innego dwa tygonie wyjete z zycia.
|
|
|
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
a co innego jechać na wycieczkę/wyjść do teatru z całą klasą - nie ma wtedy nadrabiania "opuszczonych" zajęć
|
|
|
|
|
#130 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Tak jest to wg mnie zaniedbanie edukacji, obowiązku szkolnego. Moje dziecko chodzi do szkoły (o czym ja zdecydowałam). Biorę w związku z tym na siebie odpowiedzialność, że będzie obowiązek szkolny wypełniać. Jak nam się zachce pojedziemy zimą w tropiki, w czasie przerwy szkolnej. Wakacje, nagroda za pracę nie musi stać w opozycji do chodzenia do szkoły.
|
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#132 |
|
Konto usunięte
|
No bez przesady... 2 miesiące wakacji, 2 tygodnie ferii, niezliczona ilość długich weekendów, święta... Naprawdę nawet przy sezonowej pracy rodzica i Kanary 2 razy w roku da sie zorganizować..
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#133 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Bo czasem rodzice tez moga wyjechac sami, kiedy maja wolne a dziecko nie. To tez dobre i dla rodzicow. A wyjechac razem mozna w innym terminie, kiedy wszyscy maja wolne. To jest calkowicie normalne. Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48062958]No bez przesady... 2 miesiące wakacji, 2 tygodnie ferii, niezliczona ilość długich weekendów, święta... Naprawdę nawet przy sezonowej pracy rodzica i Kanary 2 razy w roku da sie zorganizować.. [/QUOTE] Tak wlasnie I bardzo prosze o nieprzekrecanie tego co się tu pisze. nikt tu ani razu nie napisal, ze trzeba tylko sie uczyc i tylko pracowac bez chwili odpoczynku.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-09-09 o 11:22 |
|||
|
|
|
|
#134 | |||
|
Zakorzenienie
|
kombinatorstwo
kombinatorstwowystępowani e:Słownik ortograficzny języka polskiego - Muza 2001, 2005, 2006 - T. Karpowiczodmienność:takUk ombinatorstwa, kombinatorstwem, kombinatorstwie, kombinatorstwuVkombinator stw, kombinatorstwach, kombinatorstwami, kombinatorstwomaktualizac ja:tevex, 2012-03-18znaczenie: info (1) potocznie: umiejętność sprytnego robienia interesów, wiążąca się najczęściej z metodami nieuczciwymi, podstępem, oszustwem; cwaniactwo, kanciarstwo, szachrajstwo Cytat:
lepiej sie wez za nawracanie patologi, bo tego na swiecie duzo i napewno bedziesz miala z takimi ludzmi do czynienia. W takich rodzinach to dopiero ucza kombinatorstwa. ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Cytat:
zaniedbaniem by bylo, jechac nie informowac nauczycieli, nie nadrabiac, jechac i miec wszystkow nosie. Co innego jest jak dziecko jest do tego przygotowane i nadrobi zaleglosci. Nie ma zadnej opozycij, bardzo dobrze to godzimy. |
|||
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48062958]No bez przesady... 2 miesiące wakacji, 2 tygodnie ferii, niezliczona ilość długich weekendów, święta... Naprawdę nawet przy sezonowej pracy rodzica i Kanary 2 razy w roku da sie zorganizować..
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Oo też nauczycielka? Ja mam tylko 26 dni urlopu.
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48062958]No bez przesady... 2 miesiące wakacji, 2 tygodnie ferii, niezliczona ilość długich weekendów, święta... Naprawdę nawet przy sezonowej pracy rodzica i Kanary 2 razy w roku da sie zorganizować..
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Ja mam tylko 2 tyg wakacji w roku, w lecie nie widza mi sie tropiki w z dziecmi, malo przyjemne. Tropik w tym czasie mam w domu. Ferii zimowych u nas nie ma, sa wiosenne a to juz jest dosc pozno w roku. W czasie swiat nie mozemu jechac. Dlugii weekend w tropiki? hm. Jak narazie nie bylo problemow, jak by corka miala cos w szkole co nie jest wstanie nadrobic to wtedy co innego ale jak narazie da sie to wsyztsko ogarnac. Kwestia organizacji i rozmowy z nauczycielami Edytowane przez OYE Czas edycji: 2014-09-09 o 11:50 |
|
|
|
|
#137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno nie będę miała dziecka uczonego kombinatorstwa. Bo ma przykład w postaci rodziców, którzy ciężko pracują. A dzięki wyjazdowi w roku szkolnym jeszcze mniej będzie mieć do czynienia z osobami które nie wiedza co to praca.
|
|
|
#138 |
|
Konto usunięte
|
Nie, nie jestem nauczycielka. 2x10 dni (plus weekendy) to zdajsie 20 dni, a więc mieści sie w ilości dni urlopu nie-nauczycieli.
Pracowałam kiedyś w księgarni, a więc urlop w zasadzie od połowy lipca do końca września zakazany, a mój kierownik i tak jakoś zawsze dawał radę jeździć z synem 2 razy w roku na wakacje, ba, nawet czasami bez żony, bo to ona nie dostała urlopu (praca nie sezonowa, nie wiem dokładnie, co robila). To naprawdę żaden wyczyn umieć to zorganizować. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48063845]Nie, nie jestem nauczycielka. 2x10 dni (plus weekendy) to zdajsie 20 dni, a więc mieści sie w ilości dni urlopu nie-nauczycieli.
Pracowałam kiedyś w księgarni, a więc urlop w zasadzie od połowy lipca do końca września zakazany, a mój kierownik i tak jakoś zawsze dawał radę jeździć z synem 2 razy w roku na wakacje, ba, nawet czasami bez żony, bo to ona nie dostała urlopu (praca nie sezonowa, nie wiem dokładnie, co robila). To naprawdę żaden wyczyn umieć to zorganizować. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] oczywiscie ze nie. Dzieci moje cale wakacje spedzily na wakacjach tyle ze nie w tropikach. A wakacje poza wolny w szkole to tez kwestia organizacji i dziecko nic nie traci w szkole. Pomijacie fakt ze sa tacy co lataja w tropiki w zimie dla odpoczynku od ciezkiej zimy. I to wspaniale wplywa na samopoczucie nie tylko rodzicow ale i dzieci Edytowane przez OYE Czas edycji: 2014-09-09 o 12:13 |
|
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wzięłabym dzieci na wakacje z początkiem roku szkolnego, ponieważ uważam, że to taki lekki czas kiedy dzieci wprowadzają się w ten obowiązek szkolny i nie służyło by im w takiej chwili robienie przerwy i wyrywanie z takiego przyzwyczajenia. Dawniej z mężem robiliśmy sobie pierwsze 2 tygodnie września urlop, ale odkąd córka poszła do przedszkola zarzuciliśmy to, właśnie z tego powodu. Dzieci wtedy nawiązują przyjaźnie, przyzwyczajają się do nowego porządku po wakacjach.
Ale nie widzę już żadnego problemu w wakacjach w maju czy czerwcu gdyby oceny dziecka i stan wiedzy na to pozwalały a nie było by możliwości wyjazdu w innym terminie. W ogóle zresztą nie podoba mi się wizja szkoły jako instytucji kontrolującej rodzica i dziecko pod względem tego, co robią prywatnie. O moim dziecku decyduję ja i dopóki nie zdradzam znamion patologi, dziecko uczy się dobrze i nie ma problemów z nauką ani rzutujących na szkołę problemów domowych to uważam, że nikt nie ma prawa nam mówić co i jak mamy robić. Co do tego nadrabiania - wszystko zależy od tego jak dziecku idzie nauka. Ja większość szkoły średniej spędziłam na wagarach bo po prostu zasypiałam z nudów na lekcjach, wolałam opanować materiał we własnym zakresie, tak samo studia dzienne się u mnie nie sprawdziły, najlepiej czułam się na zaocznych gdy podawano mi tylko czego mam się nauczyć a ja to miałam opanować we własnym zakresie. Jakoś osłem nie byłam, maturę zdałam z wyróżnieniem, najlepiej z całej szkoły i 2 kierunki studiów skończyłam, więc to, jaki komu odpowiada tryb nauki to jest kwestia dosyć dyskusyjna, nie dla każdego siedzenie na lekcjach jest takie pomocne w opanowaniu materiału.
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
to zajmiesz sie moimi dziecmi? nawet 6latka samego nie moge rpzeciez zostawic...
|
|
|
|
|
#143 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie chciałoby mi się jechać z dzieckiem na wakacje w roku szkolnym i nadrabiać zaległy materiał. U nas można otrzymać zgodę w takich wypadkach jak wakacje. Rzadko i niechętnie.
|
|
|
|
#144 |
|
Konto usunięte
|
Klarissa ale w szkole sredniej masz nawet 19-20 lat. Nie ma co porownywac do pierwszej gimnazjum...
|
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
pisalam juz nei raz ze mamy ferie wiosenne. W swieta BN jest 2 tyg wolnego ale nie jest do dobry okres dla nas na wakacje. Ze tobie sie nie chce nie znaczy ze mi sie nie chce. Ja i corka uwazamy ze warto nadrobic zaleglosci dla fajnych wakacji. Corka bardzo chetnie sie uczy i czyta pod palmamy, powiedzialabym ze jeszcze chetniej niz w szkole.
|
|
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
ja w sumie nie wiem w czym problem: zazdroscicie ze jezdzimy, żałujecie naszej głupoty, nie rozumiecie że dzieci dają sobie spokojnie radę z nadrobieniem, czy mozę wasz horyzont nie ogarnia tego że ktoś moze inaczej? bo jakos nie pamietam niczyjej traumy z powodu wyjazdu, a sama będąc w szkole jeszcze zazdrosciłam tym którzy byli w roku szkolnym na wakacjach...
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ludzie sobie jakos radzą,ba, ja, a uważam się za całkiem przeciętnego człowieka a nie jakąś siłaczkę, sobie poradziłam a mieszkam 600 kilometrów od najbliższej babci czy innej rodziny. I jezdziliśmy na wczasy dwa, trzy razy do roku. Jak byli młodsi to z dziećmi a jak byli więksi to bez. nie przyszło mi do głowy pytać obcych ludzi czy się zajmą moimi dziecmi, bo jakoś dawaliśmy radę wszystko sobie sami zorganizować i nie zawalać szkoły. no po prostu order z ziemniaka przyznam sobie i mężowi, bo to taki wyczyn
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#149 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- albo zglos albo nie, smiesne starszenie, ktore nic nie dodaja do rozmowy |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:16.

Haters Gonna Hate 

lepiej sie wez za nawracanie patologi, bo tego na swiecie duzo i napewno bedziesz miala z takimi ludzmi do czynienia. W takich rodzinach to dopiero ucza kombinatorstwa.