Mamusie sierpniowe 2014 - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku
Smukłe krychy i płaskie brzuchy bo są juz z nami nasze maluchy 3 9,09%
Już maluchy sierpniowe są na podbój świata gotowe 5 15,15%
Dzieci zamiast spać czatują czy rodzice nie baraszkują 4 12,12%
Sierpniowe dzieci już mamy i o drugie się staramy 1 3,03%
Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2 24 72,73%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-09, 10:10   #451
TheFall
Zadomowienie

Dot.: Mamusie sierpniowe 2014

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
czasem daje się mm, bo nie ma się innego wyjścia. Dobre chęci to nie wszystko. Przykro się robi słysząc (bądź czytając) - nie mam na myśli tylko forum - że jest się gorszą matką, bo nie kp albo dokarmia sie mm. Tylko nikt nie bierze pod uwagę, że sytuacja tego wymaga, nie da się karmić naturalnie itp. W życiu różnie bywa i nie zawsze jest tak jak się chce.

Najbardziej wkurzam się, jak spotykam się z opinią, że mm jest wygodne. Fakt, nie trzeba trzymać odpowiedniej diety, można nakarmić wszędzie, bo ne trzeba szukać miejsca intymnego, ale poza tym plusów brak! Karmię mm i widzę sporo minusów!

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ----------

mam nadzieję, że swoim postem nikogo nie uraziłam

ostatnio jestem strasznie wredna... nie poznaję siebie... mam siebie dosyć...

---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ----------

mam nadzieję, że swoim postem nikogo nie uraziłam

ostatnio jestem strasznie wredna... nie poznaję siebie... mam siebie dosyć...
Dokładnie z tą samą opinią się spotkałam. Były u mnie kuzynki w odwiedziny, obie po cesarkach, obie karmiły mm dla wygody i jak się dowiedziały, że nie mam mleka i muszę dawać mm to tylko stwierdziły „I dobrze, co się będziesz ☠☠☠☠☠☠☠ić z cyckami”. W szoku byłam, bo to nie był mój wybór tylko ostateczność. Jedna z nich od razu brała tabletki na spalenie pokarmu po porodzie… Dodatkowo w ciąży namawiały mnie obie żebym sobie załatwiła cesarkę bo co się będę męczyć, nie będę "robić pod siebie jak zwierzę".

Także istnieją matki wygodne, ale są też te które taka sytuacja boli niestety. Myślę, że my nie powinnyśmy mieć sobie nic do zarzucenia jeśli się starałyśmy.

[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;48061514]A byłaś z tym u pediatry, czy sama z tym walczyłaś. Mały ma biały nalot na języczku, ale tak całkiem z tyłu. Nie wiem jak mu tam przetrzeć tym gazikiem :/[/QUOTE]

Ja zapobiegawczo nakrapiam na gazik Aphtin , nakładam go na palec i mu to wkładam do buzi, czasami sam mi possie palca i sobie sam oczyści buzię. Na razie pleśniawek u nas nie ma.

---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

Jeszcze tak odnośnie waszych odczuć, że czujecie się zmęczone, nieatrakcyjne i zamknięte w domu. Ja nie mam takich odczuć, aż się zastanawiam dlaczego. Fakt długo się o dziecko staraliśmy, ale to chyba nie w tym leży sprawa. Ja jestem tak uzalezniona od tego małego gada, że nie jestem w stanie spuścić go z oczu. Jak daję go dziadkom na godzinkę do tulenia to mnie nosi żeby zobczyć czy mu źle nie jest.
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 10:14   #452
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
Ja chciałam napisać ze dzisiejsza noc była super, że mały budził się co 2, 2.5h a nie jak zwykle częściej ;-) tez śpię mało ale już się przyzwyczaiłam.

---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 07:59 ----------

A jeszcze najlepsze jest to ze zmieniałem mu pieluche, kładę zawsze podkład na łóżko. Juz miałam zakładać pampers a tu nagle sruu i wielka, rzadka kupa, która splynela po podkładzie na prześcieradło musieliśmy zmieniać pościel, mały się rozbudzil i zamiast karmienie trwać 40 min to walczylam ponad 1,5 h.
To miałaś przygodę w nocy.
Można sie przyzwyczai pewnie, tylko gorzej jak Ona juz spała po 6,5 godz a tu nagle kilka pobudek w nocy

Cytat:
Napisane przez damcilapke Pokaż wiadomość
w szpitalu karmilam malego z lewej piersj bo prawa mi strasznie pogryzl. prawa zrobila mi sie wieeelka, pomoglam sobie laktaatorem. s teraz lewy cycek mam rozmiaru D a prawy A :O wielkpsciowo sa nierowne jak nie wiem... a teraz karmie z obu zaczynakac od tej mniejszej i nic co zrobic ?

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2
Mam tak samo, musimy częściej karmić z tej mniejszej piersi i mieć nadzieje ze sie wyrównają.

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 10:24   #453
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
To miałaś przygodę w nocy.
Można sie przyzwyczai pewnie, tylko gorzej jak Ona juz spała po 6,5 godz a tu nagle kilka pobudek w nocy

Mam tak samo, musimy częściej karmić z tej mniejszej piersi i mieć nadzieje ze sie wyrównają.
Tez fakt ja nie śpię od ok 33 tyg ciąży wiec mam wprawę do nocnego wstawania. I tak się cieszę że wstaje bo mam dla kogo a nie dlatego że mnie swędzi całe ciało.

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ----------

Nie wiem czy mam się martwić ale moje dziecko od dwóch dni strasznie ulewa, ok 2 razy Dziennie zdarzy mu się moim zdaniem zwymiotowac. Ulewanie było jeszcze akceptowalne ale teraz jak chlusnie to mam wrażenie ze całe mleko które wypił wylewa na siebie.
Stary 2014-09-09, 10:49   #454
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:

Nie wiem czy mam się martwić ale moje dziecko od dwóch dni strasznie ulewa, ok 2 razy Dziennie zdarzy mu się moim zdaniem zwymiotowac. Ulewanie było jeszcze akceptowalne ale teraz jak chlusnie to mam wrażenie ze całe mleko które wypił wylewa na siebie.
Może się przejada

Stary 2014-09-09, 10:55   #455
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Może się przejada
Właśnie nie wiem,w nocy obudził się po dwóch godzinach przerwy, jadł ok 20min po czym nie minęło 5 min i bleeee wszystko zwrócił. Za chwilę musze karmić go ponownie bo głodny. Czytałam ze na tym etapie to normalne ale obawy są ze coś jest nie tak.
Stary 2014-09-09, 10:59   #456
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Patrycja u nas tez sie wczoraj w nocy takie cos zdarzylo pierwszy raz... Pozniej mialam obawy czy karmic jeszcze raz ale mala byla glodna wiec jej dalam i juz bylo ok... Dzisian rano tez jest dobrze wiec moze to tylko jednorazowe Musimy zobaczyc jak sie sytuacja rozwinie

A ja mam znowu problem bo Meli na ramieniu 3 dni temu wyszla taka chrostka, jest zaogniona i w srodku jakby troche ropki bylo Myslalam ze ja cos ugryzlo ale to.nie schodzi... Musze chyba isc znowu do lekarza...
A dzisiaj jedziemy po pesel malej i ja zwazyc! Trzymajcie kciuki zeby okazalo sie ze ladnie.przybrala

Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez zuken
Czas edycji: 2014-09-09 o 11:02
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 11:00   #457
agatka553
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Mój bąk ssie wszystko co mu tylko wpadnie do paszczy więc i butla i cyc są na szczęście akceptowane

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
To zazdroszczę bo ja po szpitalu nie mogę tego ogarnąć. Niby fajnie bo wróciłam praktycznie od razu do karmienia piersią (bardzo tego chciałam), ale młody przez 3,5 dnia przyzwyczaił się chyba za bardzo do butelki. Niby z piersi ciągnie ładnie, ale dopóki leci lekko, jak tylko musi się wysilić to zaraz zasypia i budzi się po 10 minutach głodny. Wczoraj od 14 do 19 non stop cyc myślałam, że oszaleje i już miałam się poddać i dać mm. Poszłam szybko pod prysznic i jak wróciłam ostatni raz cyc a tż już przygotowywał butelkę. Ale Szymcio zasnął i od 20 obudził się o 2 zjadł i kolejna pobudka dopiero o 6
agatka553 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 11:01   #458
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie nie wiem,w nocy obudził się po dwóch godzinach przerwy, jadł ok 20min po czym nie minęło 5 min i bleeee wszystko zwrócił. Za chwilę musze karmić go ponownie bo głodny. Czytałam ze na tym etapie to normalne ale obawy są ze coś jest nie tak.
U mnie też tak jest

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 11:10   #459
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
U mnie Patrycja też to samo. Czasami juz mi ręce opadają, bo kolejny raz muszę przebierać Wypytywałam wszystkich o to i wszyscy zgodnie twierdzą, że to normalne i nie ma się czym martwić. Chyba, że faktycznie byłyby to wymioty, albo dziecko nie przybiera na wadze.
Ktoś nawet powiedział, że to jest raczej kwestia prania, a nie zdrowia

U nas dzisiaj była health visitor i sprawdzała słuch. Zważyła też Ninkę i mamy już 4kg
karoseria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 11:17   #460
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Patrycja u nas tez sie wczoraj w nocy takie cos zdarzylo pierwszy raz... Pozniej mialam obawy czy karmic jeszcze raz ale mala byla glodna wiec jej dalam i juz bylo ok... Dzisian rano tez jest dobrze wiec moze to tylko jednorazowe Musimy zobaczyc jak sie sytuacja rozwinie

A ja mam znowu problem bo Meli na ramieniu 3 dni temu wyszla taka chrostka, jest zaogniona i w srodku jakby troche ropki bylo Myslalam ze ja cos ugryzlo ale to.nie schodzi... Musze chyba isc znowu do lekarza...
A dzisiaj jedziemy po pesel malej i ja zwazyc! Trzymajcie kciuki zeby okazalo sie ze ladnie.przybrala

zuken jeśli Twoje dziecko było w szpitalu szczepione w ramię przeciwko gruźlicy to taki ropny naciek jest normalny, może się utrzymywac przez kilka tygodni i goi się pozostawiając bliznę. Nic z tym nie wolno robić, można ewentualnie przyłożyć gazik.
Takie informacje dostałam wychodząc ze szpitala, ale u nas jest zaczerwienienie na razie na ramieniu.
Stary 2014-09-09, 11:30   #461
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
Ja też zaliczylam pawia. Odbekiwalam młodego o 3 w nocy i poleciała fontanna przez moje ramie. Zmywanie podłogi w srodku nocy bezcenne

Cytat:
Napisane przez karoseria Pokaż wiadomość
U mnie Patrycja też to samo. Czasami juz mi ręce opadają, bo kolejny raz muszę przebierać Wypytywałam wszystkich o to i wszyscy zgodnie twierdzą, że to normalne i nie ma się czym martwić. Chyba, że faktycznie byłyby to wymioty, albo dziecko nie przybiera na wadze.
Ktoś nawet powiedział, że to jest raczej kwestia prania, a nie zdrowia

U nas dzisiaj była health visitor i sprawdzała słuch. Zważyła też Ninkę i mamy już 4kg
Brawo!

h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 11:39   #462
damcilapke
Rozeznanie

dziewczyny u mnie maly ma zolte oczy. wiem ze to od zoltaczki ale jak to zwalczyc ? dajac go do slonca

damcilapke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 11:40   #463
patrycja19894
Wtajemniczenie

Kurde jutro wieczorem ma przyleciec moja mama,a od wczoraj bierze antybiotyki na angine rozmawiałem z siostra i mama czeka na mój telefon,nie chce zarazić małego i jeżeli uznam ze ma nie przyjeżdżać to nie przyjedzie. Nie wiem co mam jej powiedzieć, co robić.
Stary 2014-09-09, 11:45   #464
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Thefall o kurde o tym nie pomyslalam:/ a powiedz mi mozliwe ze ta krostka wyszla dopiero teraz? A wczesniej jej nie bylo albo bylo tylko zaczerwienione i nie zauwazylam? Ktore to jest ramie bo u nas to lewe... A ja juz mialam teorie z ospa wietrzna

zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 11:49   #465
nagiAkt
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny a jak u Was z dietą i kupkami dzieciaczków ? i ich skórą ?
Ja już odstawiłam nabiał i ładnie zeszła jej wysypka z buzi ale na ciele i rzadkie kupki nadal robi. Ja juz nie wiem co mam jeść już schudłam bardziej niż przed ciążą ważyłam ;-(

---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Ja raczej przy porodzie nie nabawiłam się hemoroidów, ale teraz mam problem z zaparciami , czasem zdarza się że nie załatwiam się po parę dni. I myślę że przez te zaparcia przyplątało mi sie to, ale nie wiem na pewno.
Będę u ginekologa to się go zapytam, a objawy to bół, krew na papierze zaraz po , i świąd .
Dzieki za odpowiedz.

Co domtych zaparc, to moze to przez to, ze wyeliminowalas tyle produktow? Jesz za malo blonnika i zaparcia murowane. Ym bardziej, ze duzo schudlas.

WIKTORIA

NASZ DZIUBEK
20.08.2014
15:10
nagiAkt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 11:51   #466
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Thefall o kurde o tym nie pomyslalam:/ a powiedz mi mozliwe ze ta krostka wyszla dopiero teraz? A wczesniej jej nie bylo albo bylo tylko zaczerwienione i nie zauwazylam? Ktore to jest ramie bo u nas to lewe... A ja juz mialam teorie z ospa wietrzna

U nas też lewe ramię. Nawet mam taką karteczkę ze szpitala z wszystkimi informacjami na ten temat. Tam pisze, że ten naciek powstaje po 2-4 tyg. od wstrzyknięcia szczepionki. I ten gazik przyłożyć tylko w momencie powstania rany, tak to nie zdrapywać, nie kremować, nie ścierać no jednym słowem omijać jakby nie było niczego.
Stary 2014-09-09, 11:51   #467
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
dziewczyny u mnie maly ma zolte oczy. wiem ze to od zoltaczki ale jak to zwalczyc ? dajac go do slonca

Maluch musi sam to zwalczyć. Nasza Mała prawie dwa miesiące z tym walczyła.

Cytat:
Kurde jutro wieczorem ma przyleciec moja mama,a od wczoraj bierze antybiotyki na angine rozmawiałem z siostra i mama czeka na mój telefon,nie chce zarazić małego i jeżeli uznam ze ma nie przyjeżdżać to nie przyjedzie. Nie wiem co mam jej powiedzieć, co robić.
Ciężka sytuacja, kurde angina to nie zwykłe przeziębienie. A nie może przesunąć w czasie przylotu.

Stary 2014-09-09, 11:52   #468
nagiAkt
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez neska1412 Pokaż wiadomość
Mi sie po porodzie zrobily. Przy samym odbycie wyskoczyla bardzo bolesna gorka. Taka jakby narosl. Nie wiem jak to nazwac. Teraz patrze zse robi sie to coraz mniejsze. Ale staralam sie zeby nie przec na kupe bo wtedy podobno cholerstwo wylazi. Co przy braniu zelaza graniczy z cudem ale stossuje czopki.

Hm czylk chyba mnie to nie dopadlo. Moze i u ciebi3 zniknie skoro zrobilo sie mniejsze kurcze, ile to kobiety musza sie nameczyc po tym porodzie...

WIKTORIA

NASZ DZIUBEK
20.08.2014
Stary 2014-09-09, 11:53   #469
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nagiAkt Pokaż wiadomość
Dzieki za odpowiedz.

Co domtych zaparc, to moze to przez to, ze wyeliminowalas tyle produktow? Jesz za malo blonnika i zaparcia murowane. Ym bardziej, ze duzo schudlas.
Bardzo proszę ,
Może , ale już nie wiem jak sobie z tym radzić

Stary 2014-09-09, 11:55   #470
damcilapke
Rozeznanie

Cytat:

Ciężka sytuacja, kurde angina to nie zwykłe przeziębienie. A nie może przesunąć w czasie przylotu.

to dobrze.. bo moja tesciowa mi dziecko daje na slonce tak ze mu razi w oczy :banghead::banghead:
Stary 2014-09-09, 11:55   #471
h4linka
Zadomowienie

http://www.tatawpracy.pl/rotawirusy-...aliza-reklamy/

Jeden z moich ulubionych blogów, ciekawa opinia. Z reklamowego punktu widzenia koleś ma dużo racji.
Stary 2014-09-09, 11:56   #472
pati1078
Rozeznanie

Cytat:

to dobrze.. bo moja tesciowa mi dziecko daje na slonce tak ze mu razi w oczy :banghead::banghead:
Mi polozna mowila ze czeste karmienie pomaga bo wtedy bilirubina sie wyplukuje
pati1078 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 11:58   #473
damcilapke
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pati1078 Pokaż wiadomość
Mi polozna mowila ze czeste karmienie pomaga bo wtedy bilirubina sie wyplukuje

dobrze wiedziec. dzieki
Stary 2014-09-09, 12:05   #474
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:

aaaaaaahhhh One zawsze wiedzą lepiej

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

Cytat:

dobrze wiedziec. dzieki
Właśnie przez karmienie piersią dziecku trudniej pozbyć się bilirubiny z organizmu.
No , ale z karmienia piersią jest więcej korzyści dlatego są te naświetlania lampami.

Stary 2014-09-09, 12:19   #475
nagiAkt
Zadomowienie

Cytat:
Bardzo proszę ,
Może , ale już nie wiem jak sobie z tym radzić
A otręby mozesz jesc? Lub platki owsiane? Suszone sliwki? Trzeba znalezc jakies wyjscie, bo tylko sie meczysz.

WIKTORIA

NASZ DZIUBEK
20.08.2014
Stary 2014-09-09, 12:22   #476
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nagiAkt Pokaż wiadomość
A otręby mozesz jesc? Lub platki owsiane? Suszone sliwki? Trzeba znalezc jakies wyjscie, bo tylko sie meczysz.
Ale z czym te otręby czy płatki owsiane ?
Zresztą jadłam wcześniej zanim nabiał odstawiłam, a i tak miałam zaparcia.

Stary 2014-09-09, 12:25   #477
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
Ale z czym te otręby czy płatki owsiane ?
Zresztą jadłam wcześniej zanim nabiał odstawiłam, a i tak miałam zaparcia.
Jabłka w ilości hurtowej, w takie cenie jak teraz aż żal nie kupować. I kiwi.
Stary 2014-09-09, 12:33   #478
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Tz tata przyjeżdża do nas specjalnie żeby poznać swoją wnuczke. Tz nie widział go 4 lata bo mieszka Glasgow, troszkę się stresuje

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 12:36   #479
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:

No właśnie nie bardzo bo to duzy koszt,a i tak bilety były bardzo drogie. Chyba taniej jest kupić nowy bilet niż zmienić datę wylotu
Ponoć jak się Bierze antybiotyki to się nie zaraza juz po 24h od początku pierwszej dawki. W czwartek będzie 4 dzień bo przylatuje jutro w nocy. Chyba kupie jej maski i min do piątku będziemy ją izolować

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Ja też zaliczylam pawia. Odbekiwalam młodego o 3 w nocy i poleciała fontanna przez moje ramie. Zmywanie podłogi w srodku nocy bezcenne

Brawo!

Czyli to zupełnie normalne.uff
Stary 2014-09-09, 12:37   #480
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Jabłka w ilości hurtowej, w takie cenie jak teraz aż żal nie kupować. I kiwi.
Na kiwi mam uczulenie , a po jabłkach mała ma takie biegunki że hej

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
Tz tata przyjeżdża do nas specjalnie żeby poznać swoją wnuczke. Tz nie widział go 4 lata bo mieszka Glasgow, troszkę się stresuje
O to powodzenia życzę

Cytat:
No właśnie nie bardzo bo to duzy koszt,a i tak bilety były bardzo drogie. Chyba taniej jest kupić nowy bilet niż zmienić datę wylotu
Ponoć jak się Bierze antybiotyki to się nie zaraza juz po 24h od początku pierwszej dawki. W czwartek będzie 4 dzień bo przylatuje jutro w nocy. Chyba kupie jej maski i min do piątku będziemy ją izolować
No chyba że tak, maseczka to dobre wyście .

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości