|
|
#181 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wakacje... w roku szkolnym
Cytat:
![]() Cały czerwiec też nic nie robią bo 6 czerwca już oceny wystawione , a koniec roku chyba 29 był. Chodzenie wtedy na zajęcia to sztuka dla sztuki. ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
Obecnie szkoła na szczęscie została odczarowana i pokazuje się , ze na szacunek trzeba zapracować, skończyły sie czasy gdzie nauczyciel miał prawo bic ucznia czy rzucać w niego pękiem kluczy i wygłaszac hasła: "przerwa jest dla nauczyciela". Co nie znaczy, że wina zawsze jest nauczyciela bo zdarzają się też przecież głupi rodzice. |
||
|
|
|
|
#182 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a to order (mieszkam blisko to nie moglam sie powstrzymac by go nie propagowac )---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Cytat:
znaczy sie rodzic mialby ciebie prosic ze masz dziecku pomoc bo go nie bedzie, dobrze zrozumialam? konsekwencja niechodzenia są tyły - jesli ja spowoodowalam tyły to ja je ogarniam. chyba ze ogarnieciem nazywamy wskazanie rodzicom co ew dziecko ma robić by tych tyłów nie miec. no to chyba dobrze ze skoro ktos rbi wg was nauczycieli problem to od razu chce go po swojemu korygowac
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2014-09-09 o 15:39 |
||
|
|
|
|
#183 |
|
Konto usunięte
|
Jakby mi ktos bezczelnie wyskoczyl z wakacjami bo on moze to bym sie w glowe popukala. Ale klamstwo ze dziecko wyjezdza do chorej babci lyknelabym i na pewno pomogla.
|
|
|
|
|
#184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety nie odpowiem na to pytanie ze względu na ilość kartek. Chyba że jakiś inny wątek o edukacji powstanie. Uciekam żeby kolejnych nie zarobić
|
|
|
#185 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie umiem tego powiekszyc i zastanaiwam sie czy to nie jajko czasami
|
|
|
#187 | |||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie domyśliłabym się, serio ![]() Przecież napisałam, ze dla mnie to jest istotne. A to oznacza, ze zdaję sobie sprawę z tego, ze nie dla wszystkich ![]() Cytat:
Ja przebiega ta edukacja? Mogę spokojnie powiedzieć, że jakbym w Polsce mieszkała to pewnie miałabym zagwozdkę z nauczycielami i kontaktem z nimi. Możliwe, ze wiele się zmieniło od czasu, gdy miałam styczność e szkołą. Jednak wspomnienia mam średnie. System typowo pamięciowy w Polsce mi nie pasuje, koszt edukacji dziecka też, podobnie jak ignorowanie kwestii zdroworozsądkowych, że dziecko nie powinno nosić niewiadomo ilu kilogramów do szkoły. Drażni mnie też nieogarnięcie (znaczy brak kompetencji) u naucycieli ale to jest kwestia indywidualna, bo można spotkać nauczycieli z przypadku i tyle. Pod wieloma względami system brytyjski mi bardziej odpowiada. Przede wzystkim to, że rodzic z nauczycielem tworzą jakby zespół (w kądym bądź razie z założenia; czego również doświadczyłam w praktyce wielokrotnie). Jesli chodzi o poziom nauczania: baza jest obra, wiele zalezy od konkretnej szkoły i od samych rodzicow. Cytat:
Nikt nie może kogoś to szczepień zmusić. Aobowiązek szkolny to nie zawsze obowiązek chodzenia do szkoły. Więc tym nie zadowolonym z instytucjisystem oferuje: szkoły prywatne, społeczne oraz edukację domową.
|
|
|
|
#188 |
|
Konto usunięte
|
Pozwole sobie przypomniec, ze watek jest o wakacjach w roku szkolnym, a nie systemie edukacji w UK, USA i ZSRR
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#189 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Mały OT komuś krzywdę robi? Edit: już widzę. Ostrzeżenie
Edytowane przez ajah Czas edycji: 2014-09-09 o 18:41 |
|
|
|
|
|
#190 |
|
BAN stały
|
Mi się marzą takie wakacje, taka odskocznia od codzienności, z daleka od tłumów i codziennych obowiązków
|
|
|
|
|
#191 | |||||
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48062958]No bez przesady... 2 miesiące wakacji, 2 tygodnie ferii, niezliczona ilość długich weekendów, święta... Naprawdę nawet przy sezonowej pracy rodzica i Kanary 2 razy w roku da sie zorganizować..
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] a przy tym ciągłe narzekanie, że tyyyyyle wolnego - i co? jakoś w te "tyyyyyle wolnego" nie da rady wyjechać na wakacje? kpinyCytat:
Cytat:
Cytat:
ale to tylko dorośli uważają, dzieciaki zadowolone ![]() Cytat:
bez sensu w kontekście edukacji w naszym kraju akuratCytat:
więc jeśli chcą ze mną rozmawiać, to grzecznie proszę o umówienie się na konkretny termin, a nie branie mnie z łapanki na korytarzu i też trudne dla niektórych do pojęcia...
|
|||||
|
|
|
|
#192 | |
|
Zakorzenienie
|
I oceniasz poziom po jednym przedmiocie?
Cóż, poziom naszej matury od wielu lat też nie powala. ![]() ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2014-09-09 o 20:58 |
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://www.google.pl/search?client=...UTF-8&oe=UTF-8---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;48072014]a przy tym ciągłe narzekanie, że tyyyyyle wolnego - i co? jakoś w te "tyyyyyle wolnego" nie da rady wyjechać na wakacje? kpiny[/QUOTE] bo to tyyyle wolnego ma tylko jedna osoba - dziecko |
|
|
|
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wątpię czy mi ktoś prawa rodzicielskie odbierze jak postanowię dziecko wziąć na wakacje w czerwcu ![]() Co do szczepień to osobny temat, ale jak komuś zależy to może z nich zrezygnować. Do niektórych obowiązków nie da się przymusić. W końcu podobno jesteśmy wolnymi ludźmi. Ja zawsze jestem tylko i wyłącznie za tym by się zdrowym rozsądkiem kierować, tak wiem, niestety nie wszyscy go mają.
|
|
|
#195 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
Persephone_ - tak, jak każdy na umowie mam 26 dni urlopu. jednorazowo mogę wziąć 10 dni roboczych. a co z pozostałymi dniami wakacji? nawet jeśli druga osoba - ojciec - wezmie urlop w innym terminie to zostaje miesiac wakacji. a to tylko wakacje! jak piszesz - są też inne dni wolne w które muszę zapewnić opiekę dziecku. i wtedy edukacja przestaje być taka darmowa skoro muszę płacić za opiekę dziecka
owszem, myslę że większośc ludzi stara się wypoczywać w takie dni żeby nie kolidowało to z nauką, ale czasem sie zwyczajnie inaczej nie da. i skoro któras z przedmowczyn nie mialaby problemu z nieobecnoscia z powodu choroby babci to czemu mialaby jakby dowiedziala sie ze dziecko ma wakacje z rodzicami? czy powód jest tak ważny? czy tylko powod nieobecnosci uczy tego kombinatorstwa i nieobowiazkowosci? poza tym skoro już piszemy o turcji i egipcie - w życiu nie pojadę tam w lato! mozna sie ugotowac w 45 st upale. wiec zostaje mi albo nasze polskie kaprysne morze albo wyjazd w innym terminie...
|
|
|
|
|
#197 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#198 |
|
Konto usunięte
|
Ja mysle ze trolluje.
|
|
|
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
czemu mialabym trollowac?
serio, dla nauczyciela praca w szkole jest taka sama praca jak dla mnie moja. ja nie pytam klienta np. o powód dlaczego do mnie przyszedł tylko skupiam sie jak mu pomóc. więc tak, ja tak serio. serio spytalam nauczycielki w 1 klasie u syna co mam zrobic bo nie bedzie go tydzien w szkole z powodu wyjazdu. zostalam tylko poinformowana ze mam usprawiedliwic jak wroci. wg mnie wazny w takich wypadkach jest kontakt rodzic-nauczyciel. skoro nie sciemniam ze babcia jest chora czy nie wymyslam lewego l4 to nie kombinuję, prawda? czy moze jednak sama chęć wolnego USPRAWIEDLIWIONEGO przez rodzica uwazana jest za kombinatorstwo? wole wiedziec jak wy, nauczyciele to widzicie, bp moze popelniam jakis bład, a zemscic sie on na mnie moze za nawet 20 lat dopiero... |
|
|
|
|
#200 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#201 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wracajac do tematu wątku: kombinatorstwem nazwalabym jakby rodzic poszedl do lekarza po l4 dla siebie i dziecka bo chce wyjechac. jesli mowi jasno ze go nie bedzie to wg mnie nie kombinuje. byc moze za to uczy nieobowiazkowosci, to fakt, nie pomyslalam o tym planujac wyjazd. ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#202 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Skoro nie masz co zrobić z dzieckiem w ciągu dwóch miesięcy wakacji (teoretycznie), to czemu nie weźmiesz wtedy chociaż tych dwóch tygodni, zawsze to dwa tygodnie mniej? Tylko we wrześniu, kiedy dziecko ma zapewnioną "opiekę" chociaż w ciągu godzin porannych? Nie wiem, dla mnie ta argumentacja jest nielogiczna. |
|
|
|
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nietraktowanie rodzica i dziecka jak klienta, któremu sie świadczy uslugi a jak petenta w prl-u. Zdecydowanie powinny tutaj panować bardziej wolnorynkowe zasady. Ale powoli następują przemiany i tutaj. ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48079667]Ale dla mnie w tym momencie branie urlopu we wrześniu jest tym bardziej nielogiczne, już nawet abstrahując od opuszczania szkoły. Skoro nie masz co zrobić z dzieckiem w ciągu dwóch miesięcy wakacji (teoretycznie), to czemu nie weźmiesz wtedy chociaż tych dwóch tygodni, zawsze to dwa tygodnie mniej? Tylko we wrześniu, kiedy dziecko ma zapewnioną "opiekę" chociaż w ciągu godzin porannych? Nie wiem, dla mnie ta argumentacja jest nielogiczna.[/QUOTE] już wyżej było o tym ze niektórzy nie mogą zabrać urlopu latem Ja jak młoda pójdzie do szkoły będę musiala zatrudnić opiekunke
|
|
|
#204 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
chodziło mi o sytuacje gdy przychodzi mama i mówi "dziecka nie będzie 2 tygodnie bo jedziemy na wakacje proszę mu przygotować ćwiczenia i zadania na ten czas żeby nie był w tyle" - za to bym zabiła śmiechem |
|
|
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48079864]Nagle wychodzi na to, że wszyscy
[/QUOTE]Nie, jeszcze był podany argument ze wrzesien jest tańszy
|
|
#207 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
chciałabyś żeby to tak wyglądało to relacja oparta na wzajemnych obowiązkach i szacunku wobec siebie, a nie relacja "ty tu pracujesz to rób wieśniaro, a ja jestem klientem" |
|
|
|
|
|
#208 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48079667]Ale dla mnie w tym momencie branie urlopu we wrześniu jest tym bardziej nielogiczne, już nawet abstrahując od opuszczania szkoły.
Skoro nie masz co zrobić z dzieckiem w ciągu dwóch miesięcy wakacji (teoretycznie), to czemu nie weźmiesz wtedy chociaż tych dwóch tygodni, zawsze to dwa tygodnie mniej? Tylko we wrześniu, kiedy dziecko ma zapewnioną "opiekę" chociaż w ciągu godzin porannych? Nie wiem, dla mnie ta argumentacja jest nielogiczna.[/QUOTE] nie, no jest logiczne. moge w lato 10 dni ale zostaje mi pozostałe 16 prawda? wiec mam co z nimi zrobic w roku szkolnym... ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#209 |
|
Konto usunięte
|
zależy jak to ktoś przedstawi. pisałam, jak to będzie "przeprszam muszę zabrać dziecko ze szkoły na dwa tygodnie, bardzo się martwię że będzie coś ważnego co mamy nadrobić?"
a "jedziemy do turcji, na jutro kserówki!"
|
|
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- Podaj sól! - a magiczne słowo? - jazda!!!! |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:53.

(mieszkam blisko to nie moglam sie powstrzymac by go nie propagowac 
Myślę identycznie.