![]() |
#31 |
lise-kotta
|
Dot.: Jak znalazłyście pracę?
z ogłoszenia na pracuj.pl
obecnie w tej samej firmie to ja rekrutuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Tylko przez internet. Aktualnie całkiem spore korpo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Jak znalazłyście pracę?
Pierwsza praca to ogłoszenie znalezione w sieci, druga wyczytana w darmowej prasie.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Znam 3 języki, a że ogłosiłam się w necie w sprawie korków to mnie wyhaczyli, doszkolili, i tak siedzę w corpo już prawie rok i bardzo mi się tu podoba
![]() Edytowane przez Ieka Czas edycji: 2014-09-08 o 19:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2014-09-08 o 19:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Zalezy jaka to branza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
Poprzednią prace znalazłam w internecie, przez stronę ohp. A obecną, cóż.. Po znajomości, choć po 3 latach widzę dość wyraźnie minusy takiego zatrudnienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
astro-loszka
|
Dwie prace znalazlam odpowiadajac na konkrente ogloszenia w internecie i potem przechodzac kilkustopniowe procesy rekrutacyjne.Dwie inne-z polecenia.Raz zalapalam sie na staz w ramach projektu unijnego i po stazu zostalam w tej firmie.
Gdy szukalam pracy przez internet,odzew mialam spory,bylam zapraszana na rozmowy,staralam sie po prostu tworzyc aplikacje pod konkretne stanowisko i firme,ktora je oferowala. Z kolei gdy pracowalam w dwoch firmach i zwalnial sie wakat do objecia,dzial HR robil najpierw nabor wewnetrzny,posrod pracownikow,potem rozpuszczal wici,czy ktos nie moglby polecic kogos z zewnatrz,dopiero potem bylo umieszczane oficjalne ogloszenie w sieci.
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
A ja pierwszą stałą pracę (nie licząc pierwszych dorywczych prac typu mcdonald itp.) znalazłam trochę nietypowo bo poprzez ogłoszenie w gazecie wyborczej, sama sobie je napisałam, zadzwoniły do mnie osoby z kilku firm, i w jednej mnie zatrudnili. Niestety wadą tej metody są też telefony w stylu "a ładne masz nogi??", ale poważne oferty też były. Oczywiście, z korporacji nigdy nie zadzwonią, ja szukałam pracy w małej firmie i nie żałuję, byłam asystentką dyrektora w kilkuosobowym zespole i wiele się nauczyłam, choć na początku zarobki były na poziomie najniższej krajowej. Kolejne stanowiska to już były dzięki kontaktom bezpośrednim, jak już się zdobędzie doświadczenie to jest inaczej. Poza tym miałam kilka propozycji przez portal Goldenline, ale tam konkurencja na fajne stanowiska jest naprawdę duża, więc odpuściłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja jakieś 2-3 tygodnie temu wysłałam sobie ot tak kilkanaście CV mailowo. Odezw był od razu i to większy niż się spodziewałam. Pojechałam 300 km na dwie rozmowy kwalifikacyjne. Nie znam absolutnie nikogo ani z jednej ani z drugiej firmy. W pierwszej chcieli mnie od razu, w drugiej mieli się odezwać. Odezwali się i dziś tu pracuję. No i pracę znalazłam tak jak napisałam dzięki ogłoszeniu w internecie ![]() ---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:56 ---------- Cytat:
Dobre miałam przeczycie, że zostawiłam przed rozmową plecak na recepcji ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Praktyki studenckie znalazłam poprzez stronę uczelni gdzie była zakładka z firmami ogłaszającymi swoje zapotrzebowanie na dane stanowiska pracy. Potem zrezygnowałam ze współpracy z tą firmą, bo mało płacili, dużo wymagali i nic nie uczyli, a przyjęli kogoś totalnie zielonego w danym zagadnieniu (musiałam nauczyć się działania systemu i języka programowania, o którym nie wspomniano na mojej uczelni).
W te wakacje szukałam pracy jako informatyk lub blisko komputerów ogólnie i szukałam miesiąc wysyłając CV na oferty ogłaszane w internecie. Ostatecznie ktoś znalazł mój profil zawodowy na linkedin czy goldenline (mam konta na obydwu tych portalach) i zatrudnił mnie w małej firmie. Atmosfera lepsza i podwyżkę dostałam po 2 miesiącach pracy. Zatem myślę, że jeśli masz czym się pochwalić to rób sobie profil na jakimś portalu z wirtualnymi CV. Jak dobrze wypełnisz taki profil i będziesz szukać intensywnie pracy tam i na innych stronach to albo znajdziesz pracę, albo praca Ciebie. Choć nie wiem jak to jest z ludźmi po studiach humanistycznych, a mam tylko ogląd na studia techniczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
To faktycznie niezły macie odzew. Ja nikły, ale w sumie nie ma co się dziwić, mam 23 lata i doświadczenie tylko w dorywczych pracach, trochę też bimbałam, mam licencjat zaocznie robiony. No, ale teraz to już nie bimbam, szukam, a przy okazji dorabiam, póki nie mam stałej pracy czy tam ulotki czy cokolwiek. No i języków się podszkolę, wtedy też zwiększę swoje szanse. Znajomości teraz nie mam, ciężko bym je teraz miała. A znajomych mam kilku i nie mieliby jak załatwić. No, ale wiadomo, nie wszystko przez znajomości. Jak się chce, to w końcu też się da radę i ja pewnie też dam.
Jednak mimo wszystko bezrobocie z czegoś się bierze i to nie zawsze jest tak, że jak ktoś nie ma pracy, to leni się. Różnie bywa. Mój chłopak ambitny, trochę zna się na kompach, po policealnej był, szukał dużo pracy na stałe, a złapał np po pół roku chyba, a naprawdę intensywnie szukał, był na wielu rozmowach, kulturalny, elegancki. A nie szukał ponad miarę. Potem złapał pracę, ale w sumie dzięki ciotce, bo tak to naprawdę było ciężko. Moja siostra pracuje np w szkole, początkowe nauczanie, ona po pedagogice. Jest nawet zadowolona, w końcu to chyba umowa o pracę, więc zawsze coś i w zawodzie. Wcześniej jak pracowała, to w odzieżowym, a potem dorywczo jako jakaś pomoc biurowa, bo wtedy jeszcze pracowała, więc mogła tylko tam na jakąś część etatu. Nie ma się co poddawać, bo wiadomo, znaleźć można, czasem zajmie to mniej czasem więcej czasu, ale trzeba walczyć ![]() ---------- Dopisano o 01:07 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2014-09-09 o 00:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Plecak wyładowany + duża torebka + żakiet to chyba średnie połączenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
Ja znalazłam przez ogłoszenie na pracuj.pl. Wysłałam około 180 CV, byłam na 8 rozmowach no i udało się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||||
Raczkowanie
|
Dzieki za odpowiedzi!
Cytat:
Wydaje mi się, że moje doświadczenie odpowiada wymaganiom na stanowiska jakie aplikuję. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Aaa i jeszcze jedno pytanie - w moim CV nie mam zakładki "zainteresowania", uważacie że to błąd? W zasadzie można tą rubrykę dopasowywać i modyfikować pod katem każdego ogłoszenia. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
Zainteresowania nie zaszkodzą, można dopasowywać pod kątem pracy, oby tylko bzdur nie wypisywać. Mnie na rozmowie raz czy dwa zapytano o zainteresowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Tylko znajomości, nawet cc czy produkcja. Naprawdę rzadkością jest dostać pracę bez, nigdy z ogłoszenia, raczej trzeba wychodzić - moj eks chodził 3 tygodnie lub miesiąc, nie pamietam dokładnie, na jedną produkcję; 2-3 razy w tyg zanosił cv, częściej wpadał pytać co z jego aplikacją; ochroniarz po pewnym czasie myślał że juz pracuje bo na codzień go widzi. W końcu go wzięli bo się uparł.
Jeśli chodzi o korpo to jeden znajomy przez ogłoszenie, ale nie wiem czy w necie czy gdzie; brat po znajomości po pół roku bezrobocia i z rocznym doświadczeniem już normalnie znalazł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
BAN stały
|
Ja wysyłałam list tylko tam, gdzie był wymagany. Ale ogolnie przez portal
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
klka prac z internetu, jedną -poszłam osobiście i praktycznie z miejsca zostałam przyjęta, jedną z polecenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak samo z wysyłaniem - nie do biura, sekretariatu, działu kadr? Dlaczego do dyrektora? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do tej pory miałam 3 umowy o pracę i: 1. Zostawiłam CV na targach pracy, po jakimś miesiącu zadzwonili, że szukają na stanowisko które mogłoby mi przypasować. 2. Ogłoszenie znalazłam na stronie internetowej firmy i wysłałam CV 3. Odpowiedź na ogłoszenie na pracuj peel |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Niestety nigdy nie mialam pracy po znajomosci, a moze i stety, bo to nauczylo mnie rozpychac sie przez zycie lokciami. 3 razy znalazlam prace przez Internet i raz moj byly pracodawca polecil mnie komus do kilku zlecen. A teraz pracuje na stanowisku, ktore znalazla mi agencja pracy (w UK).
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Pytanie:
Czy praca poprzez bycie poleconym przez szefa to nie zaawansowana forma pracy po znajomości?
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja każdą swoją pracę znalazła z ogłoszeń na pracuj.pl. Do pierwszej pracy wysłałam cv, za chwilę była rozmowa od razu z szefem i na tej samej rozmowie zaproponował mi pracę. Drugiej szukałam będąc w tej pierwszej i płynnie przeszłam do tej drugiej pracy. Trzecią pracę (korpo) też dostałam z pracuj.pl. Startowałam w pewniej rekrutacji, ostatecznie pracy nie dostałam, ale dostałam i tak dobrą rekomendację i zrobiłam dobre wrażenie, dlatego gdy mieli podobną rekrutację za jakiś czas odezwali się do mnie i wtedy już mi się udało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do tematu: wszystkie na tzw umowę o pracę - pracuj.pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.