|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 |
|
CORELIPS
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ X
Niestety nie pomogę
Dziewczęta, a używałyście może "Baikal Herbals – tonik oczyszczający do tłustej i mieszanej skóry"? W składzie wszystkie ekstrakty w wodzie rozpuszczone co niby nie dziwi ale nie wiadomo ile tego tam włożyli tak naprawdę Jeśli ktoś zadowolony był z niego to dajcie znać bo dopiero zaczynam powoli zabawę z "naturalkami" i jak nie znajdę recenzji to nie wiem czy coś warte uwagi.
Edytowane przez sylvia_doll Czas edycji: 2014-09-08 o 17:52 |
|
|
|
#4262 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4263 |
|
Rozeznanie
|
Kobieciny pakuje sie powoli na polskie wakacje. Co polecacie kupic? Musze kupic jakies serum sztuk kilka, kwasy, szampony, balzam do ciala i plyn do kapieli. Co jest waszym hitem na dzien dzisiejszy? Przyda sie kazda rada...
Od siebie napisze, ze testuje Epsom Salts razem z mezem. Zauwazam mniejszy bol w miesniach i stawach po kapieli. Kupilam opakowanie 5kg na Amazonie UK i nie zaluje sobie ![]() Inna nowosc u mnie to Bentonite Clay. Kupilam bentonitowa glinke w jakosci spozywczej poniewaz zamierzamy ja z mezem pic. Dzis uzylam na twarz w roli maski podczas kapieli. Trzymalam ok 15 min az zaczela rozgrzewac twarz. Dobrze ze poczytalam wczesniej ze to normalne z ta glinka. Poki co ladnie wyciaga zanieczyszczenia ale to narazie pierwszy test. Nie podraznila, buzka nie byla czerwona. Moim hitem ostatniego pol roku jest arabska woda rozana ktora przelewam do butelki ze spraem i dokapuje kilka kropel eterycznego olejku cytrynowego. Nic tak wspaniale nie odswiezalo w lato. Trzeba tylko pamietac o filtrach bo to olejek fotouczulajacy. Podobno ladnie radzi sobie z przebarwieniami i kaprysna cera.
Edytowane przez la songerie Czas edycji: 2014-09-08 o 23:34 |
|
|
|
#4264 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Słyszałam o tej soli epsom dużo dobrego, ponoć ściąga wszelkie opuchlizny i nadmiar wody z organizmu, toksyny.Bentonitu nie używałam, przypomniało mi się, że używałam hektoritu w formie brązowej ziemi wulkanicznej Logony, ale mnie podrażniało to to, tylko że ona ma dodatki, olejki eteryczne, paczuli etc, możliwe, że to przez nie. |
|
|
|
|
#4265 |
|
Zakorzenienie
|
Olejek myjący z BU jest świetny! Bardzo ładnie zmywa wszystko z buziaka, łącznie z makijażem przy czym kompletnie nie podraznia oczu. Cudownie pachnie pomaranczami
|
#4266 |
|
Rozeznanie
|
Korah ty jestes moja ' cerowa' siostra... Czym aktualnie myjesz ryjek? Znalazlas cos w zamian za ten zel z Aubrey? A z szamponow to godny polecenia jest tylko ten z biotyna i kawa? Czy on jest taki glutowaty? Bo ja mialam jakies glutki z Alterry i one byly niewydajne. Pamietam tez pisalas mi kiedys o Lirene do stop z mocznikiem. Ile to bylo %? Znajde cos rownie nawilzajacego do rak, ciala? Wspominalas cos tez o pomadce Isana chyba Med? Mam racje? Jakie serum jeszcze polecilabys mi? Stosujesz mineraly czy krem bb lub podklad? Chetnie tez cos sobie kupie z tego.
Bentonit podobno fajnie mieszac na papke z octem jablkowym. Ma przedziwna konsystencje po wymieszaniu z woda, bardziej jak porcelana niz typowa glinka. Jest duzy poslizg, miekkosc, nie wyczowam absolutnie zadnych drobinek. No i nie uzywac metalowej lyzki ani miseczki. Zmniejsza sie wtedy dobroczynne dzialanie tej glinki. Musze jeszcze zamowic ziemie okrzemkowa (silica), bo boje sie zrobic dezka z samego bentonitu. Skoro po czasie pobytu na skorze powoduje taka cieplote, boje sie ze podrazni pachy. Silica swietnie pochlania wilgoc. A sol epsom tez nadaje sie ponoc na dezodorant w sprayu... Widzialam kiedys tutorial na youtube. Poki co jestem z niej szalenie zadowolona. Mial ktos szampon Suki? Kupilam gp wreszcie w tkmaxx ale czeka na swoja kolej. Potrzebuje tez czegos naturalnego do wcierania na skalp przeciwko wypadaniu. Chwalilam sobie macerat z lopianu. Uzywalyscie moze oleju IHT9 bodajze? Stosowal ktos krem CC z Yes to? Taki grapefruitowy.. Ma podobna konsystencje do mojego najulubienszego podkladu pod mineraly ktorego juz chyba nie produkuja.
Edytowane przez la songerie Czas edycji: 2014-09-09 o 09:47 |
|
|
|
#4267 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Cytat:
Szampon kofeina biotyna nie jest glutowaty, bardzo przyjemny, lekko lejący, dobrze oczyszcza i nie wysusza włosów, lekko pielegnuje, zupełnie inny od wersji z granatem i aloesem, której nie polubiłam. Jeszcze ten z macadamią ponoć jest niezły. Polecam też szampon Equilibra, zwlaszcza wersję do farbowanych "ochrona koloru", jeśli farbujesz. Do kupienia w aptekach doz i ziko. Z serumów to tylko niestety dużo droższe Phenome, Lavera, Weleda, Alva, Amb, Tautropfen. To Alterry jest tanie, a nie odbiega moim zdaniem jakością i ma najlepsze składniki przeciwzmarszczkowe. lekkie i nawilżające w sobie, kwas hialuronowy, koenzym Q10, trochę oleju arganowego W aptece studenckiej jednakże możesz sobie pooglądać, bo są te markiLirene krem-maska 30% urea do stóp też w rossie kupisz, ale uprzedzam, że nie jest naturalny. A pomadka isana intensiv, ta z obrazkiem czerwonej latarni morskiej na blisterku i czerwonym krzyżem SOS ![]() Z podkładów wciąż jestem wierna silikonowym, obecnie używam aptecznego Pharmaceris kryjącego. Z kremów do rąk zastanawiam się czy nie kupić Alphanova natural repair, albo ten alterry z granatem. Z silicą są kosmetyki Fitne, miałam próbki i są naprawdę efektywne w kwestii matowienia i zbierania sebum. Jest m.in żel Silica do smarowania twarzy i ciała w dużej pojemności. Nawilża, a jednocześnie zwęża pory i matuje bardzo mocno i mógłby być niezły do przeróbek, albo jako baza do dezodorantów. |
||
|
|
|
#4268 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Swoja droga zauwazylyscie jak szybka wzrastaja ceny na iherb? Moje ulubione produkty podrozaly o jakies 2 do 3 dolarow w ciagu kilku miesiecy albo roku.
|
|
|
#4269 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4270 |
|
Zadomowienie
|
Dziś porozmawiałam z panią w sklepie zielarskim o dezodorantach i zamówiłam Equilibrę w sztyfcie. Zobaczymy jak się sprawdzi
|
#4271 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Cytat:
Jest też wersja w sprayu i w kulce i one mają inne składy, bardziej naturalne. |
||
|
|
|
#4272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4273 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
|
|
|
|
#4274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skład tej Equilibry ujdzie, tak?
|
|
#4275 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Ujdą, nawet powiem, że bardzo dobrze stoją składowo, choć nie są zupełnie naturalne, bo mają glicol prop i parfum. Ten w sprayu zawiera sole alum, pozostałe nie.
|
|
|
|
#4276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4277 |
|
Zakorzenienie
|
Przyszedł mój szampon Lilla Mai rozmarynowy i porażka
ale za to krem z pomarańczą przeciwzmarszczkowy jest boski mam też krem do rąk włoskiej marki Nature's Bio. Ma eco cert. i rewelacja testuję też krem do rąk neom organics i na lato-wiosna fajny, ale jednak na zimę będzie za lekki. Jednak za 27 zł warto było go kupić.
|
#4278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No pewnie, zwłaszcza, że kremy przeciwzmarszczkowe - jak i ich nazwa wskazuje - są po to, aby zapobiegać zmarszczkom
|
|
#4279 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja nie lubię wersji psikanych, więc nawet na nią nie spojrzałam. Był tylko w kulce i miał przyzwoity skład, ale uparłam się na ten sztyft, bo pani powiedziała, że lepiej się sprawdza, gdy jest ciepło. Skład nie jest taki tragiczny, byleby aluminium nie było. Za to zainteresował mnie ich sztyft pod oczy (bardzo dobre opinie w sieci) oraz tonik.
|
|
#4280 | |
|
CORELIPS
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4281 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#4282 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4283 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hauschki się boję, bo choć skuteczna bardzo, to zapach różany mnie odstręcza, boję się powtórki z szałwią Tylko Aubrey jest dla mnie nowością
|
|
#4284 |
|
Zakorzenienie
|
aubrey ma trochę wkurzającą kulkę, deo wchodzi w gwint, ale bardzo fajny produkt.
|
#4285 |
|
Zakorzenienie
|
w sumie nie mogę nic o nim dobrego napisać, poza tym, że ma ładne opakowanie
![]() szczypie w oczy niemiłosiernie. włosów nie mogłam rozczesać, musiałam nałożyć odżywkę. zapach lekko rozmarynowy, a oczekiwałam mocy rozmarynu. umyłam wieczorem, a rano włosy wyglądały tak źle, że szybko musiałam umyć jeszcze raz w innym szamponie, żeby wyjść do ludzi. straciłam 38 zł na pocieszenie kupiłam krem nawilżający z Nature's Bio
|
#4286 | |
|
CORELIPS
|
Cytat:
Mam porownanie do Anabelle Minerals i Meow - oba nie są złe, AM lepsze ale i tak nie dorownuja niestety Lumiere... Z kolei Pixie Complexion (Cameo i Sinnie, obie trójki) wydaje się spoko. Ale więcej nie kupuję bo co mi po próbkach, których zapasy już i tak na allegro już się uszczuplają ![]() Testowalam jeszcze w sephorze Bare Minerals (oryginal) i mysle, ze gdyby byly tansze to z powodzeniem przerzucilabym sie wlasnie na nie. Jeśli nie próbowałaś - to zachęcam bo naprawdę miłe minerały.O, zapomnialabym! Z iherba mialam jeszcze Elf. Bardzo dobry, o dziwo naprawde dobry a jaki taniutki! Tam bralam Warm Zrobie jeszcze jedno podejscie do meow a jak nie da rady to mozliwe, ze wroce do Elfa... Chyba, ze uda mi sie wypracowac jakas pielegnacje odpowiednia - mozesz polecic cos w tej kwestii?
|
|
|
|
|
#4287 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:58 ---------- Poprzedni post napisano o 00:56 ---------- Generalnie lubie lepkie bazy pod cos lekkiego aby poprawic wydajnosc i przyczepnosc a takie zastygajace i sciagajace pod bardzo kryjace formuly. Ok 6 lat temu kiedy zaczelam te przygody moja skpra nie byla tak wybredna wiec cokolwiek oblecialo. ---------- Dopisano o 01:00 ---------- Poprzedni post napisano o 00:58 ---------- Dzieki za sugestie co do mieszania FF z bambusem. Jeszcze go mam i bardzo sie wazy. Moze tym sposobem bedzie przyjemniejszy w uzyciu.
|
|
|
#4288 |
|
Zakorzenienie
|
Likwidują Mint, więc jest sporo kosmetyków przecenionych, zamówiłam żel pod prysznic i 2 farby Khadi
|
|
|
|
#4289 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Najlepszy jaki do tej pory miałam naturalny dezodorant to soapwalla, jest drogi, ale wart swojej ceny i bardzo wydajny: http://www.beingcontent.com/men/deodorant-cream-.htm Ten sklep wysyła gratis do Polski.
|
|
#4290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:34.

Jeśli ktoś zadowolony był z niego to dajcie znać bo dopiero zaczynam powoli zabawę z "naturalkami" i jak nie znajdę recenzji to nie wiem czy coś warte uwagi.

Redhead and proud!

Skład tej Equilibry ujdzie, tak?
Tylko Aubrey jest dla mnie nowością