|
|
#1441 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: izotek
Cytat:
ja do tej pory smaruję twarz zwyczajnym Nivea Soft i nadal się sprawdza. dopóki skóra nie zacznie domagać się czegoś bogatszego nie zamierzam wydawać kasy na coś co może być nieodpowiednie lub po prostu zbędne. |
|
|
|
|
#1442 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny, dziekuje za podpowiedzi!
Powiem Wam, ze Pani w aptece namowila mnie na Avene Cold Cream do ust (od razu zapytala czy to kuracja izotekiem lub pochodnym lekiem), a jako ze cena byla przystepna, to wzielam. Jesli nie pomoze, wyprobuje Carmex lub Blistex ![]() Do twarzy tez jeszcze uzywam mojego kremu, ktory i tak jest do cery wrazliwej, ale bede dzialac jak przestanie wystarczac
|
|
|
|
#1443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja stosuję Cetaphil, bo mam straszne uczucie ściągnięcia skóry i wysuszoną skórę zwłaszcza rano. Kiedyś posmarowałam się kremem nawilżającym z Bielandy, którego używałam przed terapią Izotekiem i bardzo go sobie chwaliłam, to niestety, ale po upływie pół godziny makijaż zaczynał mi schodzić płatami razem z łuszczącą się skórą. A cena Cetaphilu, jak na jego dużą pojemność tak naprawdę nie jest wcale wyższa od większości drogeryjnych kremów. Powiedziałabym raczej, że 32 zł za 100 ml przy tak wydajnym kremie (spokojnie starczy mi na dwa miesiące) to dobry wynik Trzeba po prostu na sobie wypróbować
|
|
|
|
|
#1444 |
|
Raczkowanie
|
Też używałam Cetaphil i był ok
a do ust najlepiej sprawdzała się auchanowska pomadka.. Teraz jestem już 3 miesiące po terapii. Po izo stosowałam przez 2 miesiące Differin. Teraz zaczęły mi wyskakiwać drobne czerwone krosteczki, niby nie ma tragedii, ale kurczę...
|
|
|
|
#1445 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy taki trądzik wg Was kwalifikuje się już do leczenia Izotekiem? Wiem oczywiście, że nie jesteście dermatologami, ale po prostu Wasze zdanie
![]() Jak sobie radzicie z plamkami po pryszczach? Ja mam tego mnóstwo... |
|
|
|
#1446 |
|
Raczkowanie
|
phideaux
Ogólnie Izotretynoinę przypisuję się w ciężkich postaciach trądzika (Twój trądzik ma postać co najwyżej średnią) lub w przypadku, gdy trądzik ten nie zostanie wyleczony metodami zewnętrznymi/antybiotykami (tetra). Powiem Ci, że mój trądzik przed kuracją Tetrą był mniejszy niż Twój teraz (podczas kuracji jest jeszcze lepiej), ale już wiem, że Tetralysal nie wyleczy mi trądzika całkowicie, więc lekarz poinformował mnie o Izotretynoinie. Bardzo ważne jest, by mieć dobrego dermatologa, do którego ma się zaufanie. Taki dermatolog powinien dokładnie Cię prowadzić przez leczenie, informować o pielęgnacji, przestrzeganiu niektórych pokarmów, zrobieniu odpowiednich badań. Co do plamek po zmianach hmm Najważniejsza jest profilaktyka : - filtr słoneczny, - nie wyciskać zmian !!! - nie dotykać twarzy !!!! Dodałbym jeszcze: -peeling (w Twoim przypadku enzymatyczny) -spora ilość warzyw/ryb(omega-), by nasza skóra wyglądała zdrowo i miała równomierny kolor. Edytowane przez BehindU Czas edycji: 2014-09-08 o 17:05 |
|
|
|
#1447 |
|
Raczkowanie
|
marcusia bralam izotek przez 10 miesiecy w dawce 40 mg, na razie nawet nie mam po co sie wybierac do dermatologa, poniewaz dopiero co odzyskuje siły po kuracji (wypadajace włosy, osłabienie organizmu, itd.);/ nie chce straszyc, po prostu jestem załamana i nie wiem co robic...
|
|
|
|
#1448 |
|
Nawiedzona PeMa
|
Witajcie
![]() Znalazłam ten wątek przypadkowo i postanowiłam opisac swoje leczenie z izotekiem. Moje problemy z cerą zaczęły się mnie więcej w połowie gimnazjum ( w tej chwili mam 23 lata), przez długi czas nic z tym nie robiłam. Wyskakiwały mi pryszcze, trądzik był nasilony ale nie aż tak żeby wstyd było wyjśc z domu. Problem zaczął się w momencie kiedy trądzik zaczął pojawic się na dekolcie i ramionach. Wiecie przychodziły ciepłe dni a ja nie mogłam sobie pozwolic na założenie bluzeczki na ramiączkach. Dodatkowo pogorszyłam swoją sytuację rozdrapując ropne krostki ( . Zmiany na ramionach znacznie się poprawiły, teraz wystarczy kwestia całkowitego doleczenia i wyzbycia się nawyku nerwowego drapania. Mam nadzieję że efekt się utrzyma i problem trądziku zniknie raz na zawsze. ps: gratulacje dla tych co wytrwali do końca
|
#1449 |
|
Rozeznanie
|
ja dziś byłam na kontroli u lekarza, jeszcze dwa opakowania, doktor boi się, że trądzik powróci, niepodobają jej się moje zmiany na policzkach (ma wrażenie, że się odrodzą) po dwóch ostatnich opakowaniach jeśli trądzik powróci to mam wrócić do antybiotyków
mam sporo przebarwień, jestem przemęczona mam bóle pleców, pękajace usta. Chce juz koniec
|
#1450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1451 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Łykasz coś na poprawę włosów?
|
|
|
|
|
#1452 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1453 |
|
Raczkowanie
|
To faktycznie szybko działa
ja łykam skrzyp polny. Też około 3 tygodnie. Jest trochę lepiej,ale poczekam jeszcze z miesiąc na ostateczny werdykt
|
|
|
|
#1454 |
|
Zakorzenienie
|
Hej. Już jakiś czas temu udzielałam się u Was w wątku, wtedy bardziej pytałam, podczytywałam, ale bardziej z czystej ciekawości, temat mnie po prostu trochę mniej dotyczył. Za kilkanaście dni dołączę już do Was pełnoprawnie, bo i na mnie padło, i ja zaczynam kurację izotretynoiną.
|
|
|
|
#1455 |
|
Nawiedzona PeMa
|
Ja po stosowaniu izoteku nie zauważyłam żeby włosy mi jakoś bardziej zaczęły wypadac, ciekawe dlaczego
|
#1456 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1457 |
|
Przyczajenie
|
hej. Czy jest tu jakaś dziewczyna,która po zakończeniu kuracji tym lekiem zaszła w ciążę?
|
|
|
|
#1458 |
|
Wtajemniczenie
|
Po 8 latach walki z trądzikiem zdecydowałam się na krok ostateczny, czyli Izotek. Kurację zacznę po niezbędnych badaniach - szczerze, już nie mogę się doczekać.
Niepokoi mnie tylko jedno ... Dziewczyny, czy każda z Was brała tabletki anty podczas kuracji? Czy dermatolog wypytywała o to w jakikolwiek sposób? Jestem świadoma oczywiście konieczności skutecznego zabezpieczania się, ale nie chcę brać tabletek anty. Jak jest/było u Was? |
|
|
|
#1459 |
|
Raczkowanie
|
ja tabletek anty nie przyjmuję.Na poczatku kuracji rozmawiałam z lekarzem powiedziałam,że jestem świadoma jaki lek przyjmuje i jakie to niesie ze sobą skutki na wypadek ciąży. Tabletki mi darował kazał podpisac tylko takie oświadczenie,ze wiem o wszystkim itp. Trochę się wkurzył,ze przed rozpoczęciem kuracji nie przyniosłam mu testów ciążowych, ale recepte przepisał i potem podczas żadnej z wizyt już nic nie chciał, nie wspominał o ciąży....
|
|
|
|
#1460 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie przyjmuję tabletek anty. Podpisałam tylko deklarację, że zdaje sobie sprawę z konsekwencji jakie przyniosłoby ewentualne zajście w ciążę.
|
|
|
|
#1461 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny - jakiego fluidu uzywacie podczas kuracji? Szukam czegos co bedzie dobre dla cery suchej i wyrowna jej koloryt. Nie zalezy mi na duzym kryciu, izo daje rade.
Pomozecie?
|
|
|
|
#1462 |
|
Przyczajenie
|
Polecam podkład mineralny z Oriflame
|
|
|
|
#1463 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a anty nie brałam
|
|
|
|
|
#1464 |
|
Zakorzenienie
|
Troche to nieodpowiedzialne jezeli ktoras z was uprawia seks.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
#1465 |
|
Raczkowanie
|
Witam! 2 września zakończyłam kurację. Co mogę jeść i czy mogę przyjmować jakieś witaminy?
|
#1466 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1467 |
|
Zakorzenienie
|
Co to znaczy dokladnie?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
#1468 |
|
Raczkowanie
|
Wiedzieć kiedy ma się dni płodne, kiedy jest tzw. względny okres niepłodności. I np. w czasie dni płodnych zrezygnować z intymnych stosunków albo "ograniczyć" się do pettingu..
|
|
|
|
#1469 |
|
Raczkowanie
|
Hej, Izotek stosuję dopiero od 4 dni i frapuje mnie jedna kwestia - czy w trakcie jego używania można stosować łagodne peelingi enzymatyczne i maseczki oczyszczające (np. Organique z glinką Ghassoul)? Czy może jest to niewskazane i powinnam raczej ograniczyć się do nawilżania?
|
|
#1470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.

a anty nie brałam