|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4981 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XX
Cytat:
A co do fryzjerów to zgadzam się. Nigdy więcej nie pójdę do jakiegoś tam fryzjera tylko do jakiejś sprawdzonej osoby.. Ostatnio poszłam i chciałam tylko obciąż końcówki, bo nie obcinałam od baaardzo długiego czasu i mnie wkurzały ;/ Poszłam, czekałam 10 minut aż skończy poprzedzającą mnie panią, pani fryzjerka umyła mi włosy, szorując je i robiąc mnóstwo piany przy czym ochlapała mi górną część sweterka, który miałam na sobie no ale dobra, zdarza się. Potem zabrała się za czesanie.. Wzięła wielką szczotę i zaczęła jeździć nią po moich włosach wyrywając je po całej długości. Następnie wzięła część do góry i jeździła tą szczotą od dołu do góry. Takie sobie o, czesanie. Ok, nic na to nie powiedziałam, trudno. Podcięła mi końcówki, szybko to poszło. Później wzięła się za suszenie. Powiedziałam, żeby mi suszyła suszarką z dyfuzorem i zimnym powietrzem.. Na co ona stwierdziła, że zimnego powietrza suszarka nie ma. Zrobiła takie letnie, zgodziłam się bo co innego mogłam zrobić? I najlepsze: przy suszeniu zaczęła ugniatać moje włosy jak ciasto. Po chwili kazałam jej przestać, na co ona "A no tak, pewnie zrobi się siano?". Nie miałam słów, tylko patrzyłam się zdruzgotana. I jeszcze zapłaciłam 40 zł ;/ Może przesadzam, no ale.. |
|
|
|
|
#4982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4983 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4984 |
|
Zakorzenienie
|
Ja niestety teraz nie mam suszarki z dyfuzorem, dopiero sobie zamówiłam, dostanę jakoś w przyszłym tygodniu. A niestety jestem chora i musiałam chociaż trochę podsuszyć włosy... Zwykłą suszarką... KOSZMAR. Starałam się robić to na najwolniejszym nawiewie, bez rozdmuchiwania włosów, i tak wyszło potworne siano.
|
|
|
|
#4985 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, czy jak mam zamiar umyć włosy szamponem z sls, to jest sens wcześniej włosy olejować?
|
|
#4986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jezli tylko wlosy nie sa spalone albo totalnie zniszczone to bardzo latwo je osiagnac jak wlosy maja tendencje do falowania/krecenia. Ale to jest sztuczka, nauczenie sie jak efektownie ukladac wlosy. Jedne babki uzywaja szczotki do modelowania w czasie suszenia a tutaj jest dyzufor.
|
|
#4987 |
|
Rozeznanie
|
- No nie powiedziałabym, że to "nie sztuka". Bo skręt niby mam, włosy totalnie zniszczone nie są, a mimo kilku prób z dyfuzorem aż tak oszałamiających efektów nie osiągnęłam - mocniej mi się kręcą bez.
|
|
|
|
#4988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli suszy sie dyfuzorem wsadzajac do niego wlosy to skret inaczej sie ulozy, to jest chyba logiczne nie? to jest cos co uklada wlos podczas schniecia
|
|
#4989 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Że inaczej, to oczywiste, ale że mniej skręci, to już nie tak bardzo, skoro wszyscy twierdzą, że to wspomagacz skrętu .
|
|
|
|
|
#4990 |
|
Moderator
|
Ja sobie lokasy dokręcam na palcu jak mi same schną czasem ale zazwyczaj zostawiam same sobie. Na zdrowych i mocnych włosach zawsze miałam loczę tak ot, teraz muszę sobie pomagać właśnie palcami kręcąc sprężynki ale nie chciałoby mi się cudować jak ta blond pani ;D Niestety słabszy włos jest delikatniejszy i tak nie trzyma skrętu jak twardy i mocny, zdrowy.
Moja koleżanka ma takie loczki drobne a tylko szampon używa i czesze na mokro tylko przy myciu, za to są zdrowe i zawsze ładne. Czasami warto sobie dopomóc trochę ;D |
|
|
|
#4991 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i inny dyfuzor, bo nakladki sa rozne i roznie robia loki nie wiem co uzywasz jako stylizator ale moze lepiej skupic sie na nawilzaniu i mniej odzywki bs (jak uzywasz) i mniej zelu, wtedy beda schly szybciej (moja opcja ) jak nic nie uzywasz to pozazdroscic gestosci
|
|
#4992 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Po domu wystarczy sam glut. A mój super stylizator wycofali Choć w sumie nie wiem, jakby się teraz sprawował... Ogólnie nie narzekam jakoś bardzo na rozluźnienie tego skrętu, gdybym miała trochę więcej włosów, to nawet byłabym za to wdzięczna Po prostu stwierdziłam, że uzyskanie takich efektów nie jest czymś bagatelnie prostym .
|
|
|
|
|
#4993 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie widzę niczego złego w stosowaniu dyfuzora, jeśli komuś to pomaga uzyskać zadowalający efekt.
Chyba lepsze to niż chodzić ze spuszonym niewiadomo czym na głowie, ani to prostym, ani kręconym.
|
#4994 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
nie dajmy sie zwariowac
|
||
|
|
|
#4995 |
|
Zakorzenienie
|
Matko tyle kombinowac to by mi sie ni chu chu nie chcialo. Ogladalam bez dzwieku wiec nie wiem co tam gadala, ale jesli po kazdym myciu sie tyle bawi z tymi wlosami to porazka
|
|
|
|
#4996 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale warto. I też jak syklamen uważam, że suszarka to nie jakieś zło wcielone, suszę chłodnym nawiewem i przynajmniej są loki, które dzięki stylizacji dyfuzorem nie wyglądają jak smutne strąki tylko trzymają skręt, aż do następnego mycia przy minimalnej reanimacji. Niektórzy po prostu obejść się bez tego nie mogą, i zazdroszczę tym którzy nie muszą. Plus ja lubię objętość, idealnie błyszczące spiralki przylegające do głowyi to nie dla mnie. Trochę puchu (trochę!) I uniesienie u nasady, to jest to. (Taka Shakira trochę ;p) Już nie przesadzajmy nie- farbowanie, nie suszenie, nie tak, nie inaczej...i najlepiej mieć plachte włosów bez szału, i sobie na czole napisać chyba jakie to one zdrowe. Ja na serio jestem trochę liberał w tej kwestii ![]() Rybiorek, pamiętam Twoje rude zdjęcia z wątku rudowłosych, jedne z moich ulubionych uwielbiam naturalne rudości, takie jak Ty miałaś. Szkoda że już sobie nie popatrzę ;p
|
|
|
#4997 |
|
Zadomowienie
|
Mnie kiedyś zrobiłą fryzjerka dyfuzorem i nie podobał mi się efekt. Miałam za krótkie włosy i wyglądałam jak kalafior. Może kiedyś jeszcze spróbuje ale wątpie bo suszarki używam tylko jak muszę czyli w zimę jak mam np. na 8 na uczelnie. Teraz w sumie po spaniu "w zwisie" to mam taką objętość, że aż marze czasem żeby trochę opadły.
![]() Co do temperatury suszenia to zimny nawiew nie uszkodzi włosa - dopiero przy 60 stopniach zmienia się stan skupienia wody we włosach z ciekłwego na gazowy i woda uciekając uszkadza włos. Ja uważam jak tu już któraś pisała - włosy są dla mnie, nie odwrotnie niezależnie od tego jak bym o nie nie dbała. Nie ma sensu spinać się o farbowanie czy suszenie tylko bardziej się przyłożyć do pielęgnacji bo wszystkich czynników niszczących się nie wyeliminuje chyba, że będziemy chodzić ze szklaną kapsułą na głowie. A bawić się z włosami uwielbiam - czy chodzi o odżywk, oleje czy jakieś inne czary. Ostatnio znalazłam stare zioła na loki i niedługo planuję użyć.
Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-09-15 o 12:35 |
|
|
|
#4998 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam dyfuzora tez uzywam bo po pierwsze nie lubie jak mi schna naturalnie, a po drugie lepiej wygladaja po suszeniu, ale ja po myciu jedynie ke ugniatam ze stylizatorem i susze chwilke. A tak odnosnoe farbowania-wczoraj po myciu przyjrzalam sie jednemu wlosowi, ktory wypadl. Jak wiecie od ponad roku nie farbuje wlosow, a wczesniej przez kilka lat farbowalam na bardzo jasniutki blond i nie wiem czy to co wczoraj zobaczylam to zludzenie optyczne czy na,prawde az taka roznica. Porownalam dwa konce wlosow-od nasady(naturalny) i koncowke(wytrawiony przez farbe) i roznica w grubosci jest na prawde duza. Masakra jak rozjasnianie potrafi wytrawic wlosy. Probowalam zrobic zdjecie, ale to bylo w nocy i przy tym szctucznym swietle nie chcialo mi wyjsc |
|
|
|
|
#4999 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Zniszczone, kręcone włosy
Shrinking, masz krótkie włosy więc normalne jest, że będziesz je miała bardziej zbite i efekt kalafiora nieunikniony ;p
Ale im dłuższe i bardziej chcesz pomóc w skręcie i je podbić tym, uważam, dyfuzor bardziej się przydaje Wizazanko, no aż tak to nie po prostu harmonijkuje, potem trochę plunkingu, wyrzucam w dyfuzor wszystkie naraz, a potem dziele może na jakieś 10 pasm każde w dyfuzor na jakąś minutę dwie, potem tylko suszę nasady reszta dosycha sama. Plus moje włosy bardzo bardzo długo schną same ![]() Poczytałam trochę więcej o typie włosów szklistych, i znalazłam odpowiedź na wiele nurtujących mnie pytań. Chyba jestem posiadaczką takowych i jestem stosunkowo niepocieszona z obrotu sytuacji
|
|
#5000 |
|
Zakorzenienie
|
Któraś z Was pisała o obecności w składzie kremu do loków Joanny alkoholu i podejrzewam, że rzeczywiście on mi szkodzi. Dzisiaj zrobiłam kolejne podejście do tego kremu (jestem uparta
) i loczki były ładne tylko przez chwilę, potem przyklapły, objętość znikła, zrobił się większy puch i włosy są matowe, jakby wysuszone. Zero blasku, a po olejowaniu mi się zawsze chociaż trochę włosy błyszczą. Związałam włosy w wysoki kucyk, bo teraz już tragicznie to wygląda. Nie wiem, czym mam te włosy stylizować. Może jestem skazana na chodzenie w koczku, albo kucyku. Ciągle puch i puch, już mam dość.
|
#5001 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5002 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#5003 | |
|
Moderator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5004 |
|
Zadomowienie
|
wydaje mi się, że niestety wrodzone bo np w kwestii ciężkiego przyjmowania wody i długiego schnięcia na przykład były od zawsze
![]() Eh, od głowy to co wyrasta to też takie właśnie pucho-nieprzyjemne w dotyku coś. .a nawet jak według mnie są super miękkie, jak nigdy po jakiś odżywce czy czymkolwiek, to dla reszty szału nie ma, a ja się rozpływam.... .ja powracam do prób żelu z joanną i naprawdę jest lepiej choć wczoraj trochę przesadziłam bo czuję trochę szorstko i matowo:/ ale rzeczywiście trzymają się lepiej!
|
|
#5005 | |
|
Moderator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5006 |
|
Zadomowienie
|
Newquay, syklamen dziękuję
Myślę, że to zależy od siły naturalnego skrętu. Jeśli umyte włosy jeszcze mokre są proste lub falowane i skręcają się dopiero podczas suszenia(naturalnego) to fakt, susząc suszarką z dyfuzorem ingerujemy w ich ułożenie, wygląd. W moim przypadku kiedy umyte włosy już są mocno skręcone wyschnięcie naturalne sprawia, że są oklapnięte. Kiedy suszę dyfuzorem skręt pasm się nie zmienia, pojawia się objętość, włosy unoszą się od nasady i cóż, lekko puszą, nie potrafię tego uniknąć, ale nie przeszkadza mi to już. Edytowane przez vidia9 Czas edycji: 2014-09-15 o 14:37 Powód: pomieszałam troszkę :) |
|
|
|
#5007 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Po prostu mam za mało falowane i co by na nie nie nałożyć, to się tak mocno nie skręcą.Cytat:
Chwalę się kolorem nowym, bo skrętem nie mam co, proste są. |
|||
|
|
|
#5008 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poczytaj i poogladaj informacje chocby na naturallycurly poza tym nie pisze tego goloslownie - uzywalam dyfuzora i wiem co potrafi (3 roznych = 3 rozne efekty), tylko problem byl taki ze po 2 latach uzywania dyfuzora stracilam swoj wlasny skret i potem nie bylo szans aby suszyc naturalnie, wychodzil koszmar, to byl tez jeden z powodow czemu chcialam skrocic pielegnacje do minimum - produktowo i suszeniowo (ale naturalnie, bez suszarki), nie zawsze wyschna ladnie, jak mam jakies stresy w domu czy pracy, malo spie, malo jem (jak mam stresy nie mam apetytu) nie sa za piekne - ale takie jest zycie, tylko ze wlosy to tylko ulamek mojego wygladu ktory w takich momentach nie ma znaczeniapolowa z Was jakby przestala tak 'walczyc o skret' i dala wlosom zyc mialaby duzo ladniejsze wlosy (moja opinia do ktorej mam prawo )Cytat:
)Cytat:
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2014-09-15 o 16:51 |
|||
|
|
|
#5009 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, wrzucam zdjęcie z dziś.
Przeszło z tydzień kładę codziennie coś proteinowego aby w końcu poradzić sobie z tym przenawilżeniem. Czasem jest nawet i proteinowa maska i proteinowa odżywka w ciągu jednego dnia. W ciagu ostatniego tygodnia włosy myłam częście SLS niż w ciągu ostatniego roku, a one wciąż niezadowolone. ![]() Dziś już trochę lepiej, zastanawiam się ile to jeszcze potrwa bo boje się, że przedobrze i przeproteinuję. |
|
|
|
#5010 |
|
Zadomowienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:53.

Czułam się jak odmieniec, który został poszkodowany przez los, bo nie ma prostych włosów i dlatego od fryzjera wychodzi zawsze niezadowolony. 

;p