|
|
#2461 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II
Jeśli kiedyś same spróbujecie macierzyństwa, to zrozumiecie, jeśli nie, to ,,dyskusja" będzie tak właśnie wyglądać
|
|
|
|
#2462 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam oyeowego srania nie komentować, ale co tam.
Nie wiem jak można wejść na jakikolwiek wątek (poza mamciowymi) i zarzucać go sraniem swojego dziecka??? Jak można być na tyle naiwnym, by pomyśleć, że to nie jest dla współrozmówców obrzydliwe? Niech zgadnę... Oye ma to gdzieś? :P Też nie ma sobie gdzie powierniczek szukać. Edytowane przez wlosomaniaczkaaa Czas edycji: 2014-09-15 o 08:54 |
|
|
|
#2463 |
|
Zakorzenienie
|
Skąd takie statystyki?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
a person who belives in the social, political and economic equality of the sexes" (HD!) BLOG Chow mein z orzechowym kurczakiem na ostro Edytowane przez Munkaa Czas edycji: 2014-09-15 o 09:10 |
|
|
|
#2464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolega się kwalifikuje do ścisłej czołówki w wątku o ozm. ![]() Co do podpisu Tinker, uważam, że powinna go zmodyfikować. Zamiast największym, dać jedynym, wtedy byłby mniej zaczepny i by nie kłuł tak po oczach.Dla każdej normalnej matki dziecko zawsze będzie ważniejsze od pracy, tytułów naukowych, pieniędzy i tak dalej. Każda z nas (prawie) może to zweryfikować patrząc na własną matkę. Może dziecko-sukces brzmi zbyt górnolotnie. Zwał jak zwał, oburzeniu matek się nie dziwię, bronią swego. Już nie wspomnę o tym, że nie każdy ma łeb jak sklep i pnie się po drabinie kariery (nawiązuję do podpisu) i żadnego sukcesu się nie dorobi, tylko zasuwa na zwykłym etacie. Co nie znaczy, że należy na takie osoby patrzeć z góry, bo mi lekceważeniem ten podpis trochę trąca. Głupio by mi było przed samą sobą czuć się lepszą, bo pracuję przy pc, a pani sprzątaczka przy mopie. Serio. Mnie tak bardzo odrzuca ciąża i poród, że gdybym urodziła, to zniesienie porodu i ciąży bym pod sukces podpięła jak nic. ;P Edytowane przez wlosomaniaczkaaa Czas edycji: 2014-09-15 o 08:53 |
|
|
|
|
#2465 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
I błagam Cię z tym sraniem to na mamusiowe wątki idź. To ŻADEN sukces, to zwykła....kupa, jak u każdego. Każdy zdrowy człowiek ją zrobi i tyle. ---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- Cytat:
To jest normalny proces od lat. I u zwierząt jest taki sam. Więc nie wiem czym się szczycić. Coś, co zrobi każdy zdrowy człowiek to żaden sukces dla takiego człowieka. Dla Ciebie to "sukces", że urodziłaś to pomyśl jakim sukcesem jest urodzenie dziecka przez kobietę, która ma świadomość, że prawdopodobnie umrze przy porodzie ale i tak decyduje się na to i udaje jej się przeżyć. To jest COŚ a nie normalna kolej rzeczy. Ale zgodzę się, że wychowanie dziecka na porządnego człowieka to już sukces. Poza tym ja podkreśliłam, że chodzi o to, że jak dla kogoś dziecko jest największym osiągnięciem to nie osiągnął nic. |
||
|
|
|
#2466 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W szkole było kilka dziewczyn, które piły i paliły do połowy ciąży i urodziły zdrowe dzieci. Nie twierdzę, że to mądre i dobre, ale fakt jest faktem. Jak widać nie wymagało od nich specjalnego traktowania. Panie żulerki też rodzą. I to nie jedno... Cytat:
|
|
#2467 |
|
Naczelna Nastolatka
|
specjalnie dzisiaj zapytałam koleżanek w pracy o to czy posiadanie dzieci uważają za wielki sukces. Mogę podsumować odpowiedzi "puknij się w czoło"
|
#2468 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
Sadze ze do wczorajszej rozmowy idelnie pasowal ten przyklad. U nas w domu to byl ogromny sukcess, dla rodzicow i dla synka. ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
Edytowane przez OYE Czas edycji: 2014-09-15 o 14:26 |
|||
|
|
|
#2469 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Żaden to sukces dla synka bo każdy kiedyś zrobi kupę |
|
|
|
|
#2470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2471 |
|
BAN stały
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2472 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2473 |
|
Zakorzenienie
|
Nie. Poprostu macie bledne pojecie co to jest sukces. Polecam sie podszkolic w temacie. Jako niektore tutaj sa nauczycielkami powinny wiedziec jak wspierac dzieci by osiagaly sukcesy ale trzeba pierw wiedziec co to sukces. Bo co dla jednego dziecka bedzie sukcesem dla drugiego moze nie byc.
|
|
|
|
#2474 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
W sumie podpisalam sie pod tym co mowi wlosomaniaczka. Ale chcialam dodac, ze jak urodzilam dzieci poczulam sie moze dumna z siebie ale najbardziej przyt laczalo mnie przerazenie i strach. Bo dostalam "do rak" Czlowieka i mialam go wychowac tak, zeby on byl szczesliwy i inni ludzie z nim. Ta odpowiedzialnosc za kogođ, za jego zycie, zdrowie, za psychike i w ogole za wszytsko, jest przytlaczajaca. nawet za to czy kupe zrobil, jak trzyma nozyczki i czy ten stres, czy czasem czegos nie przegapilismy, czy moze jakiegos talentu nie rozwijamy, moze cos zle przekazujemy, moze szkodzimy psychice malego itd. I jak sie okazuje, ze po roku czy dwoch czy pieciu, ze dziecko jest fajne, dobrze sie rozwija, to po prostu mamy poczucie sukcesu. Wiem, ze dopiero mala czesc pracy za nami, ale juz jakis tam sukces osiagnelismy, maly ale cieszy. Dlaczego proces wychowywania czlowieka, zywej istoty, ktora jest zalezna tylko od nas, nie moze byc sukcesem? Mozemy kogos albo skrzywdzic na cale zycie albo dobrze wychowac i dac mu szczescie, to nie jest takie hop siup, takie dobre wychowanie. I owszem, dzieci sa moim sukcesem. A ich osiagnieciami i sukcesami ciesze sie bardziej niz swoimi. Bo ich sukcesy to tez i moja praca, moje nie spanie po nocach, moje pokazywanie im swiata, moje z nimi pisanie literek, czytanie ksiazek i moja nauka dobra i moja milosc. W kazdym ich sukcesie jest czastka mnie i ich taty, tak jak w moich sukcesach jest kawalek moich rodzicow.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-09-15 o 14:47 |
||
|
|
|
#2475 |
|
Zakorzenienie
|
Dokladnie kazdy duzy sukces sklada sie z wielu malych
|
|
|
|
#2476 |
|
Konto usunięte
|
no i tu jest pies pogrzebany.
ile to mamy Skłodowskich na forum ? ![]() w ten sposób można się licytować do usranej ;d ktos powie -twoje dziecko nie jest żadnym sukcesem.to może usiadźmy i opowiedz mi o swoich własnych.i tutaj następuję wybałuszenie gał z niedowierzaniem ze takie głupoty (dla innej osoby) mogą być sukcesem i tak bez końca ja tam o sukcesach pisać nie będę.tylko o priorytetach.zawsze rodzina/dziecko będzie dla mnie najwazniejsze.potem długo długo długo nic i może cos tam dla kogoś może to być praca/kot/hobby .ja tego nie rozumiem.ale okej zawsze mi się chce śmiać(i przypominam sobie to forum) jak słucham wywiadów z bardzo znanymi aktorkami czy piosenkarkami .tak tak ciesze się z tego Oskara /z milonów sprzedanych płyt ale tak naprawdę...to dziecko nadało sens memu życiu no widzicie i pani ze spożywczaka i Beyonce na jednym wózku jadą ![]() zresztą co tu daleko szukać nasza przesympatyczna mistrzyni J.Kowalczyk nie radzi sobie z depresją.chyba jej nie odmówicie sukcesów? a ona 'tylko' chciała urodzic dziecko co byście się nie zdziwiły że w erze wysoce galopujących problemów z zajściem w ciązę (zobaczcie sobie statystyki ile par ma z tym problem) czy urodzenie dziecka to nie będzie prawdziwy sukces! Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2014-09-15 o 16:19 |
|
|
|
#2477 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
kobieto, nie chodzi mi o urlop wychowawczy, tylko o zwolnienie (potocznie zwane L4) w czasie ciąży, kiedy możesz pracować, nic nie zagraża ani dziecku ani tobie, masz fajną pracę które nie polega na dźwiganiu pudeł. ---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- Cytat:
no bo jak to?teraz "dziecko może być MOIM priorytetem, waszym nie musi"? ale przedtem "każde dziecko MUSI być ważniejsze niż wasze zwierzęta, bo jak nie to jesteście chore" |
||
|
|
|
#2478 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ty stawiasz nacisk na -> swoje-cudze a ja uważam że temat od początku powiniem być rozpatrywany pod kątem-> zwierzę-człowiek i to nas różni |
|
|
|
|
#2479 |
|
Konto usunięte
|
Teraz "to MÓJ sukces, nie musi być sukcesem dla ciebie" a wtedy "to powinien być twój PRIORYTET, bo to dziecko". równie dobrze możemy to zmienić na np. moją 97 letnią babcię i twoje 4 letnie dziecko - jeśli bym powiedziała, że ratuję, babcię, to byłyby komentarze, że przecież dziecko młodsze i ważniejsze. DLA WAS ważniejsze. ale narzucacie to NAM. więc mam prawo sądzić, że są dużo trudniejsze czy ważniejsze rzeczy do zrobienia niż URODZENIE (nie - wychowanie na dobrego człowieka) dziecka.
|
|
|
|
#2480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu wyssalas to z palca, tak sobie myslisz, ze ktos by moglby tak ewentualnie powiedziec i wokol tego budujesz cala "teorie" Ale jak dlugo nikt ci nie powie, ze masz ratowac dziecko, bo mlodsze, tak dlugo nie mozesz na tym opierac swoich twierdzen o jakimkolwiek "narzucaniu" Poza tym calkiem mieszasz dwie rozne sprawy, ktore nie maja ze soba zwiazku.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-09-15 o 17:05 |
|
|
|
|
#2481 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie nie wszyscy jasne ze nie. Ale z tamtego roku (albo dwa lata temu) pamietam, ze ktoras wizazanka pisala, ze chciala zrobic paczke wlasnie "biednemu staruszkowi" (ze swojego miasta) i, ze tak powiem, zadnego juz nie bylo. Wszyscy zostali juz wybrani przez innych ofiarodawcow a zostaly same osoby w rodzaju "szlachta nie pracuje".
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-09-15 o 17:28 |
|
|
|
|
#2483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chciałam pomóc jakieś rodzinie ale jak zobaczyłam, że chcą dostać meble do kuchni, lodówkę czy tv, najlepiej nowe, to odpuściłam. Sorry ale mnie nikt takich rzeczy nie da. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Mówiła, że wyszła tego dnia z bukietem żółtych kwiatów właśnie po to, bym ją wreszcie odnalazł. Gdyby tak się nie stało otrułaby się, bo jej życie było pozbawione sensu... M&M ![]() Instagram http://instagram.com/paulinamigotka |
|
|
|
|
#2484 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
zwykle w dyskusjach na temat komu pomóc pojawia się argument, że trzeba pomagać dzieciom, bo ''one będą pracować na twoją emeryturę'' szkoda, że argument ten najczęściej wykorzystywany jest przy okazji właśnie patologicznych wielodzietnych rodzin, w których dzieci wynoszą od rodziców wzorzec pt ''mi się należy'' i ''szlachta nie pracuje''. ale ''globalnie'' z ekonomicznego punktu widzenia bezdzietni będą zawsze na gorszej pozycji - bo jednak dzieci to długofalowy konsument. Marketingowcy wpędzają rodziców w obsesję kupowania dla dzieci wszystkiego naj, naj, naj - od niemowlaka: najlepsze edukacyjne (koniecznie) zabawki, maty, najdelikatniejsze hipoalergiczne kosmetyki, proszki, witaminki, słoiczki na każdy dzień roku, oryginalne adidaski z trzema paskami długości mojego palca itp, potem jeszcze droższe zabawki (tablety, elektryczne pojazdy itp) i interes się kręci. Nawet w głupim markecie rodzinka załaduje żarciem wózek za większą sumę niż bezdzietna para i jeszcze potem wykupią pół mcdonaldsa. tak szczerze to współczuje rodzicom - bo mimowolnie w mniejszym czy większym stopniu biorą udział w wielkim wyścigu szczurów już w zasadzie od poczęcia dziecka ('' bo np usg musi byc 3d ), i nie ugiąć się pod presją ''wszystkiego naj naj naj'' dla dziecka jest chyba równie trudno co nie ugiąć się pod presją posiadania dziecka w ogóle
|
|
|
|
|
#2485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2486 |
|
Konto usunięte
|
pytanie tylko czy to są własne przyjemności czy dzieci (i nie mówię o legendarnym tatusiu bawiącym się kolejką ;-))
a tak na poważnie to przewalone mają rodzice próbujący wychowywać dziecko w szeroko pojętym umiarze. córka mojej przyjaciólki - ma 4 lata, nie ma w domu telewizji, sporadycznie ogląda Planete i Animal Planete na komputerze, jest wegetarianka od urodzenia, nie je słodyczy ani nie pije słodzonych napojow. w przyszłym roku idzie do przedszkola i jakoś nie widzę tego jak wpadnie między wystrojone dzieciaki z hello kitty, szpanerskimi gadżetami w domach, odzywiającymi się śmieciowym jedzeniem, w markowych ciuszkach itp. że o rodzicach z różnym nasileniem OZM nie wspomnę ;-) |
|
|
|
#2487 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Juz uwielbiam ta kolezanke. Szkoda, ze moja mama nie miala takiej wiedzy i odwagi
|
|
#2489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do natezenia rodzicow z ozm, to w takiej placowce jest ich pewnie wiecej niz gdzie indziej. Przeciez oslawione ozm nie charakteryzuje sie tym, ze pozwalamy ogladac telewizje czy dajemy soczki. Ja wlasnie zauwazam, ze rodzice mocno zakreceni na jakims punkcie i przestrzegajacy scisle "zero tele", "zero cukru" "zero soli "jajka tylko od kur z podworka", "pierzemy tylko w orzechach ekologicznych" sa bardziej zakreceni niepozytywnie na punkcie swoich i cudzych dzieci. Maja misje i ja realizuja chocby nie wiem co. Oczywiscie nie wszyscy, nie pisze o Twojej przyjaciolce itd. Pisze o swoich obserwacjach wsrod ludzi, ktorych znam czy "znam" z telewizji Ja sama uznaje, ze prawie wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem, czasem z duzym. Nie jest (dla mnie, zaznaczam!) osiągnieciem to, ze wszytskiego dziecku zabraniamy i nie dajemy, ale to, ze uczymy je uzywac wszystkiego z glowa. Bo w zyciu spotka roznych ludzi, bedzie w roznych sytuacjach i jesli ma wiele zakazow pt tego nie jedz, tego nie pij, tego nie ubieraj, tego nie ogladaj, to w koncu bedzie chcialo ktorys zakaz zlamac. I musi wiedziec na ile moze i czy moze sobie na cos pozwolic. A nie jak Ted zezrec poltorej kilo bekonu
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-09-15 o 19:40 |
|
|
|
|
#2490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:33.

Haters Gonna Hate