|
|
#91 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Gdybyś miała wybrać kraj urodzenia...
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zanim sie zacznie porownywac wypadaloby poznac dobrze dany kraj
|
|
|
#93 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201607050913 Czas edycji: 2014-09-12 o 00:37 |
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() polecam samemu sie przekonac bo warto
|
|
|
#95 |
|
Zadomowienie
|
Tyle krajów wymienionych a jakoś nikt o Rosji nie wspomniał. Nikt nie chciałby być obywatelem mocarstwa i jednego z największych państw świata
![]()
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
Nie
Wyslane przez tapatalk 2 |
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Stany! I na szczescie tu mieszkam
![]() Sent from my iPad using Tapatalk |
|
|
|
|
#98 |
|
Konto usunięte
|
No wiesz, czasami ludzie mieszkają w danym kraju bardzo długo a widzą tylko to, co chcą widzieć. Ale jeśli Twoim jedynym argumentem jest to, że wiesz lepiej bo mieszkasz, to faktycznie nie mamy o czym dyskutować.
|
|
|
|
|
#99 |
|
Zadomowienie
|
Najbardziej chciałabym urodzić się na Alasce, bo kocham zimę, a tam podobno trwa ona 9 miesięcy
|
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja poprostu tu mieszkam i wiem jak tu sie zyje, wiem jak wyglada codziennosc, smieszy mnie jak ktos mi mowi ,ze czarne jest biale bo kolega kolegi tak powiedzial, nigdy nie mieszkalas w argentynie ,a twoja opinia bazuje na zaslyszanych od znajomych opowiesciach, to zaden argument. oczywiscie, ze wiem lepiej bo tu mieszkam i wiem jak tu sie zyje mi i innym ,wiec bawi mnie upieranie sie przy czyms osoby ,ktora o argentynie nie ma pojecia.
|
|
|
#101 |
|
Konto usunięte
|
Po prostu bardziej wierzę ludziom, którzy się tam urodzili i mieszkali po 30 lat niż komuś, kto mieszka krótko i uważa że wszystko wie najlepiej - chyba logiczne?
![]() PS myślałam, że będzie można pogadać rzeczowo o historii społeczno politycznej tego kraju, ale widzę tylko butę, spoko. Koniec offtopu. Edytowane przez 201607050913 Czas edycji: 2014-09-12 o 20:55 |
|
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kocham sluchac ludzi ktorzy sie wymadrzaja na tematy, o ktorych nie maja pojecia. ![]() zapraszam do argentyny to sie sama przekonasz
|
|
|
#103 |
|
Wtajemniczenie
|
Portugalia lub Hiszpania
|
|
#104 |
|
Rozeznanie
|
Włochy
|
|
|
|
|
#105 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#106 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie chciałabym, bo nie odpowiada mi klimat ![]() ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- [1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;48142991] ![]() ![]() [/QUOTE] Dodam jeszcze: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,1...pojrzenia.html ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#107 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i tego typu ☠☠☠☠☠☠☠ach, chodzi o poziom zycia i kulture, jesli chodzi o klimat o tez nie rozni sie tak bardzo od polskiego, zwlaszcza w Buenos i okolicach, no moze zima trwa nieco krocej i snieg raczej nie pada, roznice kulturowe sa prawie zadne, lub minimalne, polityka niestety jest podobna, poziom zycia, zarobki, koszty utrzymania, wyzywienia takie same jak w polsce , tak wiec polska i argentyna sa do siebie bardzo podobne ,argentyna to NIE jest niebezpieczny kraj, a juz na pewno nie Buenos, to bardzo spokojne miasto, bajek sie naczytalas. Mieszkalam we wloszech i wieksze roznice sa miedzy italia i polska niz polska i argentyna, ktora przeciez powinna byc dzikim krajem gdzies w ameryce pl.
|
|
|
#109 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#110 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Kulturalnie to dopiero jest przepaść Widziałaś u nas np. karnawał na ulicach? Mentalność i kultura polska a latynoska to jak niebo i ziemia. No nie wiem czy przestępczosc jest taka jak w PL: ![]() http://www.numbeo.com/crime/country_...ntry=Argentina http://www.numbeo.com/crime/country_...country=Poland http://www.numbeo.com/crime/country_...United+Kingdom |
|
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
Polska, a jeśli nie to jakiś kraj Skandynawski (z uwagi na klimat, piękno przyrody, stosunkowo małe rozwarstwienie społeczeństwa oraz dobre szkolnictwo i bezpieczeństwo społeczne)
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w zadnym kraju nie czulam sie blizej polski jak w argentynie, nie tylko ze wzgledu na kulture i mentalnosc bardzo podobna do naszej ,ale i powodu wielu innych podobienstw. a tak w ogole nie wiem czy wiedzialas, ze wielu argentynczykow ma polskie pochodzenie, a wplyw naszej kultury jest tu bardzo znaczny i widoczny, jest nawet swieto emigranta polskiego ,ktore jest swietem narodowym, na czerwono zaznaczonym w kalendarzu, jest rowniez bardzo preznie dzialajaca spolecznosc polonijna, to samo dotyczy wlochow i hiszpanow, w mniejszym stopniu ukraincow, tego nie znajdziesz w zadnym innym latynoskim kraju. wiec jak widzisz, kultura europejska jest tu bardzo gleboko zakorzeniona.
|
|
|
#113 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#114 |
|
Wtajemniczenie
|
Południe Stanów
Klimat świetny, inna mentalność i większe możliwości
|
|
|
|
|
#115 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
(to też podobieństwo do Polski? ![]() Nadal nie widzę żadnego podobieństwa Jak tam mieszkasz, to widac z tego co mówisz, że zapomniałaś już Polskę wrzuć fotkę zza okna teraz i porównamy rzeczywistość z ulicy w PL Nawet to co mówisz o emigrantach..., tam jest wielonarodowościowa społeczność, kolejna różnica, wielonarowdowosciowa społeczność to nie to co jeden dany naród, mówiąc tak (o własnym kraju z resztą) sugerujesz, że nie posiadamy własnej wyróżniającej się kultury, a to chyba nie prawda...
|
|
|
|
|
|
#116 |
|
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 201607050913 Czas edycji: 2014-09-16 o 23:49 Powód: Edytowane bo po co mi punkty :P |
|
|
|
|
#117 |
|
Konto usunięte
|
Rousse kiedy bylas w Argentynie?
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Słyszałem,że Argentyna po raz kolejny zbankrutowała. Jeśli to prawda to czy odczuwa to w jakikolwiek sposób zwykły obywatel? Państwo działa normalnie czy są np.rozruchy? Pytam z czystej ciekawości. Jeśli nie chcesz - nie musisz odpowiadać
|
|
|
|
#119 |
|
Zadomowienie
|
Świetny wątek, można sobie pomarzyć
![]() Nie będę oryginalna, ale wybrałabym któryś z Krajów Skandynawskich, Szwecję, Norwegię, ewentualnie też Danię, jeśli myślę o tych europejskich okolicach. W głowie mam też Islandię A z dalszych kierunków - Kanada. Wracając na ziemię, w granicach Polski marzy mi się mieszkanie w Gdyni lub Sopocie |
|
|
|
|
#120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kryzysu poki co sie nie odczowa, na razie jest wszystko w normnie, nie wiadomo jak dlugo to potrwa. Pansto dziala normalnie, poki co zadnych rozruchow nie ma. Rousse - argentynczycy to emigranci z dziada pradziada, wiekszosc przybyla z europy, dlatego nasza kultura jest tu bardzo odczowalna, mentalnosc ogolem jest rowniez europejska, nie latynoska, argentyna to wysoko rozwiniety i nowoczesny kraj. podobienstwo do polski jest w mentalnosci ludzi przedewszyskim, kuchni rowniez ukradli nam pierogi na przyklad , poziom zycia , ceny ,zarobki, koszty zycia ogolnie sa takie jak w polsce, tu nie ma emigrantow jak w angli ,we wloszech czy innych krajach, argentynczycy maja europejskie korzenie, ale tu chodzi o pochodzenienie ,nie staly naplyw emigrantow , to nie jest multikulturowa populacja, chodzi o wplyw europejskiech kultury .nie znasz kraju, a masz tak wiele do powiedzenia....kocham to ![]() nawet jesli kiedykolwiek mialas stycznosc z argentyna ,to wakacje ,a zycie gdziec to diametralnie rozne sprawy, zyjac tu czuje sie jak w polsce, jak w domu, wlasnie ze wzgledu na podobienstwa, codziennosc jest bardzo podobna, ale mi sie to podoba, bo to spawia, ze czuje sie jak u siebie. co ma z rzeczywistoscia wspolnego fotografia zza okna? mieszkam w ladniej dzielnicy, a Buenos Aires to nowoczesne i przepiekne miasto, widoki sa niesamowite, jak chcesz to moge wrzucic pare zdjec z roznych dzielnic miasta, nie rozni sie niczym od przecietnego polskiego miasta, nooo moze Buenos Aires jest ladniejsze
"Some are born to sweet delight ,Some are born to endless night ..." - William Blake Edytowane przez Romanaccia Czas edycji: 2014-09-18 o 21:39 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:17.

Mentalność i kultura polska a latynoska to jak niebo i ziemia.