|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: rozkład jazdy km
Są strony, gdzie wpisujesz miasto, ulicę, na której jesteś i ulicę docelową i pokazuje jaką linią i na jakim przystanku trzeba wsiąść, szacowany czas jazdy itd. Nie podaję linka żeby nie było zaraz, znajdziesz sama
![]() A e-podroznik mnie akurat wiele razy okłamał, teraz jeżdżę cały czas tą samą trasą którą znam na pamięć, a jak z ciekawości sprawdziłam, co pokazuje e, to mi jakiś kosmos tam się pojawił ![]() I zgadzam się z Gosiaczek1969. Tyle wiemy, na ile nas sprawdzono. Ja powiedziałabym: tyle potrafimy, ile musieliśmy się nauczyć ![]() Ja niby rozkład odczytać zawsze umiałam, ale po przeprowadzce na studia wcale nie byłam taka mądra, tylko sobie myślałam 'ojej a jak wysiądę za daleko, a gdzie mam kupić bilet (!)'. Bo w mieście skąd pochodzę jest inaczej, więc zawsze pytania się jakieś rodzą. |
|
|
|
|
#62 |
|
Konto usunięte
|
A autorka jak już +/- ogarnie nazwy przystanków to niech sobie na telefon ściąganie MobileMPK, działa offline.
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a do sprawdzania rozkładów jazdy komunikacji miejskiej polecam jakdojade.pl Edytowane przez dominikmeller25 Czas edycji: 2014-09-15 o 19:46 |
|
|
|
|
|
#64 | |
|
ciepłe kluchy
|
Jak ja musiałam kilka razy jechać do obcych miast, wygrzebać się z podziemnych stacji PKP, znaleźć przystanek itp., to często też obczajałam okolicę w Google Street
I w ogóle korzystając ze stron komunikacji miejskich danego miasta + Google Maps + Google Street dawałam radę No i apka JakDojade na komórę też baaardzo pomaga
|
|
|
|
#65 |
|
Konto usunięte
|
A to już błąd rodziców (i o takich błędach Paszczurek pisała właśnie...). Bo czemu rodzice nie pokażą jak sprawdzić? Bo warto zachęcić dziecko do sprawdzenia samemu, niech się uczy. Ale wielu rodziców podchodzi do tego na zasadzie "A po co? Ja to szybciej zrobię, tak nam tylko czasu więcej zejdzie.". Taki, powiedzmy, 3/4-latek zada na dworcu sam milion pytań o rozkład: a co to? a po co? a do czego? a jak działa? a czemu? Aż można oszaleć, ale trzeba odpowiadać, żeby dziecko czegoś się nauczyło.
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chce mi sie wierzyc ze dorosly czlowiek nie umie poradzic sobie z rozkladem. Naprawde rozumiem ze mozna byc ze wsi czy malego miasta i nie miec do czynienia z komunikacja miejska ale... serio? Sama pochodze z malego miasta i autobusami nigdzie nie jezdzilam, a gdy juz w koncu musialam to po prostu stanelam na przystanku, pogapilam sie 3 minuty i juz. Przeciez tam jest wszystko bardzo jasne napisane...Rozumiem oczywiscie, ze mozna sie bac, ze sie za daleko wysiadzie czy zabladzi ale to inna sprawa, normalne,ze miasta mozna nie znac ale zeby sobie samemu nie poradzic z ogarnieciem rozkladu, ze tu jest godzina, tu numer autobusu a tu spis przystankow? Zle sie dzieje...
Edytowane przez aguleekk Czas edycji: 2014-09-16 o 00:52 |
|
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
A w szkołach 2 godziny religii tygodniowo a póżniej młodzież nie potrafi korzystać z rozkładu jazdy- masakra
(Rodzice tez są winni bo wszędzie wożą dzieciaki. |
|
|
|
|
#68 |
|
Zielona Driada
|
Nie wierzę
|
|
#69 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
Pani Mizantrop
|
Również dołączam do zszokowanych.
Rozkłady jazdy to nie tajemne szyfry, wcale nie trzeba jeździć komunikacją miejską, żeby umieć odczytać rozkład, bo one nie są robione tylko dla posiadających wiedzę tajemną. Rozkład nie powinien być ŻADNYM PROBLEMEM dla osób będących w stanie chociaż minimalnie ruszyć głową i czytać ze zrozumieniem, a osoba, która zdała maturę z języka polskiego chyba powinna te warunki spełniać
|
|
#71 | |
|
Zielona Driada
|
Cytat:
przyszłość narodu
|
|
|
#72 |
|
Raczkowanie
|
A przepraszam bardzo, skąd wiecie, że wybieram się na Uniwersytet? Plac Uniwersytecki to tylko taka ulica w Białymstoku.. Ojj chyba nie ma ludzi nieomylnych
JUŻ ROZUMIEM WSZYSTKO ZWIĄZANE Z ROZKŁADEM JAZDY już spokojnie Drogie Dziewczęta/Kobiety..
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zielona Driada
|
Cytat:
powodzenia w takim razie w miejskich wojażach
|
|
|
#74 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Zielona Driada
|
Cytat:
ale wniosek sam się nasuwał z kilku względów, więc wiesz Powodzenia mimo to, będzie potrzebne
|
|
|
#76 |
|
Pani Mizantrop
|
To nie zmienia faktu, że nieumiejętność czytania ze zrozumieniem tak prostej rzeczy to nieogarnięcie życiowe.
In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. Edytowane przez kasztanka3 Czas edycji: 2014-09-16 o 12:17 |
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
No ale co to ma do rzeczy? Myślę, że KAŻDEGO dorosłego (nastolatka zresztą też) umiejętność rozumienia rozkładu jazdy nie powinna przerastać... Bez różnicy czy jest studentem czy tylko skończył zawodówkę, bo umiejętność czytania ze zrozumieniem ćwiczy się już od podstawówki, a nie tylko przygotowując się do matury. No błagam.
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Zielona Driada
|
Cytat:
|
|
|
#79 |
|
Zadomowienie
|
Czytanie ze zrozumieniem swoją drogą, ale nie można po prostu spytać kogoś na przystanku/kiosku/punkcie MPK jak dojechać?
Toż nawet za granicą na migi można się dogadać w tej kwestii.
|
|
#80 |
|
Konto usunięte
|
Wiesz co, pomogłam Ci, ale potem dopiero skojarzyłam, z kim mam do czynienia. Pamiętasz, jak nazywałaś wizażanki głupimi? Teraz takie oburzenie? Ktoś tutaj chyba jest lekkim hipokrytą...
|
|
|
|
|
#81 |
|
Naczelna Nastolatka
|
mam nadzieję, że niektórzy zdają sobie sprawę z tego, że stosunkowo nie tak dawno, nie było żadnych aplikacji jakdojade i nawet (o zgrozo) nie było google view, map i innych takich. I jakoś ludzie się nie gubili, nawet na pociągi potrafili zdążyć, a w nowym mieście potrafili zrozumieć rozkład jazdy na przystanku autobusowym.
Ten wątek mnie przeraża, serio. Szczególnie, że piszą osoby na studiach/po maturze.
|
|
#82 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() Btw, doczytałam w starszych postach autorki wątku, że ma ona 19 lat, więc właśnie zdała maturę i zapewne jednak idzie na studia.
|
|
|
#83 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja jestem tępa z orientacji w terenie. Ale, na bóstwa wszelakie, po Brukseli jeździłam sama komunikacją miejską, trafiałam gdzie chciałam. I wcale nie za pomocą internetu tylko normalnej mapy i informacjach na przystankach/w metrze. O Warszawie, kiedy nawet nie miałam telefonu komórkowego, nie wspomnę. To się chyba nazywa wtórny analfabetyzm, to co prezentuje autorka i osoby, które nie potrafią rozkładu PKP zrozumieć.
|
|
#84 | ||
|
Zielona Driada
|
Cytat:
Pewnie, że tak, ale głupio się teraz przyznać myśli, że jak powie, że idzie do pracy to coś to zmieni ![]() ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Cytat:
Dokładnie.
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pamiętam jeszcze w LO nauczycielka, już nie pamiętam w kontekście do czego, powiedział, że są osoby w naszym wieku (wtedy 3 LO), które nie rozumieją rozkładów jazdy, my się śmieliśmy, że chyba jednak bez przesady, że co tam trudnego, że każdy da radę, ale nauczycielka powiedziała, że faktycznie znała taką osobę, która po prostu sobie z tym nie radziła, nie była jakaś upośledzona czy z jakimiś wadami, tylko nie umiała odczytać tego co nie było napisane ciągłym tekstem tylko właśnie za pomocą jakiegoś schematu, tabelek, w tym właśnie wszelkiego rodzaju rozkładów pkp czy autobusów. Tak jak są osoby, którą mają stwierdzoną np. dysortografię, tak podobno są ludzie, którzy mają problemy z ogarnięciem rozkładów
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Nikt nie musi być alfą i omegą. Sama nie wiem mnóstwa rzeczy, regularnie gubię się w podziemiach itd. Ale nieumiejętność odczytywania prostych schematów to jak ktoś już zauważył - wtórny analfabetyzm. Jestem ze wsi, też jak przyjechałam do miasta na studia pierwszy raz widziałam ten schemat, ale od razu zorientowałam się o co chodzi, to wręcz banalne.
Tak samo z wyszukiwaniem informacji. Naprawdę znalezienie takich informacji nie jest trudne. Bo można czegoś nie wiedzieć, ale po co z tym od razu lecieć na wizaż, są google. ---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#87 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#88 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
|
#89 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.To ten zielony kwadracik pośrodku. I na serio, to czy idziesz do pracy czy na studia nie ma żadnego znaczenia, bo jako osoba dorosła powinnaś posiąść umiejętność wyszukania na stronie BKM odpowiedniego połączenia. |
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:44.

I w ogóle korzystając ze stron komunikacji miejskich danego miasta + Google Maps + Google Street dawałam radę 
(

JUŻ ROZUMIEM WSZYSTKO ZWIĄZANE Z ROZKŁADEM JAZDY
.To ten zielony kwadracik pośrodku.