|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koszty jedzenia dla 2 osób
U mnie też nie sprawdził się system jednych dużych zakupów w tygodniu. Ciężko wszystko upchać w lodówce a jak przychodzi co do czego to ma się ochotę na co innego niż mam
i klops bo termin ważności się skończył i trzeba wyrzucić.Wydaje około 800zł jeżeli się pilnuje (tj. nie kupujemy ogromnych ilości słodyczy, słodkich napoi, gotowych deserków) dużo gotuje sama. Jeżeli się nie przypilnuje i idę na zakupy bez listy, wrzucając do koszyka wszystko na co mam ochotę to przy kasie leci 200zl. Rozpakowując zakupu w domu okazuje się, że same pierdoły kupiliśmy i nie ma konkretnych rzeczy na obiad Wtedy potrafi przekroczyć ponad 1500zł na miesiąc.
|
|
|
|
|
#92 |
|
Konto usunięte
|
O właśnie: których producentów serów uważasz za OK? Zawsze chętnie zbieram takie informacje.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-09-16 o 12:01 |
|
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#94 |
|
.
|
a u mnie niektóre produkty wytrzymują nawet 2 tygodnie i są super świeże jak prosto po zakupie. polecam pojemniki próżniowe z pompką
|
|
#95 |
|
Konto usunięte
|
Nadaje się to to do wędlin? Bo również od jakiegoś czasu się zastanawiam nad zakupem 1-2 takich pojemników. Masz z jakiegoś systemu, czy jakiś no name?
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale jak one nie zjadłyby tych ciast, to musiałaby zjeść coś innego. Przecie jedzą ile jedzą. Ciasto domowe samo w sobie z drogich rzeczy nie jest. Mąka i cukier, jakaś "Kasia" + owoce- tanie produkty. Tak samo ja bym mogła napisać, ze jakbyście przestali jeść nabiał, to byście wydawali mniej. Nie, nie wydawalibyście mniej nie jedząc nabiału, bo byście jedli w to miejsce coś innego co tez trzeba kupić. Może jajka, może mięso a może orzechy.
|
|
|
#97 |
|
Konto usunięte
|
U mnie jak u cavy system planowania sie nie sprawdza. Kupujemy jedne mega zakupy raz na dwa miechy. Caly rajd - lidl biedronka i makro i potem albo jemy albo mrozimy. Jemy to na co mamy ochote. System zaplanowania obiadow na tydzien z gory nie sprawdzil sie absolutnie nigdy.
Co do parowek - zostalam sterroryzowana przez prpgram wiem co jem i nigdy nie kupuje parowek na wage tylko pakowane i sprawdzam sklad. Najlepszy maja parowki z lidla ktore kosztuja 3 zl za paczke. Z 97-98 procent miesa. A nie 25 xd ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- U mnie nie warto kupowac jedznia z wyprzedzeniem - w lipcu kupilam jogurt naturalny bo mial byc makaron z truskawkami i jogurtem. Owoce ostatecznie zamrozilam a jogurt wyrzucilam w tym tygodniu bo nie bylo okazji do zjedzenia xd. Wywalilam ostatnio pol mozarelli bo pol zjedlismy a reszta sie kisila. Takze nie wiem ja tam moze podziwiam ale u nas najwieksze ☠☠☠☠☠☠☠ki sie marnuja. Nawet piwo sie potrafi przeterminowac jesli nikt nie ma akurat ochoty |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#98 |
|
.
|
na moich pojemnikach jest napisane la.va i jakieś niemieckie gryzmoły. w zestawie były 3 opakowania różnej wielkości i pompka. zazwyczaj właśnie wędlina jest tam trzymana i jest super. nie ma różnicy pomiędzy taką świeżo kupioną a leżącą nawet tydzień-dwa w lodówce.
|
|
#99 |
|
Konto usunięte
|
Swoja droga mrozenie tez jest zdradliwe. Zamrazalnik mam wypchany ze ledwo sie zamyka
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co innego jak do domowego budzetu wplywa 5 tysiecy co miesiac, a mimo to sie tyle wydaje, to wtedy faktycznie sie czlowiek zastanawia. Ogolnie jak sie ma 600 zl na miesiac, no to je sie wiecej dan macznych- pierogi (robione w domu wychodza tanio), zupy (bo ugotujesz taka pomidorowke i masz obiad na 2-3 dni, makaron tez nie jest drogi), owoce tanie (zamiast awokado kupuje się jabłka), chemię na promocji (2 żele do WC w cenie 1 itp.), no i wyjdzie te 600 zł . Z tym, że wtedy to ani za bardzo wyjścia na miasto, ani droższego słodycza, alkoholu.My tak z TZ zylismy, no i dalismy rade, ale luksusów nie było.Jak juz tak piszecie o parowkach, to jak ktoras z Was robi zakupy w Tesco, to są tam parówki, bodajze z Morliny, kosztuja 4zl (maja chyba naklejke "pewniak") i maja 90% miesa. My zawsze te kupowalismy, sa bardzo smaczne. My robimy zakupy co tydzien. Nie mamy samochodu, wiec ogranicza nas dzwiganie ciezkich siat. Nie kupimy wtedy 10kg cukru i 4 zgrzewek wody, bo nikt tego nie doniesie do domu. Zaraz ide do sklepu, bo musze kupic skladniki na obiad, to przy okazji kupie chleb, jabłka, no i tak sie robi te drobne zakupy. Ja np. mam system, ze nigdy nie kupuje pierdyliarda rzeczy na chleb. Nie uznaje kupowania 3 rodzajów serów, wędlin na tackach (zawsze na wagę, bo kupię 5-6 plasterków i wiem, że się nie zmarnują, a te na tackach często wyrzucaliśmy, bo obślizgiwały po paru dniach). Jak juz chce miec kilka rzeczy na kanapki, to takich, ktore wiem, ze sie nie zepsuja zaraz po otwarciu- np. dzem, maslo orzechowe, a do tego jakis swiezy produkt typu ser. Jogurty tez kupujemy w malych ilosciach. Mleka nie pijemy, idzie tylko do kawy, wiec max 1-2 w lodowce i to z dlugim terminem. Na zapas kupujemy jedynie chleb (kupujemy 2-3 i mrozimy) oraz suchy prowiant typu makaron, sosy itp. Nie mam jakiegos specjalnego systemu, po prostu patrze do szafki, do lodowki i spisuje na kartce, czego potrzebuje. Jedyne co robimy, to spisujemy nasze wydatki, bo niedawno przeprowadzilismy sie do innego kraju i sprawdzamy, ile wydajemy na wyzywienie, zeby wiedziec, ile z konta bedzie znikac co miesiac. W Polsce- majac ograniczony budzet- mielismy jedno konto, na ktorym byly pieniadze na jedzenie. Jakbym miala wieksza swobode finansowa, to na pewno tego konta by nie bylo. Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2014-09-16 o 12:32 |
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wszystko zależy od tego jakie się ma preferencje smakowe, ile się je (np. mój Tż je tyle co ja więc jak na faceta mało, ale np. jakby jadł tyle co mój brat to pewnie byśmy dwa razy tyle na jedzenie wydawali), czy się gotuje, czy potrafi się tak gospodarować żeby nie wyrzucać jedzenia itd. Ale dziewczyna zapytała więc odpowiedziałam
|
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie kupowanie codzienne był mniej ekonomiczne, bo raz, że część rzeczy wyrzucałam a dwa - zawsze kupię coś zupełnie niepotrzebnego. Ale może to właśnie kwestia tylko 2 osób a nie całej rodziny. Edytowane przez new woman in town Czas edycji: 2014-09-16 o 12:34 |
|
|
|
|
|
#104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No własnie, pytanie co kto je. margaryny nie kupuje, pieke na maśle- masło do 3 zł w górę maki tez są różne cukier tak samo owoce- jablka czy maliny- tez roznica cenowa I robi się już wcale nie tanie ciasto-poza tym ile razy można piec i jeść ten sam placek? ![]() Parówki kupuję Sokołów, w biedronce, ser żółty w plastrach też w biedronce. |
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;48158775]
My robimy zakupy co tydzien. Nie mamy samochodu, wiec ogranicza nas dzwiganie ciezkich siat. Nie kupimy wtedy 10kg cukru i 4 zgrzewek wody, bo nikt tego nie doniesie do domu. Zaraz ide do sklepu, bo musze kupic skladniki na obiad, to przy okazji kupie chleb, jabłka, no i tak sie robi te drobne zakupy. Ja np. mam system, ze nigdy nie kupuje pierdyliarda rzeczy na chleb. Nie uznaje kupowania 3 rodzajów serów, wędlin na tackach (zawsze na wagę, bo kupię 5-6 plasterków i wiem, że się nie zmarnują, a te na tackach często wyrzucaliśmy, bo obślizgiwały po paru dniach). Jak juz chce miec kilka rzeczy na kanapki, to takich, ktore wiem, ze sie nie zepsuja zaraz po otwarciu- np. dzem, maslo orzechowe, a do tego jakis swiezy produkt typu ser. Jogurty tez kupujemy w malych ilosciach. Mleka nie pijemy, idzie tylko do kawy, wiec max 1-2 w lodowce i to z dlugim terminem. Na zapas kupujemy jedynie chleb (kupujemy 2-3 i mrozimy) oraz suchy prowiant typu makaron, sosy itp. Nie mam jakiegos specjalnego systemu, po prostu patrze do szafki, do lodowki i spisuje na kartce, czego potrzebuje. Jedyne co robimy, to spisujemy nasze wydatki, bo niedawno przeprowadzilismy sie do innego kraju i sprawdzamy, ile wydajemy na wyzywienie, zeby wiedziec, ile z konta bedzie znikac co miesiac. W Polsce- majac ograniczony budzet- mielismy jedno konto, na ktorym byly pieniadze na jedzenie. Jakbym miala wieksza swobode finansowa, to na pewno tego konta by nie bylo.[/QUOTE] Też, niestety nauczona doświadczeniem, nie kupuję kilku rzeczy "na chleb". Ale żeby mrozić chleb? Ale to raczej chyba z lenistwa, czy nie? |
|
|
|
|
#106 |
|
Przyczajenie
|
Nie wiem jak jest przy dwóch osobach, ale ja mieszkam sama i wydaję ok 500 zł miesięcznie na jedzenie i chemię, wiadomo, czasami więcej jesli akurat wszystkie kosmetyki mają taki kaprys i kończą się w tym samym czasie
wiadomo, że przy dwóch osobach można zaoszczędzić - opakowania rodzinne sa tańsze, mniej się marnuje itp...
|
|
|
|
|
#107 |
|
Konto usunięte
|
Ja mroze chleb i bulki. Nie przyszloby mi do glowy zeby rano wstawac i lazic za bulkami. Wrzucam zamrozone do piekarnika i po chwili mam ieplutkie chrupiae swieze buleczki.
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jesli chodzi o wedliny to tutaj ciezko uswiadzyc cos bez chemi, ale tez wole kupic w np w Auchan, bo tam podaja pod etykietka z cena sklad, a w zwyklym miesnym Pani, mnie prawie zabila, kiedy chcialam zobaczyc sklad. Ostatnio kupuje tam wędliny Natura, szynka za 32 zł/kg, maja tez schab pieczony, kielbaski, sa bez forsforanow, konserwantow itp. |
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Też tak robię. Jak nie mroziłam to ciągle coś lądowało w koszu.
|
|
|
|
|
#111 |
|
Rozeznanie
|
u mnie w domu też zawsze się mroziło chleb.
najczęściej w okresie świątecznym/przed weekendem/jak więcej osób w domu.
|
|
#112 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
czasem jak wychodzę z domu o 8 rano a wracam po 20 to rano jem sobie obiad, bo w ciągu dnia nie zdążę
|
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No właśnie o takie panie się czasami wszystko rozbija (w tv to tak fajnie wszystko wygląda: wszyscy chętnie podają skład, odpowiadają na pytania klienta...). Na szczęście mam sprawdzony mięsny i tam babeczki szczerze mówią: to jest bez, a to z konserwantami. Natomiast na stoisku z serami czasami boję się zapytać, aby nie blokować kolejki. Ale muszę się przełamać kiedyś i sprawdzić 2-3 ulubione sery na okoliczność składu.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-09-16 o 12:59 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#114 |
|
Konto usunięte
|
Ja też zamrażam chleb - mam przystanek autobusem do ulubionej piekarni, gdzie chleb jest bez konserwantów, na dobrej mące. Więc jak się rano skończy to mam problem. Dlatego kupuję na zapas, żeby nagle się nie skończył.
|
|
|
|
|
#115 |
|
Konto usunięte
|
Co do parowek o ktorych piszecie - wczoraj ogladalam na TVN Style program, w ktorym badacze udowadniali, ze tluste ryby typu sledz, losos, powinno sie jesc 1-2x w miesiacu. Takie ryby podobno w tluszczu odkladaja mase toksyn bo wody sa zanieczyszczone. Powinno sie wiec jesc chude i male ryby. Myslalam ze losos jest super zdrowy a tu taki psikus
![]() Ja sama wydaje malo na jedzenie bo malo jem, ale TZ uprawia duzo sportu i duzo je wiec na jedzenie schodzi nam ok. 800-900zl. Pare lat temu na utrzymanie mielismy polowe mniej i wcale gorzej nie jedlismy Na sniadanie owsianka, na obiad jakis ryz/makaron/kasza z warzywami i kawalkiem miesa - typowo studenckie jedzenie. Im wiecej kasy mamy tym wiecej wydajemy - szynka za 40zl/kg, zamiast kurczaka jemy indyka, wszystko kupuje bez syropu g-f, herbata Lipton a kiedys pilismy najtansza jaka byla w sklepie. W sumie raczej jemy to samo co kiedys ale z lepszych produktow.Mimo wszystko i tak staram sie gotowac nieskomplikowane obiady, najczesciej z sezonowych warzyw i owocow - bo tak jest najzdrowiej i wychodzi najtaniej
|
|
|
|
|
#116 |
|
O RLY?
|
Nigdy nie mroziłam pieczywa, ale sposób ciekawy - jem dużo chleba a piekarnia w której kupuję jest dość daleko.
Możecie napisać jak rozmrażacie? Tj. jaki czas i ile stopni? |
|
|
|
|
#117 |
|
Konto usunięte
|
ja wrzucam na 200 stopni z termoobiegiem i nie wiem ile, zależy, najczęściej rozmrażam bułki to jset kilka minut. chleb najlepiej pokroić
niektórzy wyjmują po prostu wieczorem do lodówki wstawiają chleb i on się przez noc rozmraża. ale ja nigdy nie wiem czy rano wstane na tyle szybko by zjeść więc jak wstanę to dopiero wtedy podgrzewam :P
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#119 |
|
Konto usunięte
|
Zawsze go kroję/kupuję pokrojony. Wieczorem wykładam, a rano zjadam. Nie wykładam całego, ale akurat tyle ile potrzebuję na cały dzień.
|
|
|
|
|
#120 |
|
Copyraptor
|
Aż mnie to zaciekawiło i zrobiłam analizę wydatków z ostatnich 27 miesięcy
wyszło nam, że miesięcznie wydajemy ok. 1100zł. W tym są: rozrywki typu kino, restauracje, piwo ze znajomymi, żywienie kotów, chemia, drobne zakupy do domu (worki na śmieci i takie zwykłe rzeczy które się kupuje regularnie), no takie zwykłe wydatki "na życie" + kilka razy do roku benzyna ze wspólnych, dalszych wyjazdów. Podejrzewam więc, że z tego miesięcznie 700-900zł to jedzenie. Jemy bardzo dobrze i niczego sobie nie odmawiamy |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:07.

i klops bo termin ważności się skończył i trzeba wyrzucić.

No właśnie o takie panie się czasami wszystko rozbija (w tv to tak fajnie wszystko wygląda: wszyscy chętnie podają skład, odpowiadają na pytania klienta...). Na szczęście mam sprawdzony mięsny i tam babeczki szczerze mówią: to jest bez, a to z konserwantami. Natomiast na stoisku z serami czasami boję się zapytać, aby nie blokować kolejki. Ale muszę się przełamać kiedyś i sprawdzić 2-3 ulubione sery na okoliczność składu.