|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#811 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.20
Dopiero teraz weszłam na wątek o rozkładzie autobusów. Rany boskie to chodzi o Białystok
![]() ![]() Plac uniwersytecki, mam nadzieje, ze nie wydział historii bo jedna prowadząca już dwa lata temu skarżyła się jak nieogarnięci są nowi studenci. Przy tym by się totalnie załamała. |
![]() ![]() |
![]() |
#812 | |||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#813 |
O RLY?
|
Jestem ciekawa jak ludzie sobie radzili z rozkładami jazdy i terminami zjazdów na studiach jak nie było jeszcze internetów.
Chyba musieli być super mądrzy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#814 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Może metodą prób i błędów
![]()
#815 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#816 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#817 |
Zakorzenienie
|
Takie jesteście cwane z tym rozkładem jazdy, a nie zdarzyło Wam się kiedyś mieć z tym problem za granicą? Ja całe życie mieszkam w dużym mieście i od małego jeżdżę tramwajami, więc mnie trochę zdziwiło, że ktoś może mieć problem z czytaniem rozkładu. Ale z drugiej strony pamiętam z wycieczek do innych państw, że to nie jest takie proste, bo są różne systemy i można się pogubić - np. piszą minuty tylko raz, bo co godzinę jeździ o tych samych minutach albo są trzy kolumny, ale nie są opisane "dni powszednie", "soboty", "niedziele", bo "każdy to wie". Nie wspomnę o jakichś tajemnych znaczkach, które oznaczają, że autobus w jedną stronę jedzie tak, ale z powrotem to już po innego trasie, albo odjeżdża z innego przystanku (np. nie dojeżdża do końca trasy). Może to być naprawdę niezrozumiałe ot tak.
Co prawda wolałabym zapytać jakąś żywą osobę o to jak się z tym obejść (i tak zazwyczaj robię za granicą) niż zakładać wątek na forum w internecie, ale jak ktoś się wstydzi, że go wyśmieją (tak jak Wy teraz), to się nie dziwię, że woli być anonimowy. Trochę zrozumienia, przecież można komuś pomóc. Nikt się z taką zdolnością nie urodził, Wy też. Fajnie, że rodzice Was tego nauczyli, ale może kogoś innego nie nauczyli. Fakt, może dziwić, że ktoś się dostał na studia, a nie ogarnia rozkładu, ale jest wiele zdolnych ludzi, którzy mają głowę do nauki, a nie mają do zwykłych czynności. Mam wujka, który jest profesorem matematyki i nie ma prawa jazdy, bo nie ogarnia kierowania i zmieniania biegów w tym samym czasie...
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2014-09-16 o 08:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#818 |
O RLY?
|
Fejsik mojej grupy ze studiów:
A: Siemano, kiedy jest drugi termin z cywila? B: X wypisała wszystkie drugie terminy trzy posty niżej. A: Wiem, ale nie chce mi się szukać - to kiedy? Tacy mądrzy prawnicy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#819 | ||
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#820 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.e-podroznik.pl/14,200627,...ersytecki.html Wszystko tak czytelne, że nie wiem jak można mieć z tym problem. I byłam zagranicą, jakoś nie tylko ogarnęłam rozkład jazdy autobusów (chociaż nadal nie wiem po co był ten rozkład skoro i tak autobusy jeździły jak chciały) ale również nowojorskie metro i to bez pytania się wizażu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#821 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Po prostu uważam, że więcej zrozumienia dla kogoś, kto może mieć problem z czymś, co wydaje nam się oczywiste (nie tylko w tej sytuacji, ale w każdej) naprawdę ułatwiłoby wszystkim życie. Jak ja mam problem, to wolałabym, żeby mi ktoś pomógł, a nie przewracał oczami i wzdychał "jak można być takim łosiem...". ---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- [1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;48155158]A ty widziałaś jaki rozkład tak wielki problem sprawił? Proszę http://www.e-podroznik.pl/14,200627,...ersytecki.html Wszystko tak czytelne, że nie wiem jak można mieć z tym problem. I byłam zagranicą, jakoś nie tylko ogarnęłam rozkład jazdy autobusów (chociaż nadal nie wiem po co był ten rozkład skoro i tak autobusy jeździły jak chciały) ale również nowojorskie metro i to bez pytania się wizażu ![]() Tak, widziałam. I widziałam też, że największy problem autorka wątku miała z tym na jaką linią jechać, co z tego rozkładu nie wynika, tylko trzeba na planie sprawdzić. Też mam czasem problem w moim mieście, żeby znaleźć połączenie, bo nazwy przystanków nie są zawsze takie jak nazwy ulic, więc trzeba sprawdzać najpierw na mapie - co tam jeździ, a potem jak się przystanek nazywa na stronie MPK. Niby oczywiste, ale nie wiem czy to takie całkiem intuicyjne jest, jak ktoś ma z tym pierwszy raz do czynienia. Akurat co do metra, nawet w dużych miastach jak Londyn, Paryż czy San Francisco, to nigdy nie miałam z tym problemu i uważam, że jest dużo łatwiejsze do ogarnięcia niż autobusy ![]()
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2014-09-16 o 08:57 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#822 |
Konto usunięte
|
Dziwią mnie wizazowe matki teresy. Zawsze dobre i broniące nawet najbardziej absurdalnych przypadkow ludzkiej GLUPOTY. I glaszcza po tej gloeie i pocieszaja, ze przeciez nikt nie jest idealny i jesli temat tyczy konkretnego rozkladu, wyciagaja rozklady zza granicy zeby pokazac, ze to jednak nie jest glupota i nieogarniecie zyciowe tylko kazdemu moze sie zdarzyc i nie kazdy bylby wtedy taki cwany. Coz. Moze rodzice nie nauczyli mnie wszystkich rozkladow świata, ale nauczyli mnie myslec.
I matki teresy nie występują tylko w tamtym temacie, przewaznie daja upust swoim checia udowodnienia jakimi są superempatycznymi ludzmi na intymnym. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-09-16 o 09:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#823 |
Konto usunięte
|
Harleyko, słońce ty moje! Nie boisz się punktów?
![]() Ja się co nieco zgadzam z matką teresą ale w kwestii naprawdę dziwnych rozkładów. Ten był łatwy, i co za problem poszukać na mapie, w sieci i gdzie indziej nazw przystanków i przypisanym im numerkom pojazdów? To naprawdę da się samemu sprawdzić bez zakładania wątku. Ale ja się już nie wypowiadam bo stara jestem a rozkład pociągów na dworcu to dla mnie hieroglify. Gdy już myślę, że zrozumiałam, pojawia się znowu wątpliwość. |
![]() ![]() |
![]() |
#824 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#825 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#826 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#827 |
Zakorzenienie
|
A ja pierwszy dzień na poprzednich studiach: wysiadłam z autobusu, załatwiłam, co miałam załatwić, wracam na ten sam przystanek, wsiadam do tej samej linii... Nie pomyślałam, że trzeba iść na przystanek jadący w przeciwną stronę. Pierwszy raz jechałam komunikacją miejską i taka wtopa.
Nie pomyślałam, że to nie jedzie pętlą, patrzyłam na rozkład, widziałam nazwę przystanku docelowego, nie przyszło mi przez myśl, żeby zastanowić się nad sensem rozkładu. Tak, miałam mocne zaćmienie umysłowe, ale na ogół jestem rozgarniętą osobą, zwalam winę na stres - pierwszy dzień studiów i w nowym miejscu. Zrozumiałam swoją pomyłkę, stuknęłam się w łeb i odtąd jeździłam prawidłowo ![]() Edytowane przez ville Czas edycji: 2014-09-16 o 10:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#828 |
Konto usunięte
|
Też uważam, że nie ma co ciągle głaskać ludzi po główkach. Ja jadąc do Poznania po raz pierwszy (wcześniej nie jeździłam komunikacją miejską) ogarnęłam wszystkie rozkłady, posprawdzałam gdzie i jak dojadę, poznałam alternatywne trasy, nawet mapę przeglądałam na tyle długo żeby wiedzieć gdzie znajduje się jaka dzielnica. A potem spacerowałam, jeździłam... Strony jakdojade.pl jeszcze wtedy nie było i jakoś dałam sobie radę. Podobnie jak wszyscy moi znajomi. A teraz dzieciaki, które od 4 r.ż mają styczność z komputerem nie potrafią znaleźć na googlach informacji o bardzo dobrej dostępności. Jak oni dadzą sobie radę z nauką, jak się okaże że do kolokwium potrzebują materiału z 5 różnych książek/skryptów, a danego zagadnienia google nie ogarniają?
|
![]() ![]() |
![]() |
#829 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#830 |
O RLY?
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;48156337]Też uważam, że nie ma co ciągle głaskać ludzi po główkach. Ja jadąc do Poznania po raz pierwszy (wcześniej nie jeździłam komunikacją miejską) ogarnęłam wszystkie rozkłady, posprawdzałam gdzie i jak dojadę, poznałam alternatywne trasy, nawet mapę przeglądałam na tyle długo żeby wiedzieć gdzie znajduje się jaka dzielnica. A potem spacerowałam, jeździłam... Strony jakdojade.pl jeszcze wtedy nie było i jakoś dałam sobie radę. Podobnie jak wszyscy moi znajomi. A teraz dzieciaki, które od 4 r.ż mają styczność z komputerem nie potrafią znaleźć na googlach informacji o bardzo dobrej dostępności. Jak oni dadzą sobie radę z nauką, jak się okaże że do kolokwium potrzebują materiału z 5 różnych książek/skryptów, a danego zagadnienia google nie ogarniają? [/QUOTE]
Jak to jak Taco? "Kto ma jakieś fajne ściągi i chciałby się ze mną podzielić? :3" BTW, jak parę lat przenosiłam się do Warszawy też musiałam poradzić sobie z ogarnięciem rozkładu jazdy. Nikt tego za mnie nie zrobił. Posiedziałam godzinę czy dwie nad stroną ztm i mapkami i jakoś dałam radę obcykać trasy, które mnie interesują. I zgadzam się - tysiące ludzi migrują i jakoś sobie radzą, a nie płaczą, że nie potrafią. |
![]() ![]() |
![]() |
#831 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A może właściwie to potrafią, ale są nauczeni, że wszystko na tacy i po co się męczyć ![]()
Edytowane przez otako Czas edycji: 2014-09-16 o 10:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#832 |
Zakorzenienie
|
A mnie dziwi to: http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news...ign=FacebookHN
Boze plakac mi sie chce jak na to patrze, ucieklabym z domu jakby mi nie mial kto pomoc, nigdy w zyciu bym sobie z takim potworem nie poradzila, Boze az zesztywnialam z przerazenia |
![]() ![]() |
![]() |
#833 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#834 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeszcze ten komentarz jakiejś babki pod artykułem, że mąż chciał zabić to pająk go zaczął gonić z podwiniętymi przednimi nogami (łapami? ![]()
![]() |
#835 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#836 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#837 |
Copyraptor
|
No faktycznie, głupia straż, niech wysyłają po trzy wozy strażackie do każdego pająka, bo ktoś nie umie obsłużyć kapcia/zawołać kogoś, kto nie ma fobii.
|
![]() ![]() |
![]() |
#838 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#839 |
Konto usunięte
|
Jak mnie wkurza, że babka z orange codziennie do mnie wydzwania! Już jej nawet sms wysłałam by mi dupy nie zawracała (użyłam grzeczniejszych sformułowań) i nie posluchała. Da się to ustrojstwo zablokować?
Mam pomysł, teraz ja zacznę jej puszczać sygnały. Codziennie. O dziwnych porach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#840 | |
Copyraptor
|
Cytat:
SweetHusky, przecież ona nie dzwoni ze swojego telefonu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:07.