|
|
#181 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Koszty jedzenia dla 2 osób
Pewnie idzie po mięso za 15 zeta, a reszta kupiona już w domu w szafkach czeka
|
|
|
|
|
#182 |
|
Naczelna Nastolatka
|
no ok, ale za 30 zł to jest półtora kg mięsa. Czyli na pięć dni 300 gram na dzień, czyli po 150 gram na głowę, to malutka porcja wg mnie.
|
|
#183 | ||
|
.
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Cytat:
kiedyś też mi się to wydawało mało, a znajomi trenujący jedzą 150-200g mięsa w jednym posiłku.
|
|
|
#184 |
|
Naczelna Nastolatka
|
No to jednak znowu wszystko się rozbija o ilości jakie je mój partner. Średnio 300 gram na posiłek.
|
|
#185 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tyle je to je - nic z tym nie zrobisz, skoro nie tyje, to znaczy, że tyle jego organizm potrzebuje.
|
|
|
|
#186 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ma specyficzną pracę, bywają dni, że cały dzień zajęcia fizyczne. Poza tym jest po prostu duży, w sensie budowa ciała a nie wzrostu. Nie będę mu żarcia przecież wydzielać/ograniczać.
|
|
#187 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Więc tak, wyrabiam sie w 5 minutach razem z odstaniem w kolejce - w moim sklepie "kolejka" to zwykle jedna osoba z bułką i jogurtem, i to bez zaginania czesoprzestrzeni. Obiad nie zawsze musi zawierać mięso, sama zawsze starałam się co drugi dzień robić coś bez mięsa, bo za nim po prostu nie przepadam. Poza tym dla mnie to normalna porcja. Ja 100g, TŻ 200g, do tego ziemniaczki, surówka, zupa, czasem deser i robi się z tego wielki obiad. Edytowane przez neia Czas edycji: 2014-09-17 o 16:31 |
|
|
|
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#190 |
|
Wredny kotecek
|
Ja też :P U nas idzie 1200-1500 na samo żarcie nie licząc chemii i kosmetyków :P Mój Tż pożera sery w ogromnych ilościach i nie patrzy nawet na produkty seropodobne. Wędlinę też kupujemy dobrą. Warzywa i owoce, jakiś obiad na mieście czasem i kasa idzie szybko :P No i słodycze... zmora...
|
|
|
|
|
#191 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A właśnie, odnośnie listy zakupów to ściągnęłam fajną aplikację na telefon. Nazywa się LISTONIC i sprawdza się rewelacyjnie. Wpisuję po kolei produkty, które układają mi się same kategoriami - dzięki temu łatwiej się robi zakupy. Cytat:
Ja akurat wyciagam produkty do rozmrożenia rano, przed wyjściem do pracy, więc nie jest to jakieś czasochłonne i wymagające niezmiernego wysiłku. Cytat:
Kurczak kg - 15 zł, brokuły 2 szt - 4 zł, pieczarki opak. 250gram - 4 zł, kasz gryczana op - 4 zł, cukinia - 3 zł. Cytat:
I jakby tak przeliczyć każdy produkt to pod koniec miesiąca robi się już ładna sumka. Bardzo ważne jest aby ZNAĆ CENY PRODUKTÓW. Wtedy będziemy wiedzieć, czy lepiej kupić w tym czy innym miejscu. Wiadomo, że nie będziemy jechali na drugi koniec miasta bo pomidory są o złotówkę tańsze. Ale ja np. staram się robić duże zapasy tego, co się nie zepsuje ale i tak zużyję: woda, kasza, cukier. Z drugiej strony, przewaga tzw. "ryneczków" ma to do siebie, że często można znaleźć tam lokalne produkty, warzywa i owoce od rolników i np. miody czy wypieki. |
||||
|
|
|
|
#192 |
|
Raczkowanie
|
My zapisujemy swoje wydatki, więc mogłam łatwo zweryfikować: na jedzenie wydajemy na 2 osoby 600-800 zł miesięcznie nie oszczędzając. W zeszłym roku mieliśmy gorszą sytuację finansową i bardziej oszczędzaliśmy (głównie na słodyczach, chipsach, piwie itp. używkach, a nie na "prawdziwym jedzeniu") to mieściliśmy się w 600zł miesięcznie na jedzenie (pilnowaliśmy, by tej kwoty nie przekroczyć i udawało się bez większego problemu). Z chemią jest ciężko ocenić, jest miesiąc, że wydajemy na nią 20zł, a jest taki, że 180zł. Najczęściej to kwota ok. 50-60zł (w chemię wchodzą też kosmetyki, ale ja się praktycznie nie maluję i mam małe zapotrzebowanie na tego typu rzeczy). Nie wliczałam w to wydatków na ubrania, leki, lekarzy, wyjścia, rozrywki, książki, prezenty (na to ostatnie wbrew pozorom spora kwota idzie praktycznie co miesiąc, bo jak nie ktoś z rodziny ma jakąś okazję to ktoś ze znajomych). Generalnie na wszystko wydajemy od 1200 do 2200 zł miesięcznie (bez opłat za mieszkanie i media). W zeszłym roku dysponowaliśmy kwotą 1260zł miesięcznie na to wszystko i żyjąc w miarę oszczędnie, ale też nie odmawiając sobie wszystkiego, dawaliśmy radę. Nawet odłożyliśmy sobie na skromny wyjazd. Także wszystko zależy od tego, jaką kwotą się dysponuje: tak krawiec kraje jak materii staje
. Dodam, że mieszkając sama na jedzenie wydawałam znacznie mniej ok. 300zł miesięcznie.
|
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#194 |
|
Konto usunięte
|
zakonna - po prostu facet dużo je. u nas jak kupimy paczke mięsa w lidlu takiego za 7-8 zł, mięso mielone z szynki pplelpelp to są trzy porcje obiadowe na dwie osoby. może u ciebie to 1,5 porcji. i tyle no :P
|
|
|
|
|
#195 |
|
Zakorzeniona
|
Boże, jak ja tego nienawidzę. Wielkie zakupy to dla mnie synonim koszmaru, zwłaszcza jadąc do molocha typu Auchan, który ma dwa piętra i milion działów i półek, i gdzie zanim włożę wszystko do koszyka, po coś się wrócę, bo mi się przypomni, wystoję się w kolejce, zapłacę, to mijają wieki. Wolę codziennie lub co drugi dzień wejść do relatywnie małej Biedronki, gdzie wszystko mam obcykane i wyjść stamtąd po 10 minutach.
|
|
|
|
|
#196 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#197 |
|
Naczelna Nastolatka
|
a propos propozycji obiadowej powyżej, dla mnie super. Chłop nie jada ani pieczarek ani cukinii ani brokułów ani kaszy.
|
|
#198 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#199 |
|
Naczelna Nastolatka
|
ja lubię dużo rzeczy, on lubi kilka na krzyż. Więc kupuję te kiełbasy, mięcho i żółte sery.
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
No to musisz go trochę zmusić, z czego on ma być zdrowy ? A tak przestrzegali przed mięsną dietą Dukana że niszczy nerki...
|
|
|
|
|
#201 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Jasne, zmuszę 40 letniego faceta żeby jadł rzeczy, których nie lubi... No proszę cię.
|
|
#202 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- Cytat:
|
|
|
#203 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A poważnie - to nie da się ZMUSIĆ dorosłego człowieka do czegokolwiek. Można co najwyżej ładnie poprosić. Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2014-09-17 o 20:53 Powód: , |
|
|
|
|
|
#204 |
|
Raczkowanie
|
Przy dobrych składnikach: razowych chlebach, wyciskanych sokach, koktajlach owocowych, świeżo kupione mięso i ryby, rarytasach takich jak świeże zioła, wędzone ryby, dobre lody w zamrażalniku i dobre wino na półce plus czasami obiady na mieście
plus dobra niemiecka chemia wychodzi sporo - ponad 2000 zł na miesiąc Przy supermarketowej oszczędności - w 1000 zł da radę
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wlasciwie za darmo
|
|
|
#206 |
|
Raczkowanie
|
Wiem, dlatego w ramach akcji "oszczędzamy" zaczynam je hodować i minimalizować koszty jedzenia, bo czasami to za głowę można się złapać po podliczeniu ile przejadamy, a oboje chudzi jak patyki, ale to pewnie dlatego, że zdrowo i eko :P
|
|
#207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ps. Obrazek z twojego avatara mam ustawiony jako moje zdjecie w tel
|
|
|
#208 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W najbliższej mi "Poziomce" maja extra jakości owoce i warzywa po zaskakująco niskich cenach.Jagody amerykańskie sprzedawali nawet po 11 zł za kilogram. normalnie po przeliczeniu oscylują koło 18-22 zł w seiciowcach. W Merkusie, "rzucają" warzywa i owoce chyba od "chłopów" , np pełnowymiarowe pomidory bycze serce w cenie 5 zł za kilogram. Na osiedlowym stoisku warzywno-owocowym, pomidory pełnowymiarowe _prawdziwe_ polskie malinwe (czyli te nieregularne, spekane z pola a nie szklarni) czy bycze serca też et prawdziwe a nie te okrągłe , po 6-8 zł/kg, małe niewymirowe wyprzedają po 3 zł. A jakośc tych warzyw jest nieporównywalna z tym co oferują sieciowce które mja ustalone standardy i wszystko unifikują jak mogą.
|
|
|
#210 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ostatnio przekonałam go trochę do fasolki szparagowej ale z zachwytem też nie je![]() Cytat:
Cytat:
Ja już swojemu mówię żeby najpierw spróbował a potem wybrzydzal. Czasami tak bezpodstawnie na coś się uprze, a prędzej dam spokój jak spróbuje i powie że nie smakuje mu niż jak będzie jak mantrę powtarzał że tego nie zje bo jest tam jakieś warzywo.
|
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.

kiedyś też mi się to wydawało mało, a znajomi trenujący jedzą 150-200g mięsa w jednym posiłku.
Tyle je to je - nic z tym nie zrobisz, skoro nie tyje, to znaczy, że tyle jego organizm potrzebuje.

13.03.2008
. Dodam, że mieszkając sama na jedzenie wydawałam znacznie mniej ok. 300zł miesięcznie.
+ potem jeszcze rozpakowywanie tego i upychanie po domu.
ja lubię dużo rzeczy, on lubi kilka na krzyż. Więc kupuję te kiełbasy, mięcho i żółte sery.
Ostatnio przekonałam go trochę do fasolki szparagowej ale z zachwytem też nie je