|
|
#2521 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II
moim zdaniem najwiekszy wplyw obok rodzicow maja rowiesnicy, a nie pani w przedszkolu czy tym bardziej w szkole.
|
|
|
|
#2522 |
|
BAN stały
|
Nauczyciele mają ogromny wpływa. Zwłaszcza, że jak czegoś chcą to uczniowie lubią robić na złość na odwrót. A Pani w przedszkolu? Przecież dziecko z nią przebywa więcej czasu niż z mamą, od niej łapie różne zachowania.
|
|
|
|
#2523 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
moja mama jest nauczycielką wychowania przedszkolnego, to od niej dziecko uczy się śpiewania, wierszyków, rysowania, porządnego jedzenia obiadu, i takich tam. Dzieci u mojej mamy w przedszkolu są od 7 do 16. I niektóre spędzają tam maksimum czasu. No i jak mamusia odbierze dziecko z przedszkola o 16, to zostaje jej 4-5 godzin czasu "na dziecko". a weź posprzątaj mieszkanie, wykąp się, podaj obiad, i w ogóle. rówieśnicy też mają wpływ oczywiście, ale nauczycielki większy. |
|
|
|
|
#2524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2525 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale do mojej mamy przychodzą dzieci (już pisałam) które nie potrafią same jeść (bo w domu mamusia kroiła i karmiła), pić (bo Jacuś miał kubek-niekapek, a Karolek butelkę ze smoczkiem), podetrzeć sobie tyłka, nie boli ich "brzuch" tylko "busiek", nie umieją się nawet poprawnie wysłowić co niektóre (3 latki znają około 800 słów, rozumieją 2500), i nie mówią nawet pełnymi zdaniami. Posługują się głównie zdaniami telegraficznymi "daj mi" "nie chcę". I co, myślisz, że dzieci nawet mimowolnie się nie nauczą mówić czy rysować? edit: zawsze tak jest, że dzieci płaczą za matką. i moja mama zazwyczaj takie dzieci czymś zajmuje, i matki (jak normalne "wychodzę i po ciebie wrócę o tej i o tej" ) uciekają. I mama im mówi, że dziecko będzie płakać, ale za chwilę mu przejdzie i żeby nie wracały, bo wszystko od nowa. I co? Dziecko zauważa, że nie ma mamusi, więc zaczyna się ryk. I mamusia wtedy wpada i dziecko tuli, uspokaja, ucisza. wychodzi, i od nowa cały cyrk. Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2014-09-17 o 13:48 |
|
|
|
|
#2526 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem po sobie, że jest np. grupa, która nie chce się uczyć, rozwala lekcje i cała klasa na tym cierpi. Niestety. Cytat:
Inna sytuacja: przychodzi dziecko z gorączką i katarem. Opiekunka ma obowiązek odesłać takie dziecko do domu i przyjąć dopiero, jak rodzic przyniesie zaświadczenie lekarskie o tym, że dzieciak jest zdrowy. Przychodzi dzień później w takim samym stanie, ale zaświadczenie jest. I co zrobisz? No nic. Nie rozumiem tego zupełnie.
|
|
#2527 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Dzieci niegrzeczne dla rodziców aniołki dopóki czegoś na poważnie nie przeskrobią. W domu spokojne bo nie mają innych dzieci jako konkurencji(rodzeństwo to nie to samo co koleżanki i koledzy z przedszkola/żłobka) to się zachowuje normalnie a w przedszkolu robi jazdy bo rodzice powtarzają "nie daj sobie w kaszę dmuchać, pokaż, że jesteś lepszy" i tak to się kończy. |
|
|
|
|
#2528 |
|
Zakorzeniona
|
Moim zdaniem szkoła też wychowuje, obecnie jeszcze bardziej niż kiedyś, a to zapewne jeszcze się pogłębi. Kiedy moja mama chodziła do szkoły bardzo często kobiety nie pracowały zawodowo, tylko zajmowały się domem, więc mogły dużo czasu poświęcać dzieciom. Moja mama max 16:00 była z powrotem w domu, więc też zostawało nam sporo czasu. A obecnie? Nie znam ludzi w moim wieku pracujących do 15:00, większość moich znajomych pracuje 9:00-18:00 (bo z przerwą obiadową), na ogół dojeżdżają, jakieś zakupy, więc 19:00/19:30 są z powrotem w domu. Ile wtedy zostaje czasu na to faktyczne wychowanie dziecka? Chwilę posiedzieć i trzeba je kłaść spać, a całym dzieckiem de facto zajmował się ktoś inny.
|
|
|
|
#2529 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2530 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2531 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2532 |
|
Zakorzenienie
|
no paczcie, to po co w ogle sa rodzice? Aaaa, ktos musi forse dawac
![]() To w sumie nie wiem dlaczego tak czesto np w watku o ozm sa opisywani rodzice z tymze ozm, jesli rzeczeni rodzice praktycznie z dziecmi nie przebywaja? W jaki wiec sposob wy spotykacie tych rodzicow z dziecmi w sklepie, w parku, w autobusie, u siebie w domu itd. I jesli w sumie to najmniejszy wplyw na dzieci maja rodzice, to te wszystkie swoje pretensje o to, ze dzieci sa niegrzeczne kierujecie do zlych adresatow? Przeciez to przedszkole, szkola, otoczenie wychowuja dzieci, moze do nich skierujecie pretensje, rodzice maja najmniejszy wklad w wychowanie, czego sie ich czepiacie?
|
#2533 |
|
Raczkowanie
|
A ja nie będę sie wypowiadała na temat wychowania dzieci
Cieszę się ogromnie że takich jak ja bezdzietnych -świadomych swojej decyzji jest więcej !!!! Ogólnie jestem postrzegana jako "kosmitka"bo wszyscy mają dzieci,a my nie.....a tu proszę jesteście WY
|
|
|
|
#2534 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2535 |
|
Raczkowanie
|
A wiecie co mnie najbardziej ciekawi,jak sobie radzicie gdy Wasza 2połowa chce mieć dzieci???
to jest strasznie ciężka sprawa..... Ja pozwoliłam mężowi odejść(został),rodzina mnie nie rozumie,tłumaczeniu tego typu iz nie mam wzorców szczęśliwej rodziny z dziećmi........... nic nie dają.Jestem tym zmęczona.Czasem chciałabym być <<normalna<<,ale ja nic nie czuję patrząc na dzieci,nic,nic i NIC..... Edytowane przez martarum Czas edycji: 2014-09-17 o 21:05 |
|
|
|
#2536 |
|
Zakorzenienie
|
Moja druga połowa również nie chce mieć dzieci. Ma podobne podejście do mojego - dziecko, to nie tragedia, ale lepiej jeśli dziecka nie będzie.
|
|
|
|
#2537 |
|
koci świat
|
mnie na szczęście też wychowanie dzieci nie interesuje i w tego typu dyskusje nie wchodzę
![]() każda matka niech wychowuje jak tam uważa |
|
|
|
#2538 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
+ kultury powinni uczyc rodzice. W ogole szkola czy przedszkole powinno miec wplyw na wychowanie. A nie wychowywac. A teraz oddajac dziecko do przedszkola czy szkoly niektorzy wymagaja zeby szkola nauczyla wszystkiego. Od dodawania po kulture osobista Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2014-09-17 o 21:39 |
|
|
|
|
#2539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-09-17 o 21:44 |
|
|
|
|
#2540 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2541 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dajcie spokoj, w tym zacietrzewieniu, zeby jak najbardziej dowalic rodzicom, strzelilyscie sobie niezle w stopy. obie. ![]() na tym koncze, ale dziekuje za rozrywke
|
|
#2542 |
|
Raczkowanie
|
Martarum, doskonale Cię rozumiem. Gdzieś do dwudziestki to ja się czułam WINNA, że nie jestem „normalna”. Te komentarze o kawalerach, ślubach i własnych rodzinach bokiem mi wychodziły. Aż w końcu przetrawiłam fakt, że jak nie chcę, to nie muszę, nikt mi nakazać nie może, a ewentualne wąty oznaczają wąskie horyzonty rozmówcy a nie problem ze mną. Od tego czasu jestem dużo szczęśliwszą osobą.
|
#2543 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2544 | ||
|
Zakorzenienie
|
]
Cytat:
---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ---------- Cytat:
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2014-09-18 o 09:59 |
||
|
|
|
#2545 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2546 |
|
Zadomowienie
|
Nie mogłabym być z facetem chcącego dzieci dla jego i swojego dobra. Zakładając, że dziecko może takiemu się nie "odwidzieć", tak jak i kobiecie "nawidzieć" to:
A) będzie niespełniony do końca życia. B) zostawi taką kobietę, by móc pokochać i spełniać pragnienia (a to może się stać po latach nawet...) C) kobieta na przekór sobie spełni jego "życzenie" Wszystkie 3 są KOSZMARNE. a stawianie losu na dwa powyżej, czyli "może się odmieni mu/jej" to zwyczajna naiwność, a bardziej głupota. Przecież posiadanie dziecka to rzecz tak rozbudowana, że szok.. Rodzina powiększona czy życie we dwójkę to dwa różne światy. Jak można się łudzić, że brak lub bycie dziecka to taka różnica jak posiadanie lub nie zmywarki ![]() Wysyłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk 2
|
#2547 |
|
Zakorzenienie
|
zaznaczam tylko, ze ja nie powiedzialam, ze nie maja dla nich czasu
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-09-18 o 10:30 |
|
|
|
#2548 |
|
Konto usunięte
|
to nie atak.
![]() po prostu jedną z wielu odpowiedzi osob bezdzietnych jest ''brak czasu'' jako powód nie posiadania dzieci. a wygląda na to, że w zasadzie wystarczy ''tylko'' dziecko urodzić a wychowanie zrzucić na inne instytucje... tyle, że potem jest problem w przestrzeni publicznej, bo rodzic od wielkiego dzwonu wychodzi gdzieś z dzieckiem i okazuje się, że go w ogóle nie zna i nie potrafi ''opanowac'' |
|
|
|
#2549 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do trzech opcji to się zgadzam. Dlatego niestety biorę pod uwagę, że jeżeli mojemu tż się zmieni to będę musiała dać mu odejść. Oczywiście jeśli sam tak zadecyduje. To na pewno będzie trudne, ale biorę taką ewentualność pod uwagę.
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2014-09-18 o 12:05 |
|
|
|
|
#2550 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chyba bym mojego zabiła gdyby nagle chciał dziecka ![]() Wysyłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk 2
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:11.