Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-17, 10:23   #2521
pepsikolakokakola
Rozeznanie

Dot.: Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Wlasciwiena rozwoj moralny jednostki wplyw ma glownie srodowisko w jakim zyje :p wychowanie przez rodzicow to moze 1/3 wychowania dziecka. Wasze dzieci wychowuje pani w przedszkolu i szkole, i wszyscy ludzie dookola
moim zdaniem najwiekszy wplyw obok rodzicow maja rowiesnicy, a nie pani w przedszkolu czy tym bardziej w szkole.
pepsikolakokakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-17, 12:35   #2522
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez pepsikolakokakola Pokaż wiadomość
moim zdaniem najwiekszy wplyw obok rodzicow maja rowiesnicy, a nie pani w przedszkolu czy tym bardziej w szkole.
Nauczyciele mają ogromny wpływa. Zwłaszcza, że jak czegoś chcą to uczniowie lubią robić na złość na odwrót. A Pani w przedszkolu? Przecież dziecko z nią przebywa więcej czasu niż z mamą, od niej łapie różne zachowania.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-17, 13:16   #2523
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Nauczyciele mają ogromny wpływa. Zwłaszcza, że jak czegoś chcą to uczniowie lubią robić na złość na odwrót. A Pani w przedszkolu? Przecież dziecko z nią przebywa więcej czasu niż z mamą, od niej łapie różne zachowania.

moja mama jest nauczycielką wychowania przedszkolnego, to od niej dziecko uczy się śpiewania, wierszyków, rysowania, porządnego jedzenia obiadu, i takich tam. Dzieci u mojej mamy w przedszkolu są od 7 do 16. I niektóre spędzają tam maksimum czasu. No i jak mamusia odbierze dziecko z przedszkola o 16, to zostaje jej 4-5 godzin czasu "na dziecko". a weź posprzątaj mieszkanie, wykąp się, podaj obiad, i w ogóle. rówieśnicy też mają wpływ oczywiście, ale nauczycielki większy.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-17, 13:20   #2524
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Do przedszkola nie chodziłam. W szkole żaden nauczyciel mnie nie wychowywał. Od wychowywania i uczenia kultury są rodzice. Nauczyciele są od nauczania. Jak sama nazwa wskazuje. Uważam, że dzieci powinny zdawać testy psychologiczne przed przyjęciem do szkoły. Jeśli się nie nadają, trudno... Dlaczego dzieci inteligentne, kulturalne, bystre i chętne do poszerzania wiedzy mają być poszkodowane i muszą się męczyć z bydłem w klasie? Niech się mamusie same opiekują taką latoroślą
Stary 2014-09-17, 13:45   #2525
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Do przedszkola nie chodziłam. W szkole żaden nauczyciel mnie nie wychowywał. Od wychowywania i uczenia kultury są rodzice. Nauczyciele są od nauczania. Jak sama nazwa wskazuje. Uważam, że dzieci powinny zdawać testy psychologiczne przed przyjęciem do szkoły. Jeśli się nie nadają, trudno... Dlaczego dzieci inteligentne, kulturalne, bystre i chętne do poszerzania wiedzy mają być poszkodowane i muszą się męczyć z bydłem w klasie? Niech się mamusie same opiekują taką latoroślą
też tego nie wiem. Ja w 1-3 miałam właśnie takie "bydło"

Ale do mojej mamy przychodzą dzieci (już pisałam) które nie potrafią same jeść (bo w domu mamusia kroiła i karmiła), pić (bo Jacuś miał kubek-niekapek, a Karolek butelkę ze smoczkiem), podetrzeć sobie tyłka, nie boli ich "brzuch" tylko "busiek", nie umieją się nawet poprawnie wysłowić co niektóre (3 latki znają około 800 słów, rozumieją 2500), i nie mówią nawet pełnymi zdaniami. Posługują się głównie zdaniami telegraficznymi "daj mi" "nie chcę". I co, myślisz, że dzieci nawet mimowolnie się nie nauczą mówić czy rysować?

edit: zawsze tak jest, że dzieci płaczą za matką. i moja mama zazwyczaj takie dzieci czymś zajmuje, i matki (jak normalne "wychodzę i po ciebie wrócę o tej i o tej" ) uciekają. I mama im mówi, że dziecko będzie płakać, ale za chwilę mu przejdzie i żeby nie wracały, bo wszystko od nowa. I co? Dziecko zauważa, że nie ma mamusi, więc zaczyna się ryk. I mamusia wtedy wpada i dziecko tuli, uspokaja, ucisza. wychodzi, i od nowa cały cyrk.

Edytowane przez 201803111829
Czas edycji: 2014-09-17 o 13:48
Stary 2014-09-17, 14:41   #2526
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Ewentualnie podzielić klasy na te "normalne" i te "problematyczne".
Wiem po sobie, że jest np. grupa, która nie chce się uczyć, rozwala lekcje i cała klasa na tym cierpi. Niestety.
Cytat:
też tego nie wiem. Ja w 1-3 miałam właśnie takie "bydło"

Ale do mojej mamy przychodzą dzieci (już pisałam) które nie potrafią same jeść (bo w domu mamusia kroiła i karmiła), pić (bo Jacuś miał kubek-niekapek, a Karolek butelkę ze smoczkiem), podetrzeć sobie tyłka, nie boli ich "brzuch" tylko "busiek", nie umieją się nawet poprawnie wysłowić co niektóre (3 latki znają około 800 słów, rozumieją 2500), i nie mówią nawet pełnymi zdaniami. Posługują się głównie zdaniami telegraficznymi "daj mi" "nie chcę". I co, myślisz, że dzieci nawet mimowolnie się nie nauczą mówić czy rysować?

edit: zawsze tak jest, że dzieci płaczą za matką. i moja mama zazwyczaj takie dzieci czymś zajmuje, i matki (jak normalne "wychodzę i po ciebie wrócę o tej i o tej" ) uciekają. I mama im mówi, że dziecko będzie płakać, ale za chwilę mu przejdzie i żeby nie wracały, bo wszystko od nowa. I co? Dziecko zauważa, że nie ma mamusi, więc zaczyna się ryk. I mamusia wtedy wpada i dziecko tuli, uspokaja, ucisza. wychodzi, i od nowa cały cyrk.
Moja mama też jest przedszkolanką, w tej chwili pracuje w żłobku. Także słyszalam też o takich zachowaniach rodziców, ale powiem Wam, że to nie jest najgorsze. Dzieci gryzące, krzyczące i robiące krzywdę innym są często spotykane. A nie daj powiedzieć rodzicowi, że dziecko jest niegrzeczne...to oczywiście zazwyczaj w domu aniołek i nie przyjmują do wiadomości. To też jakiś przejaw rzucania się pieluchy na mózg?
Inna sytuacja: przychodzi dziecko z gorączką i katarem. Opiekunka ma obowiązek odesłać takie dziecko do domu i przyjąć dopiero, jak rodzic przyniesie zaświadczenie lekarskie o tym, że dzieciak jest zdrowy. Przychodzi dzień później w takim samym stanie, ale zaświadczenie jest. I co zrobisz? No nic.
Nie rozumiem tego zupełnie.
Stary 2014-09-17, 16:49   #2527
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Ewentualnie podzielić klasy na te "normalne" i te "problematyczne".
Wiem po sobie, że jest np. grupa, która nie chce się uczyć, rozwala lekcje i cała klasa na tym cierpi. Niestety.

Moja mama też jest przedszkolanką, w tej chwili pracuje w żłobku. Także słyszalam też o takich zachowaniach rodziców, ale powiem Wam, że to nie jest najgorsze. Dzieci gryzące, krzyczące i robiące krzywdę innym są często spotykane. A nie daj powiedzieć rodzicowi, że dziecko jest niegrzeczne...to oczywiście zazwyczaj w domu aniołek i nie przyjmują do wiadomości. To też jakiś przejaw rzucania się pieluchy na mózg?
Inna sytuacja: przychodzi dziecko z gorączką i katarem. Opiekunka ma obowiązek odesłać takie dziecko do domu i przyjąć dopiero, jak rodzic przyniesie zaświadczenie lekarskie o tym, że dzieciak jest zdrowy. Przychodzi dzień później w takim samym stanie, ale zaświadczenie jest. I co zrobisz? No nic.
Nie rozumiem tego zupełnie.
Zaświadczenie jest bo jak mamusia lekarzowi powie, że ona musi iść do pracy to wystawi. Albo jak ma znajomego lekarza.
Dzieci niegrzeczne dla rodziców aniołki dopóki czegoś na poważnie nie przeskrobią. W domu spokojne bo nie mają innych dzieci jako konkurencji(rodzeństwo to nie to samo co koleżanki i koledzy z przedszkola/żłobka) to się zachowuje normalnie a w przedszkolu robi jazdy bo rodzice powtarzają "nie daj sobie w kaszę dmuchać, pokaż, że jesteś lepszy" i tak to się kończy.
Stary 2014-09-17, 17:55   #2528
invisible_01
Zakorzeniona

Moim zdaniem szkoła też wychowuje, obecnie jeszcze bardziej niż kiedyś, a to zapewne jeszcze się pogłębi. Kiedy moja mama chodziła do szkoły bardzo często kobiety nie pracowały zawodowo, tylko zajmowały się domem, więc mogły dużo czasu poświęcać dzieciom. Moja mama max 16:00 była z powrotem w domu, więc też zostawało nam sporo czasu. A obecnie? Nie znam ludzi w moim wieku pracujących do 15:00, większość moich znajomych pracuje 9:00-18:00 (bo z przerwą obiadową), na ogół dojeżdżają, jakieś zakupy, więc 19:00/19:30 są z powrotem w domu. Ile wtedy zostaje czasu na to faktyczne wychowanie dziecka? Chwilę posiedzieć i trzeba je kłaść spać, a całym dzieckiem de facto zajmował się ktoś inny.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-17, 17:59   #2529
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem szkoła też wychowuje, obecnie jeszcze bardziej niż kiedyś, a to zapewne jeszcze się pogłębi. Kiedy moja mama chodziła do szkoły bardzo często kobiety nie pracowały zawodowo, tylko zajmowały się domem, więc mogły dużo czasu poświęcać dzieciom. Moja mama max 16:00 była z powrotem w domu, więc też zostawało nam sporo czasu. A obecnie? Nie znam ludzi w moim wieku pracujących do 15:00, większość moich znajomych pracuje 9:00-18:00 (bo z przerwą obiadową), na ogół dojeżdżają, jakieś zakupy, więc 19:00/19:30 są z powrotem w domu. Ile wtedy zostaje czasu na to faktyczne wychowanie dziecka? Chwilę posiedzieć i trzeba je kłaść spać, a całym dzieckiem de facto zajmował się ktoś inny.
Ale to samo jest z przedszkolami nawet jak się dziecko dobiera o 16 czy 17 to ono jest w zasadzie padnięte. Widzę po TŻ-ta bratanku. Powrót z przedszkola 16:30 a on już w samochodzie śpi, obudzi się w domu o 17, poogląda bajkę, do wanny i o 19:30 spać. To gdzie ci rodzice się zajmują i wychowują? W zasadzie w weekend jak nie pracują w sobotę pół dnia a wtedy dziadkowie itd. Wbrew pozorom jak oboje rodziców pracuje tak jak teraz normalnie ludzie pracują to w wychowanie dziecka mają bardzo mały wkład w porównaniu z dziadkami czy paniami z przedszkola, szkoły.
Stary 2014-09-17, 20:22   #2530
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Ale to samo jest z przedszkolami nawet jak się dziecko dobiera o 16 czy 17 to ono jest w zasadzie padnięte. Widzę po TŻ-ta bratanku. Powrót z przedszkola 16:30 a on już w samochodzie śpi, obudzi się w domu o 17, poogląda bajkę, do wanny i o 19:30 spać. To gdzie ci rodzice się zajmują i wychowują? W zasadzie w weekend jak nie pracują w sobotę pół dnia a wtedy dziadkowie itd. Wbrew pozorom jak oboje rodziców pracuje tak jak teraz normalnie ludzie pracują to w wychowanie dziecka mają bardzo mały wkład w porównaniu z dziadkami czy paniami z przedszkola, szkoły.
Dokładnie tak. A i w weekend często jedzie się na zakupy czy załatwia inne sprawy i nie zawsze jest czas tak porządnie usiąść i spędzić czas z dzieckiem. A nawet, jeśli ma się całe 2 dni pełne wolne, to i tak to są tylko 2 dni. Na co dzień od 8:00 do często właśnie tej 16:00 dziecko jest z rówieśnikami i przedszkolankami/nauczycielami, kiedy jest starsze to też wychodzi z kolegami na dwór (ja od kiedy pamiętam latałam całe dnie po dworze, nawet na samym początku podstawówki się przesiadywało przed blokiem czy na placu zabaw) i ten rodzic oczywiście nadal ma na nie wpływ, ale pewnie nie tak duży, jakby czasem chciał.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-17, 20:24   #2531
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Dokładnie tak. A i w weekend często jedzie się na zakupy czy załatwia inne sprawy i nie zawsze jest czas tak porządnie usiąść i spędzić czas z dzieckiem. A nawet, jeśli ma się całe 2 dni pełne wolne, to i tak to są tylko 2 dni. Na co dzień od 8:00 do często właśnie tej 16:00 dziecko jest z rówieśnikami i przedszkolankami/nauczycielami, kiedy jest starsze to też wychodzi z kolegami na dwór (ja od kiedy pamiętam latałam całe dnie po dworze, nawet na samym początku podstawówki się przesiadywało przed blokiem czy na placu zabaw) i ten rodzic oczywiście nadal ma na nie wpływ, ale pewnie nie tak duży, jakby czasem chciał.
Chyba większość dzieci tak ma, że w pewnym momencie siedzi cały czas na dworze a już w wakacje to od rana do wieczora
Stary 2014-09-17, 20:33   #2532
Luba
Zakorzenienie

no paczcie, to po co w ogle sa rodzice? Aaaa, ktos musi forse dawac

To w sumie nie wiem dlaczego tak czesto np w watku o ozm sa opisywani rodzice z tymze ozm, jesli rzeczeni rodzice praktycznie z dziecmi nie przebywaja? W jaki wiec sposob wy spotykacie tych rodzicow z dziecmi w sklepie, w parku, w autobusie, u siebie w domu itd.
I jesli w sumie to najmniejszy wplyw na dzieci maja rodzice, to te wszystkie swoje pretensje o to, ze dzieci sa niegrzeczne kierujecie do zlych adresatow? Przeciez to przedszkole, szkola, otoczenie wychowuja dzieci, moze do nich skierujecie pretensje, rodzice maja najmniejszy wklad w wychowanie, czego sie ich czepiacie?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-17, 20:39   #2533
martarum
Raczkowanie

A ja nie będę sie wypowiadała na temat wychowania dzieci
Cieszę się ogromnie że takich jak ja bezdzietnych -świadomych swojej decyzji jest więcej !!!! Ogólnie jestem postrzegana jako "kosmitka"
bo wszyscy mają dzieci,a my nie.....a tu proszę jesteście WY
martarum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-17, 20:40   #2534
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martarum Pokaż wiadomość
A ja nie będę sie wypowiadała na temat wychowania dzieci

Stary 2014-09-17, 21:03   #2535
martarum
Raczkowanie

A wiecie co mnie najbardziej ciekawi,jak sobie radzicie gdy Wasza 2połowa chce mieć dzieci???
to jest strasznie ciężka sprawa..... Ja pozwoliłam mężowi odejść(został),rodzina mnie nie rozumie,tłumaczeniu tego typu iz nie mam wzorców szczęśliwej rodziny z dziećmi........... nic nie dają.Jestem tym zmęczona.Czasem chciałabym być <<normalna<<,ale ja nic nie czuję patrząc na dzieci,nic,nic i NIC.....

Edytowane przez martarum
Czas edycji: 2014-09-17 o 21:05
martarum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-17, 21:22   #2536
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

Moja druga połowa również nie chce mieć dzieci. Ma podobne podejście do mojego - dziecko, to nie tragedia, ale lepiej jeśli dziecka nie będzie.
wlosomaniaczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-17, 21:28   #2537
sylwka37
koci świat

mnie na szczęście też wychowanie dzieci nie interesuje i w tego typu dyskusje nie wchodzę
każda matka niech wychowuje jak tam uważa potem będzie ewentualne żniwo swoich decyzji zbierać
Stary 2014-09-17, 21:37   #2538
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829
Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość

To w sumie nie wiem dlaczego tak czesto np w watku o ozm sa opisywani rodzice z tymze ozm, jesli rzeczeni rodzice praktycznie z dziecmi nie przebywaja? W jaki wiec sposob wy spotykacie tych rodzicow z dziecmi w sklepie, w parku, w autobusie, u siebie w domu itd.
I jesli w sumie to najmniejszy wplyw na dzieci maja rodzice, to te wszystkie swoje pretensje o to, ze dzieci sa niegrzeczne kierujecie do zlych adresatow? Przeciez to przedszkole, szkola, otoczenie wychowuja dzieci, moze do nich skierujecie pretensje, rodzice maja najmniejszy wklad w wychowanie, czego sie ich czepiacie?
Nie wszystkie dzieci chodza do przedszkola, bo niektore mamusie siedza po 10 lat na wychowawczym :p wiec siedza z dziecmi w domu.
+ kultury powinni uczyc rodzice. W ogole szkola czy przedszkole powinno miec wplyw na wychowanie. A nie wychowywac. A teraz oddajac dziecko do przedszkola czy szkoly niektorzy wymagaja zeby szkola nauczyla wszystkiego. Od dodawania po kulture osobista

Edytowane przez 201803111829
Czas edycji: 2014-09-17 o 21:39
Stary 2014-09-17, 21:42   #2539
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wszystkie dzieci chodza do przedszkola, bo niektore mamusie siedza po 10 lat na wychowawczym :p wiec siedza z dziecmi w domu.
+ kultury powinni uczyc rodzice. W ogole szkola czy przedszkole powinno miec wplyw na wychowanie. A nie wychowywac. A teraz oddajac dziecko do przedszkola czy szkoly niektorzy wymagaja zeby szkola nauczyla wszystkiego. Od dodawania po kulture osobista
tu masz odpowiedz

Cytat:
Wlasciwiena rozwoj moralny jednostki wplyw ma glownie srodowisko w jakim zyje :p wychowanie przez rodzicow to moze 1/3 wychowania dziecka. Wasze dzieci wychowuje pani w przedszkolu i szkole, i wszyscy ludzie dookola

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-09-17 o 21:44
Stary 2014-09-17, 21:43   #2540
pffe
BAN stały

Cytat:

To czemu rodzice mają pretensje do nauczycieli? I to o różne rzeczy, od zachowania, po za słabe oceny.
Stary 2014-09-17, 21:47   #2541
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
To czemu rodzice mają pretensje do nauczycieli? I to o różne rzeczy, od zachowania, po za słabe oceny.
no jak czemu? do kogo maja miec pretensje? do siebie? a dlaczego, jesli rodzice w najmniejszym stopniu maja na dzieci wplyw?

Dajcie spokoj, w tym zacietrzewieniu, zeby jak najbardziej dowalic rodzicom, strzelilyscie sobie niezle w stopy. obie.

na tym koncze, ale dziekuje za rozrywke

Stary 2014-09-17, 21:52   #2542
The Quiet One
Raczkowanie

Cytat:
rodzina mnie nie rozumie,tłumaczeniu tego typu iz nie mam wzorców szczęśliwej rodziny z dziećmi........... nic nie dają.Jestem tym zmęczona.Czasem chciałabym być <<normalna<<,ale ja nic nie czuję patrząc na dzieci,nic,nic i NIC.....
Martarum, doskonale Cię rozumiem. Gdzieś do dwudziestki to ja się czułam WINNA, że nie jestem „normalna”. Te komentarze o kawalerach, ślubach i własnych rodzinach bokiem mi wychodziły. Aż w końcu przetrawiłam fakt, że jak nie chcę, to nie muszę, nikt mi nakazać nie może, a ewentualne wąty oznaczają wąskie horyzonty rozmówcy a nie problem ze mną. Od tego czasu jestem dużo szczęśliwszą osobą.

Quiet,
Please

The Quiet One jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-17, 23:08   #2543
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
A wiecie co mnie najbardziej ciekawi,jak sobie radzicie gdy Wasza 2połowa chce mieć dzieci???
to jest strasznie ciężka sprawa..... Ja pozwoliłam mężowi odejść(został),rodzina mnie nie rozumie,tłumaczeniu tego typu iz nie mam wzorców szczęśliwej rodziny z dziećmi........... nic nie dają.Jestem tym zmęczona.Czasem chciałabym być <<normalna<<,ale ja nic nie czuję patrząc na dzieci,nic,nic i NIC.....
Moja druga połowa na szczęście mnie popiera, tzn. uważa, że są w życiu ciekawsze rzeczy i marzenia do zrealizowania niż dziecko.
Stary 2014-09-18, 00:00   #2544
dawidowskasia
Zakorzenienie

]
Cytat:

Jak mały dzieciak to mam pretensje do rodzica - proste, bo małe dzieci są pod kontrolą opiekuna,jeśli akcja dziejje sie w czasie lekcji to wiadomo,że informowany jest nauczyciel
---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ----------

Cytat:
no jak czemu? do kogo maja miec pretensje? do siebie? a dlaczego, jesli rodzice w najmniejszym stopniu maja na dzieci wplyw?

Dajcie spokoj, w tym zacietrzewieniu, zeby jak najbardziej dowalic rodzicom, strzelilyscie sobie niezle w stopy. obie.

Dlaczego najmniejszy? Do 18 roku życia odpowiadają prawnie a t czy mają wpływ na zachowanie latorośli to inna bajka. Takie prawo.

Edytowane przez dawidowskasia
Czas edycji: 2014-09-18 o 09:59
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 08:41   #2545
201712071518
Konto usunięte

Cytat:

no to po co im w ogóle dzieci? Skoro nie mają dla nich czasu?
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 08:55   #2546
Kucias
Zadomowienie

Nie mogłabym być z facetem chcącego dzieci dla jego i swojego dobra. Zakładając, że dziecko może takiemu się nie "odwidzieć", tak jak i kobiecie "nawidzieć" to:
A) będzie niespełniony do końca życia.
B) zostawi taką kobietę, by móc pokochać i spełniać pragnienia (a to może się stać po latach nawet...)
C) kobieta na przekór sobie spełni jego "życzenie"

Wszystkie 3 są KOSZMARNE.

a stawianie losu na dwa powyżej, czyli "może się odmieni mu/jej" to zwyczajna naiwność, a bardziej głupota.

Przecież posiadanie dziecka to rzecz tak rozbudowana, że szok.. Rodzina powiększona czy życie we dwójkę to dwa różne światy. Jak można się łudzić, że brak lub bycie dziecka to taka różnica jak posiadanie lub nie zmywarki

Wysyłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk 2
Stary 2014-09-18, 10:29   #2547
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
no to po co im w ogóle dzieci? Skoro nie mają dla nich czasu?
zaznaczam tylko, ze ja nie powiedzialam, ze nie maja dla nich czasu

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-09-18 o 10:30
Stary 2014-09-18, 11:17   #2548
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
zaznaczam tylko, ze ja nie powiedzialam, ze nie maja dla nich czasu
to nie atak.
po prostu jedną z wielu odpowiedzi osob bezdzietnych jest ''brak czasu'' jako powód nie posiadania dzieci.
a wygląda na to, że w zasadzie wystarczy ''tylko'' dziecko urodzić a wychowanie zrzucić na inne instytucje...
tyle, że potem jest problem w przestrzeni publicznej, bo rodzic od wielkiego dzwonu wychodzi gdzieś z dzieckiem i okazuje się, że go w ogóle nie zna i nie potrafi ''opanowac''
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 12:02   #2549
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kucias Pokaż wiadomość
Nie mogłabym być z facetem chcącego dzieci dla jego i swojego dobra. Zakładając, że dziecko może takiemu się nie "odwidzieć", tak jak i kobiecie "nawidzieć" to:
A) będzie niespełniony do końca życia.
B) zostawi taką kobietę, by móc pokochać i spełniać pragnienia (a to może się stać po latach nawet...)
C) kobieta na przekór sobie spełni jego "życzenie"

Wszystkie 3 są KOSZMARNE.

a stawianie losu na dwa powyżej, czyli "może się odmieni mu/jej" to zwyczajna naiwność, a bardziej głupota.

Przecież posiadanie dziecka to rzecz tak rozbudowana, że szok.. Rodzina powiększona czy życie we dwójkę to dwa różne światy. Jak można się łudzić, że brak lub bycie dziecka to taka różnica jak posiadanie lub nie zmywarki

Serio? Ktoś kiedyś stwierdził, że posiadanie dziecka jest jak kupno zmywarki? Przecież to zmienia całe życie w każdym jego aspekcie.
Co do trzech opcji to się zgadzam. Dlatego niestety biorę pod uwagę, że jeżeli mojemu tż się zmieni to będę musiała dać mu odejść. Oczywiście jeśli sam tak zadecyduje. To na pewno będzie trudne, ale biorę taką ewentualność pod uwagę.

Edytowane przez Shar14
Czas edycji: 2014-09-18 o 12:05
Shar14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 13:22   #2550
Kucias
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
Serio? Ktoś kiedyś stwierdził, że posiadanie dziecka jest jak kupno zmywarki? Przecież to zmienia całe życie w każdym jego aspekcie.
Co do trzech opcji to się zgadzam. Dlatego niestety biorę pod uwagę, że jeżeli mojemu tż się zmieni to będę musiała dać mu odejść. Oczywiście jeśli sam tak zadecyduje. To na pewno będzie trudne, ale biorę taką ewentualność pod uwagę.
Tylko przykład ;P. Że nie jest tak, że dziecko tyle "jest" i nie wiąże się to z niczym innym specjalnie.

Chyba bym mojego zabiła gdyby nagle chciał dziecka

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości