|
|
#361 |
|
Wtajemniczenie
|
Harry Potter and the Deathly Hallows
Szalenstwo Potterowe czas zacząć.
![]() Jakąś wielką fanka Harry'ego nie jestem, ale nie ukrywam, że przeczytałam wszytskie 6 częsci i jestem bardzo ciekawa co tam sie wydarzy w częsci ostatniej. Niezmiernie mnie irytuje fakt, że wszedzie mowia o tej ksiazce odkrywajac coraz to nowe plotki (kto zginie? jak zginie? kto z kim sie pogodzi?). Po co robic tyle szumu wokól jednej książki? Doprowadza to tylko do irytacji wsrod zwolenników, jak i przeciwników Pottera. Ostatnio właczyłam nawet Fakty, a tam informacja, ze do internetu przeciekla już ksiazka i wspanialomyslny reporter Faktów postanowil przytoczyc fragment ksiazki w ktorym KTOS ginie. Oczywiscie wypikano imie tego bohatera ale widzac ten fragment tekstu (pokazano caly fragment) mozna sie zorientować o kogo chodzilo, choćby po długości imienia. Jak sie pózniej okazalo, reporterzy Faktów i tak zacytowali ta złą wersje książki, ktora od dawna krąży po internecie, więc i tak nie poniszczyli mi zabawy czytelniczej! ha! ![]() Swoja drogą, czytacie w orginale czy czekacie na polskie tłumaczenie? (jak podaje wikipedia, powinno sie pojawić koncem stycznia 08'). Obawiam sie ze do tej pory, już nawet ptaszki bedą ćwierkały o najdrobniejszych szczegółach fabuły, wiec ja na polskie tłumaczenie czekać nie zamierzam i juz tradycyjnie przeczytam ksiazke po angielsku, kilka dni po premierze
|
|
|
|
|
#362 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Harry Potter and the Deathly Hallows
Ja nie muszę czekać na tłumaczenie, kupuję od razu oryginał i mam parę dni wyjętych z życiorysu. Mnie też wkurza, że kolejne stacje telewizyjne "puszczają parę", nawiasem mówiąc, każda z nich przedstawia trochę inną wersję. A te Fakty oglądałam i dziwi mnie, że kierownictwo stacji postanowiło puścić taki materiał - po cholere bawic się w tuszowanie imienia bohatera, nie lepiej nie irytowac czytelników? Czasem ludzie są tak durni, że aż trudno w to uwierzyć.
|
|
#363 |
|
Wtajemniczenie
|
z tymi Faktami to rzeczywiście przegięcie.
ja pewnie po angielsku przeczytam. Raz, że wole sama czytać niż dowiadywać się od innych, a dwa, że nie wytrzymam do stycznia. To już jutro, taak? Nie mogę się doczekać ![]() Oby nowa częsć nie była taka na 'odwal się'
|
|
|
#364 |
|
Zadomowienie
|
Ja już jutro pędzę do księgarni po książkę
![]() Po internecie krąży mnóstwo plotek co do fabuły i każda jest inna. W związku z tym tak czy inaczej żadnych pewmych informacji nie mam i nie popsuje mi to przyjemnosci z lektury. Gdyby wszystkie plotki które słyszałam okazały się prawdziwe, to chyba wszyscy bohaterowie musieliby zginąć ![]() Ale przyznam, ze wolalabym wiedziec zanim kupię książkę, czy Harry zginie czy nie. Jeśli ma zginąć, to ja nie wiem czy chce czytac te książkę.
|
|
#365 |
|
Zakorzenienie
|
kocham Harry'ego
![]() tata mi zawsze jezdzi na premiere tej książki i zawsze mam pełno gadżetów z HP (ostatnio specjalnie wstal w nocy i mi po nia pojechal).Teraz tez poczekam... swoja droga bylo juz tyle 'wesji'kto zgnie ze ło:P |
|
|
|
|
#366 |
|
Zakorzenienie
|
Też się nie mogę doczekać
![]() Mogłabym przeczytać po angielsku, ale jestem zmuszona czekać na polską wersję - ze względu na rodzinę. A na dwie wersje mnie nie stać, niestety ![]() Boję się tylko, że natknę się gdzieś w necie na spoilery (nie mówię tu o tych plotkach, co to sobie od miesięcy krążą) - a znając zamiłowanie wizażanek do opisywania zakończeń lub podawania zbyt dużej ilości informacji (ot, choćby i w wątku o ostatnio obejrzanych filmach), to pewnie niedługo to nastąpi (Mimo że do tego wątku zaglądać nie będę, tak na wszelki wypadek.)
|
|
|
|
|
#367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
obawiam się jednak Germini, że do polskiej premiery czy będziemy chciały, czy nie, i tak dotrze do naszych uszu wszystko co nie powinno
|
|
|
|
|
|
#368 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie mogę się doczekać
![]() Też myślę, że dużo już będziemy wiedziały, zanim pojawi się u nas i same ją przeczytamy! Będe czekała też z niecierpliwością na film
|
|
#369 |
|
Rozeznanie
|
A nasz polski głupi portal o2.pl już ujawnił zakończenie :/ weszłam przez przypadek i przeczytałam,ale mam nadzieję że to nieprawda! A jutro pędzę do księgarni - o ile dowiozą, bo jak nie to dopiero w poniedziałek.
|
|
#370 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze,ja juz sie nie moge doczekac az ktos przejrzy/zobaczy/przeczyta po angielsku i mi napsize spoilera bo nie wytrzymam do polskiego tłumaczenia
zzerają mnie obawy co do śmierci bohaterów,kurcze chyba wole happy endy
|
|
#371 |
|
Zakorzenienie
|
Kocham Harry'ego
może mi ktoś napisać na PW kto zginął ![]()
|
|
|
#372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żeby tylko dorwać gdzieś książkę w oryginale
|
|
|
#373 |
|
Zakorzenienie
|
i ja chyba nie wytrzymam do stycznia, to niesprawiedliwe, że my musimy tyle czekać jeśli nie możemy czytać wersji angielskiej
|
|
|
|
|
#374 |
|
Zakorzenienie
|
a wiadomo, czy to będzie na 100% ostatni tom? Czy może pani Rowling skusi się na jeszcze więcej?
|
|
#375 |
|
Zakorzenienie
|
chyba ostatni
tym bardziej że uśmierciła wielu bohaterów, jak sama pisała.http://czytelnia.onet.pl/0,1575935,0...iadomosci.html i jeszcze dla chętnych : http://czytelnia.onet.pl/0,1575209,0...iadomosci.html |
|
|
|
|
#376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam ogromny sentyment do Harry'ego
|
|
|
#377 |
|
Zakorzenienie
|
ja też
.. ech, nigdy nie zapomnę, jak strasznie nie chciałam czytać 1 części, kupił mi tata, tak przypadkowo w jakimś supermarkecie, HIT chyba się nazywał i książka z 2 miesiące stała na półce, pierwsze strony tak mnie znudziły.. ale jak się przełamałam i zaczęłam czytać to nie mogłam przestać
|
|
|
|
|
#378 |
|
Zakorzenienie
|
tak, początek pierwszej cześci jest trudny do przebrnięcia
Poza tym cały "kamień filozoficzny" jest jeszcze dość dziecinny.Chciałabym strrrasznie przeczytać "Deathly Hallows" w oryginale (tak trochę w ramach postanowienia, że będę się uczyć angielskiego na wakacjach - oczywiście nic nie wyszło )
|
|
#379 |
|
Zakorzenienie
|
ja też, ale z moim angielskim to zrozumiem może z jedną str
ach, pozazdrościć tym co już czytają/przeczytali.
|
|
|
|
|
#380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Mirianka Czas edycji: 2007-07-23 o 19:50 |
|
|
|
|
|
#381 |
|
Konto usunięte
|
Ja również wybieram angielską wersję
Nie jestem na tyle cierpliwa, żeby czekać na tłumaczenie. Zwłaszcza, że do tego czasu i tak wszyscy będą wszystko wiedzieli . |
|
|
|
|
#382 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#383 |
|
Zakorzenienie
|
A pamiętacie może, w którejś części (chyba III) był motyw, w którym Harry i Ron wstają od stołu, a Trelawney przepowiada, że jeden z nich umrze... nie pamietam dokładnie jak to było, mogłam coś pokręcić
![]() Jak myślicie, wyjaśni się to w ostatnim tomie?
|
|
#384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale może jej chodziło o ponuraka? nie pamiętam, jednak Rowling mówi że wzystkie szczegóły na które większość z nas nie zwracała uwagi w poprzednich częściach będą bardzo istotne w ostatniej.. także możliwe ona to w ogóle ma głowę, wszystko tak połączyć..
|
|
|
|
|
|
#385 |
|
Raczkowanie
|
Jak ja kocham swiat Harrego Pottera
Ja czekam do polskiej premiery wiec jeszcze sporo ![]() ![]() ![]() Moim najwiekszym marzeniem jest aby nigdzie przypatkiem nie znalezc zakonczenia (nie chce se popsuc zabawy) |
|
|
|
|
#386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokładnie, ona to ma łeb ![]() czyli co, nikt z trójki nie zginie
|
|
|
|
#387 |
|
Zakorzenienie
|
http://biznes.interia.pl/news/15-ksi...sekunde,947997
$Luna$ prawdopodobnie nie ![]() a pani Rowling mogłaby pożyczyć nam troszkę wyobraźni
|
|
|
|
|
#388 |
|
Zakorzenienie
|
znalazłam na onecie, w komentarzach ktoś napisał, kto ginie a kto nie.
Nie chcę tutaj pisać, bo na pewno nie każdy chciałby już teraz się dowiedzieć Ale która z Was jest ciekawa niech poszpera, albo PW
|
|
#389 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#390 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez poprosze pw
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:06.

(Mimo że do tego wątku zaglądać nie będę, tak na wszelki wypadek.)

ale może jej chodziło o ponuraka?