|
|
#1021 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. 2
Cytat:
Ja sobie odpuściłam przez chyba 2 czy 3 dni smarowanie lotionem z Babydream i wczoraj zauważyłam dwie plamki czerwone, tak na przedłużeniu moich starych, wieloletnich rozstępów powiedziałam sobie, że nie ma żartów i od wczoraj rano i wieczorem wcieram zawzięcie
|
|
|
|
|
#1022 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też na razie nic nie mam, ale ja nie chce zapeszać. Wózek też chcę kupić gdzieś w styczniu, a reszta rzeczy typu łóżeczko, ubranka to będę mieć po córci, a jak się okaże że to chłopak to dostane wszystko od siostry. Może w środę dowiem się kto tam w moim brzuchu siedzi, mam nadzieję że tak.
|
|
|
|
#1023 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
I juz moj Tz mi mowi zeby pozniej z listy odchaczyc to co mamy, i nie kupowac za duzo, na szczescie z tym problemu nie mam wole dokupic niz miec za duzo ale wole powoli kupowac to co bedzie potrzebne niz na ostatnia chwile latac po sklepach, gdzie pod koniec ciazy czeka nas mnostwo innych wydatkow niestety. ![]() ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Cytat:
ja do grudnia tylko ogladam sie za ubraniami i to tez nie za szybko bo chcialabym w kolorach chlopca lub dziewczynki kilka kupic
|
|||
|
|
|
#1024 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Takie rzeczy niestety sie dzieją i nie za bardzo czasami mamy na to wpływ
|
|
#1025 |
|
Zadomowienie
|
Nie tylko Ty. My nie mamy nic. Rzeczy od mojej siostry tez jeszcze sobie nie przywiozłam.
|
|
|
|
#1026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mam checi w pokoju hotelowym jakos, co innego w mieszkaniu wyjde z wanny to sobie polatam nago pokremowana hihi ja tez juz cos zauwazylam... i napewno bedzie tego wiecej
|
|
|
|
|
#1027 |
|
Zakorzenienie
|
Jeżeli chodzi o rozkładanie wydatków w czasie, aby na koniec nie pójść z torbami to my w poprzedniej ciazy kupiliśmy skarbonke i w miarę regularnie wrzucaliśmy tam kasę i fajna suma sie uzbierala
|
#1028 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale to z czystego lenistwa. Zawsze nakupię sobie balsamów, olejków, maseł i innych mazideł, a potem regularnie wyrzucam bo mija ich termin. Fajny pomysł. Może też tak zrobimy...
|
|
#1029 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc najpierw wertuję internet i cały czas dopracowuję, myślę, że za zakupy zabiorę się powoli od końcówki października ![]() Nas z większych wydatków czeka tylko fotelik samochodowy na szczęście. |
|
|
|
|
#1030 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale brzuch mi rośnie już, wczoraj mierzyłam lekkie sweterki raczej z gatunku tych krótszych i to była prawdziwa komedia ![]() Cytat:
Nie pytałam lekarki, a myślałam że to może jelitaJa smarowideł do ciała zbytnio nie lubię, klei się to i w ogóle fuuuj Kupiłam sobie oliwkę z Baby Dream fur Mama i dolewam do kąpieli
|
|
#1031 |
|
Zakorzenienie
|
SKArblonka super sprawa, chyba sama cos wymysle w domu jakich słoik czy coś i po korepetycjach wrzucę, zawsze jakaś kasiora
)crystal historia Twojej kolezanki bolesna, naprawdę, nie potrafię sobie nawet pomyśleć i wyobrazić co można czuć w takiej chwili...;(( u mnie dalej leje a ja sie od kompa odkleic nie moge. o mój psiur chrapie;D
|
#1032 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I po zużyciu zapasów wypracowałam sobie, że nie kupuję nowego kosmetyku dopóki nie kończy mi się obecnie używany
|
|
|
|
|
#1033 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To pewnie dlatego, ze nie miałam nigdy problemów ze skórą i nie czułam potrzeby smarowania. Od wczoraj jednak zaczęłam używać Elancylu i będę musiała się pilnować, żeby robić to regularnie.
|
|
|
|
|
#1034 |
|
Rozeznanie
|
ja Kupuje na wyprawkę,bo mieszkam daleko od rodzinnych stron, musze wszystko sama kupić, Po poprzednich prawie nic nie mam a wiadomo,ze nie chce kupowac wszystkiego na raz bo to koszta. Po 2 chce wszystko nowe-nie od kogoś bo ja tak niestety tam
crystal25 ja też sie smaruje kremem raz na ruski rok. Moj ulubion ma w składzie alkohol wiec odpada...Musiałam dla ciezarnych kupić EdithSNajlepszego dla dziadka!
Julia Renata 28.01.2014 11:30 Nataniel 16.06.2009r. Marzec 2015- 29 tydz Edytowane przez lejdi_aga13 Czas edycji: 2014-09-22 o 11:27 |
|
|
|
#1035 |
|
Zadomowienie
|
A czy któraś z Was używała albo zna kogoś kto używał składanej wanienki? Ja ostatnio usłyszałam o takim wynalazku i zgłębiam temat. Wizja oszczędzenia miejsca w łazience bardzo mi się podoba tylko nie wiem jak to w praktyce wygląda. Takie dwie upatrzyłam:
http://allegro.pl/bebedue-wanienka-s...584160601.html http://3kiwi.pl/product-pol-36502-ST...NKA-WHITE.html Edytowane przez emily863 Czas edycji: 2014-09-22 o 11:27 |
|
|
|
#1036 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://allegro.pl/fisher-price-wanie...619754514.html
Julia Renata 28.01.2014 11:30 Nataniel 16.06.2009r. Marzec 2015- 29 tydz |
|
|
|
|
#1037 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1038 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=rosiek;48234618]Uwielbiam planować i robić listy a później skreślać z nich pozycje, takie małe zboczenie
więc najpierw wertuję internet i cały czas dopracowuję, myślę, że za zakupy zabiorę się powoli od końcówki października ![]() [QUOTE] hehhe też tak mam ![]() Osttanio dostałam od koleżanki liste wyprawkową taka o: Dziecko – akcesoria: - zestaw wózek gondola, spacerowy i fotelik do samochodu - łóżeczko - materac do łóżeczka – kokosowo – gryczany lub kokosowo – lateksowy - przewijak lub komoda z przewijakiem - nosidełko - chusta - elektroniczna niania - wanienka - mata antypoślizgowa do wanienki - termometr kąpielowy do wody - myjka - smoczek uspokajający +0 szczotka do włosów z miękkim włosiem - nożyczki z zaokrąglonymi końcówkami - poduszka rogal do spania i karmienia - śpiworek - kołderka – najlepiej antyalergiczna, może być zamiennie ze śpiworkiem - otulaczek lub rożek do spania - kocyk np. z drzewa bambusowego – gruby i cieńki - prześcieradło z gumka na materacyk – 2 sztuki - komplet pościeli – 2 sztuki - ręcznik z kapturem – 2 sztuki - podkład do przewijania np. z ceratką - pieluchy tetrowe – ok. 10 - pieluchy flanelowe – 2-3 sztuki ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Karmienie: - podgrzewacz do butelek - szczotka do mycia butelek - butelki – sz. 1 x po 125 ml - smoczki do butelek – avent, lovi, tommee tippee - termoopakowanie do butelek - Kosmetyki: - pieluchy jednorazowe – polecane dada (biedronka) - chusteczki nawilżane - krem na odparzenia np. krem alantan lub bepanhten lub linomag - waciki i patyczki higieniczne - płyn do kąpieli i krem do ciała dla niemowląt w 1 mc-u – najlepiej emolienty, kosmetyki powinny być z jednej firmy np. oilatum, allerco, emolium, może też być parafina (apteka), krochmal z maki ziemniaczanej - oliwka lub mleczko pielęgnacyjne dla niemowląt - proszek lub płyn do prania ubranek dziecięcych i tekstyliów –biały jeleń, lovela ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Apteczka: - termometr do mierzenia temperatury – najlepiej na podczerwień. Ja kupiłam taki do pupy z elastyczną koncówką, taki mi poleciła koleżanka. Ponać takie mierzą najdokładniej. No i jest nie drogi. - jałowe gaziki (5 cm/5 cm) - Nose Frida (aspirator do nosa) - Octanisept – pępek, rany - nadmanganian potasu do przemywania potówek, sprawdza sie także podczas odparzenia pupy - sól fizjologiczna w ampułkach do przemywania oczu, buzi wewnątrz, do nawilżania błony śluzowej nosa - wit. K i D - rumianek ekspresowy - koperek ekspresowy w torebkach – można podawać dziecku od 1 tygodnia życia - lek przeciw gorączkowy (czopki, syrop) np. paracetamol, ibufen - maść majerankowa gdy dziecko ma katar - linomag maść, bephanten maść na pupę dziecka - Alantan lub Thormentiol maść na pupę dziecka Ubranka (54 – 56 cm 100 % bawełna) - Śpioszki - najlepiej z zatrzaskami w kroku - 4 – 5 sztuk - Kaftaniki lub body z krótkim i długim rękawem (body lepsze nie podwijają się) – 4 -5 sztuk - Pajacyki – najwygodniejsze rozpinane z przodu na całek długości - Czapeczki bawełniane – wystarczą dwie - Skarpetki – 4-5 par - Rękawiczki bawełniane – niedrapki – 2 sztuki - Sweterek rozpinany z przodu na guziki lub zatrzaski - Spodenki - Body z krótkim rękawem - 4 sztuki - Body z długim rękawem – 4 sztuki Mama i dziecko w szpitalu: Dokumenty: - dowód osobisty - książeczka ubezpieczeniowa i RUMA – obecnie jest e-wuś - karta przebiegu ciązy - skierowanie do szpitala nie jest wymagane
|
|
#1039 |
|
Wtajemniczenie
|
Wyniki badań:
- grupa krwi i czynnik Rh (oryginał) - przy ujemnej Rh (Rh-) – badanie na obecność przeciwciał anty Rh - zrobione po 32 tygodniu HBS – badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej - odczyn WR – badanie w kierunku kiły (robione dwukrotnie: na początku i pod koniec ciąży) - wynik USG zrobione po 36 tygodniu ciąży - ostatnia morfologia i badanie moczu - wynik badania na obecność HIV - wynik badania GBS Na czas porodu: - torba – spakować 31 – 32 tydzień - 1 lub 2 długie koszulki typu T-shirt/ dwie koszule nocne do porodu - szlafrok - rozpinany sweter lub bluza - ciepłe skarpetki - kapcie - klapki pod prysznic - wygodne ubranie dla taty (jeżeli wymagane: fartuch, maseczka, ochraniacze na buty) - jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek - jednorazowe chusteczki - opaska, spinki lub gumka do włosów - pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów) - woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy - termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w podszewkę – nie koniecznie - piłka jeżyk lub dwie piłeczki tenisowe włożone w skarpetkę (do masowania okolicy lędźwiowej) - lanolinowa pomadka do ust - ulubiona muzyka - coś do jedzenia i przekąski – dla mamy i taty – najlepiej woda do picia Po porodzie: - koszula z rozcięciem wygodna do karmienia - maść na popękane brodawki np. maltan - osłonki na sutki - zamówione - 2 staniki do karmienia i wkładki laktacyjne – po 36 tygodniu, muszla laktacyjna – nie koniecznie - szlafrok - klapki pod prysznic - skarpetki - 6 par majtek poporodowych (wielorazowe) - przepuszczające powietrze - przybory toaletowe i kosmetyki - 2 ręczniki - 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek - Ręczniki papierowe, papier toaletowy - Dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza) - Poduszka jasiek – przyda się do karmienia - Woda mineralna niegazowana - Telefon i ładowarka - Książka / gazety - Herbatka laktacyjna – koper włoski + melisa – bocianek - Pieniądze - Husteczki do higieny intymnej ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Rzeczy dla dziecka (3 dni w szpitalu): - Najmniejszy rozmiar pieluch jednorazowych do 3-6 kg lub pieluchy tetrowe 3 sztuki - 3 bawełniane koszulki - 2 bawełniane cienkie czapeczki i jedna cieplejsza - 3 pajacyki (śpiochy z rękawami i nogawkami lub 3 pary kaftaniki i 3 pary śpiochów - Skarpetki - Niedrapki – rękawiczki - Kocyk lub śpiworek - Smoczek uspakajający – zamówiony Powrót do domu: - wygodnie ubranie dla mamy - odpowiednie do pogody ubranko dla dziecka - krem ochronny - fotelik samochodowy - wózek
|
|
#1040 |
|
Rozeznanie
|
Ja też miałam się smarować od samego początku, ale najpierw oliwka jaką kupiła przyprawiała mnie o mdłości, kupiłam drugą, ale jakoś mi się nie chce niestety. Teraz się zastanawiałam, czy może nie lepiej stosować czegoś innego niż zwykła oliwka, jak Wy robicie?
|
|
|
|
#1041 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1042 |
|
Zakorzenienie
|
Ja juz po wizycie i płakać mi sie chce.. Ide chyba do poradni genetycznej. Po usg genetycznym miałam ryzyko ok 1:3000 po krwi mam 1:500...
A to przez niski poziom pappa bo mam 0,2 a norma to 1. A powody niskiego pappa mogą byc dwa, chore dziecko albo ze maluch urodzi sie mały, tak zrozumiałam z tego co gin mówiła .. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1043 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1044 |
|
Zadomowienie
|
Ale długa ta lista.
Ja też nic jeszcze nie kupiłam z myśla o nowym dziecku. Jakos nie mogę się przełamać. Nie wiem czy na pewno chłopiec będzie to wolę poczekać.
|
#1045 |
|
Zakorzenienie
|
Aaa i powiedziała mi ze nie warto podglądać płci przed 20 tygodniem to stwierdziłam ze bez sensu i nie patrzyliśmy
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1046 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kupilam balsam z palmersa kokosowy nie jest tak intensywny. ale jak w koncu sie za niego wezme i go wykoncze to chcialabym kupic w aptece mustele Trzeba sie wziasc za to smarowanie |
|
|
|
|
#1048 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1049 |
|
Zadomowienie
|
Mon9- trzymaj się dzielnie kochana. Nie znam się na tych normach ale nie załamuj się od razu. Powtórz badania jeśli się da, bedziesz spokojniejsza
|
#1050 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:22.

Robie to bardzo nieregularnie.... musze sie wziasc za siebie 
powiedziałam sobie, że nie ma żartów i od wczoraj rano i wieczorem wcieram zawzięcie 

ale boję się też, że kurtka zrobi się niedobra z dnia na dzień, zacznie mnie coś denerwować a wtedy szukać na szybko nie będzie dobrze