Mamusie sierpniowe 2014 - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku
Smukłe krychy i płaskie brzuchy bo są juz z nami nasze maluchy 3 9,09%
Już maluchy sierpniowe są na podbój świata gotowe 5 15,15%
Dzieci zamiast spać czatują czy rodzice nie baraszkują 4 12,12%
Sierpniowe dzieci już mamy i o drugie się staramy 1 3,03%
Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2 24 72,73%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-23, 22:29   #1561
UmiZumi
Rozeznanie

Dot.: Mamusie sierpniowe 2014

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
hej - to znowu ja - szaleństwo mam chwilkę :p

Nie wiem jak Wy dajecie radę tak pisać tu i zajmować się Dzidziami - ja to bym cały czas patrzyła na mojego nawet jak on śpi :p

No dobra do rzeczy:
1. jakie tabl hormonalne przepisali Wam ginekolodzy przy karmieniu piersią?
2. Co stosujecie na bliznę po CC?
3. Czy Wasze Dzidzie też stękają i się prężą jakby chciały co i rusz robić kupkę mimo, że robią często ale nie po każdym karmieniu powiedzmy co 3 karmienie?
4. Czy z pępuszków leciała Waszym pociechom krewka (lekko) po odpadnięciu kikutka?
5. Czy spicie przy przytłumionym świetle aby widzieć czy wszystko w porządku - ja tak śpie ku nie zadowoleniu TŻta... ale po prostu się boję...
6. Ile ta krew będzie jeszcze leciec? juz 3 tyg leci!!!

Ja pierwszy tydzien półtora przepłakałam ciągle mi się wydawało że robię coś źle, jak Mały marudził bo go brzuszek bolał bo jadłam zupe brokułową (głupia ja) to płakałam bo nie wiedzialam co sie dzieje - teraz bardzo uwazam na to co jem. Za duzo jadł płakalam bo myslalam ze cos nie tak, za dlugo spal plakalam bo sie balam ze cos ne tak, za krotko placz - ja mialam masakre na poczatku, Mama się bała że mam depresje, tak bardzo kocham Maluszka i po prostu chyba się strasznie bałam...

Z góry dzięki za odpowiedzi
1. jutro mam wizytę u ginekologa. Nie karmię piersią. Okresu ani widu, ani słychu. Ciekawa jestem, co mi zaproponuje. Zdecydowaliśmy się z TŻ na tabletki (w sumie,t o głównie moja decyzja).
2. Rodziłam naturalnie. Mam zamiar jutro zapytać, co mogę na bliznę stosować. Jest twarda i przy dotyku trochę boli.
3. Karmię mm. Młoda robi od 1 do 4 kup na dzień. Czasem w trakcie jedzenia, ale nie zawsze. Pręży się i stęka jak ciśnie kupę. Czasem stęka i jęczy jakby robiła kupę, a wychodzi "porządny" bączek ( u nas zarówno kupy i bąki śmierdzą)
4. Tak, głównie jak Ania się wyginała. Podobno to w pełni normalne. Czyściłam gazikiem namoczonym w przegotowanej wodzie, potem psikałam octaniseptem.
5. Mamy lampę nad łóżeczko, włączaną prosto do kontaktu (ledowa lampka do kontaktu) która daje taką lekką poświatę. Zapalona jest przez całą noc. Czasem jak Ania nie chce zasnąć po karmieniu nad ranem i zabieramy ją do siebie do łóżka, to włączamy tą lampkę do kontaktu nad łóżkiem.
6. U mnie leciała jakoś 2,5 tygodnia.

piszecie o dźwięku suszarki, na usypianie. Ania zasypia, jak odkurzamy dom niestety otwiera oczy, jak wyłączymy odkurzacz. Na yt jest nagrany dźwięk odkurzacza, są różne wersje, nawet ośmiogodzinna

Ania dostała matę edukacyjną. I wiecie do czego jej póki co najlepiej służy?DO SPANIA położę ją tam, chwilę popatrzy na zabawki, trochę pomacha rączkami (maks 10 min) i zasypia! Ewentualnie krzyczy, płacze żeby ją stamtąd zabrać. Matę rozłożyłam na kocu zwiniętym na 4 części i jak mi tam zaśnie, to przykrywam kocykiem i zostawiam jak próbuję przełożyć do łóżeczka, to mi się budzi...
Stary 2014-09-23, 23:31   #1562
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez nagiAkt Pokaż wiadomość
Sliczne te nasze dzieciaczki juz niedlugo i będą taaaakie duze

czy jak widzicie sie z jakas osoha, ktora ostaynio widzialyscie przed porodem to pyta was czy karmicie piersia? Bo mnie pyta o to kazdy, no masakra, pierwsze przewaznie pada pytanie kiedy urodzilam a potem czy karmie piersia. Nie wazne czy to ktos z rodziny czy sąsiadka np. Ale pytaja o to tylko kobiety, ktore juz maja dziecko, a kolezanki, ktore jeszcze nie rodzily wogole o to nie pytaja, tylko zachwycaja sie maleństwem

mnie ostatnio pytał telefonicznie starszy pan z ktorym kontakty mam tylko zawodowe...nie powiem wcięło mnie...w dodatku mnie opieprzył ze miałam cesarke (bo o to tez zapytał)

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość

ja mam normalnie wyrzuty sumienia że ja faszeruję...ale to nie moja wina, że ona tak ulewa i że to do ucha sie przedostało...normalnie świat mi na głowie stanął...od soboty jestem u mamy i na zmianę nosimy małą...raz mama raz tata (nawet dzis do pracy przez to nie poszedł) raz ja i czasem zero efektów...dopiero przy piersi się uspokaja...i jak się uda to na chwile zaśnie. ale ile ja moge karmić...czasem mam wrażenie że w piersiach pusto bo ona ciągle je...MAM DOŚĆ

trzymajcie kciuki żeby ucho przeszlo i nie trzeba było zostać w szpitalu
ale powiedz jaka jest zaleznosc miedzy ulewaniem a zapaleniem ucha? chodzi mi o mechanizm powstawania tego zapalenia...moja ulewa tak z 10 razy dziennie i boje sie zeby tez jej tego zapalenia nie zafundowac

Cytat:

Nie wiem jak Wy dajecie radę tak pisać tu i zajmować się Dzidziami - ja to bym cały czas patrzyła na mojego nawet jak on śpi :p

No dobra do rzeczy:
3. Czy Wasze Dzidzie też stękają i się prężą jakby chciały co i rusz robić kupkę mimo, że robią często ale nie po każdym karmieniu powiedzmy co 3 karmienie?
4. Czy z pępuszków leciała Waszym pociechom krewka (lekko) po odpadnięciu kikutka?
5. Czy spicie przy przytłumionym świetle aby widzieć czy wszystko w porządku - ja tak śpie ku nie zadowoleniu TŻta... ale po prostu się boję...

1, diamilla
2. nic ale gon polecił jakies plastry silikonowe, podobno super skuteczne..nie pamietam nazwy
3. tak
4. nie,nic nie lecaiłao
5. tak
6. u mnie do konca 5 tyg leciało.ale ostatnie 2 tyg to były krople dosłownie

---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ----------

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość

Ania dostała matę edukacyjną. I wiecie do czego jej póki co najlepiej służy?DO SPANIA położę ją tam, chwilę popatrzy na zabawki, trochę pomacha rączkami (maks 10 min) i zasypia! Ewentualnie krzyczy, płacze żeby ją stamtąd zabrać. Matę rozłożyłam na kocu zwiniętym na 4 części i jak mi tam zaśnie, to przykrywam kocykiem i zostawiam jak próbuję przełożyć do łóżeczka, to mi się budzi...

ja kupilam taki stojak co gra , trąbi i wydaje odgłos żula i jest dokladnie to samo.pobawi sie chwile i albo w ryk,albo zasypia. doszłam juz do tgo ze to efekt zbyt duzej ilosci bodźców i dziecko sie szybko tym męczy po prostu i albo zasypia, albo staje sie mega rozdraznione
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-23, 23:48   #1563
justa_1978
Rozeznanie

Dzisiaj zaliczylam wizyte u ginekologa i moj lekarz stwierdzil, ze nie przypisze mi tabletek, bo robia "spustoszenie" w organizmie... mam na mysli minipigulki... jestem zaskoczona... Chyba czas poszukac innego ginekologa...
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-23, 23:51   #1564
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Dzisiaj zaliczylam wizyte u ginekologa i moj lekarz stwierdzil, ze nie przypisze mi tabletek, bo robia "spustoszenie" w organizmie... mam na mysli minipigulki... jestem zaskoczona... Chyba czas poszukac innego ginekologa...

moze on chcialby aby twoj organizm wkrotce sie znów zapełnił?
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-23, 23:58   #1565
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
Dodajcie do tego ze wody odeszly mi o wpol do 2 a na lozku szpitalnym bylam o 7. Od 4:30 tulalam sie po stoleczkach w poczekalni.
Odeslali mnie ze szpitala. Lekarka kazala wziac taxi i jechac gdzie indziej. Po awanturze zamowila karetke. Na karteke czekalam 1,5h bo zobaczycli wypadek samochodowy powazny i staneli udzieli pomocy.
Zawiezli mnie do szpitala drugiego gdzie tez powiedzieli ze nie ma miejsc i ze nic nie bylo ustalane, nie dzwonil nikt w mojej sprawie...Jak wpadlam w histerie to dopiero mnie zbadali i zostawili.
Ze stresu ze skurczy co 3-4min regularnych i opadnietego brzucha zrobily sie nieregularne.
Potem nie wpuscili mi meza ani mamy na oddzial, musialam przez dluuugi korytarz niesc swoja torbe. Skurcze co 3minuty.
Czekalam na stoleczku na zwolnienie sie ktg a potem juz bylo co bylo jak widac....

Oto i moj mocno uproszczony, skrocony i ugrzeczniony opis porodu. Wolalam nie pisac go zanim wszystkie nie urodzily. Nie chcialam straszyc....
Dla mnie to trauma, ale zeby choc moj Babelek byl zdrowy to zniose wszystko
Jezu... Dopiero przeczytalam Twoj opis i autentycznie ciary mialam... Tak mi przykro.... Koniecznie to gdzies zglos, Tobie moze zrobi sie lepiej i ustrzezesz inne przed takim potraktowaniem...
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 01:02   #1566
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
he he dziś to akurat nie bardzo bo maz w pracy na noc
ale szczerze mówiąc w dalszym ciągu nie mam ochoty czuje sie tak jak typowa mamuśka jak zaakceptuje swoje ciało w pełni to sie przełamie puki co, nie potrafię

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

w sumie masz rację, ale na pierwszej stronie jak by nie było zdecydowana wiekszosć pokazała swoje maleństwa no chyba że chodzi ci głównie o teraz a nie o wtedy
Przypomnialam sobie, ze tez wstawilam zdjęcie Kostka ;-) kajam się. Teraz żałuję i proszę o usuniecie zdjecia. Z góry dziękuję :-*
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 01:42   #1567
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

UmiZumi jak wygladaja u Was kupki? Bo u nas od jakiegos czasu sa zielono-zolte i strasznie ale to strasznie smierdza od razu czuc ze cos jest w pampersie, strach podejsc do kolyski jak mala w niej akurat stacjonuje
Czy to jest ok?

Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 04:09   #1568
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
dzieki

u nas tak samo...ręce się już łamią

skąd ja to znam...trzeba poczekac do 3 miesięcy..u mnie juz bliżej niż dalej

suszarka po brzuchu?? przez ubranko? ciepłym powietrzem??
czy koło ucha?

wróciłysmy od laryngologa, ucho juz czyste.
na nasze dolegliwości próbujemy nowego sposobu - odstawiam WSZYSTKO co od krowy: mięso - cielęcina, wolowina, masło, sery, jogurty, mleko, wszystko i dodatkowo jajka! a dziecku biogaie podaję i sab w dalszym ciagu. I tak minimum 2 tygodnie żeby sprawdzić czy będzie poprawa...nie mam już sił. Co ja mam jeść...???... wiem- drób. Juz mi uszami wychodzi
Super ze uszko czysciutkie
Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
1. jutro mam wizytę u ginekologa. Nie karmię piersią. Okresu ani widu, ani słychu. Ciekawa jestem, co mi zaproponuje. Zdecydowaliśmy się z TŻ na tabletki (w sumie,t o głównie moja decyzja).
2. Rodziłam naturalnie. Mam zamiar jutro zapytać, co mogę na bliznę stosować. Jest twarda i przy dotyku trochę boli.
3. Karmię mm. Młoda robi od 1 do 4 kup na dzień. Czasem w trakcie jedzenia, ale nie zawsze. Pręży się i stęka jak ciśnie kupę. Czasem stęka i jęczy jakby robiła kupę, a wychodzi "porządny" bączek ( u nas zarówno kupy i bąki śmierdzą)
4. Tak, głównie jak Ania się wyginała. Podobno to w pełni normalne. Czyściłam gazikiem namoczonym w przegotowanej wodzie, potem psikałam octaniseptem.
5. Mamy lampę nad łóżeczko, włączaną prosto do kontaktu (ledowa lampka do kontaktu) która daje taką lekką poświatę. Zapalona jest przez całą noc. Czasem jak Ania nie chce zasnąć po karmieniu nad ranem i zabieramy ją do siebie do łóżka, to włączamy tą lampkę do kontaktu nad łóżkiem.
6. U mnie leciała jakoś 2,5 tygodnia.

piszecie o dźwięku suszarki, na usypianie. Ania zasypia, jak odkurzamy dom niestety otwiera oczy, jak wyłączymy odkurzacz. Na yt jest nagrany dźwięk odkurzacza, są różne wersje, nawet ośmiogodzinna

U nas mata jak na razie się nie przydaje. Max 5 min na niej leży ale interesuje się wszystkim co jest obok niej. Na zabawki nie patrzy,nie wiem Dlaczego hmm. Tak samo huśtawka, Często po włożeniu jest mały zawias, kupa i jęki blagajace żeby go wyjąć.
Cytat:
Napisane przez karoseria Pokaż wiadomość
Patrycja, nie wiem czy dobrze pamiętam. Ty masz taką karuzelę:
http://www.skapiec.pl/site/cat/2682/comp/6168497 ?
Jesteś zadowolona? Twój Tobiasz lubi ją? Patrzy już?
Tak, mamy ja.
Mały uwielbia melodyjke z tej karuzeli. Jak ma dobry dzień to polezy sam ok 15min i słucha. Wiszącymi Zabawkami tez się zaczyna interesować ale projektora mu Jeszcze nie włączyłam bo nie miałam kiedy. Usypia mi na rękach wieczorem.
Stary 2014-09-24, 05:00   #1569
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 09:23   #1570
nagiAkt
Zadomowienie

Cytat:
mnie ostatnio pytał telefonicznie starszy pan z ktorym kontakty mam tylko zawodowe...nie powiem wcięło mnie...w dodatku mnie opieprzył ze miałam cesarke (bo o to tez zapytał)

ale powiedz jaka jest zaleznosc miedzy ulewaniem a zapaleniem ucha? chodzi mi o mechanizm powstawania tego zapalenia...moja ulewa tak z 10 razy dziennie i boje sie zeby tez jej tego zapalenia nie zafundowac

1, diamilla
2. nic ale gon polecił jakies plastry silikonowe, podobno super skuteczne..nie pamietam nazwy
3. tak
4. nie,nic nie lecaiłao
5. tak

---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ----------

ja kupilam taki stojak co gra , trąbi i wydaje odgłos żula i jest dokladnie to samo.pobawi sie chwile i albo w ryk,albo zasypia. doszłam juz do tgo ze to efekt zbyt duzej ilosci bodźców i dziecko sie szybko tym męczy po prostu i albo zasypia, albo staje sie mega rozdraznione
haha jak facet zadaje takie pytania to jest komedia. Na pewno duzo wiedza na ten temat a w temacie porodu pewnie jeszcze wiecej

I tez zastanawiam sie jak ulewanie jest polaczone z zapaleniem ucha

WIKTORIA

NASZ DZIUBEK
20.08.2014
15:10
nagiAkt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 09:39   #1571
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Dzisiaj przechodzimy na Pampers 3

Nasze szczescie
Stary 2014-09-24, 09:43   #1572
daisy dot
Rozeznanie

jeju Dziewczyny, dziekuje Wam za wszystkie odpowiedzi, bardzo mnie pocieszylyscie z tym stekaniem bo mnie to martwilo.
sprobuje spac przy zgaszonym i tylko ta przytlumiona zapalac jak sie przebudzi.

juz psychicznie u mmnie duzo lepiej, od dawna juz nie plakalam, juz sie tak nie boje
ciesze sie z kazdej chwili

co do jedzenia, ja nie jem brokulow pomidorow, jem ser zolty ale nie wiem czy nie jest zbyt ciezkostrawny
daisy dot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 09:49   #1573
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
haha jak facet zadaje takie pytania to jest komedia. Na pewno duzo wiedza na ten temat a w temacie porodu pewnie jeszcze wiecej

I tez zastanawiam sie jak ulewanie jest polaczone z zapaleniem ucha
Mnie się mój szef już trzy razy pytał czy karmię piersią.. Naprawdę mam ochotę zacząć odpowiadać tak jak któraś z Was pisała, że daję śląską albo podwawelską :-P
Cytat:
jeju Dziewczyny, dziekuje Wam za wszystkie odpowiedzi, bardzo mnie pocieszylyscie z tym stekaniem bo mnie to martwilo.

juz psychicznie u mmnie duzo lepiej, od dawna juz nie plakalam, juz sie tak nie boje

co do jedzenia, ja nie jem brokulow pomidorow, jem ser zolty ale nie wiem czy nie jest zbyt ciezkostrawny
Ja jem ser żółty tylko że w niewielkich ilościach, nic się nie dzieje.
Myślę że i pomidora i brokuły możesz po trochę spróbować i sprawdzić reakcję
U mnie po nutelli nic się nie działo, hurra!
Stary 2014-09-24, 09:57   #1574
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Mnie się mój szef już trzy razy pytał czy karmię piersią.. Naprawdę mam ochotę zacząć odpowiadać tak jak któraś z Was pisała, że daję śląską albo podwawelską :-P

Ja jem ser żółty tylko że w niewielkich ilościach, nic się nie dzieje.
Myślę że i pomidora i brokuły możesz po trochę spróbować i sprawdzić reakcję
U mnie po nutelli nic się nie działo, hurra!
Lepszy był tekst: karmisz? Nie! Głodzę! Hahaha padam po raz kolejny :-D

Hmm mówisz ze nutella ok?
Stary 2014-09-24, 10:02   #1575
sara 85
Zakorzenienie

Dziękuje w imieniu Frania za miłe komentarza

Śliczne mamy dzieciaczku na wątku wczoraj obejrzałam zdjęcia i zapomniałam napisać.

Zaczarowana przestało Cię już boleć nacięcie? Mnie w końcu nic a nic nie boli.

Dzisiaj idę do gina i przeraża mnie to, że będzie mnie dotykał i badał.
Może będę mogła już biegać i ćwiczyć. Mimo, że już dawno wróciłam do wagi sprzed ciąży to biodra mam szersze, uda większe i ten brzuch...

Franio kończy dzisiaj 2 miesiące

Franio 24.07.2014 r.

Edytowane przez sara 85
Czas edycji: 2014-09-24 o 10:15
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 10:17   #1576
anius_7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niki19 Pokaż wiadomość
A i ostatnio od pewnej osoby usłyszałam ,że noszę młodego cały dzień na rękach i , sypia mi na brzuchu i ,że się tak przyzwyczai i nie będę mogła go oduczyć taa bo pewnie mam go odłożyć do łóżeczka i niech wrzeszczy aż padnie ze zmęczenia
strasznie mnie drażnią takie złote rady. Moja teściowa jest mistrzem w tej dziedzinie i czasem mam ochotę ją udusić. Ona akurat wychowała 4 dzieci, wszystkie miała rok po roku i jej się wydaje, że jest dla mnie jakimś mega autorytetem i wszystko będę robić tak jak ona mi powie. A mi serce pęka jak Mała płacze i nie wyobrażam sobie nie wziąć jej na ręce i nie przytulić.

Cytat:

No dobra do rzeczy:
Ja wizytę u gin mam przed sobą, na bliznę nie stosuję nic, bo myślałam, że jeszcze nie mogę Ja mam jeszcze strupki, nie jest do końca wygojona i jedynie czasem ją octeniseptem przemyję, a poza tym to nic. Dziecko moje też stęka i się pręży Z pępka leciała jej krew, ale bardzo mało, mojej kikutek odpadł po 6 dniach i bardzo szybko się wygoił. Jeśli chodzi o światło to jak zostaję sama na noc to śpimy przy zapalonej lampce, a jak jest TŻ to po ciemku A z krwawieniem to u mnie minęły 3 tyg. i mam lekkie plamienia. Takie prawdziwe krwawienie to miałam ok. tygodnia.

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
Szpitaling cd...O 8 powiedzieli ze wychodzimy a o 12 ze zostajemy...
Lekarz specj.od chorob zakaznych bedzie nas jutro ogladal, boje sie
Ale masz przejścia, współczuję. Oby szybko Was wypisali, bo w domku najlepiej

Dziewczyny, jak szłyście na wizytę np. do pediatry to jak Wam się udawało ogarnąć dziecko i siebie, żeby zdążyć na wizytę? Ja jutro mam pierwszą wizytę a moje dziecko nie ma żadnej regularności. Czasem je 15minut, czasem 1,5godz. ciumka i jak ją odstawiam to jest ryk. A takiej rozwrzeszczanej to chyba nie dam rady wsadzić do fotelika i zapakować do auta. Takie proste rzeczy mi sprawiają najwięcej problemu I generalnie mam problem z karmieniem piersią przy ludziach... I jak sobie pomyślę, że np. w przychodni będę musiała wywalić cycka to słabo mi się robi. Ja wiem, że to jest naturalna czynność i nikogo nie powinnam dziwić, ale ja się wstydzę i denerwuję jak mi się ktoś przygląda podczas karmienia...

---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
Dzisiaj przechodzimy na Pampers 3
szybciutko My ciągle na 1, ale Hania dopiero 3 tyg.skończyła. A wczoraj właśnie odwiedził mnie wujek, który pracuje w Norwegii i przywiózł mi zapas pampersów Nie chciał się przyznać ile zapłacił, ale mówił, że tam to jest groszowa sprawa i zawsze jak będzie jechał to mi będzie przywoził

Cytat:

ja sera póki co nie jem, bo położna mi odradzała. Pomidorów i brokułów też nie jem.

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 10:17   #1577
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak szłyście na wizytę np. do pediatry to jak Wam się udawało ogarnąć dziecko i siebie, żeby zdążyć na wizytę? Ja jutro mam pierwszą wizytę a moje dziecko nie ma żadnej regularności. Czasem je 15minut, czasem 1,5godz. ciumka i jak ją odstawiam to jest ryk. A takiej rozwrzeszczanej to chyba nie dam rady wsadzić do fotelika i zapakować do auta. Takie proste rzeczy mi sprawiają najwięcej problemu I generalnie mam problem z karmieniem piersią przy ludziach... I jak sobie pomyślę, że np. w przychodni będę musiała wywalić cycka to słabo mi się robi. Ja wiem, że to jest naturalna czynność i nikogo nie powinnam dziwić, ale ja się wstydzę i denerwuję jak mi się ktoś przygląda podczas karmienia...
Ja małego nakarmiłam przed wyjściem, miałam też mleko w butelce. Widziałam, że dziewczyny brały klucze od innego gabinetu i tam karmiły.

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2014-09-24, 10:22   #1578
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
Lepszy był tekst: karmisz? Nie! Głodzę! Hahaha padam po raz kolejny :-D

Hmm mówisz ze nutella ok?
Ale mnie pytają dosłownie czy karmię PIERSIĄ, a nie czy karmię ;-)
No u mnie ok
Stary 2014-09-24, 10:24   #1579
White Cafe
Rozeznanie

Cytat:
strasznie mnie drażnią takie złote rady. Moja teściowa jest mistrzem w tej dziedzinie i czasem mam ochotę ją udusić. Ona akurat wychowała 4 dzieci, wszystkie miała rok po roku i jej się wydaje, że jest dla mnie jakimś mega autorytetem i wszystko będę robić tak jak ona mi powie. A mi serce pęka jak Mała płacze i nie wyobrażam sobie nie wziąć jej na ręce i nie przytulić.

Ja wizytę u gin mam przed sobą, na bliznę nie stosuję nic, bo myślałam, że jeszcze nie mogę Ja mam jeszcze strupki, nie jest do końca wygojona i jedynie czasem ją octeniseptem przemyję, a poza tym to nic. Dziecko moje też stęka i się pręży Z pępka leciała jej krew, ale bardzo mało, mojej kikutek odpadł po 6 dniach i bardzo szybko się wygoił. Jeśli chodzi o światło to jak zostaję sama na noc to śpimy przy zapalonej lampce, a jak jest TŻ to po ciemku A z krwawieniem to u mnie minęły 3 tyg. i mam lekkie plamienia. Takie prawdziwe krwawienie to miałam ok. tygodnia.

Dziewczyny, jak szłyście na wizytę np. do pediatry to jak Wam się udawało ogarnąć dziecko i siebie, żeby zdążyć na wizytę? Ja jutro mam pierwszą wizytę a moje dziecko nie ma żadnej regularności. Czasem je 15minut, czasem 1,5godz. ciumka i jak ją odstawiam to jest ryk. A takiej rozwrzeszczanej to chyba nie dam rady wsadzić do fotelika i zapakować do auta. Takie proste rzeczy mi sprawiają najwięcej problemu I generalnie mam problem z karmieniem piersią przy ludziach... I jak sobie pomyślę, że np. w przychodni będę musiała wywalić cycka to słabo mi się robi. Ja wiem, że to jest naturalna czynność i nikogo nie powinnam dziwić, ale ja się wstydzę i denerwuję jak mi się ktoś przygląda podczas karmienia... [COLOR="Silver"]
kurcze, tez sie wlasnie boje, ze akurat wtedy jak bedzie czas sie szykowac do lekarza to malemu zachce sie jesc, a czasami je i drzemie a co za tym idzie ani sie nie naje ani nie wyspi a kazde odstawienie od cyca konczy sie rykiem. czy tylko ja nie potrafie ogarnac swojego dziecioka? staram sie mu robic jak najdluzsze przerwy od jedzenia zeby poczul głód a cyce zeby byly pekate, zeby dopadl sie do nich jak dzik i najadł wreszcie porzadnie. jak nie spi to glownie siedzi przy cycu i drzemie...
Stary 2014-09-24, 10:29   #1580
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Ale mnie pytają dosłownie czy karmię PIERSIĄ, a nie czy karmię ;-)
No u mnie ok
Wiem, wiem. Tylko przetoczyłam wcześniejszy tekst.
Cytat:

---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

szybciutko My ciągle na 1, ale Hania dopiero 3 tyg.skończyła. A wczoraj właśnie odwiedził mnie wujek, który pracuje w Norwegii i przywiózł mi zapas pampersów Nie chciał się przyznać ile zapłacił, ale mówił, że tam to jest groszowa sprawa i zawsze jak będzie jechał to mi będzie przywoził

ja sera póki co nie jem, bo położna mi odradzała. Pomidorów i brokułów też nie jem.
Ja karmiłam w przychodni, zakrylam się chusta, a taka lekarka przechodziła.. Podeszła do mnie, odchylila chustę i patrzyła :-D powiedziała ze słodki mały i poszła ;-) hehe Nie powiem bo ludzie przechodząc zerkali i się usmiechali do mnie.

Acha,myślę że wstyd ci przejdzie jak dzidziuś będzie płakał, wtedy myślenie o innych się wyłącza.

Ja jak idę na dłuższy spacer to biorę odviagniete mleko, podgrzewam mocno i akurat jak mały jest głodny to mleko jest letnie, siadam na pierwszej ławce i mu daje.

Edytowane przez patrycja19894
Czas edycji: 2014-09-24 o 10:32
patrycja19894 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 10:37   #1581
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
Wiem, wiem. Tylko przetoczyłam wcześniejszy tekst.

Ja karmiłam w przychodni, zakrylam się chusta, a taka lekarka przechodziła.. Podeszła do mnie, odchylila chustę i patrzyła :-D powiedziała ze słodki mały i poszła ;-) hehe Nie powiem bo ludzie przechodząc zerkali i się usmiechali do mnie.

Acha,myślę że wstyd ci przejdzie jak dzidziuś będzie płakał, wtedy myślenie o innych się wyłącza.

Ja jak idę na dłuższy spacer to biorę odviagniete mleko, podgrzewam mocno i akurat jak mały jest głodny to mleko jest letnie, siadam na pierwszej ławce i mu daje.
Wieem, tamten tekst jest w ogóle genialny
Stary 2014-09-24, 10:44   #1582
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość

Zaczarowana przestało Cię już boleć nacięcie? Mnie w końcu nic a nic nie boli.

Dzisiaj idę do gina i przeraża mnie to, że będzie mnie dotykał i badał.
Może będę mogła już biegać i ćwiczyć. Mimo, że już dawno wróciłam do wagi sprzed ciąży to biodra mam szersze, uda większe i ten brzuch...

Franio kończy dzisiaj 2 miesiące
Powiem Ci ze mnie bolalo łącznie gdzieś 2 tyg teraz już nic nie boli

za 2 miesiące
Rosną te nasze dzieciaczki w oczach

Też mnie przeraża badanie u ginekologa
Ale już się niecierpliwie czy wszystko jest dobrze a wizytę mam 02.10

Moje nogi po ciazy to jakaś porażka
Jest dużo gorzej niż przed ciążą

Nasze szczescie
Stary 2014-09-24, 12:00   #1583
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:

1, diamilla
3. tak
4. nie,nic nie lecaiłao
5. tak

chodzi o to, że trąbka słuchowa u takiego malca jest pozioma, krótka i bardzo szeroka ( u dorosłego długa i wąska) i wszystko co w nosie, buzi może wlac się do ucha...bo to wszystko jest połaczone w środku.oczywiście nie tak od razu ale np przy mocnym ulewaniu, albo jak się dzidzia zakrztusi to może to wlecieć do ucha a tam sobie siedzi i gnije i zapalenie gotowe. To samo z katarem często przez katar dzieci maja zapalenie ucha, bo się ten smok sączy do ucha i podrażnia błone bębenkową. u na na szczęście to nie zapalenie ucha środkowego jeszcze było (bo to najgorsze) tylko chyba zewnętrznego albo ogólne podrażnienie błony bębenkowej, nawet dokładnie nie wiem...całe szczęście już nie dajemy antybiotyku.
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 12:17   #1584
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
Coz to za zart!!! Wypraszam sobie.... Nie biore takiej opcji pod uwage, bo po pierwsze mam juz wszystkie dzieci w domu, a po drugie nie moge zajsc w ciaze, bo jestem po cesarce i moglabym stracic zycie gdyby pekla mi macica...
Jestem kolejny raz rozczarowala wizyta u lekarza... facet ewidentnie nie jest mistrzem konwersacji, a ja zadaje chyba za duzo pytan... poszukam innego specjalisty.

Z karmieniem piersia jest tak jak pisze patrycja19894! Jak dziecko placze, to czlowiek ma w nosie wstyd i karmi dziecko w kazdym miejscu (no moze z wyjatkiem kosciola czy cmentarza ) Bedac na wizycie z synkiem u endokrynologa, musialam karmic malego w zatloczonym korytarzu... brak slow.. juz mialam karmic na stojaco, ale jakas kobieta sie ulitowala i ustapila mi miejsca... Zdarzylo mi sie rowniez karmic kilka razy bedac na spacerze z dziecmi. Zakrylam sie pieluszka tetrowa i jazda z koksem

Edytowane przez justa_1978
Czas edycji: 2014-09-24 o 12:18
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 12:22   #1585
nagiAkt
Zadomowienie

Dziewczyny jakie menu planujecie na chrzciny lub jakie mialyscie? My chrzcimy w tą niedzielę, msza jest o 12 i wypada zrobić jakis obiad,mama chce oprócz tego robic jeszcze drugie cieple danie po jakims czasie. Wydaje mi się ze jest to zbędne, bo ludzi bedzie malo no i beda salatki, ciasta, wedliny

WIKTORIA

NASZ DZIUBEK
20.08.2014
15:10
nagiAkt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 12:37   #1586
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny jakie menu planujecie na chrzciny lub jakie mialyscie? My chrzcimy w tą niedzielę, msza jest o 12 i wypada zrobić jakis obiad,mama chce oprócz tego robic jeszcze drugie cieple danie po jakims czasie. Wydaje mi się ze jest to zbędne, bo ludzi bedzie malo no i beda salatki, ciasta, wedliny
my robimy w restauracji, będzie obiad + dwa dania na ciepło, ale jeszcze nie zdecydowałam jakie

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ----------

Cytat:
Powiem Ci ze mnie bolalo łącznie gdzieś 2 tyg teraz już nic nie boli

za 2 miesiące
Rosną te nasze dzieciaczki w oczach

Też mnie przeraża badanie u ginekologa
Ale już się niecierpliwie czy wszystko jest dobrze a wizytę mam 02.10

Moje nogi po ciazy to jakaś porażka
Jest dużo gorzej niż przed ciążą
dobrze że mój tż ma nocki to nie będzie mnie męczył. Mam takiego stresa

co z nogami? rozstępy?

mi na szczęście po tej ciąży nie zrobił się ani jeden rozstęp. Ale mój brzuch i wisząca skóra mnie załamują

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2014-09-24, 12:37   #1587
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie było tak:

msza o 18!
wróciliśmy o 19 i byl obiad - rosół + drugie -ziemniaki, mięsa, surówki
na stole sałatki i wędliny i sery
a koło 23-24 były krokiety z barszczem, które nawiasem mówiąc juz mało kto jadł...

a impreza była w domu, bardzo kameralna bo tylko na 12 osób

zalezy jaka rodzina, bo są ludzie którzy długo się "goszczą" i lubią zjeść a są tacy, jak u mnie, że zjedzą co się im poda, wypija jakaś kawę i do domu o 1-2 idą.
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 13:04   #1588
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Dziewczyny jak ubieracie maluchy w taka pogode?

Ja wczoraj zalozylam malej body z dlugim rekawem, polspiochy i na to pajacyk taki polarowy... No i wiadomo czapa i kocyk nie za lekko? Bo moja mama przezywa ze ja za cienko ubieram
Niby slonce swieci ale jest chlodno i strasznie wieje...

Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 13:06   #1589
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość

co z nogami? rozstępy?

mi na szczęście po tej ciąży nie zrobił się ani jeden rozstęp. Ale mój brzuch i wisząca skóra mnie załamują
Tak rozstępy
Coraz ich więcej
Nie wiem co robić smaruje się ale nic nie pomaga
Wizytę mam u dermatologa dopiero 06.10
Wiec na razie staram się tak nie dolowac

Nie wiem skąd ich tyle w ciąży ich praktycznie nie było a teraz to jakiś wysyp
Mimo że nie przytyłam i w ciąży i teraz

I są obwisle ale czekam do wizyty u ginekologa i zaczynam ćwiczyć

Nasze szczescie
Stary 2014-09-24, 13:12   #1590
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
U nas obiad, kluski, ziemniaki, mięsa, surówki..,tort, ciasta, owoce, kawa, herbata itp. Zimna płyta ;sałatki, ryby, swojskie szynki, kiełbasy, mięsa, jakieś zakaski a później coś ciepłego, jeszcze nie wiem co,ale nic za wiele bo na obfita kolacje nikt nie będzie miał ochoty .. Może żurek, bogracz lub flaczki. To już moja mama ustali bo ja i tak tego nie będę jadła.
U nas będzie ok 25-30 osób wiec pewnie posiedza dłużej.

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Cytat:
Tak rozstępy
Coraz ich więcej
Nie wiem co robić smaruje się ale nic nie pomaga
Wizytę mam u dermatologa dopiero 06.10
Wiec na razie staram się tak nie dolowac

Nie wiem skąd ich tyle w ciąży ich praktycznie nie było a teraz to jakiś wysyp
Mimo że nie przytyłam i w ciąży i teraz

I są obwisle ale czekam do wizyty u ginekologa i zaczynam ćwiczyć
Chudniesz, dlatego ci się robią. Ja nie miałam w ciąży ani śladu rozstępów, a jak brzuch i boczki zaczęły spadać to po bokach mam malutkie rozstępy

Edytowane przez patrycja19894
Czas edycji: 2014-09-24 o 13:10
patrycja19894 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości