![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy wasi rodzice wykazali się kiedyś brakiem odpowiedzialności?
Cytat:
Rodzicom zwykle mówiłam czy to wyjście typu takie ze wrócę jeszcze dzisiaj czy już jutro, i tyle. I miałam 2 bardzo dobre koleżanki i zawsze mówiłam "idę z Agnieszką", i koniec tematu.
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Nie lubiłam nocnych imprez i picia.
Byłam kilka razy, tak za tłumem, z braku laku, z ciekawości - nuda w sumie. Dużo jeździłam autostopem i rowerem po lasach i bezdrożach, tylko tyle złego. Moja mama jako 3 letnie dziecko była w sanatorium. Skończył się turnus, wsadzili całą grupę do pociągu. Na danej stacji dziecko wysadzili z pociągu, dali karton z ubraniami (walizek wtedy nie było)i kazali czekać. Następnym pociągiem dojechała babcia i zabrała mamę siedzącą na kartonie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;48264588]Nie lubiłam nocnych imprez i picia.
Byłam kilka razy, tak za tłumem, z braku laku, z ciekawości - nuda w sumie. Dużo jeździłam autostopem i rowerem po lasach i bezdrożach, tylko tyle złego. Moja mama jako 3 letnie dziecko była w sanatorium. Skończył się turnus, wsadzili całą grupę do pociągu. Na danej stacji dziecko wysadzili z pociągu, dali karton z ubraniami (walizek wtedy nie było)i kazali czekać. Następnym pociągiem dojechała babcia i zabrała mamę siedzącą na kartonie.[/QUOTE] No, tu możemy sobie podać ręce. Raz się z koleżanką urwałam do klubu Park, czyli do dyskoteki. Jak wróciłam, to dostałam lanie (w liceum byłam wtedy) i to od mojego Taty, który zawsze był oazą spokoju. U mnie do bicia zawsze najbardziej była wyrywna matka, teraz orędowniczka dobrego traktowania dzieci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Fajny wątek.
![]() Moi rodzice nie "wykazali się"żadnym przykładem nieodpowiedzialności. Zawsze miałam dużo swobody, znacznie więcej niż rówieśnicy, ale też nigdy nie dałam powodu do braku zaufania. W liceum co drugi weekend wybywałam na całe 3 dni, albo na jakąś nocną imprezę, tyle, że to były harcerskie biwaki, rajdy, imprezy na orientację, etc. Rodzice wiedzieli gdzie będę i kiedy wrócę, ale to nie były przesłuchania, sama informowałam. Prawdziwe imprezy z alkoholem zaczęłam praktykować dopiero na studiach. ![]()
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Moi rodzice się wiele razy zachowali nieodpowiedzialnie ale nie miało to nic wspólnego z luzem czy jego brakiem. Generalnie u nas była dosyć spora dyscyplina, nawet rzekłabym, że kontrola, natomiast ja się wychowałam w innych czasach i np. zostawianie małego dziecka bez opieki było normalne, np. moja mama zostawiła kiedyś samego w domu mojego 2 letniego brata (ja bym tego w życiu nie zrobiła), mnie też zostawiała jak byłam mała samą, albo pod opieką o 5 lat starszego brata. Tyle, że większość wtedy tak robiła.
Nie wiem czy to na mnie jakoś wpłynęło, nie pamiętam tego. Natomiast "trzymanie krótko" już tak, miało znaczenie i negatywny oddźwięk, chociaż ja się szybko usamodzielniłam bo w wieku 19lat się wyprowadziłam. Moja córka mnie pyta czy pamiętam jak żyły dinozaury, królowie albo jak się rodził Jezusek. Czuję się jak antyk ![]()
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Klarissa oooonie wiedziałam że to było powszechne
Nie przypominam sobie ani jednej sytuacji żeby rodzice zostawili nas samych jako małe dzieci.
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nas na 100% nie. Sama w domu pierwszy raz zostałam jakoś w drugiej klasie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chyba nigdy nie byłam sama w domu ![]()
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Czy wasi rodzice wykazali się kiedyś brakiem odpowiedzialności?
Cytat:
U mnie z kolei była babcia, więc te sytuacje, kiedy zostawałam sama były sporadyczne. Dopiero w 7 klasie regularnie zostawałyśmy same w domu. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
u nas i babcia i prabacia hahaha
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Wygrałaś. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
![]() teraz sobie tego nie wyobrażam ![]()
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Hagaha jak zobaczylam tytul watku to przypomnialo mi sie jedynie ze kladli mnie czasem na swoim lozku. Raz tata przysnal a ja sie sturlalam pod kaloryfer i mnie szukali a bylam bobasem
![]() ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Jezu ja sie zgadzam z luba. Tu nie chodzi o zaufanie do dziecka. Odkad iwona wieczorek prawie w podobnym wieku co ja, zaginela, a mieszkala tu gdzie ja i bawila sie w tych miejscach co ja, to jakos doroslam i nie wyobrazalam sobie wyjscia z domu na cala noc bez mowienia gdzie ide. Nie chodzi o kontrole ale jak cos mi sie stanie to wez szukaj wiatru w polu - z kim i gdzie bylam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Z tym zostawianiem dzieci - ja kiedyś pytałam moje ciotki i inne kobitki z pokolenia mojej mamy i większość zostawiała dzieci np. idąc do sklepu, albo do znajomych wieczorem. Ja bym tego w życiu nie zrobiła, nie było przecież telefonów, elektronicznych niań i w ogóle kontaktu z tymi zostawionymi dziećmi. Moja ciotka zostawiała niemowlę pod opieką bodaj 5 letniej siostry i zrobione w butelce mleko i szła np. do koleżanki.
Bardzo często zostawałam też pod opieką starszego brata, np. ja miałam lat 5 a brat jest o 5 lat starszy. Jak się urodził najmłodszy brat to też nas czasem mama zostawiała. Do dziś pamiętam jak zostałam z małym, on miał chyba ze 2 miesiące a mama pojechała na zakupy do miasta (mieszkaliśmy na wsi). Zabroniła mi wyjmować brata z łóżeczka i w ogóle brać go na ręce, a on zrobił kupę i usiłowałam mu zmienić pieluchę nie wyjmując go,nawet mi się chyba udało,ale nadal mam traumę po tym ![]() ![]() Ja wiem, że np. 10 latka samego w domu bym zostawiła, ale nie tak, że ma się opiekować drugim mniejszym dzieckiem. No nie zaufałabym im na tyle, że nic się nie stanie.
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
klarissa to słodkieee
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sama z doświadczenia wiem, że w tym wieku ma się zwykle więcej szczęścia niż rozumu i wiele sytuacji mogło się skończyć tragicznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to całe życie było normalne - także to dorosłe życie, że informuję co zamierzam robić a nie znikam "bo tak". Nie tylko rodzicom, mówiłam gdzie i z kim idę np. współlokatorce w akademiku, mężowi też itd. Dalej jak gdzieś idę to mówię dzieciom dokąd i po co, kiedy wrócę. To nie ma nic wspólnego z przesłuchaniem, chodzi o bezpieczeństwo i troskę o siebie nawzajem.
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Mnie i moją siostrę rodzice bardzo "krótko" trzymali
![]() ![]() ![]() Sama teraz mam córkę i najchętniej zamknęłabym ją jak Roszpunkę w wysokiej wieży przed podłościami tego świata i psychopatycznymi ludźmi. Ale wiem, że tak się nie da i trzeba jej dać swobodę. Ale oczywiście wszystko w granicach rozsądku.. Edytowane przez b80dbfebcb175f5cc16ebc14ca52adc6494c973a_67996f82093b8 Czas edycji: 2014-09-25 o 21:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem pewna że 15 latki w domu trzymać nie bedę. Ale wam to fajnie w warszawie to można się powłóczyć po różnych klubach, a u mnie biedaaa ![]() także niestety nie miałam jako nastolatka gdzie się pobawić, a teraz to muszę wyjechać na weekend do dużego miasta.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Tylko że takie kluby to jest moim zdaniem miejsce dla pełnoletnich, a juz na pewno nie dla gimnazjalistek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Ja bym nie puściła niepełnoletniej córki czy syna do lokalu dla dorosłych.
Inna sprawa, że jak się uprą to "puszczą" się sami ![]()
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
To tez fakt, ze jak dziecko sie uprze, to przez okno ucieknie nawet. Dlatego trzeba dziecko od małego uczyć, ze na świecie sa różni ludzie, a alkohol pije sie tylko w zaufanym towarzystwie. Kiedys o 3 w nocy jechałam miejskim autobusem, chłopaki taszczyli pijanego do nieprzytomności kumpla, lezal na podłodze w autobusie, ale brawa dla kolegów, ze dotaszczyli zwłoki do domu. No i nie oszukujmy się, jest pelno starszych kolesi polujących na gimnazjalistki czy licealistki, dziewczyny w tym wieku bywają naiwne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Klarissa, ja naprawde widze po swoich dzieciach, ze jak cos tam im "wtloczysz" do glow ![]() Ja mam umowe z dziecmi, duzo moga, duzo wychodza z domu, ale wiedza, ze sa rzeczy, ktore nie beda "mile widziane". I wiedza dlaczego. Wiedza, ze rozne zakazy to nie jest "nie bo nie" ale maja wazne uzasadnienie.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam klub do którego chodziłam (jeden z dwóch w mieście), były tam głownie osoby w wieku 16-20 lat, tak jest do dzisiaj, tylko ze ze średnia wieku spada. Kompletnie nie widzę w tym nic złego. Do dzisiaj lubię kluby (tylko już takie po 21 roku życia żeby się staro nie czuć ![]() Ja szczerze sobie nie wyobrażam jak można tego nastolatce zabraniać.
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
chyba widać że nie mieszkasz w PL :P jak miałam 15 lat to też raz czy dwa wyrwałam się do klubu
a potem nagle nastąpił wielki ZONK i wszędzie sprawdzają dowody. to już nie te czasy gdy wejdziesz na ładne oczy albo na podrobioną legitkę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Co innego kluby w małym mieście, do których co tydzień przychodzą te same osoby, a co innego jakies imprezy typu chamskie dyskoteki na wioskach czy z innej polki drogie kluby w dużych miastach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Na początku liceum też raczej rzadko wypady do klubów miały miejsce. Po pierwsze dużo się uczyłam i same dojazdy do domu sporo czasu zajmowały, po drugie nie miałam kasy żeby za colę czy sok w takim miejscu tyle płacić... Na koncerty zaczęłam chodzić jak miałam gdzieś 17 lat. W tym wieku nawet na Woodstock pojechałam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do dużych miast, tak jak na studia pojedzie to dopiero w takim zamieszka, chyba że będzie chciała cos ambitnego studiować to już może do liceum
![]() |
![]() |
#59 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
Zostawałam sama, gdy miałam 5-6 lat. Mama robiła z musu jakieś kursy, tyle, że prywatna kamienica, piętro niżej i wyżej sąsiedzi, którzy zaglądali. Ogólnie sama wiedziałam, że jakby co, nawet gdybym tylko się bała, to mogę iść i czekać tam właśnie. Tak samo gdy wychodziła naprzeciwko domu do fryzjera, ale to w każdej chwili mogłam wyjść, zamykałam drzwi i z zabawkami siedziałam tam na podłodze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:34.