![]() |
#3571 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
|
![]() ![]() |
![]() |
#3572 |
Zakorzenienie
|
nie uważam abym okłamywała dziecko . rozpatruje to w innych kategoriach .
tyle w temacie . a co jak mama była grzeczna ,albo dziecko a prezentu nie ma . ???? przypominam o zeszłorocznej historii co to wuja przyszedł po czasie gwiadkowym do nas i przyniósł prezent tylko swojej chrzestnicy - N . dla J nic nie było . (dla R tez nie no ale był malusi wiec łatwiej).
#3573 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo w przypadku, gdy rodzic powie prawde, to przeciez problemu grzeczne-niegrzeczne nie ma, tak samo jak brak prezentu dla mamy - dlaczego niby nie mialoby byc prezentu dla mamy? ja sama jestem rozdarta, jaka wersje przyjac - choc od zawsze w jakims tam sensie sklanialam sie do prawdy, bez "Mikolaja" (no tam w sercu mi kolacze, choc jeszcze niepewnie) - wywiad, ktory wkleilam znalazlam dopiero teraz, wedlug mnie dosc ciekawie przedstawia inna witzje, niz ta standardowa, no nawet bardzo ciekawa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3574 |
Zakorzenienie
|
rodzice mają potrzeby, przynajmniej ta egoistyczna większość którą znam, nawet tak mało wyrafinowane jak patrzenie na podekscytowanie i radość własnego dziecka jak ja mam z tego radość, z tego, że organizuję taką bajeczkę znaczy, że to już nie dla mnie, tylko dla dziecka? ja myślę, że dla wszystkich - chcesz to sobie odebrać, Twoja sprawa
#3575 |
Zakorzenienie
|
no cos Ty . ja uwielbiam sw Mikołaja vel Gwiadora .
kocham ta cała otoczke , to jak dzwoni dzwoneczkiem ,jak przychodzi i zadaje fundamentalne pytanie : " byłes grzeczny ????" w zeszłym roku tez siedziałam Mikołajowi na kolanach ![]() ![]() W ogole świeta odkąd ma się własne dziecko (dzieci) podbijają swoja magie ![]() ![]()
J . N . R ![]() Edytowane przez nestelle Czas edycji: 2014-09-25 o 15:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#3576 |
Zakorzenienie
|
dlatego np że nikt poza TŻtem który dał swój prezent wcześniej i nigdy nie chce przy t Mamie nikt nic nie dał
#3577 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale przeciez autorka wywiadu pisze, ze prezenty przygotowuje sie m.in. wlasnorecznie - dziecko nie ma pieniedzy, a idea jest, by wreczyc prezent od siebie (obdarowywanie innych,), wiec je sami robia: dla babci, cioci, wujka - i oni tez dostaja prezenty . Chyba czytalysmy inny tekst. Ale to sa nasze wybory, nigdzie nie napisalam, ze wiara w Mikolaja jest zla - od poczatku pisze, ze szukam rozwiazania dla siebie, a przy okazji chce poznac Wasze zdanie. Ja przy tym wyborze kieruje sie dzieckiem, my z mezem nie obchodzimy Mikolaja, nie dajemy sobie prezentow, wiec nie odbieram sobie tak naprawde niczego - ale chce dokladnie przeanalizowac wszystkie za i przeciw, by swiadomie podjac decyzje: czy oszukiwac swoje dziecko czy nie (powiedzmy, ze jest to oszustwo w dobrej intencji, no ale nim przeciez jest, nie oszukujmy sie ![]() ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Cytat:
![]() ale ty znasz prawde :P powtorze raz jezszce, ja nie chce stracic Mikolaja w otchlanie piekielne - to piekna tradycja, magiczna ![]() Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-09-25 o 15:24 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3578 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziecko nieprędko coś przygotuje (może za kilka lat) - a będzie widzieć, że Ty nic nie dostajesz bajek też nie będziesz dziecku czytać, bo to oszustwo? ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- to niech se to dziergają, ale na moje imieniny czy dzień matki
![]() |
#3579 |
Zakorzenienie
|
ale ja tez wierze w sw Mikołaja
![]() a robienie prezentów własnoręcznie i laurek itp. u nas podczas obchodzenia urodzin , dnia mamy ,babci ,dziadka ....itp. także moje dzieci potrafią dawac ,robic dla innych dużo rzeczy ,dzielic się . także bez okazji . (toniemy w laurkach ,obrazkach ,figurkach z plasteliny , ) o to jest pytanie . czy od razu mówic ze swiat księżniczek nie istnieje , ze nie ma gadających psów .... smutne to dla mnie - takie odzieranie ze wszystkiego . ale każdy ma wybór .
#3580 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no trudne do pojecia, bo napisalas bardzo niejasno. Pisalam na poczatku, ze najbardziej to bym chciala dziecku o Mikolaju powiedziec jak o bajce, legendzie - no zgodnie z prawda, ze sa ludzie, ktorzy w to wierza, jak wazne sa drobne podarki dla innych, by komus sprawic radosc itp. - powiedzenie dziecku prawdy przeciez nie rowna sie z odebraniem swiat i tej otoczki, skad w ogole taka teza? bajki czytac bede jako bajki/mity/legendy - a dziecko ze swoja fantazja pewnie zrobi, co bedzie chcialo - bajki i fantazja sa wazne, ale chyba nie musze przy tym oszukiwac? (tak mysle, bo jak sie zdecyduje na Mikolaja, to bede musiala sie troche bardziej poglowic, by to klamstwo dalej bez przeszkod ciagnac) Ja jako niewierzaca mowiac o Bogu nie powiem mu ze istnieje, ale tez nie powiem mu, ze nie istnieje - to kwestia wiary. I chyba podobnie jest z Mikolajem - jest opowiesc, ze kiedys tam sobie taki czlowiek zyl - reszta nalezy do dziecka. A co do otoczki świąt, nawet mowiac dziecku prawde, chyba nie odgrodze go za bardzo od fantazjowania, a nuz "uwierzy", jak bedzie mial taka potrzebe. (wypatrujac gwiazdki z nieba, slyszac dzwiek dzwoneczka) Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-09-25 o 15:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3581 |
Zakorzenienie
|
Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
Alescie sie rozposaly
Demeter - fajowy prezent, chyba pkusze sie na podobny bo mi siotra powiedziala ze na swieta kupi Milusiowi KUCHNIE z Ikea ![]() Co innego wybor prezentu na Mikolaja ( 6.12 ) u nas to podwojne swieto bo Milus obchodzi imieninki ( u mnir w rodzinie celebrytuje sie tak samo jak urodziny ) - no ale cos pewnie wymysle - mam jeszcze 2miechy ![]() Co do dyskusji o istnieniu Mikolaja vel Gwiazdora - bankowo bede mowila Milusiowi ze istnieje. Ja wierzylam dlugo ... I ta radosci ze Byl zd wypil mleko i zjadl ciastko i dal prezent ...! No magia. W calym domu pachnie mi schabowym - Milus zjadl pieknie kotlecika ziemniaki i ogoreczka - i pochwale sie Nic a Nic nie spadlo na ziemie ![]() ![]() ImageUploadedByWizaz Forum1411659669.730377.jpg BYOU - Zosia ![]() ![]() Hihi. Kocham Cie Emilianku Edytowane przez kasia86bgo Czas edycji: 2014-09-25 o 16:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#3582 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak, wg mnie równa się to pozbawieniu dziecka magii świąt ![]() co do pogrubionego o Bogu - i sądzisz, że kilkulatek coś z tego zrozumie? a wg Ciebie istnieje? jak ma uwierzyć, jak będziesz go przekonywać, że to tylko legenda? ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- kasia co do kuchni to nie chciałam Z kupować typowo kurodomowych zabawek, ale zapamiętale karmi wszystkie pluszaki i chyba by się jej spodobała.... ale cena ![]() a ja w lumpku wyhaczyłam stary, drewniany 3 piętrowy domek dla lalek - niestety nie moje marzenie wiktoriańskie w skali 1:12, ale przed tym właściwym, co go kiedyś wybuduję odrestauruję ten dla Zosiora. w UK nawet dość prosty po kilkaset funtów, ja dałam 84zł ![]()
![]() |
#3583 | |
Zakorzenienie
|
scarlett nie rozumiem Twoich wypowiedzi - to jest niejasne, piszesz tak zawile, ze nie rozumiem.
---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3584 | |
Wtajemniczenie
|
Cześć Kochane
![]() Daaaawno mnie tu nie było a widzę że juz św mikołaj i prezenty na tapecie ![]() ![]() ja tam uwielbiam to i to ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- ale cudak ![]()
![]() |
#3585 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z kontekstu i charakteru nie wynika jakoby były retoryczne, więc tak skoro nic nie jest dla Ciebie jasne i nie ma wartości merytorycznej to dalsza dyskusja jest bezcelowa - a zaczęta przez Ciebie wygląda na kolejną prowokację z serii zrobię inaczej niż większość, bo rodzicielstwo bliskości i sabat psychologów dziecięcych wymyślili, że..... itp. itd. - dla mnie EOT
![]() |
#3586 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale ja nie chce prowadzic glebokiej dyskusji, bo to mija sie z celem, nie przekonuje do tego nikogo, bo sama jeszcze nie wiem, jaka droge ja wybiore - no tylko ty juz za mnie wybralas ![]() temat sam mi sie nawinal, bylam na zakupach i na polkach wystawione sa juz bozonarodzeniowe pierniczki, oprocz tego tu tez mi mignal temat swiat. Mam przepraszac, ze zapytalam na forum na interesujacy mnie temat? Dyskusje z Toba sa tak nieprzyjemne brrr, az sie odechciewa tu przez to pisac. ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Cytat:
czy ja kwestionuje twoje wybory? Daj zyc innym, ok? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3587 |
Zakorzenienie
|
Jestem na szybko i z doskoku, tak mnie wkur.wia ten brak netu w telefonie, ze sie chyba do salonu przejde.
Ja wierzyłam długo , mój brat też Oliwia wierzy do dziś ( bo Mikołaj przychodzi do tych co w niego wierzą) Moderna- taka luźna uwaga- dokonując wyboru, weź pod uwage ze Marcel całe zycie się Twojej spódnicy trzymał nie bedzie, pójdzie czy do przedszkola, czy szkoły, czy nawet miedzy dzieci. I nikt specjalnie dla Ciebie nie zmieni z wyczai przedszkolnych, szkolnych. Myslisz ze fajnie sie bedzie czul, jak wszyscy będą mówic o Mikołaju a on jako jeden powie ze nie istnieje?
#3588 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() podziwiam pracujace matki ![]() ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Cytat:
Moj maz mi kiedys opowiadal, jak mu kolega wlasnie oznajmil, ze Mikolaj nie istneije - w tym momencie dziecku "wali sie swiat" (on akurat jest bardzo emocjonalnym czlowiekiem, uczuciowym). Dlaczego ktokowliek mialby zmieniac zwyczaje? Przeciez swieta nadal bedziemy obchodzic, prezenty tez, Mikolaja komercyjnego tez by znal, tego z ksiazek, z opowiesci .. Mysle, ze dziecku niczego nie zabraknie, gorsze nie bedzie. Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-09-25 o 21:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3589 |
Zakorzenienie
|
Moderna na etapie przedszkole- szkoła raczej wszystkie dzieci wierzą.
A rozmowy możesz przeprowadzać później.
![]() |
#3590 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy rodzice niewierzacy tez opowiadaja dziecku, ze Bog istnieje, zeby sie dziecko czasem nie wyroznilo z grupy? W ogole kwestia Mikolaja to raczej na kolejne swieta, watpie, by teraz dziecko 1,5 roczne zbyt wiele zrozumialo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3591 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
miałam sie rozpisać, ale chyba mi sie nie chce i mam czasu na to, Twoje dziecko, zrobisz co zechcesz, zamiast wierzyc w mikołaja jak dla mnie moze wierzyc w rózowe słonie itp.
![]() |
#3592 |
Wtajemniczenie
|
Czesc
![]() Melduje, ze zyjemy i zdrowiejemy ![]() Jeszcze nie do konca, ale idzie ku dobremu ![]() Dzis zalatwilam becikowe ![]() ![]() A przedwczoraj Krzys skonczyl 17 mcy, a nam z TZ stuknelo 18 lat razem ![]() Ania ostatnio duzo placze, w dzien prawie nie spi i ogolnie latwa nie jest ![]() ![]() Wklejam najnowsza fotke (widac oczka ![]()
#3593 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- slicznotka ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3594 |
Zakorzenienie
|
TASIA
- Anusia ![]() ![]() Witam sie w ten deszczowy dzien moj program pogody na tele mowi mi ze dzis bedzie 95% opadow - aaaaaa ...!! Powinnam isc dzis do pracy zaniesc L4 bleeee. Na razie wrocilam z przedszkola i leze w lozku ![]() Najlepsza byla akcja Milusia dzias - - - wstal o 7... ( poszedl spac o 19 ) uszykowalam zlekka w kuchni ( bardzo wtedy padalo ) wiec se mysle spytam sie go czy chce isc. No wiec klade go na lozku w celu ubrania i przebrania. - I sie pytam " emilianku chcesz isc do przedszkola " usmiech na twarzy i TAAAA, - pytam sie drugi raz " emilianku chcesz zostac z mamusia w domku " usta w podkowke oczy zdziwione i slyszs NAJ ( czyli nie ) tak wiec Milun sam sobie dzis wybral dzien. Na szczescie jaki szlismy deszcz na chwile ustal ( opatrznosc jaka czy co ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#3595 |
Wtajemniczenie
|
o rajuuuu jaka Iskierka Kochana
![]() ![]()
#3596 |
MBZ♥
|
Dzień dobry
![]() Piątek piatunio ![]() Ja tylko przypominam że istnieje taka opcja jak ignorują i jak Kogoś drażni co pisze Inny Ktoś to zamiast się przepychac można włączyć i dzień ma się milszy ![]() Moderna tak do przedszkola tylko na mikołajki bo mogą uczestniczyć w nich dzieci nie chodzące tam. Zaniesiemy tylko naszą paczkę i Mikołaj Ją wywoła ![]() Ja sama wolę dawać prezenty niż dostawać. Uwielbiam patrzeć na reakcję obdarowanego.. No ale wiadomo ze dzieci podchodzą do tego inaczej. Lubię całą otoczkę świąteczną, grudzień z zapaleniem kolejnych świec w niedzielę, otwieraniem okienek i wyjadanirm cRkoladek z kalendarza, przystrajaniem mieszkania, ubieraniem choinki. Mimo, że szybko wiedziałam że Mikołaj to tradycja to nie czuję się tym pokrzywdzona. ---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- Kasiu musisz się ustawić w kolejce do Roszpunki za Marjano i Florkowskim ![]() Zdrowia!!!! Nestelle szacun za te słodycze ![]() Papierosów nigdy nie próbowałam, za to mój B pali ![]() Anika ja podziwiam pracujące Mamy ![]() Agnjeska śliczna Jasminka ![]() Dziękujemy za komplementy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Nestelle u nas jest i Mikołaj i Gwiazdka ![]() ![]() Edytowane przez BYou Czas edycji: 2014-09-26 o 08:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#3597 | |
Zakorzenienie
|
wooowwwww. po pierwszej myślałam, że będzie siostra ksero
![]() ![]() ![]() cudne masz dzieci ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ooo, myslałam, że on taki pro-ultra-zdrowotnościowy Komandos ![]() ![]() a przy Roszpunce to ja wymiękam... i te loczki coraz bardziej Twoje ![]() ![]() ![]() Torres odstawiony do żłoba. Już na 4 godziny (od 13ej siedzę pod salą i waruję - wczoraj do 14ej) ![]() ![]() ![]() Jedzenia się tak bałam a najchętniej czaiłabym się za drzwiami i wyjadała po dzieciach ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3598 |
MBZ♥
|
Pani
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3599 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Czesc
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie dziwie się, że czasu brak jak się pracuje, ma do ogarnięcia dom, obiady i dziecko... Cytat:
![]() Sliczna gwiazda ![]() A ja niedługo będę miała takiego maluszka ![]() ![]() Cytat:
![]() Ooo ciekawe z tym mikołajem, moze u nas jest podobnie, bede musiała sprawdzić ![]() Pogrubione - ja też ![]() My w tym roku nie robimy sobie prezentów rodzinnych, tylko dzieciakom kupujemy (w sumie będzie ich 4). A to dlatego, że szkoda nam kasy tym bardziej, że maluszki dwa się niebawem w rodzinie urodzą i wydatki będą. I sama nie wiem, chyba w tym roku nie ubierzemy choinki bo się boje, że mały mi coś zerwie i zje albo przewroci ją. Poza tym pewnie nie bedzie mi się chciało jej ubierać ![]() Wiem, że te Swięta bedą magiczne - ale będzie też meeega zamieszanie i chaos pewnie jak się Zuzia pojawi tydzień przed wigilią ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3600 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak powiem że jajecznica na śniadanie a w lodówce jajek brak to też straci dziecko zaufanie do mnie? no bez przesady... Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:49.