|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części wątku | |||
Mamusie wrześniowo-październikowe 2013 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 3,23% |
Glowa siwa, wszystko boli, moje dziecko ciągle broi! |
12 | 38,71% |
Nasze maluchy biegają i skaczą, a mamy się ciągle za głowę łapią |
0 | 0% |
Jemy już wszystko, mamy pełno siły, spokojne chwile już się skończyły! |
3 | 9,68% |
Nasze dzieci nie są już małe, to już roczniaki są wspaniałe |
0 | 0% |
Wszystkie dzieci roczek mają , teraz drugi zaczynają. |
3 | 9,68% |
Za nami pierwsze urodzinki, wszyscy mamy uśmiechnięte minki. |
1 | 3,23% |
Każdy "roczniak" rośnie zdrowo, zachowuje się wzorowo. |
0 | 0% |
Już po pierwszych urodzinach. Drugi roczek się zaczyna. |
3 | 9,68% |
Wszystkie chodzą i gadają , nasze dzieci roczek mają. |
2 | 6,45% |
Uśmiechnięte , rozkrzyczane to roczniaki ukochane. |
4 | 12,90% |
Pierwszy roczek minął kolorowo, drugi zaczyna się przebojowo. |
2 | 6,45% |
Głosujący: 31. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1441 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
Cytat:
![]()
![]() |
#1442 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
Cytat:
![]() Po czym wnosisz ze moj ojciec jest złoty? ![]() Zazdroszczę nowej fury ![]() Wszystkiego dobrego ![]()
![]() |
#1443 | ||
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
nasi znajomi budują własnie dom i mają projekt o bardzo fajnej nazwie -truskawka, w ogóle dużo teraz wyjechanych nazw projektów np. dom w słonecznikach, poziomka, dom w werbenach albo dzierlatka (domek mojej koleżanki z pracy) wy też macie odlotową nazwę fajne to takie, chodź nie kompletnie nie mówi o samym budynku super pomysł |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1444 |
Zakorzenienie
|
Misia, jako 5 latka zerowka -można w przedszkolu lub szkole.
Jako 6 latka do pierwszej klasy. I niestety ale czeka ja tez świetlica ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1445 |
Zakorzenienie
|
Właśnie przyjechała odsiecz czyli moja mama. Bawi się z maciuchem i gotuje rosół bo ja totalnie zdycham. Łeb mi zaraz wyskoczy z ciała.
Jaika gratki z powodu auta. Ja tez muszę podjąć ta męska decyzje w końcu. Gorgulek no troszkę nie fajna sprawa z ta nowa panią. Ale czy inne dzieci tez tak maja? Powiem ci ze znalabym odpowiedz gdyby chodziło o to ze dziecko idzie pierwszy raz do przedszkola. Ale jeśli wczesniej było ok to nie wiem. Jedyne co przychodzi mi do głowy to zarezerwował sobie czas i spróbować siedzieć w tej szatni do upadłego tak żeby decyzja o tym ze idzie wypłynęła z zuzi. O tak przez 3dni. W żadnym momencie jej nie naciskać, nie wracać do tego co było wczoraj. Nie mówić slow: strach, bać się, płacz. Żadnych wyzwalaczy. Dac jej jeden komunikat: pojdziesz jak będziesz gotowa, a ja będę tu z toba siedzieć. Może to być trudne ale to jedyna rzecz która mi przychodzi do głowy A druga to taka zeby porozmawiać z ta panią. Może jest oschla ale kumata??? Można by jej powiedzieć ze Zuzia się jej boi i czy byłaby tak mila wykonać każdego dnia jakiś gest w jej stronę. Może to zadziałać jak płachta na byka wiec możesz powiedzieć ze przypomina zuzi ciotkę której Zuzia się boi. ![]() A co do pójścia do szkoły 6latkow to uważam ze jak ktoś jest ze stycznia czy z lutego to jeszcze jeszcze. Ale generalnie jak czujesz ze Zuzia jest nie gotowa to odraczaj bo bez sensu żeby stres jej ufundować na parę dobrych lat. A jak nie jesteś pewną to idź do psychologa Eby sam ocenił czy Zuzia jest gotowa ale uważam ze intuicja matki ( szczególnie takiej jak Ty) jest więcej warta od psychologa
#1446 |
Zakorzenienie
|
hej ho
![]() Gorgulek, a może ona po wakacjach się nie może przestawić- w wakacje miała Was, Miłka w domu ![]() Doghnut dobrze, że jesteście już w domu, jak wyszły wyniki? bo tarczyca czytałam, że ok ale ta krew? Motyl mówisz, że się na obiadki obraziła? dobrze, że jej tego mięska kawałek przemyciłaś, może powoli znowu zacznie jeść ![]() Poli no co Ty jesteś przestępcą ![]() ![]() super ten stoliczek, ja się boję, że młody będzie na niego wchodził ![]() ![]() ![]()
#1447 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Maju dużo uśmiechu i rośnij zdrowo ![]() ja-oby malutkiej szybko przeszło z tymi ząbkami bo bidula się wam strasznie męczy, u nas to samo, udanej imprezki, a co do wizyty małej u teściowej-to serio myślisz ze by do niej nie wstała jak tak to może nie posyłaj jej do niej - tylko co wtedy z imprezą ech Cytat:
ojej biedna Lilunia, kurcze nieciekawie piszesz o tych miejscach intymnych, co się mogło dziać, coś konkretnie , jakie przyczyny? dobrze że już lepiej, oby te nocki tez się poprawiły miłości Wam życzę Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- gorgulek- przykre że Zuzia tak przeżywa rozstanie ![]() Edytowane przez Isabell12 Czas edycji: 2014-09-26 o 09:44 |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja sie cieszę, ze tutaj dziecko do 12 rz, jest w jednej szkole z jedną klasą i jedną Panią. żadna matka nie chce, żeby jej maluch płakał. A Zuzia jest otwartym dzieckiem czy nieśmiałym ? Napewno jest tak jak Taśka pisze, że Ty ja znasz najlepiej i wiesz czy jest gotowa czy nie. Tassia w USA chyba tak jest, że dzieci urodzone do pierwszego półrocza idą szybciej do szkoły niż te urodzone po 1 czerwca. Ale nie jestem pewna. ![]()
![]() |
#1449 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1450 | |
Wtajemniczenie
|
o tyle nadrobiłam
![]() Cytat:
![]() melduje ż eżyjemy i nie mamy się dobrze ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1451 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
dought- ja czytałam że wy w szpitalu, ale nie miałam możliwości dostać się na wizaz, kochana cieszymy się bardzo że malutka czuję się już lepiej i nigdy ale to nigdy nie myśl że Cię pomijamy albo nie zauważamy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- dziewczyny które pisały wczoraj o przekręcaniu imion, przepraszam z góry, ale uśmiałam się strasznie jak doczytałam że z Sienny można zrobić hienę, a z Anastazji dynastię ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- no rzesz by to ch*olera, nie cytuje mi i obcina moje posty, sory jeśli coś się nie wysłało i moje wypowiedzi są niedokończone, durny komputer ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cytat:
![]() ![]() zdrówka dla Was Edytowane przez Isabell12 Czas edycji: 2014-09-26 o 09:34 |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1452 |
Zakorzenienie
|
Szkoda ze mieszkam w bloku i dęba nie mam dla maciucha
![]()
#1453 |
Zadomowienie
|
no chyba już nie nie napiszę bo nie mam cierpliwości, może po południu coś się poprawi z tym internetem, coś zasięg zanika
ale pochwalę się jeszcze , że mój mały idzie jak burza z mówieniem, do niedawna było tylko tata, baba i parę innych typu, dada, papa a teraz gada jak papuga , jak nakręcony bez przerwy |
![]() ![]() |
![]() |
#1454 |
Zakorzenienie
|
Przykladem jest moja Maja,która w wieku 4 lat pójdzie do szkoły
![]()
![]() |
#1455 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Ale mieliśmy nockę. Ola obudziła się o 23:00 przerażona i zapłakana, normalnie się trzęsła i jak próbowałam wyjść z pokoju to płakała, nawet jak był z nią tż ![]() ![]() A poza tym moja cóka z 6 miesięcznym opóźnieniem załapała, że można się przemieszczać turlając i leży dziś na podłodze i się turla po pokoju ![]() Motyl powodzenia jutro. Będę trzymać kciuki ![]() Cytat:
![]() ![]() Najlepszości na następne 70 ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- No ale pewnie program jeszcze będzie przedszkolny, a nie szkolny? W sensie poziomu? Co do tych materiałów to powiedz jeszcze, na kiedy je potrzebujesz i jaki to przedmiot?
![]() |
#1456 |
Zadomowienie
|
tassiu, nasi znajomi posadzili dla swojej córeczki drzewko szczęścia w doniczce - to tak zamiast dęba, ponoś rośnie wolno, jest mało wymagające i dłuugo żyje , i jak dożyję M. mówi że dostanie je na swoje 18 urodziny widziała je ostatnio ma 3 latka i jest śliczne , maja jeszcze bonsai dla synka
|
![]() ![]() |
![]() |
#1457 |
Zakorzenienie
|
Coś mi poucinało, za dużo chciałam pocytować.
Misia jak się dzisiaj czujesz?
#1458 |
Zadomowienie
|
.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1459 | ||
Zakorzenienie
|
Sto lat dla Majeczki!
![]() Fajnie, zazdorszcze ![]() ![]() ja-ika to ten sam stoliczek który my mamy i Pola wariuje przy nim zawsze ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Już doczytalam. No bezsensu. Przeciez nasze dzieci z konca roku sa, to co beda szly do 1wszej klasy jak beda miec jeszcze 5 lat (moja Pola dopiero w koncu pazdziernika sie urodzila. No bezsensu zupelnie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1460 |
Zakorzenienie
|
Tassia, mogę poświęcić 3 dni ale boje ze ona 4 dnia tez będzie chciała żebym z nią była dłużej i nie wiem czy nie pogorsze tym sprawy.
Ogólnie dzieci nie palaja miłością do tej pani. Wiem ze niektóre tez miały z nia problem, w sensie ze dzieci nie chciały chodzić/plakaly ale przeszło chyba tym dzieciom bo temat ucichł. Była tez w tamtym roku nowa pani która wydaje posiłki i tez taka co ma donośny głoś i nie cacka się ale wiem ze parę razy Zuzie pochwalila i Zuzia ja zaczela lubic, i nawet na jakiś taeatrzykach czy gdzieś siadala jej na kolana. Nie wiem czy ma to znaczenie ale Zuzia od zawsze "bala sie" obcych. Dobrze czuła się w środowisku ludzi znanych. Każdy teatrzyk/bal w przedszkolu to musiała z jakąś panią iść/trzymać za rękę/siedzieć na kolanach. Bala się nawet mojego wujka, który dzieci uwielbia. Mikołaja nadal się boi choć nie mam pojęcia dlaczego. Myślisz ze może to gdzieś głębiej leżeć? Może jednak powinnam psychologa odwiedzić żeby mi choć trochę nakreślił a w jakim kierunku z nia iść i jak jej pomoc? Jak z nią pracować? Jak jej pokazać ze warto ufac ludziom i wychodzić na przeciw? Może najpierw moja wizyta sama a następną z Zuzia? Jak myślisz? Aha. Odroczylabym jej ten obowiązek. Myślę ze Pani Zuzi by w tym pomogła bo wie jak jest ale czy nie będzie dodatkowym stresem to ze będą nowe dzieci? Bo niektóre z teraźniejszej grupy pójdą z nią do 1 klasy, inne rozejda się innych szkół. Choć jak teraz myślę to chyba w obecnej grupie są młodsze dzieciaki które zostaną i w sumie Zuzia je zna. Część pań tez wiec kozę byłoby to jakieś rozwiązanie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1461 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1462 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1464 |
Zakorzenienie
|
I znów becze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1465 |
Zakorzenienie
|
#1466 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to mąż przyjdzie o 12 na obiad i odbierze Korna. Dziewczyny co myślicie o marce MARKS & Speencer ?
![]() |
#1467 |
Zakorzenienie
|
Gorgulek ja mieszkam w dużym mieście i raczej rzadko jest tak ze dzieci chodzą z tymi samymi dziećmi do przedszkola i do szkoły. Wiadomo ze ktoś tam się trafi, poza t i tak nie masz pewności czy matki tych dzieci zdania nie zmienia wiec ja bym nie opierała swojej decyzji na tej podstawie
Co do tego czy będzie chciała żebyś z nią siedziała codziennie to raczej mało prawdopodobne. Nie umilaj jej czasu w szatni. Nie baw się z nią ani nic co jest atrakcyjne. Ale z nią bądź tak długo jak będzie chciała. Wydaje mi się ze jak będzie słyszeć ze tam dzieci się bawią a ona siedzi w szatni i się trochę nudzi to sama podejmie decyzje by tam iść. A jak sama podejmie taka decyzje to będzie to trwale. Spróbuje choć jeden dzień i zobaczysz jakie ma nastawienie. Wiesz Maciej zasypia sam ale jak ma gorszy dzień i leże z nim na łóżku, śpiewak, glaskam itd. To nie przyzwyczaja się do tego i kolejne noce idzie spać sam. Głupie porównanie ale naprawdę czym starsze dziecko tymbtrudniej je przyzwyczaić A co do strachu do obcych to nie widzę nic odbiegającego od normy w tym co opisalas. Jeśli cie to bardzo niepokoi to idź. Ale jak tak czytam to wydaje mi się ze ona ma taki temperament bo jest to spojne ze wszystkim co o niej piszesz i mówisz ![]()
![]() |
#1468 | |
Zakorzenienie
|
![]() ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1469 |
Zakorzenienie
|
Tasia dzięki
![]() Trochę mnie pocieszylas. Spróbuje z tym i w pn pójdę z nią ja i zostane ile trzeba. Jak będzie potrzeba to powtórze i we wtorek. Bo juz z Malzem chcieliśmy posunąć się do przekupstwa ![]() ![]() ![]() Dam jej jeszcze chwile. I Wam dziewczyny dzięki za pocieszenie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Tassia, jeszcze mam pytanie. Na co mogę jej pozwolić? Siedzieć na kolanach, przytulac, całować w tej szatni? Czy po prostu mam siedzieć? Nic nie tłumaczyć i dac sygnał ze czekam aż będzie gotowa tak? Ile mam czekać? Godzine, dwie, trzy? A jak nie zdecyduje się wejść do obiadu to co mam zrobic? |
![]() ![]() |
![]() |
#1470 |
Zakorzenienie
|
papalinkoNie zawracaj już sobie głowy
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:10.