|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
| Smukłe krychy i płaskie brzuchy bo są juz z nami nasze maluchy |
|
3 | 9,09% |
| Już maluchy sierpniowe są na podbój świata gotowe |
|
5 | 15,15% |
| Dzieci zamiast spać czatują czy rodzice nie baraszkują |
|
4 | 12,12% |
| Sierpniowe dzieci już mamy i o drugie się staramy |
|
1 | 3,03% |
| Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2 |
|
24 | 72,73% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 | |||||||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie sierpniowe 2014
Cytat:
)Cytat:
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;48289893]Niestety moje dziecię należy do grona kolkowych Zaczęło się od tego, że popołudniami mały bardzo nerwowo jadł z piersi, a ostatnio właściwie wył jak zaczynał jeść. A głodny był na pewno bo nie jadł od 4/5 godzin. I w końcu doszliśmy do tego, że chyba boli go brzuszek, bo po odstawieniu od piersi uspokajał się. W efekcie miał takie ataki płaczu. Dzisiaj byliśmy u pediatry, dała receptę na espumisan i poradziła jak małego masować, żeby mu ulżyć. W ogóle w ostatnim tygodniu chyba ze trzy razy się poryczałam. Ze zmeczenia, bezsilności. Wogóle chyba taki delikatny baby blues mnie spotkał. Ostatnio wracaliśmy od mojej siostry, a ja bitą godzinę drogi powrotnej przepłakałam. A mój mąż biedny nie wiedział co się dzieje Ale jesteśmy już na dobrej drodze do happy endu ![]() Przy okazji wizyty u pediatry zważyliśmy małego i waży 5200 gr.[/QUOTE] ja tez czesto placze, potrafie ze wzeuszenia, ze zlosci lub...bez powodu, czyli chyba z niewyspania Cytat:
to tak jak u nas niestety, w nocy od ok 22 do 2 pospi a potem co 2 gpdz ;/ Cytat:
Cytat:
ja tez uzywam miska ale zakladam go na polspiohy i skarpetkiCytat:
Cytat:
Cytat:
A jak sie da to wrzucam go do fotelika i cos tam robie a on sobie lezy![]() Cytat:
)
|
|
#1802 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1803 |
|
Zadomowienie
|
Rośnie mi gaduła. Od dłuższego czasu przy nocnym zmienianiu pieluchy bez przerwy się śmieje i gada. Ja tu próbuję się skupić, żeby było szybko, po cichu i sprawnie a młody mi opowiada historie z życia wzięte.
![]() Myślicie że takie małe dzieci mają sny? Bo przykukalam, że młody gada przez sen i sie bardzo emocjonuje ![]() Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#1804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#1805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1806 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Butter spadasz mi z nieba z tą teorią Zresztą mój mąż dzwonił się poradzić do jeszcze jednego pediatry i ona nam tez powiedziała ,że kolki kolkami ale raczej niemożliwe ,żeby to trwało po całych dniach i ,że jej to wygląda na pewnego rodzaju niepokój więc mi to jak najbardziej pasuje do teorii czwartego trymestru Nawet teraz młody zaczął marudzić otuliłam go kocykiem i 10 min i dziecko śpi i to w łóżeczku a nie na rękach tak jak przez ostatni miesiąc ,oby tak dalej aż mi się humor poprawił bo ostatnio naprawdę jestem strasznie wyczerpana tą sytuacjąCytat:
Edytowane przez niki19 Czas edycji: 2014-09-27 o 08:53 |
||
|
|
|
#1807 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1808 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
moja Zosia urodziła się w marcu więc na zimę miała dwuczęściowy. Mały ma kurtkę dokupię chyba jeszcze kombinezon jednoczęściowy i spodnie do kurtki. Cytat:
Odnośnie wózka to mały będzie w kombinezonie, przykryty kocem i tą osłonką od wózka. Myślę, że wystarczy. Ewentualnie mamy jeszcze śpiworek od sanek. Zresztą jak są duże mrozy to nie wolno wychodzić. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ale Ci dobrze mój tez coraz lepiej śpi. Wczoraj usnął przed 20 to obudził się o 3.15, później o 7.30 i śpi dalej, ale chyba będzie się budził, bo coś stęka
|
|
|
#1809 | |
|
Zakorzenienie
|
Mamamarta chyba chodzi o szczepionki. W body z krotkim rekawem mozna szybko zrobić zastrzyk. Generalnie nie jestesmy z mezem zadowoleni z tej pani dr. Kompletnie mnie nie sluchala. Dziecko plakalo,ja je tulilam, a ona gadala tylko z mezem wciskajac mu probki emolientow. Kostek mial uczulenie najpierw na buzi, a teraz zostaly mu tylko krostki na calym ciele. Jest miejscami taki szorstki. Czy to jest nowe uczulenie, czy kontynuacja tego z buzi? Ta pani dr. mi powiedziala szybko, ze nowe, ale jakos nie wierzę.
Cytat:
A sny mają na pewno. Po szczepionce się wybudzil z drzemki z placzem i chcial byc tylko na rekach. Taki byl smutny i potrzebowal pocieszenia. Gosia swietny ten album. Pluję sobie w brodę, że wyrzucilam ulotkę ze znizką :-\ Zaczarowana buziaczki dla duzej Olivki :-* ale masz szczęście z tym spaniem! Moze i u nas będzie tak fajnie, bo w tym tyg. pierwszy sen trwa juz nie 4 a 5 godzin! Znalazlam tez sposób na dłuższa drzemkę w dzien, a przy okazji nowe zajęcie. Jak Kostek zapełni porządnie pieluchę, to biorę go na łóżko na podklad do przewijania, rozbieram i robię dlugi masaż oliwką. Po kapieli tylko krotki, bo się denerwuje, ale w dzien jest zachwycony. I po masazu sam zasypia! Polecam A poza tym to tez z nim chodzę po mieszkaniu, opowiadam, klade sobie na brzuchu, na matę, a jak chce miec czas dla siebie, to wkladam do kolyski i właczam karuzelę, albo do bujaczka.
|
|
#1810 |
|
Zadomowienie
|
apropo snów, to mój też je bardzo przeżywa, a często potrafi bardzo płakać, wystarczy że pogłaszcze po główce, czy włożę smoczka od razu sie uspokaja
od paru dni mimo ze śpie w nocy średnio 9 godzin z trzema przerwami, to jakaś taka jestem nie do zycia, ciagle czuje zmęczenie mój z kolei w ogóle nie był marudny po szczepionce, prawie cały dzień przespał, tylko budził sie na jedzenie ![]() jak byłam wczoraj u lekarza, to mały też miał mierzony obwód główki i katki piersiowej po 40cm ma jednego i drugiego od porodu 6cm urosła główka a 7cm klatka piersiowa
http://www.suwaczki.com/tickers/i81xwc8vj2ggohbv.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-68771.png Edytowane przez Moni 26 Czas edycji: 2014-09-27 o 10:24 |
|
|
|
#1811 |
|
Zakorzenienie
|
Sara a tak do ilu stopni mniej więcej można wychodzić z maluszkiem na spacery??
Gosia moja mała właśnie też czasem w nocy się zacznie wydzierać jakby ją ze skóry obdzierali, ja lecę do łóżeczka a ona śpi Płacze dopóki się nie wybudzi właśnie... Przy tym później strasznie się taje aż i robi taką podkówkę, że szok! Myślisz że to koszmary?Już się bałam że coś jest nie tak... Dziewczyny jakie otulaczki polecacie??? Mela też jest niespokojna, czasem macha rękami przez sen jak oszalała ![]() A i dzisiaj mała przespała ponad 8 h od 22 do 6:30![]() ale zwalam to na chorobę bo obudziła się z chrypką i katarem |
|
|
|
#1812 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny jesli uzywacie pamperow z biedronki Dada to jest promcja. Caly karton za 50zl. Im wiekszy rozmiar tym mniej sztuk. Ja np wzielam 3 czyli midi 4-9kg 128sztuk.
Jeszcze nie mam ulubionych i tak sprawdzam. Nawet z babydream nie sa najgorsze. Dostalam tez jedna paczke z Pampersa i sa bardzo fajne ylko droge. Sa cienkie, chlonne i mam wrazenie, ze nie utrudniają ruchow. Bede je kupowac jak wiktoria bedzie starsza i rzadziej trzeba bedzie je zmieniac, bo teraz to co chwile
28.06 ![]() NASZ DZIUBEK 20.08.2014 15:10 |
|
|
|
#1813 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie płacz przez sen to norma,dopóki się mały nie wybudzi to płacze, podnosi ręce i nogi do góry, po chwili śpi dalej.. Jak przez dłuższy moment sytuacja się nie powtarza to go zostawiam a jak długo płacze to glaskam po główce i się budzi.
Poczytam sobie o tym czwartym trymestrze, może coś w tym jest i Tobi będzie spokojniejszy.
|
#1814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
można wychodzić do -10 jeżeli nie ma wiatru
|
|
|
#1815 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tobi wczoraj nie zrobił ani razu kupy, dziś tez tylko puszcza baczki,hmm zawsze robił ok 3 razy dziennie. Co może być tego powodem? Jem nadal jak jadłam.
|
|
#1816 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też próbuje wszystkich mam podobne zdanie jak ty, pewnie jak będzie juz wiekszy zostane jednak przy pampersach w rossmanie z kartą rosne pampersy 3 tylko 45 zł 82 sztuki |
|
|
|
|
#1817 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przez pierwszy tydzień karmiłam piersią i mm, a teraz już tylko mm... Nie wyszło mi karmienie, mały nie potrafił ssać, co chwila tylko zasypiał przy cycku, cały czas spadał na wadze... ![]() Strasznie to przeżyłam na początku, że nie potrafię wykarmić swojego dziecka. W szpitalu, w którym rodziłam panował istny terror laktacyjny, miałam przyjemność z jednym lekarzem, który nagadał mi że zwalam winę na dziecko za swoją nieudolność... A ja naprawdę chciałam karmić piersią, ale nie udało się. A Ty Kasiu łączysz prawda? Cytat:
Zastanawiam się tylko jak ubierać wówczas dziecko, ten śpiworek jest naprawdę gruby, czy trzeba małego ubierać dodatkowo w taki kombinezon zimowy? A jeśli nie, to w co?Dziewczyny doradźcie bo w temacie ubierania jakoś nie mogę się odnaleźć, ciągle wydaję mi się, że źle ubieram małego
|
|
|
#1818 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1819 |
|
Zakorzenienie
|
Czy dla was tez pampersy smierdza ?
bo ja czuje taki specyficzny zapach ![]() i spodnie tez tym pachna jak mala ma zalozone |
|
|
|
#1820 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Niki, cieszę się, że Ci teoria czwartego trymestru pomogła Maartaaa, to ile Ty dajesz tego sab simplexu? Bo w ulotce jest napisane, ze 4 x dziennie po 7 kropli, ja daję 3 razy po ok 5 kropli i i tak mi się wydaje, że dużo. Ty dajesz 12 przy każdym karmieniu? |
||
|
|
|
#1821 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1822 |
|
Zakorzenienie
|
Pije rumianek może to od niego mała tak dobrze śpi
|
|
|
|
#1823 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy to możliwe ze nasze dzieci reagują na nasze nastrój/emocje? Miałam małego na rękach, usypial.. Oglądałam filmik na yt i się popłakałam, patrzę na niego a on zmarszczone brwi, czerwony, mina jakby miał płakać i patrzy wielkimi oczami na mnie. Przytulilam go,poglaskalam to zamknął oczka.
|
#1824 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
,mnie dady podbaja sie bardziej niz babydream, są cieniutkie i łatwo sie zakladaja, z babydream fun&fit nie mogłam sobie poradzic zeby dobrze zainstalowac na dziecku ![]() ta oferta juz jest w sklepac? do kiedy obowiazuje? jakos nie potrafie znaleźć online gazetki a tymi pieluszkami... dlaczego do -10? nasze dzieci w zimie bedą juz duze, moja starsza urodziłą sie w listopoadzie i normalnie z nia wychodziłam na mróz na pewno wiekszy niz -10 dziewczyny z zastanawiałyscie sie nad faktem ze nasze dzieciaczki pewnie bedą potrzebowały sie przesiaść na spacerówke jesczze w zimie? jakos mi sie to srednio podoba
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2014-09-27 o 12:47 |
|
|
|
|
#1825 |
|
Zakorzenienie
|
Polly ja mam nadzieję, że moja jednak da radę w gondoli chociaż do stycznia
ale wiem, że może być problem bo mamy małą gondolę ale damy radę jakoś
|
|
|
|
#1826 | |
|
Zakorzenienie
|
rumianek podobno działa uspokajająco
Franiowi wczoraj dałam do picia właśnie herbatkę rumiankową i śpi już 2 godz. Nie pamiętam kiedy w dzień tyle spał ![]() ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Cytat:
tak mówił nasz pediatra Franek jest długi, to pewnie za 2 miesiące będziemy już śmigać spacerówką.
|
|
|
#1827 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
...Też ostatnio o tym myślałam że pewnie do zimy już będzie spacerówka, a średnio bym chciała..Ciagle zyłam nadzieją że zime przekoczuje jednak w gondoli
http://www.suwaczki.com/tickers/i81xwc8vj2ggohbv.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-68771.png Edytowane przez Moni 26 Czas edycji: 2014-09-27 o 13:34 |
|
|
|
|
#1828 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My wczoraj kupiliśmy na próbę Dada 3 i jak powąchałam w środku jedną pieluszkę to dopiero śmierdzi, Pampers ma jakiś tam zapach ale nie jedzie tak "chemią". Dada 3 okazały się dużo za duże, a Pampers 2 są już małe. Chyba się te pieluszki różnią rozmiarami, musimy kupić Pampersy 3 chyba. |
|
|
|
|
#1829 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja kupowalam przedwczoraj, nie wiem do kiedy obowiazuje. Mi cynka dala kolezanka, szukalam gazetki online, ale tez jakos igdzie tego nie moglam znalezc. ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
a tych trojek z dady jeszcze nie otwieralam, ale znajac mnie to nie wytzymam i przetestuje na wiktori ![]() Chcieli mi zablokowac tą kartę, bo zapomniałam zmienic status z jestem w ciazy na jestem rodzicem ![]() ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Cytat:
28.06 ![]() NASZ DZIUBEK 20.08.2014 15:10 |
||||
|
|
|
#1830 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja dzis po raz pierwszy wytrzymała 30 min w leżaczku bez płaczu. Jej poprzednia norma to 1-2 minuty Właczyłam jej muzyczke i siedziała jak zahipnotyzowana. Bujania nie włączam bo jej sie nie podoba.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:36.

)
Zaczęło się od tego, że popołudniami mały bardzo nerwowo jadł z piersi, a ostatnio właściwie wył jak zaczynał jeść. A głodny był na pewno bo nie jadł od 4/5 godzin. I w końcu doszliśmy do tego, że chyba boli go brzuszek, bo po odstawieniu od piersi uspokajał się. W efekcie miał takie ataki płaczu. Dzisiaj byliśmy u pediatry, dała receptę na espumisan i poradziła jak małego masować, żeby mu ulżyć.
Ale jesteśmy już na dobrej drodze do happy endu 

), jest pogodnym dzieckiem

od 22 do 6:30

28.06