|
|
#2731 |
|
Moderator
|
Dot.: Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II
Coś na zasadzie - nie zabijam zwierząt bo kupuję już zabite w sklepie?
![]() O ile nie mam nic do karmienia piersią - taka fizjologia, o tyle nagrywanie i puszczanie tego w internet uważam za jakieś zaburzenie psychiczne
|
|
|
|
#2732 | ||||
|
Zakorzenienie
|
ciessze sie! dzieki
Cytat:
Cytat:
no pewnie, ze rodzicow wina!O tym wciaz trabie, ze chyle czola tym, ktorzy potrafia wychowac, bo nie wszyscy potrafia. a niektorzy, to w ogole nie powinni miec dzieci! no I potem sa bachorki, ktore tak wku**** Tinker no ale to juz temat na inny topic ![]() Cytat:
Cytat:
ale moje kumpele, ktore tu rodzily, wrecz rozplywaly sie w zachwytach) To takie cos by nie przeszlo. Narodziny moga byc naprawde wspanialym przezyciem. do ktorego, jednak nikogo nie zachecam, zeby nie bylo!
Edytowane przez Reign of light Czas edycji: 2014-09-26 o 23:02 |
||||
|
|
|
#2733 |
|
Rozeznanie
|
Wybaczcie, że się wam wetnę w dyskusję, ale dawno nie przeczytałam czegoś tak... nieskończenie obraźliwego jak tutaj. A mianowicie mówię o podpisie Tinker pt: Jesli dziecko jest Twoim największym osiągnięciem to bardzo mało w życiu osiągnęłaś.
Uwierzcie mi, że jestem osobą bardzo tolerancyjną. Mam znajomych, którzy nie chcą mieć dzieci, absolutnie rozumiem ich podejście i poglądy. Szanuję ich decyzję. Natomiast oni nigdy nie obrażają mojej. Osobiście uważam, że sporo w życiu osiągnęłam. Studia skończone, praca dobrze płatna, udane życie rodzinne i towarzyskie, za niedługo własne M. A mimo to uważam, że dziecko może byc moim największym osiągnięciem. Dlaczego? Dlatego, że jak dla mnie wychowanie takiej małej istoty na wartościowego człowieka, który ma coś do zaoferowania innym ludziom, potrafi funkcjonować w społeczeństwie i być dobry, to jest nie lada osiągnięcie. Pracę mogę zmienić jak mi się nie podoba, jakiś kurs mogę skończyć, pieniądze zarobić lepsze. Jednak to wszystko są cele ZMIENNE, coś co zawsze mogę odstawić na boczny tor, przewartościować. Wychowanie człowieka to największa odpowiedzialność i z tego się zrezygnować nie da. Jak więc ktoś może tak niesprawiedliwie i pogardliwie oceniać niektóre matki? Czy to wynika z samej niechęci do dzieci czy już z nieuzasadnionej nienawiści, która dotyka całego tematu? Wiem, że przekonanego się nie przekona, ale dawno nic mnie tak nie uderzyło jak ten podpis będący popisem totalnej ignorancji. Większość bezdzietnych z wyboru, wszem i wobec domaga się poszanowania dla swojego wyboru i nie obrażania lub nawracania na jedyną słuszną drogę. I ja to jak najbardziej popieram. W zamian od takich osób wymagałabym jednak także zrozumienia i SZACUNKU do tego, że ktoś może mieć inne wybory, inne priorytety i inne wartości. Edytowane przez migotka_m Czas edycji: 2014-09-27 o 11:55 |
|
|
|
#2734 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2735 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I szczerze? Z jej podpisu to nie wynika, a nikt kogo ten podpis urazi (tak jak mnie) nie będzie się rozczytywał w wypowiedziach i dyskusjach i doszukiwał 2-go, 5-tego i 10-tego dna. Gdyby rzeczywiście chodziło TYLKO o kwestię, że urodzić to jeszcze nie wyczyn, to powinien mieć on chyba nieco inny wydźwięk. Tak to ma, taki a nie inny, i jest po prostu obraźliwy do głębi. P.s Już w ogóle pomijając fakt, że większość bezdzietnych z wyboru głośno grzmi, że to ich życie, żeby nie oceniać ich wyborów. A jeśli dla kogoś urodzenie dziecka to było mega osiągnięcie (a łatwe to to nie jest mimo wszystko), to ma do tego prawo. Jasne, każdego wkurzają jakieś zachowania, ma zdanie na jakiś temat. I może się wypowiedzieć, że: odrzuca mnie od macierzyństwa to i to, albo: to i to uważam za niezbyt mądre. To jakim prawem można oceniać kogoś za coś czego się nie przeżyło i przeżyć nie chce? Dlaczego też wątek dla bezdzietnych z wyboru (sądząc po lekturze kilku stron) nie jest o tym, jak się wspierać w tej decyzji, jak ktoś radzi sobie z presją społeczną, DLACZEGO uważa, że macierzyństwo nie jest dla niego. Zamiast tego mamy wątek który służy najazdowi na durne matki i ich durne pomysły. Więcej tu się dyskutuje o matkach niż na wątkach w poczekalni ! Czemu ten wątek ma służyć? Szykanie? Wyszydzaniu? Rozgadywaniu się w tym jakie to macierzyństwo jest obrzydliwe i obleśne? Jasne, są sytuacje i ludzie, których nawet matki nie ogarną, ale nie robią z tego jakoś afery i nie wyszukują takich rzeczy w sieci. Po co coś takiego? Po to żeby wyszydzić matki za ich głupotę? To takie refleksje po tym jak już mnie zachęciłaś do wgłębienia się w dyskusję. To się wgłębiłam i mocno zniesmaczyłam. Edytowane przez migotka_m Czas edycji: 2014-09-27 o 12:16 |
|
|
|
|
#2736 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o mnie to zgadzam się, że sukcesem jest dobre wychowanie dziecka. Natomiast samo sprowadzenie go na świat - nie.
|
|
#2737 |
|
Zakorzenienie
|
Migitka ty sadzisz wg siebie wiec pozwol innym na swoje poglady.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
#2738 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do samego urodzenia: jasne, potem są większe wyzwania. Natomiast moja siostra kiedyś mi powiedziała, że urodzenie dziecka było dla niej nie lada wyzwaniem i jest dumna z siebie, że dala sobie z nim radę. Stwierdziła, że skończenie przy tym studiów to był pryszcz. Więc może samego urodzenia dziecka nie uważa, za swoj sukces nr. 1 ale na pewno jest to dla niej jakieś osiągnięcie. Zresztą... Nie chcę ciągnąć tej dyskusji, bo obawiam się, że zostanę zjedzona. Powiem tylko tak: jako przyszła matka, nie oglądam filmów na YT ani z karmienia, ani z porodu, ani z dzieciakami... I nie potrafię zrozumieć dlaczego takie filmy wyszukują osoby, które dzieci nie lubią a kwestia macierzyństwa niejednokrotnie jest dla nich obrzydliwa. Wyszukiwanie dla samego faktu pojechania po "durnych" matkach... jest dość niskich lotów i osobiście dla mnie jest dziwne, bo mnie także wiele rzeczy z wielu dziedzin życia irytuje i drażni, a jednak szkoda mi mojego czasu i energi na poszukiwanie informacji w tematach mnie drażniących i taplaniu się w nich. Jak rozumiem niechęć do posiadania dzieci, tak tego zachowania ogarnąć ani zrozumieć nie potrafię... ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Wolność dla poglądów kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka. Więc jeśli ktoś mówi: Dla mnie dziecko nie byłoby osiągnięciem, miałabym niedosyt, to dla mnie to ok. Jak ktoś mówi: Jeśli dla Ciebie dziecko to osiągnięcie to niewiele osiągnęłaś w życiu, to już to narusza moją osobę, moje poglądy i moją wolność do ich wyrażania. To jest ta subtelna różnica. |
|
|
|
|
#2739 |
|
Konto usunięte
|
Nie, myślę, że coś na zasadzie "piję mleko, ale nie wysysam go z wymion krowy"
wszystkie doszłyśmy do wniosku, że podpis ma wydźwięk "jeśli oprócz dziecka nie osiągnęłaś NIC to przerąbane" a nie "jeśli zrobiłaś w życiu dużo fajnych rzeczy, a potem urodziłaś dziecko i uważasz je za swoje największe osiągnięcia to przerąbane" Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2014-09-27 o 13:36 Powód: nie chcę wywoływać kłótni |
|
|
|
#2740 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ty masz prawo gadać jakie to osiągnięcie, ja - że żadne. Że też nikt Ciebie nie osądza o zabieranie wolności, gdy głosisz jakie to osiągnięcie dla ciebie ![]() Zasmiecanie wątku Wysyłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#2741 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Śmieciowata telewizja, śmieciowate reklamy, śmieciowate sklepy, śmieciowate sławy, śmieciowate jedzenie, śmieciowata cywilizacja, śmieciowate umowy, śmieciowata sytuacja w kraju, śmieciowate umysły. A ja tak lubię porządek. |
|
|
|
|
#2742 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2743 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2744 | |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny! Podczytuję was sobie, ale jeszcze nie udzielam, bo jednak 30tki jeszcze nie mam i nie chcę wam zakłócać "obrad"
Piszecie jednak ciekawe rzeczy i wiele razy mogłabym pokiwać głową Cytat:
Edytowane przez ferryboat Czas edycji: 2014-09-27 o 15:07 |
|
|
|
|
#2745 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2746 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2747 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dopiero co wkroczyłam w nową dekadę, także w zasadzie "nic o życiu nie wiem", ale jakoś nie czuję tej całej otoczki i utartego schematu 'studia-ślub-dzieci'. Oczywiście, nic nie mam do tych, którzy tak robią, ot, po prostu ta droga nie jest dla mnie.
|
|
|
#2748 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To znaczy, chciałabym. |
|
|
|
|
#2749 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Watek jest o bezdzietnych i w zwiazku z tym rozmawia sie o matkach. ![]() Ja uwazam, ze niektore z Was maja po prostu jakas obsesje, ktora kaze im ogladac/rozmawiac o rodzicielstwie.
|
|
#2750 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2751 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja rozumiem, ze czasem ktos spotyka jakiegos denerwujacego czlowieka. Czasem.
|
|
#2752 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A o to chyba chodzi w forum.
|
|
#2753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie da się przedstawić swoich racji, bo bezdzietne zaraz się jeżą, oburzają i nie chcą przyjąć do wiadomości sensownych argumentów, na pewno nie od matek Wiedzą lepiej,że urodzenie dziecka, chodzenie w ciąży czy wychowywanie dziecka to żaden wyczyn, choć bladego pojęcia o tym nie mają Jeśli ja czegoś nie wiem i czegoś nie doświadczyłam, to nie wypowiadam się o danej kwesti tak kategorycznie, bo naraziłabym się na śmieszność
|
|
|
|
|
#2754 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czym innym jest spotkać i podzielić się tym co nas zdenerwowało (mnie też dzieci co niektóre denerwują, i każdą matkę i nie matkę pewnie też, to jest ludzkie). A czym innym wyszukiwać filmiki na YT o matkach karmiących piersią i w ogóle w tym temacie. To 1 jest normalne, ludzkie i dotyczy KAŻDEJ osoby, bez względu na stosunek do posiadania dzieci. To 2 świadczy jak dla mnie o jakiejś chorej obsesji: ktoś wyszukuje filmy czegoś co uważa za obrzydliwe, poświęca temu czas, energię i dyskutuje nad tym ... |
|
|
|
|
#2755 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sluchajcie, caly czas jest tu trabione "ze to jedyny taki watek w ktorym bezdzietni moga ze soba pogadac". OK. I o czym cqaly czas gadaja? O dzieciach ![]() Ten watek nie skupia sie na waszych odczuciach, prolemych i radosciach, gdybyscie gadaly tylko o bezdzietnosci i o Was samych, to mam nieodparte wrazenie, ze watek umarlby juz dawno. Bo Was Wy same i Wasza bezdzietnosc nie interesuje i nie macie na ten temat prawie nic do powiedzenia. Macie za to wieeele do powiedzenia na temat dzietnych bliznich i dzieci. W sumie jak tak podczytuje to czuje sie tu jak na MzK Tematy okolodzieciece tu rzadza
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-09-27 o 20:10 |
|
|
|
|
#2756 |
|
Konto usunięte
|
a hucznie otwarty bardzo zamknięty klub nie dyszał chyba nawet 5 minut
jaki wniosek ? bezdzietne nie mogą istnieć bez mamuś! ![]() wtedy się nic nie dzieje |
|
|
|
#2757 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2758 |
|
koci świat
|
a skąd wiesz że klub nie dyszy jednak ciągle ????
|
|
|
|
#2759 |
|
Konto usunięte
|
po minutowej euforii większośc stwierdziła że to jednak nie to samo
|
|
|
|
#2760 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.

no pewnie, ze rodzicow wina!

Haters Gonna Hate