|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Abstrakcją jest o to prosić to fakt. Zgadzam się z Tobą.
Ale nie oznacza to, że w takiej paczce nie mogą się takie perfumy znaleźć. Sama widziałam jak kobieta dostała właśnie z SzP perfumy Kelvina Kleina. A prosiła o "jakieś pachnidło". |
|
|
|
#3692 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Na przyszłość polecam: lekturę Schopenhauera/ kurs rhethoric 101/obserwację Korwina Króla w praktyce (nienawidzę ścierwa ale prawidła troll-dyskusji ma opanowane mega dobrze). Idę spać neoludy. Na pewno wrócę albo nie wrócę jutro by dalej szerzyć czerwoną propagandę Edytowane przez trunfio Czas edycji: 2014-09-28 o 23:10 |
|
|
|
|
#3693 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A w temacie - skoro pradziadek zapracował to dał swojej rodzinie, logiczne. Są ludzie którzy byli biedni i się bogacą dzięki swoim osiągnięciom. Mimo że pochodzili z biednej i/lub patologicznej rodziny. Sama pochodzę z patologicznej rodziny a jednak coś osiągnęłam. Zrozum, że nie da się wszystkim wszystkiego po równo albo tego co chcą bo to jest niemożliwe, nienaturalne, niesprawiedliwe. Tak, niesprawiedliwe. A roszczenia odnośnie Diora czy innych bzdur są po prostu bezczelne, bo taka osoba na takie bzdury jak chce to niech sobie sama zarabia, a jak prosi o pomoc to niech prosi o podstawowe rzeczy do funkcjonowania albo o pomoc w znalezieniu pracy. Ja takiej roszczeniowej osobie nawet jedzenia bym nie wysłała bo wiem że to nic nie da, a nie będę przykładać ręki do utrzymywania takiej patologii. Znam rodzaj myślenia ludzi patologicznych bo mam takich w rodzinie, oni nie myślą przyszłościowo, są jakby nieświadomi w ogóle świata, nie myślą o innych. Nie liczy się dla nich to jak jest. Kłamią, oszukują, wyłudzają. Nie wiem jak to dobrze opisać, ale znam patologię od środka i nigdy w życiu nawet bym takiej patoli chleba nie kupiła co najwyżej małym dzieciom. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-09-28 o 23:35 |
|
|
|
|
#3694 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Może cię to zdziwi ale również uważam, że to skandal, że posiadam rower oraz 500 złotych na koncie oraz nawet czasem pójdę na sushi za trzy dychy kiedy ludzie w innych częściach świata nie mają dostępu do wody pitnej. Cóż odpowiedzieć? Jestem słaba i nie dla mnie życie na podobieństwo Szymona Słupnika. Staram się modyfikować moje zachowania tak by szkodzić jak najmniej ale pseudo-luksus w postaci odlewki perfum za 8 zł/ml czy przecenionego podkładu Clinique kusi, kusi i nie chce przestać ![]() Natomiast uważam, że ludzie przymierający głodem w Somalii czy Etiopii mają pełne prawo moralne przyjść zaciukać nas wszystkich siekierkami jeśliby im się taka możebność trafiła. Beneficjenci z własnej woli nigdy nie zrezygnują z beneficjów, trzeba ich do tego siłą zmusić. Ja trochę cierpię a trochę korzystam z istnienia obecnego systemu. Ale na wypadek jakiejś rewolucji wiem, po której stronie chcę się opowiedzieć choćby to miało znaczyć, że do końca życia będę się perfumować tylko skórką otartą z grejpfruta ![]() ---------- Dopisano o 00:08 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:35 ---------- Cytat:
Ale nie możesz sądzić innych swoją miarą. Jesteś Siłaczką, podziwiam ale cichutko przypominam, że większość ludzi nie jest. Wyrwanie się z biedy jest trudne i wymaga wyrzeczeń, o których ci lepiej sytuowani nie muszą nawet myśleć. Zarobienie na Diora czy jakikolwiek inny produkt postrzegany jako luksusowy jest trudne kiedy jedynym pracodawcą chętnym cię zatrudnić jest sp. z o.o. Jeronimo. Pójście na studia jest trudne kiedy twoi rodzice postrzegają to jako nieuzasadnioną fanaberię. Zarzucasz mi głupotę, ja zrzucam tobie brak współczucia i zakłamywanie rzeczywistości tak by pasowała do twojego światopoglądu. Nie kupiłabyś patolce chleba bo uważasz, że kłamie? Od kiedy to karą za kłamstwo ma być głód? Albo może nie wierzysz, że ludzie w tym kraju często chodzą głodni? Uważasz kupno bluzki zamiast bochenka chleba za szczyt nieracjonalności a prawda jest taka, że nie masz pojęcia jak działa ludzka psychika i do jakich wyrzeczeń ludzie są zdolni by tylko stworzyć sobie namiastkę bycia takimi jak większość dookoła. Edytowane przez trunfio Czas edycji: 2014-09-29 o 00:13 |
||
|
|
|
#3695 |
|
Konto usunięte
|
Będę bardzo wdzięczna jeśli dacie mi znać kiedy dziewczyna ze skłotu opuści wątek
|
|
|
|
#3696 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Po co czekasz na rewolucję - wal do Somalii i już teraz daj się tam zaciukać jako pionierka. Za wolność naszą i waszą. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-09-29 o 01:37 |
|
|
|
|
#3697 |
|
Konto usunięte
|
Nie chcę tutaj cytować konkretnych postów, ale odniosę się do całości dyskusji w ostatnich postach. Zacytuję tu tylko to, co kiedyś usłyszałam, a co pasuje moim zdaniem do wątku: "Sprawiedliwość to równym po równo, a nierównym - nierówno."
|
|
|
|
#3698 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie wedlug bzdurek z bloga moje dzieci tez sa biedne. Dasz im prezent? One sa biedne nawet nie maja swojego pokoju czy komputera,nie mamy w domu telewizora czy play station a one nie maja nawet starych komorek. Dasz im??? Cytat:
Tak. Przez zabieranie moich pieniedzy dla wszelakich pasozytow cierpia moje dzieci. |
||
|
|
|
#3699 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Raz była na tym wątku dyskusja o tym, że upokorzeniem dla biednych (korzystających z pomocy społecznej) jest proponować im np. odśnieżanie ulic w mieście. Teraz dyskutujemy o zasadności kupowania biednym Diorów i innych gadżetów żeby nie czuli się zmarginalizowani i gorsi - oni też mają prawo!
Boję się kolejnych absurdów na tym wątku. Nikt nie powinien być głodny, zmarznięty, pozbawiony dostępu do podstawowej służby zdrowia. Szczególnie mają do tego prawo dzieci, które nie wybierają sobie miejsca ani rodziny w której się urodzą - mają także podstawowe prawo do edukacji, życia bez przemocy i dachu nad głową. Tyle w teorii. W paraktyce wygląda to już trochę gorzej. Nie oddzielisz rodziców pijaków i nierobów od dzieci, które wychowują. Niektórzy łamią tak jawnie zasady elementarnej uczciwości społecznej, a społeczeństwo dalej im pomaga. Trunfio... ale co Ty tu postulujesz? Chcesz zaorać świat tak jak to zrobili komuniści? Skoro już piszesz o tym, do czego jest zdolna psychika ludzka, to wiedz również, że to właśnie konstrukcja człowieka wręcz nie pozwala na zamianę świata ludzi w jednakowych robotów, gdzie wszyscy będą mieli to samo, umieli to samo, pracowali tak samo, dziedziczyli to samo. Poza tym... jakaś moja psychika dziwna jest, bo pomimo wiedzy o istnieniu Diorów i gadżetów od dawna jakoś było to dla mnie oczywiste, że jak nie mam kasy (albo moi rodzice nie mają) to tego posiadać nie będę. Może miałabym pretensje do kogoś (państwa?) gdybym jako dziecko chodziła głodna a nikt by mi nie pomógł... ale mieć roszczenia, że inni mają więcej dóbr luksusowych, a ja nie i powinnam dostać? Dać sobie prawo do takich żądań? Dla mnie myślenie szokujące. |
|
|
|
#3700 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() W swoim podejściu pomijasz masę pomiędzy biedotą, a bogaczami. Chyba, ze każdy trzymający głowę powyżej powierzchni jest bogaczem. Problemem jako takim nie są ludzie biedni. Problemem są ludzie, którzy ze swojej biedy robią karierę i sposób na życie.
|
|
|
#3701 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3702 |
|
Zakorzenienie
|
nie kazdy ma ochote ratowac swiat.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
#3703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ---------- Jak rozumiem stać Cię również na 50 par butów za 300zł, na torebki od Batyckiego, na wakacje na Hawajach i na bywanie w luksusowych restauracjach? I oczywiście wszystkiego tego powinna biedota zakosztować tak? Żeby było sprawiedliwie?
|
|
#3704 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3705 |
|
Konto usunięte
|
Alee jaaak tooo, nie chciałabyś? Czy to ok, że Paris Hilton może a ty nie? No nie chciałabyś? Niesprawiedliwe to jest? Ebuebueuebue!
---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Daję wam wszystkim torebkuf po równo. Za nic! Każdemu tyle samo za nic! |
|
|
|
#3706 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
|
|
#3707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zależy jakie dajesz. byle gówna nie bierę, mnie należy się najwyższa jakość
|
|
#3708 |
|
Konto usunięte
|
Jest szansa na Lui Witą?
|
|
|
|
#3709 |
|
O RLY?
|
|
|
#3710 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
To jest podstawa budowania swojej pozycji społecznej czyli rzecz pierwszej potrzeby. Nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak Twoja psychika cierpi bez tego i kto wie, do czego będziesz zdolna jeśli Twoja potrzeba posiadania lui witą nie zostanie zaspokojona.
|
|
|
|
#3711 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
|
|
#3712 |
|
Konto usunięte
|
Żyjemy w kraju, w którym edukację, opiekę zdrowotną i, w miarę potrzeb także jedzenie czy mieszkanie, fundują współobywatele. Żeby w takich warunkach nie umieć się ogarnąć i żebrać całe życie, to trzeba elementarnego poczucia przyzwoitości nie mieć. Dlatego, wybaczcie, jakoś nie umiem z siebie wykrzesać nawet krzty współczucia dla nierobów.
|
|
|
|
#3713 |
|
Konto usunięte
|
Kumpela z klasy w lo miała lui vitą, ale nie z paczki tylko tatuś jej kupił. Wyobraźcie sobie traumę reszty dziewczyn w szkole...
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-09-29 o 15:34 |
|
|
|
#3714 |
|
O RLY?
|
Ja mam teraz traumę bo znajomy z pracy kupił sobie nową Hondę
![]() Kto chce się zrzucić i kupić mi nowiuśką Hondę Accord Gdzie mam podać konto do wpłat?
|
|
#3715 |
|
Konto usunięte
|
Nie biere tych kapci, szajskie są. I pomyśleć ze sama niedawno kupiłam podobne za 9 zl w Stonce.
|
|
|
|
#3716 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
|
|
#3717 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam też, że w wielu przypadkach trzeba mocno się postarać, żeby dziedziczyć biedę. Znam sporo osób wychowanych w skromnych warunkach, które nie powieliły wyborów rodziców. Cytat:
GrumpyCat Piękne
|
|
#3718 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3719 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3720 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:35.

Staram się blogować kuliarnie