Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 26 - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-30, 16:13   #3991
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 26

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
Nie wiem co ma kradzież w sklepie do umowy pośrednictwa, której nie mam. W internecie pod rygorem nieważności umowa ma być pisemna, ja takiej umowy nie mam (czyli np. gdy coś okaże się nie tak to nie mam na jakiej podstawie złożyć reklamacji pośrednictwa i ubiegać się o odszkodowanie ), więc nie mam żadnych prawnych podstaw aby coś komuś płacić. Pośrednik i tak dostaje prowizję od sprzedającego. Może moralnie i powinnam zapłacić tylko dlaczego to ja mam o tym pamiętać, a nie ten co chce mieć druga prowizję od tego samego mieszkania Pośrednik ma też w ofercie mieszkania za które nie ma prowizji od kupującego, albo ma różne prowizje w zależności od ceny.
Ja się zgadzam z Cholerną. Bardzo nie fair z Twojej strony. Poza tym wypadałoby się przypomnieć i od razu załatwić tą kwestię a nie kombinować - może facet ma dużo na głowie, każdemu zdarza się zapomnieć.
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 16:25   #3992
eibhlin87
Zakorzenienie

Biorąc pod uwagę prace tego pośrednika, nie czuję się aż tak nie fair do stosunku do niego (miałam kupić 2 inne mieszkania i nie potrafił doprowadzić do podpisania umowy w dwóch przypadkach, przy tamtych mieszkaniach umowy mam z pośrednikiem). Z pośrednikiem widziałam się kilka razy, o tym, że nie mam z nim umowy na to mieszkanie przypomniałam sobie teraz, chwilę przed kupnem. Pośrednik na moją rzecz (w sensie, że wyszukiwał mi mieszkanie itd.) nie działał, to ja szukałam i dzwoniłam w sprawie wystawionych przez niego ofert i powtarzam, że dostaje także prowizję od sprzedającego (co jest częstą praktyką, że prowizję pobiera się jedną). Już postanowiłam, że wysokość prowizji będziemy negocjować. Problem w tym, że teraz pośrednik może mi powiedzieć, że mam mu zapłacić większą prowizję niż niby ustaliliśmy ustnie i co wtedy byłoby to fair w stosunku do klienta?
Stary 2014-09-30, 16:45   #3993
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
wklejam zdjęcie, bo nie chce mi się pisać

Dzięki

wysłane z telefonu
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 16:46   #3994
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez okapi Pokaż wiadomość
Przegapiłam termin odbioru legitymacji studenckiej - okazało się, że był dzisiaj (na przyszłość uczelnia mogłaby zamieszczać takie informacje trochę wcześniej, niż dzień przed...). Jak sądzicie, będą mi robić problemy z wydaniem w innym terminie? Napisałam już e-mail z zapytaniem.
Spokojnie będzie na Ciebie legitymacja czekała

W temacie rozpoczęcia studiów - wczoraj byłam na dniu adaptacyjnym, na którym podpisywaliśmy umowę z uczelnią, odbieraliśmy legitymację. Poszłam tam normalnie ubrana - w końcu to normalny dzień. Wchodzę na aulę, a tam 95% dziewczyn odwalona elegancko, normalnie w szoku byłam - sporo białych bluzeczek, szpilki, włosy wylakierowane i uczesane - czad normalnie. Czy naprawdę ubrałam się nieodpowiednio? Dodam, że inauguracja roku akademickiego jest w czwartek.

Jaką kawę rozpuszczalną kupić? Uwielbiam kawy Jacobs, ale są zbyt drogie, interesuje mnie najniższa półka cenowa - poniżej 15 ziko. W okolicy mam: Real, Auchan, Tesco, Biedronka, Aldi. Ważne, żeby nie miała kwaśnego posmaku.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 16:47   #3995
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Biorąc pod uwagę prace tego pośrednika, nie czuję się aż tak nie fair do stosunku do niego (miałam kupić 2 inne mieszkania i nie potrafił doprowadzić do podpisania umowy w dwóch przypadkach, przy tamtych mieszkaniach umowy mam z pośrednikiem). Z pośrednikiem widziałam się kilka razy, o tym, że nie mam z nim umowy na to mieszkanie przypomniałam sobie teraz, chwilę przed kupnem. Pośrednik na moją rzecz (w sensie, że wyszukiwał mi mieszkanie itd.) nie działał, to ja szukałam i dzwoniłam w sprawie wystawionych przez niego ofert i powtarzam, że dostaje także prowizję od sprzedającego (co jest częstą praktyką, że prowizję pobiera się jedną). Już postanowiłam, że wysokość prowizji będziemy negocjować.
Ale co tu negocjować? Zwyczajnie wykorzystujesz niedopatrzenie dla oszustwa. Gdybyś miała podpisany ten papierek, to musiałabyś bez dyskusji zapłacić? Tak.
Nie masz papierka = nic się nie zmienia. Jest jeszcze coś takiego jak umowa ustna, albo przynajmniej Twój własny honor.
Umówiłas się to zapłać. A nie nagle poczułaś kasę, to zaczynasz kombinować - a może sprzedający da mu zarobić, a tak w ogóle to nie jestem z niego zadowolona, a poza tym, to mamy ocieplenie klimatu i mi się należy...

Cytat:
Problem w tym, że teraz pośrednik może mi powiedzieć, że mam mu zapłacić większą prowizję niż niby ustaliliśmy ustnie i co wtedy byłoby to fair w stosunku do klienta?
Powiedział? Czy domniemasz?
Nie mierz wszystkich swoją miarą.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 16:48   #3996
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Biorąc pod uwagę prace tego pośrednika, nie czuję się aż tak nie fair do stosunku do niego (miałam kupić 2 inne mieszkania i nie potrafił doprowadzić do podpisania umowy w dwóch przypadkach, przy tamtych mieszkaniach umowy mam z pośrednikiem). Z pośrednikiem widziałam się kilka razy, o tym, że nie mam z nim umowy na to mieszkanie przypomniałam sobie teraz, chwilę przed kupnem. Pośrednik na moją rzecz (w sensie, że wyszukiwał mi mieszkanie itd.) nie działał, to ja szukałam i dzwoniłam w sprawie wystawionych przez niego ofert i powtarzam, że dostaje także prowizję od sprzedającego (co jest częstą praktyką, że prowizję pobiera się jedną). Już postanowiłam, że wysokość prowizji będziemy negocjować. Problem w tym, że teraz pośrednik może mi powiedzieć, że mam mu zapłacić większą prowizję niż niby ustaliliśmy ustnie i co wtedy byłoby to fair w stosunku do klienta?
Spoko, widzę, że bardzo chcesz sobie uzasadnić, że masz prawo go okraść, od nas oczekujesz najwyżej potwierdzenia. Włącznie z przypisywaniem mu złej woli, chociaż nic takiego nie miało miejsca i nie wiesz, czy będzie miało Nie wiem, po co w ogóle pytasz w takim razie.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 17:05   #3997
baconbroccoli
Raczkowanie

pracowała może któraś z Was jako hostessa i może mi podpowiedzieć, jak napisać rozliczenie z pracy?
Stary 2014-09-30, 17:07   #3998
okapi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
W temacie rozpoczęcia studiów - wczoraj byłam na dniu adaptacyjnym, na którym podpisywaliśmy umowę z uczelnią, odbieraliśmy legitymację. Poszłam tam normalnie ubrana - w końcu to normalny dzień. Wchodzę na aulę, a tam 95% dziewczyn odwalona elegancko, normalnie w szoku byłam - sporo białych bluzeczek, szpilki, włosy wylakierowane i uczesane - czad normalnie. Czy naprawdę ubrałam się nieodpowiednio? Dodam, że inauguracja roku akademickiego jest w czwartek.
Jeśli wymagaliby wtedy stroju galowego, to pewnie by o tym poinformowali (np w przypadku inauguracji). Jeśli mimo wszystko byłaś ubrana jakoś tam w miarę schludnie, to bym się nie przejmowała.
okapi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 17:19   #3999
Niedopowiedzenia
Zakorzenienie

Potrzebuję laptopa. Ogólnie chodzi tylko o przeglądanie internetu,ściąganie małych plików (mp3),robieniu prezentacji,czasami pograniu w Simsy.
Żadnych zadań specjalnych.
Mam szansę znaleźć coś co od razu mi się nie popsuje za mniej niż 2tys?

Nie dbaj o markę ołówka, sprawdź czy jest zatemperowany.

Porozmawiaj z nami o Bułgarii

Od dupy strony, zapraszamy
Niedopowiedzenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 17:36   #4000
Nikaaa152
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baconbroccoli Pokaż wiadomość
pracowała może któraś z Was jako hostessa i może mi podpowiedzieć, jak napisać rozliczenie z pracy?
U mnie najczęściej były gotowe arkusze w excelu do wypełnienia (imię i nazwisko hostessy i promotora, data, godziny akcji, ilość sprzedanych produktów (wszystkich z danej marki), ilość wydanych próbek, czasami ilość przeprowadzonych rozmów, opinie ludzi o produkcie) jeżeli nie to wypisywałam wszystkie informacje w wordzie.
Taki plik przesyłałam mojej promotorce mailem.
Nikaaa152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 17:53   #4001
nadi-a
Raczkowanie

może któraś z Was coś podpowie,

skończyłam studia, zarejestrowałam się jako bezrobotna, dziś dostałam decyzję.
W międzyczasie pojawiła się dla mnie możliwość pracy na umowę o dzieło. Jednak z tego co się dowiedziałam tracę wtedy status bezrobotnego = ubezpieczenie.
Powinnam się jakoś sama ubezpieczyć, czy ktoś może mi podpowiedzieć ile może to kosztować miesięcznie i jak to w ogóle ugryźć?
"ja nie chcę wiele - Ciebie i zieleń, i żeby wiatr kołysał gałęzie drzew... ja nie chcę wiele, ale nie mniej niż wszystko: Ciebie i zieleń, i żeby listkom akacji było wietrznie, i żeby sercu - bezpiecznie"

narzeczona
nadi-a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 17:55   #4002
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Niedopowiedzenia Pokaż wiadomość
Potrzebuję laptopa. Ogólnie chodzi tylko o przeglądanie internetu,ściąganie małych plików (mp3),robieniu prezentacji,czasami pograniu w Simsy.
Żadnych zadań specjalnych.
Mam szansę znaleźć coś co od razu mi się nie popsuje za mniej niż 2tys?
lenovo z510?
Stary 2014-09-30, 17:58   #4003
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadi-a Pokaż wiadomość

W międzyczasie pojawiła się dla mnie możliwość pracy na umowę o dzieło. Jednak z tego co się dowiedziałam tracę wtedy status bezrobotnego = ubezpieczenie.
Powinnam się jakoś sama ubezpieczyć, czy ktoś może mi podpowiedzieć ile może to kosztować miesięcznie i jak to w ogóle ugryźć?
Umowa o dzieło nie daje ubezpieczenia, musisz zapytać w UP czy dalej będziesz u nich zarejestrowana wtedy jako bezrobotna czy nie.
JossStone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 17:59   #4004
nadi-a
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez JossStone Pokaż wiadomość
Umowa o dzieło nie daje ubezpieczenia, musisz zapytać w UP czy dalej będziesz u nich zarejestrowana wtedy jako bezrobotna czy nie.
pytałam, nie będę.
"ja nie chcę wiele - Ciebie i zieleń, i żeby wiatr kołysał gałęzie drzew... ja nie chcę wiele, ale nie mniej niż wszystko: Ciebie i zieleń, i żeby listkom akacji było wietrznie, i żeby sercu - bezpiecznie"

narzeczona
Stary 2014-09-30, 18:04   #4005
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nadi-a Pokaż wiadomość

Ile masz lat?
Ubezpieczyć się na pewno powinnaś, bo w razie choroby czy pobytu w szpitalu się nie wypłacisz...
Ja przejrzałabym oferty ubezpieczalni, zaczynając od PZU.
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 18:08   #4006
nadi-a
Raczkowanie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;48347776]Ile masz lat?
Ubezpieczyć się na pewno powinnaś, bo w razie choroby czy pobytu w szpitalu się nie wypłacisz...
Ja przejrzałabym oferty ubezpieczalni, zaczynając od PZU.[/QUOTE]

25.
wiem, pytam, bo zastanawiam się jakie są koszty takiego ubezpieczenia, dobrze byłoby, żeby interes z tą umową o dzieło mi się opłacał
nie znam się na tych wszystkich zusach, nie zusach, dlatego liczę, że jakaś dobra dusza coś podpowie.
Poczytam co oferuje PZU.

narzeczona
Stary 2014-09-30, 18:11   #4007
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Nie podpisałam umowy pośrednictwa na mieszkanie które kupuję, nie muszę nic płacić pośrednikowi?
Sytuacja jest taka, że oglądałam parę mieszkań z jednym pośrednikiem, na każde konkretne mieszkanie mam podpisaną umowę a ostatecznie kupuję mieszkanie które także oglądałam z tym samym pośrednikiem ale on zapomniał o podpisaniu umowy Niby ostatnio rozmawialiśmy o prowizjach itd., ale umowy w formie pisemnej nie ma (prawo wymaga umowy pisemnej). Prowizja to 3 tysiące które nie ukrywam- wolałabym wydać na nowe mieszkanie niż płacić komuś, kto nie pilnuje swoich interesów.... Pośrednik bierze prowizję także od sprzedającego, także na sprzedaży tego mieszkania i tak zarobi. Co wy byście zrobiły?
skąd się biorą tacy ludzie?
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 18:29   #4008
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez okapi Pokaż wiadomość
Jeśli wymagaliby wtedy stroju galowego, to pewnie by o tym poinformowali (np w przypadku inauguracji). Jeśli mimo wszystko byłaś ubrana jakoś tam w miarę schludnie, to bym się nie przejmowała.
Nie no, normalnie chodzę schludnie ubrana, więc nie w tym rzecz Zdziwiłam się, że tu przyszła taka normalna asia_aisa i galowe Grażyny, Krysie
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 18:45   #4009
loczek88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
new english file, elementary. oxford. na pewno są na chomiku.

spróbuję z liściem laurowym, bo przeraża mnie plaga muszek na jednym pomidorze

hej, polecam serdecznie SKUTECZNY i praktykowany przeze mnie sposób - do kieliszka 50ml po trochu -woda odrobinkę, płyn do prania, ocet i cukier kryształ. Cukier przyciąga, ocet szybko zabija a dzięki płynowi muszki nie mogą "usiąść" na roztworze, tylko wpadają do środka
loczek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 18:49   #4010
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loczek88 Pokaż wiadomość
hej, polecam serdecznie SKUTECZNY i praktykowany przeze mnie sposób - do kieliszka 50ml po trochu -woda odrobinkę, płyn do prania, ocet i cukier kryształ. Cukier przyciąga, ocet szybko zabija a dzięki płynowi muszki nie mogą "usiąść" na roztworze, tylko wpadają do środka
Ocet ich nie zabija tylko przyciąga je bardzo a umierają bo się topią. Można też sam ocet + płyn (dosłownie pół kropelki), albo do słoika do dać i zrobić taki "lejek" z białego papieru, wtedy jeszcze bardziej je to przyciąga, a jak wlecą to nie wylecą A dla zwierzolubnych - do środka słoika z lejkiem dać owoc i uwolnić żywe gdzieś w naturze
Stary 2014-09-30, 19:15   #4011
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie będą, dlaczego mieliby robić problem?

Nie podpisałam umowy pośrednictwa na mieszkanie które kupuję, nie muszę nic płacić pośrednikowi?
Sytuacja jest taka, że oglądałam parę mieszkań z jednym pośrednikiem, na każde konkretne mieszkanie mam podpisaną umowę a ostatecznie kupuję mieszkanie które także oglądałam z tym samym pośrednikiem ale on zapomniał o podpisaniu umowy Niby ostatnio rozmawialiśmy o prowizjach itd., ale umowy w formie pisemnej nie ma (prawo wymaga umowy pisemnej). Prowizja to 3 tysiące które nie ukrywam- wolałabym wydać na nowe mieszkanie niż płacić komuś, kto nie pilnuje swoich interesów.... Pośrednik bierze prowizję także od sprzedającego, także na sprzedaży tego mieszkania i tak zarobi. Co wy byście zrobiły?
Zadzwoniłabym i poinformowała o jego niedopatrzeniu. Nie chcę mieć do czynienia z ludziami- świniami to sama świnią nie jestem

Mam pytanie o wynajem. Wynajęłam 3-pokojowe mieszkanie swojej kuzynce, za cenę czynszu+ rachunków dziewczyna ma je całe dla siebie, jednak w mieszkaniu jest zabudowana szafa, zamykana na klucz z ważnymi dla mnie rzeczami. W umowie mam też wyszczególnione, że ja lub mąż możemy przyjechać i korzystać z jednego pokoju (salonu, w którym jest szafa). Kilka dni temu kuzynka do mnie zadzwoniła i poinformowała, że mam jej udostępnić szafę, bo ona się nie mieści. Myślałam o tym i powiedziałam, że nie ma mowy. Dzisiaj mój mąż musiał pojechać do mieszkania, a tam... mieszkają 2 nowe osoby (a mieszkanie zostało wynajęte tylko kuzynce).
W takim wypadku: wypowiedziałybyście umowę najmu? Co byście zrobiły?
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 19:17   #4012
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Varga Pokaż wiadomość
Zadzwoniłabym i poinformowała o jego niedopatrzeniu. Nie chcę mieć do czynienia z ludziami- świniami to sama świnią nie jestem

Mam pytanie o wynajem. Wynajęłam 3-pokojowe mieszkanie swojej kuzynce, za cenę czynszu+ rachunków dziewczyna ma je całe dla siebie, jednak w mieszkaniu jest zabudowana szafa, zamykana na klucz z ważnymi dla mnie rzeczami. W umowie mam też wyszczególnione, że ja lub mąż możemy przyjechać i korzystać z jednego pokoju (salonu, w którym jest szafa). Kilka dni temu kuzynka do mnie zadzwoniła i poinformowała, że mam jej udostępnić szafę, bo ona się nie mieści. Myślałam o tym i powiedziałam, że nie ma mowy. Dzisiaj mój mąż musiał pojechać do mieszkania, a tam... mieszkają 2 nowe osoby (a mieszkanie zostało wynajęte tylko kuzynce).
Wypowiedzialabym umowę najmu. Nie umiałabym już zaufać, że z mieszkaniem będzie wszystko ok.

« czasami piszę z telefonu, więc proszę o wyrozumiałość w razie błędów. Mój słownik czasami ma inne zdanie niż ja :p »

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 19:28   #4013
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
Wypowiedzialabym umowę najmu. Nie umiałabym już zaufać, że z mieszkaniem będzie wszystko ok.

« czasami piszę z telefonu, więc proszę o wyrozumiałość w razie błędów. Mój słownik czasami ma inne zdanie niż ja :p »
Dokładnie. Co za dziewczyna w ogóle o__o
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 19:29   #4014
khloe
Strzelaj lub emigruj!

czy ktoś się orientuje, czy matka karmiąca może jeść czekoladę?
jutro idę do kumpeli, która urodziła dziecko i chciałam jej coś przynieść.

Od razu mówię, ze herbata odpada, bo ona takowych nie lubi

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 19:36   #4015
chwast
Zakorzenienie

Cytat:

Chyba nie moze

Wyslane przez tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 19:54   #4016
Karolllka7
Zakorzenienie

Proszę o polecenie w miarę taniego, sprawdzonego noclegu w Wilnie dla 2 os.
Stary 2014-09-30, 20:01   #4017
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:

ja swojej bratowej nie mogłam przynieść słodyczy, kwiatów czy owoców. przytargałam jej za to taki zestaw puchatych skarpet, składający się z wersji dla matki i jej dziecka.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-30, 20:04   #4018
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Umowę sfinalizowaliśmy satysfakcjonująco dla obu stron, temat uważam za nieważny
Stary 2014-09-30, 20:04   #4019
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:

Nie może, bo czekolada może uczulić dziecko Jakieś biszkopty, ciastka bez zbyt dużej ilości dodatków, wafelki są lepszym rozwiązaniem
Stary 2014-09-30, 20:04   #4020
bujdanaresorach
histoire abracadabrante

Cytat:

Założę się, że profity z wynajmu chciała zachować dla siebie
Przykra sprawa...
Wypowiedz umowę
bujdanaresorach jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości