Jak wygląda pierwszy dzień na studiach? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-01, 10:51   #1
E6yta
Przyczajenie

Jak wygląda pierwszy dzień na studiach?

Głównie chodzi mi o rozpoczęcie roku, gdzie trzeba pójść? O której i do której miej więcej jest rozpoczęcie? Jak to wyglądało w waszym przypadku? i chciałam jeszcze zapytać.. Czy od razu po rozpoczęciu na drugi dzień są już zajęcia?
E6yta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-01, 11:03   #2
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dot.: Jak wygląda pierwszy dzień na studiach?

Inauguracja roku (czyli "rozpoczęcie" ) jest zwykle 1 października, ale z tym bywa różnie (może np. być wcześniej), data i godzina zależą od tego jak władze wydziału sobie ustalą. Ogólnie inauguracja to wydarzenie na którym większość studentów rzadko się zjawia, chyba zwykle pierwszaki przychodzą. Kiedyś się odbierało tam indeks, ale można też odebrać go później w dziekanacie. A na wielu kierunkach już w ogóle nie ma indeksów.
Informacja kiedy to dokładnie jest powinna być na stronie wydziału.

Tak, od 2 października są już zwykle zajęcia. Czasem "normalne", czasem krótkie wprowadzające (na moim wydziale tak to zwykle wygląda, że pierwsze zajęcia to przedstawienie się prowadzącego, opisanie o czym będą zajęcia, przedstawienie rozkładu tematów/literatury, opisanie zaliczenia i tyle).

Przenoszę wątek do działu Edukacja.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2014-10-01 o 11:05
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-01, 11:06   #3
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992
Konto usunięte

a skąd my mamy wiedzieć, gdzie i o której masz rozpoczęcie roku, skoro nie napisałaś nawet o jaką uczelnię chodzi? takie rzeczy powinny być napisane na stronie uczelni/wydziału.
u mnie na drugi dzień było szkolenie bhp, ale znów - skąd mam wiedzieć, jak będzie u ciebie? mogą być zajęcia, może być szkolenie bhp, szkolenie biblioteczne albo jeszcze jakieś inne cuda.
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-01, 11:13   #4
E6yta
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Inauguracja roku (czyli "rozpoczęcie" ) jest zwykle 1 października, ale z tym bywa różnie (może np. być wcześniej), data i godzina zależą od tego jak władze wydziału sobie ustalą. Ogólnie inauguracja to wydarzenie na którym większość studentów rzadko się zjawia, chyba zwykle pierwszaki przychodzą. Kiedyś się odbierało tam indeks, ale można też odebrać go później w dziekanacie. A na wielu kierunkach już w ogóle nie ma indeksów.
Informacja kiedy to dokładnie jest powinna być na stronie wydziału.

Tak, od 2 października są już zwykle zajęcia. Czasem "normalne", czasem krótkie wprowadzające (na moim wydziale tak to zwykle wygląda, że pierwsze zajęcia to przedstawienie się prowadzącego, opisanie o czym będą zajęcia, przedstawienie rozkładu tematów/literatury, opisanie zaliczenia i tyle).

Przenoszę wątek do działu Edukacja.
A ten indeks o którym piszesz można odebrać kiedy? Poooo przemówieniu od razu?
Stary 2014-10-01, 11:21   #5
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

U mnie na inauguracji wyczytywali nazwiska wszystkich studentów 1 roku i każdy wychodził i odbierał indeks z rąk dziekana.
Stary 2014-10-01, 11:34   #6
E6yta
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
U mnie na inauguracji wyczytywali nazwiska wszystkich studentów 1 roku i każdy wychodził i odbierał indeks z rąk dziekana.
Dziękuję Ci ślicznie za chęci i pomoc. Co prawda nie wybieram się jeszcze na studia, ale chciałam się mniej więcej zorientować.
Stary 2014-10-01, 11:52   #7
amru
Raczkowanie

U mnie nie ma indeksów, więc nikt nic nie odbierał. Ogólnie inauguracja nie jest obowiązkowa więc mało kto na nią przychodzi.
Wyglądało to tak, że inauguracja ogólna była 30 września, nie byłam na tej ogólnej bo się nasłuchałam, że można się poczuć jak na wykładach - czyli zasnąć, choć jest uroczyście i podniośle
A 1 października była inauguracja wydziałowa. Był taki pierwszy wykład związany z kierunkiem wydziału, przemówienia dziekana itp, po inauguracji poszliśmy do dziekanatu po legitymacje i tak się skończyło. Cała impreza trwała z 2 godziny, plus to jeszcze z pół godziny czekania pod dziekanatem.

2 października to dzień normalnych zajęć, jeszcze nie ma żadnych kolokwiów itp, ale już na drugich zajęciach normalnie były

A no i inauguracja ogólna była w naszej głównej szkolnej auli, natomiast wydziałowa w jednej auli w budynku wydziału

Edytowane przez amru
Czas edycji: 2014-10-01 o 11:56
amru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-01, 11:58   #8
E6yta
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez amru Pokaż wiadomość
U mnie nie ma indeksów, więc nikt nic nie odbierał. Ogólnie inauguracja nie jest obowiązkowa więc mało kto na nią przychodzi.
Wyglądało to tak, że inauguracja ogólna była 30 września, nie byłam na tej ogólnej bo się nasłuchałam, że można się poczuć jak na wykładach - czyli zasnąć, choć jest uroczyście i podniośle
A 1 października była inauguracja wydziałowa. Był taki pierwszy wykład związany z kierunkiem wydziału, przemówienia dziekana itp, po inauguracji poszliśmy do dziekanatu po legitymacje i tak się skończyło.

2 października to dzień normalnych zajęć, jeszcze nie ma żadnych kolokwiów itp, ale już na drugich zajęciach normalnie były

A no i inauguracja ogólna była w naszej głównej szkolnej auli, natomiast wydziałowa w jednej auli w budynku wydziału
A po tej całej uroczystości byłaś zobaczyć kampus, bibliotekę? Mieliście jakieś oprowadzenie poo uczelni czy cuś?
Stary 2014-10-01, 12:13   #9
amru
Raczkowanie

Nic z tych rzeczy Chyba w tym celu są Dni Otwarte, że każdy chętny moze przyjść i pooglądać jak to wszystko funkcjonuje. Szkolenie biblioteczne było jakoś w listopadzie - i wtedy było oprowadzanie po bibliotece i pokazali nam, jak działa ten cały system elektronicznego wypożyczania.
Ogólnie to przez pierwszy miesiąc szkoły specjalnie wychodziłam z 15 min wcześniej niż powinnam, żeby mieć pewność, że trafię w odpowiednie miejsce, a do dziś nie raz korzystam z mapy uczelni, bo się po prostu gubię
Stary 2014-10-01, 12:20   #10
neia
Zadomowienie

Na większości uczelni pierwszego dnia są po prostu normalne zajęcia. Żadnego rozpoczęcia. U mnie inauguracja jest albo kilka dni przed rozpoczeciem roku, albo kilka dni po. Studenci na nie zwykle nie chodzą, co najwyżej reprezentacje z samorządów studenckich.
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-01, 14:16   #11
ferryboat
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez neia Pokaż wiadomość
Na większości uczelni pierwszego dnia są po prostu normalne zajęcia. Żadnego rozpoczęcia. U mnie inauguracja jest albo kilka dni przed rozpoczeciem roku, albo kilka dni po. Studenci na nie zwykle nie chodzą, co najwyżej reprezentacje z samorządów studenckich.
U mnie tak samo Oficjalna inauguracja jest 30.09, a 1.10 normalne zajęcia. 30.09 w tamtym roku miałam też szkolenie w bibliotece i ogólnie krótkie przemówienie od dyrektora wydziału
Wszystko zależy od konkretnego wydziału, nie nawet uczelni. Bo mój wydział przykładowo ma normalnie zajęcia, a inne mają wolne etc.
Stary 2014-10-01, 14:37   #12
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

No to są kwestie zależne od uczelni. Ja na jednym wydziale miałam jeden dzień, chyba 30 września, przeznaczony na szkolenie biblioteczne i szybkie oprowadzenie po wydziale oraz szkolenie bhp, na drugim wydziale z kolei szkolenie biblioteczne było w grupach jednego dnia, bhp było na auli dla wszystkich razem innego dnia, a oprowadzać nikt nas nie oprowadzał.
Stary 2014-10-01, 19:04   #13
Noodle Soup
Zadomowienie

Wszystko zależy od uczelni i zazwyczaj na stronie wszystko jest opisane... Na moim uniwersytecie jest dla pierwszaków dzień wstępny jest 29-30 września, a od 1 są normalne zajęcia. Co roku indeksy/legitymacje były inaczej rozdawane... Nie ma uniwersalnego rozkładu jak to wszystko wygląda :P
Noodle Soup jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-01, 20:21   #14
cheri_magda
Rozeznanie

U mnie zajęcia były od poniedziałku (29.09), inauguracja jest w poniedziałek (6.10). Odbieranie indeksów było we wrześniu w określony dzień w dziekanacie/wydzielonej sali zajęć.
cheri_magda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-01, 20:22   #15
viva91
na przekór do celu

U mnie to było tak:

29 września miałam dzień wstępny, czyli takie coś, gdzie pierwszak zapoznaje się z uczelnią. Pokazali nam plany kampusu, pokazali gdzie jest przychodnia, biblioteka, podali hasło do biblioteki, opowiedzieli o działalności samorządu studenckiego, o kołach zainteresowań itd. Dostałam też wtedy indeks, ale nie uroczyście na środku auli, tylko podzielili nas na kierunki i zaprowadzili do mniejszych sal i tam indeksy zostały rozdane jak kartkówki w szkole przez dyżurnego
Teraz wiele uczelni ma elektroniczne indeksy, więc ta część często jest już pomijana

1 października były już normalne zajęcia, niektórzy wykładowcy zaczęli realizować materiał, niektórzy tylko się przedstawili, opowiedzieli o tym jak i za co wystawiają oceny i puścili nas.

A kilka dni później, jakoś 3 października było rozpoczęcie czyli po studencku inauguracja. Tak, dobrze czytasz, rozpoczęcie było kilka dni po tym, jak zaczęły się zajęcia
Po prostu na studiach rozpoczęcie to impreza głównie dla profesorów, wręczają sobie jakieś dyplomy, składają gratulacje, życzą powodzenia itd. Studenci mogą przyjść i popatrzeć, ale wynudzą się jak mopsy A niczego wartościowego dla siebie się nie dowiedzą. Jednak mogą zdarzyć się wyjątki, trzeba śledzić stronę uczelni i poznać plan tej uroczystości.

Ja ani razu nie byłam na rozpoczęciu

Każda uczelnia, a nawet poszczególne jej części (czyli wydziały) może mieć to inaczej zorganizowane, po swojemu

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2014-10-01 o 20:27
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-02, 17:01   #16
Chwala
Zadomowienie

U mnie na inauguracje mało kto przychodził, odbywała się kilka tygodni po rozpoczęciu zajęć dopiero. Także od razu poszliśmy na zajęcia. Info kto jest w jakiej grupie, plan zajęć oraz data spotkania organizacyjnego dostaliśmy informacje mailowo, albo na stronie uczelni było - nie pamiętam już. Indeks dostałam dopiero kilka dni przed sesją, więc różnie to bywa .
Stary 2014-10-04, 09:55   #17
201604181004
Konto usunięte

autorko wątku i jak wrażenia?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-04, 13:49   #18
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Autorka pisała, że nie wybiera się jeszcze na studia i tak tylko pytała
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości