|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Po przygodach z kuratorem, mamy Roczki pod dozorem -mamy V-VI 2013
Cytat:
Co ja robiłam przez tą godzinę? - usiadłam i wyciagnęłam książke. Zdążyłam znaleźć zakładkę gdzie ostatnio skonczyłam Wojtek już się zaczął zbliżać do kręcioły (https://www.google.pl/search?q=plac+zabaw+kr%C4 %99ciola&client=firefox-a&hs=6ct&rls=org.mozilla: en-US fficial&source=lnms&t bm=isch&sa=X&ei=cyQpVKXBE OTO7gaQmYDABQ&ved=0CAkQ_A UoAg&biw=1920&bih=950#rls =org.mozilla:en-US fficial&tbm=isch&q=pl ac+zabaw+karuzela&facrc=_ &imgdii=_&imgrc=9lD-rhXW7V7xdM%253A%3BMzJLS0s TbR1fdM%3Bhttp%253A%252F% 252Fwww.gpsklep.gardenpla net.pl%252Ffoto%252F348_5 58_h4.jpg%3Bhttp%253A%252 F%252Fwww.sklep.gardenpla net.pl%252Fplace_zabaw%25 2Cd348%252C1%252Cpl.html% 3B640%3B480) stanął na ławkę i zaczął podskakiwać. Podbiegłam zeby sobie zębów nie wybil. Potem polazl na zjedżalnie - poszłam wysoka i stroma.. Potem znowu i znowu i znowu zjedżalnia.. potem wszystkie te bujany samochody, samoloty - no spoko, póki nie próbuje się zabić siadam i czytam... o nie rozbujał i próbuje wspinać się na dach, nie zważąjąc że wszystko się rusza - biegne i łapie go w locie... Ledwo siadłam zaczął ciągnąć mnie na hustawkę... potem z hustawki zobaczył śmietnik i chce grzebac w smietniku, jak zabrałam to poleciał do piaskownicy, było trochę spokoju póki nie chciał pozabierać zabawek temu dziecku... ale potem stwierdził, że po co siedzieć w piaskownicy jak można biegać na rampie piaskownicy więc biegał w koło... Myśle jest dobrze.. jak się zrypie z tego to albo w piasek do środka, albo w piasek poza piaskownica, karku chyba nie złamie, mogę siedzieć... No i tak udało mi się przeczytać jakieś 4 strony książki... Chociaz nie powiem czasami jest spoczko jak nie ma innych dzieci to sobie biega z roznymi zabawkami i nawet jak się gdzieś wspina to go żadna hustawka nie rypnie w glowe albo nie ma dzieci na kręciole wiec nie musze go zatrzymywac.. wtedy to nawet 5 minut ciągiem mogę sobie posiedzieć ![]() Cytat:
Cytat:
Dla kogoś to możę być agresywne ja uważam, że on lubi dźwięki wydawane przez te przedmioty, trzeba podmienić na coś innego co się nie stlucze, nie uszkodzy i niezniszczy. Lubi też uderzyć kogos, ale jak np. mowie mu Wojtek tak nie jest fajnie, fajnie jest robić miziu miziu i biorę jego ręką i glaskam po glowie, super jest miziu miziu, mizui mizui jest bardzo przyjemne, i robie mmmm ale przyjemnie i wtedy zamiast uderzac to glaszcze.... Albo czesto kogoś popycha (wydaje mi się ze che go gdzieś zaprowadzic) to wtedy mowi zeby wziął za rękę a nie popychał , czasami załapuje czasami nie ale często juz nie popycha... Też popycha jak ktoś mu stanie na drodze a on akurat tędy zamierzał przejść.. Ale też często ma tak, że podchodzi do jakiegoś obcego dziecka i próbuje się przytulić, albo daje ni stąd ni z owąd dziubka - i to takiego z otwartą, całą obślinioną buzia.... A i jeszcze wyrywanie zabawek... Przez to ze jest dosyć silny nie ma problemu z tym, żeby podejsc do duzego dziecka wyrwać mu zabawkę i sobie uciec... Znowu jak jest zmęczony to po prostu się wydziera, nie da sie z nim współpracować - np. tylko chce na ręce, albo nie wiadomo czego chce, albo chce rzeczy których mu nie wolno - wejść do piekarnika, wejsc na parapet, otwierać zamrażarkę, wejśc na kuchnke gazowa.... ale raczej nie ma tak ze kogoś wtedy uderza.. raczej idzie w strone ze musze miec to co chce i nie pojde na kompromis... ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- W ogole to mnie wczoraj olśniło dlaczego nam z tych wychowywaniem Wojtka jest tak ciężko. Doszłam do tego, ze Wojtek odziedziczył po tacie cechę "Mam w dupie zdanie innych" oraz po mamie "Jestem uparty i będę za wszelką cenę brnął do celu" co w połączeniu jest trudną dla rodziców mieszanką... Edytowane przez maarchewka Czas edycji: 2014-09-29 o 13:23 |
|||
|
|
|
|
#1982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak kiedys inne dziecko go uderzylo to odbiegl a nie oddawal. Natomiast tak jak Wojtek Marchewki czasami czyms rzuci ale o ziemie, nie w kogos - nie zaliczam tego do agresji. Sent from my GT-I8190N using Wizaz Forum mobile app
|
|
|
#1983 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i pełna jestem podziwu dla Nikosia, że aż 1,5 godziny potrafi się zająć jedną rzeczą.
|
|
|
#1984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
także z uporem maniaka zamykam drzwi od ubikacji.. i ciągle sprawdzam czy na pewno są zamknięte... |
|
|
|
|
|
#1985 |
|
Zakorzenienie
|
generalnie ja już łowiłam swój telefon z kibla, więc też pilnuję czy drzwi są zamknięte. gorzej jak jestem z nim sama, potrzebuję się załatwić, I. musi mi towarzyszyć, po czym myję ręce a ten podnosi deskę i wrzuca jakąś skarpetkę/buta które sobie ściągnął czy coś co akurat znalazł..
|
|
#1986 |
|
Wtajemniczenie
|
odebrałam wyniki i faktycznie tsh troche za wysokie przy staraniach bo 2,7 a na reszcie się nie znam, za tydzień idę do gina plus monitoring cyklu - jakoś z Nikosiem było łatwiej - decyzja staramy się o dziecko i 2 tyg po tym 2 kreski
|
|
|
|
|
#1987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sent from my GT-I8190 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
|
|
#1988 |
|
Przyczajenie
|
Hej hej
![]() Podczytuje Was troche ale zazwyczaj brak mi czasu zeby cos napisac jednak nie moglam pozostac obojetna na ostatnie posty Marchewki ![]() Chyba mamy blizniaki i to o tym samym imieniu![]() Czytajac co pisze marchewka czuje sie jakbym czytala o moim dziecku slowo w slowo Ale sie ciesze ze nie jestem sama,bo juz myslalam ze taki egzemplarz tylko mnie sie trafil
|
|
|
|
|
#1989 | |
|
Wtajemniczenie
|
Hejj
![]() Cytat:
![]() ciągle coś, w miejscu nie usiedzi, za rączkę grzecznie nie pochodzi, tylko non stop gdzieś się wspina, wchodzi, schodzi, rzuca czymś itp także chyba coś w tym imieniu jest takiego szalonego ![]() ale podobno jak Wojtki dorastają to są super ułożone ![]() także jest nadzieja
|
|
|
|
|
|
#1990 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1991 |
|
Wtajemniczenie
|
W brzuchu siedzi Antek
![]() miewa się chyba dobrze, waży ok 2300g rozpycha sie strasznie,mam wrażenie , że ciągle się rusza w obwodzie mam już 103cm, z Wojtkiem miałam max ok 98cm coraz częściej boli mnie brzuch, boleśnie twardnieje za 3 tyg mogę już spokojnie rodzić ![]() może urodzę w październiku, zobaczymy |
|
|
|
|
#1992 |
|
Zakorzenienie
|
Veronic, a ty Wojtusia jakos przedwczesnie i niespodziewanie urodzilas, co nie? jak to bylo, odeszly wody jakos tak na spacerze czy co? juz nie pamietam... ale wiesz, ogolnie to teraz sie spodziewaj o kazdej porze dnia i nocy!
![]() no i wiecie co? jak bede miala drugie dziecko i bedzie to chlopczyk, to NIE nazwe go Wojtek nie wyrobilabym... mnie wystarczy, ze Florek pierwsze 10 miesiecy mnie nadwyrezal... teraz jest spoko, ale to tak ogolnie rzecz biorac i porownujac do trudniejszych czasow. do aniola to mu hohohohohoooooooooo brakuje, ale mnie tam wystarczy tak jak jest
|
|
#1993 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Veronic, imię śliczne i poród już lada dzień
|
|
|
#1994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Veronic gratuluję Antosia
|
|
|
|
|
|
#1995 |
|
Raczkowanie
|
Cześć
Nie wiem, czy mnie ktoś tu pamięta, ale ostatnio takie pustki, że może się odezwę ![]() Niezłe rozrabiaki z Waszych Wojtusiów ![]() Mój Aruś też musi wszędzie wejść i wszystko zobaczyć, ale potrafi się na długo zająć jedną zabawą pod warunkiem, że go coś zainteresuje. Uwielbia koparki i wszelkie pojazdy, lubi budować garaże z klocków lego i zagrodę dla zwierzątek. Była może któraś z Was dzisiaj w lidlu zerknąć na kurtki chłopięce? Kupiłam 2, ale zastanawiam się czy którąś zostawić czy obie oddać- nadają się wg Was na zimę? A może któraś z Was widziała gdzieś jakieś fajne kurtki zimowe? |
|
|
|
|
#1996 |
|
Wtajemniczenie
|
cloche- taa urodziłam niespodziewanie
wody odeszły mi w nocy w 36tygzobaczymy jak będzie z Antkiem, mój gin bierze pod uwagę wcześniejszy poród drugi raz nie nazwałabym syna Wojciech ![]() klarites- Arek buduje garaże i zagrody ??? dla mnie to jest szok Wojtek ani razu nie ułożył wieży złożonej z 2 kloców, a co dopiero mówiąc o czymś więcej... wszystko tylko momentalnie burzy... i dopiero niedawno zaczął mówić mama wcześniej tylko tata, tata |
|
|
|
|
#1997 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
oby sie wyjaśniło, pewnie jakieś zawirowania po ciąży jeszcze Cytat:
nie było takiej sytuacji. Kuba cieszy się jak widzi inne dzieci. On nie lubi jak dużo większe dzieci pacają go ręką, wogóle jak go dotykają i ja tego nie lubię, jak matka nie reaguje to ciśnieni mi podnosi o 100Cytat:
jak chodzimy na basen to szaleństwo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
jak czytałam, to sobie myślałam,ze takie imię mi chodziło po głowie ![]() Cytat:
Ja bym chciała przypolować na maszynę z lidla, czy wiecie coś, czy wszędzie jest tak wykupowana?
|
|
|
#1998 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
no i podziwiam że Arek coś buduje, u nas jest wieczna demolka, i stukanie żeby posłuchać jakie dźwięki wydają przedmioty a im głośniej tym weselej hmm a ja nie reaguje. on łazi do innych i ich zaczepia, więc jak inni go próbują przestawiać (ostatnio 'ej, nie burz nam tego tunelu' i chłopcy powstrzymują go przed zniszczeniami w piaskownicy) to się tym nie przejmuję. jak nie dzieje się nikomu krzywda to niech się dzieci bawią i same załatwiają sprawy między sobą
|
|
|
#1999 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i zajmowałam Kubę nowymi zajęciami, a ten za nami, mamusia nic, widziała, ze robię uniki, ale nic, więc jej zwróciłam uwagę, to darła się na mnie,ze na pół osiedla było słychac, a ja sobie po prostu nei zyczę, zeby pacał go swoim palcem i szkoda,ze tego matki nei widzą , a jeszcze dodatkowo ,ze był chory, wiec tu podziwiam Cię Generalnie tez estem za tym,zeby nei biegac, Kuba przewróci się, nie biegnę, nie podchodzę, wstaje sam, jest ktoś u nas , chcą sie bawić jedną zabawką, neich sobie radzą, ale agresji od obcych dzieci mówię stanowcze NIE!
|
|
|
#2000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje dzidcko jako ze agresji ma w sobie 0 to tylko zdziwione patrzylo o co chodzi. Sent from my GT-I8190N using Wizaz Forum mobile app
|
|
|
#2001 |
|
Rozeznanie
|
Hej Mamusie
pewnie nikt mnie już nie pamięta, ale wpadłam się pochwalić, że 5 sierpnia Elence urodził się braciszek - Franek Małe, duże szczęście 4,5kg i 60cm Nadal jestem w szoku ![]() Trzymam kciuki za wszystkie Mamusie "bliźniaków irlandzkich" bo sporo nas tutaj ![]()
|
|
|
#2002 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja pamiętam ![]() Co za nowina! Gratulacje!! ![]() Jak się czujecie ? Jak Elenka w roli starszej siostry ? ![]() ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
, żeby szybko udało się zbić TSH i pojawiła się fasolka U nas też z W. było szybko i bezproblemowo, a teraz szkoda gadać...
|
||
|
|
|
|
#2003 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Składa po kilka klocków i trochę mu pomagamy Ale faktem jest, że wiele osób się dziwi, że potrafi się tak ładnie bawić. (A na drugie imię ma Wojciech)Może nie mówi "mama", bo nie ma sensu Cię wołać, jak jesteś obok? ![]() U nas też baaardzo mizernie z mową. Cytat:
U nas nie było chyba żadnego spięcia z innymi dziećmi/rodzicami na placu zabaw. Trochę swobody zostawiam dziecku, ale też interweniuję w potencjalnie niemiłych sytuacjach. Ostatnio jakiś trochę starszy chłopczyk bawił się swoją kolekcją koparek, a ja nie wzięłam naszych zabawek i miałam problem co zrobić, bo Arek strasznie chciał mu je zabierać. Nie pozwoliłam i wróciłam do domu po nasze. Cytat:
Gratulacje! Faktycznie duży ![]() Jak sobie radzisz z dwójką takich maluszków? Możesz liczyć na czyjąś pomoc? |
|||
|
|
|
|
#2004 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za taką cenę warto było.
|
|
|
|
|
|
#2005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jak sobie radzicie z 2 maluchami?
|
|
|
#2006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no dobra, pierwsze tygodnie po porodzie pewnie do glowy ci nie przyszlo, zeby komputer odpalac, a gdzie tam wizaz ![]() czyli co, mamy lipcowa mamusie, teraz ujawnila sie sierpniowa, potrzebujemy chyba jeszcze kogos na wrzesien - niech wyjdzie z krzaczorow! bo na pazdziernik, listopad, itd. to juz mamy kolejke, az do maja przyszlego roku, ha!
|
|
|
#2007 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bez przecinka, tak tak. obecnie balansuje, ale ostatni pomiar książkowy 1,040 ![]() ---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Cytat:
super.tylko nie wciskaj się w kolejke, bo najpierw ja ![]() ![]() Veronic i reszta! dolaczcie do nas na fb... możecie zalozyc jakies lewe konta bez danych. tam naprawdę dzieje się dużo więcej niż tu. ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Cytat:
opiszesz nam jak Elenka zareagowala na brata? coraz bardziej obawiam się czy Nela nie będzie gnebic siostry
|
||||
|
|
|
|
#2008 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
No normalnie temat kibla mnie ściągnął z krzoków ![]() Ostatnio sobie tam pływały klucze od służbowego samochodu tzta, także no. Na szczescie pilot działa ![]() Cytat:
Kolezanki ![]() Ja mam big egzemplarz mr W w domku i: Co do ułożenia to fakt, ułożony, ale pedant i upierdas więc mam ciężki żywot ![]() Cytat:
Bezproblemowego rozwiązania życzę ![]() Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
|
|
#2009 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale jaki wysoki Cytat:
![]() U nas 2 noc cycowania, co się dzieje nei wiem, zęby czy co ...
|
|
|
#2010 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
napisz coś więcej co u Was słychać Cytat:
taa podejrzewam, że na fb można sie duzo dowiedziec... czasem nawet mam chęć żeby założyć konto, ale...niee... nie mam na to czasu chociaż może ... no nie wiem ![]() Cytat:
dzięki mam nadzieje,ze bedzie łatwiej i szybciej niz z pierwszym
|
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.

chylę czoła że dajesz radę ;-)
fficial&source=lnms&t bm=isch&sa=X&ei=cyQpVKXBE OTO7gaQmYDABQ&ved=0CAkQ_A UoAg&biw=1920&bih=950#rls =org.mozilla:en-US
no i jak jej sie znudzi wyklocanie o te zabawki to zaczyna sie wspinac. Na krzesla, stoliki, pojemniki, no gdzir sie tylko da. Tez jest maly dzikus, tylko sily ma mniej niz Wojtek 

07.07.2012 
i pełna jestem podziwu dla Nikosia, że aż 1,5 godziny potrafi się zająć jedną rzeczą.

i poród już lada dzień