|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
| Smukłe krychy i płaskie brzuchy bo są juz z nami nasze maluchy |
|
3 | 9,09% |
| Już maluchy sierpniowe są na podbój świata gotowe |
|
5 | 15,15% |
| Dzieci zamiast spać czatują czy rodzice nie baraszkują |
|
4 | 12,12% |
| Sierpniowe dzieci już mamy i o drugie się staramy |
|
1 | 3,03% |
| Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2 |
|
24 | 72,73% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2041 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie sierpniowe 2014
Cytat:
|
|
#2042 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() z tym karmieniem faktycznie masz przerąbane Moja mała też potrafi jeść godzinę, ale z butlą to jednak inaczej |
|
|
|
|
#2043 |
|
Zakorzenienie
|
Polly
https://mamotoja.pl/podciaganie-za-r...9357,r1p1.html wypowiedź lekarza z forum: Witam, Podciąganie za ręce służy nam tylko i wyłącznie do wykonania testu trakcji aby sprawdzić czy niemowlę trzyma główkę. Nie wolno wykorzystywać tego jako formy ćwiczeń czy zabawy. Oczywiście, jego chęć podciągania się jest normalna ale najzdrowiej dla malca będzie trzymać go jak najdłużej w poziomie oszczędzając kręgosłup. Niech jak najwięcej czasu spędza na podłodze leżąc na brzuchu. A jak najmniej w fotelikach, bujawkach, nosidełkach itp również wypowiedź lekarza: Witam Przy podciąganiu za rączki oceniamy nie tylko czy dziecko potrafi unieść głowę, ale też czy trzyma wzrok, czy chociaż napina mięśnie, czy próbuje utrzymać głowę. Podciąganie za rączki to tzw próba trakcji, pozwalająca stwierdzić, czy dziecko potrafi już kontrolować głowę. Wykonuje ją lekarz lub terapueta, nie jest to ćwiczenie i nie powinno być jako takie traktowane i wykonywane przez rodziców. Kontrola głowy to umiejętność trzymania jej przeciw sile grawitacji. Dziecko nabywą tą umiejetność pod koniec 3 miesiąca życia.Jeśli na koniec 4 miesiąca dziecko nadal nie potrafi podciągnąć głowy, wskazuje to na opóźnienie rozwoju psychoruchowego. Co do przyczyn takiego opóźnienia, to może określić je lekarz lub terapueta. Proponuję więc skontaktować się ze specjalistą. Zresztą na każdym forum jak się wejdzie pisze, żeby nie podciągać tak dziecka samemu i że powinien robić to tylko lekarz... Także to nie jest mój wymysł
|
|
|
|
#2044 |
|
Zakorzenienie
|
Zuken, ale przeczytaj tekst ze zdjęć które wrzuciłam. Ja też tego nie wymyśliłam ;-)
---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- I bądź tu człowieku mądry...
|
#2045 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą warta jest tej kwoty ![]() Pewnie to też zależy od dziecka, ale mój Franek jadł wcześniej po 15 minut i po tym czasie sam wypluwał pierś. Widać było, że jest nasycony. A teraz kończymy karmienie bo jest histeria. O dziwo teraz wieczorem udało mi się go dłużej podkarmić. Wzięłam go sposobem i jak zaczął się na cycu wkurzać to go odbiłam i podałam drugą. Zobaczymy czy będzie teraz lepiej spał... |
|
|
|
|
#2046 |
|
Zakorzenienie
|
Gosia kurde nie moge bo mi sie nie wyswietla na telefonie:P
Ja tam nie mam zamiaru malej tak podnosic a miesnie brzucha cwiczy jak podnosi nozki do gory takze nie widze zadnego sensu zeby tak robic![]() Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#2047 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;48364140]Tylko jak mój mąż usłyszał cenę to padł, ale mu powiedziałam, że synkowi nie będę żałować
Zresztą warta jest tej kwoty ![]() [/QUOTE] Ja wyszukuję okazje na ebayu i placę grosze Za tą pszczółkę zapłaciłam chyba 1,5 funta i przesyłka gratis prosto z Chin Co prawda trochę zazwyczaj trzeba poczekać na dotarcie, ale i tak się opłaca |
|
|
|
#2048 |
|
Zakorzenienie
|
Zreszta nawet jakby ktoras chciala tak robic to teraz to zdecydowanie za wczesnie na takie ''cwiczenia''
moze bym rozumiala jak dziecko ma pol roku ale teraz nie widze najmniejszego sensu![]() Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#2049 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
je zawsze ok 20/25min ale robi odpoczynki. Aktywnie ssa napewno z 15 min. Tez położna mi Tłumaczyła ze musi min te 15 jeść, bo na Początku leci woda, później takie jak zwykle mleczko a na koniec śmietanka :-D dlatego ważne żeby wyssal wszystko najpierw z jednej piersi bo to końcowe mleko jest najbardziej syte. Cytat:
Czemu tak często do ciebie przychodzi? Cytat:
---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- To było "kup teraz "? Pokaż aukcje :-D
|
|
#2050 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co tydzień jest u nas odkąd skończyła z nami midwife Przychodzi chociaż na chwilę, zawsze waży Ninkę, popyta jak tam leci i ucieka Może coś nie tak i nas sprawdza ![]() Tamtą pszczółkę kupiłam już jakiś czas temu, ale np http://www.ebay.co.uk/itm/New-pull-r...item566a8421e4 |
|
|
|
|
#2051 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;48364140]Tylko jak mój mąż usłyszał cenę to padł, ale mu powiedziałam, że synkowi nie będę żałować
Zresztą warta jest tej kwoty ![]() Pewnie to też zależy od dziecka, ale mój Franek jadł wcześniej po 15 minut i po tym czasie sam wypluwał pierś. Widać było, że jest nasycony. A teraz kończymy karmienie bo jest histeria. O dziwo teraz wieczorem udało mi się go dłużej podkarmić. Wzięłam go sposobem i jak zaczął się na cycu wkurzać to go odbiłam i podałam drugą. Zobaczymy czy będzie teraz lepiej spał...[/QUOTE] Pokażcie to cudo ;-) Cytat:
Podobno dziecko po urodzeniu jest w stanie utrzymać swój własny ciężar ściskając piąstki i to chodzi o to żeby tą umiejętność jakby podtrzymać. Cytat:
|
|
#2052 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2053 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
Nie wiedziałam że takie tanioszki te rzeczy z Chin. Może masz jakąś nadgorliwa ta visitor. Ciekawe czy do Pati tez tak często przychodzi.
|
|
#2054 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się żegnam z laktacją. Ech, smutno mi, że nie podołałam. Ale nie miałam już siły z tym laktatorem się szarpać, to tylko przedłużało nieuniknione... I tak codziennie mleka było mniej.
|
|
|
|
#2055 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jeszcze mam pytanie. Nie wiem czy wszystkie książeczki zdrowia dziecka są takie same, w mojej jest taka tabelka do zaznaczania osiągnięć dziecka do drugiego roku życia, wypełniacie to czy to powinien robić lekarz?
|
#2056 |
|
Wtajemniczenie
|
Przykro mi. Ale najważniejsze maleństwo oraz twoje samopoczucie. Staralas się jak mogłaś
|
#2057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2058 |
|
Rozeznanie
|
W ciągu dnia jak przysnie, to max 3 godziny przerwy a tak to roznie. Jak nie spi to max 2 godziny bez cyca daje rade. Ale on uwielbia przy cycu mi siedziec. Poczekam az mina klopoty z gazami i zaczne go trochę uczyc wiekszych przerw.
Czy ktoras miala klopot z dzieckiem, ze ono plakal przy ich puszczaniu?
|
#2059 |
|
Zakorzenienie
|
Gosia ale przeciez odruch chwytny to dziecko cwiczy chwytajac zabawki czy inne przedmioty, zreszta nasze palce tez
ale po co to dziecko podnosic? Po co ono ma sie podnosic w wieku 2 miesiecy ? A tego trzymania glowki to zadne dziecko sie nie musi uczycKasia najwazniejsze zeby maluszek byl najedzony nie moja wina ze u nas mm sprawdzilo sie lepiej Nie ma co meczyc i dziecka i siebie!Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- WhiteCafe u nas byl ten problem wyszlo na to, ze mala ma nietolerancje laktozy![]() Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#2060 |
|
Rozeznanie
|
http://m.allegro.pl/tomy-lamaze-pies...656283083.html
A my mamy pieska z tej firmy. Szymcio dostał zanim się urodził, lubi się na niego gapić, ale jak szczeka to się jeszcze troszkę boi i robi taką śmieszną minkę ;-) |
|
|
|
#2061 |
|
Konto usunięte
|
Świetne te zabawki z lamaze! Muszę obczaić na ebay-u, bo chętnie bym coś jeszcze małemu dokupiła
|
|
|
|
#2062 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Kto z was ma te materiały z tasiemkami? Interesują się już nimi maluszki? Ja mam dwie materiałowe przytulanki/szmatki ale nie chce się do nich tulic. Ciekawa jestem jak sprawdzają się te tasiemki.
|
|
#2063 | |||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
no 15 minut tak,ale to sie tyczy noworodka, wieksze dziecko szybciej ssie. moje dziecko włąsciwie od początku ssało 10 minut, chyba ze miało chęc zasnąc przy cycu to sobie ciumkało-ale czułam ze juz nie je. wiec jadła os początku po 10 minut i jest z niej niezła klucha, juz prawie podwoiła wage urodzeniową, wiec raczej sie najada Cytat:
![]() Cytat:
a wiecie co z tym co wono z dzieckiem a co nie to jest dziwnie..bo jak to mozliwe zeby były tak rózne opinie? to samo jest z noszeniem w pionie-ja wyczytalam ze absolutnie zabronione do konca 3 mż albo 4 juz nie pamietam (oczywiscie dłuzsze noszenie, odbekiwac wolno), a tu ktos pisze ze lekarz kazał, dzis tez wyczytałam na jakiejsc stornie zeby w tym wieku nosic dziecko jak najczesciej w pionie i pokazywac mu swiat- i jak tu nie zgupiec? pozatym moje dziecko chce byc noszone w pionie i sie drze jak chce je ponosic "normalnie", w dodatku zyczy sobie aby z nią tańczyć ,no i nie wiem czy jej nie zaszkodze tym??? ![]() a co do spedzana czasu na brzuchu to zauwazyłam ze po początkowej fascynacji tą pozycją wiekszość dzieci wchodzi w faze nienawidzenia "brzuszkowania" i nawet jak potrafia trzynacgłowe to sie buntują, kładą płasko i w bek...moja tez juz nie lubi
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2014-10-01 o 22:14 |
|||
|
|
|
#2064 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ebay jest tym zalany Tylko większość tych tanich rzeczy to zwykły szajs ![]() Pytałam koleżanki, która niedaleko mieszka i mówiła, że ta health visitor też do niej przychodziła dość często ale nie pamięta dokładnie do kiedy ![]() Dziewczyny wasze dzieci tez tak reagują na dźwięk suszarki? Ja odkryłam niesamowitą moc w tym Puszczam suszarę z aplikacji w telefonie a ona nagle sztywnieje, pojawia się błogi uśmiech na jej twarzy i dosłownie po 10 min śpi To jakaś szatańska moc? Aż boję się z tego korzystać i do kiedy to będzie działać... Bo dzięki temu dzisiaj poszłyśmy grzecznie na spacer, zrobiłam sobie obiad, przygotowałam jej kąpiel i wszystko dzieje się bez zgrzytów bo na ten czas włączam tą suszarę
|
|
|
|
|
#2065 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki dziewczyny za wsparcie Moja lewa pierś jest dużo większa od prawej. Przed porodem były równe. Mam nadzieję, źe się wyrównają jak mleko całkiem zniknie. |
|
|
|
|
#2067 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mąż ze swojego ubezpieczenia i ja ze swojego, a jeszcze na becikowe się załapiemy także jest szał ![]() Cytat:
![]() A my jutro mamy wizytę w poradni patologii noworodków i stresuje się. Nie dość, że nie wiem co z tą główką Hani (jej pediatra tydzień temu stwierdziła, że ma dziwny kształt) to jeszcze morfologia bardzo słaba wyszła. Mała ma anemię Jak wychodziłyśmy ze szpitala to miała idealne wyniki. Oczywiście mi się wydaje, że to moja wina, bo ja odstawiłam żelazo po porodzie, ale to było na zalecenie lekarza. Zobaczymy co nam powiedzą. Trzymajcie kciuki
|
|
#2068 |
|
Zakorzenienie
|
Moja lewa zawsze była ciut większą, a teraz jest w niej więcej mleka i mała chętniej z niej ssie niż z prawej. Ciekawe co z tego potem będzie..
|
#2069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2070 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A i jak przychodzi w 6 tyg to wypelnia kwestionariusz co dziecko robi a czego jeszcze nie Edytowane przez pati1078 Czas edycji: 2014-10-01 o 23:00 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.

Moja mała też potrafi jeść godzinę, ale z butlą to jednak inaczej
Zresztą warta jest tej kwoty 

moze bym rozumiala jak dziecko ma pol roku ale teraz nie widze najmniejszego sensu
To jakaś szatańska moc?