|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3181 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część V :-)
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3182 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3183 | |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3184 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja tylko henne. Nie znam tej metody ![]() Gratuluje rocznicy! ![]() Cytat:
No teraz mozesz kupic proszek i za pranko sie brac! Juz bez wymowek! ![]() Cytat:
pocieszajace... ja ani razu nie mialam :banghead: Co do kapieli to ja kupilam Oilian i planuje w nim kapac dwa razy w tygodniu. Na co dzien mam zel z rossmana.
![]() |
#3185 |
Zakorzenienie
|
Ja tez bez mdlosci wytrzymamalam poki co hehehe
![]()
![]() |
#3186 |
Wtajemniczenie
|
Mdlosci... mam ciarki jak sobie o nich przypomne...
Zreszta teraz ostatnie dni tez cos nuw teges... jak zjem pomidory to mi wgardle tak dziwnie niby to drapanie niby mala zgaga... po slodkim mam zgage ale wpierdzielam slodkie... mam ochote na mieso a wracam z kuchni zawsze z czyms slodkim... jakies rozdwojenie... Musze sie zbierac po Jaska ale tak mi sie nie chce. No dzis to cierpie na kompletny brak sil... nogi i rece takie ciezkie. ....
#3187 |
Zadomowienie
|
![]() |
#3188 |
Rozeznanie
|
A ja mam takie pytanie, raz jedna z Was wstawiła linka do toreb do wózka Baby Ono Style - takie w kształcie kuferka
![]() ![]()
![]() |
#3189 |
Zakorzenienie
|
Tez chyba zakupie żel do mycia i na zmianę z oilian będzie,
Mi wczoraj 2 razy wszystko do gardła podeszło,czulam rzygi w buzi,potem zapijalam woda ![]()
#3190 |
Zakorzenienie
|
do mnie mdłości wróciły z tydzień temu. są okropne, ciągle mi niedobrze :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#3191 |
Zakorzenienie
|
A ta z wózka ci się nie podoba?
![]() |
#3192 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3193 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciekawe. od lat sa debaty na temat emocjonalnych konsekwencji "wydarcia z matczynego łona". ja tylko od siebie dodam, że podczas przechodzenia przez kanał rodny, dokładnie przez ten ucisk na dziecięce ciałko, dzieje się wiele waznych rzeczy, m.in. rozklejają się pęcherzyki płucne, tak jakby aktywują się ośrodki odpowiedzialne za napięcie mięśniowe (dlatego b.dużo dzieci pocesarkowych ma wzmożone napięcie - to normalna konsekwencja CC), z racji tego że napięcie jest najczęściej wzmożone na plecach, to jest obniżone w obrębie twarzy - dziecko ma wiotką buzię i moze mieć problemy z prawidłowym ssaniem, często póxniej na tej bazie wyrastają problemy z mową, artykulacją, dzieci pocesarkowe nawykowo oddychają przez usta... to tak z mojego ogródka. ofkors w żaden sposób nie neguję cesarek, gdy jest do nich wskazanie, bo to kwestia wyższych priorytetów. ale też warto z góry zdawać sobie sprawę z możliwych negatywnych konsekwencji CC - np. jak to z tym napięciem - bo dziecko można niemalże od urodzenia rehabilitować, także w zakresie logopedycznym ![]() to samo się tyczy jednocześnie banalnej i demonizowanej sprawy używania i nadużywania nospy w czasie ciąży - można brać, kiedy TRZEBA, tylko lepiej wiedzieć jakie są możliwe uboczne kosnekwencje i jeśłi się pojawią - to działać ![]() ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Cytat:
ech, mdłości w ostatnich tygodniach ciąży mają prawo się pojawiać, bo dno macicy uciska na żołądek, nudności i wymioty też mogą wrócić :/ plus jest taki że po skończonym 36-37tc dno macicy opada i przynosi jako taką ulgę, także nam już niewiele zostało... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3194 |
Zadomowienie
|
silesianna no ja się nastawiłam na zgagei i ewentualne wymioty, ale mdłości, wstret do jedzenia...?? i śmierdzenie mebli?
#3195 |
Zakorzenienie
|
Paulina no to super, ze wszystko gra
![]() Czekoladka wszystkiego naj ![]() Ja po wizycie. Szyjka zamknieta, wszystko ok. Z malym tez. Widac bylo wloski na glowce ![]() ![]() ![]() ![]()
#3196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki dziewczyny za zyczenia ![]()
![]() |
#3197 |
Zadomowienie
|
Czeeeść
![]() Przeczytałam wszystkie zaległe strony ale przyznaję, że nie wnikliwie. Wybaczcie ale jestem dziś jak wyjęta z d**y ...w nocy obudziłam się przed 2... męka w łóżku, bo nie mogłam zasnąć, wstałam wypiłam kakao, posiedziałam na kompie, położyłam się o 4:30 ale nadal nie mogłam zasnąć, jak zasnęłam to mała się obudziła ![]() kiedy to się skończy....? ![]() ![]() "spanie" to jest jakaś masakra... wczoraj była u mnie położna, dostałam 3 reklamówki broszurek, próbek witamin, kremów itp. skarpetki i małą butelkę Avent Natural ( więc mam już 2 małe) , na następną wizytę we wtorek przyniesie swój detektor, lalkę fantoma, żeby poćwiczyć pierwszą pomoc, w poniedziałek idę na gimnastykę rozciągającą przed porodem, zobaczymy- najwyżej jak mi się nie spodoba to więcej nie pójdę, a i robiła wywiad czy pracujemy, jako kto, ile mamy m2 mieszkania itp. boshe...zaraz zasnę a nie mamy nic na obiad ![]() Manieczka moje kondolencje ... |
![]() ![]() |
![]() |
#3198 |
Wtajemniczenie
|
Ciekawy ten artykuł, choć bardzo jednostronny i trochę mało merytoryczny jak dla mnie.
Zgadzam się, że cc nie powinno być nadużywane tak jak to się teraz dzieje, ma swoje poważne konsekwencje. Jednak, mimo że nie jestem psychologiem i nie przecztałam całej masy mądrych publikacji na ten temat, nie sądzę, abym rodzaj porodu miał aż taki wpływ na charakter i usposobienie dziecka. Poza tym ja nie jestem zwolenniczką porodów domowych, bo jak jest dobrze, to jest dobrze, a jak coś się dzieje, to czasem fachowa pomoc potrzebna jest teraz, nie ma czasu jechać do szpitala. Moim zdaniem wiele z plusów porodów domowych, atmosfera, przygaszone światło, minimalna ilość osób towarzyszących, nie rozdzielanie matki z dzieckiem można osiągnąć również w szpitalu. Na to moim zdaniem skromnym trzeba kłaśc nacisk i przeznaczać środki finansowe. Poród moze być intymnym i pięknym wydarzeniem również w szpitalu, trudno to osiągnąć, jak rodzące są poprzedzielane parawanami, ale już sale do porodów rodzinnych to umożliwiają. Ja mogę ze swojego doświadczenia napisać tylko. Poród odbierała moja ciocia położna, lekarka tylko zaglądała od czasu do czasu, ciocia włączyła muzykę, przygasiła nieco tą straszną lampę, mąż był przy mnie, dziecko dostałam od razu na pierś, mąż mógł przeciąć pępowinę, również dotknąć i przywitać synka, skóra dziecka jest tak niesamowicie miękka zaraz po narodzinach, jak o tym piszę, to aż mi się łzy cisną do oczu. Oczywiście personel noworodkowy czekał w gotowości, ale nie było tak, ze grupa obcych osób wpatruje się w moje krocze i czeka na dziecko, nie usłyszałam też ani jednego niemiłego słowa. I tak się rozmarzyłam, a to już niedługo ![]() Ja mam Nivea Krem na każdą pogodę i byłam z niego bardzo zadowolona, akurat dziś kupiłam, bo był u mnie w sklepie w promocji.
#3199 |
Zakorzenienie
|
A dziewczyny, pytalam jeszcze o to uciskanie. Ginka mowila, ze to maly glowka na szyjke napiera i dlatego tak boli i jest to nieprzyjemne
#3200 |
Zadomowienie
|
acha.. i złożyłam sama łóżeczko i powiem Wam, że łatwizna
![]() Mąż miał składać wczoraj po drzemce bo go głowa bolała i tym razem wiem, że złożyłby, zaczęło się od tego, że chciałam tylko rozpakować, potem pomyślałam, że wkręcę jedną śrubkę i zobaczę czy ciężko a zaraz łóżeczko stało gotowe ![]() Tylko pytanie- jak/gdzie wietrzycie materac? Łóżeczko nie śmierdzi farbą ale materac wymaga wywietrzenia, pogoda taka sobie, a w domu jak będzie leżał w łóżeczku to się zakurzy... |
![]() ![]() |
![]() |
#3201 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
troche za bardzo czarno-białe te tezy w artykule. moja siostra była w inkubatorze a jest bardzo niezależną osobą. dyskusyjny artykuł, ale dobrze czytać różne rzeczy ![]() wiem że niedotlenienie , czy owinięcie pepowiną pzy porodzie może miec potem skutki, że dziecko dochodzi do siebie jakiś czas - moja mama tak miała i w pierwszych dwóch trzech latach podobno było widać że rozwija sie inaczej niż reszta rodzeństwa. ale żeby to miało potem decydujace znaczenie o charakterze danej osoby...? chyba troche za mocne
18.08.2012 - zaobrączkowana ![]() lipiec 2013 (9/10tc) ![]() Listopad 2014 - Maluszek jest już z nami ![]() Edytowane przez benetta Czas edycji: 2014-10-02 o 12:44 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3202 |
Wtajemniczenie
|
Manieczka, to uważaj na siebie i kontroluj ciśnienie, może to tylko chwilowy wzrost.
Begie, ciężko jest czasem, a jeszcze drugie dziecko nie daje odpocząć. Mój syn jak coś chce, to zawsze woła mnie i pyta co tak wolno, trochę nie rozumie, że powolna i ociężała się zrobiłam. Dzis Staś powiedział, że jak Lilka się urodzi, to nie będę go już kochać. A już było tak dobrze i był tak pozytywnie nastawiony. Jutro ma piąte urodziny, idę piec sernik, a tort ze Spidemanem zamówiony.
#3203 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wzielam raz profilaktycznie jak mialam przed soba dluga podroz autem do fr. Manieczka, super ze wszystko w porzadku! ![]() ---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Moj tz robil wczoraj adwokat ![]() Macie moze jakis pomysl co moge zrobic z bialkiem od jajka (z 12 jaj)? Uwzgledniajac to, ze ja nie mam piekarnika. A troche szkoda mi wylac.
![]() |
#3204 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- begi gratuluje łóżeczka ![]()
![]() |
#3205 |
Rozeznanie
|
Podoba mi się
![]()
![]() |
#3206 | ||||
Rozeznanie
|
tak, stacjonarnie w 3kiwi
![]() ![]() Cytat:
![]() cenowo nie jest to najwyższa półka ale tani też nie jest. 1529 za sam wózek, plus adaptery 75 zł i parasolka 70 zł. dobra jest no nie? ![]() wagi, skorpiony i strzelce ![]() ja lew z moim wodnikiem to dopiero połączenie i jeszcze oboje typowe zodiaki ![]() ![]() Cytat:
![]() i z nogami też nie mam problemów, za to kark i kręgosłup dokucza ale to od siedzenia w pracy, nic innego:P Cytat:
Cytat:
![]() |
#3207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o BORZE dobra, przyznaję się, nie doczytałam tego artykułu do końca, olałam jak już się zaczęło o porodach domowych - teraz po Twoim poście doczytałam - no ok, pani jest chyba ciut nawiedziona? z tymi aspektami emocjonalnymi - wpływu przebiegu porodu na emocjonalność człowieka potem - troche myślę, że moze być w tym wiele prawdy, tylk to nie działa prostoliniowo - trudny poród = wycofany człowiek; bo co my z tą "traumą" potem zrobimy, jak ją wykorzystamy w swoim życiu - to już zależy tylko od nas samych. jeden obróci to na swoja korzyść i stanie się mega prącą do przodu osobą, inny będzie zamkniętym samotnikiem, jeszcze inny cośtam... natomiast sprawa porodów domowych, lotosowych, no nie, nie czuję tego, a nadrabianie "obrotu" dziecka w wodzie już mnie lekko ubawiło... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3208 |
Wtajemniczenie
|
pozdrawiam samą siebie... pisałam dłuuuuuuuuuuugi post odp. na Wasze i co? I zamknęłam kartę
![]() nie piszę znowu... W każdym razie my nadal ogarniamy mieszkanie stąd moja nieobecność. Ostatnio tez zalewa mnie wręcz wydzielina z pochwy, jak woda dosłownie. Sprawdzam co rusz tymi paskami bo normalnie to aż dziwne jest, ale póki co ok, nie wody. Jutro badamy w szpitalu serduszko malego, bo gin znowu nie widział łuku aorty, prawdopodobnie przez położenie malucha, ale jednak stresuję się... co do szczepień to my bierzemy 5w1, mama mi doradziła taką i zamierzamy tak zrobić. |
![]() ![]() |
![]() |
#3209 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ciekawe jak mój zareaguje.... teraz to chyba trochę abstrakcja.... osttanio coś tam gadaliśmy, to pytał czy Zuzia będzie mówić ![]() wczoraj chciał się pobawić z TŻ, ale on cos tam robił i mówi, że może z mamą, a Jaś mówi: "nie, bo mama to się źle czuje...." ![]() eh.... czekam z utęsknieniem na po porodzie, żeby mi siły wróciły... albo żebym mogła się umęczyć, bez strachu, że zagrożę dziecku... bez bólu brzucha potem, bez twardnienia..... eh..... rozmarzyłam się ![]()
![]() |
#3210 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ja jej nie lubię ![]() ![]() ![]() Co do mdłości to nie mam tylko mi czasem cofnie ale nie zdążę wypluć i spowrotem połykam ![]() Zaczęłam dziś 36 tydzień ![]() Któraś bierze luteinę? Kiedy odstawiacie? I wogule stawia Wam się brzuch jakoś częściej?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:19.