|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Październikowy shred językowy
Nie ma chętnych na założenie wątku więc zrobię to ja
Październikowy shred językowy To już piąta odsłona miesięcznego wyzwania. Osoby, które już brały udział w poprzednich odsłonach na pewno widzą jak wiele im to dało. Każdy dzień jest ważny i zbliża nas do celu więc pora na październikowe wyzwanie. Witamy nowe osoby w grupie raźniej Pozwoliłam sobie skopiować punkty z poprzednich wątków: 1. Imię / Nick (opcjonalnie) 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? “Wielkie umysły mają cele, inni mają życzenia.” Washington Irving __________________ |
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Październikowy shred językowy
1. Imię / Nick
Peru 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? Angielski B1 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. Powtórzyć gruntownie gramatykę, nauka słówek, słuchanie, przerobić Angielski w tłumaczeniach 1 i 2 oraz Intermediate language practice 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? słówka 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? Angielski w tłumaczeniach 1 i 2, Intermediate language practice, Anita Shreve "All he ever wanted", radio BBC World Service, fiszki
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
1. Imię -LoveMessages
2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? Angielski B2 Francuski A0 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. Angielski a) lekcja 7,8 i 9 z Destination C2 b) przeczytać dwie książki Francuski a) połowa kursu na Memrise- do 10 poziomu b) kilka lekcji z gramatyki c) pracować z Rosetta Stone 4-5 razy w tygodniu 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? Francuski- czytanie, wymowa, zapamiętywanie słówek 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? Angielski a)Memrise b) Destination C1&C2 Francuski a) Memrise b) Ultimate french beginner to intermediate Edytowane przez LoveMessages Czas edycji: 2014-09-30 o 21:09 |
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz?
Angielski zdecydowanie A0 Francuski tu dalej nie wiem, niech będzie jak ostatnio, czyli, powiedzmy, że A1 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. Angielski - ogarnięcie podstaw Francuski - poszerzenie słownictwa i zabranie się za tą dziadowską gramatykę w końcu - bo w zeszłym miesiącu, jakoś nie poszło specjalnie 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? Angielski - wszystko Francuski gramatyka 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? Angielski: 1. Anki 2. Angielski w 30 dni kurs podstawowy wyd. Langenscheidt Francuski: 1. Anki 2. gra 3. Gazetki 4. Strony internetowe 5. Telewizja i muzyka, filmy 6. gramatyka edgard i lingea 7. i wszystko inne co się akurat nawinie |
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Dajcie odpocząć
Myślę, że moje założenia będą takie same jak miesiąc wcześniej z tym, że o jedno więcej. Jak były 3 filmy - mają być 4 itp. Trzeba sobie podnosić poprzeczkę A sukcesem będzie pobicie własnego rekordu - podobno konkurowanie samej ze sobą jest najtrudniejsze... ciekawe ile w tym prawdy...
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
W moim przypadku założenia są takie same jak we wrześniu. Nawet nie będę ich już kopiować
![]() Przede wszystkim muszę pokonać lenia i popracować nad organizacją Wtedy jakoś pójdzie
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Październik!
Gotowe do boju? |
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Jasne, ja już zaczęłam walkę z rana.
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Ja będę się rozliczać jutro z zeszłego miesiąca, sporo mi nie wyszło, więc będę musiała dobrze przemyśleć plany na ten miesiąc.
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Hej, hej, dziewczyny
Dla mnie wrzesień był tak zabiegany, że z góry nie planowałam nic ambitnego z francuskim - i udało mi się te założenia wykonać Ale mam nadzieję, że w październiku z powrotem zabiorę się za naukę, więc dopisuję się do wątku
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
Zgłaszam się i ja!
![]() Nie wiem, czy nie zamęczę się z tymi językami, bo doszło mi ich dość sporo, zobaczymy więc, czy w tym szale uczelnianej nauki dam radę jednocześnie uczyć się włoskiego ;p 1. Imię / Nick (opcjonalnie) Niniwa. 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? Włoski, A1. 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. 1. Codziennie wyuczyć się przynajmniej 10 słówek metodą krótkich opowiadań. 2. Codziennie przetłumaczyć 3 strony Harry'ego Pottera. 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? Lenistwo i prokrastynacja 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? Dużo, dużo, ale to bardzo dużo internetu - słowniki i strona z odmianami. Oby się udało ;_; ! |
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
1. Imię / Nick (opcjonalnie)
Agnette 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? Niemiecki - B1/B2 Angielski - A2 Hiszpański - A2 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. Niemiecki: Codziennie nowe słówka + powtórzyć stare. 5 tekstów w tym miesiącu (nauka słówek, omówienie tekstu) Minimum 6 słuchanek. Minimum 6 rozwiązanych olimpiad. Angielski: Codziennie słówka Minimum 15 rozdziałów repetytorium Minimum 4 "Easy Reader'y" 4 odcinki detektywa Monka Hiszpański: Słówka Przerobić cały materiał z korków 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? Mówienie, a w przypadku angielskiego słuchanie. 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? Ręcznie robione fiszki Język angielski - repetytorium maturalne Grammar and vocabulary for first certificate - od czasu do czasu Easy Readers Memrise Podcasty Inteeeernet. |
|
|
|
#15 |
|
maszyna, nie człowiek
|
nicru 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? rosyjski, ok A2 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. powtórka z gramatyki (koniugacje deklinacja, zgodnie z podręcznikami omówionymi w liceum) 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? odmiana rzeczowników, "speaking" ![]() 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? stare podręczniki z liceum, kompendium gramatyczne
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Korzystając z okazji, że jestem mocno przeziębiona (a szefowa powiedziała, że na zwolnieniu to sobie będę pracować za ładnych parę lat, na dużo wyższym stanowisku, a teraz mam odpoczywać), to już od rana postanowiłam wziąć się za francuski i wykończyć Pas de probleme (choć pewnie dzisiaj jeszcze mi się nie uda).
Trochę trudno jest się z powrotem wkręcić po prawie miesiącu przerwy, nagle muszę poprzeglądać wszystkie fora, blogi i fb :P Musiałam tu coś napisać, żeby pozbyć się wrażenia ciszy w tle ;P |
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
! Z jakimi opowiadaniami będziesz pracować?
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
agus 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? francuski - A0 + bo cośtam już niby umiemniderlandzki - słabe A2 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. francuski - załapać gramatykę, popracować nad słownictwem, zacząć w końcu sklejać jakieś zdania niderlandzki - przede wszystkim słownictwo, gramatyka 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? francuski - rozróżnianie tych wszystkich dźwięków... mówienie, gramatyka czasami mnie zabija niderlandzki - płynność w mówieniu, luki w słownictwie 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? francuski - pas de probleme 1, szypowska, internet, memrise niderlandzki - materiały z kursu, internet no także tego... może w tym miesiącu się zmobilizuje porządnie. We wrześniu trochę niby dłubałam w tym Pas de probleme ale częściej uczyłam się jakiś słówek. No i muszę zacząć Szypowską przerabiać.Z niderlandzkim łatwiej bo mam kurs, także zostaje uczyć się systematycznie (zwłaszcza że mam test w przyszłym tygodniu... Myślę że od poniedziałku zacznę wyznaczać sobie plany tygodniowe bo inaczej ciężko mi się zmobilizować, znając mnie to zostawię wszystko na koniec miesiąca bo przecież jeszcze tyyyyle czasu
|
#19 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Nawet dowiedziałam się ostatnio, że jest to dość znana metoda, nawet ma swoją jakąś nazwę. Toteż polecam, w moim przypadku sprawdza się rewelacyjnie .
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zadomowienie
|
Witam wszystkie językofilki.
Wracam po drobnych zawirowaniach związanych z przeprowadzką i ogólnym bałaganem na studiach. Mam nadzieję, że udało mi się pozbierać i że nic mnie już nie zaskoczy. Teraz moje shredy będą bardziej z doskoku, niestety nie łudzę się nawet, że uda mi się robić tyle co w wakacje i udzielać też się raczej nie będę z braku czasu no ale lepszy rydz niż nic. No to zaczynamy: 1. Paulina 2. Angielski - (ciężko określić - 3 rok filologii angielskiej ale będę tutaj zajmować się rzeczami które robię dodatkowo, poza studiami) Francuski (A1) 3. Książki do angielskiego: - Advanced Grammar in Use - Destination C1/C2 - Worldbuilder Książki do francuskiego: - C'est du gateau - Francuski nie gryzie - Francuski Kurs podstawowy Dodatkowo: - Memrise - Duolingo - Seriale (obecnie Desperate Housewives) - Książki (obecnie Dune by Frank Herbert) |
|
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
1. Imię / Nick
Agnieszka 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? angielski - b2/c1 niemiecki - a2/b1 francuski - a0 włoski - a0 3. Jaki jest Twój cel? Angielski: - przeczytać Twilight - przerobić 5 rozdziałów na memrise - zrobić 2 matury podstawowe i 2 rozszerzone z poprzednich lat ![]() - przerobić trochę gramatyki Niemiecki: - przerobić 5 rozdziałów na memrise - przeczytać 2 artykuły - gramatyka Włoski: - 5 rozdziałów na memrise - pytania i przeczenia Francuski: - 5 rozdziałów na memrise 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? Lenistwo i brak systematyczności. I czasu :/ 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? Angielski: - Wishes - Matura Choices Upper-Intermediate - MyGrammarLab - Repetytorium Lingo - Czasy - Nowa Gramatyka Angielska w Ćwiczeniach - PWN - memrise - youtube - internet ![]() Niemiecki: - memrise - busuu - Blondynka na językach - podręcznik i ćwiczenia - Exakt 2 Włoski: - memrise - internet Francuski: - memrise Mam nadzieję, że w tym miesiącu pójdzie mi lepiej .
|
|
|
|
#22 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pracuje z Rosetta i kurcze leci jak szalona. Jestem na lekcji czwartej i muszę sobie notatki robić bo ubrań się nie uczyłam jeszcze i dla mnie za dużo chcą
Dziewczyny ściągnijcie sobie rosette to fajny program. Uczycie się tam wymowy (rozpoznawanie głosu), słuchania, pisania. |
|
|
|
#24 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sobie ściągnęłam
Wiem program jest strasznie drogi, ale przecież od czego są piraty
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Kochane wytlumaczycie mi jak korzystac z memrise ? Nie ogarniam ani troche
![]() Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz tam różne kursy, wejdź sobie w zakładę kursy i wybierz język jaki chcesz się uczyć np: angielski. Później wybierasz konkretny kurs jaki cię interesuje np: beginner, klikasz w "start learning" i sadzisz kwiatki :P Ogólnie dostajesz punkty za posadzenie/podlewanie i ścigasz się z osobami, które śledzisz
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
To i ja do Was dołączę! Październik ogłaszam moim miesiącem działania i tego się będę trzymać!
1. Imię - Anka 2. Jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? Hiszpański - trudno określić. Generalnie słabo jak na to od ilu lat próbuję się go uczyć Rosyjski - B1 Był na lepszym poziomie, nie używałam więc pozapominałam, biorę się za odświeżanie 3. Jaki jest Twój cel? Hiszpański - codzienne powtórki + nowe słówka (Supermemo) - minimum 2 artykuły z ¿Español? Sí, gracias - 4 rozdziały z Uso (gramtyka) Rosyjski - 4 odcinki Niani po rosyjsku ![]() - minimum 4 teksty/artykuły (nowe słówka do Anki i powtarzanie ich) - 2 rozdziały z Start.ru 2 - próbować więcej w pracy mówić po rosyjsku 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? Hiszpański - słownictwo, słownictwo i jeszcze raz słownictwo, gramatyka do odświeżenia Rosyjski - kiedyś mówiłam płynnie, teraz słabo (blokada, strach że nie umiem) + brak płynności w czytaniu cyrylicy, pozapominałam słówka, krótko mówiąc wszystko do powtórki 5. Z jakich materiałów masz zamiar korzystać? Hiszpański: - Español Extremo (Supermemo, na telefonie) - czaspomisma ¿Español? Sí, gracias - Uso de la gramatica española intermedio Rosyjski: - Kompendium tematyczno-leksykalne cz. I i II - artykuły, wideo z BBC Russian - podręcznik Start.ru 2 Ech, jak na mnie, moje lenistwo i na moją pracę zawodową, to jak uda mi się zrealizować połowę to będę zadowolona!
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
i jak tam nauka Wam idzie?
Mi się ostatnio anki popsuło (bo tablet naprawiłam), za to coś z bazą danych wyskoczyło, że uszkodzona i wszystko musiałam usunąć Po za tym oglądałam w ramach nauki świetny film "one life" po francusku co prawda, ale on chyba jest w różnych językach
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.

A sukcesem będzie pobicie własnego rekordu - podobno konkurowanie samej ze sobą jest najtrudniejsze... ciekawe ile w tym prawdy...

Wtedy jakoś pójdzie