Grudniowe mamusie 2014 cz. III - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-02, 18:36   #3961
madziqqq
Rozeznanie

Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz. III

Cytat:
Napisane przez Basjenia Pokaż wiadomość
[/COLOR]a przy okazji przypomniał mi się kawał

Gdy pierwsze dziecko połknie monetę, idziesz do lekarza.

Drugie dziecko: czekasz aż ją wysra.

Przy trzecim dziecku, odliczasz mu z kieszonkowego.

madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 18:44   #3962
Chemisette
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez grey cat Pokaż wiadomość
Cześć, przyjmiecie jeszcze jedną grudniową mamę?
Termin mam na 25.12, będzie pierwszy dzidziuś - synek - bardzo oczekiwany staraliśmy się kilka lat.
Witaj macie wybrane już imię?
Chemisette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 19:03   #3963
Justyssia87
Rozeznanie

roksape- to dokladnie opisalas to co mam TAM czuje sie jakbym przez tydzien z lozka nie wychodzila i jakos mnie boli tam, jak siadam ale nie na krzesle a na wc i wlasnie siku chce zrobic, z resztą juz kiedys pisalam o tym moim problemie i widze że mamy to samo lekarz dalej nic o tym nie mówi, to ja tez nic mu nie wspominam
A nogi mam wrażenie ze są z kamienia takie cięzkie i obolałe łydki mam i jakby je rozrywalo jakby był ynapompowane i mialy za ciasno, ale wygladaja normalnie, dziwne to

sasia- ja zabajone nigdy nie jadlam ale mam ogromnego smaka na nie, ze mnie zaraz rozsadzi

Co z tym materacem?wasze niby 9cm tez ma 7cm? czuje sie oszukana
Justyssia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 19:40   #3964
karooka
Raczkowanie

Uffff, dopiero usiadłam! Dziś od rana biegałam - księgowa, do gina po L4, bank, poczta, przelewy, teściowie, pranie, zakupy... lekko zmęczona jestem, ale w sumie nic dziwnego.
Usłyszałam dziś wiele miłych słów, że poza brzuszkiem to figura sprzed ciąży i rzeczywiście jest nieźle, ale - uwaga uwaga - na wadze 68kg czyli 13kg do przodu! To najświeższe pomiary z dziś Gdzie to się porozmieszczało?
madziqqq, antosia gratuluję wizyt antosia - mój mały też już głową w dół. Byle mu nie przyszło na myśl wychodzić przed czasem...
Kasiulka super, że już w domku - jak się czujesz?
Inka fajne meble
grey cat witaj - aż dziw, że jeszcze teraz dołączają nowe mamy
Justysia aż zmierzyłam - no mój ma 9cm...
Piszecie o pościeli - ja mam chyba 6 śpiworków na początek i z 10kocyków i na razie nie kupuję pościeli. Pościel dopiero od ok 6mies, a to będzie lato, więc też pewnie niepotrzebna będzie, więc się na razie wstrzymuję z zakupem.
Myślała któraś z Was o tzw "koszu Mojżesza"? Strasznie mi się to podoba, choć to kolejny wydatek... Bo jakoś sobie nie wyobrażam niemowlaka w łóżeczku 140x70 a w tym koszu byłoby mu przytulnie... no i nie musiałabym wstawiać łóżeczka do naszej sypialni. No nie wiem, jeszcze pomyślę.
Dziś dostałam od gina moje pierwsze L4 - na razie na 1tydzień (do następnej wizyty) i teraz powiedzcie mi - jeśli mam 'leżące' to sama chyba nie mogę tego L4 do ZUSu wieźć?
I weźcie mnie zabijcie ale właśnie zjadłam Vifona złoty kurczak aaaaaaaaaaaa tak mi się chciało ale już sobie obiecałam, że to był pierwszy i ostatni w tej ciąży. BYŁ PYSZNY

Edytowane przez karooka
Czas edycji: 2014-10-02 o 19:43
karooka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 19:54   #3965
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
Hmmm a to nie jest takie cienkie, za cienkie jak na przykrycie do spania? muszę się temu przyjrzec w sklepie jak zobaczę. Ja też kołdrę kupię po 6 miesiacu
W mieszkaniu będzie ciepło, poza tym będzie miał na sobie ubranka także myślę że mu wystarczy
Stary 2014-10-02, 19:55   #3966
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Ludzie to idioci Podsumowanie po licytacji,podbijali tak cene zewyszlo jeszcze drozej niz cena bezlicytacji Boze widzisz i nie grzmisz
emocje wzięły górę

Cytat:
Napisane przez karooka Pokaż wiadomość
Myślała któraś z Was o tzw "koszu Mojżesza"? Strasznie mi się to podoba, choć to kolejny wydatek... Bo jakoś sobie nie wyobrażam niemowlaka w łóżeczku 140x70 a w tym koszu byłoby mu przytulnie... no i nie musiałabym wstawiać łóżeczka do naszej sypialni. No nie wiem, jeszcze pomyślę.
Dziś dostałam od gina moje pierwsze L4 - na razie na 1tydzień (do następnej wizyty) i teraz powiedzcie mi - jeśli mam 'leżące' to sama chyba nie mogę tego L4 do ZUSu wieźć?
I weźcie mnie zabijcie ale właśnie zjadłam Vifona złoty kurczak aaaaaaaaaaaa tak mi się chciało ale już sobie obiecałam, że to był pierwszy i ostatni w tej ciąży. BYŁ PYSZNY
ja miałam koszyk na początku jak Mała się urodziła, bo wtedy byliśmy jeszcze w Irlandii a łóżeczko już czekało w PL aż wrócimy, więc w nocy mała w nim nie spała, bo spała ze mną (tz pracował na nocki), w ciągu dnia się przydawało jak spała po południu a ja obiad gotowałam (mieszkaliśmy w dużym domu), więc miałam ją cały czas "pod ręką".
Teraz się nad tym zastanawiałam, ale na pewno wtedy nie rozkładałabym od razu łóżeczka

a ja dziś poszłam do znajomej kosmetyczki i skusiłam się na depilację bikini woskiem pierwszy raz! wczesniej tylko pachy robiłam. Dobrze, że na dole fryzjerka akurat suszyła komuś włosy, bo by mnie w całym zakładzie było słychać nie dałam sobie zrobić pełnej, ale łono musiałam, bo brzuch mam tak nisko, że odrastające włosy mnie drażnią za tydzień idę na poprawkę, chyba się wcześniej upiję
Stary 2014-10-02, 20:49   #3967
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
dziewczyny myślę nad wyprawką dla siebie....ile tych podpasek poporodowych kupić? i jakich?
Roksi ty chyba najbardziej doświadczona jesteśweź podpowiedź czego ty używałaś
U mnie w szpitalu nie używa się podpasek poporodowych. Miałyśmy do używania legninę złożoną tak jak podpaska duża. Powiem Wam, że dobrze mi się tego używało. Do domu kupiłam sobie te poporodowe z belli i ten środek chłonący mi się w każdej rozrywał i rolował...

Te żylaki to mam tylko TAM. W drugiej ciąży też miałam i zniknęło zaraz po porodzie. U nóg mam na razie tylko pajączki, chociaż jestem genetycznie obciążona tym, że mogę mieć te żylaki. Mi doktor w poprzedniej ciąży przypisał Cyclo3fort tego można używać w ciąży
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-02, 22:05   #3968
maczuma
Rozeznanie

grey cat, witam w gronie mamuś grudniowych i tych słodkich

Złaziłam sie po tesco, mąż zaszalał na ubrankach dla małego, choć mówiłam, że aż tyle nie potrzeba, nawet takie maciupkie miękkie trampeczki kupił. Jutro jedziemy do Giżycka na wesele, mam nadzieję, że będzie ok
Stary 2014-10-02, 22:24   #3969
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hasiap Pokaż wiadomość
Po wczorajszej wizycie ja na karcie, którą lekarz mi drukuje mam m.in. takie dane u góry:
GA (LMP) 31w4d (z terminu ostatniej miesiączki) - TP - 29.11
US GA 33w3d (z usg wg wagi dziecka) - TP - 16.11

A poniżej w tabeli 'Fetal Biometry' mam:
BPD 34w1d
HC 33w6d
AC 33w5d
FL 32w1d

Z tym, że ja na te niższe wymiary tak aż nie patrzę i nie sugeruję się nimi. Bardziej interesują mnie te górne dane, bo wg nich mogę bez problemu rodzić 11.11. Oby tylko wcześniej mnie nie wzięło

---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ----------

Ja dołączam się do prośby

I mam jeszcze pytanie do doświadczonych mam. Czy maść Maltan na sutki jest ok? Czy może polecacie całkiem inną?
Te oznaczenia BPD itp to trzeba poszukać na necie lub innych wątkach ciążowych bo to np: obwód główki, długość kości udowej itd...

Maltan nie miałam, ale ponoć dobra jest z tego co pamiętam jak inne forumowe koleżanki pisały. Ja akurat miałam bepanthen maść, nie jest tania, ale można i do pupy i na sutki używać i normalnie karmić. Smarowanie własnym mlekiem po karmieniu też regeneruje.
Stary 2014-10-02, 22:57   #3970
promolcia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hasiap Pokaż wiadomość
Promolcia co to za cudny sklep?? w PL? Ile zapłaciłaś za te majteczki wielorazowe??
sklep jak sklep, ale cudowna była możliwość obejrzenia tego wszystkiego na żywo bo w necie na obrazkach wszystko ładnie wygląda ... a tu nie dość, że była możliwość pomacania tego wszystkiego, porównania wielkości i materiałów z których są szyte pieluchy to jeszcze sprzedawcy sami wychowali dwójkę dzieciaczków na tych pieluchach więc dają bezcenne rady myślę, że w każdym dużym mieście znajdzie się sklep z takimi pieluchami, te zakupione przeze mnie są polskiego producenta o nazwie milovia
Cytat:
Napisane przez yanca1 Pokaż wiadomość

Promolcia - pieluszki cudne, ale drogie jak fuks w porównaniu do tych z e-baya.
to prawda, ale ale wybór jest tak duży, że myślę, że każdy zainteresowany znajdzie coś na swoją kieszeń, w sklepie w którym byłam najtańsze kieszonki z dwoma wkładami kosztowały 25 zł

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
promolcia - a może tak w skrócie - jakie pieluchy i wkłady/otulacze czy co tam potrzeba na początek? byłabys tak miła i podesłała jakies gotowce? ja ginę na offtopowej a pieluchy to dla mnie taka magia, że mam wrażenie, że po chińsku czytam
Kochanie nie czuje się absolutnie kompetentna żeby komukolwiek doradzać w tej dziedzinie, w końcu to moje pierwsze dzieciątko
dużo zależy od tego jakim budztem dysponujesz
te dwie pieluszki kupiłam od tak sobie bo mi się spodobały pokazałam je już całej rodzince i zapowiedziałam, że jeśli na święta chcą nam robić jakieś prezenty to my byśmy sobie życzyli żeby to właśnie były tego typu pieluchy.
na początek tak jak już pisałyśmy obkupiłam się w ok 400 dadowych pieluch i mam nadzieję, że to wystarczy na ok miesiąc (no bo nie wiem na ile będę przytomna po porodzie, czy mnie nie pokroją, a może mnie porozrywa i będę chodzić jak obolała pokraka - ogólnie mogę nie mieć siły na babranie się w goowienkach),
zamierzam jednak ponownie przejść się do tego sklepu i zakupić też jeden otulacz w najmniejszym rozmiarze (s) i do tego wkłady/tetry tak na spróbowanie jak nam to będzie wychodzić, te dwie zakupione już pieluchy to kieszonki one size - na bank będą za duże dla noworodka, ale właśnie mając je w domu będę mogła kontrolować od kiedy będziemy już gotowi na nie przejść... o ile w ogóle to nastąpi...bo też dopuszczam opcję, że mi się nie spodoba takie pieluchowanie...w każdym razie chce dać nam szansę
jeśli chodzi o wkłady to jako najbardziej chłonne ze swojego asortymentu polecali te http://swiatpieluch.pl/wklad-chlonny...via-p-656.html
a jeśli o pieluszki to oni chwalą sobie te stosunkowo tanie, chińskie pieluchy kieszonki sprzedawane w komplecie z dwoma wkładami chłonnymi http://swiatpieluch.pl/pielucha-wiel...olar-p-33.html
ale wiadomo - co rodzic to opinia, inne wymagania, inna budowa dziecka, chyba trzeba wszystko samemu wypróbować i znaleźć idealne dla Was rozwiązania...
no to Ci pomogłam
ale też mam nadzieję, że będę mogła liczyć na Twoją pomoc w sensie, że podzielisz się ze mną notatkami z offtopów jak ja nie będę czegoś sama w stanie wyłapać? bo mam jeszcze trochę pytań na które nie znam odpowiedzi, ale się z nimi nie wychylam tylko czekam aż ktoś poruszy temat a ja się dowiem przy okazji

wybiera się któraś na bezpiecznego malucha w sobotę do poznania?
albo 25-26.10 na MPT na duże targi dziecięce?
promolcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 07:12   #3971
Roksape
Zadomowienie

Co to jeszcze wszystkie śpią ? Ja już od godziny na nagach
Stary 2014-10-03, 07:17   #3972
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
ja od trzech

podczytuję Was cały czas ale za 10 dni mam egzamin, w pracy dużo się dzieje i nie ogarniam za bardzo

Edytowane przez jojla
Czas edycji: 2014-10-03 o 07:18
jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 07:36   #3973
Kasiulka07
Raczkowanie

Hej
Ja już od 5.30 można powiedzieć że na nogach, niestety ale tak w szpitalu budzą rano:banghead:
Karooka ja jeszcze nie jestem w domu, ale mam nadzieje że dzisiaj mnie wypuszcza zobaczymy

Kasiulka07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 07:44   #3974
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jojla Pokaż wiadomość
ja od trzech

podczytuję Was cały czas ale za 10 dni mam egzamin, w pracy dużo się dzieje i nie ogarniam za bardzo
ajajaj wiem co czujesz z tym egzaminem - powodzenia w nauce
i dzień dobry ;p
jadę do netto po gaśnice
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 07:52   #3975
Justyssia87
Rozeznanie

witam
ja po śniadanku i kawce

no moj materac jednak 7cm, dzis bede dzwonic tam
Co oni gadaja ze w calej polce slonce?od 3dni pada i jest mgła :| oszaleli w tvn mowili w pogodzie ze slonceee do nd, yhy, milam jutro kosić trawe i dupa i zaś nic aj aj aj...

roksape-to miejmy nadzieje ze ten moj żylak tez zniknie, tez tylko tam mam a na nogach pajaczki.

hasiap-bo nie odpisalas osttanio, to ty rodzisz w 37tc?skoro z terminu na 29listopad bedziesz prawdopodobnie rodzic 11go? mi to wychodzi 37tc
Stary 2014-10-03, 07:59   #3976
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
ja bym chętnie pospała ale muszę w pracy siedzieć
Stary 2014-10-03, 08:00   #3977
19Inka90
Wtajemniczenie

Justysia ty chyba nie mieszkasz za daleko odemnie wiec donosze ze u mnie piekna polska zlota jesien Pewnie u Ciebie tez sie rozpogodzi

Tz dzisiaj wlaczyl telewizor na bajke "Jake i Piraci z Nibylandii" zeby Emilce sie w brzuszku nie nudzilo to chociaz poslucha sobie bajecek

Roksape Ja wstaje codziennie o 8.15 no oczywiscie po za weekendami

Kasiulka dajznac po obchodzie czy idziesz dzisiaj do domku

Grey cat
Witaj imie wybrane ??

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 08:17   #3978
Justyssia87
Rozeznanie

inka- mieszkamy godzinke drogi od siebie, to mam nadzieje ze faktycznie sie rozpogodzi bo od 3dni nie widze bloku naprzeciwko

uciekam coś porobić
Stary 2014-10-03, 08:22   #3979
madziqqq
Rozeznanie

a u mnie ładne słoneczko ale zimno
Stary 2014-10-03, 08:22   #3980
Basjenia
Zadomowienie

ja niby od godziny na nogach ale próbowałam sie jeszcze zdrzemnąć...ciężka noc była...nie wiem czy przez sen nie czuje boba ale jak tylko uchyle oko i kapnie się że już nie śpie to kopie jakby w kamieniołomach pracował....ehh silna bestia
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 08:33   #3981
19Inka90
Wtajemniczenie

Moja mala wczoraj jak lezalam na lewym boku,to jakos tak sie ulozyla ze normalnie czulam gdzie ma girki i tyleczek a pietke to tak skubana mocno wypychala ze bylam w szoku bo koldre podnosila do gory

Emilka
Stary 2014-10-03, 08:42   #3982
mysza88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Paulinkus Pokaż wiadomość
Termin porodu z OM mam na 24.12. natomiast z usg biorąc pod uwagę wagę małego 1800 w 29 tygodniu termin porodu pokazuje mi na 27.11. lekarz natomiast mówi że mały jest tylko jakieś 2 tygodnie do przodu i mogę urodzić ok 10.12. także okaże się w praniu jak to wyjdzie.
kurcze Paulinkus to twoje bobo naprawde jest sporych rozmiarów ale przynajmniej masz szansę, że urodzisz przed czasem a nie po terminie (ja bym tak własnie wolała). ale że aż miesiąc różnicy może być to sporo

Cytat:
Napisane przez madziqqq Pokaż wiadomość
byłam na na wizycie z małym wszystko ok już 1,5kg
u was też są takie spore różnice w pomiarach?np BPD 32w0d a np już ac 29w2d?
nie przejmuj się tymi pomiarami, ja tak analizowałam każdy pomiar że mało co na głowę nie dostałam od tego ale wiesz, ja to się już wszystkiego boje... zawsze są różnice ale to wszystko razem wzięte daje konkretny termin wiec luzik

Cytat:
ja niby od godziny na nogach ale próbowałam sie jeszcze zdrzemnąć...ciężka noc była...nie wiem czy przez sen nie czuje boba ale jak tylko uchyle oko i kapnie się że już nie śpie to kopie jakby w kamieniołomach pracował....ehh silna bestia
haha cwana bestia
mysza88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 08:49   #3983
19Inka90
Wtajemniczenie

Pare z Was mowila ze chcialaby uszyc literki nad lozeczko dla malenstwa I chyba mnie natchnelyscie w zyciu nic nie szylam ale chyba sie skusze i sproboje

Emilka
Stary 2014-10-03, 08:53   #3984
Sweet Olcia
Raczkowanie

GG do Sweet Olcia

Cytat:
wybiera się któraś na bezpiecznego malucha w sobotę do poznania?
albo 25-26.10 na MPT na duże targi dziecięce?
Ja pewnie sie na targi wybiore bo jestem z poznania wiec mam blisko a bezpieczny maluch jest kiedy w poznaniu?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

27.09.2014 Najszczęśliwsza żonka na świecie
Lili już jest z nami 19.12.2014
Sweet Olcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 08:56   #3985
sofia_the_first
Raczkowanie

Heeej
My po usg, wszystko jest ok!
Sara wazy 1400 i jest taka podobna do starszej ze szok)
Apropo schiz, wczorsj pies skoczyl na mnie i dostalam brudna łapą po kopaniu w ziemii prosto w usta... odrazu wyplulam ale boje sie toksoplazmozy
Echhh no nic. Powtorze badania za jakies 10 dni bo i tak mam je powtorzyc przed wizytą... to jedyne co mi popsulo wczoraj humor.... chcialabym sie juz przestac zamartwiac raz o starsza raz o mlodsza... w ogole to ciagle sie matrwie o coś, ciezko mi z tym

Sara
Laura
sofia_the_first jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 08:57   #3986
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
Pare z Was mowila ze chcialaby uszyc literki nad lozeczko dla malenstwa I chyba mnie natchnelyscie w zyciu nic nie szylam ale chyba sie skusze i sproboje
a jak ci idą cotton ballsy?
Stary 2014-10-03, 09:02   #3987
19Inka90
Wtajemniczenie

Madziqqq dopiero dzisiaj zaczynam,bo nie doprosilam sie do teraz tz zeby mi kupil wloczke Ale obiecal ze w ramach rocznicy bedzie dzisiaj o tym pamietal Mam do tego taki zapal ze w Niedziele pochwale sie rezultatami

Emilka
Stary 2014-10-03, 09:05   #3988
promolcia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sweet Olcia Pokaż wiadomość
Ja pewnie sie na targi wybiore bo jestem z poznania wiec mam blisko a bezpieczny maluch jest kiedy w poznaniu?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
jutro w nowotelu przy malcie od 15.00
promolcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 09:08   #3989
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
Madziqqq dopiero dzisiaj zaczynam,bo nie doprosilam sie do teraz tz zeby mi kupil wloczke Ale obiecal ze w ramach rocznicy bedzie dzisiaj o tym pamietal Mam do tego taki zapal ze w Niedziele pochwale sie rezultatami
ja może zaraz skoczę do apteki bo mam blisko i kupie gaziki i z tą gazą spróbuje bo w pracy takie nudy, że już sama nie wiem co robić żeby szybciej czas mijał
Stary 2014-10-03, 09:29   #3990
Basjenia
Zadomowienie

a ja właśnie siadłam do prasowania....
podrzućcie jakiś tytuł filmu pl lub bajki żeby sobie puścić w tle...
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości